Kontakta

Min e-mejl: andreas@kostdoktorn.se OBS: Jag hinner tyvärr inte svara på privata frågor om kostråd, se nedan.

Tipsa mig gärna om aktuella nyheter! Jag läser alla mail (men hinner inte alltid svara).

Privata frågor

Tyvärr kan jag inte svara på privata frågor om kostråd per mail. Var vänlig och respektera det. Att svara på alla sådana mail hade tagit flera timmar varje dag från arbetet med blogg, föreläsningar, bokskrivande och familj (utöver läkarjobbet). Timmarna räcker inte till. Undrar du något allmänt är jag därför tacksam om du letar här:

De flesta vanliga frågor finns besvarade där. Du kan få snabba bra svar på allmänna frågor om LCHF, kostråd och viktproblem från andra på Kostdoktorns diskussionsforum.

Kommentarer på Kostdoktorn.se försöker jag hinna läsa och svarar ofta.

Föreläsningar

Vill du boka mig för en 1-3 timmar lång föreläsning om mat och hälsa? Mejla gärna.

Mer information och planerade föreläsningar

Media

Är du journalist som undrar något ställer jag alltid upp. Vid brådskande ärenden ring direkt: 0709-733950. Annars helst via mejl: andreas@kostdoktorn.se

Tidigare tillfällen i media inkluderar SVT Rapport, Aktuellt, DebattPlus och Fråga Doktorn, TV4 Nyhetsmorgon, Kvällsöppet och Efter Tio, norsk TVfinsk TVDN, SvDSydsvenskanExpressen, Aftonbladet, Metro, Hälsa, ToppHälsaP1, P4, Rix FM, Dagens Medicin och Läkartidningen.

Pressbilder

Håll kontakten

Via Kostdoktorns nyhetsbrev får du och andra prenumeranter gratis hälsotips varje månad samt snabba uppdateringar vid större nyheter.

Använder du Facebook? Genom att gilla Kostdoktorn får du snabba tips om populära nya inlägg. Du kan också lätt sprida nyheter som dina vänner kan ha nytta av att se.

Mer

Vill du stödja Kostdoktorn.se?

1 159 kommentarer

  1. Louise
    Hej, jag är en tjej på 16 år som nyligen börjat med LCHF.
    Under de senaste dagarna har jag haft ont i magen och varit väldigt illamående, samt haft huvudvärk.
    Jag är ganska säker på att jag äter rätt, och huvudvärk har jag förstått "ingår" i att byta kost.
    Men så pass illa som jag mår känns inte riktigt okej. Klart att man måste bita ihop och inte ge sig men det här är något annat.
    Är det någon som har några tips? Kan det vara så att jag är för ung och att min kropp inte klarar av det?
    Tacksam för svar!
    Svar: #1134
  2. Zepp
    Öka kolhydraterna något och trappa sen ner, gärna rotfrukter!

    Du kan ha fått någon förkylning/maginfektion?

    Salt.. du får se till att få i dig salt.

  3. Johan
    Jag gillar lever men har läst att man kan få a-vitaminförgiftning av förmycket.
    vet nån hu mycket lever man bör / kan äta i veckan / månaden som vuxen man.
    Jag har läst massor om RDI, µg, och en massa annat och har inte kommit fram till nånting, har inte lyckats räkna ut hur det ligger till. är det nån annan som vet?
  4. Zepp
    En gång i veckan rekomenderas.. så det lär vara säkert.

    "A-vitamin utsöndras långsamt. Därför räcker det med att äta t ex lever en gång i veckan."

    http://www8.cs.umu.se/~isak/Vitamin/a.html

    http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2298&lang=sv

  5. Marieanne
    Hej!

    Ang "Allt om LCHF"-bilagan till Expressen. Fick denna tidning i "Prova-2 nr-gåva" av dottern. Tyckte det var en mkt trevlig tidn med många bra recept som vi kunde prova hemma i köket. Älskar att laga god LCHF-mat! Tidn har sen kommit med nr nr till och vi har betalt 33:/lev. Men har nu flera tidn så tycker det räcker ett tag. Ville nu säga upp pren men se det var inte så lätt! Inte någonstans på inbetalningsavin eller annan info står vart man kan vända sig! Ingen mailadress , ingenting! På nätet när man söker så kommer man, efter ett bra tags sökande !!!, fram till en sida tillhörande "Titeldata AB" där man ska kunna adm sin pren. Men ngn valmöjlighet att "säga upp" sin pren det har man inte där! Och som de skriver; Om man vill ringa till dem så kan man slå upp deras tfn.nr på nätet! Bedrägligt beteende tycker jag! Helt klart ska det vara så pass svårt o krångligt att säga upp sin pren så att man hellre låter bli! Även om jag är s.k. "LCHF-are" så förstår jag dom som tycker att här finns det "religiösa inslag".

    Kunde på denna pren-sida (Titeldata's) skriva ett mail under "Övrigt" vilket jag nu gjort och bett dem SLUTA SKICKA fler tidn. Men det går inte att skriva ut sitt mail, finns inget val "skriva ut" så nu har man heller inte ngt bevis på sin uppsägning! Känns verkligen som ett "lurendrejeri". Aldrig mer ngn pren på ALlt om LCHF! Och detta kommer jag att "sprida" på jobbet etc! Varning Varning!

  6. elin
    Hej!

    Jag har ätit enligt LCHF under några månader nu, och det fungerar jättebra. En familjemedlem påstår dock att det är farligt att under en längre tid vara i ketos, då påfrestningen på njurar eller levern (kommer inte ihåg vad) blir för stor med allt fett. Ligger det någon sanning i detta?

    Tacksam för svar!

    Svar: #1107
  7. Ann Kristin
    För det första: du måste oftast äta ganska strikt, under 5 % kolhydrater, för att hamna i ketos. Dessutom ska man inte blanda ihop det med ketoacidos, som kan drabba diabetiker (det är därför de mäter blodsocker och ketoner).

    För det andra skriver kostdoktorn så här om ketos: "Ketos är ett tillstånd som innebär att kroppen har extremt hög fettförbränning. Även hjärnan drivs då på fett, via ketonkroppar. Dessa är energimolekyler i blodet (liksom blodsocker) som tillverkas av fett i levern och blir bränsle för hjärnan.

    För att få igång ketonproduktionen behöver mängden av hormonet insulin i blodet vara låg. Ju lägre insulin, desto högre ketonproduktion. Och när man har en välkontrollerad rejäl mängd ketoner i blodet så är det ett bevis på att insulinet är mycket lågt – och att du får maximal effekt av din lågkolhydratkost. Det kallas optimal ketos."

    Att kroppen inte skulle klara av fett är så vitt jag förstår en myt. Det är nog betydligt farligare med socker och alkohol, eller den kost som de flesta äter - biff och bea MED potatis. Vanligt folk lever ju verkligen inte efter några kostråd, jag ser vad de köper i affären och vad de äter på lunchrestauranger och hur fullt det är på Donken. Så du äter förmodligen inte så mycket mer fett än dina släktingar, men kommer att hålla dig friskare.

  8. Josefin
    Finns det några studier på LCHF-kost och polyneuropati?
  9. Zepp
    Eh.. näe troligen inte.

    "Den absolut vanligaste orsaken till polyneuropati är diabetes [2]. Andra vanliga orsaker är alkoholmissbruk och vitaminbrist. En viktig men relativt ovanlig grupp är de immunmedierade polyneuropatierna Guillain-Barrés syndrom, CIDP och MMN. Polyneuropati kan också ha genetisk orsak eller orsakas av systemsjukdomar, vissa läkemedel och gifter. Trots utredning kommer man i många fall inte fram till orsaken."

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Polyneuropati

    Frågan är om det går att reversera.. hur som helst så bör man nog se till att äta så näringsrikt som möjligt för att bevara det man har?

  10. Eva Persson
    Har en kompis på jobbet, som alltid kör med en kommentar så fort jag är i närheten, jag fick en stroke, och stroketeamet på sjukhuset gav mig en skarp varning för att fortsätta med LCHF.
    Detta får man höra titt som tätt, jag brukar svara att Du kanske hattade fam och tillbaka hela tiden, det brukar inte jag göra.
  11. Elisabeth
    Jag skulle gärna vilja veta om någon av er här kan tipsa mig om vilken Omega 3 som är allra bäst och om det inte går att få tag på olja i stället för kapslar? De som sälj på "kostDr sidan" är För stora för min del, därför tar jag hellre flytande men fann inte det här. (Rekommendationen är tydligen vid D3 brist att man även tar Omega3 för bästa upptagningsförmåga)

    Tack för ordet och på förhand vid evt svar
    Mvh

    Svar: #1112
  12. Zepp
    Om du går till en hälsokostaffär så har de både oljor och kapslar!

    Det du skall kika på är mängden EPA och DHA, det är det du betalar för och de derivaten du behöver.

    http://www.omega-3.se/nyheter/

    http://www.lifebutiken.se/life/produkter/Fiskolja1.ecl

  13. Karin
    Hej!
    Jag har en fråga angående ett uttalande i din bok. Det står att man kan hoppa över frukosten för att pröva att fasta. Men jag har alltid fått höra att frukost är viktigast att äta så att man inte överäter senare. Hur ska jag förhålla mig till detta råd?
    Mvh.
    /Karin
    Svar: #1114
  14. Zepp
    Pröva.. det viktiga är trots allt att du får i dig all energi och näring under dagen!

    Jag tror man bör äta åtminstone var annan dag?

    Altså.. i början så var det faktist viktigt för mig med frukost.. just för att inte bli vrålhugrig vid olämpliga tillfällen.. men nu äter jag för det mesta bara två gånger om dagen.

    Jag tror det handlar om när man har blivit så omställd till fettförbräning att man kan leva länge på sina fettdepåer.. utan särskildt mycket hunger.

    Sen så tror jag de råden mest riktar sig till kolisätare.. de måste äta ofta för att hålla uppe sitt blodsocker.. vi vill hålla ner det!

  15. Phernilla
    Har så svårt att avvara potatis allt annat går kanon. det är ju stärkelsen som är problemt i potatisen.. Den kan man ju fäll ur om man delar potatisen och lägger den i kallt vatten.. Så nu skulle jag vilja veta på vilken kolhydrat halt potatis hamnar om man delar den i pommesstora bitar och låter dem ligga i vatten ett par timmar och då byter det kalla vattnet flera gånger.. Har funderat på detta ett tag och undrar om det då kan vara tillåtet att äta potatis ibland..
    Svar: #1116
  16. Ann Kristin
    Du bestämmer ju vad som är tillåtet. Det handlar väl om att se till hela kolhydratmänden/procenten på en dag, eller över en vecka. Beroende på hur strikt du vill vara kan du väl äta potatis ibland, det är ju inte giftigt direkt, men potatis innehåller ca 16 % kolhydrater, så du måste hålla strikt koll. Om potatis triggar dig att äta mer, strunta i det. Potatis får mig att äta mer än när jag äter blomkål och spenat, så jag skippar potatisen. "Cravings" går över, precis som med cigg och godis.
  17. Willemo
    Nu blir jag deprimerad! Har ätit LCHF i 2,5 vecka nu och gått upp ett kilo i stället för ner. Har matat in allt jag ätit i matdagboken för att hålla koll, så jag äter ordentligt, men det verkar inte hjälpa. Äter som jag ska och ändå går jag upp.
    Snälla, finns det någon som kan tala om vad jag ska göra??? Mår för övrigt bra av LCHF, men jag vill verkligen inte gå upp mer i vikt!
    Svar: #1120
  18. Elisabeth
    Tusen tack för detta råd, ska besöka den butiken vi har här så snart jag har möjlighet. Jag tror nämligen att olja ger snabbare resultat än piller som som ska via magsäcken :)
    Tack!
    MVH
  19. Elisabeth
    Skulle gärna även vilja veta om man ska äta D3 under Hela året? Jag har fösökt leta något svar på denna fråga men tyvärr ej funnit något.

    Tack på förhand
    MVH

    Svar: #1122
  20. Elisabeth
    Jag har själv ätit LCHF så jag vet vad det handlar om. Jag fick genom ett uttalande angående detta problem att man ska äta Ännu mer fett och kan man hålla sig till 20 eller under vad beträffar kolhydrater ska det tydligen funka, e ju värt att testa. Men varför inte söka vidare via Google... :) Lycka till!

    Mvh Elisabeth

  21. Elisabeth
    Någon som vet ifall en Allmännläkare kan ta prov för att se ifall det är brist på D3 & B12 i CELLERNA?

    Tack på förhand
    MVH

  22. Zepp
    Om du inte visstas ute på sommaren så får du äta D3 då oxå.

    Själv börjar jag med mitt tillskott ungefär i december och håller på till midsommar ungefär.

  23. Anita Fahlander
    Mina FUNDERINGAR och erfarenheter efter att ha läst mycket på nätet om fetma, mat och blodsocker.
    Det är förhöjt blodsocker som gör att vi får magfetma och fettlever. När blodsockret är förhöjt spar kroppen fett på magen. Detta kanske händer på vissa människor med YTTERST LITE förhöjning redan när man är ung. Om man fick testa sitt blodsocker tidigt i livet när man är lite överviktig kunde de människorna få rätt kostrådgivning i tid så kanske de inte fick diabetes. Kan det vara det som gör att vissa inklusive mig som gör att man inte går ned i vikt fast man har ätit LCHF i 1 år och 7 månader. Jag gick ned 6 kg ganska fort, jag minskade på metformin och mindiab, gick upp allt. Vi kanske fortfarande har lite för mycket socker i blodet fast vi äter LCHF. Jag har ökat på metformin och mindiab igen, fast jag äter LCHF, har gått ned lite i vikt. Jag har haft upptäckt DIABETES från år 2000 var då 52 år. Förstod då att jag hade haft det i vart fall kanske från jag var 45 år. Hade två fasta arbeten så jag gick på företagshälsokontroller varje år, ändå upptäcktes det inte förrän jag var 52 år. Resultatet på vikten blir inte så stort när en diabetiker börjar med LCHF eftersom den inte har ätit socker tidigare heller.
    Det skulle kunna vara så att man inte får diabetes för att man är tjock (främst på magen) utan för att man är född med för hög blodsockerhalt i blodet. Förhöjd blodsockerhalt kan bero på flera saker, t ex för att man äter fler kolhydrater än man gör av med, eller för att man har en bukspottkörtel som från början inte är lika effektiv som de som är smala och har en effektiv bukspottkörtel . Det är t o m så att (har jag läst) vissa människors kroppar fungerar så att de får förhöjt blodsocker utan att de äter något alls eller fast de äter lågkolhydratkost.
    Jag tycker det är vilseledande att säga att man ska ha ett jämnt blodsocker. Det som har betydelse är att man ska ha ett lågt blodsocker. Jag har hört diabetessköterskor säga att det är huvudsaken att man ligger under 10 mmol. Jag skulle gissa på 5.
    Jag tycker också att det är vilseledande att säga att man ska äta riktig mat. Vad är definitionen på riktig mat, en del, kanske ganska många skulle säga att potatis, ris, mjölk, mjölsås, pannkaka, lingonsylt, pasta, brödpanerad mat, mjölk, bröd, flingor, mussli, juice, saft, läsk, margarin, frukt är riktig mat.
    Man ska äta regelbundet säger sjukvården. Vad menar de med regelbundet undrar jag, kan det vara var 10:e timme eller varannan timme t ex . De menar antagligen var 4:e timme, då undrar man varför de inte säger det då.
  24. Lopez
    Montignac säljer LC-bröd I Frankrike. Värt att prova??
  25. wimsie
    Hej!

    Jag har diabetes (1) sedan ca 9 år tillbaka och för ca 1,5 år sedan upptäckte jag LCHF (vilket var som en uppenbarelse). Hur som helst så fick jag i samma veva som jag började med LCHF reda på att jag har "höga" blodfetter och läkaren sa såklart ät mig att börja med statiner. Jag var då bara 15 år... Under den period jag åt statiner läste jag på mycket om statiner, "höga" blodfetter vs. diabetes och min slutsats var att sluta med statinerna, äter fortfarande inte dem. Vill inte det iochmed allt ont jag läst och hört om dem, plus att jag läste kapitlet i Matrevolutionen om blodfetter, vilket motiverade mig att inte äta statiner igen. Men mina tankar just nu är om det kan vara farligt att ha höga LDL fetter när man har diabetes? Är det större risk att det skulle kunna vara farligt med "farliga" blodfetter när man har diabetes? Eller kan strikt LCHF fixa till det?
    har inte hittat någonting om det här på internet eller här, så det skulle vara intressant om någon vet. För jag har ingen aning. Och min egen läkare är ju inte direkt på min sida i den här frågan...

    Tack på förhand!

    Svar: #1126
  26. Ann Kristin
    Har du kollat din apokvot? Det är ju flera parametrar som spelar roll.
  27. Maria
    Intresserad av kost och hälsa och läser just nu böcker om LCHF parallellt med raw food. Två helt olika linjer. Väldigt förvirrande...
    I ett av kapitlena i raw food-boken tas det upp ph-balas, om syra- och basbildande livsmedel. T.ex. kött, ägg, mejeriprodukter beskrivs som mycket syrabildande, vilket leder till försurning i kroppen och problem med hälsa... Det här med syra/bas balans tas inte alls i beaktande inom LCHF, teorier och åsikter kring detta?
  28. Sandra jansson
    På programmet doctors på TV4 visades ett inslag idag om kost som inom 30 min kan förstöra din hälsa. Missade allt utom den sista punkten men den var mycket intressant.
    Forskare ska tydligen genom röntgen upptäckt att 30 min efter du ätit pommes frites så drar blodkärlen ihop sig i ca 2 timmar!!! Ett tips att kolla upp
    Med vänlig hälsning, Sandra
  29. dan asplund
    Ingegärd Johansson från Umeå universitet säger i pressen, eller eventuellt (felaktigt?) citerad från oinsatta källor att: Enligt en 25 års lång studie kan man konkludera att LCHF diet visserligen reducerar vikt i ett kort perspektiv men att i längden har den visat sig ohållbar. Ytterligare nämner hon att (total) kolesterolet på dessa individer markant stiger vilket - enligt henne - är synonymt med ökad risk för kardiovaskulär sjukdom. Inget nämns över de - vetenskapliga fakta - om relationen mellan de olika typer av kolesterol och triglycerider.
    Artikeln som jag läser detta hänvisar till en studie inledd 1986 fram till 2010 av befolkningen i norra Skandinavien där man har analyserat data berörande födointag, kroppsvikt, längd och kolesterolhalter. Det framgår inte om man tog hänsyn till de olika komponenterna i kolesterol.
    Vad kan man säga om denna studie och dess upplägg? Hur har man behandlat data?
    Svar: #1130, #1131
  30. Ann Kristin
    Sist jag kollade kolesterolet sa min läkare att totalkolesterol är ointressant, och apokvoten visar på ev ohälsa. Min kvot var perfekt efter 5 år med LCHF, likaså mitt blodtryck.

    Vilken grupp har ätit LCHF i 25 år? Jag skulle tro att det är blandkostare, eftersom "vanligt folk" visserligen hörde att man inte skulle äta fett, men ändå gjorde det, plus att de ökade på mängden socker. Alltså både kolhydrater och fett, blodsockerhöjning och insulinlagring av fett...men om en studie av verklig LCHF och dess långtidseffekter finns, då vore det intressant att ta del av den.

  31. MickeB
    Det måste väl var den sk Västerbottensstudien du avser, den startade i Norsjö och är en av orsakerna till att Nyckelhålet lanserades.
    Ralf Sundberg "Forskningsfusket" har kommenterat

    http://blogg.ralfsundberg.se/#post11.

    Som ni ser är det inte en speciellt seriös studie.
    Bla menar man att LCHF är orsaken till att folk började äta mer fett redan 2004 och att kolesterolet därför gått upp, men då hade inte ens Annika Dahlqvist börjat med LCHF.
    Även om Sten Sture Skaldeman säger sig ha ätit obegränsat med fett, så tror jag inte det i sig skulle ha påverkat statistiken :-)

  32. MickeB
    En annan fundering jag har angående denna studie är:
    Man har föjt upp vad folk äter, vad de väger, kolesterolvärde, rökvanor, motion, medicin osv
    Det måste finnas enorma mängder data att följa upp även på individnivå.
    Men redovisningen är alltid på populationsnivå dvs medelvärden.

    De redovisar aldrig hur åt de som gick upp eller ner i vikt, fick högre eller lägre kolesterol,

    Vill man få fram detta kan det inte vara så svårt om datan redan finns datorerna.

  33. Emily
    Ellen, animaliskt protein skapar inflammationer i kroppen, vill du bli av med dem, så sluta ät kött =) Vill du gå ner i vikt så ät en RAW diet eller vegan diet istället =)
    lite mer info:
    http://www.youtube.com/watch?v=mNED7GJLY7I
    http://www.youtube.com/watch?v=KNCGkprGW_o
  34. Emily
    Louise vi är inte gjorda för att äta kött och så mycket fett, såklart du får ont i magen =/ Ät istället en vegetarisk kost eller RAW kost, så nyttigt och bra =) Det finns mycket information om kött och cancer därute... Här är lite:
    http://www.youtube.com/watch?v=mNED7GJLY7I
    http://www.youtube.com/watch?v=KNCGkprGW_o
  35. Birgitta
    Hej, jag är ny som Lchf-are, har en fråga vad gäller kolhydrater, om jag har utrymme för fler kolhydrater (under 20g/dag) så är det (som jag förstått det hela) ok att äta t.ex. mörk choklad. Kan jag istället använda dessa kolhydrater till mjöl att reda av en sås med? Jag tänker, kolhydrater som kolhydrater, eller är det så att mjölets kolhy. ökar insulin påslaget mer än sockret i chokladet?
  36. Vera
    En kompis jobbade tidigare för en läkare som forskade kring diabetes (eller liknande, fattade aldrig exakt vad han forskade på) och enligt honom HÖJER kolhydrater testosteronnivån i kroppen och att det är därför som kvinnor som äter mycket kolhydrater ofta har svårare att bli gravida, men när jag googlat saken verkar forumdiskussionerna mer gå på andra hållet - att män som äter LCHF skulle få högre testosteron av det. Jag får inte riktigt ihop det. Någon som vet?
  37. Johan E
    Om man går på LCHF och istället äter "normalt" en dag (potatis, ris pasta bröd etc...), hur påverkar det då LCHF dietens fördelar?

    Hur många dagar LCHF efter krävs det för att vara på rätt spår igen?

    Svar: #1138
  38. evah
    Det påverkar negativt och för varje gång du du återgår till " normalkost " så försämrar du din position.
  39. P-O Olofsson
    Jag har nyligen (2 mån) börjat med LCHF, och det funkar väl sådär, men det kan nog bero på att jag slarvar på helgerna, dricker vin. Men det är så att jag är fruktansvärt trött typ hela tiden, kan det bero på att man saknar något i kroppen, typ mineraler eller vitaminer????
    I så fall finns det någon typ av tillskott som man kan ta???
  40. Magnu
  41. L Fredriks
    Jag är mjölkallergiker och överviktig, vad kan lchf göra för mig?
  42. Lars
    Hej!

    Letar efter kostråd för gravida, ammande och barn i alla åldrar, dvs redan från "första tuggan". Kan man tillämpa LCHF-kostråden för vuxna "rakt av" eller bör man se på kostråd för små barn på ett annat sätt.

    / Lars

  43. sofie
    Hej, hur ställer du dig till Soylent, skulle vara uppskattat med ett blogginlägg kring din åsikt om denna nya produkt som ska tillfredställa hela kroppens energibehov https://campaign.soylent.me/soylent-free-your-body

    /S

  44. Hannelore Björklund
    I samband med en karpaltunnelklyvning för tre veckor sedan upptäcktes att jag har högt blodtryck. Jag har ätit LCHF i flera år. Så varför detta, frågar jag mig!
    Jag har tills för ganska nyligen ätit inflammationshämmande medicin Artrotec men slutade i samband med upptäckten. Äter nu Helaflex som man köper på Hälsokost.
    Nu har jag blivit ordinerat Enalapril Actavis 5 mg av min läkare. Är mycket skeptisk till blodtrycksmedicin.!Läste förstås bipacksedeln och blev mörkrädd.
    Vad gör jag nu? Måste jag verkligen äter medicinen? Mina övriga värden är bra. Kolesterol 5,9
  45. ANNA Kristina. Englund
    Hej!

    kommer direkt från ett läkarbesök där jag fått veta ( igen) att mitt kolesterol är 8,6 LDL 5,2 HDL 2,5. Min läkare tycker att jag absolut skall äta statiner .Har provat tidigare med simvastatin och lipitor, slutat då jag får biverkningar ...Mycket känslig för mediciner
    Min läkare avfärdar allt om nya rön , apokvot osv. Menar att det finns inga sådana belägg vetenskapligt!

    Jag , en RÄDD /ängslig människa vet ju inte vad jag skall ta mig till. Jag vill ju inte få en stroke.
    Äter för det mesta bra kost , motionerar regelbundet ej rökare eller överviktig.
    61 år .
    Ge mig tips och råd

  46. Lisbeth Carlsson
    Hej. Blir ofta illamående av fisk och skaldjur kan jag äta lite av innan jag blir illamående. Önskar förslag på andra livsmedel som har lika bra näringsinnehåll som fisk och skaldjur. Tacksam för hjälp. Någon som vet?
  47. Eddy
    Hej Andreas

    Det gäller verkligen att hitta sin egen balans om vilken kost som passar just en själv! Det handlar trots allt om både knopp och kropp, ganska komplext egentligen, att verkligen hitta det optimala utan att känna att det blir en kamp, ska ju vara ett naturligt sätt att äta som man kan trivas och njuta på livet ut utan att känna att man försakar en massa!

    Jag provade strikt lchf drygt en och en halv månad (har provat 3-4ggr med samma resultat), men jag mådde inte riktigt bra!? nåt som inte stämde i min kemi. Jag åt fritt och var viktstabil MEN efter ett läkarbesök så blev jag undrande!? Mina levervärden hade skjutit i höjden trots att jag är jag helnykterist sen 7 år!? Kolestrolet var även det ohälsosamt högt. Jag kollar mina värden 3ggr per år pga reumatisk sjukdom men detta kändes ej bra! Kan tillägga att jag är 42år och fd elitfotbollspelare, utbildad kock och dipl.kostrådgivare och som sagt tyckte ej om mina värden.

    Personligen tror jag inte det är nyttigt att äta alla dessa lchf varianter på bröd/pannkakor/bakverk osv. jag menar min logik säger mig att bakar man på ex. mandelmjöl som består av i huvudsak enkel- och fleromättat fett så borde fettet oxidera under upphettning och kanske bildas det även transfetter under processen!? Jag menar risken är att vi vill uppfinna hjulet igen som på sikt ev. skadar våra kroppar mer än det gör nytta !? Detta är mina tankar och funderingar och jag är ingen expert!

    Själv äter jag på följande sätt: Inget Mjöl, ingen frukt, inget socker ( kan bli en chokladbit eller 5 ;) typ varannan vecka!

    Jag kommer sluta äta tillagade nötter/nötmjöl/frön då jag personligen tror det är onyttigt! Däremot så äter jag kung markattas basmati råris som är fantastiskt gott och potatis då jag anser att potatis tillhör rotfruktsfamiljen och då det är väsentligt mycket mindre kolhydrater i potatis än i ris och pasta dock väldigt snabba! Jag håller på och laborerar med mängden kolhydrater just nu. Åt 30 gr kolhydrater per dag från just råris eller potatis alltså till en måltid per dag oftast middagen. Det var för lite så nu har jag gått upp till 40gr! Jag äter fullfet mat till detta!

    Vill tappa några kg till, har 9 kg till idealvikt! Resultat: 6v på strikt lchf plus/minus noll, senaste veckan på 30-40gr kolhydrater utan nötmjölsbröd, – 1,7 kg och både kropp och knopp mår toppen! Då återstår bara leverprovet ;)

    Tack för en trevlig sajt.
    Mvh Eddy

  48. urban
    om semla coop borlänge Jag måste förtydliga mig om mitt inlägg om semla allt annat är bra på coopen och jag går mer än gärna dit och handlar med vänlig och duktig personal men innehållet i semlan gör mig fundersam det är inte personalens fel på något sätt.
  49. Eva
    Hjälp!!!!!!
    Jag har precis börjat med lchf, men plötsligt slog det mig, är det farligt att äta lchf, om man haft hjärtinfarkt 2006? Har mått bra hela tiden, blev by pass operrerad, slutade röka och gick naturlkigtvis upp i vikt.
    Är inne på andra dagen med mitt nya liv, och lchf, men blev som sagt lite nervös för mitt hjärta.
    Är det någon som vet
  50. Fatma
    Hej Doc, Jag är en 18 årig tjej som är överviktig och har högt kolesterol värde.

    Mina kolesterol värden är : total kolesterol 6,3 , HDL 1,2 , LDL 4,5.

    Jag har även högt insulinvärde som är 21,5

    Behöver jag oroa mig för att äta lchf när jag har så högt kolesterol ?

    Hälsningar Fatma

  51. Lars D
    Om man redan har skrumplever (levercirros) och diabetes, hur gör man då för att äta LCHF? Kan tex levern då omvandla fett till ketoner?
  52. Anna
    Hej!

    Hur kan man använda (acesulfam-K, i så många proteinpulver.
    Lika farligt som Aspartam.
    Barn blir sjuka av det för att inte tala om alla som tränar och dricker proteindrycker med detta i.
    Det finns knappast något proteinpulver att köpa utan dessa sötningsmedel!!!!

  53. Anna
    Det finns inget C-vitamin i biff.
    Se siffror från Matkalkyl.

    http://matkalkyl.se/se-notbiffryggbiffra.php

  54. Dennis
    Jag har utvecklat en app där mängden kolhydrater klassificerar antingen ett livsmedel som rött, gult och grönt. Appen kan laddas ner från App Store för antingen iPhone och iPad. Appen finns på svenska, engelska och danska.

    https://itunes.apple.com/us/app/diet-signal/id647413326?ls=1&mt=8

  55. Fritz F
    Hejsan! Har en fundering, min tjej har magkartar (stavning?) hjälper lchf för de? Vet att lchf kan göra under. Men hennes läkare säger att hon ska försöka undvika fett, kaffe, apelsin och andra "starka/svåra" saker för mage. Så minn fråga är om lchf kan hjälpa mo magkartar och andra magbesvär?
  56. Eva
    Hej.
    Min dotter är 20 år och har problem att gå UPP i vikt. Hon har problem med depression och har
    diagnosen ADD vilket bla gör att hon har problem med konsentration mm. Är LCHF rätt kost
    för henne? Tack på förhand!
  57. Lina
    Hej, jag äter strikt LCHF sedan några månader. Jag är förövrigt frisk. Jag äter LCHF för att jag mår så bra och i samband med detta hoppades jag på att gå ner mina trivselkilon. Jag har nu gått upp 3 kg på 4 veckor och då tänkte jag att jag skulle började mäta mina ketoner för att hamna i optimalketos. Så jag äter ungefär så här:

    Jag äter MBC på morgonen, äter en rejäl lunchlåda innehållande kött, fett och olika typer av kål, middag lika dant men lite mer sallad, rejält med mat. Sedan kan jag ibland äta lchf knäcke (som man bakar själv med lite frön och fett) med ost, skinka och bregott på. Sedan kan vi lyxa oss med ostchips (ostskivor som man gör själv i ugnen).

    Mina värden är ju jättehöga dvs 4,9 i B-ketoner under dagarna. Jag undrar om någon vänlig själ kan hjälpa mig med hur jag ska göra.. Jag såg att Kostdoktorn har skrivit att "värden över 3 kan tyda på att man äter för lite" Jag äter inte förlite i mängd.. frågan är vad äter jag för lite av? Ska jag öka på mängden kolhydrater eller proteinet och minska mängd fett eller hur ska jag bära mig åt? Mitt problem som jag skrev tidigare är att jag går upp i vikt!!

    Jag började träna ganska hårt i samband med min vikt uppgång.. har detta något samband? Totalt sett har jag ökat 4 kg sedan jag började med LCHF.. jag är inte smal utan jag har mycket fett runt buken/ryggen och armarna!

    Jag har letat men hittar inga svar om hur man kan göra för att få ner värdena lite!!

    Tacksam för svar!!

    Svar: #1158
  58. Lena
    Drick bara kaffe på morgonen.
    Inte MBC.
  59. Ylva
    Råd vid hantering av kött:

    Eftersom köttproducenter i djurfabriker i t ex Danmark, Tyskland och Polen använder penicillin och annan antibiotika även till friska djur, så tål bakterier där mer och mer antibiotika. Det biter då inte så effektivt på dem. De kallas att bakterierna blivit antibiotikaresistenta. De resistenta bakterierna kan komma över i köttet, när djuren slaktas. Då blir det extra viktigt med god hygien, för att man inte ska få bakterierna i sig:
    • Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter, när du hanterat rått kött och kyckling.
    • Håll isär rått kött och andra livsmedel, diska skärbrädor och köksredskap noga när du skurit kött och kyckling, för att undvika att bakterier från köttet hamnar på andra livsmedel.
    • Genomstek alltid fågel och köttfärs. Resistenta bakterier är motståndskraftiga mot antibiotika, men de dör vid upphettning precis som andra bakterier.
    • Skölj grönsaker.
    Källa Livsmedelverket

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar