Gräsbeteskött

Kött från djur som uppfötts på att beta gräs har flera fördelar:

  • En naturligare och hälsosammare fettfördelning. Mer Omega-3 och mindre Omega-6 än kött från djur uppfödda på spannmål.
  • Går djuren ute i solen innehåller köttet något mer D-vitamin.
  • Bättre för miljön.
  • Dessutom smakar köttet annorlunda. Bättre, säger de flesta.

Nackdelen är att det kan vara dyrare och svårare att få tag på. Men köper du direkt från bonden kan du ofta få bra pris. Listan nedan hjälper dig hitta gräsbeteskött nära dig.

Skåne

KC-Ranch, Torna-Hällestad
www.kcranch.se/

Skånskt Naturbeteskött
www.skansktnaturbeteskott.se

Havängslamm
www.gronalammet.se/?pid=5

Strandängskött, Kristianstad
www.strandangskott.se

Ängavallen, Vellinge
www.angavallen.se

Grassfed

Småland

Säby gård, Huskvarna
www.saby-gard.se/

Bonnakött
bonnakött.se

Halland

Gräskött
www.graskott.se

Naturbeteskött, Varberg
www.naturbeteskott.se

Västergötland

Mysten, Alingsås
www.mysten.nu

Bänatorp Gård, Vårgårda
Tel. 070-6294524
svantebonde@hotmail.com

Bohuslän

Gröna Gårdar
www.gronagardar.se

Kustkött
www.kustkott.se

Västmanland

Gröna Hagars Kött
www.gronahagarskott.se

Kossor

Värmland

Åkerbo Gård och Gårdsbutik

Uppland

Husa Gård, Vallentuna
www.husagard.se/

Lundby Gård, Märsta
www.lundbygard.com/hemo.htm

Dalarna

Lammkött från Tängerdalen
www.tangerdalen.se

Jämtland

Fjällbete, Undersåker
www.fjallbete.nu/kott.html

Norrbete

Ångermanland

Norrbete (även i jämtland)
www.norrbete.se/

Lappland

Vindelälvens Naturbeteskött
www.sorsele.se/default.asp?pageid=3105&path=

Om listan

Listan baseras på en skriven av Åke Carlsson. Enligt Åke finns en del som säger sig producera naturbeteskött, men som tillämpar slutgödning med kraftfoder. Dessa har inte tagits med.

Därefter har jag lagt till ett par tips, och är inte säker om detsamma gäller alla dem.

Känner du till fler bra producenter eller har du kommentarer till de ovan? Lämna gärna en kommentar, så skall jag uppdatera listan.

Se även

Ekologisk och närproducerad mat-portal

Mer

Allt om Omega-3

Allt om D-vitamin

1 2

90 kommentarer

  1. Åke Carlsson
    seija
    I listan ovan finns det inte någon gård från Hälsingland som producerar kött från gräsbetande djur. Du borde se till att din gård kommer med här.
  2. karin
    Värmland har mer att erbjuda inom det här området. Grön Ko i Värmlands Bro tex. http://www.gronko.se kan du lägga in bland länkarna
  3. Anna Delin
    För oss lata/upptagna kan jag tipsa om att Årstiderna (ekologiska grönsakslådor till dörren) samarbetar med bland andra Gröna Gårdar så man kan få köttlådor (gräsbetes) och annat skoj levererat tillsammans med grönsakerna. Lite dyrt men räknar man in bensinkostnader och förlorad arbetstid så går det ihop.
  4. Gabriella
    Finns det en "naturbetesleverpastej" någon kan tipsa om?

    Är vegetarian(+viss fisk och skaldjur) sedan cirka 2 år med anledning av de stora utsläpp köttproduktionen producerar. Läste Times-artikeln "The Carnivore’s Dilemma", och kan nu med glädje även äta naturbeteskött. Jag är dock mycket förtjust i leverpastej, och undrar om det finns något-klimat"OK" alternativ till de vanliga grisleverpastejen.

  5. Har precis beställt min första låda kött från Norrbete och jag är väldigt nyfiken på hur köttet är. Jag är normalt inte så förtjust i nötkött men det kanske beror på att djuren är uppfödda på kraftfoder, det kanske påverkar smaken. Det återstår att se! Skulle även vilja ha tag i eko-fläsk men känner inte till nån grisuppfödare på någorlunda nära håll.
  6. Gabriella:

    Min erfarenhet säger mig att de som gör korv och skinka på gräsbeteskött generellt sett även gör sin egen pastej. Kan inte uttala mig om vad du finner i en vanlig butik men hursomhelst brukar ju leverpastej säljas av samma personer vad jag vet.

    Har du kollat den här?:

    http://www.kostdoktorn.se/vagvisare-till-mathantverket

    Jag kan rekommendera dig boken "The Vegetarian Myth" för övrigt. Den engelskspråkiga originalversionen, inte den svenska "Vegomyten" som förefaller vara översatt av en praoelev som haft bråttom. 😉

  7. Hej! Kan glatt meddela att det visst finns gräskött i Hälsingland. Mina djur (Herefordkor) äter aldrig något annat än gräs och ensilage. Dom går dessutom ute året om. De enda dom får utöver detta är salt och mineraler.
    På tal om priser... -Tycker ni att 90kr/kg för närproducerat ekologiskt nötkött är för dyrt? Tja, då vet inte jag...
    Mvh Seija. N:a Sannäs lantbruk http://www.norrasannaslantbruk.se
  8. Här var ju listan jag hittade förut en dag, men var dum nog att inte lägga bland favoriterna!
    Och Seija, tycker det låter väldigt bra med en lev i HÄLSINGLAND!!! Har lagt till dig bland favoriterna också!
  9. Åke Carlsson
    Seija, se till så du kommer med på listan över producenter av naturbeteskött.
  10. Hej Åke! Har utan framgång försökt..
  11. Seija, skickar du kött till andra delar av landet?
  12. Åke Carlsson
    Seija, kontakta lars.wilsson@telia.com Han har en liknande lista http://www.larswilsson.se/producenter.htm
  13. Hej Hemul!
    Vilken annan del av landet?
  14. Fick idag höra att jag är en "bondjävel" och att min djur som går på bete skitar ner och förstör den lantliga friden när dom ropar på sina kalvar!
    Det är skönt att läsa era uppmuntrande kommentarer och där finna stöd även från det mänskliga släktet.
    Djurens stöd behöver jag inte tvivla på...
  15. Fredrika
    I Halland finns även Årnäs som säljer nötkött (highland cattle), fläskkött och egenproducerad korv. Jag tror att korvarna är snåla på tillsatser. arnaskott.se
  16. Åke Carlsson
    Ny forskning om gräsbeteskött: Grass-fed meats improve fat levels

    Eating moderate amounts of grass-fed meat for only 4 weeks will give you healthier levels of essential fats, according to a 2011 study in the British Journal of Nutrition.

    The British research showed that healthy volunteers who ate grass-fed meat increased their blood levels of omega-3 fatty acids and decreased their level of pro-inflammatory omega-6 fatty acids. These changes are linked with a lower risk of a host of disorders, including cancer, cardiovascular disease, depression, and inflammatory disease.

    Interestingly, volunteers who consumed conventional, grain-fed meat ended up with lower levels of omega-3s and higher levels of omega-6s than they had at the beginning of the study, suggesting that eating conventional meat had been detrimental to their health.

    British Journal of Nutrition (2011) Red meat from animals offered a grass diet increases plasma and platelet N-3 PUFA in healthy consumers. Volume 105, pages 80-89.

  17. Syster Yster
    Åke#66 Tack för intressant läsning. Har själv blivit av med flera inflammatoriska symtom sedan jag sluta äta spannmål.
    Tror du att du kan bjussa på några rader på svenska om studiens upplägg utöver ovanstående, t.ex. antal försökspersoner.
  18. Åke Carlsson
    Syster Yster, Texten om gräsbeteskött hämtade jag från http://www.eatwild.com Tyvärr har jag inte tillgång till originaluppsatsen. Kanske kan någon annan sammanfatta den för oss?
  19. EllenPellen
    Tolånga 17, gårdsbutik utanför Sjöbo skulle platsa i listan. De säljer redig mat från gården. Kött från Angusrasen, som har en förträfflig förmåga att tillgodogöra sig gräs. Djuren lever fritt. De har även griskött. http://www.tolanga17.se
  20. Åke Carlsson
    Tillägg: Björlanda gård, Hisingen producerar gräsbeteskött. "Vi odlar eget foder och tillhandahåller betesmarker till våra djur. Utöver betet och ensilage får våra djur endast mineraler och salttillskott och en tid före kalvning ger vi extra tillskott av selen. Vi använder inget kraftfoder i uppfödningen."
  21. V
  22. P
    Inga nya butiker som säljer gräsbeteskött nära Stockholm?
  23. myran
    Gräsbete låter bra men hur lång tid är betessäsongen? Räknas hö och ensilage till gräsbete? Kraftfoder?? Speciella sorter tillåtna eller inte alls.
  24. Zepp
    För utegångsdjur, speciella köttraser är utesäsongen 12 månader.. dock växer inte gräset lika bra på vintern så då utfodras de med konseverat eller torkat gräs, (ensilage+hö)!
  25. Vi har föder upp köttdjur på stora fina beten i Hälsingland. Djuren rör sig fritt på stora arealer med gräs sommartid och de utfodras med ensilage vintertid.
    Jag hade ingen aning om att vårat kött var såå nyttigt förrän jag lyssnade på Anna Halléns föreläsningar om LCHF. Kanske vi kan sälja vårt kött direkt till "LCHFare"?
    Nu blandas vårat kött med allt annat i kyldiskarna och konsumenterna har ingen aning om att djuren har det bra och att köttet är nyttigare.
  26. Till Åke Carlsson!
    Vill du lägga in oss på din lista över köttproducenter?
    Vi har nu börjat sälja vårt kött direkt till kunderna.
    Som ja gnämnt tidigare föds våra djur upp på enbart gräs, hö och ensilage.
    Intresserade kan gå in på http://www.hästturerihälsingland.se
    Tack på förhand/Diana
  27. Anita
    Får väl också bidraga med en länk då:

    http://www.storaekeby.se/

  28. Åke Carlsson
    Diana, jag råder inte över listan med producenter av gräsbeteskött. Du får vända dig direkt till Doc. Listan har ett par tre år på nacken och behöver säkert revideras. Troligen finns det betydligt fler nu.
  29. 1968
    Noterade att på "Skånelistan" nämns KC-Ranch och Skånskt Naturbeteskött, och båda dessa verkar leva kvar i tron att mättat fett orsakar hjärt- och kärlsjukdomar.
  30. Micke
    Finns det någon möjlighet att uppdatera listan? Med tanke på att massproducerat kött knappt är ätbart längre antar jag att efterfrågan på gräsbeteskött direkt från gårdar bokstavligen exploderat bara senaste året. Antar att det är många med mig som vill veta vad det finns för alternativ idag.

    För oss Stockholmare känner jag bara till http://www.gronagardar.se/ och http://husagard.se/

  31. Cristian
    Hej,
    vi föder upp lamm och stutar på enbart gräs (bete och hö/ensilage). Vi finns utanför Uppsala och säljer allt kött vakuumförpackat och finstyckat (hela lamm och 1/4 stut). Vi har inget emot att leverera till både Uppsala och Stockholm (norrort) men vi vill att våra kunder kommer upp och besöker gården för att se vilka vi är och vad vi har för filosofi kring vår djurhållning. Vi anser att ögonkontakt och ett fast handslag är bättre än alla märken och sigill som finns och tror att det finns många som skulle uppskatta en direktkontakt med de som producerar maten man sätter i sig. Vi ska snart slakta 2 stutar så intresserade får gärna höra av sig till: gronareangar@gmail.com
  32. Kapten_Majonäs
    Tjenare,

    gräsuppfött nöt- och lammkött har, även om det påverkar den lokala mijön mindre, ett högre utsläpp av växthusgaser (nästan det dubbla), framför allt metan och dikväveoxid. Det har inte gjorts jättemånga studier, men de som finns visar på det. T.ex: http://www.leopold.iastate.edu/sites/default/files/pubs-and-papers/20... och http://www.mdpi.com/2076-2615/2/2/127

    väl mött
    Kapten Majonäs

    Svar: #85
  33. Sunnantorp-en ekologisk gård med gräsuppfödda djur i Skåne
  34. Risalu
    Får man lägga till en fantastisk gård på denna lista!
    I Sörmland, närmare bestämt Trosa ligger Bergs gård. http://bergsgard.nu/

    Finns även en bra butik i Järna som säljer vilt http://www.devilda.se/

  35. Göran
    Utvecklingen går framåt. Läs och se följande

    Kossan ut ur skamvrån: http://fof.se/tidning/2012/2/kossan-ut-ur-skamvran

    Allan Savory: How to green the world's deserts and reverse climate change: https://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI

  36. Sari
    I Horred (i Västra Götaland på gränsen till Halland) ligger den ekologiska familjegården Skogsåkra Gård som föder upp nötdjur. Från dem kan man köpa ekologiskt gräsbeteskött. http://www.skogsåkragård.se
  37. Jonas
    VARNING FÖR YDREKÖTTS KÖTT! Det står på deras hemsida att de säljer helt 100% gräsbeteskött. Det bekräftades också när jag ringde dit första gången. När jag sedan får motstridiga uppgifter från en annan producent jag kontaktade senare så ringer jag upp Ydrekött igen och då erkänner de att slaktdjuren får havre och annan kornfoder under de sista veckorna/månaderna innan slakt för att gå upp i vikt. Det är ett välkänt trick som används mycket i USA och det är också dokumenterat att det förstör fettsyreprofilen helt och hållet, ni kan lika gärna köpa industrikött därmed.
    Jag sett Ydrekött framhållas ofta på forum som att sälja gräsbeteskött. De produktionsmetoder de använder gör att slutprodukten i allt väsentligt inte är mycket bättre än vanligt industrikött.
  38. Maria
    Bosagården Highland Cattle kan nog va med.
  39. Anders Jonsson
    Någon som vet vart man kan finna detta i Norge? (gömmer mig i vestlandet) mvh, Anders Jonsson
  40. Anna Johansson
    Hagatomtens Lantbruk i Hällestad, Floby i Västergötland säljer naturbeteskött i lådor om 10 eller 20kg. Finns på Facebook och hemsidan http://www.hagatomtenslantbruk.se
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av