Ny kolesterolpanik i Norge

Panik

Med jämna mellanrum dyker mer hysteriska hälsolarm om lågkolhydratkost upp i media. Senast i Sverige var i februari, då en läkare som ”fruktade” att LCHF var farligt fick Aftonbladets löpsedel för sig själv.

Det senaste larmet dök upp i Norge igår. Orsaken? En rapport om sju personer som ätit lågkolhydratkost i fyra veckor visade att de gått ner lite i vikt och upp lite i kolesterol.

Bland annat hade det goda HDL-kolesterolet ökat rejält, vilket är utmärkt. Detta håller man dock märkligt tyst om i rapporteringen. Totala kolesterolvärdena blev i genomsnitt 5,2 vilket är… trumvirvel… helt normalt!

Jag ser inte vad som är så oroande med denna lilla rapport. Ändå gav den krigsrubriker på norska:

Hela bilden

För de som inte vill försöka återuppfinna hjulet finns mångdubbelt större och längre studier på lågkolhydratkost. En aktuell genomgång av 17 olika studier på lågkolhydratkost med sammanlagt över 1 000 deltagare under mycket längre tid visar en säkrare bild:

En sammanfattning: Deltagare som fick råd om LCHF-liknande mat gick i genomsnitt ner sju kilo och fick bättre kolesterolvärden, bättre blodtryck och bättre blodsocker. Man ser en liten stegring av LDL-kolesterol i början, men den effekten försvinner i längden.

Det är intressant vilken panik som kan blåsas upp i media över en korttidsrapport om sju personer med spretiga resultat (lite högre totalkolesterol och LDL, men bättre HDL och vikt). Samtidigt ignorerar man alla stora långa internationella studier som visar genomgående förbättrade hälsovärden i längden.

Tidigare larm

Flera av de norska artiklarna nämner också den uppblåsta svenska enkätundersökningen som gav ett medialarm förra sommaren. Tro det eller ej, men den grundas på en enda (!) enkätundersökning från 1991 och det som kallas lågkolhydratkost är snarare skräpmat (40% kolhydrater):

Lågkolhydratkost är hett och media bjuder glatt på stora rubriker för alla larmrapporter. Men jag blir lugn i hela kroppen av att se bristen på substans bakom larmen. Finns det inget värre att skrämmas med så verkar lågkolhydratkost vara extremt säkert.

Vad tycker du?

Mer

Tidigare larm om LCHF

 

35 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tuva
    Jag har tack vare LCHF gått ner 20 kilo, blivit av med mina återkommande och mycket djupa vinterdepressioner, slutat snarka, sover gott och vaknar utvilad efter 7-8 timmar sömn (viss skillnad mot innan när jag vaknade utmattad efter 9 timmar sömn), har en jämn (och hög) energinivå över hela dagen, inget sockersug, hår, hud och naglar är starka och friska, dragit ner mina sjukdagar med 2/3 mot innan, min astma har nästan helt försvunnit, min mage är numera praktiskt taget gasfri och allmänt i lysande skick och knävärken som visade sig bero på vete och inte övervikt är borta.

    Enligt skrämselpropagandan kommer jag dö knall och fall av den här kosten. Själv är jag beredd att ta chansen. Min riskkalkyl säger att det är ungefär lika troligt som att bli uppäten av en drake. 😉

    Svar: #7
    Läs vidare →
  2. Milla
    "Min riskkalkyl säger att det är ungefär lika troligt som att bli uppäten av en drake."

    Morgondagens löpsedel: LCHF ÖKAR RISKEN ATT BLI UPPÄTEN AV DRAKAR!

    Svar: #9
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Magnus
    Fler nya studier:
    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kosten-kan-paverka-prostatacancer/
    "Enligt studien kan man minska risken för att dö i prostatacancer med 30 procent genom att byta ut tio procent av kolhydraterna i kosten, som bröd, pasta och socker, och animaliskt fett till vegetabiliskt fett, som olivolja och nötter."
  2. Lennart
    Jag bor i Norge, och känner mig nästan hätsad... Spes nu som jag har satt inn stentar. Och det enda man då hör är ju grova kornprodukter, och massa frukt och grönt. Men nåt detta kiv iaf klara av, är skapa en oro, som troligen inte är bra för hjärtat. Har inte mätt på ett bar tag, och vet ej om jag vill. Men om jag gör det, så blir det nog hos Hexberg-kliniken. Dom splitar iaf upp värdena på kolesterolet.
  3. Tuva
    Jag har tack vare LCHF gått ner 20 kilo, blivit av med mina återkommande och mycket djupa vinterdepressioner, slutat snarka, sover gott och vaknar utvilad efter 7-8 timmar sömn (viss skillnad mot innan när jag vaknade utmattad efter 9 timmar sömn), har en jämn (och hög) energinivå över hela dagen, inget sockersug, hår, hud och naglar är starka och friska, dragit ner mina sjukdagar med 2/3 mot innan, min astma har nästan helt försvunnit, min mage är numera praktiskt taget gasfri och allmänt i lysande skick och knävärken som visade sig bero på vete och inte övervikt är borta.

    Enligt skrämselpropagandan kommer jag dö knall och fall av den här kosten. Själv är jag beredd att ta chansen. Min riskkalkyl säger att det är ungefär lika troligt som att bli uppäten av en drake. 😉

    Svar: #7
  4. Svorskan
    Men jag tycker mig ha läst att det inte är kolesterolet som är boven i dramat. Att det är kolhydrater (socker) som skapar inflammerade blodkärlsväggar och att det är DET som skapar problemet. Har dessutom läst att människor som lever längst inte alls har låga kolesterolvärden. Tyvärr är jag usel på att komma ihåg vart jag läser saker, men inte var det i Kalle Anka i varje fall. 😉
  5. Cecilia
    Det som jag svarar folk med när jag hamnar i diskussioner om hur farligt det är att ha ett högt kolesterolvärde, är att kolesterolvärdet i sig inte direkt påverkar huruvida man drabbas av hjärt/kärlsjukdomar. Det finns folk med superlågt kolesterol, som får hjärtinfarkter, precis som det finns folk med högt kolesterolvärde men aldrig blir hjärtsjuka.

    Det är viktigare för hjärtat och kärlen att blodtrycket är lågt, och att blodsockret är lågt (vilket indikerar en låg inflammationsnivå i hela kroppen). Där kan vi snacka hälsa!!

  6. Lennart
    Ja tänk Cecilia om det var så enkelt... Jag har ALDRI haft högt kolesterol, ALDRI haft högt sockker, ALDRI haft högt blodtryck (snarare lågt)...och vilopuls på ca 55-60... Lik frörb..at fick jag sätta dit 5 stentar, för det var så tätt... Och inte ett klurhuvud kan svara på varför...
  7. Milla
    "Min riskkalkyl säger att det är ungefär lika troligt som att bli uppäten av en drake."

    Morgondagens löpsedel: LCHF ÖKAR RISKEN ATT BLI UPPÄTEN AV DRAKAR!

    Svar: #9
  8. Majoren
    Dessa rubriker vittnar om en normal "nybörjarskräck" kring LCHF som media i varje land tycks genomgå i början.
    Senast var det väl Finland som tyckte att en diabetiker typ noll blivit frisk på " fel sätt".
    Det hela verkar bygga på att LCHF är för bra för att vara sant, det liksom måste finnas en lurande hemsk baksida när folk blir friska så fort och fördelarna med kosten är så många.
  9. Berit
    Da viser det bare at draker har vett til å spise folk med skikkelig kosthold...Draker vil nok ikke spise en veganer.... 😀

    Til Doktoren

    Hva skal jeg gjøre med mitt altfor lave kolesterol?
    Hadde 3,9 før jeg begynte på LCHF for nesten 3 år siden...Nå har det gått ned til 3,2..... Har du noen råd til meg for å få det opp igjen? Jeg lider under dette. Dårlig hukommelse og treg hjerne er ikke godt å leve med....
    På forhånd takk for svar... 🙂

  10. LenaKa
    #6 Lennart + alla
    Jag har också stentar. Har diabetes typ1 som är en riskfaktor. Haft det sedan jag var barn... och är nu 50+.

    Åt statiner i 4 år och mådde skit, men fick "bra" värden. Slutade med dessa piller 2009 och nu var mitt kolesterol tot 9,1. HDL 2,5, LDL 6,? (minns ej exkt) och Tg 1,2.
    Läkaren menar att jag snart kommer att dö... och vem vet. Men jag vill inte ätat statiner igen.
    Äter lågkolhydrat kost... kanske LCHF, men inte strikt. Mina blodsockervärden är inte som hos en frisk... men mkt bättre med denna kosten.
    Jag tar risken att det kan vara farligt... eller chansen att det är helt ok. 🙂

    Svar: #28
  11. Anders H
    Journalister är "fnask".

    Lita aldrig på en journalist. Även om du är saklig och framställer din information utan tolkningsföreträde, så blir det ofta vinklat i lösnummerhysterins namn.

    Svar: #15
  12. Isabella
    Angående Norge så är jag inte förvånad. Deras allmänna kunskap om mat är så dålig, de tror på läkare som om de är gudar och fyyyyyy om du tar deras älskade bröd ifrån dem då startar de ett krig.
    Men det finns hopp, även här. (bor i Oslo sen 2010)
  13. Nahiri
    Man hör ju ibland att vissa personer reagerar på LCHF med "skyhöga" kolesterolvärden. Jag läste någonstans att en förklaring till detta skulle vara att de lidit av icke alkoholrelaterad fettlever och att kolesterolvärdena blir konstiga för att kroppen sätter igång att läka fettlevern. Vad tror du om den teorin, doc?
    Svar: #16
  14. Morgan
    Nej jag är inte rädd för LCHF! har fått ideal värden på blodsockret och kolesterol från 5,2 till 4,3.
  15. Anna
    Så är det tyvärr. Samtidigt så både gör och vill många journalister göra ett bra jobb. Ibland blir själva artikeln förvanskad av rubriksättarna, som inte är desamma som journalisterna på de större tidningarna.
    Vad jag menar är att man inte BARA ska klanka på journalister som inte alltid har de förkunskaper som krävs. Deras yrke är att på ett bra sätt informera om vad de som har (eller anser sig ha) kunskaper säger, samt att se till att flera sidor får komma till tals.
  16. Zepp
    Det är nog mer av en hypotes.. inget jättetrovärdigt!

    Utan snarare som så att de i själva verket lidit av hyperinsulinemi en tid och ännu inte kommit sålångt att de hunnit utveckla fullt metabolt syndrom.

    Och hyperinsulinemin leder till ökad fettinlagring.. lite var stans, även i levern, men även i andra vitala organ som hjärtat och bukspottkörteln.

    När sen insulinet droppar radikalt så ökar sen lipolysen i brist på insulinets återhållande effekt.

  17. Sonja
    Jag måste se ifall det är bra med vegetariskt LCHF? Jag är vegetarian och vill(läs: behöver) bli av med MYCKET övervikt! Kan jag börja med LCHF trots vegetarian?
    Svar: #19, #21
  18. Siggelina
    Jag har ätit GI Noll-mat i gottoväl fyra år ... mår jättebra. Alltså inga kolhydrater alls.

    Äter ingen medicin heller ... nåja, nästan ingen ... har inte ont någonstans heller ... det hade jag tidigare, i varje led ... och det är många leder i händer och fötter ... suck!

    Numera är det jättekul att leta recept på nätet, det var inte ens lönt för fyra år sen ..... *leer* det var bara Skaldeman som bjöd på recept i sina böcker ....
    då fick jag veta av folk som visste, att jag kunde dö utan kolhydrater .... hmmm ... nu har jag överlevt i fyra år, och har jättebra värden när jag går på vårdcentralen och kollar.

  19. Zepp
    Ja det kan du.. LCHF är ingen köttdiet, det är bara som så att de flesta av oss är köttätare!

    Det handlar altså om macronutrientfördelning i första hand, och sen så kommer alla de andra essentiella ämnena, som vi behöver för att hålla oss friska!

    Det spelar altså mindre roll om du tar dem från vegetabiliska källor eller animaliska, det är samma molekyler i stort sett.

    http://veglchf.wordpress.com/

  20. Lilac
    Min läkare, som vill att jag skall ta kolesterolsänkande statiner, då mitt kolesterolvärde är något högt, men ändå i dalande, sa vid mitt senaste besök att en dansk läkare längre bort i korridoren skrev ut statiner till i stort sett alla patienter. Jag har tidigare tagit statiner, men slutade med detta efter att läst Matrevolutionen. Men är det inte märkligt hur detta fortgår? Jag tycker att LCHF är relativt "känt" men ändå blundar sjukvården för detta. Min läkare sa att jag är inte diabetiker längre med mina värden. Då sa jag att jag är en frisk diabetiker. Ja, så kanske man kan säga, medgav hon.
  21. Siggelina
    Javisst kan du det!

    Jag äter kött, fisk, ägg och ost samt grönsaker ovan jord. Gör gärna sås på grädde ... vet inte vilken sorts vegetarian du är, men du tar bort det som du inte vill äta ....

    Nötter och mandel som godis .... samt frukt ...

    Köp gärna in LCHF för vegetarianer ... kolla länken här ovan, som Zepp bjuder på!

    Lycka till!
    Siggelina

  22. Sonja
    Tack för alla svar! Är lacto-ovo-vegetarian, så det kommer nog gå super isf! :))
  23. eva
    Var på hälsokontroll för att förnya körkortet. Glatt berättade jag att jag gått ner en del med LCHF. Det var inte alls bra, fick jag höra. "för mycket fel fett och för mycket bacon o ägg" var kommentaren (hon har dock ingen aning om hur mkt ägg eller bacon jag äter eftersom hon inte frågad detta), sen var det slutpratat om det. Dock hade jag högt blodtryck så en ny kontroll ska göras. (tips hur jag får ner min golden retriever som har artros i vikt mottages mycket tacksamt) Mvh Eva
  24. Mia
    OT: Tänkvärt blogginlägg, särskilt för dem som förespråkar
    GBP: http://www.finest.se/userBlog/entry.php?uid=38622&beid=2451133
  25. Micke
    Som ALLTID i denna eviga skrämselpropaganda om LCHF mat brukar jag nämna för hysteriska och okunniga folk ETT ord!...... ESKIMÅER! sen blir det tyst 🙂
  26. Lennart
    #LenaKe10
    Ja då lever vi väl på på nåder.. Jag mådde också skit av statiner...kom knappt ur sängen. Men har inte lyckats få nåt (för mig) vettigt svar på varför jag ska ta dom. Dom säger i en rundan att nu blir dina ådror som nya...efter ett år på blodtunnande.. Men nä jag vet inte upp eller ner.. Vet inte om jag gamblar med livet.. Men at ta medisin som förstör det liv man har, är å andra sidan inget liv... Så jag försöker med LCHF + att få upp pulsen rejält (130 - 145) minst en gång pr dag... Ska också till en "Expert" på hösten, och ta utvidgade blodprov, som inte norska sjukhus tar...Men vi får önska varandra Good Luck 🙂
  27. Stine
    Takk for svar på gårsdagens rubriker i Norge! Som ny LCHF'er tar jeg til meg all info., leser bøker og er overbevist at jeg gjør det rette, men sånne oppslag som kom i går kan få en til å begynne å tvile.
  28. sten
    Kostdoktorn har en utmärkt sammanställning om nyare vettiga värden istället för "totalt kolesterol" , ett värde som aldrig haft någon som helst allmän relevans för hjärthälsa men används flitigt bl. a eftersom det är lätt att ta fram. (Ungefär som att leta efter den bortappade nyckeln under en gatlykta trots att man vet att den inte borde ligga där.)

    Att veta att HDL är bra och LDL är dåligt förklarar direkt varför totalkolesterolsiffran är heltokig eftersom värdet av att lägga ihop inkomster och utgifter inte betyder någonting vare sig för den ekonomiska eller kroppsliga hälsan. Skillnaden eller kvoten blir däremot meningsfull. Man vet även säkert att många små LDL partiklar är farliga eftersom dom kan "kila fast sig" i kärlväggarna.

    Betydligt mer rättvisande värden får man genom att mäta antalet partiklar av LDL och HDL och sedan dividera värdena. Detta kallas apokvoten och har visat sig utmärkt beskriva risk för kärlsjukdomar, i total kontrast till det föråldrade totalkolesterolet.

    Se kostdoktorns sammanställning: http://www.kostdoktorn.se/kolesterol#apokvot
    Om man äter riktig LCHF går totala LDL-vikten upp men antalet partiklar går ned, vilket aldrig syns på vanligt kolesterolprov.
    Annars borde alla vid det här laget även veta att mycket kolhydrater orsakar många små LDL partiklar.

  29. NillaK
    Brödförsäljningen har väl gått ner så det måste ju hitta på nåt sätt att rädda alla bagerier... 😉
  30. Majoren
    Att lägga ihop LDL och HDL till ett totalkolesterolvärde är väl ungefär lika smart som att lägga ihop sin årsinkomst med hur mycket man är skyldig banken utan att sätta minus framför bankskulden...
    Säger inte så mycket förutom att det blir ett stort tal...
  31. MK
    Off topic: Jag är något så hemskt och eländig som journalist. Jag är ett fnask, enligt det här kommentarsfältet. Och vad värre är: Jag är en okunnig redigerare, allt enligt en annan kommentar....Hu då, det hemskaste hemska...
    Kan ödmjukast upplysa om att jag äter lchf sen flera år, har kollegor som gör det också. Jag läser på i ämnet.
    Och jag avskyr av djupet av mitt hjärta inlägg som drar alla över samma kam.
    Sluta skjuta budbäraren. Kritisera gärna, diskutera, självfallet. Men tro inte att journalister är okunniga fnask. Det är faktiskt inte sant.
    Det tog mig lång tid att hamna hos lchf. Skälet?
    Alla idiotiska påhopp på journalister. Snacka om att känna sig som paria. Trams.
    Ja det blir fel ibland, ja det överdrivs. Men kom ihåg: Det är inte journalistens sak att propagera för en speciell åsikt, vår uppgift är att spegla olika skeenden i samhället.
    Och redigerare är faktagranskare, rubriksättare med mera, med mera. Det krävs mycket kompetens och utbildning för det jobbet. Om det finns någon människa som vet en hel del om det mesta så är det redigeraren! Och de finns inte enbart på större tidningar, de finns på de flesta!
    För jösse namn vad trött jag blir på den här bloggen ibland.
    Jag tänker inte diskutera det här vidare, men jag undanber mig bestämt att kallas fnask.
    Om ni vill veta hur tidningar och massmedia arbetar så rekommenderar jag Spelregler för press radio och tv. Vi har dessutom världens äldsta och bästa lagstiftning inom tryckfrihet. Läs den gärna.
    Det innebär inte att enstaka övertramp sker. Men det innebär att det är djupt okunnigt och kontraproduktivt att kalla oss fnask och okunniga.
    Jag tycker också att norska massmedia trampar fel och överdriver, självklart! Men det förvandlar in te hela journalistkåren till lallande idioter.
    Tack för mig. Jag ser hellre diskussioner som handlar om kost och hälsa, för se...det är intressant! Journalistik tänker jag inte diskutera mer här. Jag blev bara så ledsen och förbannad.
    Svar: #32
  32. Majoren
    Underbart bra och upplysande minikrönika av en journalist med självironi och distans, jag tar omedelbart tillbaks allt dumt jag skrivit om journalister.
    Nästan i varje fall.
  33. MK
    Kan för övrigt berätta att jag har ett vuxet barn med ADD och Asperger, vi jobbar hårt med kosten, men anser att omläggning ska ske frivilligt. Vi är på god väg!
    Tackar dig Majoren för ett självklart och insiktsfullt sätt att se på saken! Det betyder mycket ska du veta.
    Klart du ska säga nästan, Journalister ska granskas, självklart. Annars vore det ju alldeles galet.
    Jag är redigerare och lagt massor av tid och energi på att lära mig just detta. Läsbarhet, layout, faktagranskning, tryckfrihetsförordningen med mera. Jag är nörd i detta..
    Ett färskt exempel. Tidningen skriver om glutenintolerans och artikeln hamnar hos mig. Jag skickar tillbaka den med massor av krav på ändringar, med hänvisningar. En vanlig dag på jobbet.
    Om ni bara anade vilken faktagranskning som sker...
    Ändå blir det fel då och då, vi är inte mer än människor. Det människor gör blir fel titt som tätt.
    Men fnask och okunniga...NEJ.
  34. Karin S
    Eva #23 Ett bra sätt är att ge färskfoder (själv använder jag vom og hundemat men det finns andra alternativ) och aldrig något annat.
    Mina hundar får bara godis vid träning och då helst rent torkat kött i små bitar.
    För artrosen kan jag rekommendera Ester C till en början i rätt hög dos i 2-3 veckor för att sedan passa in en lämplig underhållsdos. Hade en New Foundlands-kille med svår artros redan vid 1 års ålder. Fick rådet att avliva honom då men han blev 12 år tack vare Ester C och ingen övervikt.
  35. ragnhild
    Jeg blar f.t. bare forbi slike oppslag. "Spesialistene" vet at kolesterol er farlig, gnikker seg i hendene, og hiver seg på med advarsler hver gang noe som ligner på "kvasi"-forskning dukker opp.

    Du skjønner det Andreas Eenfeldt; vi har ikke slike foregangsmenn og kvinner som deg og Annika Dahlqvist, som står på og taler Rom midt imot - og det over tid - som dere har gjort.

    Dessverre - derfor er det Lipitor som vinner kampene f.t. og har gjort det lenge.

    Hvilke muligheter har vi?

    Snart tid for Norgesturnering?

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av