Om Kostdoktorn

Jag heter Andreas Eenfeldt och är läkare i Karlstad, specialist i allmänmedicin. Sedan länge är jag mycket intresserad av kost och hälsa. Den här sidan är för dig som vill veta mer om det senaste på det området.

Hur påverkar maten vi äter vår hälsa? Kan man äta sig fri från övervikt, diabetes typ 2 och metabolt syndrom? Modern forskning tyder på det.

De flesta västerländska ”civilisationssjukdomar” verkar ha en stark koppling till vad vi äter. Vanliga magbesvär, astma/eksem/allergier, karies, vissa värkproblem, dålig fertilitet, prostatabesvär, högt blodtryck, blodfettsrubbning, hjärtsjukdom, cancer, demens med mera.

Vi behöver inte okritiskt lita på hälsoråd från en läkemedelsindustri som behöver sälja sina mediciner för att tjäna pengar. Eller från en livmedelsindustri som säljer lönsamma lightprodukter, utspädda med vatten och fyllda av tillsatser.

Allt fler inser att det finns en bättre och mer logisk väg. Du kan äta dig till en bättre hälsa. Och du kan hjälpa andra att göra detsamma.

LCHF och Kostdoktorn på 45 minuter

Vad är egentligen nyttig mat? Den här föreläsningen förklarar bakgrunden till dagens förvirrade debatt. Samt visar hur du kan äta dig friskare och smalare med riktig mat!

Kosten och doktorn

Jag är legitimerad läkare sedan 2002. Då började jag också läsa mycket om GI-kost, först via böcker av Montignac och Paulún. GI-kost innebär mindre snabbsmälta kolhydrater (som socker och vitt mjöl) i maten. Det kan vara en utmärkt idé.

Men att gå ett steg längre ger kraftigare effekt på vikt och blodsocker. Med ”turbo-GI”, lågkolhydratkost, minskar man även på de långsamma kolhydraterna (som bröd, pasta, potatis och ris). Då behöver man ersätta energin med något för att kunna bli mätt och nöjd: fett. Liknande kallas ofta Atkinskost – i Sverige kallas det vanligen LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater, högre andel fett).

Nyare vetenskapliga studier visar att det är den bästa kända kosten för viktnedgång eller vid diabetes.

Men mättat fett då?

Det tog en tid innan jag på allvar började rekommendera lågkolhydratkost med mer fett (och mättat fett) till mina patienter.

Efter min läkarutbildning på 1990-talet var jag, som andra, övertygad om att mättat fett var farligt. Men mättat fett är naturlig människomat sedan miljoner år. Våra kroppar består till stor del av det och bildar det enkelt själv. Det finns många skäl att ifrågasätta rädslan för naturligt mättat fett.

2006 blev jag övertygad. Efter mycket läsande och frågande kom jag till en ofrånkomlig slutsats. Det fanns inga studier som bevisade någon hälsofara med mättat fett. Inte en enda.

Den enda riktigt stora undersökningen på fettsnål kost, WHI, kom 2006. Råd om mindre fett och mindre mättat fett visades vara värdelösa för hälsan. Jag började rekommendera striktare lågkolhydratkost till mina patienter med övervikt och diabetes. Resultaten var ofta fantastiska.

Hösten 2007 läste jag den nyutkomna ”Good Calories, Bad Calories”, av Gary Taubes. En tjock bok som ändrar hur man ser på mat, hälsa och vikt. Det var som att svälja det röda pillret, för de som sett The Matrix. Plötsligt föll bitarna på plats. Evolutionen, vetenskapen och praktisk erfarenhet pekade alla åt samma håll. Jag var tvungen att berätta för andra.

Kostdoktorn.se

Min första tanke var att skriva en bok i ämnet på svenska. Men jag började med en blogg. I december 2007 startades Kostdoktorn. Det har varit en spännande och lärorik erfarenhet.

Doktor

Inom ett år var Kostdoktorn Sveriges mest besökta hälsoblogg. Och ett par ytterligare år senare, 2011, kom boken Matrevolutionen. Den blev en bästsäljare med 70,000 sålda ex bara i Sverige och har kommit ut på fem språk.

Kostråden på jobbet

Jag har efter utbildningen arbetat tolv år som läkare. Både på vårdcentral och på ett antal avdelningar på Karlstad Centralsjukhus. Jag är nu färdig specialist och jobbar på en vårdcentral i Karlstad.

Det är oerhört tydligt hur många sjuka som kunde ha varit friskare med en annan kost. Visst finns många bra läkemedel, men i många fall blir medicinering utan livsstilsförändring som att flytta om däcksstolarna på det sjunkande Titanic. Allra tydligast är det vid diabetes typ 2 (vanlig diabetes). Blodsockret blir ofta så mycket bättre av att ta bort kolhydraterna ur kosten att man genast måste minska eller sluta med insulininjektioner helt. Sen brukar vikten, blodtrycket och blodfetterna börja normaliseras. Detta har jag sett så många gånger nu att det är svårt förstå vilken tid det tar innan det blir en officiell rekommendation för alla.

Jag har sett fler patienter än jag kan minnas som säger sig äta precis enligt de tidigare kostrekommendationerna ”väldigt lite fett”, och ”mycket frukt”. Dessa patienter är ofta påtagligt bukfeta. Inte sällan har de redan gjort en eller ett par ballongvidgningar av åderförfettade blodkärl till hjärtat.

Maten hemma hos mig

Jag äter själv gott om naturligt fett – kött, fisk, ägg, smör, bregott, ost, oliver, avocado, fetaste mjölken och filen osv. Sockerintaget är så litet som möjligt. Andra kolhydrater försöker jag begränsa till måttliga mängder av långsamma varianter – någon enstaka grov brödskiva eller potatis om dagen, och så en hel del grönsaker.

Det känns inte som någon uppoffring – jag äter gott, och går aldrig hungrig. Jag är åter lika smal om magen som i 20-årsåldern. Och det går bra att träna på gym och bygga muskler samtidigt. Jag mår utmärkt på de flesta sätt.

Upprepade gånger har jag testat kolesterolvärden och blodtryck och de är perfekta. Dessutom tyder ny forskning på att jag förebygger framtida sjukdom såsom diabetes, hjärtsjukdomar och kanske även cancer. Jag ser ingen anledning att leva på annat sätt än jag gör.

Mot framtiden

De som har mest nytta av att återgå till en mer ursprunglig kost, utan socker och andra raffinerade kolhydrater, det är de som redan lider av de sjukdomar som nämns ovan. Jag tror vi står inför snara stora förändringar av kostråden, framförallt för sjuka såsom diabetiker, men även för friska. Det kommer naturligtvis att motverkas av industrier som tjänar stora summor på dagens situation. Men i längden är det ofrånkomligt.

Jag skall göra vad jag kan och du kan också påverka om du vill. Det finns mycket man kan göra. Men det som påverkar mest är nog det här: Lär dig så mycket du kan och prova själv. Berätta sen för dina vänner om de är intresserade. När de senare gör detsamma blir det (allt snabbare) fler och fler som vet.

En person kan inte förändra världen. Men en miljon människor kan.

Håll kontakten

Via Kostdoktorns nyhetsbrev får du och andra prenumeranter gratis hälsotips varje månad samt snabba uppdateringar vid större nyheter.

Använder du Facebook? Genom att gilla Kostdoktorn får du snabba tips om populära nya inlägg. Du kan också lätt sprida nyheter som dina vänner kan ha nytta av att se.

Möjligheter

Här är förslag på saker man kan göra. Kom gärna med egna tips.

Lär dig mer:

Lär andra:

  • Var ett positivt exempel och hjälp nyfikna som frågar. Det kan vara det allra viktigaste.
  • Berätta för din ev. läkare eller diabetessköterska hur du äter. Särskilt när dina förändrade hälsovärden (som blodsocker och vikt) får dem att tappa hakan. Kan påverka enormt.
  • Informationsblad som kan skrivas ut, se även gratis LCHF-foldrar.
  • Färdiga presentationsbilder till egna föreläsningar.
  • Starta kamratcirkel, här inspiration via Ann-Sofi Bengtsson och Medborgarskolan: 1 2 3. Allt LCHF-relaterat på Medborgarskolan.

Rösta med plånboken:

  • Köp bra mat i affären. I bästa fall tom gräsbetat kött.
  • Arg på bluffreklamen för industrimat? Vill du ge igen där det känns? Bojkotta då de värsta syndarna: Becel/Unilever.

Förändra världen via Internet:

  • Kostdoktorns diskussionforum – lär dig själv och coacha andra.
  • Du får mycket gärna svara på frågor i kommentarer här också. Då hjälper du andra och spar tid åt mig på samma gång. Tack!
  • Besök andra forum i ämnet, eller kommentera artiklar i ämnet på nätet. På ett trevligt sätt, om möjligt – det brukar ge bäst effekt.
  • Starta din egen blogg/hemsida/forum
  • Har du redan en nätsida? Vill du underlätta för fler att hitta hit via sökningar? Länka gärna till Kostdoktorn.se – allra helst till någon av dessa sidor:

Hjälp nästa generation:

Kom på idén:

  • Har du en bra idé? Tipsa gärna andra i kommentarerna nedan. Eller sätt igång och förändra världen på egen hand.

Mer

Kontakta mig

Pressbilder

Prenumerera på nyhetsbrev

Föreläsningar om kost och hälsa

Stöd Kostdoktorn.se

Några citat

Visa män
”Galenskap är att göra samma sak om och om igen, och förvänta sig ett annat resultat.”
-Albert Einstein

”First they ignore you,
then they ridicule you,
then they fight you,
then you win.”

-Mahatma Gandhi

”Inte ens världens alla arméer kan stoppa en idé vars tid har kommit.”
-Victor Hugo

”Om det inte är meningen att vi skall äta djur, varför är de då gjorda av kött?”
-Homer Simpson

8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

872 kommentarer

  1. [...] Sköna Söndag-kryssningens andra föreläsare var Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn. [...]
  2. FYFAN VAD BIFF!
  3. Malin
    “Never doubt that a small group of committed people can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.” -Margaret Mead
  4. [...] Sett hos Kostdoktorn: [...]
  5. Pernilla
    Hej på er alla LCHF:are!

    Sedan 3 veckor tillbaka har även jag valt en "fetare" vardag och stortrivs! Jag har diabetes typ 1 sedan 20 år tillbaka och var (för tre veckor sedan) på jakt efter en lösning till mitt alltför svängiga blodsocker och sötsug. Jag fick mig en tankeställare helt enkelt om risken för framtida komplikationer och vill nu lägga om kosten helt enligt LCHF för att undvika dåliga värden och bli piggare samt må bättre både psykiskt och fysiskt!

    Jag har läst, och läst, och läst, artiklar, bloggar, nyheter och framförallt de kommentarer och diskussioner som uppkommit här på kostdoktorn och runtom på internet om LCHF. Jag är helt övertygad om att det är ett hälsosamt sätt att leva, och framförallt för diabetiker som drastiskt förbättrar blodsockret men också för de personer med andra besvär/sjukdomar som mag- och tarmproblem, fetma, astma, ja listan kan göras lång på alla er som mår bättre av LCHF.

    Då jag blivit så övertygad av alla dessa hälsofördelar känner jag starkt för att sprida detta levnadssätt vidare som så många andra redan gör och fortsätta upplysa allmänheten om LCHF. Har därför planer på att bygga en LCHF-blogg/informationssida där (till en början) 5-10 personer (inklusive mig) skriver om sina erfarenheter, sin vardag, fördelar/nackdelar, tips på recept och/eller annat relevant.

    Är du intresserad av att vara en av de första?

    Det optimala hade varit om ni som är intresserade har olika erfarenheter och motiveringar till varför ni startade med LCHF. Den nyfikna besökaren kommer sedan, förhoppningsvis, hitta bra och nyttig information om just dina erfarenheter, tips och råd eller från någon av oss andra.

    Förövrigt kan vi tillsammans bolla idéer om vad mer som kan behövas på sidan, kanske undersökningar, viktiga länkar, boktips etc. Hur den ska se ut och vad som gör sidan relevant för, kanske, framtida LCHF:are.

    Vill du vara med på denna resa, kontakta mig på pernilla_strandberg@webaid.se och berätta lite kort om dig själv och gärna några tankar om hur du vill att just din sida ska se ut. Eller så kan du kontakta mig för mer information om det är något du undrar.

    Och till sist, det kostar inget och du behöver inte lämna ut mer information om dig själv än vad du känner för. Detta projekt startar jag enbart för att vi tillsammans ska kunna skapa en informationssida om LCHF från olika, personliga, vinklar och perspektiv.

    Allt gott!

    /Pernilla

  6. [...] Omega 3 – behöver du det? [...]
  7. [...] – hans sida om diabetes torde nog vara den bästa för en nydebuterad diabetiker att läsa! Andreas Eenfeldt är allmänläkare och har även skrivit en bok – Matrevolutionen -  en faktaspäckad bok [...]
  8. [...] Föreläsningar [...]
  9. Anette.K
    Hej!

    Har nyss börjat med LCHF fjärde dagen idag och mår fint,tipsade min mamma om denna kost och ville genast börja hon med,men fick idag reda på prover från sin läkare att hon skulle ner i vikt har problem med högt blodtryck det har hon haft i 30 År,och fick också besked att hon hade förhöjda fettdepåer och hon måste nu ner i vikt,hon har ca 10-15 kilos övervikt,hon frågade då läkaren om hon kunde börja med LCHF,men läkare rekomenderade inte detta för henne,hon skulle äta en nyttig kost och motionera mer,är det farligt med denna Lchf kosten för henne?Hon ville så gärna börja med det. Tack Mvh/Anette.k

  10. Dennis
    Hej alle LCHF'ere.

    Jeg har lavet en app kaldet Diet Signal til iPhone, som kan hentes i app storen her. https://itunes.apple.com/us/app/diet-signal/id647413326?ls=1&mt=8. Grunden til at jeg skriver, er fordi app'en fokuserer på LCHF.

    LCHF er meget stort i sverige, så hvis der nogen der har lyst til at give feedback til hvad kunne være perfekt at få i en app, så må i meget gerne skrive til mig på contact@metonim.com. Det vil være virkelig hjælpsomt.

    Super dejligt, at der er så meget fokus på LCHF - det har været virkelig godt for mig og mange andre kan jeg se.

    Mvh og tak,
    Dennis

  11. [...] att jag grävt mig djuuuupt ner i hälsa och kost. Jag läser Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) en bok som jag verkligen vill rekommendera alla att [...]
  12. Helen Eriksson
    Hej är en kvinna på 47 år som läst på din sida om olika kostråd. Vet inte längre vad jag ska äta respektive inte äta med min sjukdomsbild med mikroskopisk kolit. Har även en cysta i sköldkörteln. Dessutom så kan jag inte äta mjölkprodukter ( förmodligen proteinet eftersom jag inte heller klarar det som är laktosfritt) , soja och baljväxter. Vad rekommenderar du till mig att äta? Behöver jag tillskott i någon form? Kan väl tillägga att jag även har mycket problem med gaser och är dessutom väldigt trött! . Äter dagligen kortison och Imodium. Får även ta mediciner för huvudvärken jag får med jämna mellan rum. Har du några förslag till mig?

    MVH

    Reply: #863
  13. Ann Kristin
    Jag är inte vårdutbildad, men har provat mig fram, och läst en hel del lchf-böcker. Först ska du skippa allt socker och vetemjöl. Sedan äta kokosfett, i mat eller dryck. Därefter bara ekologiskt och så ren mat som möjligt. Du vet säkert redan nu vad du tål och inte. D-vitamin mår alla bra av.

    Lchf brukar lugna ner de värsta magarna, t o m Crohns m fl. Lycka till! Läs kostdoktorn, dr Dahlqvist, Ann Fernholm m fl.

  14. Karla
    Har precis läst i tyska tidningen BILD om en studie, där det kom fram att hög blodsocker skada minnet. Eller med andra ord - vill man tänka klart då får man passa sin blodsocker... För alla som kan tyska eller använder google translate:

    ► Hoher Blutzuckerspiegel führt zu Gedächtnisproblemen

    Menschen mit einem dauerhaft hohen Blutzuckerspiegel haben häufiger Gedächtnisprobleme als Menschen mit einem niedrigen Zuckergehalt im Blut. Dies zeigten neue Studien an der Berliner Charité. Ein Team um Professorin Agnes Flöel, Oberärztin an der Klinik für Neurologie, hat dafür die Gedächtnisleistungen von insgesamt 141 gesunden Probanden mit einem Durchschnittsalter von 63 Jahren geprüft. Anhand verschiedener Gedächtnistests prüften die Wissenschaftler dabei die Merkfähigkeit der Teilnehmer und analysierten in Bluttests ihren Zuckerspiegel. Außerdem wurden mit Hilfe der Kernspintomographie die Größe und die Struktur des Hippocampus berechnet, eine für Gedächtnisleistungen wichtige Gehirnregion. „Unsere Ergebnisse legen nahe, dass es selbst für Menschen mit einem normalen Zuckerspiegel eine vielversprechende Strategie sein könnte, durch eine dauerhafte Senkung des Blutzuckerspiegels ihre Gedächtnisleistungen im Alter zu erhalten”, kommentiert Flöel ihre Studie. „Dies kann bei sonst gesunden Personen durch die Vermeidung von Übergewicht erreicht werden.” Allerdings seien für gesicherte Aussagen noch weitere Studien nötig.

  15. Gunilla i England
    Hej i Karlstad!
    Min man, 67 år, har varit under utredning sedan i våras, fick diagnosen benskörhet o mediciner mot detta. Sedan upptäcktes vid gastroscopi att han var glutenintollerant. Nu ska vi till en dietist på CSK o jag vet att de förespråkar lättprodukter. Det har vi aldrig o kommer aldrig att hänge sig åt, vad gör vi. Jag har varit läk.sekr i 20 år så dum i huvudet är jag inte. Men jag kommer aldrig att acc. lättprodukter vad det än är. Har Du ngt råd? Vi ska dit i slutet av dec. tror jag det var så det är ju en liten tid kvar. Har din bok Matrevolutionen o den ska jag läsa riktigt ordentligt en gång till så jag vet vad jag kan ha för motbevis.
    Ha dä gött o jag hoppas på svar här eller på min e-mail.
    Heter egentligen Gunilla Ericsson men vår gård heter England varför efternamnet fallit bort, ligger i Bjurtjärn mellan Karlskoga o Storfors. :)
  16. Martin
    Hur dog Professor Atkins? *host*
    Replies: #867, #868
  17. JohanKarl
    Robert Atkins dog av sviterna av en hjärnblödning som han ådrog sig efter att ha halkat på en isfläck. Hurså?
  18. j
    Professor Plommon med ljusstaken i biblioteket?
  19. urbanhedlund
    Hej jag tillämpar LCHF och numer läser jag innehållsförteckningen allt oftare. Coop har en ny tjusig affär i Borlänge Tisdag blev jag litet sugen på en semla och köpte en kartong med 2st När jag kom hem semla med litet het mjölk.och läste ingredinser (Bulle,vetemjöl.vatten.vegetabiliskt fett och olja,jäst sirap(socker.druvsocker.fruktsocker.vatten)socker.vasslepulver(mjölk)emulgeringsmsdel(E472 E471)salt kardemimma.vetegluten.bakpulverE450 E500 amylas.askorbinsyra.arom
    fyllning Socker.vatten aprikoskärnor.stärkelse.mandel (E202aromämne florsocker stärkelse Det fanns en till förteckning med så liten stil som nästan inte går att läsa?ytterliga ingredinser modfierad stärkelse.mandel glukossirap ingen mer semla för mig därifrån! Rätta mig om jag läst felJag kanske ha sett i syne ? vad skall en semla bakas av?
  20. Monica Numan
    Vill ej ha fler mail från kostdoktorn .Hur gör jag för att avsluta?
  21. […] Och så har det tillkommit ett nytt event i Stockholm den 3 maj: Nutrition for Health and Maximum Performance – en seminariedag för alla hälso- och idrottsintresserade arrangerad mf Hälsoutbildningar och Colting Communications. Jag inleder med att allmänt hälsoperspektiv. Sedan följer föredrag som är inriktade på kost och idrottspresentation, bland annat pratar sydafrikanen Tim Noakes - en framstående forskare och professor inom träningsfysiologi och idrottsnutrition. Mer om eventet och anmälan här: Nutrition for Health and Maximum Performance. Den 4 maj följer ett liknande event i Göteborg. Då inleder Andreas Eenfeld. […]
  22. […] Den 4 maj följer ett liknande event i Göteborg. Då inleder Andreas Eenfeld. […]
8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av