Nyheter

Hur blir man sockerfri?


4,9 av 5 stjärnor5 stjärnor93%4 stjärnor0%3 stjärnor6%2 stjärnor0%1 stjärna0%15 röster687 visningar
Hur är det att vara sockerberoende? Och hur är det att kämpa med att bli fri från det? Hur kan man göra?

Karen Thomson, före detta modell och tillfrisknande sockerberoende, berättar om sin egen resa med att bli fri från socker och hur hon nu hjälper andra.

Se ett par minuter av intervjun ovan. Hela den 30 minuter långa intervjun med svensk text ser du här med provmånad eller medlemskap:

Hur blir man sockerfri? – Karen Thomson

Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.

Läs vidare →

comments0

Grillad lax med grapefrukt

Grillad lax med grapefrukt5,0 av 5 stjärnor5 stjärnor100%4 stjärnor0%3 stjärnor0%2 stjärnor0%1 stjärna0%2 röster2 Måttlig LCHFMåttlig LCHF68% Fett23% Protein9% Kolhydrater14 g kolhydrater / portion Lätt 10 + 15 m10 minuter förberedelse15 minuter tillagningstid

Grillad grapefrukt smakar underbart fräscht till lax och vår goda tomat- och mandelpesto. En mejerifri och lite annorlunda toppenrätt helt enkelt!

Receptet →

comments0

Det krävs en hel by av baconätare

bacon-village

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Evelyne Bourdua-Roy, allmänläkare som driver en LCHF-mottagning i Kanada:

Min LCHF-klinik är uppbyggd lite på samma sätt som dr Fungs och Megan Ramos klinik, the Intensive Dietary Management (i Ontario, Canada). Varannan eller var fjärde vecka utvärderar vi ett antal patienter, i vårt fall 12 till 14 personer. Vi samlar alla under en eftermiddag för att hålla kurs. Sedan gör vi en timmes uppföljning i mindre grupper om fyra, först varannan vecka, sedan en gång i månaden.

Föreläsningarna är intensiva, det är ett digert material som ska behandlas. Ämnet är seriöst. Men det brukar också vara roligt, med mycket skratt. Vi kan oftast känna att det växer fram en känsla av kamratskap mellan våra patineter. De börjar känna att de alla sitter i samma båt. De kommer inte att vara ensamma om att äta “knasig” mat (a.k.a. naturlig mat), de letar gram kolhydrater på innehållsförteckningar och tackar nej till bullen på jobbmötet.

Att skapa en känsla av gemenskap har varit ett av våra smarta drag. (Vi har även gjort mindre smarta drag, men det är ämne för ett annat blogginlägg.) Till exempel har vi skapat en Facebookgrupp för våra deltagare. Syster Sylvie, kinesiologen Marc och jag själv modererar dagligen. I gruppen diskuterar vi aktuella ämnen, delar med oss av recept, svarar på icke-medicinska frågor, erbjuder stöd och glada tillrop. Om det är bra pris på smör någonstans eller om ett speciellt märke av bacon innehåller fyra gram kolhydrater per två skivor, då är det där du får reda på det allra först!

Läs vidare →

comments0

Den underhållande historien om dålig nutritionsvetenskap – på fem minuter

”Nyheten” att fettsnål kost gör dig fet har spridit sig till YouTube-kanalen CollegeHumor!

Se den underhållande videon ovan – redan första dagen hade den nära 700 000 visningar – för att få en kort och rolig djupdykning in i nutritionshistorien.

Läs vidare →

comments0

Därför är högt blodsocker inte det största problemet med diabetes

TightBG1

Huvuddirektivet vid behandling av diabetes

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Under hela den tid som jag har varit läkare har mantrat för utmärkt diabetesvård varit noggrann blodsockerkontroll. Alla diabetesorganisationer, universitetsprofessorer, endokrinologer och diabetesutbildare håller med. Huvuddirektivet var ”Soldat, få ner blodsockret till normala nivåer till vilken kostnad som helst!” Det enda accepterade svaret var ”Sir! Yes, Sir!” Olydnad tolererades inte.

Vid en första anblick verkar det rätt logiskt att sänka blodsockret som första behandling. Den underliggande premissen antar att högt blodsocker är den största orsaken till sjukdomen. Men kom ihåg att högt blodsocker bara är ett symtom. Vid typ 1-diabetes är insulinnivåerna mycket låga och vid typ 2-diabetes är insulinnivåerna mycket höga. Symtomen är likadana, men sjudomarna är i grund och botten motsatser. Så hur kan exakt samma behandling vara fördelaktig i båda fall? Läs vidare →

comments0

Ny veckomeny med läckra recept

Våra veckomenyer ger dig allt du behöver för att lyckas med LCHF. Veckomenyer, recept och inköpslistor – ingen planering behövs! Byt ut eller hoppa över måltider – recept och inköpslistor anpassas automatiskt efter ditt val.

En nyhet är att du nu kan byta ut precis vilken måltid du vill i veckomenyn och inköpslistan anpassas efter ditt val. Observera att den här nya och efterfrågade funktionen är helt ny, en beta-version. Om du upptäcker någon bugg eller har andra förbättringsförslag gällande veckomenyerna uppskattar vi om du mejlar till kundservice@kostdoktorn.se.

Vi har nu över 40 veckomenyer tillgängliga – inklusive strikt ketogent, måttlig LCHF, vegetariskt, mejerifritt eller Team Kostdoktorns favoriter – vi lägger till en ny meny varje vecka. Här hittar du veckans nya meny:

LCHF #10

Den här läckra veckomenyn innehåller mellan 20 till 31 gram kolhydrater per dag och bjuder på allt från svenska till orientaliska smaker. Kolhydraterna ligger lite lägre på vardagarna och ökar något på helgen med lite lyxigare frukostar. Veckomenyn →

Fylld zucchini med rökt skinka och grönsallad
Supergrön vegosoppaTis
Svenska köttbullar med gräddsås och lingonOns
Kyckling Cordon BleuTor
Zucchinipasta med laxsåsFre
Orientaliska färsspett med grillad färsk lök
Torskrygg med ostgratinerade rödbetor och örtsmör
Vår veckomenyservice är gratis att prova en månad

Läs vidare →

comments0

LCHF och alkoholhaltiga drycker – topplista

Alcohol-grams-per-drink_top5-1600×926

Även om du äter LCHF kan du njuta av en drink eller ett glas vin vid speciella tillfällen. Även om många drinkar innehåller mycket socker finns det några som är riktigt bra val på LCHF. Här är vår lista på de fem bästa alkoholhaltiga dryckerna.
 

  1. Champagne eller torrt mousserande vin – ett glas innehåller omkring 1 gram kolhydrater.
  2. Ingenting är så festligt som ett glas bubbel! Även om champagne kan vara dyrt finns det andra typer av mousserande vin eller cava i många olika prisklasser. Njut som aperitif, till maten eller bara ett enkelt glas.

  3. Torrt vin – rött eller vitt – ett glas innehåller 1-2 gram kolhydrater.
  4. Det måste finnas en anledning till att vi har druckit vin i tusentals år. En god anledning är förmodligen att det smakar väldigt fint tillsammans med mat. Som tur är fungerar det att dricka något glas torrt vin till maten när du äter LCHF.

Se hela topplistan i vår alkoholguide

comments0

Att bekämpa fettfobin: Från fruktat till att återigen firas

GettyImages-507122790-1600×1255

Här följer ett översatt gästinlägg av Anne Mullens, kanadensisk journalist och författare, specialiserad på vetenskap och hälsa:

Föreställ dig det här scenariot: Det är 20 000 år sedan och dina avlägsna förfäder firar runt en lägereld, köttet från ett nyligen slaktat djur grillas i lågorna.

De sjunger, dansar och frossar; jägarnas bedrifter skildras med stor dramatik. Och när de blänkande bitarna av grillat, marmorerat kött och saftiga inälvsbitar skärs upp och delas, är det en vis kvinna som ropar:

”Ät inte fettet! Det är skadligt!!”

Så gick det aldrig någonsin till, eller hur?
Läs vidare →

comments0

Anledningen till att det är svårt att sluta med socker

00CarbsArt-master768

Enligt Gary Taubes är det mycket lättare att hållla sig ifrån socker helt och hållet, snarare än att försöka konsumera det ”med måtta”.

Men varför? Och vad kan du göra för att öka dina chanser att framgångsrikt vara sockerfri? Det är vad vetenskapsjournalisten förklarar i sin senaste artikel i The New York Times:

Höj insulinnivåerna bara lite grann, säger dr Robert Lustig, barnendokrinolog vid University of California, San Francisco, och kroppen växlar från att förbränna fett till att förbränna kolhydrater, av nödvändighet.

“Ju större mängd insulin, desto större blir ditt kolhydratsug,” förklarar han. “Det räcker med att du äter bara lite kolhydrater och av det får en höjning av insulin som tvingar energi in i fettcellerna och berövar dina övriga celler den energi de annars skulle ha utnyttjat — du svälter alltså. Du kompenserar genom att bli hungrig, på mer kolhydrater. Högt insulin driver kolhydratsug.”

The New York Times: Are You a Carboholic? Why Cutting Carbs Is So Tough

Läs vidare →

comments1