Nyheter

Myndigheter upprörda när forskare råder oss att äta mer salt

5616

Borde du äta mer salt för att förbättra din hälsa? Möjligen, enligt dr James DiNicolantonios nya bok The Salt Fix. Den utmanar omoderna saltskrämda kostråd på ett effektivt sätt och jag anser att dr DiNicolantonio i huvudsak har rätt.

Men inte direkt oväntat reagerar nu myndigheterna på hans råd att man ska äta mer salt:

The Guardian: A Danger to Public Health? Uproar As Scientist Urges Us to Eat More Salt

Tidigare

”Som läkare råder jag dig att äta mycket fett och att salta rikligt”

Borde du äta MER salt?

Är salt beroendeframkallande?

 

14 Kommentarer

  1. Rebecca
    Problemet handlar väl om att råden ibland kan tolkas fel av vissa personer. Gäller rådet för exempelvis barn och människor som lider av högt blodtryck? Alla läser inte mellan raderna utan tar en "generell slutsats" för en allmängiltig sanning. Därför kan det vara problematiskt med att gå ut med den typen av råd.
    http://www.stund.se
  2. Pia
    Mycket salt har börjat rekommenderas för just de med högt blodtryck, för att få ner trycket.....mycket ny forskning på gång 🙂
  3. Anna
    Det är ju skillnad på salt och salt. Industribehandlat salt är kanske inte så nyttigt som de mer naturligare varianterna som innehåller en del mineraler också.
  4. Henrik
    Dr James Dinicolantonio har tittat på underlaget för råden att minska på saltintaget. Unnderlaget är förvånansvärt magert. Hans bok The Salt Fix är verkligen intressant! Det är fler än jag som ätit
    en låg salt diet., utan att blodtrycket gått ned ett enda dugg, och när jag började äta LCHF så gick
    blodtrycket ned och blev lågt efter två veckor, och där är det kvar.
    Ett par intressanta videos med Dr James Dinicolantonio.
    https://www.youtube.com/watch?v=eTr3S2Bqlow
    https://www.youtube.com/watch?v=NJN8ljcUljw
  5. Peter
    När man äter LCHF minskar ju saltintaget mycket jämfört med
    de som äter industrimat, chips, bröd mm.

    I naturliga råvaror ingår inget natriumclorid.
    Utom i smör, men det finns saltfritt sådant.

    Det känns som att de flesta äter alldeles för mycket salt.

    Salt belastar redan trötta njurar.

    Omställningsbesvär vid övergång till LCHF kan kanske bero på den drastiska
    nergången i saltkonsumtion som då sker.
    Kanske behöver man då lite extra havssalt under tiden.

    Men som på sikt möjligen är gynnsam för kroppen.

  6. Henrik
    De undersökningar som finns talar för att ett optimalt saltintag ligger mellan 3 och 6 gram per dag.
  7. Henrik
    Man får inte glömma att natrium är en livsviktig mineral. Så brist kan bli mycket allvarligt.
    Ökningen av typ 2 diabetes leder till ökning av njurskador och behovet av njurtransplantationer.
  8. Peter
    Hur fick man i sig natrium förr i världen?
    Fanns det i vattnet man drack från sjöar o bäckar?
    Vi kan ju inte dricka havsvatten.
    Det är alltså för salt.
  9. Henrik
    När mänskligheten levde som jägare och samlare, så åt man väldigt mycket av djuren, och det var förmodligen tillräckligt. Men det finns mycket på nätet om det, om man googlar på både svenska
    och engelska.
  10. Henrik
  11. Ralf
    Ökat saltintag avlastar njurarna, inte tvärtom.

    Förr i världen fick man i sig salt genom att äta djur, för deras kroppar måste innehålla salt precis som våra.

    Vårt blods saltinnehåll regleras inom ett snävt spann (+/- 3%). Får vi i oss mycket salt blir vi törstiga och kissar ut överskottet. Får vi i oss för lite salt startar en serie reglerfunktioner för att få i oss mer livsviktigt salt.

    Ökad hunger är en del av detta reglersystem och detta är huvudargumentet till att matindustrin vill att vi skall äta mindre salt, för då får de sälja mera mat.

    Att ha låg salthalt i blodet ökar risken för alla möjliga sjukdomar och det är därför läkemedelsindustrin vill att vi skall äta mindre salt, för då får de sälja mer läkemedel.
    Pengarna styr, tro inget annat. Antisaltlobbyisterna betalda av livsmedels och läkemedelsindustrin jobbar hårt just nu.

    Det bästa är dock att det är bara att prova. Mår du bättre eller sämre av att äta lite mer salt?
    Vad händer med blodtryck och fasteinsulin t ex?
    Och ät riktigt salt från havet eller något uttorkat hav, inte avmineraliserat snabbköpssalt med en cyanidbandning som antiklumpningsmedel.

  12. Peter
    Jag förstår inte riktigt.
    Det är ju jättemycket salt i Big Foods mat.
  13. Ralf
    Bra kommentar.
    Listan nedan är Big Food i Sverige, dvs medlemmar i SNF. Det väger över för socker, det känns som de salta företagen är i minoritet.

    Att det är jättemycket salt i Big Foods mat får man nog ta med just en nypa salt. Hos Mc D är det säkert en avvägning. Salt behövs för att köttet och pommshiten skall smaka gott. Sköljs det ner med läsk istället för vatten blir man ju ändå snart sugen igen.
    I billig glass har man väl förresten lite salt i för att kunna trycka in ännu mer billigt socker utan att det blir översött.

    Det låter bra när det propageras för att vi skall äta mindre salt men allt jag lärt mig hittills är att det finns sluga baktankar med de råden.

    När du skriver att det är mycket jättemycket salt i Big Foods mat, har du några bra exempel?
    En Billys pizza innehåller ca 1 gram salt och en schnitzel som färdigrätt har ungefär lika mycket, inte särskilt mycket tycker jag.

    Arla Foods AB
    Aventure AB
    Barilla Sverige AB
    Bergendahls Food
    Coca-Cola AB
    Coop Sverige AB
    Dagab Inköp & Logistik AB
    Danone Sweden AB
    Di Luca & Di Luca AB
    Fazer Bageri AB
    Findus Sverige AB
    ICA Sverige AB
    Kiviks Musteri AB
    Kött & Charkföretagen
    Lantmännen ek för
    Livsmedelsföretagen
    LRF Mjölk
    Nestlé Infant Nutrition
    Nutricia Nordica AB
    Nordic Sugar A/S
    Oatly AB
    Orkla Foods Sverige AB
    Pågen AB
    Semper AB
    Svensk Dagligvaruhandel
    Svenska McDonald´s AB
    Svenskt Kött i Sverige AB
    Sveriges Bryggerier AB
    Swedish Oat Fiber AB
    Unilever Sverige AB
    Viktväktarna AB

  14. Nisse
    Som vanligt så kan myndigheterna inte skilja på äpplen och päron. Jag har förstått det som att det är det vanliga industritillverkade bordsaltet som inte är nyttigt att äta för mycket av, eller äta av alls egentligen, och det är det saltet som finns i all saltad mat, smör etc. Läste ett bra inlägg i Marina Johanssons blogg om detta för ett tag sen. Havs- och bergsalt, är bättre och nyttigare att äta.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg