”Mycket fett hjälper diabetiker”

gp

Fet mat är bra för diabetiker. Den svenska studie som nyligen visade att en måttlig lågkolhydratkost ger måttliga fördelar för diabetiker har nu analyserats vidare.

Man finner nu även tecken till minskad inflammation hos diabetiker som fick råd om fetare mat med mindre kolhydrater:

Studien:

Mer

Marie åt sig fri från sin diabetes

Läkaren: ”Har du börjat med LCHF eller nåt”?

Diabetes – Normalisera ditt blodsocker

 

30 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Lars-Erik Litsfeldt
    "Kolhydrater inte bra för diabetiker" Det är f-n att det ska vara en braskande rubrik 2014...
    Svar: #20
    Läs vidare →
  2. Majoren
    Lennart, det korta svaret på din fråga blir ett entydigt JA om du frågar mig. Jag resonerar så här: Både diabetiker typ 1 och 2 är lika utsatta för de följdsjukdomar och förtida död som i dag är förknippade med båda diabetestyperna. Dessa är bl.a. känselbortfall i fötter, försämrad syn, njurproblem, kraftig överrepresentation i samtliga hjärt-kärlsjukdommar och lika kraftig överrepresentation i olika cancerformer samt demenssjukdomar. Det är orsaken till den ca tio år kortare livslängden.
    Ca 70% av alla patienter med hjärtinfarkt/stroke är diabetiker eller prediabetiker.

    Huvudorsaken blir allt tydligare att ett liv med konstant förhöjt "medelblodsocker" och efterföljande höga insulinnivåer tillsammans orsakar en inflammation i våra kärl som i sin tur utgör grogrunden för bildandet av åderförkalkning.

    Resultatet från denna studie indikerar ovanstående.

    Och ja, en kost fri från snabba kolhydrater är hälsosam för alla friska också.

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Lennart
    Hur är det med diabetes I.. Har lågcarb också positiv innvärkan på denna ?
    Svar: #2, #4
  2. Majoren
    Lennart, det korta svaret på din fråga blir ett entydigt JA om du frågar mig. Jag resonerar så här: Både diabetiker typ 1 och 2 är lika utsatta för de följdsjukdomar och förtida död som i dag är förknippade med båda diabetestyperna. Dessa är bl.a. känselbortfall i fötter, försämrad syn, njurproblem, kraftig överrepresentation i samtliga hjärt-kärlsjukdommar och lika kraftig överrepresentation i olika cancerformer samt demenssjukdomar. Det är orsaken till den ca tio år kortare livslängden.
    Ca 70% av alla patienter med hjärtinfarkt/stroke är diabetiker eller prediabetiker.

    Huvudorsaken blir allt tydligare att ett liv med konstant förhöjt "medelblodsocker" och efterföljande höga insulinnivåer tillsammans orsakar en inflammation i våra kärl som i sin tur utgör grogrunden för bildandet av åderförkalkning.

    Resultatet från denna studie indikerar ovanstående.

    Och ja, en kost fri från snabba kolhydrater är hälsosam för alla friska också.

  3. Olof
    Cashew? Lustig bild, det är ju nästan lika mycket kolhydrater som fett i dem. Men artikeln var det inget fel på.
  4. Snusmumrik
    Sjukdomen blir framförallt mer lättskött med ett jämt och fint blodsocker. Det är de höga topparna och de låga bottnarna i blodsockret som de framförallt undviker. För övrigt så kan jag bara instämma med majoren.
  5. Venny Löfgren
    Hej!

    Har du läst den här artikeln?
    Beskriver inflammationsproblematiken på ett enkelt och tydligt sätt.
    http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg...

    mvh
    Venny Löfgren

  6. Bosse
    Att kunna starta en promenad på 6 i bs och gå 5 km (som typ 1:a) och ha 5 i bs efter prom. är verkligen fantastiskt på LCHF, frugan är superglad efter fem år på strikt LCHF och typ 1 över 53 år
  7. Anders
    Kollade precis min förackning cashew. Det var 27g kolhydrater och 44g fett. Så nästan hälften är fett och nästan en tredjedel är kolhydrater.
  8. Maria Jonsson
    Det står "måttlig lågkolhydratkost". Vad innebär det konkret?
    Äter dom alla sorters fett?
  9. Sven-Ingvar
    Det heter ju Cashewnöt, men i själva verket är det en baljväxt och ingen nöt. Om det var någon 'nöt' som inte greppat det tidigare. 🙂
    Svar: #10
  10. Slacktivisten
    Svar: #11, #12, #15
  11. Armagnac
    Som Refat skulle ha sagt, han "kastade ägg i hönshus", men får väl trösta sig med att han nog inte är vilken "nöt" som helst, utan en "jordnöt".
  12. Ti
    Nja Slacktivisten, läser man Wiki-artikeln du länkar till så står det:

    "Trädets äkta frukt är en njurformad stenfrukt som växer under den falska frukten. Inuti den äkta frukten finns ett enda frö, cashewnöten."

  13. Per Larsson
    Jag är nyligen konstaterad Typ 2 diabetiker.Jag fick till min förvåning lågkolghydratsdiet rekommenderad av diabetessköterskan på vårdcentralen.Det gjorde mig positivt överraskad.Trodde de levde kvar i socialstyrelsens rekommendationer utan avsteg....
    Däremot ville hon inte att jag äter animaiskt fett i min " lchf " - kost.Där lever tydligen socialstyrelsens normer kvar.Magert kött , fet fisk , använda olivolja i matlagningen o.s.v.Bort med grädde o smör.Vad säger kostdoktorn om det ? Annan åsikt ?
    Svar: #14
  14. Ann Kristin
    Jo, vissa i vården har vågat släppa lågfett och anamma lågkolhydrat, men fortfarande "tror" man (för det är inte vetenskap) att kött orsakar kärlproblem. Man får vara glad för det lilla. Olivolja ger en olycklig övervikt på omega 6, så ät gräsbetet kött med fettrand, ekoägg, fisk och skaldjur, smör och kokosfett. Olivolja är en fin smaksättare på sallad. Köp en kallpressad dyr, så rikserar du inte att bli lurad. Kallpressad rapsolja tycker vissa är ok, men jag tycker inte om smaken.
    Svar: #28
  15. MJ
    Nja.
    Botaniskt är det inte en nöt, eller en baljväxt, utan fröet från en stenfrukt.
    Men här behandlas det väl som ett livsmedel, och då är det ju en nöt, precis som de andra stenfrukterna som; valnöt, pistasch och pekan.
    Frågan är om stenfrukten kokos är att betrakta som en nöt när den är ett livsmedel.

    Av det som kallas nötter som livsmedel (kulinariskt) är det väl egentligen bara hasselnöten och macademia som är nötter botaniskt och jordnöten är en baljväxt botaniskt, i princip alla andra är (från) stenfrukter.

  16. Totto
    Jag letade upp E% för de två grupperna i studien. LCD var fördelningen 50E% fett, 20E% kolhydrater och hela 30E% protein.

    Varför i hela världen är andelen protein så hög?

    I LFD-gruppen var proteinet 10-15E%.

    Svar: #19
  17. Snusmumrik
    Fredrik Nyström är verkligen på hugget och det är intressant att läsa att markörerna för inflammation minskar. Det är väl den inflammationen som man annars försöker reducera mha statiner med kända biverkningar. Det är väl knappast något läkemedelsföretag som sponsrar den forskningen utan det är väl mycket väl använda skattepengar kan jag tänka mig.
  18. Lars-Erik Litsfeldt
    "Kolhydrater inte bra för diabetiker" Det är f-n att det ska vara en braskande rubrik 2014...
    Svar: #20
  19. Q
    Det är samma proportioner som rekommenderades i Karlshamnsprojektet. Gissningsvis ville man inte ha en allt för hög fettandel.
  20. Jaa menee
    "Kolhydrater inte bra för diabetiker" Det är f-n att det ska vara en braskande rubrik 2014"

    Ja just det Lars-Erik,men ändå bättre:"Socker är inte bra för sockersjuka"
    Hur många studier behövs för att klargöra denna enkla tes att sockersjuka blir sjuka av socker. Man blir ju mörkrädd, för att inte säga förbannad att inte sjukvården kommit längre 2014.

  21. Bosse
    Hörde på radio kalmar idag, en dietist sa att diabetiker visst kan unna sig sötsaker någon gång i veckan...
  22. Tuva
    "Bukspottkörtelns produktion av insulin är normal eller förhöjd men däremot har insulinet minskad effekt på vävnaderna i kroppen, och blodsockerhalten förblir därför hög. Orsaken är att cellernas insulinreceptorer av okända anledningar inte längre svarar på insulin, och därför tar inte cellerna upp glukos från blodet."
    Kolhydrater höjer blodsockret mest.
    Sen protein.
    Fett höjer det inte.
    Alltså bör diabetiker äta massor med kolhydrater, måttligt med protein och så lite fett som möjligt.
    HUR kunde det bli den logiska konklusionen?? En kosthållning som n.b. skulle leda till en långsam och obehaglig DÖD om de inte hade insulin till att trycka ner blodsockret med. En kosthållning som n.b. är 180° mot den kosthållning som rekommenderades, och höll diabetiker vid liv, innan insulinsprutorna gjorde entré.

    Fy fan säger jag om det på ren svenska. 🙁

    Svar: #23
  23. Goran van Den Buske
    En karakteristisk konklusion som passar livsmedelsindustri och Big Pharma som hand i handsken - hade någon räknat med annat?
    Svar: #24
  24. Snusmumrik
    Vilken draghjälp de har av den gamla fettskräcken 😉
  25. I Like Neil Young
    Jag kör detta inlägg här också eftersom det kan passa bättre in i sammanhanget.

    ""
    Intressant läsning för de som undrar varför utvecklingen/upplysningen på diabetesfronten angående födans roll möter på så hårt motstånd.....jag antar att de har ett antal lobbyister i Bryssel bl.a...

    http://www.va.se/special/en-dansk-skalle-som-vinner-638710

    "

    Angående lobbyister så hörde jag igår på P1 att Vattenfall med flera energibolag är på god väg att försvåra , fördyra och förstöra nyttan med solcellsenergi för privatpersoner eftersom det hotar de stora bolagens "affärsmodell" - detta gör mig vansinnig , rasande och helt galen av ilska. Kan nån förklara varför vi ska vara med i något som verkar styras av lobbyister. Jag börjar tappa hoppet om EU....

    Svar: #26
  26. Th.B
    Okey Neil young. Jag håller med dig och hänger på. ''the money behind political decisions''
    Kolla själva hur betydelselöst demokratin är i Europa. (the Bryssels BUSINESS)

    http://www.youtube.com/watch?v=0Kngj1K2a_c

  27. SGK
    På viktklubb (Aftonbladet) fortsätter fettskräcken att råda. Visst räknas det upp en del dåliga rätter, men det är ju inte fettet det främst är fel på.

    http://viktklubb.aftonbladet.se/v4/hem/openarticle/16459819/?refpartn...

    Svar: #29
  28. Maria Jonsson
    Jo, vissa i vården har vågat släppa lågfett och anamma lågkolhydrat, men fortfarande "tror" man (för det är inte vetenskap) att kött orsakar kärlproblem. Man får vara glad för det lilla. Olivolja ger en olycklig övervikt på omega 6, så ät gräsbetet kött med fettrand, ekoägg, fisk och skaldjur, smör och kokosfett. Olivolja är en fin smaksättare på sallad. Köp en kallpressad dyr, så rikserar du inte att bli lurad. Kallpressad rapsolja tycker vissa är ok, men jag tycker inte om smaken.

    Jag får inte ihop det här Anki. Menade du olivolja i meningen om omega 6?

    Hur mycket omega 3 är det i dom källor du anger?

  29. Cavegirl IF
    På viktklubb (Aftonbladet) fortsätter fettskräcken att råda. Visst räknas det upp en del dåliga rätter, men det är ju inte fettet det främst är fel på.
    http://viktklubb.aftonbladet.se/v4/hem/openarticle/16459819/?refpartn...

    Jag skulle precis tipsa om samma artikel. Helt vansinnigt att fettskräcken fortfarande sitter i så hårt. Är dietisterna och experterna på Viktklubb både blinda och döva? Hur KAN man i dagens läge inte ha tagit till sig till något som helst av all ny forskning gällande fett när det ända spottas ut artiklar i ämnet både till höger och vänster i media?

    Värsta meningen tycker jag var:
    "- Men herregud! Serverar man fortfarande panerad, stekt fisk? Och med gräddstuvad purjolök Det här är så fett! "Bojkott!""

    Det enda jag skulle reagera lite mot i den rätten vore väl kanske att strunta i paneringen, men att bli upprörd över gräddstuvad purjolök??

    Svar: #30
  30. Marlene S
    Men du.
    Läste den där listan över saker att undvika....rätt mkt av det som stod där SKULLE jag äta istället för extra kolhydrater som dietisten föreslog på många ställen.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av