Om sockersug och mättnadskänslor

Det är mycket vanligt att personer som börjar med LCHF-kost snabbt får ett minskat sockersug, och mer långvarig mättnad. I min erfarenhet gäller det nästan alla. Här kommer ytterligare ett exempel för intresserade:

Andra delmålet nått! (Samt andra fördelar med LCHF)

När jag började med LCHF var ju givetvis mitt första mål att gå ned överhuvudtaget. Jag upptäckte ju snabbt att det fungerade, så då var mitt andra delmål att hamna på en vikt vars första siffra var 7. Som kvinna känns nämligen 7X som en hyfsad vikt man inte behöver skämmas för och idag när jag vägde mig såg jag till min förtjusning att jag hamnat på 79,4. HURRA! Jag har alltså gått ned 11-12 kilo och det känns fantastiskt.

När jag började var mitt BMI ~29, nu är det 25,3 (övervikt är 25+). I midjan har jag totalt gått ned 16 cm, vilket resulterat i att jag kan ha två storlekar mindre i tröjor… Idag känns som en jävligt bra dag…

Att gå ned i vikt är ju väldigt trevligt, men jag ska berätta en sak som är ännu trevligare. Jag märker en otrolig skillnad på mig och mina kollegor. De snaskar godis, bakverk, läsk, energidrycker och otroliga mängder frukt. De verkligen vräker i sig äpplen, bananer och klementiner och känner sig så nyttiga och fattar inte varför jag aldrig äter frukt. Själv har jag blivit väldigt ohungrig sedan jag började med LCHF och även fast jag äter frukost vid 6.30 blir jag inte lunchsugen förrän framåt 14-15. Mina arbetskamrater tycker att jag är helt skadad och sitter en timma efter att de ätit lunch och blinkar trött. De skrattar gott och igenkännande om matkoma och att man inte kan jobba bra efter lunchen. Själv är jag mer eller mindre pigg hela dagen, ja om jag är trött är det för att jag sovit för lite. Häromdagen påpekade ännu en kollega att jag gick och åt så sent, och att han själv behövde en banan. Varför? Jo han var så otroligt trött och behövde få upp blodsockret – detta var bara 1-2 timmar efter att han hade lunchat. Så jag sade att jag inte upplever de där dalarna, och han kunde inte alls förstå det trots att han är en av dem jag berättat om LCHF för…

Kontentan är väl att jag egentligen inte tänkt på hur det har förändrats för mig, hur pigg jag är om dagarna. Det är först när jag jämför mig med mina sockerstinna kollegor som det märks att en människa bara behöver tre mål om dagen för att fungera effektivt, om man äter rätt. Därför länkar jag än en gång till kostdoktorns LCHF för nybörjare om du, kära läsare, blivit nyfiken. Man sparar pengar med, då man äter mindre portioner och inte behöver småäta mellan målen. Spring och läs.

Audhumble har ätit en form av LCHF-kost sedan början av maj eller så – här kan man läsa ett tidigare inlägg av henne om det.

Uppdatering 081226: Här är ett nytt inlägg från Audhumble, hon hade stått ganska still i vikt (platåer på väg ned är vanliga) men nu fortsatt ned.

Hur det fungerar

Äter man mycket kolhydrater så får man högre insulinvärden i blodet. Det minskar fettförbränningen och hindrar ens fettceller från att släppa på sitt innehåll. Istället trycks lätt mer näring in i fettcellerna. Resultatet blir lätt att så fort de kolhydrater man ätit är slut (vilket kan gå rätt fort) så blir man sugen på något mer.

Äter man sig mätt på fett istället, med bara små mängder kolhydrater, då får man låga insulinvärden i blodet. Det gör att fettförbränningen ökar, och att ens fettceller kan släppa på sitt innehåll. Det kan leda till att man håller sig mätt länge. Fettlager har man ju ofta så att energin teoretiskt räcker i månader. Att fettcellerna står och läcker ut lite av sitt innehåll hela tiden gör ju att man ”äter” av sina egna fettlager också. Alltså inte bara av maten man stoppar i munnen. Inte konstigt då om man håller sig mätt längre tid…
godis
En ytterligare bonus av minskat sockersug på LCHF-kost är att många plötsligt verkar kunna gå förbi godisdisken i affären, utan att ens tänka på att den finns där. Ur en ond cirel alltså, och in i en god istället.

Ett eget exempel

bacon_egg2Mitt egna bästa exempel är från i somras. Jag och mitt resesällskap åt en rejäl (och god) hotellbuffé-frukost i Berlin. Ägg, skinka, korv, smör, någon liten grönsak och kaffe med riktig grädde. Det var vid 10-tiden.

Sen åkte vi bil till Prag. Bortsett från ett glas vin på hotellet där så åt vi inget förrän middagen klockan 20:30. Trots det ingen hunger just (fast en aning matt kände man sig sista timmen…).

Läs mer

Vägen från 137 kg – läs om Anna J.D. Jacobssons bok om hur hon tog sig ifrån ett sockerberoende, med hjälp av LCHF-kost.

Äldre inlägg