Nyheter

Myten om växtoljor

Varför tror vi att växtoljor är bra för oss? Tar vi en risk genom att göra dem till en sådan massiv del av processad mat? Kan det vara ett experiment som gått fruktansvärt fel?

Bästsäljande författaren Nina Teicholz har tillbringat mycket tid med att forska kring ämnet och förra året hade jag en pratstund med henne. Denna intervju har bara varit tillgänglig på våra medlemssidor tidigare, men nu kan alla se den här ovan.

Mer med Nina Teicholz

På medlemssidorna (gratis provmånad) har vi även fler intervjuer med Nina Teicholz, om bl.a. rädslan för fett och varför medelshavsdieten kanske inte är så nyttig som du tror.

TeicholzTeicholz

Teicholz

Medlemskap

Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se fler intervjuerföreläsningar, videokurser, frågor och svar och filmer, med mera.

Mer

Grönsaker har bevisats orsaka cancer

 

23 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Elisabeth G
    Yepp!

    Och när vi går ner i vikt äter vi av vårt eget kroppsfett som är - tadeh! - animaliskt. Veganerna bevisar gång på gång hur viktigt animaliskt fett är för hjärnan...

    Läs vidare →
  2. iAnna

    Alla oljor är dåliga, inklusive smörolja och kokosolja! Även djurfett som ister och späck är skadligt för hälsan då dessa ger upphov till inflammation. Jag är vegan och undviker växtoljor så gott jag kan.

    Tur att grottmänniskan inte kände till detta. 🙂

    Svar: #7, #13
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Johan
    Den som vill fördjupa sig inom ämnet kan t. ex. se föreläsningen "The Oiling of America" (finns på Youtube).
  2. Greta
    Alla oljor är dåliga, inklusive smörolja och kokosolja! Även djurfett som ister och späck är skadligt för hälsan då dessa ger upphov till inflammation. Jag är vegan och undviker växtoljor så gott jag kan.
    Svar: #3, #5, #6
  3. Johan
    Du glömde att nämna talg, den som vi själva tillverkar.
  4. Mia
    Så kokosolja är inte bra?????
    Kan man skriva felaktig information här???
  5. iAnna

    Alla oljor är dåliga, inklusive smörolja och kokosolja! Även djurfett som ister och späck är skadligt för hälsan då dessa ger upphov till inflammation. Jag är vegan och undviker växtoljor så gott jag kan.

    Tur att grottmänniskan inte kände till detta. 🙂

    Svar: #7, #13
  6. jala
    Helt otroligt att du inte begriper bättre.
  7. Elisabeth G
    Yepp!

    Och när vi går ner i vikt äter vi av vårt eget kroppsfett som är - tadeh! - animaliskt. Veganerna bevisar gång på gång hur viktigt animaliskt fett är för hjärnan...

  8. Mia
    Skulle vara tacksam om någon som verkligen vet skriver här om kokosolja inte är bra
  9. Jan
    Hon räknar upp de flesta fröoljorna inklusive raps, men olivolja nämns inte. Jag är helt med på vad hon säger om Omega 6-stinna och oxideringsbenägna fröoljor, men hur står sig egentligen olivoljan. Ok så länge man inte hettar upp den, eller?
    Svar: #10, #12
  10. Anonymous
    Enligt den här artikeln är det lite av en myt att olivolja skulle vara farlig att steka med:

    http://www.prevention.com/food/cooking-olive-oil?cid=socFO_20150723_4...

  11. Zepp
    Kokosolja är MCT.. dvs Midle Chain Triglycerides!

    De är i huvudsak mättade fetter och består främst utav Laurinsyra och Kaprylsyra!

    De har förutom att de har en helt annan metabol väg oxå helt andra egenskaper.. tex så påverkar de inte Eikosanoidsystemet, de är de mest ketogena fettsyrorna.

    De är antibakteriella/antiviruella och gynnar tarmkanalens PH/de gynnar mjölksyrabakterierna!

  12. Elisabeth G
    Som jag förstått det har olivolja ett mycket oförtjänt gott rykte. Enligt uppgifter från en som verkade insatt (svårt att avgöra i dessa tider men han hänvisade till undersökningar som verkade vederhäftiga) ska man bara använda olivolja om man kan köpa direkt från bonden; övrig olivolja är uppblandad med dålig olivolja.

    För egen del använder vi numera endast smör och kokosolja.

  13. Rebecka
    Grottmänniskan kände verken till växtoljor eller smör.
    Svar: #18
  14. Danne
    Många skriver om grottmänniskor och urbefolkningar i diskussioner om dieter som att dom var nån slags supermänniskor. Skulle bara vilja kommentera detta... Medelåldern på en grottmänniska var inte speciellt hög och dom gjorde varken viktade pullups, swingade kettlebells eller deltog i Ironmantävlingar. Man åt lite av varje av det man hittade eller kunde döda. Man hade inte tillgång till kokosolja, vetegräs eller en hel påse bipollen. Det intressanta är nu för tiden att lista ut vilken som är den perfekta kosten när man har tillgång till allt på hela jorden. När det gäller just oljor och även smör så är dessa helt onaturliga produkter för människor, men när man använder dom rätt kan dom bidra till ett mycket hälsosamt liv.
    Svar: #16, #20, #22, #23
  15. Tor H
    Barnedødeligheten dro snittalderen kraftig ned, men de som ble gamle ble gamle som i dag.
    Derfor kan man ikke bruke snittalderen som argument her.
  16. jala
    ( När det gäller just oljor och även smör så är dessa helt onaturliga produkter för människor )
    Sicket trams.
  17. Håkan
    Bra video! Men Nina säger att 78% av alla kalorier som vi äter kommer från växtoljor, men det kan väl knappast stämma. Menar hon kanske 78% av allt fett? Det skulle verka rimligare.

    Här måste jag be team Kostdoktorn reda ut detta med en kommentar.

  18. iAnna

    Grottmänniskan kände verken till växtoljor eller smör.

    Nej,det är riktigt. Men grottmänniskorna kände till de animaliska fetterna ister, talg och späck. 🙂

    Svar: #19
  19. Rebecka
    Det stämmer bra det.
  20. Rebecka
    Fast dog grottmänniskor av dålig kost? De dog väl snarare av hård livsstil, skador, sjukdomar, svält, klimat etc.

    Sen visst kan man diskutera om vi måste äta exakt som på stenåldern. Dock tror jag mer på naturligt/oraffinerat/oprocessat. Oljor och vissa köttprodukter (inte rent kött/köttbitar/köttdelar) är raffinerat och processat. Samma med mejerier. Samma gäller givetvis med socker, vete osv.

  21. Irene
    Äter all olja .Hur vet man att detta är farligt för vem?
  22. SGK
    Ibland får jag en känsla av att ordet "medelålder" tolkas som "maxålder". I medelålder räknar man in både de som dör unga och de som dör gamla. Och bland "grottmänniskorna" dog man inte av undermålig kost, utan snarare av infektioner, skador, olyckor, kanske fejder mm. De som klarade sig undan detta kunde säkert bli gamla precis som människor idag.
  23. MJx
    Med medelålder menar du nog medellivslängd. Det är sant att den troligen inte var så hög, men det berodde inte på att man dog av ålderskrämpor utan att många dog unga av strid, olyckor, sjukdomar, vilda djur m.m.

    Människan är utvecklad kring den kost som människor åt i sin naturliga miljö. Det är därför det är intressant att veta vad som är vår naturliga diet.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg