Nyheter

Ölmage – sanning eller myt?

Ölmage

Flera personer har tipsat mig om den omskrivna nya svenska studie som sägs visa att ölmagar kanske egentligen beror på spritdrickande:

DN: Spriten skurken bakom ölmagen

Media hakar självklart på, med chansen till en så intressant rubrik. Men vad bevisar studien egentligen?

Samma gamla historia

Här är författarens tolkning av studiens resultat:

– Vi har sett att det inte finns något samband mellan öl och midjeomfång. Varken hos män eller kvinnor. Däremot finns det ett samband mellan spritdrycker och midjeomfång och vid andra mått på fetma, som kroppsfett, säger Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog och medicine doktor vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Och det var där vi kom fram till att ölmagen kanske inte är byggd av öl, utan den kanske är byggd av sprit. [min fetstil]

Det centrala ordet är förstås ”kanske”. Detta är nämligen bara ännu en i raden av enkätundersökningar där man försöker finna statistiska samband mellan vad folk säger sig äta och dricka och deras hälsa. Sådana bevisar till att börja med inte vad som är orsak och verkan.

Vidare har en lång rad tidigare liknande studier faktiskt funnit tydliga samband mellan öldrickande och övervikt. Några minuter på PubMed räcker för att hitta ett gäng [ref 1 2 3 4].

Ölmagen motbevisas alltså knappast av Larssons studie. Simpel kaloriräkning är knappast hela svaret när det gäller alkohol och vikt. På det stora hela verkar det nämligen finnas ett tydligt samband mellan öl och övervikt.

Vindrickare är smalare

Dessutom såg Larsson att vindrickande kvinnor är lika med smalare kvinnor.

– Det finns ett så kallat negativt samband mellan midjeomfång och vin för kvinnor, men inte för män, säger hon.

Här stämmer den aktuella studien bättre överens med andra studier. Samma sak har också noterats tidigare gång på gång. Vindrickare tenderar i allmänhet att vara smalare än de som dricker öl och sprit.

Mysteriet

Vi har lite av ett mysterium att knäcka. Här är fakta:

  • Vindrickare är oftare normalviktiga
  • Öl- och spritdrickare är oftare överviktiga

Alla dryckerna innehåller alkohol. Kan skillnaden ligga i vad de innehåller i övrigt – som mängden socker?

  • Öl innehåller maltsocker
  • Vin är (nästan) sockerfritt
  • Sprit är sockerfritt

Detta skulle kunna förklara varför öldrickare ofta är fetare och vindrickare smalare. Men det kvarstår ett problem:

Varför är spritdrickare ofta överviktiga?

En möjlig lösning

Sprit dricks inte alltid rent. Ganska ofta blandas sprit med annat innan det dricks.

Drinkar. Groggar. Vad innehåller de?

Redbull

Mer

Vad tror du om alkohol och vikt?

Alkoholdrycker och vikt

 

94 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Vi som har "lite" strax norr om pannbenet måste ju berusa oss om vi skall stå ut diskutera med pöbel och menighet. Hade sällskapsdans varit på schemat under skoltid, hade man kanske aldrig tagit första supen. Det är ju inför förestående parningslekar de flesta börjar - Och om Ni inte med omedelbar verkan sluta "sär skriva" så in helvete, vet jag inte var det finns droger nog att döva. Är det så förbannat svårt skriva svenska? - 90% av orden är sammansatta!
    Läs vidare →
  2. Mycket bra inlägg, Andreas. Jag beundrar din sakliga framställning och mjuka framtoning mot en sådan person som Ingrid Larsson. Jag skulle inte ha klarat av det. Ingrid Larsson är, i sin position, oerhört framträdande och får massmedia med sig vid varje tillfälle. Ingrid Larsson tillhör dessa personer som genom skrämselpropaganda hindrar människor från att våga börja med LCHF-kosten. LCHF skulle kunna vara skillnaden mellan ett sjukt och friskt liv för många människor. Jag tycker att Ingrid Larsson tar på sig ett oerhört stort ansvar som fortsätter med sin propaganda för en förlegad syn på kost och hälsa.

    Straffet för att vilseleda människor skulle kunna vara att hon tvingas läsa en rad moderna studier om lågkolhydrat kost. Hon är ju trots allt en tänkande människa men vilseledd!

    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Vi som har "lite" strax norr om pannbenet måste ju berusa oss om vi skall stå ut diskutera med pöbel och menighet. Hade sällskapsdans varit på schemat under skoltid, hade man kanske aldrig tagit första supen. Det är ju inför förestående parningslekar de flesta börjar - Och om Ni inte med omedelbar verkan sluta "sär skriva" så in helvete, vet jag inte var det finns droger nog att döva. Är det så förbannat svårt skriva svenska? - 90% av orden är sammansatta!
  2. #45 fineli.fi har fel, det är många som har analyserat öl - men tydligen inte fineli.fi (de skriver "överfört från liknande livsmedel"), referenser hittas här:
    http://michelblomgren.blogspot.se/2012/03/maltos-och-socker-i-ol.html

    Hur kommer det sig att USDA och flera studier säger att att det finns ytterst små mängder (0,02-0,24%) maltos i öl medan fineli säger att det finns 2%? Någon hymlar tydligen eller använder fel mätmetoder.

    Maltos är maltos, socker är socker, glukos är glukos. Sen kommer polymerer och polysackarider (som t.ex stärkelse). Maltodextrin är t.ex en polymer (mindre än stärkelse), men det är inte maltos (det är en disackarid). Om fineli.fi hade sagt att det är polymerer och polysackarider i öl så är det lugnt, men det gör de inte. Tydligen buntar de ihop alla kolhydrater och kallar allt för "socker". Sen kan man givetvis göra som Dahlqvist och hävda att alla kolhydrater är "socker" eller blir socker i kroppen eller vad de nu säger. Rent kemiskt blir det inte rätt för det. Ni skiljer ju på mättat fett och omega6-fett t.ex, varför då? Allt fett är ju fett eller?

    Oavsett vad fineli.fi och LCHF:are säger så säger alla andra kemister inom ölbranschen att det knappt finns någon maltos eller glukos i öl.

  3. Michel,
    Meningarna verkar vara delade. Men även om det främst skulle vara lite längre polymerer, som maltodextrin, i öl så ändrar det bara marginellt på saken. Extremt snabbsmälta kolhydrater är det ju hur som helst. Flytande bröd. Sådant som känsliga personer lätt ökar i vikt på.
  4. Jag tror att det även beror på att vindrickare kanske snarare "fin-äter" medan de sällskapspimplar, medan öldrickare och groggare / shottare gärna tar en massa fyllemat och snacks till sitt dricka. För att inte tala om tonåringar, som till större delen dricker CIDER! Det är ju som att dricka Gott & Blandat...
  5. Gullsan
    ska man gå ner i vikt ska man nog avhålla sig från ölen, jag reagerar på er som jag förmodar är ungdomar, varför ska ni dricka så ni blir berusade? det är inte tvunget att balja så kroppen slår bakut. Det finns ett talesätt i Sverige att "lagom är bäst, men är sällan hemma" och det ligger en hel del i det. Några glas rött till en god middag blir man inte överviktig av om det inte sker varje dag, ska man inte gå ner i vikt kan man ta en öl någon gång men inte varje vecka. Jag har kommit på att när jag ska dricka "grogg" eller drink så tar jag till spriten ca 1 dl cocacola och resten bubbelvatten i min drink plus massvis med is, men jag dricker för att det är gott och till fest och inte för att ta en fylla, däremot tycker jag att läsken blir alldeles för sött då jag har vant mig av med mycket av sockerätandet och föredrar detta i stället för att hälla i lightläsk med en massa tillsatser och sötningsmedel.
  6. Per
    Enligt den Kinesiska medicinen är öl kylande, och eftersom den oftast dricks i stora mängder samt att den är kylskåps kall så hämmar ölen metabolismen. Det blir alltså en stagnation i området. Kroppens arbetstemperatur är ju 37* Dessutom bildas det "slem" en biprodukt då matsmältnings organen inte kan sköta sin uppgift. Detta leder till "ölmage"
    Vin är värmande till sin natur och den dricks ljummen samt dricks inte i lika stora mängder.
    Så beroende på sin konstitution så tål man olika produkter mer eller mindre bra.
  7. Kolla in Tarahumara-indianerna. Majs (pinolebröd) och en hel del majsöl. Visst slinker det ner en och annan råtta på vägen, men majs utgör traditionellt 90% av kalorierna. Smalare folkslag får man leta länge efter och detta på en helvetes massa majs (majsbrödet innehåller också socker, ve och fasa!). Nu kanske man här menar att majsöl inte är detsamma som kornöl? Tror inte Tarahumara-indianerna bryr sig om hur mycket/lite maltos/socker/polymerer/polysackarider det är i varken ölen eller majsen - de är smala ändå, som alla andra f.d eller nuvarande högkolhydratare. Det börjar dock slinka in amerikansk skräpkultur - sandelerna byts mot sneakers och majsbröden mot pommes frittes.
  8. Roger
    Under min tid som aktiv alkoholist så blanda jag spriten med något, sköljde ner skiten med vatten, att slösa pengar på onödigt groggvirke var ju bara dumt tyckte jag..då var det bättre att köpa några öl istället. Jag blev inte överviktig förrän jag första gången blev "nykter".. för 13 år sen, då ökade mitt intag av godis o annat skräp som jag oftast tog till när alkoholsuget satte in..
  9. KickAnn
    Fin analys Andreas, tack!

    TT/DN borde skämmas för att papegojlikt, likt värsta kvällstidningsblaska, rapa upp Ingrid Larssons illa underbyggda slutsatser och sätta en snabbformulerad sensationsrubrik därtill.

  10. Anna Delin
    Den här sidan visar "total carbs" för en mängd olika ölsorter:

    http://www.beer100.com/beercalories.htm

    75-80% av dessa kolhydrater är smältbara (resterande får alltså räknas som fibrer).

    Både maltos och glukos smakar sött (alla sockerarter gör inte det) så fanns dessa i större mängder borde man alltså känna det på smaken.

    Vidare, i jäsningsprocessen är det rimligt att anta att jästbakterierna äter upp i princip all tillgänglig glukos och maltos och att de därefter svälter ihjäl (snarare än att de dör av alltför hög alkoholkoncentration, vilket sker i vissa söta viner och väldigt speciella belgiska, mycket starka öl som av en händelse också råkar smaka ganska sött!).

    Bra länk om relativ sötma hos ett antal mono- och disackarider:

    http://biology.clc.uc.edu/courses/bio104/carbohydrates.htm

    Sugar Sweetness

    fructose 173%

    sucrose 100%

    glucose 74%

    maltose 33%

    galactose 33%

    lactose 16%

    Vi kan alltså sluta oss till att öl innehåller en hel del kolhydrater framförallt i form av längre kedjor, varav cirka 75% är smältbara för oss.

  11. I öl finns det ofta gluten och det finns de som påstår att det finns en koppling mellan glutenintolerans och övervikt.

    Gluteninnehåll i ett antal ölsorter
    http://www.slv.se/upload/dokument/risker/allergi/0510_WEBsorttillverk...

    Dr. Dickey found that obesity is more common than being underweight among those with untreated celiac disease
    Dickey W, Bodkin S. Prospective study of body mass index in patients with coeliac disease. BMJ. 1998 Nov 7;317(7168):1290. http://www.bmj.com/content/317/7168/1290.full

  12. Sten
    #52 säger:
    "Ni skiljer ju på mättat fett och omega6-fett t.ex, varför då? Allt fett är ju fett eller?"

    Det är oerhörda skillnader på omega 6 och mättat fett. Omega 6 oxideras snabbt även i rumstemperatur = härsknar. I kroppstemperatur går det betydligt fortare och detta är förmodligen anledningen till att omega 6 betraktas som inflammationskapande. Inget sånt om mättat fett som är stabilt. Mycket omega 6 nuförtiden är förmodligen också orsaken till att det sägs vi behöver mycket "antioxidanter" idag. Behovet av dessa s.a.s. "tillkom" när de fleromättade fetterna ersatte mättade, ungefär på samma sätt som probioticsbehovet "tillkom" när vi ökade vårt kolhydratintag under 1900-talet.

    "AGEs" är glykerade proteiner och fetter. Fetter som ej är mättade binder lätt till socker som blodsocker, fructose etc. och formar obrukbara kletiga - tänk karamell - klumpar som simmar omkring i kroppen . I diabetiker extra mycket, vilket orsakar "försämrad cirkulation" som kan leda till upprepade amputeringar. Utan höga blodsockertoppar , t.ex från mycket öl och sprit med läsk och utan omega 6 , t.ex från pommes frites gjord med billiga växtoljor, kan mycket av den här igenslaggningen undvikas.
    Ett toppfett är kokosnötfett. Inga problem att det är vegitabiliskt eftersom det är mest mättat fett. Stabilaste som finns till fritering och stekning. En USA doktor säger att det botar Alzheimers.
    Men om man "vill visa" att fett är farligt ger man en lchf diet där fettet är nästan uteslutande omega 6. Men sen måste man dölja vad det var för fett, om man kan. Lchfarna blir inte bara fler och fler utan även duktigare! V.G. läs forkskningsfusket av Ralf Sundberg. Bättre än ölöppnare, en ögonöppnare!

  13. Hänger inte helt med här. "Etanol utgör den rusframkallande komponenten i drycker som öl, vin och sprit. Framställning sker oftast genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter såsom sockerrör, majs och spannmål"... Hur kan något som är Gjort på kolhydrater inte innehålla några kolhydrater, räknas det inte som kolhydrater för att det är nedbrutet? Beter sig kolhydraterna från ex majs annorlunda i kroppen om de redan är nedbrutna i form av alkohol jämfört med om jag ätit ett majskorn? Borde inte kroppen producera insulin oavsett?

    Sen undrar jag en till sak. Om man går på strikt LCHF och stoppar i sig mer energi än vad kroppen behöver i form av fett, vad gör då kroppen av detta? Åker det bara rakt igenom?

    Tacksam för svar från Någon!!

  14. Conny
    Kanske har det inte riktigt med ämnet att göra, men ändå... Sedan jag började med LCHF för ca 2 år sedan har jag märkt att jag inte alls tål alkohol lika bra som tidigare. Jag dricker aldrig några stora mängder, och tidigare kände jag mig aldrig berusad, men nu kan jag känna mig riktigt snurrig efter bara några glas vin.

    Finns det någon vettig förklaring på detta? När jag var på semester i Bangkok i tre veckor så unnade jag mig en eller ett par söta drinkar varje kväll, och det var inget problem. Kan det vara så att sockret motverkar berusningen?

    Jag är bara nyfiken, jag tänker inte sluta med LCHF bara för att kunna dricka mer alkohol 🙂

  15. Sten
    #57 Michel Blomgren - Tarahumara-indianerna - Hur bra är majsen?

    Dom kallas även "the running indians" ser jag.

    Ditt exempel ser ju ut att "bevisa allt", åtminstone för spring mer professorn CEA och
    likasinnade McDonalds skräpmatsprofessor Claude Marcus. Dom log säkert om dom fick syn på ditt inlägg-
    Medellivslängden för dessa "ät majs spring mer" -indianer är dock ej lika imponerande, 45 år.

  16. #64, jag spekulerar bara men tyckte att din fråga kunde hänga ihop lite med min (#63) så här är vad jag kan tänka mig: När du inte ätit mycket kolhydrater på länge så är din kropp känsligare mot det. Alkohol framställs av kolhydrater även om det står på vodkaflaskan att de inte innehåller några, och därför blir du känsligare mot det. Tänk som ett exempel på om du inte har rört sötsaker på några månader, du blir ju illamående och trött av bara en liten bulla - För att kroppen inte är beredd då den inte fått det tidigare "regelbundna" intaget.

    Är som sagt bara spekulationer.

  17. Sten
    #63 Linnea
    Etanol bryts i levern ned till acetate och skickas sedan ut i blodet som bränsle som kroppen använder först, tills det är slut. Doc skrev något om att det bränns mer som fett och orsakar inga blodsocker- och insulinsvängningar som kolhydrater gör.
  18. he he
    Michel Blomgren
    "Det börjar dock slinka in amerikansk skräpkultur - sandelerna byts mot sneakers och majsbröden mot pommes frittes."

    "pommes frittes." Är perfekt mat enligt hans ideologi rena kolhydrater och lite fleromättat flottyrfett.

    Om han nu är riktigt fettskrämd så måste Öl vara perfekt inget fett bara olika "sockerarter"

    Kombinera öl och pommes så får ni hans makronutritionsfördelning, hm kanske även lite hamburgerkött.

    Man kan sätta ihop en måltid som har hans eller SLV:s makronutritionsfördelning på ett snabbmatsställe, Hamburgare är rena hälsokosten om man bara tittar på energifördelningen.
    Blir det lite för mycket fett eller protein så behöver man bara dricka en till öl eller läsk så minskar fettandelen i maten.
    Man kan ta den minsta hamburgaren och tre läsk så blir det lite protein och fett och mycket kolhydrater.

    Skyller han på att folk rör sig för lite så får han förklara varför dom som äter perfekt mat på hamburgerställena inte orkar röra på sig.

    Det blir riktigt roligt att se hans bortförklaring.

  19. Jenny M
    Jag misstänker detta kan ha att göra med vilket leverne som hör ihop med vilken dryck. D.v.s. inte bara vad vi äter för snacks medan vi dricker utan vilken livsstil en vin- respektive öl/spritdrickare har.
    Vin anses idag vara "hälsosamt", medan öl och sprit inte är det. Det tror jag betyder att personer som generellt sett försöker leva hälsosamt gärna dricker vin, medan folk som tycker det är ok att äta skräpmat också tycker att det är ok att dricka öl och sprit.
  20. Hej

    Jag vill inte på något sätt spamma din blogg med länkar eller göra reklam för mig själv.
    Jag skickar dock en länk på en video som jag har gjort kring en fråga som jag brinner för, och
    vill påverka att förändra. Kolla gärna in den, om du också vill förändra kan du skicka vidare videon.

    Jag gör detta för att jag vill uppmärksamma och få så många som möjligt att se mitt budskap,
    om det kan göra nån skillnad!

    http://lolloann.blogg.se/2012/march/caveman-vs-2012-2.html#comment

    Jag hoppas du får en riktigt trevlig helg,

    och tackar för/om jag får publicera detta i ditt kommentarsfält.

    Mvh

    Louise

  21. Joshua3
    Är det inte lite skrämmande att Svenskar måste bli fulla i tid och otid?
    Vuxna människor som är fulla mitt på dan på en hockey/fotbollsmatch inför barn osv.

    Sen är det ju en allmän "Alkoholglorifiering" i samhället idag med ungdomsprogram som promotar fylla m.m. i program som big brother får de sprit " som belöning " , hur klingar det till en ungdomsgeneration?... Det är ju som sagt många barn och ungdomar som far riktigt illa i hem där alkoholen dominerar, för att inte tala om alla förstörda helgdagar osv. osv.

    Alla bör visa respekt, jag som dricker vin tex. behöver inte kunna greppa en flaska på macken som i danmark utan gå omvägen via systemet gladeligen om man kan hjälpa nån annan familjs hemfrid... genom att pappan inte kommer åt det 23.30 en fredagskväll på samma mack...

  22. Anna Delin
    #64

    En möjlig förklaring till den extra berusningseffekten på LCHF kan vara att levern är upptagen med tillverkning av glukos (och ketoner) och därför bryter ner alkoholen långsammare än eljest. Tillverkning av glukos har gissningsvis allra högsta prioritet för levern eftersom alltför lågt blodsocker är ett livshotande tillstånd. Dricker man söta drinkar försvinner naturligtvis denna effekt.

  23. Roger
    Joshua3

    Håller med.. Jag mår illa av all reklam på tv som är numer, vin, öl, spritsorter..det kan vara riktigt jobbigt ibland för oss med alkoholberoende, jag blir ständigt påmind och ibland så kan det vara svårt att stå emot trots att jag har relativt lång mykterhet.. och då kan jag tänka mej hur det ska vara för dom som sitter fast i beroende och har svårt att ta sej ur.. nya vackra flaskor, nya sorter som bara måste provas, hua...
    Men jag måste säga att LCHF-kost är väldigt bra då den även tycks hjälpa till att hålla inte bara socker utan även alkoholsug under kontroll.

  24. Skeptisk
    Glöms inte en ack så viktig detalj borts i alla dessa inlägg? Eventuella sockerarter i både alkoholhaltiga drycker och öl förbränns väl så att netto-ut ändå blir minus på koldhydratkontot.

    För att förbränna alkoholen så går helt enkelt de (få) kolhydraterna åt som finns i drycken. Många vet ju också hur hungrig man blir av alkohol. Som ju ändå inte innehåller mer än 2-5 g kolhydrater. I fallet med sprit finns ju inga kolhydrater att förbränna, utan där är väl snarare risken att man börjar förbränna sitt eget inlagrade fett (? osäker på detta).
    Att öl är "flytande" bröd stämmer helt enkelt inte.

    Fullständigt nonsens verkar det vara att man skulle bli fet av att enbart dricka öl eller sprit.

    Det är väl snarare det man äter till sin öl eller det man har i sin sprit som spelar roll.

    Mvh

  25. Liselott
    JAUS 44

    Din alkoholkonsumtion under en livstid är i stil med min och jag har heller aldrig varit berusad. Skönt att höra att det finns fler som jag - jag trodde jag var ensam i hela världen.

  26. foie gras
    Hoppas nån kommenterar artikeln i Aftonbladet om mannen som gått ner 186 kg - jag gapade när jag såg vad han satte i sig dagligen före viktnedgången, jag menar bara en miljonär kan ha råd att äta såna enorma mängder. Oerhört många kolhydrater.
    Efter viktoperation lever han på en diet som också har kolhydrater och väldigt litet fett, dvs dietisters sedvanliga våta dröm. Men hur länge kan han klara att leva så? Suget måste finnas kvar med så många kolhydrater. Bemöts med stenhårt träningsprogram?? Mest undrar jag
    hur han mår psykiskt. Att bli av med många kilon är påfrestande på psyket och depressioner inte ovanliga.
    Depressioner som också riskerar att utlösa alkoholmissbruk.
    Man önskar honom det han inte har nämligen det inre lugn som skapas med LCHF
  27. ks
    "levern" prioriterar alkoholen före blodsockret
  28. Hannez
    foie gras

    Jag hoppas med att Doc tar upp denna artikel från aftonbladet. Kommenterade det själv i den nyaste tråden "Vinn Matrevolutionen – ny chans!". Får väl se om det tas upp, skulle nog nästan tro att det görs snart. Imorgon kanske...

  29. Fenix
    Slänger ut en fråga här för att se vad ni har för åsikt om detta.
    Jag är inte på något sätt sockerberoende och har aldrig varit, men äter LCHF sedan ett halvår tillbaka eftersom jag tycker det mättar bra och håller magen lugn. Skulle det vara nåt fel i att dricka lightläsk ( 1 L i månaden typ) för mig om jag är sugen på det? jag vill inte dricka vanlig läsk och få en blodsockershock då jag följer LCHF tämligen strikt.
  30. Men det går ju att dricka Spendrups Bright Brew o Pripps Blå Pure (1 resp. 0,75 kh/100 gr). Jag tål typ numera inte mer än 5 öl (plus kanske etpar GT), och då blir ju inte kh-intaget mer än 15 resp 12,5 kh, o om man inte kör så strikt, så lär det väl gå bra.
  31. Lena B
    Ingen av er har tydligen sett The Bitter Truth på Youtube. Professor Robert Lustig förklarar vad som händer i kroppen när man intar alkohol, fruktos och glukos. Om man ska tro honom lär det nog vara alkoholen i ölen som ger övervikt. Alkohol och fruktos metaboliseras i levern på samma sätt, och orsakar bl.a. övervikt. Han anser förresten att glukos inte är farligt, men fruktos kallar han ett gift.
  32. Jamenvisst
    #80 Lena B

    Inte fruktos som intas genom naturligt näringsrika och hälsosamma frukter exempelvis.

    Fruktos genom industri "kolhydrater" så som fructose corn syrup, glucose-fructose syrup (många namn) är det som Lustig kallar för gift. Dessa processade "kolhydrater" finns sedan 20-30 år i de flesta industriellt tillverkade mat produkter.
    Läsk innehöll socker tidigare, detta byttes ut till fructose corn syrup runt 80 talet.

    Prova drick 1 liter läsk gjort på socker och 1 liter läsk gjort på fructose corn syrup.
    Du blir mätt på socker läsken men inte på fructose corn syrup läsken. Är lite som salta jordnötter i baren, man dricker mer. Sen kostar fructose corn syrup mindre. Mindre mätt och det kostar mindre. Sälja mer till lägre kostnad. Vinst.

    R Lustig anser även att dessa olika läsk/juicer/drycker tar olika vägar i kroppen. Socker drickan blir mer ut i blodet med glukoset till cellerna som bränsle. Den moderna fructose corn syrup drickan går till levern som inte hinner med. Man blir tjock, överviktig. ooppppsss.

    Det finns folk som drivs på naturliga kolhydrater till 80% och kan i bli feta eller överviktiga. Dessa människor (dom finns faktiskt) mår bra utan hälsoproblem, tandvärk, dålig syn och allt annat som kolhydrater skapar enligt mindre upplysta.

    Sen finns det folk som drivs av massvis med skit kolhydrater som är överviktiga och har dåliga tänder och hälsoproblem. Värre blir det om det blandas med industri fett. Uscchhh...

    Vill man missleda och skrämma folk, man kan även kalla det för ljuga folk rätt upp i ansiktet, så säger man att alla kolhydrater är av ondo. Sen finns det seriösa doktorer och forskare som vill förklara och informera att det är skillnad på saker och saker.

  33. Calle
    En måttlig konsumtion av öl (finskt mellanöl 4,7%), cider (äkta, torr sådan, 5-7%) och vin (torrt vitt eller rött) gav inte mig någon direkt viktökning ifjol somras då det blev nån portion av nån eller flera av dessa varor så gott som dagligen. Även några pizzor och bröd slank ner. Resultatet efter sommaren var +2 kg jämfört med maj. Bara lite vattenvikt alltså.

    Nu under hela hösten och vintern har jag druckit en måttlig mängd öl, från ca 0,33 till 1 liter i veckan, och märker inte heller av det. Men går det över 1 liter på en dag så märks det.

    Vikten är redan nere på en bättre nivå än jag trodde jag kunde uppnå, fastän jag alltså tillåter mig sedan snart ett år ett liberalare liv med måttlighet som ledsnöre snarare än absoluta förbud. Till vardags är det liberal LCHF med ca 25-50g kh per dag som gäller, och det är det som gjort att 15kg försvunnit från kroppen (BMI 27-BMI 22). Avstegen har bara gjort processen något långsammare....

    En halvliter öl ger ca 15 gram kolhydrater, Det är inte speciellt mycket, en vanlig luftig fralla innehåller mycket mer än det, så jag tycker att benämningen "flytande bröd" är lite felaktig så länge man bara talar om en öl till bastun och inte en hel sixpack. En sixpack ger alltså ca 60 gram kolhydrater, ungefär samma som två normalstora skivor bröd. Så ur den synvinkeln är det bättre att sluta med bröd och dricka en öl istället... 😉

  34. Calle#82; Äh, bevisar ju bara att du inte är särskilt socker/kolhydratkänslig..och kan sätta i dig i princip vad som helst utan nämnvärda viktpåslag. Det finns folk därute som som har den kroppstypen/metabolismen. Men de får ändå påfallande ofta samma kostrelaterade sjukdomar/problem, som alla andra..om inte oftare. Rätt var där är trillar en stackars mager morbror av pinnen av sjudundrandes hjärtattack.. Alla ser ut som fågelholkar och undrar hur det gick till. - han som var så mager. Går man in på en ordinär dementavdelning, är där ändå få som är särskilt fetlagda. Om någon.
  35. Lena B
    # 81 Jamenvisst

    Vanligt socker, sackaros, består till 50 % av fruktos, så det är inte alls bättre än high fructose corn syrup. Att Lustig koncentrerar sig på HFCS beror på att det används i så stor utsträckning i USA.

  36. Jamenvisst
    #Lena B
    Socker skall smältas i magen för att fruktos och glukos skall delas. HFCS kommer färdig delat och behöver ej stanna i magen.

    Det är spännande med kolhydrater. Det är som med fetter, tafsa inte på det. Käka så nära källan som möjligt.
    Mängd och hastighet till destination.

    Här har du en länk till en Princton studie sponsrad av U.S. Public Health Service.

    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100322121115.htm

    High-fructose corn syrup and sucrose are both compounds that contain the simple sugars fructose and glucose, but there at least two clear differences between them. First, sucrose is composed of equal amounts of the two simple sugars -- it is 50 percent fructose and 50 percent glucose -- but the typical high-fructose corn syrup used in this study features a slightly imbalanced ratio, containing 55 percent fructose and 42 percent glucose. Larger sugar molecules called higher saccharides make up the remaining 3 percent of the sweetener. Second, as a result of the manufacturing process for high-fructose corn syrup, the fructose molecules in the sweetener are free and unbound, ready for absorption and utilization. In contrast, every fructose molecule in sucrose that comes from cane sugar or beet sugar is bound to a corresponding glucose molecule and must go through an extra metabolic step before it can be utilized.

    This creates a fascinating puzzle. The rats in the Princeton study became obese by drinking high-fructose corn syrup, but not by drinking sucrose. The critical differences in appetite, metabolism and gene expression that underlie this phenomenon are yet to be discovered, but may relate to the fact that excess fructose is being metabolized to produce fat, while glucose is largely being processed for energy or stored as a carbohydrate, called glycogen, in the liver and muscles.

  37. Lena B
    # 86 Jamenvisst

    Studien har fått kritik, och det verkar mycket konstigt att sackaros inte skulle ha samma verkan som högfruktossirap.

    Den här texten hittade jag på http://www.ksla.se/wp-content/uploads/2011/01/KSLAT-2006-11-Socker-i-...:

    I högfruktossirap är glukos och fruktos åtskilda. Det krävs
    inte mer energi för att spjälka sackaros, eftersom
    vi har enzymer för detta ändamål. Rent kemiskt
    är det lite mindre energi i sackaros, eftersom
    det krävs energi för att sätta ihop glukos
    och fruktos. Den energin frigörs när sackaros
    spjälkas. Det rör sig om mycket små mängder
    jämfört med det energiinnehåll som frigörs när
    man förbränner socker och har i praktiken ingen
    näringsmässig betydelse. Således bör det
    inte vara någon fysiologisk skillnad mellan att
    äta lika stora mängder sackaros och högfruktossirap.

  38. Calle
    BvDB #83: Jag är inte väldigt kolhydratkänslig nej, men ändå är jag verkligen inte den som kan äta vad som helst utan att gå upp i vikt. Jag går upp i vikt extremt lätt om jag inte ser efter vad jag äter och håller mig till LCHF i det stora hela. Jag har troligtvis minskat mitt veckovisa kolhydratintag med uppemot 90% jämfört med tidigare även inklusive "fusk", och där har du den viktigaste orsaken till min ändå förhållandevis stora viktnedgång. En öl nu och då är småpotatis i sammanhanget om man håller sig på banan för det mesta.
  39. Sofie
    "Detta är nämligen bara ännu en i raden av enkätundersökningar där man försöker finna statistiska samband mellan vad folk säger sig äta och dricka och deras hälsa. Sådana bevisar till att börja med inte vad som är orsak och verkan." och "Vi har lite av ett mysterium att knäcka. Här är fakta: Vindrickare är oftare normalviktiga Öl- och spritdrickare är oftare överviktiga"
    Hur kom man fram till dessa fakta, inte med samma enkätmetod som nämns i exemplet ovan antar jag då? Har man övervakat drickandet i tio år hos 2000 personer eller har man mer tillförlitliga enkätsvarare? Hur kommer det sig att det här är mer tillförlitliga fakta, ty jag ser ingen källhänvisning här heller?
  40. Nytt Liv
    Hej! Ny här, men vill dela med mig när det gäller alkohol och LCHF. Vet inte om jag svarar på något inlägg nu, men det är i så fall inte meningen. Haft ett alkoholberoende, ganska allvarligt sådant. Jag kunde inte skilja på hunger och alkoholsug tidigare. Jag tillhörde kategorin vindrickare och jag gick upp i vikt på detta eftersom jag åt alllt i kolhydratväg när jag drack. När jag började med LCHF fick jag ett nytt liv. När jag åt en kolhydratrik kost var jag ständigt hungrig/sugen. Detta försvann när jag började äta enligt LCHF. Det som också försvann var 14 kg, värk i leder, gasig mage, svampinfektioner och ständiga infektioner. Jag önskar att även beroendevården uppmärksammar sambandet mellan kolhydrater och alkohol. Idag kan jag dricka små mängder alkohol så länge jag ligger på ett kolhydratintag på mindre än 40 g/dag.
  41. Kalle
    Har kört LCHF i en vecka nu (för att stötta min sambo som behöver gå ner) samt druckit två starköl per dag, och gått ner osannolika fem kilo (vatten?) och två snäpp i bältet, utan att vara överviktig från starten. Öl verkar inte ha någon inverkan för mig iaf.

    Däremot noterar jag att förbränningen av alkohol går på knapp halvfart. Tidigare förbränning 0,2 promille per timme, nu max 0,1 promille. Om det är en vanlig effekt av LCHF bör man alltså se upp (skaffa alkometer) när man tror sig kunna köra bil, eller så är det bara min lever som pajat av allt fett.

  42. Zepp
    Kalle.. det där är ett rätt vanligt fenomen på LCHF!

    Bra va, du sparar hälften av ölen för samma yrsel!!

  43. Magnus
    Men då tar vi och reder ut begreppen lite, tycker jag. Jag är bryggare, så jag har järnkoll på hela bryggprocessen, och kemin bakom den.

    VÖRT innehåller 35-66 gram kolhydrater per liter, beroende på hur stark vört, och därmed stark öl, man gör. Kolhydraterna består främst av maltsocker (disackarid), dextros (monosackarid), maltotrios (trisackarid) och dextrin (polysackarid). Alla är resultat av att enzymerna beta- och alfaamylas ger sig på stärkelsen i kornet, och amylaset bildas vid mältningen. Genom att blötlägga krossad malt i hett vatten, 66 resp 72C, så får man igång beta- resp. alfaamylas så att all stärkelse bryts ner. Jag kollar med jodprov att ingen stärkelse finns kvar i maltgröten efter nån timme.

    Betaamylas (66 C) resulterar i dextros, maltos och maltotrios. Vi jäsningen försvinner nästan all maltos, dextros och större delen av maltotriosen. Alfaamylas (72C) resulterar i dextrin, och de flesta jäststammar kan inte bryta ner dextrin. Dextrosen och maltosen omvandlas till koldioxid och alkohol, i stort sett allt förbrukas. Maltotriosen omvandlas också, men bildar lite estrar och aldehyder också. Dextrinet brukar bli kvar.

    Ungefär 75% av det totala kolhydratinnehållet i vörten förbrukas av jästen, så en vört som har en densitet på 1060 gram/liter brukar innehålla 1015 g/l när jäsningen är klar. En del jäststammar är lite aggressivare och kan spjälka dextrin så man får ner kolhydratinnehållet ytterligare.

    En normalkraftig lager eller pale ale innehåller runt 10 g kolhydrater/liter (1009 g/l densitet).
    Öl innehåller små mängder protein, men de är försumbara för densiteten.

    Dextrin bryts ner till enklare sockerarter av amylaset i saliv och från bukspottkörteln. Dextrin är vad skorpan på bröd består av.

    Till skillnad från bröd och potatis innehåller öl ingen stärkelse.

    Svar: #94
  44. Ann Kristin
    Vad innehåller de 10 gram kolhydrater som blir kvar? Jag är varken kemist eller annat än en ganska misslyckad hobbybryggare? En del är ju alkohol, men resten?
1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg