Nyheter

Om sockersug och mättnadskänslor

Det är mycket vanligt att personer som börjar med LCHF-kost snabbt får ett minskat sockersug, och mer långvarig mättnad. I min erfarenhet gäller det nästan alla. Här kommer ytterligare ett exempel för intresserade:

Andra delmålet nått! (Samt andra fördelar med LCHF)

När jag började med LCHF var ju givetvis mitt första mål att gå ned överhuvudtaget. Jag upptäckte ju snabbt att det fungerade, så då var mitt andra delmål att hamna på en vikt vars första siffra var 7. Som kvinna känns nämligen 7X som en hyfsad vikt man inte behöver skämmas för och idag när jag vägde mig såg jag till min förtjusning att jag hamnat på 79,4. HURRA! Jag har alltså gått ned 11-12 kilo och det känns fantastiskt.

När jag började var mitt BMI ~29, nu är det 25,3 (övervikt är 25+). I midjan har jag totalt gått ned 16 cm, vilket resulterat i att jag kan ha två storlekar mindre i tröjor… Idag känns som en jävligt bra dag…

Att gå ned i vikt är ju väldigt trevligt, men jag ska berätta en sak som är ännu trevligare. Jag märker en otrolig skillnad på mig och mina kollegor. De snaskar godis, bakverk, läsk, energidrycker och otroliga mängder frukt. De verkligen vräker i sig äpplen, bananer och klementiner och känner sig så nyttiga och fattar inte varför jag aldrig äter frukt. Själv har jag blivit väldigt ohungrig sedan jag började med LCHF och även fast jag äter frukost vid 6.30 blir jag inte lunchsugen förrän framåt 14-15. Mina arbetskamrater tycker att jag är helt skadad och sitter en timma efter att de ätit lunch och blinkar trött. De skrattar gott och igenkännande om matkoma och att man inte kan jobba bra efter lunchen. Själv är jag mer eller mindre pigg hela dagen, ja om jag är trött är det för att jag sovit för lite. Häromdagen påpekade ännu en kollega att jag gick och åt så sent, och att han själv behövde en banan. Varför? Jo han var så otroligt trött och behövde få upp blodsockret – detta var bara 1-2 timmar efter att han hade lunchat. Så jag sade att jag inte upplever de där dalarna, och han kunde inte alls förstå det trots att han är en av dem jag berättat om LCHF för…

Kontentan är väl att jag egentligen inte tänkt på hur det har förändrats för mig, hur pigg jag är om dagarna. Det är först när jag jämför mig med mina sockerstinna kollegor som det märks att en människa bara behöver tre mål om dagen för att fungera effektivt, om man äter rätt. Därför länkar jag än en gång till kostdoktorns LCHF för nybörjare om du, kära läsare, blivit nyfiken. Man sparar pengar med, då man äter mindre portioner och inte behöver småäta mellan målen. Spring och läs.

Audhumble har ätit en form av LCHF-kost sedan början av maj eller så – här kan man läsa ett tidigare inlägg av henne om det.

Uppdatering 081226: Här är ett nytt inlägg från Audhumble, hon hade stått ganska still i vikt (platåer på väg ned är vanliga) men nu fortsatt ned.

Hur det fungerar

Äter man mycket kolhydrater så får man högre insulinvärden i blodet. Det minskar fettförbränningen och hindrar ens fettceller från att släppa på sitt innehåll. Istället trycks lätt mer näring in i fettcellerna. Resultatet blir lätt att så fort de kolhydrater man ätit är slut (vilket kan gå rätt fort) så blir man sugen på något mer.

Äter man sig mätt på fett istället, med bara små mängder kolhydrater, då får man låga insulinvärden i blodet. Det gör att fettförbränningen ökar, och att ens fettceller kan släppa på sitt innehåll. Det kan leda till att man håller sig mätt länge. Fettlager har man ju ofta så att energin teoretiskt räcker i månader. Att fettcellerna står och läcker ut lite av sitt innehåll hela tiden gör ju att man ”äter” av sina egna fettlager också. Alltså inte bara av maten man stoppar i munnen. Inte konstigt då om man håller sig mätt längre tid…
godis
En ytterligare bonus av minskat sockersug på LCHF-kost är att många plötsligt verkar kunna gå förbi godisdisken i affären, utan att ens tänka på att den finns där. Ur en ond cirel alltså, och in i en god istället.

Ett eget exempel

bacon_egg2Mitt egna bästa exempel är från i somras. Jag och mitt resesällskap åt en rejäl (och god) hotellbuffé-frukost i Berlin. Ägg, skinka, korv, smör, någon liten grönsak och kaffe med riktig grädde. Det var vid 10-tiden.

Sen åkte vi bil till Prag. Bortsett från ett glas vin på hotellet där så åt vi inget förrän middagen klockan 20:30. Trots det ingen hunger just (fast en aning matt kände man sig sista timmen…).

Läs mer

Vägen från 137 kg – läs om Anna J.D. Jacobssons bok om hur hon tog sig ifrån ett sockerberoende, med hjälp av LCHF-kost.

 

32 Kommentarer

  1. Effie
    Mina kollegor tycker jag är duktig, eller principfast, eller något ditåt, när jag sitter och tittar på dem när de äter tårta (och berättar hur fantastiskt god den är). Inte på något vis. Det lockar inte längre.
  2. Jag är böjd att hålla med. Nu är ju jag typ 1a och har ingen insulinproduktion utan "styr" den själv utifrån. Vad jag däremot märker tydligt, förutom att det generella suget minskat, är att när jag får känning och blodsockret sjunker mot för låga nivåer får jag ett enormt kolhydratsug. Som varar nån-några minuter bara, men det är som ett hål i magen. Å andra sidan är det ju snabba sockerarter som snabbast får upp blodsockret så det kanske inte är så konstigt? Kroppen är ju smart. 🙂
  3. Jag går långa omvägar runt lösgodishyllorna, men det är inte för att jag känner mig frestad utan äcklad av den syntetiska stanken. Den påminner mig om en fabrik som tillverkar bindmedel och lösningsmedel för färgtillverkning som jag gick förbi varje dag på väg till och från skolan.

    Övriga godishyllor kan jag gå förbi och kolla ifall de fått in någon choklad av anständig kvalitet vilket ju inte förekommer så ofta, och då aldrig med 80% cacao eller mer, 70% tycker jag smakar i sötaste laget.

    För några år sedan kunde jag utan problem äta upp en 500g Alladin medan jag läste en bok, tillsammans med 2l Coca Cola och 300g chips, så förändringen är ganska remarkabel, och det häftigaste är att jag faktiskt inte kan säga att jag varit duktig, det har nämligen inte vara svårt och ingen uppoffring för mig!

  4. Kattmoster
    Instämmer. Det är faktiskt inte alls svårt att "avstå" från tårta, lösgodis, chips osv. Däremot är det svårt att hyra film eftersom man måste passera ett stort fält av burkar med lösgodis som stinker något rent otroligt.
  5. Leif
    Jag skrev nyligen ett förslag till två tilltuggstillverkare. Jag berättade om den stora ökningen av människor som systematiskt letar igenom en livsmedelsaffärs alla hyllor efter något gott med lite kolhydrater och mycket fett. Sen att det sprids i bloggsfären som en löpeld om något intressant hittas. Dom skickade det vidare..
  6. Wienerbröd och annat på konditorier som köper ifrån större bagerier lockar inte längre, redan innan jag började lägga om kosten började jag reagera på att de inte längre var goda och nu är jag rätt säker på att det beror på att de använder allt billigare fett i bakningen. Förr bakade man wienerbröd på ister om man skulle få dem helt perfekta, nu använder man palmolja eller annan skit som sedan byggts om i industriella resktorer som plockar isär fetterna och sätter ihop dem så att de får önskade egenskaper men blir till största delen naturfrämmande och ohälsosamma.

    Billigare wienerbröd bakades med smör men då blir de inte lika frasiga eftersom smöret smälter vid lägre temperatur så att degen inte hinner stabilisera sig riktigt innan det smälter. Man började även tidigt att använda margarin eftersom det har rätt smälttemperatur, men då är det i stället mer eller mindre hälsovådligt.

    I dag används alltså bagerimargarin, och där finns inga som helt begränsningar vad gäller transfetter och liknande.

    Och som sagt, känn efter så kommer ni att märka att de inte längre smakar särskilt gott även om de fortfarande doftar förföriskt när de bakar dem. Jag njuter fortfarande av doften när de tar ut dem ur bakeoffugnen, men käner inte minsta frestelse att smaka på dem.

  7. Och skulle de på något finare ställe mot förmodan bakas med smör går det inte att få tag på anständigt smör i Sverige längre, utom möjligen importerat i någon finare delikatessaffär. Så inte ens där smakar de som de gjorde för 10-15 år sedan. Möjligen skulle jag smaka på wienerbröd ifall jag någon gång fick chansen att äta på Operakällaren och jag var säker på att de bakade dem själva, för de använder inte Svenskt smör utan importerar kvalitetssmör från Frankrike.

    Förresten hade jag lite fel om ister, det skall tydligen vara smör i wienerbröd, men degen skall kylas regelbundetunder processen. Däremot bör man använda ister när man bakar spröda kakor som t.ex. drömmar för att få dem riktigt spröda.

  8. Sussie
    Jag tycker allt att en bit tårta kan vara god. Vinsten med att äta LCHF är ju att slippa vara KONSTANT hungrig och att känna behaglig normal mättnad, att inte behöva säga till sig själv att man inte kan äta mer, att inte behöva tänka på vikten, den är ju stabil- om än lite hög, men vad gör det om hundra år?!!! Jag mår ju BRA:
  9. vän av vin
    Med LCHF tappar man även allt sug efter alkohol.
    Jag kommer på mig själv med att föredra en skiva citron i pärlande mineralvatten. Jag som alltid älskat rött vin!
    Det sägs ju att rött vin - knastertorr Bordeaux resp det formidabla Madiran från foten av Pyreneerna vars invånare blir äldre än nån annanstans i Frankrike -
    är hälsan själv. Riskerar väl bristsjukdomar nu. Nån som vet?
  10. Björn
    Förmodar att jag inte nått hela vägen till ketondrift ännu, för jag har fortfarande stor lockelse av godis, chips och chokladkakor... läsk har jag inget sug efter längre, te & kaffe klarar jag mig utan honung resp. råsocker i. bröd minns jag inte längre när jag åt sist, potatis, ris & pasta lagar jag aldrig själv, men har fått dem som del i nödkost när man varit iväg någonstans. "Värdshuset gyllene måsen" trodde jag att jag skulle kunna ta när det krisade, men ack vad ont i magen jag fick sen! urk!

    Nåja, jag skall nog lyckas komma till en fullständigt ok LCHF kost så småningom... gått ned 11 kilo har jag dock gjort på ofullständing LCHF + proteinshakes. Är nästan på idealvikt (BMI 23,4) så det är inte bantning direkt som gäller nu utan att få LCHF att sätta sig som livsstil.

  11. kondiskännare
    Kenneth Ekdahl har helt rätt, wienerbröden har ändrat karaktär.
    I Sverige är det kulinariska arvet asfalterat av halvfabrikat. Kvaliteten på smöret ska vi inte tala om, det är en nationell skam.
    Ta mazarinen. Vid en avsmakande rundvandring bland Stockholms konditorier med en kräsen konditormästare konstaterade vi att endast två kondis
    sålde äkta mazariner dvs gjorda utan halvfabrikat. Halvfabrikaten känns i mun med en gång.
    I båda fallen drevs kondisen av unga invandrare och i båda fallen kom de
    från Polen.
    Invandrarna är svenska kondiskulturens räddning.
    Svensk mörk choklad ska vi heller inte tala högt om: känn hur en hinna av uselt fett fastnar i gommen eftersom svensktillverkad choklad inte använder rent kakaofett utan blandar i härdade vegetabiliska fetter. Äkta choklad finns i importen från Frankrike eller Belgien eller Schweiz även Italien och Spanien.
    Kolla texten på baksidan av förpackningen.
    Barbariska Sverige.
  12. Provar man sig fram lite kan man faktiskt hitta anständig om än inte väldigt högklassig choklad i t.ex. små invandrarbutiker.

    Moser-Roth 85% är ingen jättehöjdare, men den är både godare och billigare än Marabous stearinljus med kakaoarom. Det står 24% kolhydrater på den, men då måste de mäta som i USA, alltså räkna in icke smältbara också med tanke på kakaohalten.

  13. Annars är jag ju inne i Mölndal emellanåt, där finns en hel butik med bara choklad i alla dess former. Där finns flera riktigt fina sorter som man kan unna sig vid högtidliga tillfällen! 🙂
  14. Och inte långt därifrån finns en bra ost-affär där jag brukar köpa med mig en bit gruyère lagrad 18 månader.
  15. patrik
    Sockersuget är ett minne blott ... inte något man saknar direkt 😉

    Ost däremot är en helt annan femma, köper regelmässigt hem några ostar att njuta av 🙂

  16. Det är ju inte utan att man börjar känna igen sig i en av karaktärerna i Disneys Räddningspartullen, samma som förut men nu inte längre med hans kroppsform. 🙂
  17. Anneli
    Har provat fyra veckor nu.
    Håller med sötsuget är i stort sett borta. känner mig avgiftad. Däremot håller jag inte med vän av vin om alkoholen. Den är fortfarande jättegod!
  18. Daniel Högberg
    Mitt sockersug försvann första dagen jag började med LCHF.. helt sjukt..
    I 27 år har jag kämpat suget efter bröd godis o chips..

    Nu ser inte ens godishyllorna längre, helt sjukt fantastiskt! Kan knapp fatta att det är sant!
    Sover hela nätterna utan att vakna.
    Är mycket lugnare, och gladare, ej stressad från morgon till kväll.
    Kan koncentrera mig lååååånga stunder utan problem.
    Mitt tandkött har blivit rosa istället för rött och inflammerat.
    Har inte problem med magen längre.
    Istället för att behöva kissa 10-15 ggr per dag räcker det nu med 4-5.

    Jag blir så fruktansvärt arg när jag tänker på det.. USCH!
    Jag hade aldrig haft viktproblem, ångest, trötthet, magproblem och sömnproblem om jag ätit rätt ända från början! Kanske även varit fri från min astma och pollenallergi!!

    Jag vill bränna ner Livsmedelsverket!!

  19. Daniel,
    rolig läsning, kul att det går så bra för dig.

    Inte är det konstigt att man blir arg i ett sådant läge. Men att bränna ner Livsmedelsverket är förstås inte rätt väg. Det finns många andra bättre saker att göra.

    Lära sig mer till exempel. Och lära ut till personer omkring en som är intresserade. Eller kanske något helt annat som bara du kommer på.

  20. Ann-Christin
    Hej

    Jag har försökt att äta enligt LCHF i drygt 2 år, men går inte ner eftersom jag har ett enormt sockersug. Jag kan inte passera något gott utan att stoppa det i munnen. Hur skall jag göra? Finns det någon som kan tipsa? Jag har inga problem med att avstå från potatis, ris och pasta. Äter endast flatbröd när jag blir sugen på bröd. Frukt äter jag inte har aldrig varit en fruktätare, så det saknar jag inte. Är gallopererad, kan detta ha någon betydelse? Finns det någon som har liknande problem?

  21. åsa
    Hej,

    jag blir inte av med mitt sötsug och brödsug (bröd i alla dess former är min stora last)

    Tar tacksamt emot tips 🙂

  22. Åsa #21, har hört att en del sockerberoende/sugna tappar sitt sötsug först efter att ha slutat med både de flesta kolhydraterna och kasein. Kasein är ett mjölkprotein som finns i alla mjölkprodukter, även ost. Kan det vara så i ditt fall?

    Åt dig Ann-Christin #20, känner du till Bitten Johnssons bok Sockerbomben? Den kunde kanske ge dig goda råd!

  23. åsa
    nina: det kan säkert stämma, men frågan är hur jag ska lägga upp kosten i stället. Har ingen vikt att bli av med, känner bara att jag mår bättre i största allmänhet. Bortsett från suget. Jag tar Berocca vitaminbrus. Kan det vara det som triggar?
  24. Jenny
    Det finns ju kakböcker inom LCHF är detta alltså ok att äta? De innehålle t ex mandelmjöl och sk godkända sötningsmedel
  25. Jenny
    Äter du lchf så är inte färdigmald mandelmjöl i plastpåsar någon höjdare, inte heller de flesta sötningsmedel.
    Att tänka man hela tiden ska "ersätta" svunna vetemjölsdegar-bröd, bullar och kakor
    kanske man inte ska fundera så mycket på utan är mer ett avsteg vid festliga tillfällen.
  26. Fia
    #24 Vad som är ok för dig att äta kan bara du själv avgöra. Generellt blir det bara lite mindre dåliga alternativ. Den största vinsten i att helt skippa gluten (japp, det betyder då alltså i det fallet är inga flatbröd eller finn crisps eller liknande). Däremot blir det inte nyttigt i stor mängd för det. Stora mängder nötter är inget som är direkt bra (för fettsyra balansen och risken för mer eller mindre härskna fleromättade fettyror), och ja bidrar även med en hel del kolhydrater.
    Vad som blir ok beror alltså helt på varför man äter som man gör och vad man vill uppnå med det hela i kombination med hur man själv reagerar på saker.
  27. Vår autistiske son, 24 år, har en konstaterad långsam ämnesomsättning samt laktosöverkänslighet. Han har mycket svårt att gå ner i vikt trots hyfsad kost och dagliga promenader.
    Vi försöker nu hitta en annan lämplig kost - kan LCHF vara något för honom.

    Tacksam för svar!

    Birgitta

  28. Heidi
    Jag började med LCHF igår. Jag fick symtomen på sockeravgiftning redan på eftermiddagen och de har förvärrats. Nu är jag skakig, trött och lite yr. Det är ju skrämmande hur beroende jag har varit av allt socker. Jag skulle ha tränat men orkar inte..hur länge tror du/ni att det här håller på? Jag måste orka jobba också..
  29. Efvert
    Ge det 4 dagar, då är nog det värsta över. Jag höll upp med träningen ungefär 3 veckor tror jag. Tror det är viktigt att kroppen får tid att ställa om innan man börjar träning.
  30. Heidi
    Tack för svaret. Jag ska ta det lite lugnt med träningen men jobbet gick bra. Det gick bättre än här hemma då jag inte hann känna efter hur jag mådde. Det var en körig kvällstur. Då märks det att abstinensen sitter i hjärnan, eller jag kanske har fel..
  31. annalinnea
    Hej!
    Började med LCHF för fyra dagar sen. Känner nu ett väldigt starkt sug efter både bröd, pasta, godis och chips. Var ute och cyklade lite och nästan "dreglade" över alla tomma förpackningar som låg och skräpade i väggrenen (!).
    Har inte haft problem med sötsug innan, och inte heller med vikten, provar LCHF pga viktproblematik. Känns lite olustigt, att få problem som man inte hade innan. Någon som vet/kan förklara eller lugna?
  32. Alexander
    Skönt för er. Jag är inne på min tredje vecka och sötsuget är grymt jobbigt. Älskar kakor och godis. Tanken var att jag skulle ta en dag i månaden där jag kan unna mig, men jag vet inte. Om man tillslut blir av med sötsuget så kan jag tänka mig att skippa det. Bara man klarar att hålla motivationen. Jag känner mig mindre svullen efter dessa veckorna.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg