Nyheter

Ny studie: De som äter MER mättat fett får MINDRE hjärtsjukdom

angel_butter2

Det här är fantastiskt. En ny nederländsk studie följde 36 000 personer och försökte hitta ett samband mellan mängden mättat fett de åt och risk för hjärtsjukdom.

Den här gången fanns det verkligen ett samband. De som åt mer mättat fett (som smör) drabbades i mycket mindre utsträckning av hjärtsjukdom!

Studien i AJCN

Detta borde vara omöjligt

Det här är förstås bara en statistisk studie så den bevisar inte orsak och verkan. Den bevisar inte att smör skyddar mot hjärtsjukdom. Men det är ändå ytterligare en stor spik i kistan för den misslyckade fettsnåla kosten. Därför att det vore nästan omöjligt att få ett resultat som det här om mättat fett verkligen var farligt.

Tänk dig en studie där man fann att rökare fick mindre lungcancer, och ju mer de rökte desto mindre lungcancer fick de. Det vore konstigt. Det skulle inte heller hända. Eftersom att i motsats till mättat fett, är rökning faktiskt skadligt.

Här är en annan udda sak som inte skulle hända om mättat fett vore så onyttigt som en del fortfarande tror: Stunning: Saturated Fat and the European Paradox

Och här är en till: Det verkliga sambandet mellan smör och hjärtsjukdom i Sverige

Tidigare

Finansföretaget Credit Suisse: Framtiden är LCHF

TeicholzTeicholz

 

 

18 Kommentarer

  1. stenB
    Hypotsen att mättat fett är farligt kan väl anses motbevisad i och med den här studien. Men det är inte den första med "felktiga" resultat. Nina Teicholz nämner om den indiska studien på över en miljon järnvägsarbetare runt 1960. 12 års kortare livslängd och 7 ggr högre incidens av hjärtsjukdom hos de arbetare som bodde i söder och levde på en fettsnål kost med endast jordnötsolja som fett, jmf med de som levde på feta mjölkprodukter och kött i Norr. Ser ut som om vi blivit förda bakom ljuset av de som gjort vinster på billiga växtolje- och kolhydratsbaserade produkter.
    Svar: #2
  2. Snusmumrik
    Det är så att bristande korrelation för att mättat fett skulle vara skadligt för hjärtat gör att man kan avfärda den hypotesen.

    Korrelationer är lite luriga men just bristande korrelation är ett starkt motbevis mot en hypotes vilket många glömmer. Det finns då inte ens en misstanke om att hypotesen skulle kunna vara riktig.

    Att man ser en korrelation för att mättat fett skulle vara bra för hjärtat är däremot värdelöst och har inget som helst bevisvärde.

  3. Teo
    Från: http://hopefulgeranium.blogspot.se/2016/01/saturated-fat-epidemiology...

    When we look at fat and the main causes of mortality in Malmö, we find no correlation at all between saturated fat and any cause of death. Even the statistically insignificant correlations for CVD are in favour of saturated fat. When we look at total fat, there is an interesting variation. Men in the highest quartile for fat, at 47.7% of energy, have a 35% lower risk of dying of cardiovascular disease than men getting 31.7% of energy from fat.[3] There’s no effect of fat on cardiovascular disease in women, but higher fat consumption is associated with a 46% increased cancer mortality. This doesn’t correlate to saturated fat, or polyunsaturated fat, but to monounsaturated fat. Women in Malmö eat less fat from meat than men (who have no correlation between fat and cancer), so much of the monounsaturated fat may be coming from vegetable oils and liquid margarine. As Swedish polyunsaturated fat intakes are 4-8%, only a little above the natural range, the liquid margarine (made by Unilever) and cooking oils used will tend to be high-oleic lines.

  4. Johan Wallström
    Nina glömde visst säga att studien i Indien talar mot både fett-hypotesen och socker-hypotesen, vilket författarna själv noterade också, då intaget av vete och socker var väldigt högt i norr
    Svar: #6
  5. Filippa
    Men dietisterna och diabetessjuksköterskorna påstår fortfarande att mättat fett inte är bra!

    För att bli delegerad för att få ge insulin måste jag som personlig assistent regelbundet skriva prov där det rätta svaret är att inte rekommendera mättat fett till diabetespatienter utan istället lyfta fram fleromättat och margarin.

    Jag räddar mitt samvete genom att skriva "livsmedelsverket rekommenderar minskning av mättade fetter".

    Alla blir glada och nöjda, jag får min delegering och kan fortsätta med bregott på mackorna samt steka äggen i smör med fläsk till. Allra gladast blir personen med diabetes som får äta gott och får minskat sötsug.

  6. Johan
    Intressant, var kan man läsa om det?
  7. Johan Wallström
    s 902 sista paragrafen
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC487855/pdf/brheartj00329-...
    en uppföljning av samma författare:
    http://heart.bmj.com/content/30/3/303.full.pdf
    där dom misstänker att det har att göra med skillnader i blodkoagulering, baserat på skillnader i fett och mer fibrer i norra delen, och nästan ingen fiber i söder. En hastig bedömning i ljuset av senare studier verkar fiber-spåret vara viktigare, döm själv (med brasklapp för att nedanstående är smör, inte syrade mjölkprodukter)
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9409274
    http://ajcn.nutrition.org/content/87/2/317.full
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8385479
    http://www.gefaesse.at/download/5_aktuelle_literatur-12-05-2011/Nutri...
  8. Kerstin
    Och ändå är det inte ovanligt med kraftigt förhöja kolesterolvärden när man lägger om till lchf, värden som inte alltid går ner med tiden. Lösningen är då mindre mättat fett och mer enkelomättat. Men det är klart, tänker man att tvåsiffrigt totalkolesterol inte är något att bry sej om så kan man ju fortsätta med smör. Det är bara svårt för en olärd lekman att stå emot läkarna..
    Svar: #9, #10
  9. Björn
    Högt totalkolesterol behöver inte spela roll alls om fördelningen mellan HDL och LDL är bra. Läs på om kolesterol och Apo-kvot tex på Kostdoktorn så förstår du.
  10. stenB
    Enast dom små LDL-partiklarna är farliga och vanlig LDLmätning mäter endast vikter.Apo-värdena är mycket viktigare eftersom de räknar antalet partiklar. I apo-värdena får de farliga små partiklarna stor genomslagskraft. Kostdoktorn har utmärkt infomation i en del fakt sidor om detta. Sök på apokvot.
    Man kan också titta på triglycerider. Dessa lär bli högre än normalt vid stort intag av kolhydrater och samtidigt åker storleken på LDL partiklarna ned. Högt kolhydratintag = höga triglycerider och mindre LDL-partiklar.
    Läs gärna Chris Kesser's article om detta.
    http://chriskresser.com/the-diet-heart-myth-why-everyone-should-know-...
  11. Peter
    "Därför att det vore nästan omöjligt att få ett resultat som det här om mättat fett verkligen var farligt."

    Notera dock gärna att kaffe är farligt trots att det negativt korrelerar med, ja, risken att dö. Nåja, du skrev ju "nästan omöjligt".

  12. Pär
    Citat från Abstract: "The lower IHD risk observed did not
    depend on the substituting macronutrient but appeared to be driven mainly
    by the sums of butyric through capric acid, the sum of pentadecylic and
    margaric acid, myristic acid, and SFAs from dairy sources. Residual
    confounding by cholesterol-lowering therapy and trans fat or limited
    variation in SFA and PUFA intake may explain our findings. Analyses
    need to be repeated in populations with larger differences in SFA intake
    and different SFA food sources."

    Det är väl ställt utom allt rimligt tvivel att den fetträdsla som funnits tidigare har varit obefogad och att det är för stora mängder socker som är den stora boven. Men den rubrik du sätter på detta inlägg är totalt oseriös då artikeln inte visar ett skvatt av det du påstår i rubriken. Folk i allmänhet förstår inte ens abstractet i denna artikel och tror på det du skriver i rubriken, vilket är helt felaktigt. Du indikerar att det är bra för hjärtat att smälla i sig massa mättat fett. Sanningen verkar ju vara att det är bra att äta mindre socker och snabba kolhydrater och att mättat fett inte är alls så farligt som vi tidigare trott. Det är inte samma sak som att man blir frisk av att äta smör.

  13. Henrik
    Själv tål jag absolut inte smör och har aldrig gjort. Får fruktansvärda symptom.
    http://www.marksdailyapple.com/forum/thread54078.html
  14. Kerstin
    Vad jag menar är att det låter så enkelt ibland, men fungerar inte för alla. Själv gick jag från fettskrämd med "normala" kolesterolvärden till lchf med mycket mättat fett och skyhögt total, ldl och för högt apo. Jag önskar inget hellre än att det hade fungerat.
  15. Tor H
    Da burde man heller se på hvorfor kroppen mener de kolesterolverdiene er optimalt for kroppen på det tidspunktet.
    Er det noe feil i kroppen som kroppen forsøker å reparere, og derfor har økt kolesterolet?

    Det er tross alt kroppen som bestemmer kolesterolverdiene etter hva den har behov for.

  16. Lars Lundström
    Sveriges Radio måste också bemötas nu! Härom dagen sände de ett inslag där de intervjuade både Andreas och Annika Dahlqvist. De lyckades vrida det till att LCHF bygger på falsk forskning sponsrad av "köttlobbyn", och genom att ställa lömska frågor fick de även förespråkarna att framställa LCHF som en "köttdiet", och som man då kunde hävda skulle vara katastrofal för miljön. Nu handlar det ju inte om kött, dvs öka intaget av proteiner, utan som vi vet att släppa fettskräcken och minska kolhydrater. Proteiner kan ju komma från växtriket. Vi LCHF-förespråkare måste nu kraftigt invända mot denna nya angreppsvinkel, annars kommer våra motståndare att använda detta vapen mot oss..
  17. Charlotta
    När hjärt- och kärlsjukdomarna började öka på 70-talet tog man på något sätt för givet att det var fettets fel. Men man glömde bort att vårt intag av socker och vetemjölsprodukter ökade också. Egentligen var det bullar, limpmackor, chips, spaghetti, pannkakor och godis vi började trycka i oss allt mer av. Rätt märkligt egentligen att man bara stirrade sig blind på fettet...
  18. Britt
    Jag 66 år är inne på mitt fjärde år med LCHF och är jättenöjd med det. Jag har ingen övervikt inte högt blodtryck. På hälsokontroller har jag haft högt kolesterol men har bara en gång ( efter påtryckning från mej) kollat ordentligt och då var det det "goda" som var högt. Känner mej alltså fullt frisk. Men nu har jag "åkt på" hjärtflimmer och är ordinerad betablockerare och blodförtunnande. Jag funderar mycket på varför jag fått detta när jag verkligen tänker på vad jag äter o tar långa promenader.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg