Nyheter

Ny svensk studie: Mycket mjölk kopplas till ökad dödlighet

milk

Enligt en ny forskningsrapport från Uppsala universitet och Karolinska institutet riskerar mjölkdrickare att förkorta sina liv (uppdatering: notera att studien baseras på statistik och därför ej kan bevisa ett sådant samband). Professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum:

Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor.

Den nya studien är en uppföljare av en tidigare, uppmärksammad, studie av samma forskargrupp. Den visade att kvinnor och män som drack mycket mjölk inte hade något förbättrat skydd mot frakturer, men däremot löpte förhöjd risk för förtida död jämfört med personer som drack bara lite eller ingen mjölk alls.

Uppsala nya tidning: Ny Uppsalastudie: Mycket mjölk kan korta livet

SVT Nyheter: Svensk studie: Mjölk kopplas till ökad dödlighet

TV4 Nyheterna: Mycket mjölk förkortar livet – ökad risk för kvinnor

American Journal of Epidemology: Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men

Mer

Tråd på Kostdoktorn forum: Ny studie: Media och KI har förbrukat allt sitt förtroende

Tidigare om mejeriprodukter

Kan mjölkdrickande förkorta livet?

Svårt gå ner i vikt? Dra ner på mejeriprodukterna!

Ännu en studie visar att de som äter feta mejeriprodukter är friskare

Brist på svensk grädde och smör

Video om hälsa

 

10 Kommentarer

  1. jala
  2. Jonas
    Gäller det bara mjölk (drickmjölk) eller alla mejeriprodukter? Smör, ost, grädde?
  3. Henrik
    I Sverige dricks mycket mjölk.Men livslängden är ändå hög. Studien visar bara samband inte orsaks-samband. Så det finns skäl att vara skeptisk till påståendena .
  4. Bengt D Nilsson
  5. Henrik
    Det kan vara brödproducenterna som har problem. Om alla TV-bak-program inte får upp försäljningen, så kan de attackera konkurrerande mat, och´hoppas det ökar brödförsäljningen.

    Sånt har hänt förut.

  6. Humlan
    Här är en studie från 2016 som visar tvärtom, att konsumtion av mjölk och mjölkprodukter skyddar mot typ 2-diabetes, hjärt-kärl sjukdom, stroke, benskörhet, cancer, att utveckla fetma och dödlighet.
    https://www.lrf.se/om-lrf/organisation/branschavdelningar/lrf-mjolk/a...
  7. Elisabeth
    Om det nu är som de säger tror jag att det är mjölksockret som är boven i dramat.
    Svar: #8
  8. Xiro
    Homogeniseringen är troligen största felet. Fodret inverkar säkert en del också, och avfettningen samt pastöriseringen. Jag köper bara fullfet gammeldags kravmjölk (ohomogeniserad) till mina barn. Och opastöriserad när jag får möjlighet, först då dricker lite själv också. Märkligt att det inte finns A2-märkt mjölk (från får, get, äldre koraser) att köpa i Sverige, den är ju också bättre. Urkorkat av politikerna att tillåta homogenisering av mjölk. De borde även förbjuda avfettning och tillsättning av vitaminer i dålig/overksam form. T ex vitamin D i formen D2 kan kroppen knappt ta upp samtidigt som den kan innehålla kemirester som vissa reagerar på.

    Och denna forskning är baserad på epidemiologi som har mycket stor sannolikhet för fel. Skräpforskningen och publiciteten kring den är en av vår tids största hot.

    Jämför med lax. Om någon skriver att odlad lax är dålig, skulle ni då också avstå vildfångad lax?

    Minimalt manipulerade mjölkprodukter från välmående lokala djur är bra för både hälsan och miljön!

  9. Nisse Hult
    Tänk följande artikel:

    "Ny svensk studie: Mycket socker, stärkelse, mjöl/gluten och margarin kan förkorta livet"

  10. Daniel Högberg
    Problemet är för mjölk i mångt och mycket samma som för alla annan mat i vårt moderna samhälle. Den har gått igenom en fabrik och blivit processad på onaturliga sätt.
    Att man ska behöva gå så långt som till 100% självhushåll för att kunna få tag i vettig mat är ju för bövulen helt jädra sjukt!

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg