Ny studie: Är dagens vetebröd farligt för din hälsa?

dangerous_wheat

Dagens vete är inte samma sak som din mormor åt när hon var ung. Inte ens i närheten.

Dagens vete är kraftigt genetiskt förändrat för att växa snabbare och ge mer vetemjöl från ett mindre fält. Mer mat till svältande fattiga var en gudagåva, men kan det finnas nackdelar med det moderna supervetet?

Kan det vara skadligt för hälsan? Kan det exempelvis ge svåra magbesvär hos många?

Hjärtläkaren William Davis argumenterade för det i sin storsäljande bok Wheat Belly (på svenska: Brödberoende). Davis fick mycket kritik för att han överdrev det vetenskapliga stödet för sina teorier – vilket han gjorde. Men brist på bevis betyder inte att en teori måste vara fel.

En ny välgjord studie publicerad i British Journal of Nutrition testar en av dr Davis spekulationer, med dramatiska resultat.

Afifah’s blog: New Study Vindicates William Davis: Modern Wheat is more Toxic than Ancient Varieties

Studien

I studien fick tjugo försökspersoner med vanliga magbesvär (IBS) äta två olika dieter under vardera sex veckor:

  1. Moderna veteprodukter (exempelvis vetebröd)
  2. Motsvarande produkter lagade på gammeldags vete, som inte genomgått modern växtförädling

Försökspersonerna visste inte vilken av dieterna de åt och fick prova sex veckor med vardera dieten i slumpvis ordning. Inte heller studieledarna visste vilken person som åt vilken diet under tiden (studien var dubbelblindad). Det är alltså en mycket säker studie där eventuella skillnader bör bero på just vetet, och inte på inbillning eller förväntningar.

Skillnaden blev glasklar. När försökspersonerna med magbesvär åt det moderna vetet mådde de ungefär som vanligt, de hade sina vanliga magbesvär. Men när de under sex veckor åt gammeldags vete så förbättrades de med betydligt mindre magont, mindre svullnadskänsla i magen och bättre upplevd livskvalitet.

Förbättringarna var så stora att de knappast kunde bero på slumpen. Dessutom uppmättes minskade inflammatoriska ämnen i blodet hos personer som undvek det moderna vetet.

Sammanfattningsvis verkar dr Davis ha rätt åtminstone på en punkt. Modernt vete verkar vara rena giftet för personer med vanliga magbesvär. Det kan också – kanske – vara ett problem för personer med inflammatoriska sjukdomar (som reumatism, astma, eksem).

Har du märkt någon skillnad av att undvika vete?

PS

Finns gammeldags vete att få tag på idag? Nej, knappast i mataffärer åtminstone.

Om du har något tips på hur man hittar sådant så lämna gärna en kommentar.

Mer

LCHF och vanliga magbesvär (”IBS”)

Fazers fullkornsbröd ofta ren bluff

Brödförsäljning ger storförlust

Vetemjöl dissas på USA:s största hälsoprogram på TV

Bota ballongmage med LCHF

Ännu en mage räddad med LCHF

Boten för svullna magar?

 

134 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Jonas
    Ja förutom det vanliga förbättringar som samtliga med IBS eller liknade upplever så försvann min eksem.

    Har haft problem i flera år med eksem på fingrarna som försvann efter en månad på lchf. Trodde det berodde på att man mådde allmänt bättre och immunförsvaret blev bättre. Sen efter ca 7 månader åt jag en pizza och en kebabrulle på samma vecka. Direkt kom eksemen tillbaka på ett av fingrarna. Tänkte det var inbillning. Tillbaks på bra kost och det var borta några dagar senare.

    Nu efter ett år på lchf så har jag börjat med nån fincrisp och kornbröd. Båda innehåller lite vete och direkt så är eksemen tillbaka.... Så jag tål verkligen inte vetemjöl.!

    Svar: #15
    Läs vidare →
  2. sten
    Snälla Micke, nu är du ute och cyklar igen, eller kastar sten i glashus.

    Skillnaden mellan teori och hypotes är kvantitativ, inte kvalitativ.
    En terori består helt enkelt av ett antal hypoteser.
    Inget beviskrav finns så länge man nte presenterar det som fakta eller sanningar.

    Beträffande studiens kvalite så var den "double blind cross over" vilket betyder att försökspersonerna själva var kontrollgruppen. En mycket högkvalitativ metod som inte förtjänar din eller någon annans kritik.

    En utmärkt teori som verkar bara på god väg att bevisas tycker jag !

    Läs vidare →
1 2 3

Alla kommentarer

  1. Hanna
    Jag tycker faktiskt att Ica och Buffé har väldigt bra recept oavsett vilket diet man följer. Här kommer några exempel på hur det ser ut från senaste numret:
    http://www.ica.se/ica-kort-bank/buffe/matartiklar/recept-senaste-buffe/

    För mig kan dessa recept varieras i det oändliga beroende på vad man äter för kost. Äter man low carb kan man lätt skippa potatisen till makrillen och kanske ta mer ägg? Alla recept kan ju inte passa alla, men för mig är dessa recept rena, utan tillsatser och med mycket grönsaker- toppen! Vill man sedan lägga till lite extra oljedressing för att öka på fettet så finns det ju inget som hindrar en.

  2. Katarina
    Jag har också reagerat som du och tänkt att det beror på att ICA inte kan stöta sig med spannmålsindustrin. För övrigt är Buffé helt usel. Chefredaktören har varit det sedan 80-talet och borde bytas ut. Finns inga vettiga recept någonsin. Coops tidning är så mycket bättre.
  3. SGK
    Intressant kommentar. När politiker och "aktivister" (organisationer som jobbar för en bättre värld totalt sett) jämför Sverige med länder i exempelvis Afrika så kan vi ju konstatera att vi i Sverige har en betydligt högre medelålder, gott om mat, vi lever i fred, och har en massa andra fördelar som åtminstone jag är tacksam för varje dag. Men att det ser så ut hjälper ju inte den individ som mår dåligt av sin diabetes, övervikt, IBS, eksem, högt blodtryck, astma, migrän, värk, osv. Och för oss som då hittat ett enkelt och njutbart sätt att må bättre är det ganska givet att vi vill berätta om denna fantastiska upptäckt för alla. Vi vill att alla andra ska få ha det lika bra som vi. Dessutom är det inte som med kantarellstället, att ju färre som vet desto bättre för mig som individ. Nej, ju fler som vet desto större är sannolikheten att jag ska hitta lämplig mat i livsmedelsbutiken, desto större är chansen att jag hittar restauranger och kaféer som serverar sådant som jag vill äta osv.

    Så skilj på statistik för olika länder och individens lidande som kan vara stort även i Sverige. Och varför inte arbeta för att minska lidande även i Sverige, även om jag själv också starkt vurmar för välgörenhet och att bry mig om dem som har det betydligt sämre än jag.

    Så tänker jag 🙂

  4. Kattmoster
    Jo, det tar säkert tid för dem att svänga i frågan men vi får hjälpa dem på traven genom att använda vår konsumentmakt. Brödförsäljningen lär ju redan ha minskat. Dessutom verkar det bli vanligare och vanligare med mindre butiker som satsar på kvalitetsmat. Fortgår denna "trend" lär ICA bli tvunget att följa efter.
  5. Alex
    Ät inte suboptimalt. Skrota alla former av vete. Det som händer nu är att folk som fortfarande kämpar med sitt brödsug ges en chans att fuska med kamutvete eller något annat skräp med ursäkten att det är bättre än ett sämre alternativ. Det slutar aldrig väl.
  6. Tnsclb
    Skulle haft en tredje grupp som inte åt vete alls...
  7. Åsa
    Bifogar den korrekta referensen till själva studien:

    Effect of Triticum turgidum subsp. turanicum wheat on irritable bowel syndrome: a double-blinded randomised dietary intervention trial.

    Sofi F, Whittaker A, Gori AM, Cesari F, Surrenti E, Abbate R, Gensini GF, Benedettelli S, Casini A.

    Br J Nutr. 2014 Feb 13:1-8. [Epub ahead of print]

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24521561?dopt=Citation&report...

  8. Sigge
    Föreläsning om gluten och celiaki av den världsledande experten Alessio Fasano kan ses här:
    http://www.youtube.com/watch?v=VvfTV57iPUY&list=PLNa5tp7_ZCpLFlZ...

    Han kommer även att släppa en populärvetenskaplig bok ("Gluten freedom") i april.

  9. Roffe
    Man kan fråga sig hur blint försöket verkligen var ur försökspersonernas synvinkel, eftersom bröd bakat på "gammeldags" vete rimligtvis inte smakar som bröd bakat på modernt vete. Dessutom är väl självupplevd hälsa som uppsvälldhet och smärta inte så värst objektiva mätvariabler.
  10. Jacob Gudiol
    Nu vore det intressant att veta om kontrolldieten också bestod av "semi-whole-grain products", men gjorda på "vanligt" vete (Triticum aestivum), vilket jag antar, eftersom försökspersonerna annars troligen skulle ha märkt skillnaden.

    Det står att de använda en mix av "soft wheat" och italiensk durumvete. Så det var lite olika varianter av vete i den gruppen.
    .

    Det är som jag ser det inte säkert att studien ifråga visar på någon skillnad mellan "gammalt" och "nytt" vete. Det kan lika gärna röra sig om skillnad mellan vete ur den tetraploida respektive hexaploida gruppen.
    Studien visar alltså inte heller såvitt jag kan se av abstracten på att det skulle vara 1900-talets förädling av vetet som skulle ha några effekter. För att se det skulle man behöva jämföra "vanligt" vete av äldre sorter med "vanligt" vete av moderna sorter.

    Så sant så, fast du hittar inte den typen av tankebanor här 🙂

    Man vet sen tidigare att fruktooligosackarider som finns i vete och en rad andra livsmedel kan skapa tydliga besvär hos personer med IBS. Man vet också sen tidigare att till exempel spalt som har mindre fruktooligosackarider i sig hanteras bättre än "vanlig" vete hos personer med IBS. Hur det är med fruktooligosackarider i khorasanvete eller Katmut som användes i den här studien vet jag dock inte. Men det verkar vara en rimlig förklaring att det är lägre i den vetetypen.

    Glutenmängden är i vart fall högre i khorasanvete/katmut jämfört med vanlig vete (särskilt mjuk-varianterna) så att resultatet har med gluten att göra känna inte särskilt troligt.

  11. Thomas H
    Visst fasen kan kolhydrater vara ett problem Kalle, när nu större mängder höjer blodsockret och det är inte alls bra! För högt blodsocker leder i sin tur till många olika åkommor med tiden...... 🙂
  12. Naturist
    Flute, det finns inget naturligt med dagens vete. Det har manipulerats till absurdum de senaste åren.
    Håller helt med dig i ditt tredje stycke. För dagens vete kommer inte ens i närheten av dåtidens enkornsvete. Och med "dåtiden" menar jag ca 70 år tillbaks.
  13. Kattmoster
    Märkligt synsätt från ICA. De har väl ingen anledning att bry sig om livsmedelsverkets rekommendationer. De borde väl vara angelägna om att sälja det som kunden vill ha och nöja sig med att leva upp till de krav som gäller angående att maten inte ska vara omedelbart livsfarlig. Och vadå följa SLV:s rekommendationer. Sedan när rekommenderar SLV chips, ostbågar, godis, kakor och läsk? Då borde vi kunna förvänta oss att ICA nu plockar bort dessa varor ur sortimentet.

    För en tid sedan fick jag fylla i en enkät på ICA:s hemsida angående vad jag tyckte om Buffé. Det var riktigt roligt...

  14. Johannes
    Jag började med lchf för tre år sen, var 58 då. Första veckan försvann mina magproblem helt och har inte kommit tillbaka en enda gång, inte en enda minut sen dess. Före dess hade jag gått några år och undrat vad som bara blev värre och värre i magen hela tiden. Jag drog mej för att gå o undersöka. Klokt eller ej men jag ville inte få nån diagnos jag inte ville höra. Nu är jag inte orolig alls längre. Mår utmärkt.

    frid
    Johannes

  15. Angelica
    Hade reumatism från 2005-2009. År 2008 började jag äta LCHF, blev alltså friskförklarad några månader efter. Jag hade inflammation i hela kroppen, i varenda led, men allt är puts väck! Ja, jag behöver ju inte sitta här och övertyga er om varför LCHF är det mest fantastiska i världen, men ja, vill bara än en gång säga det! Så fort jag äter någon form av kolhydrat blir jag svullen och stel, men så länge jag håller mig borta (vilket inte är det minsta svårt såklart) så mår jag utmärkt! Så, kanske är det så som du säger, att vetet är en bov i det hela!
  16. hejafbk
    att inte äta kolhydrater är nästan omöjligt men man kan välja varifrån de kommer..
    Jag kör lowcarb = endast de kolhyrdrater som finns i grönsaker och mjölkprodukter.
    Mjöl- produkter/ceralier undviker jag helt. Har förstått att jag inte tål ceralier - t ex för att hålla vikten.
    När det gäller grönsaker använder jag både lök och morötter trots det högra kolhydratinnehållet eftersom jag anser dessa innehåller nyttigheter kroppen behöver.
    Var lycklig du som kan använda potatis som jag avstår ifrån nästan helt. Det blir några gånger / år jag gör avsteg t ex när jag vill ha janssons frestelse på jul och /eller påsk. Och sedan midsommar med färskpotatisen, de tillfällena unnar jag mig potatis , resten av året avstår jag potatis utan saknad.
    Bröd har jag ingen längtan efter längre - tack och lov.
  17. Anonym
    Äldre vetesorter odlas utanför Katrineholm och säljes i ett antal butiker i Sverige. Kolla warbrokvarn.se
  18. Bent
    Hej.
    Jag bor i Danmark. Här går det att få tag på vete och råg av gamla svenska sädesslag.
    http://www.aurion.dk sälger t.ex. "Dalarvete" och "värmländskt svedjeråg" som mjöl eller att mala själv.
    De hittade säden i en svensk genbank och har med åren lyckats få en ekologisk uppodling i Jylland.
  19. chris48
    Kamutvete och nakenhavre finns att köpa på nätet och i vissa specialbutiker.
  20. Åsa H W
    Dinkelmjöl är ett urtidsvete som inte förädlats. Finns från Saltå Kvarn och tyska leverantörer, säljs i vanliga butiker. Högre proteinhalt och smakar mkt bättre.
  21. Gunilla Krieg
    Industrin har länge betalat mer för vete med bättre bakegenskaper, alltså högre glutenhalt. Både växtförädling och nya metoder att mala vetet har förändrat bakegenskaperna enormt. Jag hörde i ett radioprogram att modernt vete innehåller tio gånger mer gluten än vetet gjorde för 70 år sedan. Kan det ha något samband med ökningen av glutenintolerans? Finns det någon vetenskaplig studie om orsaker till den ökade glutenintoleransen där samband med ökad glutenhalt i vete har undersökts? Jag är själv inte drabbad men har släktingar med glutenintolerans. När jag började med LCHF försvann alla magproblem genast. Nu har jag inte ätit bröd på sju år och mår perfekt.
    Svar: #124
  22. Birgitta
    Fint gammaldags vete vad heter det? Är det detsamma som som spelt och dinkel?

    Äter själv 1-2 brödskivor per dag (frukost) Har som många andra svårt att hålla mig ifrån bröd, även kaffebröd men har aldrig märkt några som helst problem varken med vete eller fullkorn. Hur länge måste jag avhålla mig från bröd (vete) för att jag ska märka någon skillnad om det nu är något i kroppen som jag inte kopplar till vetet. Är det någon som vet?

  23. Nils
    Dags att damma av spenatdebatten Doc. Nu publiceras de vetenskapliga studierna som bevisar att den LCHF hatade professorn CEA inte är så tokig. Ska bli spännande att se hur maffian reagerar, innan ni läser så kom ihåg att den säljer som smör så CEA kommer förmodligen dra in mer pengar än vad ni alla gjort tillsammans de senaste 10 åren. Fy fy!

    http://www.marketwired.com/press-release/Five-New-Human-Studies-Compl...

  24. Christin Edberg
    Gunilla, det finns mycket som tyder på detta. Att glutenintolerans ökat pga den stora mängden gluten idag. Vi är inte byggda att bryta ner denna mängd och detta förstör tarmen. Du skriver att du inte själv är drabbad av glutenintolerans men det finns även dold glutenallergi. Om du haft besvär som försvann när du började med lchf så har du en ledtråd redan där. Många går omkring med glutenintolerans utan att veta om det. Man utesluter laktos och annat. Men när de slutar med gluten så blir de friska och mår fantastiskt. Jag o h min familj är ett exempel. Nu kan vi alla äta vanliga mejeriprodukter utan problem. Vi har ersatt gluten med naturligt glutenfritt. Tyvärr vill inte alla lyssna. T ex min bror som har en krånglig mage och förmodligen beror detta på gluten. Men det är ju som bekant nästan omöjligt att vara profet i sin egen hemstad eller i sin familj. Ha det bra
  25. Lotta
  26. Henric
    Här odlas ekologisk spelt: http://www.lyckebogard.se/

    MVH Henric

  27. Swante Friberg
    Hej!
    Någon frågar om man kan få tag på "gammalvete".
    Finns en sort mer ursprungligt vete som heter dinkel, spelt eller speltvete.
    Beskrivs på Wikipedia under "dinkel".
    Man kan med fördel byta ut vetet mot dinkel under en period på prov, alternativt bara äta rent råg och havreprodukter, om man nu MÅSTE äta spannmål som ju passar bäst för fåglars matsmältning. De flyger ju bara bättre med ballongmage och de spelar ju ingen roll om de bajsar lösare!
  28. Agneta Holmgren
    Hej, har övergått en längre tid nu till att baka bröd med dinkelmjöl, detta skall väl vara en slags ursprungsmjöl har jag hört, rätt eller fel? Som alltid är det ju mängden som räknas, hur mycket mans stoppar i sig. Jag kan äta mycket bröd om det är gott annars äter jag med tanke på hälsosam mängd. Att surdegsbaka är ju heller inte bara en trend utan är att utveckla aromer och smak och att verkligen ta vara på det som mjölet kan ha i nutritionsväg.
  29. Anna
    Vi odlar och börjar nu sälja de gamla äldre vetesorterna till konsument. Vi har Ölandsvete som är en gammal lantvetesort som kommer från speltvete, men till skillnad från speltvete har det inte något hårt skal.
    Ölandsvete ger ca en 1/3 i skörd mot ett modernare högavkastande vetet de sk dvärgvetesorterna. Det är också längre i strået och tar därför längre tid att tröska. Ett ölandsvetefält är mycket vackert och påminner mycket om hur det såg ut på 50-talets journalfilmer från landet med riktigt böljande guldgult fält när det blåser. -Bedårande vackert!
    Ölandsvetet är så högt att det inte släpper fram ljus till marken och tack vare det så trivs inte ogräset. Det gör att produkten blir både friskare och starkare, vilket rimmar väl med vår filosofi på gården att naturen ska göra det mesta jobbet.
    När spannmålet skördats, rensats och torkas det ordentligt med en modernmobilvarmluftpanna som blåser igenom spannmålet med ren uppvärmd luft för varan ska vara sund o frisk att lagra att in.
    Mjölet är ett finmalet fullkornsmjöl utan tillsatser. Det mal i en höghastighetskvarn, vilket ger en lång hållbarhet på ett år. Mjölet håller en hög kvalité dvs. hög proteinhalt för den insatte bagarenskrav. Vi vill att det skall vara tillgängligt också för konsumenterna, inte bara bagerierna.
    Vi är ett familjeägt jordbruk och vi värnar för att kunna ge våra slutkunder bästa kvalité och kunna veta var vetet är odlat och vart det kommer ifrån.
    God och bra kvalité från lundaslätten skall bli tillgängligt för när-konsumenterna.
    -Det tycker vi är viktigt! http://www.fornkorn.se
  30. guzzen
    Jag bor i Upplands Väsby, där vi har ett Konditori "Kardemumma", som säljer ett matbröd bakat på gammaldags vete!!! 😀
  31. Kerstin
    Det finns en förening på Gotland som heter Gutekorn. De odlar och säljer bla. Emmervete, en gammal vetesort.
    Den som är intresserad kan gå in på deras sida och kolla: http://www.gutekorn.se/.
    Kerstin
  32. mika
    Slutade med vete för snart 3 år sedan. Jag har aldrig mer halsbränna. Jag har inte kunnat äta smör på 20 år. Ett par smörgåsar räckte för att frammana värsta halsbrännan. Nu kan jag äta hur mycket smör som helst - utan att få halsbränna. Utmattningssyndrom, värk i rygg och axlar och stelhet rent generellt - är också borta. 100% mer ork. Magen är normal, likaså avföringen. Inga mer diarér.

    Vete är ett fruktansvärt gift! Alla som jag lyckats övertalat att sluta har fått fantastiska resultat. Alla bör testa en vetefri månad - alla kommer märka samma sak - 100%

  33. Babajah
    Biofood.se har massor av ursprungliga spannmål såsom Einkorn,Spelt och det glutenfria Teffmjölet även andra totalt glutenfria mjölsorter utan massa jox
  34. Marianne
    Gammaldags vete av olika slag finns att få tag på på Gotland.
    Kolla Gutekorns hemsida.
1 2 3
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av