Om Kostdoktorn

Kontakta

Min e-mejl: andreas@kostdoktorn.se OBS: Jag hinner tyvärr inte svara på privata frågor om kostråd, se nedan.

Tipsa mig gärna om aktuella nyheter! Jag läser alla mail (men hinner inte alltid svara).

Kundservice-ärenden

Vill du ställa frågor kring våra tjänster eller få assistens med exempelvis ditt medlemskap? Mejla gärna kundservice@kostdoktorn.se (svar inom 24 timmar, oftast betydligt snabbare).

Privata frågor

Tyvärr kan jag inte svara på privata frågor om kostråd per mail. Var vänlig och respektera det. Att svara på alla sådana mail hade tagit flera timmar varje dag från arbetet med blogg, föreläsningar, bokskrivande och familj (utöver läkarjobbet). Timmarna räcker inte till. Undrar du något allmänt är jag därför tacksam om du letar här:

De flesta vanliga frågor finns besvarade där. Du kan få snabba bra svar på allmänna frågor om LCHF, kostråd och viktproblem från andra på Kostdoktorns diskussionsforum.

Kommentarer på Kostdoktorn.se försöker jag hinna läsa och svarar ofta.

Föreläsningar

På grund av svår tidsbrist gör jag för närvarande bara föreläsningar av särskilt intresse. Har du något alldeles speciellt att föreslå? Mejla gärna.

Mer information och planerade föreläsningar

Media

I möjligaste mån ställer jag upp för intervjuer eller TV-inslag. Vid brådskande ärenden SMS:a eller ring 0709-733950. Jag har inte alltid möjlighet att svara i telefon, så SMS rekommenderas för snabb kontakt.

I mindre brådskade fall (svar inom 24 timmar) mejla: andreas@kostdoktorn.se

Tidigare tillfällen i media inkluderar SVT Rapport, Aktuellt, DebattPlus och Fråga Doktorn, TV4 Nyhetsmorgon, Kvällsöppet och Efter Tio, norsk TVfinsk TVDN, SvDSydsvenskanExpressen, Aftonbladet, Metro, Hälsa, ToppHälsaP1, P4, Rix FM, Dagens Medicin och Läkartidningen.

Pressbilder

Håll kontakten

Via Kostdoktorns nyhetsbrev får du och andra prenumeranter gratis hälsotips varje månad samt snabba uppdateringar vid större nyheter.

Använder du Facebook? Genom att gilla Kostdoktorn får du snabba tips om populära nya inlägg. Du kan också lätt sprida nyheter som dina vänner kan ha nytta av att se.

Mer

Vill du stödja Kostdoktorn.se?

7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

1 242 Kommentarer

 1. Emma
  Tack för snabbt svar:) men efter att ha läst en hel del nu så är jag ganska förvirrad. Några korta frågor för att se om jag har fattat lite: jag kan ex äta en vanlig kycklinggryta sålänge såsen inte innehåller mjöl utan bara grädde? Jag ska inte ens äta morötter i salladen till maten? Jag bör inte längre istället för läsk dricka vattenmed pressad citron? Om jag är sugen på något sött 3 ggr i veckan kan jag mixa hallon o vispgrädde utan att det sabbat min viktnedgång? Till min frukost bestående av ägg ska jag inte äta en smörgås men kan äta 5 skivor ost utan att vara rädd för att minska mina möjligheter att gå ner i vikt? Istället för smoothie innan träning är det bättre med 2dl keso? Man bör tex inte välja matlagningsgrädde istället gör vispgrädde trots att den innehåller färre kcal? Kan mat äta fler kcal med denna metod utan viktökning pm man jämför med "Svensson mat". Hoppas på svar på dessa frågor. Kram Emma
 2. Personligt
  Ja visst känns det konstigt innan man ställt om? Vi är så rädda för fett eftersom vi i åratal fått höra att det gör oss feta. Men några bevis för det har inte funnits!

  Jag gick alltså ner de 6 kilon jag ville på ett par månader genom att just tillföra fett i form av grädde och smör och ta bort pasta, ris, flingor, gröt, bröd, frukt etc. Några kalorier behövde jag då inte räkna. Läs flera böcker om LCHF så får du fler tips. Det tar ett tag att vänja sig. Kan vara bra att fasa ut kolhydraterna gradvis så slipper man många av de symptom man kan få när kroppen ställer om.

  Några saker dock! Vatten är den perfekta måltidsdrycken även på LCHF!

  Sötsuget försvinner på ett par dagar när du inte äter kolhydrater mer än i form av grönsaker och det som finns i grädde etc. Känner man sig sugen i början kan man ta lite grädde med kanel på! Efter ett tag minskar hungern och du kan komma på dig själv med att ha glömt att äta lunch. Några mellanmål behövs inte längre.

  Bättre att äta andra grönsaker än just morötter om du ska gå ned i vikt, även om någon enstaka sådan knappast har någon betydelse, i alla fall inte för mig. När du är nöjd med vikten kan du lägga till morötter och någon frukt då och då.

  Smothies kan du göra ändå på tex turkisk yoghurt, kokosmjölk, lite proteinpulver och några få bär, ingefära eller kanel, för smakens skull. Bra vid träning eller som frukost. Man kan även ha i lite Fiberhusk för att hålla magen igång.

  Lär dig mer här http://kolhydrater.ifokus.se/

  Lycka till!

 3. Emma
  Hej, jag har en liten fråga. Om jag äter normal husman till lunch kl 12, kan jag då kl 18 äta en lchf middag? Utan att kolhydraterna från lunchen binder allt fett som finns i middagen? Så om ni lchf MÅSTEvälja mellan dessa 2 allternativ vilket skull ni välja för att gå ner i vikt, 1) frukost 2kokta ägg1 glas mjölk 3skivor ost( ej bröd) lunch: husman ex lasange middag: kokta ägg räkor o majonäs( hoppas denna måltiden är enligt lchf) eller allternativ 2) havregrynsgröt till frukost, tilllunch: lasange middag: pastasallad med räkor utan dressing eller majonäs.

  Så sammanfattningsvis undrar jag alltså om en lchf måltid kan göra så att jag går upp istället för ner om någon annan måltid är vanlig husmanskost med potatis osv

  tacksam för svar.

 4. Jonas
  Emma,
  du får nog bättre effekt om du äter rimliga mängder kolhydrater till lunch. Men det första alternativet är klart bättre! Pasta bör du absolut undvika. Gröt tycker jag kan vara ok, men det blir onödigt mycket kolhydrater när du dessutom äter "normal" lunch.
 5. Emma
  Tack:)
  så husman går bra till lunch å lchf till de övriga måltiderna utan att jag går upp ivikt?(självklart förutsatt att lunchen inte är gigantiskt). Det är nämligen så att en lchf frukost är inga problem likaså en sådan middag men just på jobbet till lunch så uppskattar jagmina3 potatisar en köttbit o sås. Så ni tror det skullevara okej? även om jag inte skull gå ner lika fort som vid att enbart köra på lchf, så borde det väl vara bättre vid en viktminskning än att fortsätta att enbart köra "den klassiska maten".
 6. Det tror jag också. Potatis är bättre än sitt rykte. Men du behöver väl inte äta TRE stycken, särskilt som såsen säkert är mjölbaserad också?
 7. Jonas
  Emma,
  det beror en del på hur mycket du äter och vad du äter i dagsläget också. Svårt att garantera att du inte ska gå upp i vikt. Men som hemul säger, ta det lugnt med potatisen! Jag brukar ta en potatis om de är normalstora. Flera om de är riktigt små. Räcker inte övriga maten till tar jag ibland en knäckemacka med mycket smör... 🙂
 8. Emma
  Tack snälla för alla tips o vägledning!! När jag började väder jag63 kilo å låg ganska stabilt där, som förre detta simmare på elit nivå har jag sedan 10 års åldern ätit extremt mycket mat som som tur är inte satte sug på mig eftersom jag tränade 7 ggr i veckanåmellan14-17 år 9 ggr i veckan. MEN som sagt är nu 4 år senare 4 kilo tyngre men kanske 6-7kg fett tyngre å lite mindre muskler. Jag har alltid (fram till årsskiftet) ätit MINST en portion mat varje måltid, alltid husman, samt att ska man räkna ut ett snitt så kanske godis osv för 7-800 kcal om dagen? Så egentligen ett mirakel att jag knteväger mer men, sedan nyår äter jag alltid bara en portion ochhar helt slutat med läsk, godis, nötter, glass, ochcad det gäller fika kanske jag endast har ätit 10 pepparkakor o 4 vanliga kakor. Så just den biten är jagnöjd med, sitter inte å äter en massa annat påkvällsrna utan står emot suget, möjligtvis någon kväll att jag äter en citron. Jonas du undrar hur jag äter nu p hur mycket, Mycket husman med ganska mycket pasta potatis osv. Jag håller mig till en portion men jag kan inte påståatt den är i "tjejstorlek". Ex idag: frukost; 2kokta ägg 1 glas mjölk, mellanmål: 1citron lunch: en stor portion ris med kycklinggryts mellanmål: 100geam gurka. Såmed denna informationen( jag vet att det blir räkor till
  kvällsmaten) skulle ni välja en räksmörgås med bröd ägg majonäs o räkor eller skippa brödet å äta 2 ägg räkor å kanske2 msk majonäs?
 9. Jonas
  Emma,
  klarar du av att skära ned på kolhydratportioner och helt skippa godiset borde det ge dig bra effekt. Det kanske är lättast att börja äta större portioner kött, sås och grönsaker samt att skära ned rejält på kolhydraterna? Börja äta kött med en potatis istället för potatis med kött. Ät hellre en smörgås med massor av pålägg än 2-3 med litet pålägg. Osv.

  Du behöver inte köra benhård LCHF bara för att du influeras av kosten, så att säga. Känn efter vad du trivs med!

  Personligen har jag framförallt haft problem med pasta respektive öl och chips (i kombination) här i livet. Kan äta hur mycket som helst av pastarätter och börjar jag dricka öl så försvinner hela chipspåsar från fester...

 10. Emma
  Tack!! Nu känns det inte riktigt lika svårt, att köra benhårt lchf är dömt att misslyckas för mig. Kolhydraterna var ju min bästa vän under mina riktigt aktiva år. Gröt var obligatorisk frukost innan hårda läger, pasta den bästa maten under tävling å en kexcholkad efter ett lopp gav mig snabb energi inför nästa. Ska göra mitt bästa på attminska mina kolhydrater så hoppas jag att det går vägen

  tack igen 🙂

 11. 50-60 g kh per dag är vanligt i LC-dieter. Du kanske kan satsa på det? Det är inte nödvändigt att nocarba, men personligen tror jag man går miste om fördelarna om man ligger alltför högt, försöker äta mittemellan LC och svenssonkost.
 12. Emma
  Okej alltid bra med en ungefärlig siffra att följa, men stämmer det att 100 gram ris innehåller78 gram kolhydrater å 100 gram kokt potatis endast 16 gram kolhydrater? Då är potatis ett betydligt bättre allternativ, eller?
 13. Jonas
  Kokt ris innehåller nästan lika mycket kolhydrater som potatis per 100 gram. Pasta är dock värst av de vanliga "kolhydratsbaserna". Potatis är nog bäst, men allt handlar ju om mängderna. Jag äter ofta pytteportioner med ris. Praktiskt livsmedel.
 14. Wille
  Jonas, det handlar väl också om hur dom utsöndras och vilken sorts socker de blir i kroppen också. Inte för att jag äter något av potatis, ris eller pasta, men ändå.

  Potatis kan höja blodsockret väldigt mycket för en diabetiker, medan samma mängd pasta ger en "mildare" höjning.

  Detta gäller väl stärkelse överlag, även i bröd. Stärkelsen blir till blodsocker ofta redan i munnen. En skiva lingongrova kan höja blodsockret lika mycket som över 50 gram socker, just pga stärkelsens effekter (stärkelse = druvsocker).

  Jag har inte läst allt och har säkert inte allt rätt..:-)

 15. Jonas
  Wille,
  mycket möjligt att du har rätt, men jag har inga problem med några av dessa livsmedel när jag äter dem i en kombinerad kost. Diabetiker får kanske göra andra överväganden.

  Lingongrova innehåller sirap och har därmed 9 gram socker / 100 gram. Inte särskilt idealiskt på något vis, förstås!

 16. Vad är pasta om inte stärkelse?

  Emma, jo det stämmer om riset. Som exempel ger knappt 1/2 dl (okokt) ris 25 g kh och det blir inte stor hög på tallriken. För samma kolhydratmängd kan du äta 150 g potatis (rå vikt) och så mycket behöver man ju knappast äta.

 17. Emma
  Att potatis är det bästa av två onda ting känns bra, är en riktig Svensson familj som förr hade grisar å griskött å potatis ofta står på
  bordet. Testade ikväll att äta några ost skivor med smör på till mina ägg å räkor, detta ville bara komma upp igen, smaken blev så fet, men tog jag en tunn knäckebrödsbit på 2gånger2cm så blev det genast mycket bättre. Är ett halvt "vanligt" knäckebröd för mycket kolhydrater till en måltid bestående av 2ägg lite räkor å 5skivor ost?
 18. Jag brukar äta Vasa Sport knäckebröd. 9,5 gram kolhydrater styck. Sen är 2g av dem fibrer (som inte magen kan smälta) så egentligen är det bra 7,5 gram kolhydrater som kroppen kan ta upp. Jag är ingen LCHF expert men att äta ett halvt knäckebröd kan knappast vara något problem.
 19. KickAnn
  Emma,
  jag gör dom här frökexen som jag tycker är supergoda:

  http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=153

  Nästan inga kolhydrater alls och nyttiga fetter. Tillsätter lite salt också så blir de ännu godare. Använd helst ekologiska fröer om du får tag i det.

  Jag brukar göra dubbel sats och smeta ut riktigt tunt, då blir det 4 plåtar (använder sånt där brunt bakplåtspapper i teflon så det inte fastnar). Sedan bakar jag dom i varmluftsugn. Blir perfekt resultat, krispiga och med god smak! Vill du ha dem tjockare bakar du på 2 plåtar till dubbel sats.

 20. Ulrika
  Jag har en bekännelse. Jag är tillfälligt tvungen att gå över till "normal" kost. Nu sticker vågen iväg igen. När jag började med LCHF hann jag gå ner nästan 8 kilo på kanske 3 månader.
  Och jag kan erkänna en sak för alla. När jag åt med LCHF åt jag lite och när jag blev hungrig. Nu måste jag gå och äta konstant eftersom jag inte blir mätt på riktigt längre. Och jag vantrivs med hur jag äter. Än en gång måste man jaga kalorier och försöka att inte överäta, precis samma problem jag haft hela mitt liv.
  Så ni som kan äta enligt LCHF.. forstätt!
  Det är gott, mättande och du håller dig mätt!

  /Ulrika

 21. Emma
  Hej,
  är inne på en sida som säljer Low carb bröd o pasta,brödskivorna ska endast innehålla2.7g kolhydrater/skiva, skulle man kunna äta en sådan varje frukost utan det minsta dåligt samvete? Pastan ska endast innehålla 14Gram/100gram samt 61 gram protein det måste väl vara bra för en husmanskost tjej som jag? Som vill gå över långsamt till lchf, eller? Berätta gärna vad ni tycker om dessa produkter! http://www.carbzone.se/
 22. limpan
  Hej
  Jag har nu börjat för tredje gången med LCHF, de två andra gångerna har jag gått upp i vikt, inte roligt jag är rejält överviktig och måste verkligen gå ner i vikt, har provat allt, kan tillägga att jag desvärre inte är någon ungdom heller. Jag vill så gärna att LCHF skall fungera eftersom man slipper att gå hungrig mellan målen. Mina problem är 1. Jag är världsmästare i småätning 2. Jag är väldigt känslig för alla kalorier dvs. jag lägger otroligt lätt på mej (hela min familj har samma problem) 3. jag äter antagligen alldeles för stora portioner och har svårt att beräkna vilket som är rätt. Snälla, kan ingen tala om MÄNGDEN ni äter frukost, lunch och middag bara på ett ungefär, så jag har något att utgå ifrån. Jag kan nog tyvärr inte äta stora mängder med mjölkprodukter eftersom jag tror att min kropp är väldigt benägen att spara på dessa kalorier.
  Ytterst tacksam för svar.
 23. Fia
  Det som verkar vara gemensamt för de som inte får det att funka är att de antingen äter på tok för mycket mjölkprodukter (vilka kan ställa till det både med kolhydraterna i och så ska tydligen mjölkproteinet vara insulin höjande och ställa till det i sig) eller på tok för mycket protein. Många verkar missuppfatta det hela, och de "snabb-guider" som finns på sidor som den här och annikas sida och även kif brukar inte hjälpa heller. Max 5% kolhydrater "regeln" leder ofta till mycket högt kolhydrat intag, med den blir t ex mjölk helt ok, men ett enda litet glas mjölk ger hälften av kolhydrat mängden många kan tillåta sig som max och ändå gå ner i vikt per dag.
  Vidare skrivs det ibland man kan "frossa" i protein, (eller vispgrädde vilket inte heller går så bra), men protein är dels inte hälsosamt att äta massor av och omvandlas till blodsocker vid överskott det med.
  En del behöver inte tänka utan för dem räcker det med att ta bort de mest kolhydrat täta livsmedlen, men för de flesta verkar det inte vara så.
  Om du upplever de problem du har skulle jag tycka du kan prova så här för att få rätt på mängderna:
  Ta först normal mängd protein, en normal portion (eller räkna lite och tänk du ska ha 1g per kilo *normalvikt* säg kanske 70kg och då 70g protein per dag (ca 20g protein per 100g kött)) - sedan lägger du till tillräckligt med fett för att du ska bli mätt, eller snarare ohungrig, med det ovanstående med mjölkprodukter så kan man inte låta detta fett komma bara från grädde odyl och inte heller ost (som dessutom ger protein också och mjölkprotein. Smör innehåller mycket litet mjölkprotein så det fungerar, kokosfett lika så. Sedan dekorerar du tallriken med lite ovanjords växande grönsaker.

  För en del är det ett alternativ att ta till Atkins Induktionsfas - den första fasen (hoppa dock över "produkterna" som är fulla med sötningsmedel och annat tveksamt), där finns tydliga riktlinjer vilka livsmedel som går bra och i vilka mängder.

  Fall inte i fällan och börja räkna kalorier, då är risken du blir rädd för det naturliga fettet, räkna kolhydraterna och proteinet och fokusera på att hålla ner dem, fettet gör dig mätt och nöjd. Det är fett du ska ersätta de "förlorade" kolhydraterna med - inte protein.

 24. Fia:

  Inget negativt om dina råd, de är nog jättebra tror jag. Dock bör jag tillägga att ost må vara proteinrikt men det mjölkprotein som är så kraftigt insulinutsöndrande är vassleprotein och vssleprotein finns knappt i osten. Där finns nästan bara kasein, vasslen separeras vid osttillverkningen.

  Fortfarande blir stora proteinmängder totalt sett mycket glukoneogenes, det är korrekt. Men kaseinet stimulerar inte till den insulinutsöndringen. Dock ett kraftigt påslag av IGF-1 vilket ju har sina nackdelar även det.

 25. Fia
  Mm det där vet du säkert bättre än jag Nicklas. Bara många som av någon anledning tror att det fettet de ska tillsätta bäst görs så med grädde och ost och glömmer det fett som inte ger protein och/eller kolhydrater också - hör inte alltför sällan de som säger att lchf inte funkar på dem har satt i sig närmare 0.5kg ost om dagen eller 5dl grädde varje dag eller varför inte 700g kotlett till en måltid. Eller de som baserar nästan helt på mjölk och mjölkprodukter (en rejäl tallrik fil till frukost och mjölk till varje måltid och avslutar med att snaska på 200g ost på kvällen). Visst det kanske fungerar för en del, men jag tror inte det gör det för de flesta.
  Själv äter jag gärna både ost och grädde och creme fraiche, men aktar mig för att basera hela måltider på dem.
 26. Jonas
  Jag har aldrig tänkt på att man tar bort några större mängder protein vid osttillverkning. Men ost är alltså "bättre" än mjölk ur ett insulinperspektiv? Eller?
 27. limpan
  Tack både Fia och Nicklas. Dina råd Fia med att äta "normala" portioner av protein verkar vara förnufftigt och jag vet att jag inte kan vräka på med mjölkprodukter (har aldrig kunnat) oavsett vilka påslag de gör så det får bli en grej om dagen typ ett par skedar keso (4%) till lunch eller nå´t. Brukar äta omeltt (två ägg) och bacon 3-4 skivor + lite kantareller och vanlig grön gurka till frukost, verkar det ok? Blir mätt men eftersom jag är lite av en matmissbrukare dvs. jag har svårt att sluta äta när jag väl börjat så känner jag ändå sug. Detta kan jag dock stå ut med om jag vet att det blir bra sedan och det vet jag att det blir när fixeringen släpper.
 28. Jonas:

  Man avlägsnar vasslan. Vasslan består till en liten del av protein men mestadels laktos. Kolla näringsvärdet på messmör t.ex. Det är typ bara messmör och mesost där vasslen används inom livsmedelsindustrin som produkt.

  I övrigt är vassle mest utfyllnad samt att vassleprotein i pulverform används som tillskott.

  Om du vill göra en tzatziki så häll yoghurt i ett kaffefilter som du sätter fast högst upp i en glasburk. Den grumliga vätskan som samlas i botten är vasslan. Den kan man använda som bra starterkultur när man gör surkål.

 29. Jonas
  Niclas,
  intressant! Laktos vill jag ju inte få i mig i onödan. Jag tänker äta ost med godare samvete framöver. 🙂
 30. Jonas:

  Ja testa yoghurt i kaffefilter så får du se. 🙂 Som LCHF:are skulle ju t.ex. Mezeyoghurt vara optimalt men även billiga saker som fullfet filmjölk. Högre andel protein och fett och vasslan kan du som sagt använda för att göra surkål.

 31. Jonas
  Niklas,
  Faktiskt redan testat att göra egen ost i kaffefilter på fil+gräddfil för ett par år sedan. Gott, men tyckte det var litet mycket meck och föredrar nog att köpa färdig. Föredrar dessutom hårdost och det är ju inte så lätt att göra hemma! :O
 32. Jonas:

  Nej någon OST blir det ju definitivt inte. Mer som en "hybrid" av creme fraiche och färskost (kvarg) skulle jag säga.

  Jag tycker det är enkelt och billigt och gott som sås faktiskt.

 33. Jonas
  Nicklas,
  Jaha. Fil+gräddfil blir i alla fall som färskost.
 34. Off topic men tredje gången gillt för korrekt stavning av mitt namn Jonas. 😀 Först med c sedan med k och nu med c OCH k. Bravo! 😀

  Angående surkålen kan jag ju nämna att laktosen i vasslan används som näring år bakterierna så om du gör surkål (eller andra fermenterade grönsaker enligt samma princip) så är det alltså inte mer kolhydrater. Sannolikt mindre.

 35. Jonas
  Japp, jag "tänkte" ditt namn de första två gångerna och sen insåg jag missen och LÄSTE namnet istället.

  Surkål vore faktiskt kul att testa. Jag tillhör ju de som t o m gillar surkål.

 36. Jonas, det är mycket lättare än man tror att göra hårdost. Jag gav upp med det för jag lyckades aldrig lagra någon. Jag åt upp den redan i början av processen. Då smakar den ungefär som en mild gräddost. Numera gör jag bara ostmassa och ricotta. Det är rätt kul att hålla på och utbytet är inte så dåligt. Så här mycket får man av 5 l mjölk. Det är ett rätt stort tefat. Ricottabollen är ungefär som en tennisboll.
  http://fetbobba.net/forum_images/cheese.jpg
 37. limpan
  Hej
  Jag har en fråga. Jag har läst väldigt mycket om att alla verkar använda kokkosfett istället för smör eftersom det endast innehåller 100% fett, jag undrar om det går lika bra med rapsolja (kallpresad, oberikad) som också är 100% fett eller är kokkosfettet särskilt bra?
 38. Kokosfett innehåller 93% mättat fett (halvkortkedjiga fettsyror som har positiva egenskaper på bl a immunförsvaret) och 6% fleromättat (omega-6), medans rapsolja innehåller 30% fleromättat (20% omega-6, 10% omega-3) och resten nästan enbart enkelomättat.

  Så det handlar inte bara om fett, utan även om vilken sorts fett. Mättat, enkelomättat och fleromättat.

 39. limpan
  Ok då fattar jag tack så mycket för svaret, det blir till att kvista iväg till affären och inhadla 1 stycke kokkosfett.
 40. Menar du enkelomättat, Mikael? Enligt de uppgifter jag sett innehåller cocosolja runt 6% enkelomättat och mindre än 2% fleromättat. Mycket bättre kan det nog inte bli.
 41. Du verkar ha rätt, och jag mindes fel. Japp, det är väldigt bra innehåll.
 42. hemul:

  Är det enbart ricottan eller samtliga tre produkter i bild som kommer av dina 5 liter mjölk? Jag antar att det bara är ricottan väl?

  Hursomhelst kom ju osten till som ett sätt för människor att lagra och enkelt kunna transportera mjölk. Att ta med 20 liter mjölk med häst och vagn var ju knappast behändigt men den stor ost desto lättare. 🙂 Prästosten föddes genom att fattiga bönder inte hade råd att betala skatten till kyrkan och istället fick betala prästen i ost. Osthostoria är kul. 😀

 43. Jonas
  Hur fick då de andra ostarna sina namn?

  Grevé - en ost grevarna snodde (därför den är godast!)
  Herrgård - åts förstås på herrgårdar
  Hushåll - den äckliga osten man hade råd att behålla

  Västerbotten säger ju sig själv, medan Feta är ett magert mysterium. 🙂 Nämen det betyder ju "bit" på grekiska har jag för mig. Utländska namn är förstås svårare att grubbla kring

  Svecia då?

 44. Anna Delin
  Kokosfett är grymt att steka och fritera i. Jag stekte/friterade aubergineskivor i en mix av kokosfett (det billiga i silverpaketet) och olivolja (för smakens skull) till en Melanzane alla Parmigiana. Det blev vansinnigt bra.

  Nästa experiment blir falafel.

  Ost: läser man myrskriften på ostförpackningarna brukar det stå 0 g kolhydrater. Så osttillverkning verkar vara ett utmärkt sätt att få bort laktosen ur mjölken.

 45. Jonas:

  Just hushållsost och Svecia är namnskyddade, Svecian är inte "roligare" än det faktum att den är svensk. Den äldsta av våra kända ostar. Du hittar säkert masor av kuriosa på Ostfrämjandets sida:

  http://www.ostfrämjandet.se/

  Anna:

  Hur gör du en "LCHF-vänlig" falafel? Eller är du inte så strikt kanske?

 46. Niklas, nej, det är alla tre produkterna från mitt ystra mejeri. Den där batchen vägde sammanlagt 850 g, så utbytet är rätt bra. Ricotta är en restprodukt som man gör av vasslen när ostmassan är avsilad, så det är en riktig bonusboll där på bilden. Faktum är att tar man tillvara ricottan också så lönar sig t.o.m. arbetet.
 47. limpan
  Nu har jag hållit på i fyra dagar och jag måste säga att jag har stora problem att hålla mej vid 90-95 gram protein och 5 gram kolhydrat per dag. jag har gjort så att jag skriver upp och räknar ut allt jag sätter i mej eftersom överätning varit mitt problem vid tidigare försök och det är väldigt svårt att få till det så att det inte ska bli en mardrömsresa istället för ett nytt sätt att leva. Jag försöker att inte ersätta kolhydrat med protein eftersom jag vet att det där med "ät så mycket du vill av kött, fisk,ost och grädde" inte alls funkar, blir rätt förbannad när jag ser sådana repotage jag förstår ju att det är många som liksom mej har misslyckats med LCHF tack vare dessa påståenden. Fettet räknar jag aldrig, ser bara till att det blir tillräckligt, gurka kan jag inte leva utan (vanlig slanggurka) det är den enda grönsaken jag unnar mej men jag blir hungrig särskilt på kvällen och jag försöker låta bli osten, den blir lätt för mycket. Hur ska man undvika att hamna i tristessfällan? Vissa stunder känns det som om det är enbart fett som man kan äta. Det låter ju jättemycket när man säger att kött kan man faktiskt äta 450 gram kött om dagen och hålla sej till rätt protein men ingen kan väl enbart äta kött och fett och allting annat innehåller ju kolhydrater och proteiner, lite här och lite där blir jättemycket när dagen är slut. Låter antagligen jättegnällig men jag vill ju så gärna lyckas den här gången kan tillägga att jag har tre hundar så motion får jag vilket jag vill eller inte minst 1 timmes promenad varje dag i ur och skur.
 48. Savox
 49. Anna Delin
  limpan, en lite mjukare variant av lågkolhydratdieten samt fokus på att få upp
  mängden mikronutrienter som vitamin K2, D3, EPA och DHA kanske passar dig bättre, typ stenålderskost eller OD (Optimal Diet)? Följande inlägg på wholehealthsource tycker jag har många bra insikter:

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/01/body-fat-setpoint-part-...

 50. Sylvia Svensson
  Limpan, jag tycker att du verkar vara jättemycket på gång nu och väldigt målinriktad. Ge dig inte nu, utan kämpa på. Det kommer att bli bra! Det får väl vara lite tristess nu när utdelningen inte kommer att utebli!
  Förresten angående kokosfett som många skriver om:Jag har hört att det billiga i silverpaket inte alls är bra. Man ska leta i hälsokostaffärer, tror jag.
7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av