1 2 3 4

205 kommentarer

  1. Jag tycker att det är synd att det oftast pratas om att LCHF är en diet för viktnedgång. Visst är det så för väldigt många, men för mig är det en hälsosam livsstil med bra och naturliga råvaror. Min kost är ett långsiktigt val, inte en tillfällig diet för att gå ner i vikt.

    Det du gör är fantastiskt, Andreas! Du är otrolig som orkar förklara och argumentera, önskar att jag hade ditt mod.

  2. Funderaren
    "men denna professor representerar så vitt jag förstod endast sitt skrå"

    Marie, professorn har ett ganska stort skrå.

    http://luis.lu.se/en/news/10

  3. Sandy
    Ulrika med flera: Varför får man frågan "Vad gör du här?" eller "Gå in i ett forum som tänker som du" (har inte kopierat från någon kommentar). Den som har rätt att skriva något sånt är ju faktiskt Andreas aka kostdoktorn han själv. Han frågar ju faktiskt vad vi som läser tyckte om hur han skötte sig samt vad han kunde gjort bättre. Då får man ju tycka som man vill.

    Och en annan sak till. Det som diskuteras är något vi alla behöver varje dag, den kost vi äter idag. Då kommer det självklart finnas folk som tycker LCHF är något sänt från Gud medans andra tycker LCHF är helt fel.

    Men går man ut i media och förespråkar en typ av diet kost så måste man oxå tåla kritik från dom som inte blivit "frälsta" än!
    Men att slänga ut en massa öknamn till någon som inte tycker som LCHFare är barnsligt. Vi lever i Sverige och vad jag fått höra så får man tänka och yttra sig rätt så fritt. Men man får verkligen inte förolämpa någon... Verken kungafamiljen ner till narkomanen som inte har någon stans att bo.
    Nu menar jag inte att förolämpningar inte förekommer men det är fel!

  4. Väldigt bra!
  5. Marie
    Tack till er som igen svarade på min kommentar om hjärnan.

    Att professor Erlanson vid sidan av sin professur har utvecklat ett företag som avser att tjäna pengar på ett spenatbaserst bantningspreparat hade jag ingen aning om! Detta försvagar självklart AVSEVÄRT hennes trovärdighet! Det här måste ABSOLUT lyftas fram i debatten ikväll!

    (http://thylabisco.com/contact.html)

    Det handlar inte bara om att en sida ska "vinna", utan om att det är fråga om desinformation att sälja argument för ens privata företag under epitetet "professor", utan att tittaren informeras om sidoverksamheten.

    (Likaså bör Katrin Z informera tittarna om att hon gick ner i vikt pga att hon varit gravid.)

    Det handlar i grunden om att vi ska må bra och ingen sida tjänar på desinformation och fula debattknep.

    Jag hoppas på att hjärnan tas upp till ordentlig diskussion ikväll! (De övriga hälsovinsterna med lchf tycker jag redan har lyfts fram på ett mycket trovärdigt och övertygande vis. Det som fortfarande brister något är debatten om hjärnan.)

  6. YAT
    ulrika 131, 128

    För det första var inte kött den enda huvudfödan, långt därifrån. Sen är inte kött enhetligt med fett. Mestadels handlade det om magert kött.

    http://www.staffanlindeberg.com/Svenska.html

    Jag skrev ett par inlägg om det för några dagar sedan här:
    http://www.kostdoktorn.se/hellenius-och-slv-slar-tillbaka-i-dn/commen...
    http://www.kostdoktorn.se/hellenius-och-slv-slar-tillbaka-i-dn/commen...
    http://www.kostdoktorn.se/hellenius-och-slv-slar-tillbaka-i-dn/commen...
    http://www.kostdoktorn.se/hellenius-och-slv-slar-tillbaka-i-dn/commen...

    För det andra är den här sidan, enligt Doc, en hälsoblogg med inriktning mot lågkolhydratkost. Han har tydligt deklarerat att han inte vill ha den här bloggen som en ”kramstuga” för LCHF- anhängare och att ifrågasättande är välkommet.

    http://www.kostdoktorn.se/kokosnotter-karibisk-lchf/comment-page-3/#c...

  7. Åsa
    #54 Johanna. Jag har tränat på gym 3-4 gånger i veckan i ca 15 år; det har varit body combat hit och step dit och allt däremellan. Ordentliga pass där man verkligen svettas. Sedan har jag ätit enligt kostcirkeln; grönsaker, frukt, fullkorn, kött och så lite fett som möjligt. Jag vet exakt hur mycket kalorier det finns i varje produkt. Alla mina ansträngningar har haft 0 effekt på min vikt. Med åren har jag gått stadigt upp i vikt, 1-2 kg varje år, med allt mer uppsvälld mage, gas, förstoppning samt regelbundna IBS-attacker som kronan på verket.

