Nyheter

Ny studie: Att minska på saltet kan kanske skada hjärtpatienter

Salt sprinkled on a wooden table

Är salt nyttigt eller onyttigt? Det är ett hett debatterat ämne. För de flesta kan lagom vara det bästa svaret.

En alldeles ny studie skakar det gamla rådet att personer med hjärtsjukdom ska undvika salt – vilket är det råd alla med hjärtsvikt får, baserat på noll riktiga bevis.

En ny studie följde 900 patienter med hjärtsvikt i tre år. Man fann att de som begränsade saltintaget överraskande klarade sig MYCKET sämre, med en 85% högre risk för förtida död eller sjukhusvistelse:

Det kan vara så att de nuvarande saltsnåla råden till hjärtpatienter – som alla får – är dödliga. De kanske behöver salt. Framtida högkvalitativa slumpade studier krävs för att veta säkert.

Mer

Snabbkurs i blodtryck

Svenskarnas saltvanor helt ok enligt ny studie

Är salt farligt? Eller nyttigt?

 

13 Kommentarer

  1. RickardR
    Självklart behövs salt, när vi utveckla våra hjärnor från marina livet så torde salt varit en stor del av vårt liv både i och utan på kroppen. Kan rekommendera boken "vatten apan" av Elaine Morgan
  2. Theresia
    Ja idag ser jag på salt som rena hälsokosten, i lagom dos förstås. Jag har hjärtsvikt och ibland har jag behövt ta en saltshot för att bli av med värk i bröstet. Det brukar hjälpa.
    http://nouw.com/fruwikstrom
  3. Johan
    Om det är så att saltreduktion riskerar att skada patienterna så kan det väl vara svårt att få en sådan studie godkänd, eller?
  4. stenB
    En tidigare studie, tror det var av hjärtsjuka New York-patienter visade visst samma: ökad dödlighet med mindre salt... Ett svag hjärta kräver salt för att kunna pumpa bra. Min tidigare kardiolog förklarade att anledningen till att jag fick en stark saltsmak i munnen och nästan spillde i byxorna när en kraftig angina-attack just vände var att kroppen då utsöndrade salt så att hjärtat kunde slå kraftigare. Hände mig ett tiotal gånger, innan jag började med LCHF. Då försvann alla dessa obeskrivligt otäcka upplevelserna inom bara en månad !

    De som bestämmer envisas dock med kvasimarkörer som att blodtrycket sjunker någon mm i snitt med mindre salt, utan att ha en aning om varför eller om det är bra. Samma som kolesterol: En sidovariabel tas som indikation på att något väsentligt blir bättre som att lågt LDL eller totalkolesterol minskar risken för hjärtsjukdom, trots att det sista ledet är baserat på mycket små skillnader endast i viss grupper (män som tidigare haft hjärtinfarkt) som baserats på observationsstudier. Varför? För att variabeln är enkel att mäta. Ungefär som att leta under en gatlykta istf där man tror man tappade nyckeln... Skandalöst och oansvaright, men så bestäms riktilnjer för preventiv vård idag, inte bara i USA utan även i Sverige....

  5. Peter
    Det där med salt är knepigt.
    Om jag äter saltrika produkter som oliver, fårost o bacon
    för att ta några exempel, så dröjer det inte länge innan jag
    får en våldsam klåda på benen.
  6. Paula
    Vi behöver faktiskt salt, men den vanliga bordssalten är den sämsta och mest behandlade, och den som höjer blodtrycket. Istället ska man satsa till havssalt eller andra liknande. Vi skulle må dåligt om vi inte skulle få salt, för även våra celler behöver salt och ämnesomsättningen. Så minska på den vanliga saltet eller helst byt till havssalt. Satsa på kvalitet istället för kvantitet. Häls./Paula ; )
  7. stenB
    Mercola har en intressant artikel om varför en diet med låg salthalt antogs sänka blodtrycket. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/20/salt-my...
    I artikeln förklaras att slutsatsen baserades på en studie av den s.k. Dash-dieten som var låg i salt, dock även i socker vilke man förbisåg, undanhöll eller tonade ned....
    Det är känt att sänkt fruktosintag har just effekten att blodtrycket sänks. Men studien är en typisk "etablissemangstudie" där man till synes avsiktligt ändrar fler variabler än en enda så att man med hjälp av mediainflytande kan anpassa det resultat som passar bäst. I artikeln skriver Mercola att det är välkänt att fruktos höjer nivån av urinsyra i kroppen vilket också är känt för att höja blodtrycket. Socker är 50% fruktos. Alltså en del nonsensvetenskap bakom saltvarningar och man msstänker att sockerindustrn ligger bakom för att avleda uppmärksamhet från sina egna skadliga produkter. Att havsalt är bättre/bra och även ger bättre smak är inte bevisat, men det är den naturliga produkten som använts i miljoner år till skillnad från bordssalt som är en konstgjord produkt utan de spårämnen som finns i havssalt plus viktigt magnesium och kalium.
    En kontrollerad studie där alla variabler är samma utom havssalt, bordssalt och lågsalt borde kunna finansieras av kostfonden. Men då behöver vi ge pengar till den regelbundet, något som jag är glad för att jag började med förra året!
  8. Tor H
    60 personer dør hver dag som følge av SLV's råd om salt ifølge Björn Hammarskjöld.
    http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/08/01/livsmedelsverkets-saltra...

    Han skrev også:
    "Genom att följa Livsmedelsverkets saltråd om att äta högst 6 g salt per dag får man hypertoni som "måste" behandlas. Genom att äta minst 25 g salt per dag normaliseras blodtrycket utan mediciner. "
    Her på kostdoktorn:
    http://www.kostdoktorn.se/ny-studie-tiotals-miljoner-kanske-tar-stati...

    25 gram?? Da kan man salte maten med god samvittighet 🙂

  9. David
    Eftersom bordssalt oftast är mindre kristaller en havssalt får vi i oss större mängd salt i förhållande till volym (det är mer luft mellan de större kristallerna i havssalt och himalayasalt). Bordssalt är så rent från andra ämnen att det kan anses vara en kemikalie - inget vi naturligt har fått i oss historiskt sett. Havssalt och Himalayasalt är den naturliga formen av salt. De lär innehålla en mindre mängd natrium. Dessutom innehåller de många olika naturligt förekommande mineraler.
  10. Moses Mattsson
    Av egen erfarenhet vet jag att med måttligt ökad saltintag minskar mina muskelkramper under de besvärliga årstiderna (vår och höst). Jag bär på ICD pga hjärtstopp för 3 år sedan.
    Ju mer jag urlakas via svett - ju mer salt måste man tillföra kroppen.
  11. Ewa Hultin
    Kan det bero på att havssalt inte innehåller Jod?
  12. Anne
  13. Eva
    Jag är anlagsbärare av en sjukdom som sitter i bi-njuren, som heter congental adrenal hyperplasi, för min del äter jag salt som vanligt, men barnet skulle få mycket allvarliga, kanske dödliga symtom om hen slutade medicinera ,då hen får medicin som gör att saltet inte forsar ur kroppen , vilket annars skulle ske. Även större mängder än normal saltande på mat förekommer när det känns som det behövs. Man får lära sig att lyssna på kroppen, vara observant när man utsatt sig för fysisk aktivitet.
    Salt är livsviktigt.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg