Nyhetsmorgon TV4 om fettlarmet

%C3%84r%20fettdieterna%20skadliga?

Här är morgonens inslag på Nyhetsmorgon om fettlarmet, med mig och professor Annika Rosengren (per telefon).

Jag tycker det är extremt vilseledande att tala om trendbrott och ökad risk för hjärtsjukdom (på grund av LCHF) när det inte finns något trendbrott, och risken för hjärtsjukdom och stroke tvärtom minskar. Så det fick bli mitt fokus.

När det gäller kolesterol så kan det öka något av en fetare mat, men man får en bättre fördelning. Mer av det goda HDL-kolesterolet. Ju mer man har av det goda kolesterolet desto lägre risk för hjärtsjukdom har man. Att bara tala om totala kolesterolet är därför en överförenkling som lätt leder fel.

Mer om kolesterol

Vad tycker du som sett inslaget? Kunde jag ha gjort något annorlunda?

 

108 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    Utgången av debatten blev ju tydlig:
    Stigande kolesterolvärden har resulterat i mindre hjärtkärlsjukdom!
    Läs vidare →
  2. Daniel Högberg
    Bra Andreas! Sakligt och tydligt. Gillade dessutom att hon på telefon sa typ att stillasittande och kolhydrater gör oss sjuka..
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Sivan
    Jättebra, Andreas! Ser fram emot den dag du får rejält med tv- tid för att förklara i lugn och ro för svenska folket 😉 Jag tror också att det är bra att du (i tv) inte hackar på "professorernas" uppenbara inkompetens eller deras inkomster från läkemedelsföretag. Du är saklig och lugn, vilket på sikt kommer att ge effekt och allt fler upptäcker Kostdoktorn!
    Tack för allt superarbete du lägger ner på bloggen, föreläsningar, patientarbete mm 😀
  2. Kalle
    Det tråkiga är ju att det i stora hela så kommer det här komma ut till den stora okunniga massan som att mättat fett och LCHF fortfarande är farligt, de allra flesta väljer ju inte att göra researchen dem själva utan förlitar sig på vad svt och nyhetstidningarna säger och budskapet har ju varit ganska tydligt om man läst artiklarnas titlar
  3. Linda
    Alla som är lite pålästa om ämnet tror jag precis som jag tog dess löpsedlar med ett litet rynkat ögonbryn för att sedan åter gå till det man höl på med.. Det jag menar är att dessa rubriker börjar bli tjatiga och att om man är påläst så vet man redan att detta inte stämmer.. Efter att ha läst din bok (matrevolutionen) så fick jag alla svar och all fakta på de frågor jag hade innan och jag blev även övertygad om att jag gör min kropp gott genom att äta fett och skära ner på kolhydraterna..

    Synd att du inte fick prata mera. Men det kommer flera gånger 🙂 och jag gillar att du var förberedd med diagram 🙂 kan inte bli tydligare då!

  4. affe
    Du skötte dig bra. Men ledsamt så lyser storkapitalets makt igenom när du inte får en syl i vädret på sluttampen. Jag trodde i min enfald att objektivitet skulle visas och ge dig en slutkomentar.
    affe
  5. Lena
    Jag tycker att du gjorde en bra insats. Det var viktigt att visa på de siffror som finns i rapporten. Men programledarna hjälpte inte direkt till att göra något klarare, inte heller AR menar jag, hon bemöter ju inte den kritik som framförs.

    Det du kunde ha gjort var att spinna vidare på det AR sa om stillasittande och kolhydrater. Och varför detta talade emot LCHF.

    Om jag hade varit programledare skulle jag ha frågat AR om de kvinnor 35-44 som fått hjärtinfarkt eller stroke följde LCHF, en högst berättigad fråga menar jag. Jag skulle också ha frågat om dessa kvinnor var normalviktiga eller överviktiga. Jag gissar att det ännu inte finns sådan statistik.

  6. Vox Humanae
    Martina, du har helt fel.
    Det du kallar ätbeteende är inget annat än hormonellt tvång. När jag åt kolhydratbaserad mat så kunde jag vakna på nätterna, nästan utan medvetande stappla ut i köket för att trycka i mig några mackor eller en burk bönor eller vad jag kunde hitta. Detta "ätbeteende" försvann i ett trollslag när jag tog bort kolhydraterna som bas och vågade använda riktigt naturligt fett. Jag dricker kaffe med grädde på morgonen, det går åt ungefär 5dl grädde på en vecka. Jag äter 100-150gr kött/fisk/fågel på kvällen, ibland med grönsaker. Jag har idag inga som helst problem att låta bli att äta i 2 dagar om jag så vill. Till skillnad mot när hormonerna Tvingade mig att gå upp mitt i natten för att äta.
  7. Jill
    Sune #48, var finns data för 2013 (detta år är väl inte ens slut än 🙂 hur kan det finnas statistik för innevarande år?) som du hänvisar till?
  8. Jill
    Vox Humanae, lite underhållning från eatingacademy.com: någon skrev i stil med: "Rådet till överviktiga att äta mindre och motionera mer är ungefär lika användbart som att säga till fattiga att de för att ta sig ur sin situation bara behöver tjäna mer och spendera mindre (och tillägga -Hur svårt kan det vara ?!) 🙂
  9. Majoren
    Martina, ditt fokus på ätbeteende leder tyvärr fel, samma misstag som beteendevetaren Rössner begått som under en tid ägnade sig åt att sy ihop käkarna med ståltråd på patienter med "fel ätbeteende" så att de bara kunde få i sig flytande föda. (Jo, det är helt sant)
    Det felaktiga ätbetendet börjar med kolhydratrik mat som ger dålig mättnad och trötthet och startar den onda spiralen av inaktivitet-mer ätande-viktökning, och det är här man måste fokusera om man vill hjälpa, inte genom att operera sönder magsäcken eller sy ihop käkarna.
    Jag har nu träffat många över 100kg-strecket som blivit hjälpta av att ändra sin kost, aldrig av att försöka ändra sitt "ätbeteende", det löser sig själv med naturlig mat, LCHF.
  10. Anders S
    För att bli respekterad måste du göra en forskarkarriär. Dags att börja på forskarutbildningen. Offra inte mer tid på TV och kvällstidningar.
  11. Love
    2013-rapporten visar statistik fram till 2011. (Till Sune #48)
  12. Vetenskap ja
    Du var jättebra och pedagogisk som vanligt Andreas. För människor med ett utvecklat kritiskt tänkande förefaller du vara den som (ganska försynt dock) säger att kejsaren är naken. För de andra så väger kanske professorstitlarna högt fortfarande i kombination med tron på den egna förträffligheten om man haft turen att ärva en metabolism som tål 3-400 gram kolhydrater per dygn. Att visa fram svart på vitt att professorerna hade fel i sin artikel var väldigt bra och bör så en frö av osäkerhet hos alla. Frågan är dock vad artikelförfattarna ska ta till nästa gång när de nu vet att statistiken inte är på deras sida?

    Jag hoppas fortfarande på att du ska disputera. Som jag skrivit tidigare skulle du ju kunna använda patientjournaler före och efter kostförändring som data. Om de nu går med på det på KI? Eller de kanske tycker att några enkäter till folk om vad de äter är mer "säkra" data?

  13. pussel
    Jag tycker att det var bra att du tog upp (och visade) kurvorna för hjärtsjukdom och stroke.
    Tycker dock att du skulle svarat på Annikas påståenden om att kolesterolet gått upp och att hjärtsjukdom (eller stroke el vad det nu var) ökat i vissa åldersgrupper.

    Jag tycker att du borde sagt att det viktiga är att kolla hur fördelningen av blodfetterna ser ut och inte totalkolesterolet. Samt att hur vet tittarna nu om faktiskt stroke (om det nu var det) ökat i vissa åldersgrupper eller inte? Totalt kan det ju ha gått ner, men ändå ökat för tex åldersgruppen 30-40 år.

    Nu fick du ju inte så mycket tid, men när du fick svara på Annikas första kommentar så kanske du hade kunnat svara på det hon påstod istället för att säga om samma sak om att stroke och hjärtsjukdom gått ner totalt sett (för det är väl totalt sett du pratar om? Annika hänvisade ju till någon viss åldersgrupp).

  14. Milly
    Meeen åååh!

    Hon skyller ju själv på att det är kolhydraterna! Inte själva fettet. Va fan! Jovisst, kolesterolet är högre, men det är ju själva helheten. Men de bryr sig inte om vilket av det som har ökat, bara att det har ökat. Bara skitsnack allt ihop! Hon kunde inte få det att det är LCHF som är dåligt. Statistiken säger ju sig självt! Ju mer smör och feta saker svenskarna äter ju mindre får vi stroke och hjärtfel, fast kolesterolet ökar (vilket är det goda HDL). Andreas var grym som stod på sig och bara tryckte på att fakta är fakta. PUNKT SLUT.

  15. Kattmoster
    "Men de som väger långt över 100kg har ett missbruksbeteende."

    Det är att göra det alltför enkelt för sig att resonera så. Jag utesluter inte att det finns matmissbrukare som väger långt över 100 kg, eftersom det finns matmissbrukare i alla viktklasser.

    Jag trodde själv att jag hade ett beteendeproblem. Det hade jag inte. Så snart jag bytte kost till LCHF försvann allt behov av att äta i tid och otid. Nu får kroppen den näring den behöver och jag slipper äta stup i ett för att kroppen kräver socker, socker, socker. Ja, självklart var det inte socker den var ute efter utan just näring men eftersom jag fått lära mig att äta kolhydrater och margarin blev det ju som det blev.

    Det är, som sagt, möjligt att det finns de människor där enbart en kostomläggning till LCHF inte hjälper men man bör i alla fall testa det först, innan någon klassas som missbrukare.

  16. Lotte
    I denna typen av TVinslag som varar högst några minuter tror jag du hade nått "vanliga" människor bättre med lite patos och indignation över författarnas bakåtsträvande och felaktiga artikel!
    Absolut måste man ställa motfrågor direkt till motståndaren, då märks det iallafall när de inte kan svara. Synd du inte fick chansen att prata om deras enda argument, dvs en ökning av totalkolesterol - vilka prover som bör tas i st, att HDL höjs mer och om fluffiga triglyc. och att det verkar som om kolesterol höjs särs i början av lchf, behövs det mer kol. då för att läka kärlen?

    Även ta udden av programledarnas " läkare varnar" och påpeka att allt fler forskare och läkare både i Sverige och runt om i världen numera INTE tror att mättat fett är farligt utan att allt fler är övertygade och mkt oroade över socker/snabba kolhydrater och att dessa orsakar både sjukdomar och fetma runt om i världen!
    Vi har all rätt att vara upprörda över dessa s.k. debattörers sätt att skrämma upp människor!

  17. Mia
    För det första så är jag fullt och helt på din sida Andreas. Du gjorde det bra, precis som alla andra säger här i kommentarerna. Som alltid var för lite tid avsatt, vilket är synd.

    Men - lite kritik: OM jag nu inte hade vetat något som helst om kost osv, var helt novis och såg detta inslag. Så måste jag nog säga (med risk för att få stryk härinne....;-)....) att Annika hade något mera sakligt, eller trovärdigt i sitt sätt att prata och resonera. Nu vet jag att hon är lite ute och cyklar - jag är insatt. Men som sagt - om jag varit novis.

    Jag grundar detta på att hon hade flera utläggningar omkring sitt egna resonemang. Medans du mest upprepade ditt (viktiga och tydliga - det är bra) budskap. Jag hade önskat att du fick lite mera tid att verkligen förklara lite mera om hur du tänker. Och inte bara bli avhuggen till hennes fördel. Det kändes som om hon fick mera tid.

    Så ta det rätt. Du var bra. Men som sagt. Jag saknade lite mera kring-resonemang från dig, inte bara budskap.

    Du gör ett bra jobb!

  18. Johan
    Efter att ha sett Docent Ralf Sundbergs föreläsning om Kolestorolets roll i Hjärtinfarkter så har jag ju nu också insett att inte ens det "onda" kolestorolet är ont egentligen...
    Mycket sevärd föreläsning...

    http://www.youtube.com/watch?v=IrelvlbMxsg

  19. Nils
    Hon menar att det inte finns någon som helst säkerställd täckning för att ett ökat intag av naturligt mättat fett skulle öka hälsan.

    Är det så? Intuitivt känns det givetvis som att det borde vara så, men finns det inget säkerställt stöd för detta?

    Svar: #76
  20. Funderaren
    När skall alla professorer inse att deras skyddade verkstad har rasat. Folk kan med några enkla knapptryckningar dubbelkolla allt idag.
  21. Diana
    Jag tycker du förvaltade din tid i rutan väl.
    Problemet är väl att de som är fettskrämda lyssnar förmodligen bara på "Helleniusargumenten" och den här sajten är de väl aldrig inne på!? Det är klart att fett är farligt, det har de fått inpräntat i hjärnan sen 60-talet. Och myndigheter och överheten har aldrig fel ligger djupt rotat i oss svenskar.
  22. Kattmoster
    Det framgick under ett av gårdagens blogginlägg att statistiken sträcker sig fram t.o.m. 2011 men att det publicerats 2013. Samma statistik alltså.
  23. Goran van Den Buske
    Var är alla våra "vänner" belackare - dessa principfasta vetenskapsivrare som brukar skrika halsarna ur led...om de vädrar något obekräftat eller ovetenskapligt i kostdebatten? Det vore hart när omöjligt att man redan nu skulle kunna skönja alarmerande hälsoeffekter p g a av några relativt få LCHF utövare. Som nog fortfarande kan räknas i några hundra tusental. Däremot kan man säkert värdera omedvetna skräpmatskonsumenter till över miljonen. I det segmentet kan även överkonsumtion av socker, alkohol och tobak adderas. Det vore nästan mer logiskt att vi själva uppmärksammade eventuella oroväckande tendenser, än att vår käre professor Hellenius skulle göra det..
  24. Kattmoster
    Ganska bra debatt tycker jag nog, vad gäller debattörerna. Programledarna får gravt underkänt. Frågan är om inte sådana debatter bör ledas en medicinjournalist.

    Annika Rosengren erkänner att man inte kan klanka på LCHF i sig men att kosten har ökat toleransen mot mättat fett. Det kan nog vara riktigt. Jag har sett flera exempel på att man tagit till sig halva budskapet, ökar fettmängden och behåller, i stort sett, sina kolhydrater och det är inte bra. Den som gör så kommer att få problem. Men det är ju enkelt för "etablissemanget" att ända på. Det är bara att börja ge riktiga kostråd, dvs. råd om LCHF.

    Annika R sa också att kolhydrater inte är bra. Nej, det är de inte. Tur att hon hann få fram det innan programledaren avbröt. (Det är så trist med programledare som bara vill höra sin egen röst.)

    Stort minus dock för Annika R för att hon vill införa omvänd bevisbörda för det mättade fettets vara eller icke vara. Hon säger att det inte finns något stöd för att hälsan blir bättre av mättat fett. Det är inte intressant. Vad som däremot är intressant är att man inte, trots alla påståenden om detta, kunnat visa att mättat fett är farligt. Mättat fett har med säkerhet ingått i människans kost så länge människan funnits. Då är det den som vill ändra på det som har bevisbördan för att det inte är nyttigt.

    Andreas var jättebra tycker jag. Kanske lite väl försynt men saklighet brukar vinna i längden. Graferna var toppen. Bilder fastnar mycket lättare än om man bara pratar procent hit och dit. Härligt också att se att Andreas börjar bli så avslappnad i tv. 🙂

  25. AndersB
    Hej! Jätteproffsigt Andreas! Sakligt, enkelt.

    En konsekvens av LCHF är kanske att även dom som inte äter LCHF har ökat sitt fettintag och det måste ändå anses vara en hälsofara. Mycket kolhydrater och fett borde ändå vara värre än bra kolhydrater och lite fett?

    Kanske man borde höja ett varnande finger för dom som missförstår LCHF och sitter med både fett och kolhydrater? Kör LCHF eller låt bli. Medelvägen är farligast?

  26. Zepp
    Sannolikt och antagligen rätt logiskt handlar det mer om vad man utesluter när man i stället äter mer naturligt feta matvaror.. och att naturligt fett, ofta animaliskt är neutralt och icke toxiskt för kroppen!

    Till skillnad mot det man tog bort, som tex kan leda till toxiskt höga glukosnivåer.

    http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-2-nourish-your-body

  27. Benny
    Mycket bra att visa diagrammen!

    Sådana här debatter faller dock tyvärr verkligen platt när man får 5 minuter på sig totalt. Hade velat höra Andreas svar på hennes påståenden om höga kolesterolvärden på slutet. Det är ett av grundproblemet att de stirrar sig blinda på kolesterolvärdena och inte tittar på fördelning och partikelstorlek samt triglycerider med mera som man faktiskt har som tydligare markörer där LCHF visar förbättringar. Det är detta man kan övertyga med. Kan man visa på att kolesterol inte borde mätas såhär överhuvudtaget så framstår ju kolesterolförespråkarna som okunniga och det kan inte vara dåligt.

    Svar: #82
  28. Marita
    Synd att reportrarna inte är på hugget. Det hon anför som alarmerande är "att kolesterolnivåerna i norra Sverige är på väg upp igen parallellt med att lchf-dieten har blivit populär". Hon säger också att "det är en beskrivning av verkligheten och den är baserad på fakta". Men vilka undersökningar/fakta visar kopplingen mellan lchf och kolesterolnivåernas ökning i norra Sverige? Vilken kost har de ätit som har fått förhöjda kolesterolvärden?
    Varför finns det inte heller i DN:s artikel någon källhänvisning till de "fakta" som dessa slutsatser baserar sig på?
    Det är ganska allvarligt när etablerade forskare på detta sätt går ut med grundlösa, osanna påståenden. Ännu allvarligare när vår journalistkår inte förmår se igenom dimridåerna/titlarna och se/visa kejsaren naken.
    Det lyckades du ändå (trots det begränsade utrymmet) bättre med, Andreas. Bra val att fokusera på lögnen.
  29. Tombola
    Frågan är om det är värt att spilla bort tid på dessa snutteinslag? Du har som läkare viktigare saker än att offra 2 dagar på sådana här program - men du gjorde det så klart så bra som du kunde under omständigheterna!

    Men kontentan är att högre kolestrerol är hälsosamt,,,

  30. P
    Du gjorde riktigt bra ifrån dig. Lät dig inte drivas bort från det fakta att hela debattinlägget bygde på, ja, jag måste säga lögn.
    Här är en som vet vad kolhydrater gör med kroppen, om man ska lita på artikeln:
    http://www.expressen.se/sport/langdskidor/petter-northug-jag-ar-for-f...

    – Jag ångrar att jag ätit så mycket kolhydrater. Jag har blivit fet över röven, säger han.

  31. snutte
    På den korta tid du hade på dig kan jag inte se att du kunde gjort det bättre. Vid något annat tillfälle skulle det inte vara fel om du får möjlighet att reda ut kolesterolmyten .
    Den löper som ett rött skynke framför folk som inte har en aning om hur viktigt kolesterol är.
  32. Zepp
    Det handlar sannolikt om att blodfetterna i Västerbotten vänt uppåt igen, sedan de har pressat ner dessa med massiv utskrivning av Statiner under Västerbottensprojektet!

    Så det handlar antagligen om att anslagen till projektet är slut eller något liknande?

    Att de skulle ha ändrat sina kostvanor nämnvärt i Västerbotten tror jag är rätt osanolikt.

  33. Johnny L
    Bra och sakligt! Nu vet jag inte om det kommenterats eftersom jag inte läst igenom alla kommentarer, men jag tänkte att det hade varit på sig plats att förklara kolesterolvärdets positiva egenskaper om det stigit. Det hade bara varit att snabbt säga att det goda hjärtinfarktshämmande kolesterolet ökar och det farliga minskar. Totalmängden är således "rätt" ointressant. Men jag förstår att det inte är lätt när du får någon minut i reklam-tv att få ut sånt som kanske gör skillnad för det oinsatte!
    Bra jobbat, Andreas, ditt jobb är ovärderligt i kampen för en sundare kosthållning för folk!
  34. Erik
    Mycket bra grepp att ta med diagrammen. Synd att TV4-programledarna gjorde (som ofta) ett dåligt jobb, de borde förstås pressat Rosengren på vilken statistik hon baserade sina påståenden på.

    För övrigt ett exempel på ännu en professor som inte gör skäl för titeln, att foga till den tyvärr redan långa listan av professorer som styrs av PK, egna åsikter och agenda, istället för nyfikenhet och vetenskap. Kompetensen hos dem som tillsätter professorer i dagens Sverige tycks vara skral (kvotering före kompetens?).

  35. Birgitta
    Blir så ledsen på att du aldrig får börja prata samt att du inte heller får sista ordet. Starkt att du orkar med dessa "debatter"!
  36. Majsan
    Jättebra Andreas! Saklig och seriös som vanligt i dina framträdande. Det blev väldigt tydligt att den förvirrade artikeln inte kan försvaras av de som skapade den. Det leder bara till ännu mer förvirring. Lyssnade också på ditt inlägg i P3 där det tydligt framgår att Annika Rosengren till sist håller med dig att det inte finns någon ökning av hjärtinfarkter- eller stroke men programledaren hänger inte med utan fortsätter tjata om sina chips. Så dåligt av en journalist som jag utgår från att det är (var kanske).
  37. BMA
    Du hade inte kunnat göra ett bättre jobb dessvärre förstår programledarna ingenting och börjar direkt med att påstå att rosengren & cos uppgifter kommer från en forskningsartikel,
    De är ju så inkompetenta att det är sorgligt, vilseledande och i slutänden rentav samhällsfarligt då det är dessa de flesta obildade okritiskt väljer att tro på.

    Jag tycker det har blivit en trend från dessa kritikers sida att hamra ned på det mättade fettet och påstå att dess roll är etablerat som kärlskadande. Du har ju en del studier på just mättat fett där du kan visa just HDL-ökningen, triglycerid-sänkningen samt även att mättat fett associeras med mindre förträngningar i kärlen:
    http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1175

    För varje gång Slv mfl träder fram blir argumenten sämre och sämre från deras sida och det krävs att ni vinner över dem genom den vetenskap som finns.

  38. Kenneth
    Hej Andreas,
    Snyggt jobbat! Bra retorik och bra argument ihop med den visuella statistiken.
    Det är dock en styggelse av TV4 som än en gång, likt SVT, uppvisar en form av journalistisk härdsmälta - vilket helt förintar möjligheten till en seriös debatt. Detta genom att inte kräva att båda kombattanterna personligen finns närvarande i studion samt genom att inte ge debatten erforderligt tidsutrymme. En så pass komplicerad och infekterad debatt som denna om LCHF, vilken styr en stor skara människors liv och välbefinnande, kan inte avhandlas på ett par minuter om det ska debatteras sakligt.
    Blåser media upp en sådan skrämselpropaganda som de gjort de senaste dagarna kan man anse att det är deras skyldighet att bidra till att debatten blir seriös och informativ för tittarna - dels genom att låta parterna få lägga fram sina fakta grundligt och dels genom att journalisterna själva ska vara pålästa samt vara ifrågasättande i lika hög utsträckning mot båda parterna. Ytterligare måste media generellt uppvisa ett mycket större mått på journalistisk intelligens med bland annat en avsevärt starkare bild av den opartiskhet som de i grunden ska företräda - då de i allt för många sammanhang har en tendens som erinrar om gammal öststatsjournalistik.
  39. Ylva
    Hej Andreas!
    Ville med glädje se klippet från Nyhetsmorgon som jag missade på TV, men när det är ca två minuter kvar av klippet så blir det stopp! Har försökt att titta via TV4 Plays egen sida också men det går inte! Det är precis efter att du berättat att stroke inte har ökat, sedan låter det som att du ska säga något väldigt intressant när programledaren frågar dig nånting - men det får man inte se eftersom videon stannar, varje gång... Det är så tråkigt! Hoppas att du kan göra något åt detta för jag hade så gärna velat se hela inslaget (och säkert många andra)!
    Keep up the good work,
    Ylva
  40. Barbro
    Ja! Du skötte dig utmärkt. Vederhäftig statistik är bra att hålla sig till.
    Någon föreslog att du borde disputera men var osäker om Ki skulle godkänna ämnet. Har inte Linköpings universitetssjukhus en helt annan åsikt i kostfrågan med professor Fredrik Nyström i spetsen.
  41. Eva Z
    Andreas, jag beundrar Dig att Du orkar ställa upp i dessa snuttifierings intervjuer! Jag hade blivit frustrerad av dessa ointresserade och oinsatta programledare, de borde ha läst på bättre, oavsett vad de tycker om LCHF, då hade de kunnat ställa intelligenta frågor. Sedan kan man undra över TV4s policy gällande socker mm. De morgonprogram jag sett frossas det i kakor och bakverk. Varför? De kan inte vara helt okunniga om sockerproblematiken. Eller???
    Svar: #95
  42. Vikki
    Jag tycker det var komiskt att hon sa att "kolesterolvärdena i norra sverige är på väg att gå upp igen".
    Kul att veta att hon kan se in i framtiden och förutse att fler kommer att lälja LCHF 🙂
  43. Marie Wingh
    Allt var bra som alltid MEN jag tror att lite info om att det finns dåligt resp bra kolesterol skulle förtydligat det hela.
    Hon bara pratade på om mättade fetter utan att ha bevis. En siffra i en statistisk uppställning är bara en siffra. Detta kunde man kanske ödmjukt tillrättavisat?
  44. AnetteB
    Själv slutade jag lyssna på hon i telefon efter en halv minut.. Trots att det blev teknisk vajsing på min TV, och ljudet från Andreas och programledarna knappt hördes så lyckades inte hon i telefonen få mitt intresse, för jag försökte läsa på läpparna vad de andra sa 😉

    Lite OT i sammanhanget, men ibland ser jag och lägger märke till lite för mycket detaljer 😉 - En grej jag satt och undrade lite över är varför inte producenterna exempelvis satte alla tre på höga barstolar i stället för att ha dom stående?!
    Detta att dom stod upp resulterade till att dom var tvungna att zooma ut för att alla skulle kunna vara i bild samtidigt, i stället för att mjukt följa den som talar...?!
    Doc behöver verkligen inte "dra nytta" av sin längd för att komma i "överläge", där är han redan sen länge 😀
    Detta var vad jag satt och tänkte på i slutet av inslaget när jag på min TV bara hörde telefonmänniskan... 😉

  45. AnetteB
    Dom här kommersiella kanalerna är nog rätt så styrda över vad programledarna får säga tror jag?! Det ligger ju en hel del pengar i annonsintäkterna 🙁
    Sen vet ju inte jag om det får gå till så, men jag kan inte komma på nåt annat, för jag har svårt att tro att ALLA programledare äter socker i mängder?!

    Stod det inte en skål på hög fot med gelehjärtan/hallon mitt på bordet i Malous programserie en hel säsong, i så gott som varenda avsnitt..? - Jag tyckte då att jag såg den där skålen i bild konstant 🙁 Och då har jag aldrig tyckt speciellt mycket om den sortens godis, så det kan inte ha varit en dagdrömsfantasi heller... 😮 😉

    Svar: #97
  46. kost-törstig
    Jag tycker du var strålande Kostdokktorn!

    Lugn och saklig. Du tog samtidigt plats utan att vara oartig! Du fick fram budskapet!

  47. BMA
    Jag tror det är inkompetens och inte annonsintäkter. De tjänar läskigt mycket pengar och stressar något fasansfullt mycket och det är ett levnadsmönster som är associerat med ökat intag av snabbmat och godis. Mycket sen journalistik bedrivs hela natten innan t.ex. en artikel och då är de i behov av socker-kickar för att de är vana att ha det så.

    Det som jag tycker är sjukt är att de flesta som leder nyhetsmorgon och agerar nyhetsankare, bortsett från Paulo Roberto vars magnifika personlighet verkar kompensera för hans brist på lämpliga förkunskaper, har någon typ av högskoleutbildning och det är ett gemensamt moment i alla dessa att läsa och tolka vetenskapliga studier.
    Då de uppenbarligen inte besitter de kunskaper som krävs så ska de inte få yttra sig överhuvudtaget i dessa frågor och enbart ordagrant få citera källan om de ska få publicera nyheter.

  48. Ann Kristin
    Nu först har jag sett inslaget. Mycket bra. "Lchfdieter har ökat toleransen för fett"...om befolkningen väljer skräp PLUS mera fett kan väl knappast lchf ta ansvar för. Har man läst det mnsta om lchf så vet man att kolhydrater ska redceras 🙂 För övrig ser du ut som ren reklam för lchf, frisk, sund och verbal. Det här var enbart bra reklam för sunda lchf-matvanor. Nu har tusentals människor börajt fundera på om de inte vill bli lika friska och snygga som du, Andreas!
  49. Andreas
    Tycker att det var bra . Det jag saknar är hur dom kan koppla deras ökande bild av stroke och hjärtinfart till LCHF kosten . Finns det några belägg för att dom som har bivit sjuka också har ätit av denna kost . Eller kan det vara så att under samma tidsperiod så har dessa människor fått ökade halter av LDL kolesterol pga för stort intag av socker och kolhydrater . Hur mår människorna som går på lågkolhydrat kost? Vad visar deras värden upp i verkligheten? Dessa fakta skulle tysta ner debatten rätt snabbt och sätta "Fettskräcks ministeriet" i skäms hörnan.
  50. Piltson
    Ja, det var OK inom det format som erbjöds. Men detta format var, som vanligt, helt otillfredsställande.

    Det var Rosengren som skulle ställas till svars för vad hon skrivit. Och så länge TV-folket inte förbereder sig så långt att de kan ställa sakrelevanta frågor, skall frågorna ställas av Rosengrens motpart, i detta fall Eenfeldt.

    Även med de beskedliga, delvis sakfrämmande frågor som programledaren ställde var Rosengren tydligt osäker. Hade Eenfeldt fått ställa frågorna skulle ämnet ha fått den belysning som det förtjänar.

    Vi har sett otaliga sexminuterssnuttar av denna typ och jag har varje gång blivit lika förtvivlad över att media kan vara så nollställda i dessa ämnen. Vi behöver inte fler sådana nyhetsinslag. Så jag skulle föreslå följande:

    Vid nästa inbjudan till ”intervju” i dessa ärenden, ställ två villkor:
    1) Etablissemangets motpart skall få ställa frågorna, så länge TV-värdarma inte är beredda att orientera sig i ämnet.
    2) Minst tio minuters samtalstid, så att det kan bli mera avspänt.

    Inga orimliga krav. Det första kan strykas, om TV-ledningarna kan fås att begripa att programledare måste veta lite om de ämnen som behandlas.

  51. LMA
    Hej Andreas.
    Du kunde ej agerat bättre. När UN inte ens vill fatta vad Du säger är det, precis som Du gjorde, behålla lugnet och upprepa svaret.Du märker det inte och inte UN heller men det står helt klart för de som lyssnar vem som har förstånd och trovärdighet. AR är en bättre lögnerska än vad man kan förstå. Hennes statistikhänvisningar kolestrerol i Norrland är nys rakt igenom och finns inte ens !Mycket bra således att Du inte missleddes in på falska sidospår mer än Du gjorde. Jag upprepar dock en sak till nästa gång. Diskutera aldrig falska påståenden, konstatera bara och påvisa ämnet med sanna dito. I stort får Du åter 5* av fem möjliga iallafall.
    Vh //
  52. Livets magi
    hon sa ju själv at stillasittande och kolhydrater gör oss sjuka!
  53. Hans
    En tanke man får när man hör AR är om hon tror att man ska öka intaget av fett UTAN att ändra på sitt kolhydratintag? Jag menar, om man fortsätter att stoppa i sig kolhydrater som vanligt och sedan lägger till ytterligare kalorier i form av smör, grädde, ägg, mm så är det väl klart att det är farligt. Har hon missuppfattat allt fullständigt?
    PS Glömde betyget till dig Andreas: 5/5
  54. Kamajo
    Bra jobbat Andreas!! Kanon att du hade diagrammet och var ihärdig med att det var de felaktiga påståendena du protesterade emot.
  55. Piltson
    De kurvor som visades tyder på oavbruten nedgång i hjärtfel som dödsorsak i flera år och att denna nedgång blivit lite brantare de senaste åren. Relatera detta till

    1) att den max.siffra 10% mättat som WHO och SLV hävdat i ungefär fyrtio år enligt Mary Enig inte ger hjärtat tillräckligt mycket sådant fett för att fungera bra. Hon vill ha min. 30% mättat och

    2) att den visade nedgången går parallellt med "LCHF"-kostens spridning i Sverige och

    3) den lite brantare nedgången inträffat samtidigt med att smörförsäljningen ökat i landet...

    så kan man med med Hellenius typ av logik lika väl hävda att "LCHF" varit ansvarig för nedgången.

    "Bevis" har vi inte. Men nog fan verkar det mera sannolikt än Hellenius´snack.

  56. Ann Kristin
    Jag skulle önska att det gick att se vad folk faktiskt äter, inte vad de säger att de äter. Men då närmar vi oss obehagliga dystopier av typen "Storebror ser dig"...som ju för övrigt redan verkar vara här.
  57. Åsa
    Starkt jobbat. Man kan aldrig komma ifrån att debatten blir snuttifierad. Man kan också fråga sig varför de unga drabbas av hjärtinfarkter os v. Kan det bero på att de är uppfödda på kolhydratrik mat? Sedan tycker jag att det är tråkigt att det alltid blir sådan fokusering på fettet. Någon gång kunde det vara skönt om debattörerna fokuserar på sockret och kolhydraterna istället!
  58. Camilla
    Varför talar Annika i telefon???? öh hon sa ju att detta har kanske inte har med LCHF att göra. Och hon sa ju själv att det har med det att göra att folk äter mera kolhydrater!!! Och jag äter LCHF men jag äter inte mera fett mat än jag gjorde före!! Jag lämnar ju bara bort hög kolhydrats mat. Tycker kvinnan flamsar i sitt prat. Och ingen pratar om att öka ditt intag av fett utan välja det naturliga fetterna istället för de light versionerna med 30% mera socker i.

    Sluta tjafsa om detta nu redan. De som vill äta LCHF gör det och de som inte vill gör dom de vill.
    Live and let liv! Jag för min del är levande bevis att LCHF funkar. Jag har blivit av med 55 kilo tack vare LCHF. Och jag lider av gallstens problem och kan inte äta högfetthaltig mat. MEN när jag började med LCHF har jag inte haft problem! :O

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av