Minus 32 kilo med LCHF och träning

Minus32

Här är David Stübner för åtta månader sedan och idag. Han mejlade mig sin berättelse.

Mejlet

Detta mejl fick jag i början av december:

Hej.

Jag mailade dig häromdagen (från annan adress) och här kommer några bilder på hur jag såg ut innan jag kom in på LCHF. Och en bild på hur jag ser ut idag. Jag har kört LCHF i 6 månader nu och gått ner 30 kg precis.

Det hela började med att besök hos previa (företagshälsan), där hade jag turen att få prata lite med en läkare. Han tyckte jag var lite tung och tipsade mig om att söka på nätet på lågkolhydratskost. Jag kom direkt in på LCHF och din sida. Jag vägde då 138.8 kg. Jag började samma dag, det var den 16/5 i år.

I början motionerade jag endast i form av långa promenader, men nu kör jag ishockey, simning, styrketräning, cykling samt löpning. Känner mig väldigt pigg och har mycket bättre ork än innan.

Jag är nu nere på runt 108kg. Har ca 10 kg kvar känner jag men jag verkar bygga en del muskler samtidigt så det går sakta nu.

Du har mitt fulla tillstånd att publicera bilderna på din blogg.

Mvh David Stübner
Lenhovda

Två månader senare

Mejlet ovan är från i december. Bilden till höger är en ny och färsk som David mejlade mig härom dagen. Den totala viktminskningen är nu uppe i 32,4 kilo.

Det är bara att gratulera!

Mer

LCHF för nybörjare

Mer om viktminskning

 

1 2

111 kommentarer

 1. Ekonomen
  "Träning är ju kanon för viktnedgång, det ser vi nu på David :)"

  Träningen tycks i hans fall vara något som kommit mer som en följd av viktnedgången, d.v.s. "långa promenader" (d.v.s. nästan ingen träning alls) till hårdare träning senare i processen.

  Träning är ett fint komplement som är bra på många sätt, men det är rätt tydligt att det ensamt inte fungerar särskilt väl för de flesta som viktnedgångsmetod.

 2. Emil
  42. Jocke, det låter ju otroligt frustrerande! Speciellt det där med ständig huvudvärk. Har du bett någon med lite extra koll på LCHF att analysera ditt matintag. Jag säger absolut inte att du äter på fel sätt. Men det skulle ju kunna vara något i det du äter som sätter käppar i hjulet för dig utan att du är medveten om det.

  Samtidigt känns det ju som att om du ätit LCHF en så lång tid utan positiva resultat så antar jag att du gjort allt du kan för att få koll på läget.

  Förstår om du blir förvirrad när du inte alls får uppleva det som alla lovord häromkring innehåller.

 3. Snapphane
  Jag har inte tränat ett dugg p g a en knäskada och sen juli gått ner 14,5 kg.
 4. Shrinkin David
  @jocke och matglad.

  Kosten är till allra största delen ansvarig för viktnedgång/uppgång.

  Att träna samtidigt kan ge en bättre kvalitet till viktnedgången.
  Ex:
  Om man går ner 8 Kg via kost kan det vara 4Kg fett och 4Kg muskler.
  Om man tränar samtidigt kanske man "bara" går ner 6 Kg men 5Kg fett och 1Kg muskler.
  Dvs den totala balansen fett/muskler har bivit bättre.

  För mig kom träning som en följd av viktnedgången snarare än tvärt om.
  Nu, efter mer än ett år på LCHF, är box, spinning, promenader och löpning en lika stor del av min vardag som fett. 😀

 5. Thomas H
  Nr 46

  Du Mac Cahan (?).... varför skjuter du här? 😉

  Hur många timmars träning per dag behövs för detta?

 6. Duracell
  *28,30
  Som expert är det väl Maj lis som är lite anti LCHF. Ganska prydligt CV.
  http://www.slv.se/upload/NNR5/DoI%20Mai-Lis%20Hell%C3%A9nius.pd%20f.pdf

  Matthisson sitter ju mer som projektledare, budget, genomförande osv.
  Vi får se, 8 år sedan detta uppdaterades...

 7. Åsa
  Jag har insulinbehandlad typ 2 diabetes. Är väldigt insulinresistent.
  Ätit lchf sedan slutet av somamren 2011.
  Fick först väldigt FINA värde och gick raskt ner 6 kg.
  Kunde dra ner extremt mkt på insulinet.
  Sedan POFF fick jag höga värde igen och var "tvungen" att börja med insulin igen. Både direkt och långtid.
  Gått upp nästan allt i vikt igen trots att jag äter strikt lchf.
  Otroligt jobbigt.
  Jag mår NOLL hjälp från mitt diabetes team här i NÖ Skåne. Min diabetessköterska undrade väldigt oroat om jag inte saknar pasta och BRÖD... Frågar man en alkoholist om den saknar supen?
  Mina fastevärde ligger på över 10.
  VARFÖR fixar inte min kropp att ställa om? Hur ska jag enklast gå tillväga för att få låga fina sockervärde?
  Idag tar jag 14 E humalog till varje måltid och 35 E Humulin morgon och kväll. Det är MYCKET insulin!!
  Innan lchf tog jag ca 36 E humalog t varje måltid och 40 E Humulin morgon och kväll.
  Jag har provat att dra ner på Humaloget. Funkade hyfsat bra ett tag... iallafall fram tills jag dragit ner för mkt på Humulinet. Fick höga värde och då ökade jag på Humulinet... men inget hjälpte så jag fick öka Humaloget igen.
  Det funkar inte riktigt för mig och jag vill ha HJÄLP!!!

  Kan NI hjälpa mig?
  asa@200500.com

 8. Jennifer
  Jag har en fraga angaende mellanmal. Det ska ju inte behovas (om man ater tillrackligt med fett under resterande tva-tre mal) och det gor det inte i mitt fall heller. Men det "ska" ju vara battre for amnesomsattningen att ata flera sma mal under dagen istallet for 2-3 stora. Ar det nagon som har provat detta och kan saga om det spelar nagon roll nar det kommer till viktminskning? Ska man dela upp lunchpotionen i 2 delar och ata dem med ett par timmars mellanrum?
 9. en doktor
  @Bjørn Dahle #2

  Du tar upp ett viktigt problem, ibland går det inte riktigt som det beskrivs i enkla broschyrer och bloggar på internet. Det är därför så tråkigt att det finns så få läkare som kan hjälpa till med detta.
  Vi måste komma ihåg att alla människor är olika och diabetes typ 2 kan vara en mycket allvarlig sjukdom. Det kan vara så att din egen insulinproduktion börjar minska på grund av att din bukspottkörtel har blivit skadad av sjukdomen metabolt syndrom som jag tro du haft under lång tid efter som du har kraftig övervikt och diabetes.
  Jag tro att Du skall söka dig till en riktigt duktig läkare med kunskap om detta så du får undersökt hur det är med din insulinproduktion och hjälp med att anpassa din LCHF kost så den gör så stor nytta som möjligt.
  Det är därför oerhört viktigt att kunskaper om hur man tar hand om patienter som som Dig sprids i allmänläkarkåren i våra länder. Jag hoppas verkligen att Du kan hitta någon doktor i Nordnorge där du bor.

  Rent allmänt kan man säga att i din situation kan man göra ett par saker vad gäller kosten:

  1, Kontrollera att man verkligen äter den LCHF kost man tror att man gör genom att göra en noggrann kostregistering under någon/några veckor (väga allt och räkna ut kalorier, kolhydrater, fett, och protein). Man kan sedan beräkna hur många energi% kolhydrater kosten innehåller. Då går det att uppskatta hur mycket kolhydrater som är bäst för dig och att du inte får i dig för mycket protein vilket kan ställa till problem. I bland kan det vara så att man äter för mycket och det kan man upptäcka om man har en orimligt för högt kaloriintag.

  2 Ett sätt att kontrollera att LCHF kosten fungerar är att kontrollera att det finns bildas ketoner och det kan man göra med urinstickor. Det är först när detta sker, det kallas keto-adaption, som alla positiva effekter av LCHF kommer. Mätning i urinen är dock en osäker metod, kan visa felaktigt lågt värde. Bättre är att mäta ketoner i blodet och det finns nu blodsocker mätare som kan detta. I ditt fall med kanske låg insulinproduktion finns också en risk(liten) att råka ut för en ketoacidos men då är alltid blodsockret mycket högt tillsammans med ketoner i blodet. Om man nu själv inte är expert på allt detta är det förstås bra om man har en duktig läkare som kan hjälpa till.

  3 Ett annat sätt att kontrollera att LCHF kosten verkligen fungerar är att kontrollera blodfetterna, Personer med metabolt syndrom har ofta högt trigyceridvärde, att detta sjunker och ligger kvar på en låg nivå är en indikation på att LCHF kosten fungerar. Det är en indikation på att levern är i fettförbränningsläge och inte håller på med att omvandla socker till fett.
  Man kan mäta detta på samma sätt som man mäter blodsocker med en liten handapparat(är dyrt).

  Hoppas detta hjälper dig och att du hittar en läkare.
  Hälsningar.

 10. Joshua3
  David, Vore intressant att veta om du testat olika kost och om du reagerade olika på olika kost?, tex. om du åt allt inom LCHF eller begränsade dig i perioder?, Sten Sture Skaldeman pratar ju om "fakir" där man mest kör kött och fett, själv märker jag att jag går ner mycket snabbare på det (dvs. nära noll kolhydrater) än om jag äter ost/grädde osv. Men jag kan ha omställningbesvär både när jag börjar med det och går tillbaka till vanlig LCHF, Har gått ner från 111Kg till 102Kg på 4,5 mån (längd 189cm) , och ska väll ner till 90-95Kg i alla fall. Midjemåttet har stått ganska still ett tag ( ca 2-3 mån) nu gick snabbt ner från 106cm till 98cm , är för övrigt Man med stillasittande jobb och tränar inte mycket. Sötsug och annat kolhydrat beroende är borta och jag mår fint i övrigt

  /J

 11. Joshua3
  En annan spännande sak som kan hämma viktnedgång är ju Kortisol som är stresshormon som bildas vid stress och för lite sömn, kan det inte va så att detta normaliseras med träning? Promenader? Själv märker jag att träning och då framför allt promenader är bra mentalt och för stresshantering, kan inte detta påverka resultaten? Sen sömnen känner jag ju är viktig också, innan när jag var kolhydratjunkie så var jag extremt mycket hungrigare och sötsugen vid för lite sömn.. Man sover ju bättre vid träning sägs det också

  /J

 12. Jag kan till viss del hålla med om att LCHF-folk har väldigt negativ syn på träningens möjlighet att minska vikten. Jag har aldrig gått ned så bra som när jag tränade 2-4 gånger i veckan och åt 'normalkost'. Jag har heller aldrig haft så låg vikt heller. Dock fick jag inte ihop träningen med heltidsjobb och ganska lång resväg och då är LCHF bra och jag gillar maten. Jag förstår att inte alla funkar lika men precis som känsligheten för kolhydrater kan variera borde även träningens effekt variera? Så tänker jag iaf utifrån min erfarenhet.
 13. hejssan
  #57 Jennifer

  Flera mål om dygnet är till för att slippa blodsockerdippar som sker när man äter mat som baseras på kolhydrater eller "LCHF" med för mycket kolhydrater. Ät dig mätt varje gång och ät nästa gång när du är hungrig igen. Antalet måltider brukar bli mellan 2-4 per dygn. Det låter som en rätt jobbig råd att inte följa klockan med måltiderna men den fungerar faktiskt.

  Edit: Och grattis David! :)

 14. Bustas
  Jag tappade 23 kg utan någon träning alls. Träning är bra för hälsan men knappast för viktnedgång.
 15. en doktor
  @ Åsa 56
  Skrämmande, har Du bara insulinbehandling? Har Du inte fått metformin eller annan behandling?( Se också mitt svar i post 58).

  Jag tycker att Du snarast skall byta behandlande läkare och diabetesteam, dom verkar inte ens uppfylla Socialstyrelsens krav att ALLA patienters kostval skall respekteras och stödjas. (se Socialstyrelsen riktlinjer för diabetes). Ett verkligt missförhållande som borde anmälas men för din egen skull tror jag att det är bäst att Du snarast finner en annan doktor och sköterska!

  Jag tror att Du behöver få hjälp av en riktig diabetesläkare och sköterska som förstår hur lågkolhydratkost fungerar.

  @ Andreas Eenfeldt

  En katastrof att svårt sjuka inte får hjälp av diabetesteamen och sköterskorna, kanske ett eget ämne för debatt.

 16. Shrinkin David
  @Joshua3

  Jag håller med dig vad gäller promenader.
  Helt ovetenskapligt känns det som promenader "gör nåt" med mig som ingen annan träning gör.
  Förutom att mjuka upp träningsvärk från annan högintensiv träning. 😉

  Svårt att sätta fingret på, men jag får en "frid" i själ och kropp av promenader som ingen annan träning ger på riktigt samma sätt.

 17. Jenny
  Måste fråga en sak någon som vet fall kan kan äta sukrin och stevia när man är gravid och ammar?
 18. Jennifer
  #62 Hejssan
  Tack for ditt svar. Jag kanner inte att jag behover ata mellanmal men jag har hort att om man ater ofta sa okar fettforbranningen for att amnesomsattningen konstant ar igang. Menar du att det inte har ngt med det att gora utan att det endast ar rekommenderat for att halla hungern i styr om man ater kolhydrater?
 19. Jocke
  @ Emil:

  Ja, det är störigt som fan. I omgångar har jag varit nere på nästan noll kolhydrater, som längst tre månader i sträck. Ingen viktnedgång då heller. Så det är klart man börjar undra när man läser om personer som gått ner tio kilo på ett par månader! :-)

  Samtidigt har jag som sagt gått ner i vikt tidigare på ”traditionell” kost och ganska vanlig träning två till tre gånger i veckan, plus vardagsmotion.

  Jag funderar på om det kan vara så att för oss som bara väger en 5-10 kilo för mycket och i övrigt är i någorlunda schyst form så måste kanske träningen trots allt till för att man ska få effekt. På sätt och vis verkar det som min kropp har ”normaliserats” på en viss vikt och det är sinnessjukt svårt att komma under den.

  Det roliga är att jag faktiskt inte går upp i vikt heller. Inte ens när jag äter måttligt med kolhydrater. Det är bara när jag börjar frossa i större mängder kolhydrater och sötsaker som vågen rör sig uppåt.

  När det gäller återkommande huvudvärk, acetondoft och kraftig metallsmak i munnen flera månader i sträck så har jag försökt ta reda på om det är vanligt. Men jag verkar vara ett unikum! :-)

  Hursomhelst så mår jag otroligt mycket bättre när jag äter en viss mängd kolhydrater. När jag slutade med LCHF kändes det som livet kom tillbaka…

 20. Joshua3
  # 68 Jocke , när du nollade kolhydraterna tror du själv det kan ha varit något av detta som gjorde att du inte gick ner?
  1. Kaffe eller Te konsumtion (innehåller lite kolhydrater om än lite)
  2. Kortisol , dvs. sömn/stress m.m.
  3. För mycket protein (har man ju hört ska hämma viktnedgången)
  4. Och så klart detta att kroppen nåt normalvikt
 21. Vän
  Åååhh... va´ många härliga vikthistorier:
  http://www.kostdoktorn.se/kategori/viktnedgang/vikthistorier/

  Grattis till David, en i en lång rad av vikthistorier. Tack för att du och ni andra delar med er.

 22. #67
  Min teori är att kolhydrater förbränns snabbare därför måste du äta oftare för att hålla upp förbränningen. Fett däremot tar längre tid att förbränna, drf behöver man inte äta lika ofta. Jag äter mellan 2-3 gånger om dagen inkl mellamål.

  Men det är bara min teori somsagt :)

 23. Nam
  Stort grattis - sånt här ger inspiration!

  Jag tror också att de personer som bara har lite "trivselövervikt" inte alltid får samma "effekt" på LCHF-kost (liksom alla vi som är överviktiga inte heller får exakt samma "effekt"). Speciellt med tanke på att det är en kost som ursprungligen hjälpte rejält överviktiga, diabetiker (även om som också framkommit här det inte hjälper alla diabetiker), människor med olika mag/tarm-problem, värk i leder m.m. Själv - när jag var ung och smal - har jag aldrig gått ned i vikt av träning utan lagt på mig i muskelvikt, men däremot har jag blivit starkare, uthålligare, fastare, fått bättre hållning och omformat kroppen - detta stämmer relativt väl in även nu även om jag inte tränar lika mycket eller lika intensivt pga både överikt och att jag inte längre är "thirty-something". Min erfarenhet från förr var att när man bara har lite övervikt, då försvinner den i princip av sig själv om man äter regelbundet, skippar mellanmål (ett relativt nytt "mode" påfund, om man äter bra huvudmåltider brukar man inte bli hungrig mellan målen), och promenerar "naturligt" till och från jobbet (går av några hållplatser tidigare m.m.). Men ibland får man också acceptera att kroppen har en annan trivselvikt än man själv vill ha!

 24. Agneta
  Har nu hållit på med LCHF i fem veckor i måndags. Har på denna tiden bara gått ner 1 ynka kilo och ca 2 cm i midjan. Tränar inget utöver lite promenader med hunden. Känns ju lite nu som gnistan börjar falna måste jag säga, fast jag är i grunden väldigt positiv till att äta kost med betydligt lägre kolhydratsandel. Min gubbe har inte heller någon nämnvärd viktmisnking men säger att han är mycket piggare på morgonen än förut. Själv känner jag att jag mycket mer sällan har något vidare hungerskänsla, och absolut inte så intensiv som tidigare. Men jag vill ju gärna tappa 7-8 kg åxå.
 25. Wille
  Ofta handlar det om att inte äta det man inte tror sig hinna med att förbränna.

  Kroppen är inställd på att spara allt vi äter och inte förbränner för att överleva. Ge den lite mindre så tar den om man har tur lite av fettreserven.

 26. The Doc
  Det är fortfarande kalori in och ut som gäller. Problemet med att endast träna för att gå ner i vikt är att man blirhungrig av träning! Har man inte koll på vad man stoppar i sig så är det lätt att äta energi som överstiger det man förbrukat under träningen...

  Normalt så känner man sig nyttigare när man tränar och tänker på vad man äter och vise versa. Oavsett vilken viktminskningsdiet man använder.

 27. The Doc
  Grattis David förresten! Skönt att du hittat rätt med LCHF! Även om jag vet att det gått lika bra med kolhydrater oxå 😉
 28. The Doc
  Jag har tappat ca 1 kg veckan senaste 5 veckorna, dvs 5 kg. Magmått => -11cm. Slutat med skräp som hembakad kladdkaka, chips, godis, käkar inte 5 mackor precis innan läggdags osv. Ligger på ca 30-35%E kolhydrater. Tränar 1 gång i veckan på gym. Målet är två ggr. Inte tränat på 2 år före detta. Men skulle nog beskrivas som högintensiv, dvs sitter aldrig still...
 29. Alex
  # 68 Jocke, om du har svårt att gå ner i vikt med lchf men samtidigt gillar träning och inte är speciellt kännslig för kolhydrater så kan en paleokost kanske passa dig bättre? Jag rekommenderar boken "The Primal Blueprint" om du är intresserad. Det handlar såklart en del om kost, men även mycket annat som kan påverka (sömn, stress, hur man tränar osv. osv.). Allt du gör i livet spelar roll för slutresultatet.
 30. The Doc
  #69 Joshua3, var har du hört att protein hämmar viktnedgång?
 31. The Doc
  Sömn är också viktigt som många påpekar. Och för mig är det i alla fall så att jag sover mycket bättre när jag tränar.
 32. Strand
  @David Stubner härlig historia, tack för att du delar.
  @Lennart Hägglund låter kanon.
 33. anka2
  Nej alla går inte ner så lätt på LCHF så det är klart att man blir avundsjuk. Har ätit så i ca 2,5 år (syndat vid specilla tillfällen som jul och resor) och inte gått ner ett dugg, dock inte upp heller och det är första gången i mitt liv (är 52) som jag kan äta mig mätt utan att vikten skenar i höjden. Misstänker att min uteblivna viktminskning beror på att jag misshandlat min kropp hela livet med olika dieter (viktväktarna, soppor och pulver) har säker bantat minst 150 kg med början i 17 års åldern. Så trots min uteblivna viktminskning, skulle behöva gå ner 25-30 kg, fortsätter jag äta LCHF, varför? Jo klimateriebesvär/vallningarna är borta, halsbränna är borta, lugnare humör, bättre sömn och bäst av allt är att det ständiga suget efter något att stoppa i munnen finns inte längre. Träna är jag inget vidare på men många och långa promenader med mina hundar blir det, har ett fysiskt krävande arbete och då är träning inte det första man tänker på när man är ledig, tyvärr. (De senaste veckorna känns det som byxorna sitter lösare i midjan men vågar inte hoppas för mycket)
 34. David Stübner - GRATTIS ❗
 35. Maggan A
  Grattis David! Bra jobbat :-)

  och grattis LCHF. Det var inte ofta man fick se dessa imponerande före/efter-bilder innan LCHF. NU blir de vanligare och vanligare 😉

 36. Ethel Loberg
  David! Jag lyfter på kepsen och bugar, både för Dig och Din företagsläkare.
 37. Irene
  Kul! grattis!
 38. Majoren
  Jag skjuter salut för David och Previa i Lenhovda!
 39. Jeanette H-H
  Jag har inte heller tränat. Gick ner gravidkilona plus 13-17 till, lite beroende på hur man räknar. Jag har inte varit nere på den vikten sen 1993. Vikten stabiliserade sig på ett par kg över det sen.

  Efter 1,5 år på LCHF blev jag igen gravid och var det i tre månader (var tyvärr en sk ofostrig graviditet där bara moderkakan utvecklas). Pga graviditeten och ständigt ätbehov gick jag upp några kg men är trots det ändå nu ca 8-12 kg under min vikt som jag hade för 2 år sen (lite beroende på hur jag räknar, jag pendlade lite i vikt då). Och vikten är nu rätt stabil på 70 kg. För två år sen var den kring 80 kg.

  Ingen motion alltså. Förutom lite vardagsmotion ett par gånger i veckan. Vill naturligtvis motionera och tänker också ändra de vanorna, men viktnedgången var absolut inte pga motion.

 40. MJ
  Angående träning:
  Det är klart att träning ger effekt. Även om många verkar tro att energi in -energi ut slutar gälla när man äter lchf så är det precis vad det handlar om. Träning är energi ut. Alla har tid att träna en halvtimme om dagen, som börjar antingen när man går ut genom dörren eller hemma framför TV:n. Då kan man göra av med 300 kcal ganska lätt.
  300 x 30 blir 9 000 kcal per månad, eller ca 1,3 kg kroppsfett. Det blir 15 kilo på ett år.

  Träningen ger dessutom en massa andra hälsoeffekter.
  Det är inte NÖDVÄNDIGT för att gå ned i vikt, men det HJÄLPER onekligen till.

 41. Strand
  @ Marleen, 87

  Härlig länk Marleen, mycket dokumentär och konspirations känsla.

 42. joshua3
  #76 The doc
  Protein har jag läst att det kan i extremfall ombildas till kolhydrater, vad jag tror är att förhållandet mellan fett och kolhydrater måste va rätt för optimal förbränning, vad jag också läst är att när man går ner i vikt använder man ju kroppsfett också, så därför blir proportionerna inte samma som om man bara upprätthåller vikten...
 43. Camilla
  Till ks/ stfu...............
 44. Nam
  Det handlar om hormoner - och inte rakt av om kcal in/ut, matintag, träning osv!

  Dragit historien förut.

  När jag ung, smal och förlorade den jag trodde jag skulle dela resten av mitt liv med;

  Rasade kilona av mig
  Gick cirka 30 min till och från jobbet.
  Frukost: mjölk/filmjölk och flingor
  Lunch/Middag: Husmanskost gjord på bra råvaror, på lunchrestauranger.
  Kvällsmål: 2 smörgåsar.
  Helgerna viss annan mat.

  Senare när jag mådde bra;

  Gick jag upp 5 kilo i muskelvikt.
  Gick 60 min till och från jobbet.
  Åt likadant (som ovan).
  Tränade som mest 3ggr/v, à 2,5 timmar både styrka och kondition.
  Och nej - jag åt inte mer! 1ggn/v när träningen låg senare åt jag ibland 1 banan.

  Hormoner! Jag är inte ensam - i alla fall inte som kvinna - att uppleva att när man är riktigt lycklig eller riktigt olycklig så går man ned i vikt, och det handlar inte om att äta mindre och/eller träna mer, utan det handlar om att det man äter inte "fastnar"!

  Ytterligare exempel: När jag slutade röka låg jag på sjukhus, rörde mig inte, åt inte (drack) - gick upp 5 kg på 1 vecka! Hormonrubbning/ämnesomsättning - ett inte helt okänt fenomen!

  Sen angående att man blir hungrigare av att träna - detta stämmer bara på överviktiga medan för normalviktiga och smala blir det precis tvärtemot - något jag läste nyligen (tyvärr kommer jag inte ihåg var), och detta var också relaterat till bl.a. hormoner.
  Jag känner själv igen mig i detta, för när jag var ung och smal och tränade blev jag aldrig hungrig av det - tvärtemot - medan däremot när jag som äldre och överviktig började träna efter en herrans massa år, då upplevde jag att träningen gjorde mig mer hungrig, och detta oavsett det var på tallriksmodellen eller på LCHF-kost.

  Så min röst - utifrån egen erfarenhet och vad jag läst - ligger på i första hand hormonerna!

 45. Eddie Johansson
  Intressant att det var din läkare som tipsade dig. Kan det vara så att de doktorer som har lite innanför pannbenet börjar ändra inställning och tänka själva. Det är ju så att droppen urholkar stenen.
 46. Lennart Hägglund
  Tråkigt att några som försöker ändra sina liv till det bättre med lchf, inte upplever effekterna med bättre socker/insulin värden. Att viktminskningen inte inträffar. Själv fokuserade jag enbart på hälsoeffekterna i början ,har ätit drygt ett år. När mitt långsockervärde i april visade 5,1mmol från 7,6 i februari. Kastade jag alla mediciner. Blodtryck,Atacand statin/blodfett, metformin /socker. Efter detta har jag slutat mäta tryck/socker. Kör på så länge jag mår bra. Känner mig pigg,har börjat jogga. Börjar med c:a 2km varje dag . Målet är att hitta min gamla konditionsnivå då jag utan problem joggade i två timmar ,med gaspådrag ibland i naturliga intervaller. Blir intressant att upptäcka hur det känns i kroppen i denna resa. Har nu joggat tre dagar och redan börjar träningsvärken i mina ben att lätta. Räknar med att idag jogga hela sträckan utan gångavbrott, kommer därefter att gradvis förlänga sträckan. Kommer att dela med mig av intryck,känslor och erfarenheter i denna resa.Något som kan störa är hur det kommer att fungera med mitt högerben som jag bröt båda piporna i komplicerat brott för två år sedan .Hopspikat med titanskena. Än känns inget av detta.
 47. Erik
  #56, ÅSA:

  Det första jag skulle testa om jag var du är magnesiumtillskott. När man startar med lågkolhydratkost tappar man vätska i kroppen (något som är önskvärt) men med den vätskan försvinner ofta viktiga mineraler. Om du googlar på "diabetes magnesium" kommer du hitta många rapporter som vittnar om magnesiumets betydelse för blodsockerhanteringen.

  Kolla t.ex. denna:
  http://www.proteinpower.com/drmike/uncategorized/magnesium-and-inflam...

  Så stick iväg till hälsokosten och köp t.ex. "Great earth super magnesium 350 mg" och börja ta en a två tabletter dagligen. Om du får väldigt lös avföring får du minska dosen. Kan sätta en peng på att ditt fastesocker kommer minska redan efter någon vecka eller två! :-)

 48. ks
  det är alltså vår samlade bedömning att en bild tagen av en person som halvligger i en soffa är att jämföra med när densamme spänner sig med armarna i luften? så har det inte låtit förut.
 49. Det tar ungefär (individuellt) ett halvår längre tid nå sin målvikt efter kostomläggning till kolhydratsnålt... UTAN minitiös, vettlös träning. Andra mer påtagliga hälsoframgångar skördar man, normalt sett, omgående. Tror man stabiliserar kropp och psyke bättre om man viktminskar utan HÅRD träning. Då vet man att man inte behöver tillbringa all vaken tid, återstoden av livet, i ett svettigt gym. Tillsammans med andra patologiska narcissister 😉
 50. hejssan
  #67 Jennifer

  Just det. Jag har också hört att täta måltider håller fettförbränningen igång, att de hjälper till att bygga muskler osv. Jag märkte ingen skillnad för tio år sedan på kolhydratsbaserat kost och styrketräning. Blodsockerdippar slapp jag dock då.

 51. Åke&Ylva Stübner
  Grattis David,och tack för att du fick igång mor och mig,för vi har också tappat kilon.
 52. Kaja
  Grattis David

  Grattis mig själv. Var på provtagning idag. Minus 25 kilo sedan i maj. Normalt blodtryck. Halverad dos Levaxin. Nu är det bara 40 kilo kvar till normal vikt. Men jag är glad om jag klipper 10 per år framöver. Hurra för oss! Och tack Andreas, Annika och Sten-Sture!

 53. Mark Olof
  Hej!
  Jag lider av kronisk diabetes typ2 och har sedan ett år tillbaka på eget initiativ experimenterat med olika koster och dieter. Efter 6månader på en vegankost fick mitt "hobby exprimenterande" för mig, häppnadsväckande effekter på min hälsa. Det som blev språngbrädan för mig var efter att jag sett dokumentär filmen "Forks Over Knives". Den gav mig några riktigt bra tankeställare och insiktsfull fakta.

  Nå, det jag undrar över är varför en vegankost får så lite uppmärksamhet i kommersiella sammanhang om kost & hälsa eller liknande debatter?

  Är vi så "inställda" på att få äta vårt bacon eller har det mer att göra med en ovilja att våga förändra det vi kallar normalt? På gott och ont, men är ett inlärt tankesätt eller ett destruktivt beteende som går i arv utan att ifrågasättas och som på långsikt kan vara ett direkt hot mot oss människor och vår omgivning/tillvaro? Det kan handla om ett kostsamt & envist beteende grundat på vår "rätt" och med avsaknad av konsekvens-tänkande som ett viktigt sätt att lära sig och förstå helheten bakom det vi ser och tar föregivet.

 54. Ulf_S
  #103: Diabetes typ 2 är väl alltid kronisk som jag förstått det... Däremot kan man slippa symptomen genom att t.ex. undvika att äta sådant som höjer blodsockret.

  Jag har varit vegetarian (och vegan i perioder) förr om åren och aldrig tidigare sluppit svängande blodsocker... Särskilt vegankost är dessutom trixig att få fullvärdig utan att äta tillskott, det är helt enkelt inte en naturlig kosthållning för människor. Däremot anser jag förstås att det är upp till var och en att äta det som känns etiskt riktigt och hälsosamt – om det råkar vara vegankost hoppas jag att den innefattar vitamintillskott av t.ex. B12.

  Jag äter hellre gräsbeteskött med ghee och lite grönsaker. Det innehåller alla näringsämnen en människa behöver och håller blodsockret lågt och superstabilt.

 55. Ulf_S
 56. Mark Olof
  Tack för svar!
  Vad jag saknar är en mer nyanserad kost & diet-debatt i media framför allt. Nyanserad på så sätt att varje ämne bör visa både professionell expertis men även hur en medborgare ser på saken och framför all vilken information och de erfarenheter varje individ bär med sig får en chans att faktist tala mer än ordet. där olika uppfattningar och erfarenheter möts på flera plan och där något vi kallar för "normalt" aldrig i sig bör underskattas eller överskattas.

  Jag må låta naiv eller kanske kritiserar jag någonting jag inte helt begriper logiken bakom.

 57. Tiny Tom
  @Åsa: "Gått upp nästan allt i vikt igen trots att jag äter strikt lchf."

  Du nämner inget om ditt energiintag? Vet att jag riskerar torpederas här och nu (men jag är så FÖR LCHF man bara kan bli så "hold your horses" vänner).

  Det finns tyvärr en vanföreställning att energiintaget inte räknas bara för att man äter LCHF-kost. Så är inte fallet tyvärr. Så om din vikminskning (eller ÖKNING...om så önskas) avtar så måste du hålla koll på energiintaget, dvs hur mycket kalorier du stoppar i dig.

 58. Tiny Tom
  @Jennifer: "Jag har en fraga angaende mellanmal. Det ska ju inte behovas (om man ater tillrackligt med fett under resterande tva-tre mal) och det gor det inte i mitt fall heller. Men det "ska" ju vara battre for amnesomsattningen att ata flera sma mal under dagen istallet for 2-3 stora. Ar det nagon som har provat detta och kan saga om det spelar nagon roll nar det kommer till viktminskning? Ska man dela upp lunchpotionen i 2 delar och ata dem med ett par timmars mellanrum?"

  Mellanmålsvurmen är en redig soppa och myt som har flera ben sett till sitt ursprung. Jag nämner de jag spontant kommer på.

  Marknadsföring: Under 70- och 80-talet så insåg marknadsförare i bl.a. England att begreppet "mellanmål" kunde söndra den dåvarande normen att matintaget var intimt förknippat med social samvaro och vardaglig familjesammankomst, dvs i princip frukost, lunch och middag. Kunde man luckra upp detta så skulle det innebär trolig merförsäljning och även nyförsäljning av sådant vi innan dess inte ätit. Sagt och gjort, stora och framgångsrika reklamkampanjer skapades där man lade fokus på "snacking" i form av mest skräp som godis. Man riktade även in sig på barn där en kampanj för s.k. chokladfingrar blev mycket framgångsrik och vägledande för övriga branschen.

  Elitidrottare: Elitidrottare har generellt sett ett mycket stort energibehov vilket måste tillfredställas av naturliga skäl. Följaktligen kan det för dessa ofta vara nödvändigt med ett mer frekvent ätande än för gemene man av rent praktiska skäl. Ponera att du behöver 6000 kcal/dag och du inser att det kan vara rätt knepigt att få i sig det på sisådär 3 måltider om dagen... I sedvanlig ordning så tog gemene man efter elitidrottarnas upplägg ivrigt påhejade av ex. kosttillskottsbranschen (som givetvis tjänar storkovan på sina piller och pulver och "mellanmål".

  Makronutrientfördelning: Med en makronutrientfördelning som influeras av dels den påstådda nyttigheten av ett högt fiberintag och dessutom späds på med hur hemskt och farligt det är med fett och som lök på laxen kryddas med hur mycket fred på jorden det blir om vi äter spannmål, pasta och andra "nyttigheter" så får man autoMATiskt (tihi) en situation där vi lägger störst mättnadsfokus på det minst relevanta, dvs bukfyllnad. Skrymmande mat som fiberrika grönsaker eller havregryn fyller förvisso ut magsäcken men denna typ av mättnad är absolut underordnad den mättnad man känner med ett fokus på mat med hög energidensitet och då i synnerhet fett (men även protein) som rent biokemiskt har andra mättnadsrelaterade fördelar. Kort och gott, kastrullen med havregryn jag smockade i mig varje morgon en gång i tiden lämnade magen ekande redan efter ett par timmar...men "nyttig var jag ju" och mer lik Gunde blev jag. Typ. Poängen är i varje fall att den här typen av kost till sin natur fostrar ett frekvent måltidsupplägg för att man ska stå sig.

  Gymvärlden: Det här kanske skulle kunna hamna under kategorin "elitidrottare" men jag tycker ändå det förtjänar en egen punkt. Redan under 40-talet (vad jag själv hittat så möjligtvis ännu tidigare) så började man i kroppsbyggarsammanhang prata om mer frekvent ätande. Det man sedermera glömde bort vart att detta enbart rekommenderades s.k. ektomorfa "hardgainers", dvs naturligt spinkiga människor med dåliga förutsättningar för att lägga på sig kroppsvikt (och muskler). Till dessa rekommenderades "6 meals per day", dvs förutom frukost, lunch och middag så stoppade man in mellanmål i fast eller flytande form. Och på den vägen är det... I våra tider så har vi en massa trams som spunnit loss på just den här vanföreteelsen men som blivit okritiserad "gymsanning" för majoriteten. Man måste ha ett "perimål" och ett "postmål", dvs ett mål före resp. efter sitt gympass. Annars blir man inte guvernör i Kalifornien. (Och Arnold själv åt för övrigt när han var hungrig och praktiserade ketos inför tävlingar efter han kom till USA och lärde sig om de som visste denna dåvarande hemlighet för att bli "rippad".)

  Ok, det blev en rejäl wall-of-text så jag tror det får räcka så.

 59. Tiny Tom
  @Jennifer: Förtydligande klarläggande (eftersom det kanske inte klart framgår): NEJ, du behöver inte äta mer frekvent och du kan i regel inte göra det mot bakgrund av hur mättande LCHF-kosten är pga fett/protein-innehåll men även energidensitet.

  Nu får det vara bra. :)

 60. Tiny Tom
  @Joshua3: "Protein har jag läst att det kan i extremfall ombildas till kolhydrater, vad jag tror är att förhållandet mellan fett och kolhydrater måste va rätt för optimal förbränning"

  Nja, det du beskriver är en process som kallas glukoneogenes, dvs nybildning av kolhydrater (eller egentligen glukos) mha s.k. deaminerade proteiner (proteiner som omvandlas till kolhydrater). Det är av detta skäl som LCHF-kost INTE handlar om vad stenålderskostförespråkarna förespråkar, dvs högprotein-kost (och korkat nog ofta både lågkolyhydrat och lågfett vilket är en rejäl tankevurpa). Uttryckt annorlunda, om du vill uppnå ketos och bli fettanpassad så räcker det inte att hålla ett öga på kolhydratintag utan du måste även snegla (åtminstone lite) på proteinintaget. Det senare gäller i synnerhet om du inte tränar (vilket du definitvt bör göra alldeles oavsett vad du stoppar i dig och bryr dig om din hälsa).

  "...vad jag också läst är att när man går ner i vikt använder man ju kroppsfett också, så därför blir proportionerna inte samma som om man bara upprätthåller vikten..."

  Det här handlar om något som brukar benämnas metabolisk kontroll av matintag och i princip och enkelt beskrivet så handlar det enbart om s.k. näringspartitionering. Kort och gottt, det enda din kropp kan kontrollera är LAGRING och FÖRBRÄNNING av föda. Genom din kost, ex...eller i synnerhet LCHF-dito så optimerar du din näringspartitionering på så sätt att du sparar protein, minskar fettinlagring och ökar möjligheten att förbränna energi (kolhydrater funkar på omvänt sett). Träning är en annan viktig faktor för ideal näringspartitionering eftersom bl.a. din proteinsyntes ökar och din energiförbrukning likaså (finns även andra effekter som är gynnsam som intramuskulär förbrukning av energi men det är överkurs här).

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av