Om naturlig mat kom med en innehållsförteckning

Ägg

Hur skulle det se ut om naturlig mat hade innehållsförteckningar? Det har James Kennedy, en kemilärare från Australien räknat ut. Ovan ser du ingredienserna i ett naturligt ägg, de huvudsakliga kemikaliska beståndsdelarna.

Kennedys poäng är att ”kemikalier” finns överallt, hela naturen byggs upp av kemiska ämnen. Därmed är vår rädsla för E-nummer osv. inte nödvändigtvis rimlig. Naturligtvis har han en poäng, bortsett från att ingrediensförteckningen för skräpmat skulle fylla en bok om man på samma sätt skrev ut beståndsdelarna i varje ingrediens.

Risken med industriellt processad mat är dock inte bara att den består av ”kemiska ämnen”. Problemen med processad mat är att den är sammansatt på nya sätt och innehåller…

  • ämnen som tidigare knappt fanns i naturen (som sötningsmedlet aspartam)
  • för stora tillsatta mängder av ämnen som tidigare var ovanligare (rent socker exempelvis)
  • för lite av viktiga ämnen som tidigare var vanligare (exempelvis fibrer)
  • en listig kombination av egenskaper/ämnen som gör den extremt belönande och svår att sluta att äta (beroendeskapande)

Problemet är att medan människor är noga genetiskt anpassade till den mesta mat vi ätit i miljoner år så är våra kroppar inte alls anpassade till ny industriell skräpmat. Den är ett pågående och allt mer riskabelt experiment. Inte bara för att den innehåller ”kemikalier” utan för att den är en kemisk blandning vi inte är anpassade till.

Här är några exempel till från Kennedy på naturliga produkter:

Tre till naturliga produkter

 

 

banan

blueberries

passionfruit

 

Sammanfattning

Var inte rädd för allt med kemiska namn eller allt med E-nummer. Sådant finns överallt i naturen. Var rädd för nya industriella hopkok av kemikalier.

I tre ord: Ät riktig mat.

Mer

Hård kritik mot E-nummerskräck

McDonalds: Ät inte vår mat, den är ohälsosam

”De har socker i allt och ofta ljuger de om det”

Chillbox yoghurt – hälsosam eller sockerbomb?

Äldre inlägg