Nyheter

Så går man ner 110 kilo utan hunger – Lynne Ivey


5,0 av 5 stjärnor5 stjärnor100%4 stjärnor0%3 stjärnor0%2 stjärnor0%1 stjärna0%4 röster2 299 visningar
Hur går du ner 110 kilo utan hunger?

Lynne Ivey har en fantastisk framgångsberättelse om hur man går ner 110 kg utan hunger och sen håller vikten! Se 10 minuter av intervjun ovan. Hela den 31 minuter långa intervjun finns tillgänglig (texad) med gratis provmånad eller medlemskap:

Så går man ner 110 kilo utan hunger – Lynne Ivey

Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se intervjun direkt – liksom föreläsningar, fler intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt nya fantastiska verktyg Kostdoktorns veckomenyer.

Läs vidare →

comments1

Fruktos och fettlever – därför är socker ett gift

GettyImages-638021070-800×533

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Fruktos är till och med starkare kopplat till fetma och diabetes än glukos. Ur ett näringsmässigt perspektiv innehåller varken fruktos eller glukos några livsnödvändiga näringsämnen. Som sötning är de lika varandra. Trots detta är fruktos särskilt skadligt för hälsan jämfört med glukos, på grund av dess unika metabolism i kroppen.

Metabolism av glukos och fruktos skiljer sig åt på många betydande sätt. Nästan varje cell i kroppen kan använda glukos som energi, men ingen cell kan använda fruktos. När det väl är inne i kroppen, kan bara levern metabolisera fruktos. Glukos kan spridas i hela kroppen och användas som energi, men fruktos har levern som sin måltavla. Läs vidare →

comments1

Storbritannien: Antalet typ 2-diabetiker tredubblat på 20 år

GettyImages-478490896-1600×1067

I Storbritannien har antalet personer med typ 2-diabetes gått från 700 000 till 2,8 miljoner – på bara 20 år. Sida vid sida, en fördubbling av antalet feta och det tycks inte finnas något slut i sikte:

BBC News: Type 2 Diabetes Numbers Treble, Cardiff University Finds

Den stora boven i tvillingepidemierna typ 2-diabetes och fetma är den ökande andelen av socker och annat kolhydratrikt skräp i kosten. Om man fokuserar på att minska det kan epidemierna stanna upp eller till och med vända. Det är redan verklighet för många personer med diabetes.

Läs vidare →

comments0

Blomkålsplättar

Blomkålsplättar4,1 av 5 stjärnor5 stjärnor44%4 stjärnor27%3 stjärnor16%2 stjärnor11%1 stjärna0%18 röster18 Strikt LCHFStrikt LCHF91% Fett5% Protein4% Kolhydrater7 g kolhydrater / portion Lätt 10 + 15 m10 minuter förberedelse15 minuter tillagningstid

Läckra blomkålsplättar som du kan kalasa på som ensamrätt med majonnäs och en matig sallad eller servera som tillbehör, precis som rårakor.

Receptet →

comments3

Ny ketogen veckomeny #4

Våra nya veckomenyer ger dig allt du behöver för att lyckas med LCHF. Veckomenyer, recept och inköpslistor – ingen planering behövs! Anpassa och skippa måltider – och recept och inköpslistor anpassas.

Vi har nu 25 veckomenyer tillgängliga – inklusive strikt ketogent, måttlig LCHF, vegetariskt, mejerifritt eller Kostdoktorteamets favoriter – vi lägger till en ny meny varje vecka. Här hittar du veckans nya meny:

Keto #4

Denna ketogena veckomeny bjuder på idel läckra måltider och du hamnar under 20 gram kolhydrater per dag. Veckomenyn →

Fiskgratäng med kapris och broccoli
Kycklingfilé med tonnatosåsTis
Kålpanna med ädelost och köttfärsOns
Blomkålssoppa med panchettasmulTor
Grillade kycklingvingar med dillbroccoliFre
Zoodles Carbonara
Lasagne à la LCHF
Vår veckomenyservice är gratis att prova en månad

Läs vidare →

comments3

Chefredaktören på BMJ: Lärdomar från kontroversen om statiner

GettyImages-497256898-1600×1067

Har kolesterolsänkande läkemedel, statiner, bevisats vara mycket säkra och effektiva? Är det till och med dags att sluta debattera detta? Eller är det bara vad läkemedelsindustrin vill få dig att tro?

Fiona Godlee, chefredaktör för the British Medical Journal, har en stark åsikt:

Frågor om den vetenskapliga grunden för statiner fortsätter att dyka upp från många håll: hur stark är evidensen, hur stor är fördelen för individen vid den lägsta risken för hjärtsjukdom, hur väl noterades vanliga mindre biverkningar i studierna, hur representerades kvinnor och äldre i undersökningarna, hur påverkas kost- och träningsvanor av att man tar statiner, varför finns det en diskrepans mellan verklighetens upplevda muskelsmärta och vad som rapporterats i undersökningar, varför har negativa data inte fått samma granskning som positiva data och är kolesterol en tillförlitlig faktor när det gäller förebygga hjärtsjukdom?

Trots att Horton och Collins med kollegor vill avsluta diskussionen och ge sig själva sista ordet, är debatten om statiner som förebyggande medel i högsta grad levande. Det är en debatt som behöver lösas så genomtänkt, objektivt och öppet som möjligt och inte genom ”eminens-baserade” genomgångar, hur stora de än är, baserade på meta-analys av data som bara Collins, hans kollegor och industrin har sett.
– Fiona Godlee

The Lancet: Lessons from the Controversy Over Statins

Läs vidare →

comments1

Istället för mjölk?

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Kostdoktorns forum:

  • Istället för mjölk?
    Åsa Karlsson är ny på forumet och har funderingar kring lättmjölken hon har i sitt kaffe. Under en dag blir det ansenliga mängder mjölk – och mjölksocker. Vad ersätter man mjölken med om man har svårt att dricka sitt kaffe svart? Hur gör du?
  • Blir inte klok på min ”keto rash”
    jrv har ätit strikt LCHF i många år, blivit av med krånglig mage och sockerberoende, livskvaliteten är höjd. Med ett undantag, utslagen på nacke och rygg som kommer och går. Nu är de värre än någonsin och ger inte med sig förrän den strikta kosten bryts. Erfarenheter av ketosutslag efterlyses!

Läs vidare →

comments0

Ostburgare med avokadosalsa

Ostburgare med avokadosalsa4,4 av 5 stjärnor5 stjärnor73%4 stjärnor6%3 stjärnor6%2 stjärnor13%1 stjärna0%15 röster15 Strikt LCHFStrikt LCHF77% Fett18% Protein3% Kolhydrater7 g kolhydrater / portion Lätt 15 + 20 m15 minuter förberedelse20 minuter tillagningstid

Man behöver inget bröd för att fixa en underbart god ostburgare. Satsa på en läcker salsa och goda tillbehör till i stället.

Receptet →

comments0

Allt går åt rätt håll


4,7 av 5 stjärnor5 stjärnor66%4 stjärnor33%3 stjärnor0%2 stjärnor0%1 stjärna0%3 röster31 visningar
Arjun Panesar är grundaren av diabetesorganisationen diabetes.co.uk, som är mycket LCHF-vänlig. Det började som ett patientforum för diabetiker och LCHF spred sig eftersom det fungerade. Personer med andra hälsoproblem går också med och förbättrar sin hälsa med LCHF.

Det har kallats världens största LCHF-försök på grund av den stora mängden data. Jag mötte honom för ett samtal om hans erfarenheter med att hjälpa människor med typ 2-diabetes genom att använda LCHF.

Du kan se en del av intervjun ovan. Hela intervjun är tillgänglig (svenskt text och transkription) med provmånad eller medlemskap:

Allt går åt rätt håll – Arjun Panesar

Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se intervjun direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt nya fantastiska verktyg veckomenyer.

Läs vidare →

comments0

Kommer mättat fett att täppa till mina blodkärl och ge mig hjärtinfarkt?

Top 14 low-carb fears

Är LCHF farligt? Kommer inte allt det där mättade fettet att täppa till mina kärl och orsaka hjärtsjukdom ?

Det finns många farhågor kring LCHF och de flesta är grundade i missförstånd och myter. Vi har sammanställt en stor guide för att reda ut de allra vanligaste missförstånden. Ska du vara oroad eller inte? Ta en titt:

Kommer mättat fett att täppa till mina blodkärl och ge mig hjärtinfarkt?

Läs vidare →

comments0