Ny stor studie: Lågkolhydratkost återigen bäst för både vikt och hälsovärden!

Är det farligt att äta lågkolhydratkost för viktminskning? Eller är det till och med HÄLSOSAMMARE än dagens fettsnåla råd?

En ny stor studie som publiceras idag ger nytt bränsle åt debatten och har redan gett stora rubriker i USA. I studien fick 148 personer äta antingen lågkolhydratkost (max 40 gram kolhydrater per dag) eller fettsnål mat under ett års tid.

Resultaten är liknande som i tidigare studier. Återigen gick de som åt lågkolhydratkost ner betydligt mer i vikt, i detta fall tre gånger mer:

Streckad linje = gruppen som åt lågkolhydratkost

De som åt lågkolhydratkost fick också mer minskad fettmassa.

Det som kommer att uppröra många mest är att lågkolhydratgruppen också fick bättre kolesterolvärden än de som åt fettsnålt! Som vanligt fick de mer av det goda HDL-kolesterolet, mindre triglycerider och en bättre kolesterolfördelning (total/HDL). Till råge på allt fick fettätarna i lågkolhydratgruppen klart lägre riskvärdering för hjärtsjukdom enligt 10-year Framingham risk score!

Dessutom fick man på lågkolhydratkost tydligt lägre inflammation i kroppen (mätt med CRP).

Slutligen får konspirationsteoretiker inget stöd för att ”köttindustrin” ligger bakom alla studier som visar att lågkolhydratkost fungerar bäst. Denna studie finansierades av amerikanska skattepengar (via National Institutes of Health). Ingen av författarna har några ekonomiska kopplingar till industrin.

Redan innan denna studie var resultaten relativt entydiga i att lågkolhydratkost ger bättre vikt och hälsovärden än dagens fettsnåla råd:

Lågkolhydratkost effektivast för viktnedgång, enligt ny svensk expertutredning!

Efter dagens studie blir sanningen bara ännu tydligare, och det blir ännu svårare (och pinsammare) att försöka stoppa huvudet i sanden.

När ska överviktiga svenskar börja få vetenskapligt sunda kostråd i sjukvården? Snart, förhoppningsvis.

Studien

Annals of Internal Medicine: Effects of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets: A Randomized Trial

Stora rubriker i USA

Läs mer på svenska

Ann Fernholm: Ny studie: lågkolhydratkost återigen bäst i test

Vilken blir första svenska tidning att skriva om studien? Tipsa gärna i kommentarerna nedan!

Testa själv

LCHF för nybörjare

 

49 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Håkan
    # 4 Lena

    De tre literna vatten hade förbluffande stor inverkan på blodfetterna, eller vad tycker du?

    Läs vidare →
  2. Lena,
    Det där kilot späck som skiljer grupperna i rent minskad fettmassa måste också bero på vätskan som binds till kolhydrater då. 😉
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Jonas A
    Intressant att vikten ökar lite på lchf efter ett år men att fettmassan minskar under samma period. Förbränna fett och bygga muskler är ju helt omöjligt!! 😉 obs ironi !! Wink wink
  2. Pingo
    För min del så har jag med LCHF fått otroligt bra blodfetter som rimmar med de här graferna. Lite oväntat för min del var att blodets tjocklek minskat så mycket att jag inte vid 60 års ålder behöver blodförtunnande medicin. Det verkar som att jag inte är ensam om detta men någon ordentlig studie har jag inte stött på. Det kanske också är förklaringen till att man med LCHF lättare får blåmärken det första året?
  3. Leopold
    Undrar om studien tar bort de som slutar äta som de är tillsagda eller om de fortfarande räknas? De flesta andra studier verkar vara så dumma. Undrar vilka än bättre resultat det hade varit annars.
  4. Lena
    Det skiljer ungefär tre kilo mellan grupperna.
    Det är i stort sett den vätska som binds till kolhydrater.

    Ergo, ingen skillnad alls.

    Svar: #5, #7, #8
  5. Håkan
    # 4 Lena

    De tre literna vatten hade förbluffande stor inverkan på blodfetterna, eller vad tycker du?

  6. Gabriella
    Intressant studie! Får mig att tänka på en dokumentärfilm jag såg ganska nyligen, tror den hette "Forks over knives". Är det någon som har sett den? Hade varit intressant att höra era åsikter om den då den handlar om vegetarisk mjölkfri kost och de hälsoeffekter försökspersonerna i filmen uppnått.
    Svar: #12
  7. Hjopek
    Och hur förklarar du ökningen i fettmassa hos gruppen som åt fettsnålt?
    Drack de mer vatten? ;D
  8. Lena,
    Det där kilot späck som skiljer grupperna i rent minskad fettmassa måste också bero på vätskan som binds till kolhydrater då. 😉
  9. Gunnar
    Hur många bevis ska det krävas för att SLV ska fatta? Livsmedelsverket, det är dags att vakna nu, bita i det sura äpplet och inse att ni haft fel hela tiden.
  10. Åsa
    Den här "nyheten" kan väl också vara värd att uppmärksammas?
    http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nordiska-dieten-bra-for-halsan
  11. Tuva
    "Why did the low-carb dieters benefit? “As a proportion of the carbs they were having, the low-carb group had a much higher proportion of fiber,” "
    Det där älskade jag lite extra mycket, haha. Eftersom vi alltid får höra att vi kommer dö förstoppningsdöden om vi inte äter fullkorn. 😉

    Low-carbgruppen åt ca 30% kolhydrater. Det är ca 150 gram om dan det. Det är nätt och jämt att man kan kalla det lowcarb men okej. Jag kommer i alla fall aldrig upp i de siffrorna utan att äta godis eller dricka juice. Om jag åt spannmål skulle jag kunna köra upp det med en macka eller en portion ris, då går det fort att komma upp i SLV:s "rekommenderade" mängder kolhydrater.

  12. Olof
    Jag är rätt säker på att jag vet vad Forks Over Knives-gänget hade svarat på den här studien. Den grupp som åt en "låg-fett"-diet åt 30% fett, vilket inte är låg-fett. Det här hög-fett. Den här studien jämförde 2 olika versioner av hög-fettsdiet. I den diet som används i Forks Over Knives, och som ofta ger väldigt hälsosamma resultat, ska man få 80% av sitt energiintag från långsamma kolhydrater, 10% från fett och 10% från protein. Det är en låg-fettsdiet.
  13. Michel
    Enligt Tuva är det knappt en lågkolhydratdiet och enligt Olof är det inte lågfett. Så man har jämfört två medelfett- och medelkolhydrat-dieter med varandra och den ena var mindre dålig än den andra.
    Svar: #14
  14. Råden man gav lågkolhydratgruppen var max 40 gram kolhydrater per dag. Det bör alla utom de mest extrema se som lågkolhydratkost.

    Att inte alla följde råden exakt är ofrånkomligt i en ett år lång studie på människor. Eftersom man inte kan låsa in människor och experimentera på dem under åratal så är det denna typ av studie vi kan få när det gäller långtidseffekter – eller ingen studie alls.

  15. Chrille
    Tycker det är intressant. Fler och fler studier hopar sig och bevisen ökar. Den här studien var däremot rätt liten för att vara en koststudie (148 pers) och jag hoppas verkligen det kommer fler studier som är än större och med mindre variabler (nu har jag inte läst, men jag kan tänka mig att det finns en del faktorer som behöver tas i åtanke).

    Vad jag vill är att det inte ska finnas några möjligheter till att kritisera min kosthållning. Jag har många i min närhet som är väldigt fettskrämda, och min kost är skrämmande i deras ögon. Jag vill ha så mycket vetenskapliga bevis som möjligt att slänga fram när diskussionerna börjar.

  16. Tuva
    150 gram om dan är helt klart att föredra framför SLV:s spannmålskrävande råd om 60% kolhydrater - vilket på ett kaloriintag på 2.000 kcal om dagen betyder att man ska moffa i sig 300 gr kollisar om dagen. Man måste ju äta potatis som en liten termit för att komma upp i det, bortåt två kilo!

    Studien är ju intressant och blir ännu en sten på lågfettsdogmats grav.

    Sen fortsätter jag drömma om en näringsdiskussion som inte tjafsar om macronutrienter eftersom de är tämligen ointressanta egentligen. 100 gram kolhydrater från spannmål gör helt andra saker i kroppen än 100 gram från rovor (bortsett från mängden, alltså). 50 gram fett från nötter, fet fisk eller gräsbetat kött gör helt andra saker i kroppen än 50 gram transfett eller hårt processade växtoljor.
    Kvalitet och ursprung vinner varje kamp mot processat whatever varje gång. 🙂

  17. Bengt Nilsson
    Studie efter studie visar samma resultat, lågkolhydratkost ger bättre resultat. Tror SLV, dietister, och andra kolhydratförespråkare vet att det är så, men om man som de rekommenderat högkolhydratkost i minst 30år så måste vi hjälpa dem istället för att smutskasta dem. Bästa hade varit att föra saklig dialog med SLV och finna en väg då de kan "rädda anseendet" och "hålla huvudet högt" trots att de ändrar sina åsikter och därigenom sina kostråd. Om SLV ändrar sina kostråd, kommer nog LCHF-boomen Andreas och många andra kämpar för.
  18. Q
    Enligt NYT så blev de rekommenderade att främst använda raps/olivolja även om de åt något större andel mättat fett. Stor skillnad med amerkanska rekomendationer men mindre jämfört med NNR:s 10%.. Långt från LCHF.
    Svar: #19
  19. Fel och fel.

    1. LCHF behöver inte innehålla mer mättat fett än de hela 13,5 % mättat fett som de i lågkolhydratgruppen åt. Det finns ingen minimigräns, man kan gärna äta LCHF med gott om olivolja etc. om man vill.

    2. 13,5 % mättat fett är inte mindre än NNR tillåter, det är betydligt mer.

    Svar: #22
  20. sten
    Kanske medför förtunnat blod lättare blåmärken.
    Annars är blåmärken en utmärkt indikator på C-Vitaminbrist.
    C-vitamin tas lämpligen med mat så att det tas upp direkt och ej tillverkar dyr urin istället.
  21. Beholder
    För dom som vill läsa en djupare genomgång av studien utan att läsa själva studien kan kika på den här länken http://wholehealthsource.blogspot.se/2014/09/low-carbohydrate-vs-low-...
  22. Q
    1. Nja många LCHF förespråkare verkar se vegetabiliska oljor som rena giftet.

    2.Helt rätt jag skrev fel. Fullträff!

  23. Marie
    Intressant läsning. Tror fortfarande att LCHQ är en bra kosthållning, som förespråkar ca 20 procent kolhydrater av hög kvalité, men att man får hitta sin egen balans mellan fett, proteiner och kolhydrater (vi mår bra av lite olika proportioner). Men kvalitén på råvarorna är i alla händelser det viktigaste, dvs så naturlig mat som möjligt, oprocessad givetvis, och så giftfri som möjligt. Tror inte det är krångligare än så faktiskt.
  24. gustav
    "Tror inte det är krångligare än så faktiskt."

    Om det inte är krångligare än så, betyder det att vi ska lägga ner all forskning?
    Hur många varianter av det här har vi inte hört genom åren?

    "Ät mindre, spring mer, krångligare än så är det inte"
    "Ät mindre fett så kan du äta större portioner, krångligare än så är det inte"
    "Fyll tallriken primärt med kolhydrater så får du bättre hälsa, svårare än så är det inte"
    Och så vidare.

    Inställningen "krångligare än så är det inte" är farlig, det innebär att man anser sig fullärd och därmed slutat lyssna. Det positiva är att man har vad som krävs för att bli dietist.

  25. Storman
    Andreas Eenfeldt nämner att högfettgruppen minskade i fettprocent. Det är en rimlig målsättning för alla som vill gå ner i vikt. Lågfettgruppen gjorde tvärt om. De minskade i muskelmassa och var fetare vid studiens slut även om de vägde mindre. På gränsen till oetiskt att låta undersökningen fortsätta efter 6-månadersuppföljningen då denna effekt redan tydligt hade inletts.
  26. Alexander S
  27. Irene
    Litte kuriosa världen äldsta levande kvinna nu är italienska på 127 år ! ; Choklad och singel liv!"
    Svar: #28
  28. KB
    Inte så mycket fredagsmys för den italienska kvinnan! För mig har det varit så, jag tar bättre hand om mig när jag är singel....tränar mer, äter bättre!
    En liten kuriosa? Jag har ätit LCHF i över tre år, får jag sår på huden nu läker det dubbelt så fort! Fler som har märkt detta? Dessutom efter tre graviditeter hade jag lätt för läckage (skratt och hosta), men detta har också blivit mycket bättre!
  29. Camilla
    Hej!
    Jag har hållit på i 2 1/2 år nu med lågkolhydratsdiet (ca 25g/dygn), och gått ner i vikt. MEN; kolesterolvärden har höjt sig från total kol. 6,6mmol/l till 10,9mmol/l. Så kan nog inte alltid underskriva att blodvärden blir bättre med det här.
    Svar: #31
  30. Agneta
    Hej, finns det något som tyder på att man inte skulle behöva ta blodförtunnande medicin när man äter lågkolhydratkost? Har fått blåmärken och kopplar det till intaget av Trombyl som jag började med för någon månad sedan. På eget bevåg minskat till att bara ta varannan dag men får fotfarande blåmärken. Ska ta upp detta med min läkare men han kan nog inte svaret på om lågkolhydratkost har den inverkan på blodet att blodförtunnande kanske inte behövs.
  31. Matilda
    Men du kan inte enbart titta på det totala kolestrolet. Det är helt intetsägande. Du måste kolla specifikt på hur högt LDL-kolesterol respektiv HDL-kolesterolet. För är det en höjning på HDL så är ditt kolesterolvärde bra, då HDL-kolesterolet har en skyddande effekt mot hjärt-och kärlsjukdomar.
    Svar: #34
  32. Jamenvisst
    Som vanligt, vegetabiliska fetter räddar kolesterol värdena och LCHF.

    #29 Camilla, LCHF kost med hög andel kött, mejeriproduker, ägg, lever etc ger högre kolesterol värden.

    Vittkött, fisk och vegetabiliska fetter ger bättre kolesterolvärden speciellt om du kommer från en kost med högre andel av ovan.

    Många LCHF gurus anser inte att kolesterolet är av vikt. Forskning som enhetligt under mer än hundra år pekat mot samma håll säger en annan sak. Kolesterolet är den avgörande faktorn i hjärt och kärlsjukdomar.

    Ta bort kolesterol genom föda och hjärt och kärlsjukdomar försvinner nästa totalt.

    Dessa forskningsresultat läser du inte här eller på liknande sidor. Det finns tusental och åter tusentals forskningsresultat som pekar åt samma håll.

    Kostdoktorn har under alla dessa år endast presenterat ett fåtal studier som visar på en förbättrad blodhälsa med LCHF. Många studier blev bra pga av en hög andel vegetabiliska fetter och inte animaliska eller så är det pga viktminskning bland de i studierna. Alla förbättrar sina värden när vikten minskar. Många är tvivelaktiga då de sponsrats av kött och mejeri industrin.

    Ta lite tid och studera vad dessa LCHF, Low carb gurus säger i sina filmer, intervjuer och sina skriftliga uttalande. Finns ingen enhetlighet kring kolesterolets roll gällande hjärt-kärl sjukdomar. Den ena säger att det ska ner snabbt och vara långt under de värdena som till och med Kostdoktorn har. En annan guru säger att om det ena värdet delas med det femte så blir det nog bra.

    Det är en soppa utan dess like gällande vad som är rätt. Det enda vi vet är att ALLA gurus saknar kompetens i frågan och har ingen forskningserfarenhet. Alla tusentals av heltidsarbetande forskare med senaste teknologin har helt fel. HELT FEL. Konstigt!!

    Dina kolesterolvärden går åt fel håll och du bör ta detta på största allvar.

    Fundera på denna bild gällande fett. http://chartsbin.com/view/1158

    Svar: #35, #47
  33. Henrik
    Jamenvisst #32 om du mot förmodan inte är ironisk, så läs lite HÄR: http://www.kostdoktorn.se/kolesterol
  34. Camilla
    Hej Matilda!

    Mina värden är just tvärtom. Alltså LDL är högt 8,2mmol/l och HDL 2,0mmol/l.trigly är 1,12mmol/l.

    Svar: #49
  35. Johan
    Vad vill du visa med länken till bilden? Det handlar inte om kolesterol men om fettintag?
    Därefter kan man se att tex Mexico har relativt lågt fettintag, Frankrike och USA har högre fettintag.

    Kollar man på andel överviktiga i en annan bild (WHO): http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7151813.stm

    Ser man att USA, Mexico har hög andel feta, Frankrike mindre. Så m a o inte särskilt konkluderande enligt mig om det är avsett som slagträ mot LCHF. Alla äter ju i vilket fall minst ca 60% icke-fett...

    En motsvarande bild med andel av konsumtion av socker och snabba kolhydrater per land hade varit intressant.

    Svar: #36
  36. Jamenvisst
    Eller kanske en bild kring totala kalori intaget per dag/person.

    http://chartsbin.com/view/1160

    Mycket fett och mycket kalorier i de länder som din länk visar på Obesity, övervikt.

    Titta på de länder som inte har mycket fett. Det bli mycket kolhydrater istället, eller hur.
    Finns det ett stort överviktsproblem (enligt din BBC länk) i dessa länder?

    Blir man fet av kolhydrater?
    Är kolhydrater ett problem när det gäller att hålla en bra vikt?
    Är frukt ett "godis" som man blir fet av, du vet fettlever, höga sockervärden i blodet.
    Får man en diabetes av en hög kolhydrat kost?

    Vad äter dom som har minst problem med övervikt, fetma och allt som kommer med detta.

    Frågan är vem som stoppar huvudet i sanden.

    Johan, du kan sedan dela upp totala fettintaget i de olika fetterna och jämföra med hjärt och kärl sjukdomar.

  37. Tor H
    Hvor stor del av karbohydratene var fruktose i disse landene?
  38. Simon Karfunkel
    Här är en nypublicerad artikel från TT. Inte konstigt att allmänheten blir förvirrad av alla bud hit och dit.
    Undrar hur de har genomfört denna studie för att nå ett sådant resultat...

    http://www.di.se/artiklar/2014/9/4/alla-dieter-duger-men-svik-den-inte/

    Svar: #39
  39. Martin
    Ja du, om du hade läst artikeln så ser du att det är en review på 48 st olika viktminskningsstudier. Resultatet är precis som det står, ingen större skillnad efter 6 eller 12 månader mellan lågfett och lågkolhydrat.

    http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1900510

    Man kan välja vilken diet man vill, nyckeln till framgång är följsamhet.

    Svar: #40
  40. Tor H
    Står det ikke at low carb var opptil 40% av kaloriene fra karbohydrater?
    http://jamanetwork.com/data/Journals/JAMA/930710/joi140107t1.png
    Er det virkelig low carb?

    Har du kanskje en studie med virkelig LCHF, eller kanskje ketogent kosthold?

    Svar: #41
  41. Martin
    Det beror ju så klart på studiens utfall.

    Är resultatet dåligt, då är det inte LCHF med upp till 40 E% kolhydrat.
    Är resultatet bra, då är det LCHF med upp till 40 E% kolhydrat.

    Man flyttar och anpassar hela tiden definitionen beroende på resultat.

  42. Tor H
    Nei, det ligger i bokstavene LCHF, altså Low Carb High Fat.
    Synes du 40% karbohydrater er low carb?

    Dette er en propagandastudie av kaloritilhengerene for å få ønsket resultat.

  43. Jamenvisst
    Kostdoktorn, Studien du nämner ovan framstår som ett stort skämt.

    Low fat gruppen från 35 till 30 % fett. Inga förändringar i kosten utan bara dra ner lite på fett. Med andra ord de fortsatte att äta standard USA skit mat. Du anser att detta är en low fat kost.(knappast) Denna grupp åt ca 2000 kalorier per dag.

    Low carb gruppen, där ströp man kolhydrater med 75%.(standard USA kost kolhydrater, läsken, kakor och andra industri kolhydrater gick bort)
    Denna grupp åt 1800 kalorier per dag. Konstigt att dom gick ner mer i vikt. 200 kalorier mindre per dag. Lite matte löser detta.

    Kostdoktorn, jag undrar hur man som en seriös person kan slå på trumman med ovan studie.

    Låt oss avsluta med att risk förbättringen gällande hjärt- kärl hälsa var 1% ( EN PROCENT)

    Det är alltså 1 % bättre att äta en low carb kost som du hyllar jämfört med en standard USA kost. En kost som vi vet resultatet av. Tänka sig 1%.

    Svar: #44
  44. Fel. Lågfettsgruppen var ingen "standard USA skit mat". Citerar ur studien:

    "Those assigned to the low-fat diet were instructed to maintain less than 30% of their daily energy intake from total fat (with <7% from saturated fat) and 55% from carbohydrate, based on National Cholesterol Education Program guidelines"

    Detta var alltså fettsnåla hälsoråd för hjärtkärlhälsa vilket gör det ännu mer ironiskt att de inte bara gav sämre vikt utan också sämre hälsovärden.

    Svar: #45
  45. Jamenvisst
    Fel, Standard USA mat är skit mat. Detta vet vi ju eftersom det ser ut som det ser ut.
    Vi vet inte i studien exakt vad dom åt men det sägs att fiber mängden var låg vilket visar på att det var Junk food som man fortsatte att äta.

    Personerna var överviktiga. Man kontrollerade inte mängden kalorier, det var självrapportering. Överviktiga och själv rapportering har visat sig att inte stämma så bra.

    Man bad den ena gruppen försätta leva med små förändringar och den andra stora förändringar.
    Båda grupperna höll inte de uppsatta målen.

    Sen vet ju du mycket väl att en överviktig som går ner i vikt förbättrar sina värden. Detta sker oberoende av vilken kost som väljs.
    Mättat fett är inte den avgörande grunden till hjärt- kärl sjukdomar. Mättat fett är en del av utvecklingen av åderförkalkning under hela livet. En del av flera.

    3.5 kilo över 1 år på överviktig grupp med en BIA mätmetod. !!

    Är du intresserad av hjärt och kärl hälsa så kan du väl publicera lite information kring de som äter en oprocessad högkolhydrat kost.
    Stor del av Afrika, Asien, Sydamerika, miljarder människor med optimal kärlhälsa. Låg diabetes, fetma och diverse andra moderna åkommor. Dom lever, dom finns. Hela planeten är fylld med dom.

  46. Tor H
    Igjen glemmer du at det er forskjell på karbohydrater og karbohydrater.

    Består de hovedsakelig av fruktose kommer helseproblemene, består de hovedsakelig av stivelse uteblir helseproblemene.

    Eksempelet ditt er derfor verdiløst 😉

  47. Slacktivisten
    Dessa forskningsresultat läser du inte här eller på liknande sidor. Det finns tusental och åter tusentals forskningsresultat som pekar åt samma håll.

    Då kanske du kan bistå med en eller annan länk till någon av dessa tusentals och åter tusentals studier? Så vi andra kan hitta dem?

  48. Thomas H
    Märkligt egentligen att Dietistförbundet inte har någon avdelad med uppgift att granska nyare studier inom sitt område (dom har kanske det?). Som det är nu så verkar det bara som dom inväntar en högre styrning om hur dom skall agera.......(SLV eller SOS eller någon annan ??) Som tur är så finns där ju enskilda dietister som reagerar på "kliniska" resultat ändå.... Det får nog skapas en egen matrevolution inom dietistförbundet om dom nu skall hänga på det rätta tåget inom en anständig tid!!! 🙂
  49. Magnus
    Camilla, kanske är det så att ditt LDL har ändrat form från små täta LDL-partiklar till stora fluffiga LDL-partiklar? I så fall kan LDL-värdet stiga även om risken för hjärt-kärlsjukdom minskar. Du verkar ju ha en helt fantastisk ratio mellan HDL och triglycerider, vilket är ett tecken på låg risk för hjärt-kärlsjukdom.

    Håller du på att gå ner mycket i vikt? I så fall kan kolesterolvärdet öka tillfälligt, tills viktminskningen planar ut. Detta beror på att fett lagras tillsammans med kolesterol i fettcellerna (85 % fett och 15 % kolesterol, har jag för mig). När fettet släpps ut ur fettcellerna till blodet, följer kolesterolet med ut.

    Nu spånar jag bara... jag vet ju såklart inte varför dina kolesterolvärden ser ut som de gör, men det kan vara så som jag skrev ovan... kanske. 🙂

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av