Kontakta

Min e-mejl: andreas@kostdoktorn.se OBS: Jag hinner tyvärr inte svara på privata frågor om kostråd, se nedan.

Tipsa mig gärna om aktuella nyheter! Jag läser alla mail (men hinner inte alltid svara).

Privata frågor

Tyvärr kan jag inte svara på privata frågor om kostråd per mail. Var vänlig och respektera det. Att svara på alla sådana mail hade tagit flera timmar varje dag från arbetet med blogg, föreläsningar, bokskrivande och familj (utöver läkarjobbet). Timmarna räcker inte till. Undrar du något allmänt är jag därför tacksam om du letar här:

De flesta vanliga frågor finns besvarade där. Du kan få snabba bra svar på allmänna frågor om LCHF, kostråd och viktproblem från andra på Kostdoktorns diskussionsforum.

Kommentarer på Kostdoktorn.se försöker jag hinna läsa och svarar ofta.

Föreläsningar

Vill du boka mig för en 1-3 timmar lång föreläsning om mat och hälsa? Mejla gärna.

Mer information och planerade föreläsningar

Media

Är du journalist som undrar något ställer jag alltid upp. Vid brådskande ärenden ring direkt: 0709-733950. Annars helst via mejl: andreas@kostdoktorn.se

Tidigare tillfällen i media inkluderar SVT Rapport, Aktuellt, DebattPlus och Fråga Doktorn, TV4 Nyhetsmorgon, Kvällsöppet och Efter Tio, norsk TVfinsk TVDN, SvDSydsvenskanExpressen, Aftonbladet, Metro, Hälsa, ToppHälsaP1, P4, Rix FM, Dagens Medicin och Läkartidningen.

Pressbilder

Håll kontakten

Via Kostdoktorns nyhetsbrev får du och andra prenumeranter gratis hälsotips varje månad samt snabba uppdateringar vid större nyheter.

Använder du Facebook? Genom att gilla Kostdoktorn får du snabba tips om populära nya inlägg. Du kan också lätt sprida nyheter som dina vänner kan ha nytta av att se.

Mer

Vill du stödja Kostdoktorn.se?

1 162 kommentarer

 1. Lars D
  Om man redan har skrumplever (levercirros) och diabetes, hur gör man då för att äta LCHF? Kan tex levern då omvandla fett till ketoner?
 2. Anna
  Hej!

  Hur kan man använda (acesulfam-K, i så många proteinpulver.
  Lika farligt som Aspartam.
  Barn blir sjuka av det för att inte tala om alla som tränar och dricker proteindrycker med detta i.
  Det finns knappast något proteinpulver att köpa utan dessa sötningsmedel!!!!

 3. Anna
  Det finns inget C-vitamin i biff.
  Se siffror från Matkalkyl.

  http://matkalkyl.se/se-notbiffryggbiffra.php

 4. Dennis
  Jag har utvecklat en app där mängden kolhydrater klassificerar antingen ett livsmedel som rött, gult och grönt. Appen kan laddas ner från App Store för antingen iPhone och iPad. Appen finns på svenska, engelska och danska.

  https://itunes.apple.com/us/app/diet-signal/id647413326?ls=1&mt=8

 5. Fritz F
  Hejsan! Har en fundering, min tjej har magkartar (stavning?) hjälper lchf för de? Vet att lchf kan göra under. Men hennes läkare säger att hon ska försöka undvika fett, kaffe, apelsin och andra "starka/svåra" saker för mage. Så minn fråga är om lchf kan hjälpa mo magkartar och andra magbesvär?
 6. Eva
  Hej.
  Min dotter är 20 år och har problem att gå UPP i vikt. Hon har problem med depression och har
  diagnosen ADD vilket bla gör att hon har problem med konsentration mm. Är LCHF rätt kost
  för henne? Tack på förhand!
 7. Lina
  Hej, jag äter strikt LCHF sedan några månader. Jag är förövrigt frisk. Jag äter LCHF för att jag mår så bra och i samband med detta hoppades jag på att gå ner mina trivselkilon. Jag har nu gått upp 3 kg på 4 veckor och då tänkte jag att jag skulle började mäta mina ketoner för att hamna i optimalketos. Så jag äter ungefär så här:

  Jag äter MBC på morgonen, äter en rejäl lunchlåda innehållande kött, fett och olika typer av kål, middag lika dant men lite mer sallad, rejält med mat. Sedan kan jag ibland äta lchf knäcke (som man bakar själv med lite frön och fett) med ost, skinka och bregott på. Sedan kan vi lyxa oss med ostchips (ostskivor som man gör själv i ugnen).

  Mina värden är ju jättehöga dvs 4,9 i B-ketoner under dagarna. Jag undrar om någon vänlig själ kan hjälpa mig med hur jag ska göra.. Jag såg att Kostdoktorn har skrivit att "värden över 3 kan tyda på att man äter för lite" Jag äter inte förlite i mängd.. frågan är vad äter jag för lite av? Ska jag öka på mängden kolhydrater eller proteinet och minska mängd fett eller hur ska jag bära mig åt? Mitt problem som jag skrev tidigare är att jag går upp i vikt!!

  Jag började träna ganska hårt i samband med min vikt uppgång.. har detta något samband? Totalt sett har jag ökat 4 kg sedan jag började med LCHF.. jag är inte smal utan jag har mycket fett runt buken/ryggen och armarna!

  Jag har letat men hittar inga svar om hur man kan göra för att få ner värdena lite!!

  Tacksam för svar!!

  Reply: #1158
 8. Lena
  Drick bara kaffe på morgonen.
  Inte MBC.
 9. Ylva
  Råd vid hantering av kött:

  Eftersom köttproducenter i djurfabriker i t ex Danmark, Tyskland och Polen använder penicillin och annan antibiotika även till friska djur, så tål bakterier där mer och mer antibiotika. Det biter då inte så effektivt på dem. De kallas att bakterierna blivit antibiotikaresistenta. De resistenta bakterierna kan komma över i köttet, när djuren slaktas. Då blir det extra viktigt med god hygien, för att man inte ska få bakterierna i sig:
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter, när du hanterat rått kött och kyckling.
  • Håll isär rått kött och andra livsmedel, diska skärbrädor och köksredskap noga när du skurit kött och kyckling, för att undvika att bakterier från köttet hamnar på andra livsmedel.
  • Genomstek alltid fågel och köttfärs. Resistenta bakterier är motståndskraftiga mot antibiotika, men de dör vid upphettning precis som andra bakterier.
  • Skölj grönsaker.
  Källa Livsmedelverket

 10. Veronica
  Hej,
  Har någon idéer om lchf-kost vid ägg-, mjölk- och soya-allergier? Verkar vara omöjligt att äta rätt och få i sig riktigt fett .... eller?
  H Veronica
 11. Birgit Holm-Lindroth
  Undrar över om några av er som har LCHF kost har märkt att P-Krea (njurvärdet) har stigit. Mitt värde är för högt 106, och ska vara mellan 50-90. Kosten innehåller ju mycket proteiner. Har också fått otroliga svettningsanfallen tidigt på morgonnatten medan jag ännu är i sängen. Obehagligt. Vaknar i att jag är jättesvettig. mao endast morgnar. Höga Krea värden tar på njurarnas funktion.

  Bigili

 12. Ann
  Hejsan, jag undrar om man kan äta LCHF om man är mjölkallergiker (äter alltså ersättningsprodukter med havre i), inte tål sallad (pga fd gallsten) och andra grönsaker samt frukt...
  Kan man äta bulgur, couscous odyl?
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av