Nyheter

Hearing på SBU, SVT Plus m.m.

Det är hektiska tider, därav bristen på rapporter från Baltimore. Efter att igår kväll ha kommit hem till Sverige igen har jag idag varit på en hearing på SBU inför deras nya utredning om mat för viktnedgång. Det var roligt att bli inbjuden och allt talar för att SBU är mer öppna för vad ny vetenskap visar än många andra. Jag tror exempelvis det dröjer länge innan Livsmedelsverket ens överväger att bjuda in mig.

Direkt därefter fick jag åka till en lägenhet på lilla Essingen som skulle föreställa min egen. Detta för ett inslag om LCHF-kost för SVT Plus som ska sändas i höst. Med inspelningen avklarad väntar jag nu på en journalist från en hälsotidning innan tåget till Karlstad går.

Det är tydligt: LCHF är hetare än någonsin.

Mer om Baltimore och SBU kommer…

comments54

Rapport från Baltimore

DSC_1548

Ovan gårdagskvällens middagsbord där jag bland annat fick nöjet att diskutera med ett par av de personer som jag berättar om i min bok, läkarna Jay Wortman och Eric Westman. Jimmy Moore och Fred Hahn satt också i samma hörn. Stora köttbitar, sparris, smör och vin var populärt.

Föreläsningsmässigt har det varit en del mycket intressant men också en överdos av lite väl detaljerad biokemi och ständigt viftande laserpekare . Ungefär som det brukar vara när läkare och forskare föreläser. Mer detaljer kommer när jag hinner. Nu är jag på väg till dagens föreläsningar som lär bli bra, Jeff Volek och Mary Vernon inleder.

comments36

Debatten i Malmö

Malmö

Nu är jag på plats i Baltimore på fetmakonferensen. Rapporter kommer snart. Men först tänkte jag bjuda på denna bilden från debatten om diabeteskost i Malmö i torsdags kväll. Det var Lunds Universitet som arrangerade den. Det fanns sittplats för 350 men folk satt även i gångerna mellan stolarna och ett gäng fick sitta utanför och se på via TV-skärmar! Stort intresse, minst sagt.

Professor Åke Nilsson, professor Charlotte Erlanson-Albertsson, jag och docent Staffan Lindberg föreläste 15 minuter var och debatterade sen. Kul tycker jag, även om ingen av de andra (otroligt nog) höll med mig helt om att diabetiker helst bör undvika att äta sådant som blir glukos redan i magen. Bröd exempelvis.

Vad säger ni som var där?

Allt om diabetes

comments21

Till Baltimore på fetmakonferens

Baltimore

Nu sitter jag snart på flyget på väg till fetmaepidemins epicentrum, USA. Målet är Baltimore och de amerikanska överviktsläkarnas konferens. Det finns några spännande punkter på programmet om rollen östrogen spelar vid fetma hos äldre kvinnor. Särskilt spännande eftersom det är den grupp som oftast har svårt att kontrollera vikten enbart med lågkolhydratkost.

Sista dagen är vikt åt lågkolhydratläkare och Nutrition&Metabolism Society och kommer att handla mycket om ketos och dess plats i behandlingen av vissa sjukdomar.

På plats kommer även superbloggaren Jimmy Moore att vara. Planen är sen att gå ett gäng lågkolhydratentusiaster till ett ”Brazilian Steakhouse” och äta massor av kött.

Konferensprogram

comments20

De svenska fetmaexperterna är klara

sbu_utv

Vilken kost är bäst för viktnedgång? Det ska en stor svensk granskning av vetenskapen utreda, som jag skrev nyligen

Nu avslöjas vilka som deltar i expertgruppen. Det verkar vara flera bra namn på kloka personer. Bara en riktigt inbiten traditionalist som jag känner igen ingår, vilket är betydligt mindre än förväntat. Det ser alltså lovande ut när det gäller möjlighet till öppenhet och nytänkande.

Projektgrupp:
Kjell Asplund, professor, Umeå
Christian Berne, professor, överläkare, Uppsala
Katarina Bälter, docent, Stockholm
Carl-Erik Flodmark, med dr, klinikchef, Malmö
Christel Larsson, docent, Umeå
Ingrid Larsson, med dr, Göteborg
Staffan Lindeberg, docent, Lund
Fredrik Nyström, professor, Linköping

Det är tre personer med som jag inte känner till: Katarina Bälter, Carl-Erik Flodman och Christel Larsson. Är det någon som känner till dem?

SBU: Mat vid fetma

comments79