    Ett par dagar efter att jag började med LCHF försvann mina magproblem och 6 månader senare hade jag sluppit min 10 kg övervikt som till största delen låg runt magen.
    Och kalorier har jag inte räknat sedan jag börjat med LCHF. Det enda jag kollar innan jag köper en produkt är att den har mindre än 5g kolhydrater/100 g. Resten sköter sig själv.

    Från att ha tränat 3-4 gånger i veckan tränar jag nu minst 6 gånger i veckan för att jag har fått så mycket energi och eftersom jag vet att det är bra för mina muskler och leder. Vikten måste jag reglera genom att äta rätt, vilket är LCHF för mig.

  8. Isabella
    Bra! Kul att du syns mer och mer i tv så att fler kan ta del av dina klokheter! Håller med ovanstående om att vad vi är designade för att äta borde komma fram ännu mer, dvs. den evolutionära aspekten. Man kan även tänka sig, som svar på deras påstående om att lchf bara handlar kött och smör, så vet en påläst lchf:are att så är inte fallet om en optimal hälsa vill uppnås. BRA att du poängterar att man inte behöver äta mer kött, ännu bättre om man poängterar att man inte vräker i sig fett-vilket många verkar tro. Som sagt, skulle urfader åldras i förtid av den kost han åt- vad är då poängen med att leva och äta det man är designad för? Det är ju bara denna mat han fick ta på som jägare och samlare.
  9. Catharina
    Superbra tycker jag! Men jag tycker du kan våga ta mer plats och markera tydligare. Lycka till ikväll!
  10. Sebastian
    Mycket bra jobbat Andreas! Saklig och ger ett trevligt intryck, vilket inte ska underskattas när det gäller att få människor att förstå någonting "nytt" (om man fortfarande kan kalla lchf för det 🙂 ).
  11. Carro
    Hej Andreas!

    Tack för att du orkar! Jag tycker du gör ett toppenjobb. Jag skulle själv ha blivit galen redan. Jag blir så arg att LCHF anses vara en "mode-diet" och en religion. Det är ju bara sunt förnuft! Om jag ska kommentera ngt skulle jag vilja att debatten handlade om ngt annat än viktminskning...det är ju hälsoeffekterna som är det fantastiska. Tex alla sjukdomssymtom som försvinner, inga blodsockerfall, mer energi, magar som får ro...

  12. Michael
    Dr.Elizabeth Thiele håller nog inte med Charlotte Erlanson-Albertsson

    Dr.Elizabeth Thiele 2009 Ketogenic Forum

    http://www.youtube.com/watch?v=4zfTt8XMkGg

  13. chilisalsa
    Det är väl lysande att man kan ge en sådan kost till naturliga fröätare...

    60% ister och 20% rent socker (maltodextrine + strösocker = rent socker)

    Dessutom allt protein i form av casein = insulinhöjande protein... som inte är naturligt för en råtta...

    1/5 av kalorierna i form av godis alltså, dvs sockrade hallonbåtar och ingenting som liknar deras naturliga föda (frön) !

  14. katrin
    Mycket bra Andreas!
    Dina meningsmotståndare är dåligt pålästa om LCHF och påstår, ofta i förbigående, saker om LCHF som är felaktiga. Den som lyssnar till debatten kan då tro på ett sådant påstående. Denna gång fångade du upp en sådan bisats och kom med ett tillrättaläggande (om grönsaker). Bra! Jobba som en politiker: svara inte alltid på frågan utan säg i stället vad du vill föra fram. Och behåll ditt fina lugn. Jonas 10:04 och Nam 14:50 har framfört liknande, mer utförliga och strukturerade, synpunkter.
    Ett klarläggande om fett skulle kunna lyda: Den som avstår från kolhydrater som choklad, kex, kakor, tårta, chips etc. "sparar" ju också en del fett som man i stället kan inta i annan form. Fettmängden kan ju bli densamma, inte nödvändigtvis större.
    Jobba på, håll ut!
  15. chilisalsa
    Visst är det lysande (NOT) att man kan dra slutsatser av en råttstudie där man matat råttor i LAB med en kost som är helt främmande för en fröätare...

    60% Ister
    20% rent socker (maltodextrin + sucrose)

    Dessutom allt protein (20%) i form av insulinhöjande Kasein...

    Lysande !

    För att för att få de små fröätarna att äta ister behöva sockra skiten med rent socker...
    1/5:e-del av födan är alltså godis... sockrade hallonbåtar !

  16. norpan
    Sandy #153, jag tycker tvärtom att de allra flesta här kommer med bra svar. Det finns några som säger "stick om du inte har nåt vettigt att säga" men oftast är det berättigat.

    Läser man diskussionen så är det typ så här:
    Johanna: Ät "lagom" och rör på dig så håller du dig frisk.
    Andra: Men det fungerar inte pga det och det och det och det.
    Johanna: Ät "lagom" och rör på dig.
    Andra: Men det fungerar inte pga det och det och det och det.
    Johanna: Ät "lagom" och rör på dig.
    Andra: Har du inget vettigt att säga behöver du väl inte vara här.
    Sandy: Varför får man frågan "vad gör du här"

  17. Martin
    Lchf är ingen diet det är en LIVS STIL.
    Hur klarar eskimåer sig utan grönsaker....
    Eller beduiner som lever i öknen.....
    Eller mongoler som bor på steppen....
    Tanten vill ju väl....
    Mat som kan ge diabetes även gluten intollerans för så många
    kan inte va bra...
    det är matte... det går ju räkna ut.... vad är det de inte fattar....
  18. Liselott
    Numera tror jag absolut att kroppen, och framför allt hjärnan, behöver mättat, animaliskt fett för att fungera optimalt. Och jag är rädd. Mycket rädd. Rädd att jag för allt har skadat min hjärna och kropp genom att under många år äta alldeles för lite, eller inget alls, av sådant fett. När jag var 12 år, 1982, bestämdes det i vår familj att vi skulle bli vegetarianer. Fett var nästan bannlyst, särskilt mättat fett. Detta var både av hälsoskäl och etiska skäl. Vi trodde att vi åt på det bästa sätt som fanns. Vi tyckte att vi var så himla duktiga.
    Tiden gick och jag flyttade hemifrån som nittonåring, 1989. Jag fortsatte vara vegetarian. Jag ville ju inte äta de stackars djuren (och egentligen vill jag fortfarande inte det.) Men som så ofta när man är i tjugoårsåldern och bor ensam var det inte så kul att laga mat. Jag levde mest på ostmackor och fruktyoghurt.
    De sista två terminerna på gymnasiet märkte jag att jag blev allt tröttare. Jag fick svårt att plugga. Jag började somna så fort jag satt med en bok. Nu hade jag börjat jobba och märkte att jag inte orkade med det. Jag var så fruktansvärt trött. Jag fick en ångestsjukdom och tvångssyndrom. Började plugga på universitet. På något vis tog jag mig igenom det men somnade ofta på föreläsningarna... Och så vidare...
    Idag är jag 42 år och sedan många år förtidspensionerad på grund av kronisk trötthet, ångest och depression. Jag slutade inte äta vegetariskt förrän jag var trettio år och har bara ätit LCHF sen i påskas. Min hälsa har blivit bättre på en del vis, men tröttheten och ångesten har inget hänt med.
    Jag kan naturligtvis inte påstå att jag säkert vet att dessa problem beror på hur jag åt när jag var yngre, men jag kan inte låta bli att undra. Har jag skadat hjärnan och kroppen genom att äta på detta vis, som man ju trodde var det mest hälsosamma möjliga? Kan kroppen och hjärnan i så fall återhämta sig efter så lång tid?
    Som sagt, man undrar...
  19. Malin
    Jag håller med i mycket av det du säger men en sak jag reagerade på var ditt svar på frågan om det är lätt att göra fel då man äter Lchf. Det är ingenting som är förknippat med just Lchf, eftersom det alltid krävs insatthet om man vill äta "rätt", men vad jag har reagerat på när personer runtomkring mig har börjat med Lchf är att de inte har läst på något annat än vad namnet i sig självt antyder; ta bort kolhydraterna och ät mer fett. Det är bra att du påpekar att det är just grönsakerna och fettet som ska ta pastans plats och inte enbart fettet, eller köttet för den delen, då detta inte alltid är uppenbart. Men jag tror inte att det skulle skada att påpeka att det krävs lite insatthet för att göra rätt.

    Vill även passa på att fråga vad du har för inställning till mjölkprodukter? Lchf har ju blivit kallad "njutdieten" och många tycker att det är fantastiskt att kunna ha grädde i all mat de lagar och personligen tror jag att detta kan komma att bli ett problem för dieten som varumärke, om man kan kalla den ett sådant, eftersom den mjölk vi dricker här i västvärlden kan kopplas till många hälsoproblem även den(möjligen undantaget mjölk från Fjällkor vilka det tyvärr inte är många mjölkbönder som har längre).

    I övrigt tycker jag att det var ett bra inslag, sakligt och intressant.

  20. Av kommentarerna i dag verkar det som de flesta tycker att lchf ska framhäva hur mycket: Grönsaker som äts.
    En normalstor köttbit.
    En klick fett.
    Detta för att göra lchf gångbart i media.

    Kontentan av det är att det inte är lchf. Det är en i mängden av lc- dieter som har fått ett nytt namn.
    Det är helt synonymt med Atkins-dieten.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Atkinsdieten

    Var finns studierna med en kost med 70-80% fett??
    Hur kan man komma på att studier om lc-dieter (högst 50% fett) är lika med lchf?
    Det är två helt olika koster.

  21. Martin #116

    Här kan du studera hur inuiterna klarade sig innan de började äta västerländsk mat.
    Resultatet är dåligt än om undersökningar räknar bort dödligheten hos barns fem första år.
    Inte nog med det, de kom bara upp till 45% fett i kosten.

    shttp://www.nfhm.org/artikler/eskimo.pdf

    Det som är helt taget ur luften är att det finns studier på högfettskost.

  22. Micke
    Det är kanske många som skrivit detta tidigare, jag orkar inte läsa igenom alla inlägg, men det verkar som de flesta motståndare inte är insatta i vad vår kost består av, denna gången tyckte tanten att det är olämpligt att inte äta grönsaker! Jag har aldrig ätit så mycket grönsaker som jag gör nu. Det är nog en vanlig nidbild att vi sitter och tuggar smör och dricker grädde. Det verkar ju som lite exempel från en receptbok hade varit nåt bra att ha med sig till en debatt.
  23. ks
    råttor äter glass och korv och dricker smultronbål. lyssnandes på jazz...
  24. anna s
    173
    Jag tror du har rätt, så vitt jag minns från en kurs jag gått är råttor allätare medan möss är fröätare.
  25. Jessica D
    Tyckte att det var jätte bra idag, mycket lugnare och på ett mer allmänt plan,

    Bra att det här med grönsaker kom fram, jag har mycket mer variation på mina grönsaker nu än innan LCHF. Blomkål tex, åt jag aldrig förut visste inte vad man skulle ha den till.
    Och som jag sagt tidigare LCHF står för Low Carb High Fat, inte add more meat som många opålästa verkar tro. Bra att du tryckte på det också. Jag tvivlar på att köttkonsumtionen skulle gå ner drastiskt om alla åt som livsmedelsverket vill.

    Lycka till ikväll och kör hårt!

  26. Martin
    Liselott... Jag har gjort som du varit vegetarian.... Fast jag tog det till en högre nivå och åt något som kallas levande föda med ett koncept från Ann Wrigmoore...
    Det roliga är att man blir galet lätt i kroppen... men har inte i närheten av den styrka kött ger...
    Men hon som håller i det bannlyser mjöl socker potatis....
    Jag tror det gör folk friska efter som det håller insulin hormonet borta...
    Samt att det är nyttigt....
    Men i dag skulle jag aldrig välja bort kött grädde ost osv.

    Sen va inte ledsen för du varit vegetarian...
    Kroppen är en jäkel på att reparera sig själv... vi hade inte överlevt som art annars...
    efter 3 år är varenda cell i kroppen utbytt....
    Det tar upp till ett halvår innan kroppen vant sig vid att bli fett driven...
    och man kan känna sig nere under den perioden...
    Men det kommer vända... tar tid...

    Va glad att du vet bättre i dag... jag önskar jag visste detta tidigare oxå... gör allt för min hälsa...

    tack för sidan Ninnan.

  27. Matglad
    @Liselott, #168: Kroppen är fantastisk på att läka sig själv om man ger den rätt förutsättningar.

    TEDxIowaCity - Dr. Terry Wahls - Minding Your Mitochondria
    http://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc

  28. char
    Ikväll skulle jag önska att du nämnde varför vissa fetter är nyttigare än andra. Citera t ex Ravnskogs bok Fett och kolestorol är hälsosamt. Även Lithfelt tar upp viktig kunskap om fetter verkan och betydelse. Mer faktaförklaringar alltså.
  29. Marie
    Ursäkta om det här är en dum kommentar, men angående diskussionen om rått/möss(?)-studierna, och om att dessa skulle vara "fröätare"(?), eller i alla fall inte vara vana vid den kost som gavs vid experimentet:
    Forskaren måste väl även haft en placebo-grupp med råttor/möss (en jämförelse-grupp), som fick exakt samma föda, men mindre fett eller liknande i detta fall. Om placebo-gruppen ändå, trots detta, klarade sig bättre tyder det ju på att professorn hade rätt i detta fall. Tänk på att inte döma ut för snabbt. Det handlar om vår hälsa, inte om att "vinna ett slag".
  30. Liselott
    Tack för er uppmuntran. Det gör gott.
  31. Tycker som många andra, skönt med en lite lugnare debatt där båda parter fick prata till punkt! Undrar hur det blir ikväll med både Mattisson och vår allas Katrin 😉 Kan bli tjötigt, ser fram emot det!

    Skrev nyss ett lite smått ironiskt blogginlägg om en fördomsfull lchf-tallrik:
    http://lisaslchf.shapemeup.se/2012/02/13/lchf-fordomar/

    😉 😉

  32. Sandy
    Norpan #166

    Det var ju det jag frågade. Vem, förutom Andreas aka kostdoktorn, som kan säga vem som får skriva här eller inte?

    "att få på käf..n. Beteendet tycks självdestruktivt så faktiskt undrar jag om du faktiskt är sjuk, inte dietist"

    Tycker det är en kränkande sak att säga till någon!

    Som jag skrev förut. Vi lever i Sverige och får tänka fritt och tycka fritt. Men att kränka någon på detta sätt är ett sätt som fem årliga sysslar med.

    Jag tror Andreas vet vad han gett sig in på. Jag tycker LCHF inte är en diet/kost som är vettig för mig och min familj. Betyder det att jag inte bryr mig, eller att jag skadar min familj? Jag tycker inte det medan LCHFare tycker det.

  33. Zepp
    Ovanligt vettigt program.. två mäniskor med olika åsikter som ventilerar sina tankar och programledare som är neutrala men framförallt vill ha fram det som folk undrar över!

    En sak som framstår allt klarare är att "motståndarna" har en helt annan uppfattning om vad vi äter.. och då är det kanske klart att de blir skrämda av sina egna fantasier.

    Vi skulle kanske skramla och skicka några av de nu så flitigt förekommande LCHF-kokböckerna!

    Föresten.. det är ett ny programide.. låt CEA resencera några LCHF-kokböcker!!

    Hej.. kom ihåg vem som sa det först!!!

  34. Nam
    #170 Ninnan.

    Varför vi är flera som framför vikten av att säga att när man äter LCHF så äter man också grönsaker, beror ju på att många, kanske flertalet, av "motståndarna" tror eller påstår att de som äter LCHF enbart äter kött och mättat fett (som smör/grädde), och i och med denna bristande kunskap kan det knappast vara fel att visa att denna myt inte stämmer. Detsamma gäller myten om att de som äter LCHF äter mer protein - tvärtemot - det är ju istället fettet som ersätter minskat kolhydratintag, inte proteinet, till skillnad mot många andra lowcarb-dieter (likt LCHQ och GI m.fl.), så det är väl viktigt att poängtera. Sen kan det väl knappst vara fel att framhålla att när man äter LCHF att man inte "vräker på" med fett, som många tycks tro, även om vi självklart äter mer fett än de som inte äter LCHF - med stora undantaget angående transfetter då de som äter LCHF definitivt äter mindre än "alla" andra gör!

    Angående Atkins har i alla fall jag förstått det som att man i början liknar LCHF, liksom vissa inriktningar av GI också gör, för att senare inom dessa dieter lägga på / ta tillbaka olika kolhydratkällor och då handlar det knappast bara om grönsaker utan om spannmål, bulgur, quinoa m.m. - något man inte alls äter inom LCHF. Likaså har LCHF-pionjären Dr Annika Dahlqvist alltid varit positiv till grönsaker, även rotfrukter. Medan, som jag förstått det, fakir-LCHF som bl.a. Skaldeman förespråkar, då är det i princip enbart kött och fett och absolut inga rotfrukter och i princip inte heller grönsaker. Men detta är ju just fakir eller strikt LCHF och inte den LCHF som majoriteten äter eller som Annika Dahlqvist eller Kostdoktorn förespråkar.

    Kan inte se att det är "fel" att sänka dessa myter om LCHF-kost. Däremot tycks du ha rätt i att de studier som gjorts inte har gjorts på en LCHF-diet. Och det är självklart en mycket viktig poäng. Men om det räcker med 4v - tror jag det var men kommer kanske ihåg fel - på råttor/möss, då kan det knappast vara svårt att göra en studie på ett gäng som äter LCHF och ett annat som äter enligt tallriksmodellen och ett ytterligare gäng som äter enligt Atkins/GI osv! Seriöst borde det vara lätt att få "försökskaniner", speciellt om det sker under en semestermånad på något varmt ställe! Det skulle också vara viktig och intressant forskning, som en förstudie skulle den i alla fall kunna fungera. Varför inte söka medel för en sån typ av forskning, där man kan kontroller vad deltagarna på de olika dieterna äter, så det blir korrekt forskning osv? Flera läkare och forskare skulle kunna söka forskningsmedel tillsammans.

  35. Humlan
    För den stora mängden LCHF:are så innebär ju vår kosthållning att vi väljer naturlig mat, även grönsaker. För hälsans skull. För att man känner att man mår bättre av det. Sen kan man ju skruva till kosten om man vill gå ner i vikt, minska grönsaker och mejeriprodukter under en period och få en snabbare viktnedgång.
    Det är nog bra att vara tydlig med att normal LCHF innehåller en bra fördelning av kött, fett och grönsaker. Men det gjorde du bra Andreas som snappade upp det med grönsakerna.

    Att det inte är bra för hjärnan... Är det inte så att lågkolhydratkost visat sig ha positiva effekter för tex epileptiker?

    Och använd humorn Andreas. Du har redan lugnet som ger trovärdighet. Krydda med humor, då kommer folk ihåg vad du sagt med ett leende på läpparna!

  36. Arne
    Socker är bra för människorna, det ger oss mental stabilitet tycker professor Erlanson

    Från hennes hemsida:

    "Enligt min åsikt passar det söta bäst som efterrätt. Det är där äpplekakan passar. Risken är då liten för en snabb okontrollerad blodsockerhöjning, som t.ex vid ett glas juice på fastande mage. Särskilt kvinnor känner ett starkt behov av sött efter en proteinrik huvudrätt. Äpplekakan är perfekt där! Det är viktigt att använda ”naturligt” socker, det som finns i sockerbetan. De nya sockerersättningsmedlen, som idag introduceras på marknaden, ska man vara försiktig med. De är söta, men ger inte den stimulans av hjärnan, som vanligt socker ger."

  37. Adur
    Professorn är väl själv beroende av den "naturliga sockerbetan" och känner sig tvungen att rättfärdiga den oemtoståndliga lusten att äta äppelkaka och andra sötsaker. Ganska vanligt beteende. Men den där biologiska knorren med att det särskilt gäller kvinnor har jag inte hört förut. 🙂
  38. E.K
    Jag tycker att du fått mer rapphet i kommentaren och att du på ett fint sätt också tar för dig av den tiden som du får i rutan. Man måste vara hyfsat snabb och tydlig och kort i TV. Bra också att du behåller ditt lugn. Du känns trovärdig . Fantastiskt att du orkar !! Lycka till i Kvällöppet!!
  39. Elsa
    Jag lyssnade intresserad på denna debatt. Andreas du börjar att lära dig gå riktigt i en debatt.
    De gjorde du stålande bra.

    Man hörde dig, det var saklig och på klar språk.

    Idag fick jag resultaten av mina prover från min diabetessköterska med en kommentar.

    "Hej, Ditt HbA1c är perfekt! Tar du ingen insulin nu heller? Äter du fortfarande LCHF kost?"

    Även mina blodfetter har förbättrats, HDL går ner och LDL upp.

    Man kan bara glädjas åt att se att kosten fungerar.

    Nästa gång du träffar Erlanson kan du fråga om hennes bantnings piller är ett bättre alternativ än naturlig kost.

    Sen kan du fråga varför de envisas med att tvinga diabetiker till medicinering livet ut när det finns klart bättre alternativ, som lågkolhydratkosten.

    Och please!!! nästa gång du är framför en kamera, berätta gärna att vi LCHF:are äter både grönsaker och efterrätter!!!

    Vi äter bröd, nöter, pasta men av en lågkolhyrat variant. Man måste en gång för alla få vanlig folk att förstå att vi äter också ALLT. Inte bara kött och smör.

    Du nämnde detta på slutet av debatten.

    Det vore bra om du förklarade detta från BÖRJAN så att alla förstå vad är LCHF.

    Det snackas så mycket om fett och protein i samband med LCHF att de som läser tror att vi äter bara det.

  40. Öh, sa professorn någonting som hon kan backa upp med studier eller andra slags "bevis"??
    Att man måste äta frukt och grönt för att få i sig vitaminer, mineraler och antioxidanter "som är så viktiga för oss"... Är antioxidanter väldigt viktigt? Hon borde vara tvungen att "bevisa" det hon påstår!
    Och hur kan hon vara så dåligt påläst om LCHF när hon ska sitta i derektsändning och debattera om det? Hon måste ha extremt mkt att göra på jobbet och hemma då...

    Jag förstår att det inte är lätt att komma på allt i direktsändning. Men så här efteråt är det ju lätt att tycka till om vad som är bra och dåligt.. 😉
    Jag tycker att du Andreas borde ha några exempel (på papper eller i huvudet) på att kött kan innehålla mycket mer vitaminer än frukt, och att även grönsaker kan göra det. Just för att förtydliga att det GÅR att leva på kött och grönsaker utan att få brist på något.

    Och det där med att mycket fett kan sabba hjärnan, det MÅSTE hon ju kunna backa upp vetenskapligt när hon nu påstår det för en mängd TV-tittare!?

  41. Misan
    Jag såg debatten igår och jag blir så väldigt arg på att de som kritiserar LCHF inte läser på ordentligt om LCHF och vad detta innebär! Jag har själv bantat sen jag var 13 år (är nu 40år)och ätit mig igenom alla dieter som finns och nu för första gången i mitt liv så känner jag mig nöjd när jag ätit mat. Jag små äter inte kex och annat mellan målen för jag är tillfredställd med den maten jag äter. Äter jag något gott som grädde och hallon så äter jag en lagom portion och sen är jag nöjd, det har aldrig hänt mig någonsin i hela mitt liv tidigare! Jag äter mer fisk och grönsaker än tidigare och blir mätt! Fördelarna för mig med LCHF är att man äter ren mat utan tillsatser. Tidigare en påse chips nu en bit ost, oliver, gurka och nötter till fredagsmys.
    Vi lever i ett fettfritt paradigm och givetvis är det så att när Cissi får gallstensbesvär skyller man på det farliga fettet. Jag tror att om bara 20-50 år fram i tiden när vi har facit för vad alla light produkter med sina tillsatser gör med våra kroppar så kommer hela samhället skaka på huvudet åt den fettfria dieter som är allmänt kännt som rätt kost idag. Vi har under historiens gång trott massor med felaktigheter om våra matråvaror, tex på medeltiden att färsk frukt och grönsaker var fulla av sjukdom därav tomatkastandet på stackars scenartister!
    Ren färsk mat kan inte vara fel och alla motståndare till LCHF prova själva innan ni uttalar er så lär ni upptäcka att det är inte så konstigt som ni tror!
    Sen tycker jag att man bör tala om att många mår skit när de börjar med att utesluta alla kolhydrater för att man avgiftar kroppen från allt socker. Inte konstigare än att en alkolist slutar med alkohol eller en missbrukare slutar med sina droger. För socker är en drog som är bevisligen har samma påverkan på belöningssystemet som Heroin. Detta vet de flesta forskare och dietister i dag men endå så pratas det inte det knappt om det hälsoproblemet i dag alls. Vi äter faktiskt kopiösa mängder kolhydrater,tillsatser och rent socker i dag mot förr i tiden, vilka hälsoproblem leder det till i framtiden?
  42. Oskar
    Doc:
    Kanon bra i kvällsöppet igår, man blir så trött på alla "mossiga" professorer och läkare som uppenbarligen inte har nån vidare verklighetsuppfattning eller förmåga att ta in nya rön eller ny information för den delen.

    Tänkte bara att när vi ständigt blir kallade för DUMMA och att kosten gör oss slöa, trötta och dumma så varför inte ta upp Mattias Ribbing? Mannen du själv skrev om för ett tag sedan och som innehar ungefär alla svenska rekord i minne.

    Kan väl vara bra för att se hur fördummande kosten kan vara?

    Varför inte ta upp Björn Ferry när man pratar om trött, slö och orkeslös?
    Mannen vann os-guld på lågkolhydrat kost vilket han la om till en viss tid innan OS. Samt tala om vilka oerhörda förbättringar han gjort vad gäller att vara sjuk ofta osv som en elitidrottare är titt som tätt.

    Kör hårt ni är grymma i alla debatter.

  43. Gullsan
    Du är saklig och korrekt Andreas, men du kunde vara lite "tuffare" mot motståndarna, du är alldeles för artig och snäll. Jag tycker att UR kunde börja titta på vad detta är och göra program i undervisningssyfte. Där kunde barnen i olika åldrar få testa och undersöka tillsammans med vuxna om vad som händer i kroppen när man äter enligt lchf, äter socker osv. Nu tycker jag tiden är alldeles för kort i dessa program och därtill reklaminslag så allt kommer inte upp till ytan. Min fundering på "motståndarsidan" i gårkväll var att jag funderade på hur mycket de har fått i betalning av läkemedelsindustrin för att sitta där och påstå saker som inte finns något underlag för. Med risk för att jag kan ha blivit dum:) så vill jag påstå att "kroppen kan inte ha fel", så för mig är det enkelt att välja vad jag vill äta. Jag gör en och annan dikeskörning ibland, men det bestämmer jag helt själv över om jag vill synda någon gång ibland. De som är sockerberoende har hittat alldeles rätt i detta sättet att äta för man blir inte sötsugen när man äter enligt lchf, den drogen borde våra kära professorer undersöka närmare i stället.
  44. Anna i London
    Jag tyckte att du var jättebra som vanligt, Doc, lugn, sansad och saklig!

    Däremot är jag tveksam till extrema personligheter som Katrin Z som språkrör för någonting överhuvudtaget. De är provokativa och det kan upplevas som uppfriskande och roligt till en viss gräns, men sedan tröttnar många och då börjar den nedåtgående spiralen (jag har hört detta fenomen kallas "Ny demokrati"-fenomenet och tycker att det är rätt passande...). Själv är jag avogt inställd till henne efter alla nedsättande kommentarer som "äckliga överviktiga personer" m m som florerat på hennes blogg, så jag orkade faktiskt inte lyssna när det var hennes tur. I mina ögon har hon förverkat förtroendet som lchf-förespråkare för all framtid.

    Jag är glad över att Anna Hallén var med, hon är en av mina personliga favoriter och har en både ödmjuk och trovärdig framtoning. Synd att inte fler sådana personer kommer fram i debatten, t.ex. Åse Falk Fredrikson på 56kilo.se, och Cathrine Schück. De gör ett helt annat - och seriöst - intryck än Katrin Z som mest verkar vara ute efter att provocera och röra om i grytan, utan att ha så mycket konkret att komma med.

    Sten Sture Skaldeman är också en väldigt bra talare, kunnig och humoristisk, en annan personlig favorit. Dock är jag rädd för att hans fakir-teorier skrämmer bort mer moderata lchf-are eller personer som ännu inte prövat lchf men är nyfikna. Många hör bara den första halvan av meningen, nämligen att de bör dra ned på grönsaksintaget under viktnedgång, och hör inte resten, dvs att de faktiskt kan äta mer liberalt när de nått målvikt. De stänger av efter "dra ned på grönsakerna" och sedan är det kört.

  45. Retorikern
    Har inte läst kommentarerna, så jag kanske upprepar mig:
    På det hela taget bra, lugnt tydligt välartikulerat.
    MEN: Undvik in i det längsta att avsluta dina meningar med "så att säga". Med det uttrycket ogiltigförklarar du allt du nyss sagt.
    När folk börjar dilla om "inga grönsaker", "och oj, nu börjar man släppa in grönsaker och bär i lcfh" så sl dem i huvudet med Annika Dahlqvists kostråd från 2005 där bär, nötter och till och med ngn frukt är tillåtet.
    Men på det hela taget, bra jobbat!
  46. gt
    En fördel med LCHF – i motsats till tallriksmodellen - är att diabetiker / icke diabetiker, överviktiga / normalviktiga kan äta individanpassad LCHF kost.

    Undanhållande av information är en väl känd och i det här fallet lika effektiv som cynisk härskarmetod. Tallriksmodellen är endast avsedd för den friska normalviktiga och normalt rörliga delen av befolkningen! Bara det faktum att SLV underlåter att betona att kostrekommendationerna INTE vänder sig till diabetiker och överviktiga är skumt.

    Detta borde SLV ständigt konfronteras med i debattprogram 😉

  47. Ulrica
    Jag undrar var Fredrik Paulún står i den här debatten?Jag har precis läst hans nya bok LCHQ, och för mig är det LCHF han beskriver, om än med tonvikten på fleromättade fetter. Men nu avråder han från potatis, ris och frukt som han hyllar i isodieten.
  48. Funderaren
    Paulún står där han behöver stå för driva sitt företag.
  49. Guillermo
    Det lönar sig att läsa den här blogg posten om man vill veta mera om det här fett och hjärn skada studien*:

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2012/01/high-fat-diets-obesity-...

    Stephen Guyenet var ett co-author på det där papper.

    "Our study did not state or imply at any point that dietary fat itself causes neuron injury and/or obesity in humans. Period. Any such statement or implication was entirely created by the media."

    *http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3248304/?tool=pubmed

  50. Erland
    Inuiter jag säger bara inuiter, ta upp det när de säger att hjärnan behöver kolhydrater, att man blir dum i huvvet av att inte äta kolhydrater......är inuiterna dumma ihuvudet
  51. Inuiterna är och var inte dumma i huvudet å andra sidan bestod deras kost av 10% kolhydrater innan de började äta importerade livsmedel.
  52. Lise-Lotte
    Hej,
    Jag har precis börjat med LCHF för att min kropp önskar det just nu. Den känner sig mätt , mår bra och har mer energi. Det är intressant hur vi människor diskuterar för eller emot och går in i polariteter. Vad VET DU själv om vad som är BRA för just dig? Kan det vara så att kroppen har ett eget medvetande om vad den behöver? Kan det dessutom vara så att vi är olika i vad som är optimalt för var och en? När min kropp får vara med att säga ifrån om vad den önskar istället för att jag kör över den med vad som för tillfället anses vara nyttigt så mår den bra. Just nu mår den alltså bra av att utesluta mjölmat och socker.När jag rensar ut gamla föreställningar av vad som är bra eller dåligt, rätt eller fel och går mer och mer in i mitt medvetande då vet jag att min hjärna brukar önska lite mer av salt, socker och vatten....då är det lätt att återställa med salt och en cocacola shot....För jag är på denna planeten för att njuta har roligt och inte döma mig eller andra genom att skapa förbud eller måsten....Det är bara min intressanta åsikt....Så stort tack till en sida som inspirerar med nya synvinklar och mumsiga recept.....Vad mer är möjligt?In ease and joy and glory...:D
  53. Många säger att man inte ska tro på henne pga att hon tjänar pengar vid sidan av sitt läkaryrke.
    Då får man ju ha i åtanke att det gör även Andreas.

    Även om jag gillar vad han gör 🙂

  54. Nadia
    SUPER med VÄNLIGHETEN OCH ÖDMJUKHETEN!
    De tillsammans med den avslutande knorren om din patients hälsovinster talar sitt tydliga språk.
    Behåll!
  55. Karl
    Jag tycker det var sjukt bra jobbat av kostdoktorn. Han argumenterade väldigt bra och speciellt att han kunde hålla sig lugn. Jag hade lust att strypa kärringen som sitter och ljuger sådär, men bara om hon ljuger medvetet. Alltså om hon jobbar för något av läkemedelsföretagen eller liknande som inte bryr sig alls om folkets hälsa. Är hon bara naiv så kan man väl förlåta kärringjäveln. Finns ju folk som tror på en jävla massa konstigt skit trots motbevisningar.

    Jag ursäktar språket. Det är bara det att jag tappar tron på mänskligheten när pengar plötsligt betyder mer än folks hälsa. Att man hellre ser folk dör, än tjänar pengar.

1 2 3 4
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av