Mossig fettskräck på DN Debatt

DN Debatt

På DN Debatt serveras idag en rejäl dos gammeldags fettskräck:

DN Debatt: De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan

Inte många lär bli förvånade över att det är professor Mai-Lis Hellenius som står bakom som huvudförfattare till artikeln. Argumenten är hennes vanliga.

Var är trendbrottet?

Påståendet att det skulle ha skett ett trendbrott med ökad hjärtsjukdom är fel.

Enligt den senaste statistiken som Hellenius själv hänvisar till blir svenskar tvärtom allt friskare, allt snabbare, både när det gäller hjärtsjukdom och stroke:

Vi borde alltså fira att svenskar blir allt friskare. Inte komma med trötta gamla domedagsvarningar.

Inte ens en tummetott

Inte ens i mindre grupper (unga som bara har grundskoleutbildning) som Hellenius skriver om ses något trendbrott på senare tid – ökningen där har pågått sedan mitten av 90-talet. Hur kan dessa personer ha fått ökad hjärtsjukdom för tjugo år sedan för att de äter mer smör idag, Hellenius?

Dessa felaktigheter har Hellenius tidigare spridit i tidningar som inte kollat upp hennes påståenden. Jag skrev om det i mer detalj för en månad sedan:

Stämmer professor Hellénius varningar om mer hjärtsjukdom av fett?

Hög tid för uppdatering!

Att vissa professorer ännu tror att smör är farligt är OK. Man får tro vad man vill och ha vilka åsikter man vill. Men man får inte hitta på egna fakta, som Hellenius gör med statistiken ovan.

Lightprodukterna och fettskräcken hör hemma på 80-talet. Studie efter studie har på 2000-talet visat att man inte tjänar något på att dricka minimjölk eller äta lightmargarin. Det är dags att sluta skrämmas i onödan för riktig mat med naturlig fetthalt.

Ytterligare media idag om DN Debatt

Mer

Socialstyrelsens senaste statistik som Hellenius hänvisar till, för dig som vill se att hon sorgligt nog far med osanning (se sid 25 och framåt).

Mer detaljerad tidigare analys:
Stämmer professor Hellénius varningar om mer hjärtsjukdom av fett?

Tidigare om smör och hälsa

Fortsättningen!

Nyhetsmorgon TV4 om fettlarmet

Aftonbladets löp: LCHF-kriget delar Sverige

Professor Ingvar: Fel i fettlarmet

Tack för besöksrekordet, Hellénius!

Tre gånger svar på tal på DN Debatt

Ännu ett exempel på ”faran” med LCHF

 

115 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Jojomaja
    Det är en debattartikel. Du, Andreas Eenfeldt är både läkare och debattör. Jag förutsätter att du också svarar skribenterna i det forum där artikeln ursprungligen publicerats och inte bara här i din egen blogg. Jag tror aldrig att någon av dem som skrivit under på Hellenius debattinlägg någonsin skulle att erkänna att de smygläser hos Kostdoktorn, så vill du visa din ståndpunkt får du nog göra det i mer officiella media.
    Svar: #15
    Läs vidare →
  2. Majoren
    Det stämmer säkert att hjärtkärlsjukdom (och även all annan ohälsa) ökar bland lågutbildade och de som har det sämst ställt i samhället, den bilden stämmer nämligen med övriga länder.
    Bra mat kräver tyvärr en hyfsad ekonomi, men lever man på ruinens brant är livsmedel baserade på mjöl och socker oftast lösningen om annat också ska fungera.

    Att artikelförfattarna tror att det är de lågutbildade som köper massa dyra LCHF-böcker med smaskiga recept för att sedan åka till ICA-Maxi och handla gräsbetat kött, färsk fisk, ekologisk avocado och massa färska grönsaker tyder på att man är lika okunnig om verkligheten som den senaste forskningen om orsaker bakom övervikt och sjukdom.

    Svar: #91
    Läs vidare →
1 2 3

Alla kommentarer

  1. Kattmoster
    Stekt squash är gott. Vi brukar steka den och sedan ostgratinera den i ugnen.

    Stekt aubergine är också gott. Det har vi ofta till någon kötträtt. Testa, om du inte gjort det.

  2. Pia
    Shit, hur läser du statistiken egentligen, Andreas??? I rapporten står uttryckligen att t.ex stroke ökar i yngre medelålder, vilket också var det Hellenius hänvisade till. Istället lägger du ut diagram gällande totalbefolkningen? Det säger ju inget om den yngre medelåldern! Pinsamt att du ensidigt bara tittar på det som inte gäller det enda som faktiskt nämndes i debattartikeln och sen propagerar för att det skulle visa något. För att det passar ditt syfte bättre?
    Svar: #103, #106
  3. Pia, visst nämner jag det i inlägget ovan. Riskökningen i gruppen unga (med bara grundskoleutbildning) har pågått sedan 1995. Det kan knappast förklaras med ökat smörätande på 2010-talet. Smör reser inte i tiden.

    Syftar du på TV-inslaget så fanns inte tid att gå in i alla detaljer. Jag hade bara ca två minuter att prata på själv.

    Svar: #104, #105
  4. Hanveden
    Nyckelhålsmärkningen infördes 1989... Riskökningen visar sig sex år efter att unga kvinnor tagit
    till sig jakten på nyckelhålsmärkt mat, samband?

    Skulle du kunna visa ytterligare kurvor som visas i dessa diagram:

    http://www.kostdoktorn.se/trendbrott-i-den-svenska-fetmaepidemin

    mLCHFh B-) .

  5. snutte
    Du gjorde ett bra jobb på den korta tid du hade även om den kvinnliga program ledaren gjorde siit bästa för att misskreditera dig .
    Som man säger numera _du ägde_
  6. Ann Kristin
    Någon hade tagit tid till att räkna ut att i gruppen kvinnor 35-44 år handlade det om sju individer...svårt att se att det går att dra långtgående trender av detta, samt att koppla det till "fettdieter" är ännu mera långsökt. Ingen verkar veta vad dessa kvinnor åt, för övrigt.
  7. Ann Kristin
    Ingen har gjort den koppligen, så vitt jag kan se. Men nu handlar statistiken om att just lågutbildade (med endast grundskola) drabbas av mera ohälsa. Tidigare finns studier om att just den gruppen lever mera ohälsosamt, röker mer etc. Ingen kan uttala sig om vare sig inkomst eller ev dumhet. Det finns säkert en och annan supperrik med bara grundskola, Börje Salming kanske? Eller Ingvar Kamprad?

    Du har det uppenbart svårt, vilket jag beklagar. Jag vet inget om din situation, men att ha liten matbudget och nästan inte kunna/vilja äta nästan någonting av det som finns måste vara dubbelt svårt. Men satsa på din köttfärs och ett paket smör, då kommer du en bit på väg till lchf, för du verkar ha en hel del magproblem, vilket lchf lindra. Lycka till!

  8. Pia
    Svar på kommentar #103 av Doc

    Ja, jag ser att du lagt till saker i din text efter det att jag skrev mitt förra inlägg, men varför skriver du att det skulle gälla bara lågutbildade? Står i rapporten att ökningen märks TYDLIGAST bland dessa, men även bland övriga i den åldersgruppen ökar både stroke och hjärtinfarkt enligt rapporten. Och detta har i princip skett från 2003! Din retorik är dessutom rätt skrämmande, då du försöker antyda att lågutbildade inte skulle ha förmåga att ta till sig forskningsresultat, när sanningen är att det i dagsläget knappt finns någon forskning i ämnet.

    Svar: #109
  9. Ann Kristin
    Pia, det finns åtskilliga studier som visar att lågutbildade lever mera ohälsosamt, t ex när det gäller rökning och snusning. Enligt kurvorna kan man inte se att stroke och infarkt ökar bland andra än lågutbildade, jag vet inte var du får dina data ifrån? Dessutom handlar det i så fall om så marginella fall att det knappast går att dra slutsatser av. Även gruppen lågutbildade kvinnor har en ganska liten ökning, någon hade räknat ut att det var sju individer, ungefär. Jag har inte räknat själv, men det handlade ju om att går från 30 till ca 40 individer, om jag tolkar diagrammet rätt.

    Förklara dig gärna.

  10. Eraserhead
    Det stämmer att det bland kvinnor 35-44 år så ökar insjuknandet med en peak i mitten av 2005. Hmmm...när blev LCHF populärt bland denna grupp? Knappast kring mitten av 90-talet då de var yngre och d ökningen började. Vad som fullkomligen exploderade under början och mitten a 90-talet var skräpmat med raffinerade kolhydrater och härdade fetter. McDonalds slog igenom på bred front. Godisätandet ökade. Läsk -och alkoholkonsumtion ökade. Det var fortfarande light som gällde vilket började på 80 talet men då var helt etablerat. Det var Lätta-reklam konstant.

    Samtidigt har ju stillasittandet ökat enormt då datorer slog igenom kring mitten och slutet av 90-talet. Samt TV-spel m.m.
    Här tycker jag vissa LCHF förespråkare behöver tänka till också om de tror att man r hälsosam för att man lyckats äta sig smal men aldrig bygger upp kroppen (benstruktur, blodcirkulation och muskemassa) och konditionen. Många faktorer således.

    Tror då inte att just LCHF eller övrig low carb, typ Paleo, är boven i dramat här.

  11. Katarina
    Andreas, vet du om det över huvud taget finns någon pågående forskning om LCHF i Sverige? Någon forskare borde väl vara intresserad av att kolla de hälsovinster LCHF skulle kunna ge. Jag fick diagnos Typ2 hösten 2005 och har LCHFat i sju år. Doktorn säger: "Om jag inte visste att du har typ2 så skulle jag absolut inte se det på dina värden. " Jag är 68 år och äter inte en enda medicin. Båda mina föräldrar hade högt blodtryck under många år och båda avled i hjärtinfarkt.
  12. Anders
    Det som inte belyses vad jag kan läsa är att tabellerna här i artikeln slutar 2011. Alltså om ett trendbrott håller på att ske så syns det inte i de grafer som finns här?
  13. Monika
    Följande är en artikel från denna sida: http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg...

    "Det enda accepterade behandlingen var läkemedel för att sänka kolesterolet och en kost som kraftigt begränsade fettintaget. Den senare skulle sänka kolesterol och förhindra hjärtsjukdomar framhärdade vi naturligtvis. Avvikelser från dessa rekommendationer ansågs vara irrlära och innebära felbehandling.

    Det fungerar inte!

    Dessa rekommendationer är inte längre vetenskapligt eller moraliskt försvarbara. Upptäckten för några år sedan att inflammation i kärlväggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom leder långsamt till ett paradigmskifte om hur hjärtsjukdom och andra kroniska sjukdomar kommer att behandlas.

    De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet, mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser."

    Du för en viktig kamp Andreas och jag beundrar dig. Om jag ändå ska komma med råd så är det att jag skulle önska att du blev mer offensiv. Det finns ju andra läkare som är intte på din väg, Kanske bra att berätta om det.

    Sen det där med kolestrol, kanske påpeka att det inte är någon idé att bara titta på totalkolestrol och att kolestrol kanse inte äns är farligt.

    Monika

  14. Sune Wik
    Lite för lågt blodtryck

    LCHF lite lagom, gått ner från 89 till 72 som är min idealvikt BMI 0,23

    Vi är ganska många om har lite för lågt blodtryck, (det låga kan gå ner mot 60 mm Hg) men även det, bland mycket annat som bilvit bättre av LCHF,viktminskning, och lite mer träning.

    Att så många anses ha högt beror på att man sänkt gränsen för vad som anses vara högt, sänker man den ytterligare så kommer nästan alla att ha högt.

    Innan vi blev överviktiga, allergiska , deprimerade etc, före 70-talet så var det höga normalvärdet 100 + åldern.

  15. gens
    Man visar en bild på en tallrik bacon. Det är ingen bra LCHF-mat. Jag äter aldrig bacon; extremt salt - och salt är bevisligen farligt för hjärtat.
  16. evah
    Snick snack, salt är livsviktigt. Varför får vi dropp med med saltlösning tror du.
  17. TheDude
    Möjligen kan de här som hoppar mellan olika sätt att äta öka risken för hjärt och kärlsjukdom.

    Den som äter LCHF till frukost, riskakor till lunch och fuskar lite med ett Maxmål emellanåt.

    Självklart finns det en risk med dieter om man inte följer dom, bara sporadiskt som många gör. Nu tycker jag personligen inte att det har med dieten att göra utan med personen som gör korkade val.

1 2 3
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av