Nyheter

Ny studie påstår att paleokost orsakar diabetes och fetma, för människor som är möss

dietdoctormouse

Förbered er på ännu en absurd hälsovarning i media. Möjligen den fånigaste på flera år. En ny studie påstår sig visa att paleokost kan orsaka fetma och diabetes – på bara åtta veckor!

Detta fick stort genomslag i media:

Huvudförfattaren, dr Sof Andrikopoulos, påstår att detta betyder att människor ska undvika kolhydratfattig och fettrik paleokost, särskilt de som är överviktiga och stillsittande. De kan råka ut för ”extrem viktuppgång”.

Han går vidare med att säga att det inte finns ”några vetenskapliga bevis” för att LCHF-kost fungerar, vilket innebär att han inte är medveten om åtminstone 19 högkvalitativa studier (RCTs) utförda på människor som visar att lågkolhydratkost inte bara fungerar, utan det fungerar dessutom betydligt bättre än annan kost.

Jag nämner att dessa studier är gjorda på människor, för Andrikopoulos studie är inte det. Hans studie är utförd på möss. En art som är välkänd för att inte vara anpassad för fettrik kost.

Det är inte någon nyhet att möss kan bli feta av att äta fett. Det är också ett välkänt faktum att människor istället tenderar gå ner i vikt med LCHF-kost.

Det var länge sen jag hörde en forskare uttala sig så okunnigt i media. Hela historien – särskilt Andrikopoulos uttalanden – är så absurd att den fick mig att fundera på om det var den första april.

PS.

I andra nyheter påstår nu forskare att människor kan dö om de äter vanlig mat från mataffären. Människor kan endast äta plankton. De kom på detta genom att studera… ja, du tänkte rätt… valar.

Mer

Mark SissonCordain

brennerFung

fungWortman

Hur du blir friskare från diabetesmy big fat diet

Tidigare

Fixing Dad – ny film om att reversera diabetes

Ännu en paleobaby: Har bara varit sjuk en gång i sitt liv – men dietist flippar ur

”Idag är jag frisk från diabetes”

 

11 Kommentarer

  1. Göran
    Men så trött jag blir.
    Alla tusen och åter tusen människor som äter LCHF borde ju vara världens största outforskade grupp och gå in under beprövad erfarenhet. Det är ju för tusan samma typ av kunskap som kunskapen om varför det finns vatten i akvariet eller varför ren luft är bra för hälsan!
  2. Jaa menee
    Forskarvärlden har i mångt och mycket blivit en parodi. (som vi ser här)
    Om alla forskare hade samma tes och samma resultat så skulle deras anslag för forskning minska radikalt. Därför finns det alltid forskare som ska motbevisa vad deras kollegor kommer fram till. De skulle istället när det gäller vår föda granska den största studien i världen, nämligen tallriksmodellen och "nyckelhålet" med fetträdsla som pågått i över 30 år och som gett världen ett rekord i feta människor.
    Där finns det lite att bita i.
  3. Lars Sundström
    15 minutes of fame.... And the rest in shame.

    Nedan är taget från en annan blogg. Jag ser det som intressant då man även börjar ta in psykiska obalanser.

    "Lutz, an Austrian internist who used low-carb diets in his clinical practice, also treated Crohn’s patients (March 1985): “103 patients suffering from Crohn’s disease were treated by a low-carbohydrate diet. After a quarter of year most patients (85 percent) showed remarkable improvement in their health. After half a year, more than 60 percent were asymptomatic, after one year more than 70 percent and after one and a half year about 85 percent. ” He remarks: “The distinction between Crohn’s and ulcerative colitis is of significance. Crohn’s disease, in contrast to ulcerative colitis, heals with great probability within six months to one year and usually without complications. There are individual patients who have difficulties changing from the high-carbohydrate standard diet to the low-carbohydrate diet; they worsen acutely, have diarrhoea, fever and so on. However, this rarely lasts longer than a few weeks. Potential remnants (fistulas, etc.) must be removed surgically if they do not heal spontaneously; also narrowings in the bowel may require surgical intervention. However, if possible, one should wait until the underlying illness has resolved, until iron level, erythrocyte sedimentation and stools have normalized.” http://www.scdiet.org/7archives/lutz/lutz7.html"

  4. F
    Orka. Jag såg en ko som åt gräs en gång. Följaktligen. Ät gräs.
    Fusket och lurendrejeriet passerar så länge som vi låter det passera. Vad kan vi göra åt det?

    Apropå det, hur gick det med mötena som handlade om att ta fram en ny logotyp för att märka livsmedel? Det var ju ett gäng kända och välutbildade LCHF:are som var med på detta.

  5. Thomas Häggberg
    Märkligt att tidskrifter enligt ovan kan ta in och publicera en sådan studie???? 🙂
  6. Sonja
    Såna påståenden får mig alltid att fundera om de som gör det har en sån stark dimma i hjärnan pga. alla kolhydrater de äter och kan inte tänka längre...
    om paleo eller artegen föda eller kalla det också lchf vore farligt, gör människan sjuka och/eller feta, hur i all världen har vi överlevt stenåldern då?????
  7. jimmie
    I mitt tycke en meningslös studie som redovisas. Möss kan ju inte läsa.
  8. Piltson
    Andrikopolos har bekostats av ett australiskt regeringsorgan, som tycks fungera som livsmedelsverket. Deras hemsida redovisar inte dess finansiering, men här kan man se deras officiella kostråd:

    http://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/n55l_au...

    Det skandalösa är inte att det utförs sådana undersökningar, där erfarenheter med möss anses vara tillämpliga på människor. Det skandalösa är att massmedierna inte granskar och ger sakkunniga kommentarer.

  9. Carina
    Frågan är hur forskarna fått Råttorna/mössen att äta fettet. De äter normalt inte fett om inte man tillfört socker. Redovisar man vilken mat man gett gnagarna?
  10. Nisse
    I såna här studier, där man ska få möss att äta fett, så finns det en standardiserad blandning som innehåller inte bara fett utan en rejäl sötning också, annars äter inte mössen av blandningen. Kommer nu inte ihåg vart jag läste om den där blandningen, men det borde gå att googla på. Det är lite grann som när forskare undersöker hur människor mår av att äta på McD, och kommer fram till att det inte är bra att äta så fet mat.
    Jag förstår uppriktigt inte hur en del forskare tänker eller inte tänker. Men det klart, han fick ju in sitt namn i tidningarna.
  11. Tor H
    Det finnes et ketogent for man kan gi dem, det er lavt i karbohydratinnhold og høyt i fettinnhold.
    Det som kalles høyfettfor er det store mengder sukker sammen med fett, og bruker hvis man vil ha bestemte resultater som taler mot LCHF 🙂

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg