Nyttiga gröna chips!

Kale chips

Vill du ha nyttiga men goda gröna chips med väldigt lite kolhydrater? I morse var Ulrika Davidsson på Nyhetsmorgon och lagade grönkålschips. I jultider brukar vi ha grönkål hemma så det blev ett test och de är riktigt goda.

Receptet är inte svårt: grönkål i små bitar, olivolja och salt. In i ugnen på 200 grader i 7-10 minuter. Ät.

Mer

Andra advent med Åse Falkman Fredrikson

Adventsmys med Birgitta Höglund

Picknick hos Kostdoktorn

Middag hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

 

21 kommentarer

Toppkommentarer

  1. MJ
    Var har du fått det ifrån? Jag googlade lite och jag hittade inget som tydde på det, däremot en hel del (alla träffar) som tydde på motsatsen. Här t.ex:
    http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/folk-ska-bli-glada-av-mina-recept...
    säger han att man blir fet av fett och det är verkligen ingen lågkolhydrat-kokbok han skrivit.
    Svar: #18
    Läs vidare →
  2. Tuva
    Jättegott.

    Jag undrar ofta om inte mycket av det där vi ofta hör "mina barn äter inte grönsaker" kommer från fettfobin?

    Kokt grönkål? Eh, nej tack?
    Grönkålschips? Mums.

    Kokt blomkål? Meh.
    Blomhål under osttäcke eller färsk med fet dipsås? Man få skynda sig innan det tar slut.

    Torr sallad? Peta i maten. En smaskig salladsdressing med olja eller majo med: styrkande åtgång.

    Det är i alla fall vår erfarenhet av ungar i vår omgivning. 🙂

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Anna
    Ulrika Davidsson visade härliga fina rätter! Gästen Edward Blom som älskar mat tyckte allt var underbart.Han skulle nog må ännu bättre på lågkolhydratkost.Ni som ej har sett honom kan jag berätta att han är en stor man.
    Svar: #7
  2. Linnea
    Älskar grönkål! Men är det ingen som reagerar på att så många hettar upp olivolja. Tål den verkligen det? Är det inte bättre att använda raps- eller kokosolja vid höga temperaturer?
    Svar: #6
  3. hemul
    Ghee, talg, kokosolja.

    Jag tycker faktiskt inte det där är gott. Provade första varvet det gick runt för rätt många år sedan. Det blir så tunna, torra bitar. Är liksom ingenting alls att tugga på och smaken är inte nåt man blir lyrisk över heller. Grönkål som mat tycker jag däremot mycket om. Den friterade tror jag skulle passa bättre som tillbehör till saftig mat än att tugga på som den är.

  4. en klick smör
    Zucchinichips rekommenderas också. Det är nog min favorit bland grönsakschipsen. Gärna en god dip till. http://www.enklicksmor.se/2014/11/snacks-zucchinichips-med-chilidip/
  5. Jan
    Jag gör grönkålschips i en torkugn på 42 grader under 12 timmar.

    500 g grönkål rensad från grova stjälkar
    1 dl olivolja
    3/4 dl näringsjäst
    3/4 dl tamarisoja
    Masserar in marinaden noga och sedan in i torkugnen.
    Funkar säkert hyggligt i varmluftsugn också.

    En favorit hos barn.

  6. AH
    Jag har ugnen på 100 grader i 1 timma eller 50 grader i några timmar.
  7. Peter
    Trot eller ej men det gör han redan. Precis som Jimmy Moore, och de är båda kraftigt överviktiga.
    Svar: #12
  8. Saga
    Blir bäst om man använder svartkål och 100 grader i ca en timme.
  9. hemul
    Var det inte Montignac Blom sa att han åt? Fast han kan ju ha bytt sen dess förstås, var ett par år sedan.
    Svar: #11
  10. Helge Andersson
    Hur är det med akrylamiden? Den är ju hög i vanliga chips?
  11. Peter
    Ja, det kan nog stämma. Mer åt GI? Verkar funka sådär iaf...
  12. MJ
    Var har du fått det ifrån? Jag googlade lite och jag hittade inget som tydde på det, däremot en hel del (alla träffar) som tydde på motsatsen. Här t.ex:
    http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/folk-ska-bli-glada-av-mina-recept...
    säger han att man blir fet av fett och det är verkligen ingen lågkolhydrat-kokbok han skrivit.
    Svar: #18
  13. Birgitta Höglunds mat
    Det är verkligen gott, här min variant med taco-krydda.
    De blir ännu bättre lagade på låg värme, de riskerar inte att bli brända och nyttigheterna i grönkålen bevaras bättre 🙂

    https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/10/17/snacks-lchf-pale...

  14. Cecilia M
    Tusen tackk för alla flotta idéer och förslag på bra chips! 🙂
  15. Tuva
    Jättegott.

    Jag undrar ofta om inte mycket av det där vi ofta hör "mina barn äter inte grönsaker" kommer från fettfobin?

    Kokt grönkål? Eh, nej tack?
    Grönkålschips? Mums.

    Kokt blomkål? Meh.
    Blomhål under osttäcke eller färsk med fet dipsås? Man få skynda sig innan det tar slut.

    Torr sallad? Peta i maten. En smaskig salladsdressing med olja eller majo med: styrkande åtgång.

    Det är i alla fall vår erfarenhet av ungar i vår omgivning. 🙂

  16. Anders S
    OT :

    Någon som har använt oreganoolja (olja eller kapslar)?

  17. Sasse
    Fråga till er som lyckats med detta. Eftersom det ska bli chips och de ska bli crispiga: Ska man köra med ugnsluckan på glänt? Ska man köra på varmluft eller går det bra med vanlig ugn? Blir det samma resultat med 100 respektive 50 graders alternativen?
  18. Mamma Mu
    Nja, nu säger han det väl inte rakt ut i ord, utan det ligger formulerat så i texten. Han är kanske ingen ideell poster child för LCHF, däremot så har han flera gånger hyllat fett (och GI-noll), som här:

    https://www.youtube.com/watch?v=iLRWjXjbd8w (@3:18)
    https://www.youtube.com/watch?v=DbAGrJv1CSQ (ok, här är salladsblad visst hälsosamt också)

    Så han är ju medveten om vad som är bra för viktnedgång och välmående, men han väljer väl snarare välmående genom njutning och inkluderar då öl, söta drycker, potatis och annat (typ traditioner som sillbord, ärtsoppa och pannkakor), vilket ju resulterar i att han inte går ner något.
    Så, så länge han njuter och mår bra av det så kommer det tuffa på, vilket jag avundas honom. Jag får ont i kroppen och blir slö av att äta vissa saker som jag vill ha, så jag avstår dem. Det är kanske detsamma för honom, men han har väl vant sig emot det. Kanske kommer det ändras. Den som [äter] lever får se[-vitamin].
    Det ska tilläggas att Edward borde helgonförklaras, eller åtminstone borde få Nobelpris i gastronomi; en helt underbar människa att bevittna in action, som har gjort en väldigt salivutsöndrande kokbok med flera bra LCHF-recept (även om långt ifrån alla faller inom den kategorin).

    OnT så ska det även tipsas om långkål, som är hypermums. Tillagas ofta med sirap, vilket lätt kan uteslutas (som här): http://www.ica.se/recept/langkal-1044/

  19. Pål Bergquist
    Hade mina inne 11min det gick inte att äta ,brända, nåja påt igen kollar tiden .
  20. Petronella
    Behöver verkligen råd! Allergisk mot ägg och vegetarian, äter fisk och skaldjur. Har ätit grönsaker och fisk i 2v. Är trött på det nu... Kan jag äta soya produkter? Corn?
    Svar: #21
  21. Ann Kristin
    Svamp i olika former, helstekt, ostgratinerad, stuvad osv...soja och quorn är jag tveksam till.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av