Nyheter

Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF

Franziska Spritzler - Presentation (SD 2016)4,5 av 5 stjärnor5 stjärnor50%4 stjärnor50%3 stjärnor0%2 stjärnor0%1 stjärna0%4 röster441:41

Måste man vara väldigt strikt med kolhydraterna för att lyckas med LCHF? Eller finns det olika sätt att äta en väl utformad lågkolhydratkost? Och vad betyder väl utformad?

I den här föreläsningen ger Franziska Spritzler många praktiska insikter om hur man planerar en bra lågkolhydratkost och sakar du bör ta hänsyn till för att det ska passa dig.

Se den här

Du kan se hela den 42 minuter långa föreläsningen (textad) på våra medlemssidor:

Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF – Franziska Spritzler

Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se föreläsningen direkt – liksom andra föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt nya fantastiska verktyg veckomenyer.

Läs vidare →

comments0

LCHF-pizza

LCHF-pizza4,6 av 5 stjärnor5 stjärnor76%4 stjärnor11%3 stjärnor6%2 stjärnor2%1 stjärna2%359 röster359 Strikt LCHFStrikt LCHF72% Fett25% Protein3% Kolhydrater7 g kolhydrater / portion Lätt 5 + 25 m5 minuter förberedelse25 minuter tillagningstid

Ägg, ost, tomat och en gnutta oregano. Mer behövs inte för att snabbt sno ihop enklaste LCHF-pizzan. Den är precis lika god som den ser ut!

Receptet →

comments3

Därför föregår höga insulinnivåer typ 2-diabetes

HighBloodSugarSymptoms

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Joseph Kraft är läkare och har administrerat över 14 000 glukostoleranstester i sitt liv. Detta är ett standardtest för att mäta hur blodsockret svarar på en standardiserad mängd glukos under 2 timmar. Skillnaden var att han mätte under 5 timmar och inkluderade insulinnivåer i blod. En summering av hans arbete finns här och professor Grant går igenom det på ett bra sätt här. Ivor Cummins, som driver hemsidan The Fat Emperor, har också gått igenom det på ett bra sätt här.

kraft-curves-cummins-1024x658Vad dr Kraft hade upptäckt var att man kan diagnosticera typ 2-diabetes mycket tidigare än det standardiserade testet för glukostolerans kan (hädanefter kallat OGTT – oral glucose tolerance test), genom att mäta insulin. OGTT är tänkt att diagnosticera typ 2-diabetes tidigare än blodglukos genom att mäta glukossvaret på en mängd glukos på 75 gram.

Men personer med normalt OGTT kan fortfarande ha ett onormalt insulinsvar. De personer som svarar med en stor insulinfrisättning på 75 gram glukos löper också en mycket högre risk att utveckla typ 2-diabetes. Så insulinsvaret kommer ännu tidigare, vilket betyder att man kan diagnosticera diabetes ”in situ”, vilket innebär begynnande diabetes. Läs vidare →

comments0

Ny guide: De tio bästa sätten att äta mer fett

Add Fat

Fullfeta råvaror fyllda med smak tillsammans med gräddiga, mättande såser… LCHF kan kännas snudd på dekadent! Fett är en fantastisk smakförstärkare – det gör att allt smakar bättre. Äter du tillräckligt med fett är det dessutom mättande. Gör dig redo för ett nytt läckert grepp på utsökt mat!

Kom ihåg att LCHF-kost behöver innehålla mycket fett för att vara mättande. Var inte rädd för fett. Tillsätt tillräckligt mycket fett för att du ska känna dig mätt och nöjd efter måltiden.

Det här kan vara en utmaning för dig som inte är vana att äta naturligt fett. Här är de tio bästa tipsen på hur du kan äta mer fett – plus råd om HUR mycket fett du ska sikta på att få i dig.

De tio bästa sätten att äta mer fett

Läs vidare →

comments2

Caesarsallad

Caesarsallad4,3 av 5 stjärnor5 stjärnor56%4 stjärnor18%3 stjärnor18%2 stjärnor6%1 stjärna0%16 röster16 Strikt LCHFStrikt LCHF74% Fett24% Protein2% Kolhydrater5 g kolhydrater / portion Lätt 10 + 20 m10 minuter förberedelse20 minuter tillagningstid

En sann salladsklassiker som tål att tolkas om och om igen. Här serverad med en tjock majonnäsdressing med mycket senap i och rejält med smörstekt kycklingfilé.

Receptet →

comments0

Därför är kaloriräkning onödig – och ibland även skadlig

lead_960

Kaloriräkning kan vara en förödande viktnedgångsmetod som tar din uppmärksamhet från det som verkligen betyder något – effekten olika typer av mat har på din kropp. Om du försöker balansera chokladätandet med mer tid på gymmet kan du vara ute på djupt vatten.

Här är en bra artikel om problemen med kalorifundamentalism, det vill säga att tro att en kalori är en kalori:

Den förenklingen leder till misstag, som påfundet att 200 kalorier Skittles på något vis skulle vara likvärdigt 200 kalorier sallad. På det sättet har kalorier blivit ett vapen för marknadsförare som hävdar att deras produkter är harmlösa. Till exempel påstår Coca-Cola i sin reklam att det går bra att dricka läsk så länge du tränar tillräckligt för att förbränna kalorierna. Det skulle vara rimligt om det inte också var sant att ständig exponering för mat med högt sockerinnehåll förändrar sättet din kropp lagrar energi. Det är som att säga att det går fint att förolämpa folk, om du bara ger dem en komplimang efteråt.

The Atlantic: It’s True, Hot Baths Burn Calories

Läs vidare →

comments1

”Det här sättet att äta och leva kommer jag definitivt att fortsätta med!”

Challenge

Över 12 000 personer har hitills anmält sitt intresse för att delta i Kostdoktorns LCHF-utmaning. Starten går varje söndag och utmaningen är GRATIS och reklamfri. Ta en titt på vår stora kom igång-guide.

Många har frågor och efterlyser tips och stöd, diskussion och personliga råd för att lättare fortsätta med LCHF. Varmt välkommen till Kostdoktorns forum! Här finns djup kunskap, stor erfarenhet och varm stämning. Gratis och för alla!

Läs också kommentarerna under LCHF-utmaningens olika delar, där finns svar på det mesta!

Här är utdrag ur några mejl vi har fått under den senaste veckan:

Feedback

Jag tycker det är en toppenbra grej. Att kunna prova på att äta LCHF-maten på detta sätt. Att inte behöva tänka själv! Det är en underbar hjälp. Jag kände att jag fick koll på hur jag ska ”angripa” problemet med vad som bör ligga på tallriken… Att kunna titta på intervjuer med hur det gått för andra har också uppmuntrat mig. Information om kroppen så man enkelt förstår vad som händer. Utmaningen är super! Bra att man kan få börja med att läsa och få information med en gång, så man kan förbereda sig mentalt att starta upp på söndagen. Vet inte vad ni skulle göra för att göra den bättre. Jag har redan rekommenderat den till andra som också börjat. Läs vidare →

comments0

Folkhälsomyndigheten: Halva Sverige har övervikt eller fetma

fet-burgare-jpg

Foto: TT

Folkhälsomyndigheten släppte igår sin årsrapport för 2016. Hela 51 procent av vuxna svenskar är nu överviktiga eller feta. Siffrorna har ökat under den senaste tioårsperioden och problemet är växande. Ett tecken på att våra officiella kostråd har stora brister och att LCHF-rörelsen fortfarande har ett digert arbete att göra.

Folkhälsan i Sverige är god sett ur ett globalt perspektiv och i flera avseenden blir den bättre. Samtidigt är hälsan inte jämnt fördelad i befolkningen och ojämlikheten i hälsa mellan vissa grupper ökar.

Detta är de övergripande resultaten i årets årliga rapportering:

 • Det finns en social gradient i hälsa som innebär att människors hälsa i allmänhet är sämre ju lägre socioekonomisk position de har. Resultaten tyder på att den sociala gradienten har vuxit under de senaste tio åren, framför allt när det gäller olika mått på dödlighet. Ohälsan är nästan genomgående större bland personer med förgymnasial utbildning som högsta utbildningsnivå än bland personer med eftergymnasial utbildning.
 • Det finns tecken på att den psykiska ohälsan ökar, framför allt bland unga och bland personer med högst förgymnasial utbildning.
 • Övervikt och fetma är ett växande folkhälsoproblem. Ungefär hälften av befolkningen i åldern 16–84 år har i dag övervikt eller fetma.
 • Folkhälsomyndigheten: Folkhälsans utveckling – årsrapport 2017

  SVT Nyheter: Halva Sverige har övervikt eller fetma Läs vidare →

  comments5

  Professor Tim Noakes friad

  Victory

  Professor Noakes har just blivit FRIAD från anklagelserna om att vara oprofessionell då han ger råd om LCHF. Det flera år långa förhöret är nu över och Noakes står som vinnare. Varma gratulationer!

  Tydligen har strömmen av besökare resulterat i att Noakes Foundations webbsida har kraschat, men den är förhoppningsvis snart uppe igen.

  Under tiden kan du följa vad som händer på Twitter, under hashtagen #Noakestrial.

  Läs vidare →

  comments4