Mina hälsovärden efter åtta år på LCHF

Läskiga grejer – eller?

Läskiga grejer – eller?

Sommaren 2006 började jag äta LCHF-kost och det har jag sedan fortsatt med. Det har nu gått åtta år. Det var därför dags för en noggrann hälsoundersökning.

Enligt vissa fett- och köttfobiker borde jag redan vara död för länge sedan. Personligen planerar jag att hänga med i ungefär 50 år till. Så vem kommer att få rätt?

Här är resultatet av mina senaste blodprover med mera:

Bakgrund

Jag är tidigare på det stora hela frisk. Men som 42-årig småbarnspappa med viss sömnbrist som regelbundet jobbar 60-timmarsveckor så ska väl hälsan börja svikta ungefär nu.

Om inte LCHF räddar mig.

Jag har nu ätit LCHF-kost i åtta års tid, riktigt strikt i perioder, mer liberalt under andra perioder. Rikligt med smör, ägg, kött och grädde – och grönsaker. Sista halvåret kör jag dessutom periodisk fasta i form av 16:8 de flesta vardagar (jag hoppar över frukosten).

Resultat

lab

Här är mina senaste provresultat med mina kladdiga anteckningar om tidigare resultat. Klicka för förstoring eller se renskrivningen nedan.

Mina blodprover 2014

De senaste testresultaten från härom veckan är markerade med grönt.

Kommentar

De lösa ryktena om hur LCHF är farligt i längden visar sig ingenstans i mina blodprover. Efter åtta år på LCHF ser de utmärkta ut, liksom när jag började. Det ses helt enkelt inga större förändringar under dessa år.

Många saker är typiska och en trend åt dessa håll visar sig även i studier på LCHF-liknande kost:

  • Låga triglycerider (bra)
  • Mycket gott HDL-kolesterol (bra)
  • Fin apokvot (bra)
  • Lågt fasteblodsocker och långtidsblodsocker HbA1c (bra)
  • Lågt men normalt insulinvärde, mätt som C-peptid (sannolikt utmärkt)
  • Normal vikt och normalt midjemått
  • Lågt och bra blodtryck

Sammanfattningsvis kan man säga att alla problem som hänger ihop med metabolt syndrom och typ 2-diabetes brukar förbättras på LCHF. Övervikt, högt blodtryck, högt blodsocker, högt blodinsulin och farligt rubbade kolesterolvärden (höga triglycerider och lågt HDL).

Man kan också se i mina prover att inflammationsnivån i kroppen – mätt med CRP – är omätbart låg vid alla provtillfällen.

Med tanke på resultaten så verkar det fantasifulla snacket om långtidsrisker med LCHF åtminstone inte gälla mig. Kanske får ni stå ut med mig i runt 50 år till.

Vikt

Viktmässigt har jag också utan ansträngning eller någon kaloriräkning hållit mig på normala nivåer under dessa år. Jag har dock gått upp och ner några kilo inom normalområdet.

Under mitt experiment med riktigt strikt LCHF och ketonmätning gick jag ner fem kilo. De kom tillbaka när jag återgick till liberal LCHF men försvann igen när jag lade till 16:8.

Det senare upplever jag som ett klart enklare och smidigare alternativ. Åtminstone när man som jag inte är extremt kolhydratkänslig. Så jag kör vidare med liberal LCHF med tillägg av 16:8 på vardagar.

Vad säger du?

Vad har hänt med dina hälsovärden på LCHF?

Tidigare

Mina hälsovärden efter 5 år på LCHF

Fina kolesterolvärden efter 4 års ultrastrikt LCHF

Mer

LCHF för nybörjare

Snabbkurs i blodtryck

Snabbkurs i diabetes

Snabbkurs i kolesterol

 

63 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Thomas Jansson
    Doktorn borde nog ta lite statiner
    och minst en tre till åtta andra piller

    För man vet ju aldrig vad som kan hända
    när man mot tallriksmodellen sig vända

    För om alla gjorde som doktor Andreas
    skulle Big Pharmas vinster stoppas

    Sådant beteende kan vi inom SLV ej tolerera
    för det är ju mycket värre än både pest och kolera

    Så därför vill vi LCHF nu snarast förbjuda
    och istället margarin och rapsolja erbjuda!

    Svar: #20
    Läs vidare →
  2. Ann Kristin
    Just låggradig inflammation är ett av de stora problemen med "normalkost", i form av för mycket omega 6, från processade livsmedel och spannmålsuppfödda kreatur. Därtill ett överskott av fruktos och glukos, som glaserar kroppen. Och varför ska Kostdoktorn förorda något annat än LCHF? Detta är ju en LCHF-sida, inte en Okinawa-dietsida. Vilka de "onödiga" resp "nödvändiga" kolhydraterna måste helt enkelt utgå från vilka hälsovärden man får. Får jag 12 i blodsocker så undviker jag äpplen. Får jag högre triglycerider av kolhydrater, så undviker jag det.

    Du kan ju starta en kostsida som passar dig och jag är inte ironisk, ju fler val vi har, desto bättre. Nu har jag levt i en stor del av mitt liv på ekomat med mycket kolhydrater och lågfett, och blivit sjuk, så mig kan du inte värva.

    Svar: #44
    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Hans
    Tankeväckande och uppmuntrande om LCHF. Fick diagnosen diabetes typ 2 för tre år sen. Helt nyligen efter 1.5 år togs ett nytt långtidssocker. Lite väl långt uppehåll mellan provtagningarna, men nytaget A1C 33 mmol/mol jämfört med 37 för 1.5 år sen. Vid diagnos 58. Ska få reda på en del andra värden vid besök nästa vecka men hon nämnde iallafall att de var bra. Något högt LDL 3.6 men inte alarmerande och ett bra HDL värde, vilket jag får reda på till veckan.
    Nämner detta eftersom jag redan två veckor efter diagnos började med LCHF efter ett idogt kunskapssökande där jag bland annat fick inspiration av denna blogg.
    Hittills verkar iallafall det så kallade naturalförloppet ha kommit till skam. Dessutom medicinfri sedan drygt två år.
  2. Christina
    Får man så fina,klara ögonvitor med denna kost?Bara det är ju värt att offra skräpmaten!
    Svar: #53
  3. Robert
    Jajamän, vi som äter LCHF får per automatik kritvita ögonvitor, bländvita tänder, tjockt hår, ett gladare humör, ökad intelligens, blir mer humoristiska, brunare hy, bättre hållning och en mängd andra fördelar... Personligen blir jag allt mer lik George Clooney för var dag som går (fast flickvännen är dock av en helt annan åsikt...) 🙂
  4. Ove Tegnér
    Robert
    Christina tänker nog på lågt billerubin. Billerubin i för stor mängd ger gula ögonvitor. Kan vara ett tecken på en överlastad lever.
    Svar: #55
  5. Robert
    Helt rätt om Bilirubin. En lågkolhydratkost är bra för levern vilket säkert på sikt kan ge "renare" ögonvitor. Flickvännens ögonvitor var långtifrån vita när hon drabbades av en ganska svår gallstenssjukdom som krävde flera och långa operationer. Min kommentar ovan var mest menad som ett litet skämt... 😉
  6. Irene
    Enligt 127 åringen som nu lever i Italien så är hennes hemlighet choklad och singelliv. Då ligger jag extremt bra till eller så borde jag vara död för länge sedan och likaså min gamla mor .Det som bestämmer hur gammal man blir är parametrarna i kroppen.
  7. Solveig
    Jeg er 53 år og frisk. Har levd på LCHF i ca. ett år nå. Etter de siste blodprøvene mine fikk jeg et brev fra min dokter om at jeg hadde for høyt kolesterol og at jeg måtte kutte ned på inntaket av fett og spise mer brød, ris, kornblandinger, frukt, grønnsaker osv. Jeg gikk dit og spurte hva han mente kroppen min skulle leve av dersom jeg kutter drastisk ned på fettinntaket ettersom jeg ikke spiser sukker og helt minimalt med karbohydrater. Da ble det stille men han sa han var bekymret over mitt "ensidige" kosthold.
    Totalkolesterol: 7,4 (6,4), HDL: 3,1 (2,6), LDL: 4,1 (3,6), Trigl.: 0,5 (0,4). I (), prøveres. 1/2 år siden.
    Etter at jeg la om kosten har jeg fått bedre hukommelse og konsentrasjon, gått ned 7-8 kilo, huden min er mindre tørr enn tidligere og aller viktigst: Jeg har hatt ulcerøs colitt siden jeg var 14 år. Har aldri hatt det i hele tykktarmen men var veldig plaget da jeg var yngre. Det har blitt mye bedre med alderen men det har av og til blusset opp men dog holdt seg i den nedre delen av tarmen (10-40 cm). Jeg tok koloskopi for et par mndr. siden og gjett hva? Tarmen min var helt fin for første gang siden jeg fikk diagnosen. Legen sa at hvis hun ikke hadde visst at jeg hadde hatt UC hadde hun ikke sett det. Hurra! Jeg er overbevist om at jeg har såkalt "lekk tarm" og at jeg ikke tåler karbohydrater særlig bra.
    Jeg ble oppbåst i magen og var alltid sulten før jeg gikk over til LCHF. Når jeg sto opp om morgenen var jeg stiv og hadde vondt i hele kroppen. Følte meg som en gammel kjerring. No more!
    Jeg lytter til kroppen og ikke legen. Kommer aldri til å gå tilbake til masse karbohydrater og sukker. Hva mener doktoren? Er det andre med mage/tarm sykdommer eller problemer som har merket forskjell etter at de la om kosten? (PS - har printet ut snabbkurs i kolesterol og gitt til doktoren 🙂
  8. Sofia Melin
    Hej Andreas! Jag läser till läkare (T5) och har blivit "upplyst" - LCHF är ju rätt på alla sätt. Blir upprörd över hur resterande kursare inte kan se sambanden som är så uppenbara! Vi läser just nu om gallsten, leversjukdomar mm. Är det inte mycket märkligt att när man får spottsten/njursten ska de "spolas ut" med mycket vätska men gallstenar ska man tvärtom sluta äta fett så att det kan bildas lite fler? Nåja min fråga handlar om bilirubin, jag inser att jag kommer bli påhoppad och behöver ha ett bra svar på lager. I böckerna står det att bilirubin och fria fettsyror konkurrerar om platser på albumin, att vid höga värden av fria fettsyror (fasta/svält tog de som exempel) så försämras eliminationen av bilirubin. Jag, som strikt LCHFare, kan inte påstå att jag går runt med hyperbilirubinemi - vilket naturligtvis kommer påpekas. Jag VILL svara att kroppen kompenserar detta genom att bilda mer albumin om man har mycket fria fettsyror i cirkulationen under lång tid - men jag vet inte om det är sant och har inga belägg så... Vad ska jag svara?

    Vänliga hälsningar
    Sofia

    Svar: #59
  9. Andreas Eenfeldt
    Sofia,
    Med all respekt för vikten av nyfikenhet och tänkande: det där är bara teoretiska spekulationer. Finns några som helst data på att bilirubin verkligen kan stiga till onormala nivåer på LCHF? Inte mig veterligen.

    Med all säkerhet skulle vi fått höra talas om det från många motståndare om det var så. Hur enkelt som helst att mäta bilirubin. Minsta lilla orostecken i form av något labprov i någon studie eller någon statistisk långsökt spekulation ur enkätundersökningar brukar blåsas upp så...

  10. Asta
    Hej Anders. Jag är rätt ny här, har ätit LCHF i en månad nu. Det jag undrar över är mitt blodsocker. Jag är inte diabetiker. Jag har fastande blodsocker på 6,5. Urinstickan visar på ketos och jag äter mycket lite grönsaker, max 10 gram kolhydrater om dagen. Jag tycker min blodsocker är hög. Jag har fått 3 barn här i den, alla ca 4,5 kg. Jag är 56 år. Viktnedgången går mycket sakta, 1,2 kg på 3 veckor fast jag tränar och fastar 16/8. Äter samma kost som min man som går ned 1 kg i veckan. Tror du att mina blodsocker värden kommer att rätta till sig med tiden? Förresten, så mår jag mycket bra. Ända jag kan klaga över är att jag kan inte springa så fort, tar ut mig fullständigt när jag springer, men det finns inte så mycket socker att bränna kanske och eftersom jag har varit en riktig sockergris, så tar det kanske tid för kroppen att ställa om sig. Tacksam för svar på mina funderingar. Tack för en mycket bra sida.
  11. Bo
    Hej! Lysande resultat! Men du, dricker du fettkaffe på morgonen vid 16:8?

    /bo

  12. Anonym
    På Okinawa äter man stora mängder inlagda grönsaker och det verkar som om vinäger skyddar kroppen och gör det möjligt att må bra på kolisar.
  13. Ing-Britt
    Jag undrar om LCHF påverkar bukspottkörteln. Jag har varit inne två gånger på lasarettet med 1 års mellanrum och haft inflammation i bukspottkörteln. Vad får jag det ifrån? Alkoholister får det säger man men jag är inte det. Dricker vin till maten fredag och lördag - inga drinkar. De har kollat gallan men är inget fel säger de. Har haft njursten för 40 år sedan (i samband med graviditet) men aldrig gallsten. Kan fettet på verka gallan så jag får problem med bukspottkörteln.
    Jag känner mig helt förvirrad.
1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av