Mina hälsovärden efter 5 år på LCHF

blodprov

Sommaren 2006 började jag äta LCHF-kost, efter att ha ätit GI-inspirerat under flera år tidigare. Jag har alltså länge varit försiktig med socker och stärkelserik mat. Mer eller mindre strikt LCHF och obegränsat med mättat fett (som smör, grädde och ägg) har jag nu ätit under precis fem år.

Frågan är hur det har påverkat mitt kolesterol och andra hälsovärden? Jag kontrollerade det just igen. Här är resultaten.

Senaste provtagningen

Mina blodprover

Större version

Sammanställning

Här är resultaten från alla mina provtagningar 2007 – 2011. Tyvärr har jag inga tidigare värden att jämföra med.

Mina prover 2011

Utmärkta blodprover

Det enda provet som hamnar utanför de normala referensvärdena vid ett par tillfällen är det goda kolesterolet, HDL. Det är alltså onormalt bra: Ju högre värde på det goda kolesterolet desto lägre risk för hjärtsjukdom.

Även i övrigt ser det bra ut med fin kolesterolfördelning: låga fina triglycerider, låg fin kvot kolesterol/HDL och låg fin Apokvot. Blodsockret (HbA1c), insulinvärdet (C-peptid) och inflammationsvärdet (CRP) är också mycket låga och fina.

Proverna ser sammanfattningsvis ut som de brukar göra hos en frisk person som äter begränsat med kolhydrater. Aningen högre totalkolesterol och LDL är vanligt, vilket under omständigheterna är helt OK. Alla andra värden blir nämligen i normalfallet tydligt bättre, precis som det i genomsnitt visats bli i studier: bättre HDL, bättre triglycerider och större/fluffigare/snällare LDL-partiklar. Samt bättre fördelning mätt som kolesterol/HDL eller Apokvoten. Sammantaget blir det en tydligt bättre riskprofil.

Snabbkurs i kolesterol

Blodtryck

Jag mätte mitt blodtryck härom dagen, här är medelvärdet över tre mätningar med min hemmamätare av märket Omron M3:

Blodtryck 114/66, puls 67 (Rekommenderat: max 140/90)

Perfekt?

Beställ en egen Omron M3 blodtrycksmätare

Vikt

Vikt 99 kilo till 202 cm = BMI 24.2. (”Normalt” BMI 18.5-24.9, detta tar inte hänsyn till att styrketräning ofta kan ge något högre värden än så)

Midjemått 90 cm. (Rekommenderat: Bör åtminstone vara <102 cm för män. Helst <94 cm. För kvinnor är rekommendationerna <88 respektive <80 cm)

D-vitamin

De enda kosttillskott jag tar är D-vitamin och ibland Omega-3. D-vitamin har jag tagit ca 4,000 E dagligen av (soliga dagar under sommaren hoppar jag över det). Som synes har detta gett en normal nivå i blodet, men snarast åt det lägre hållet. Kanske kommer jag till hösten att börja ta 6,000 E per dag.

Mer om D-vitamin

Hälsovinster

I övrigt mår jag också utmärkt. Magen är lugnare med mindre gaser (vanligt), sötsuget är så gott som borta (vanligt), jag är mätt länge och kan äta när det passar (vanligt).

En annan intressant ”biverkan” är att jag förr i tiden brukade gå upp en gång per natt och kasta vatten. Nu gör jag det nästan aldrig. Det hade jag nog inte trott på – om jag inte hade hört så många män säga samma sak. Det verkar vara bra för prostatan också att undvika för mycket socker och stärkelse.

Dessutom äter jag i allmänhet väldigt god mat.

Sammanfattning

Det typiska resultatet av LCHF är förbättrad vikt (utan hunger) och förbättring av övriga metabola riskfaktorerblodtryck,kolesterolfördelning (högre HDL, lägre TG) och blodsocker. Samtliga dessa riskfaktorer är utmärkta hos mig efter 5 år på LCHF.

Vad har du märkt för skillnad?

Mer

LCHF för nybörjare

Allt om viktnedgång

Snabbkurs i kolesterol

Blodtryck

Allt om diabetes

D-vitamin

Vetenskapen och LCHF

PS

Dr Annika Dahlqvist kollade också sina blodvärden nyligen, efter många år på LCHF, och fick liknande typiska resultat.

 

1 2 3

145 kommentarer

  1. Professor Göran
    Ninnan,

    Du verkar ju helt klart vara för LCHF eftersom du tydligen äter enligt LCHF eller gör du inte det?

    Jag förstår bara inte varför du har så mycket emot strikt LCHF (och professorer) - strikt LCHF är ju också LCHF även om så "hårda bandage" kanske i första hand bara är "nödvändiga" för oss som hamnat i det metabola syndromet. Om man "klarar" att äta massa kolhydrater och läskedrycker så har jag egentligen ingenting emot detta - tvärtom jag skulle önska att jag själv kunde fortsätta göra det som förr. Det var en "härlig" tid med mycket kakor och annat godis.

    Folk måste ju också få göra som de själva vill. Man kan ju inte tvinga folk att sluta äta sötsaker och "lev sunt". Det måste man besluta sig för själv. Jag tror idag att man nog måste ha kommit till "vägs ände", pss. som Skaldeman, innan man inser att man är tvungen att leva så strikt som jag och min fru nu försöker göra. Men jag håller med om att det inte är så lätt att avstå från allt godis.

    Idag på morgonen läste jag för min fru. ett stycke ur Gary Taubes bok Good Calories, Bad Calories som handlade demens cancer och åldrande Det finns tydligen en stark vetenskaplig hypotes som pekar på sambandet mellan glukos och AGEs (Advance Glycation Endproducts) och olika typer av demens. Intressant är t.ex. att IDE (insulin.degrading enzyme) även tar hand om dessa AGEs och om man därför äter massa godis och drabbas av höga blodsockerhalter så klibbar inte bara proteinerna i nervcellerna ihop (AGE) med hjälp av sockret utan insulinhalten stiger också vilket gör att IDE blir upptaget med att minska insulinet och inte kan jobba med att ta hand om AGE.

    Min fru bestämde sig då för att inte "synda mer" - hon vill nu inte bli dement vilket drabbar många diabetiker.

    Men läs för all del Gary Taubes Good Calories, Bad Calories - jag tycker att det finns mycket läsvärt där och kanske du också skulle tycka det om du gjorde det.

  2. Lasse P
    Professor Göran, du som tycker om nya saker, jag har tidigare skrivit om detta men inte fått en enda reaktion.
    Få höra vad du anser om denna pusselbit i vårt metabola syndrom.

    http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/1/10082/LKT0834s2264_22...

  3. ragnhild
    #101* Det var en "härlig" tid med mycket kakor och annat godis.* Yes, it was 😉

    Oh, du skulle ha sett den sjokladkakan jag kom över på nettet. Fransk, och med tilsamman 400 gram mörk sjoklad....:) Jag tenkte, den ska jag baka och så "storkose" mig, ---med synet av andra som äter.....kom jo fram til det då :mrgreen:

    Jo,jo en gång äter jag med, men inte nu. Jag har fått en annan utfordring. Kaffe, altför mycket, måste redusera. Kjøpte til och med instant nescafe, men den är stappad med kohlydrater (inkl. mjølk) iflg. Monique og nätet/traktekaffe ska vara bättre. Jag ersätter all sug som dyker upp med kaffe!

    Någon som vet om något annat at "kose" sig med. Te av olikt slag?

    Jag anser mig vara drabbad av det metabolske syndromet. Med långvarig, och för mycket "av det goda", är det der många av oss änder upp. Jo jag har fuskat, men lite och ser i praksis at jag lär mig, blir klokare och bättre - jag vågar inte "fuska" för mycket längre. Har en del "hjerter" i släkten, ochså diabetes 2.

    Jag är så taksam för å ha hittat til lchf. Den strickte variantens antal av karbohydrater är för mig en hjelp til någonlunda kontroll. Karbohydratene smyger sig så lätt inn iallafall.

    Til hösten testar jag min nye läkare, ved å presentere en liste over tester jag ønsker tatt (blodvärden ol.)

    Tack igjen för at du deler din erfarenhet og kunskap 🙂

    #102
    Kanskje dette var något för din läkara å svara på, eller doc - som har den rätte bakgrunnen för frågan :mrgreen: 🙂

  4. Lasse P
    Ragnhild.......jag har som sagt skrivit om detta två gånger tidigare så alla har haft möjlighet att kommentera (inkl Doc, som jag antar läser läkartidningen oxå) men inte ett knyst i respons, det är ju nästan så man kan tro att den kompakta tystnaden beror på att det sätter käppar i hjulet för en del individers i sten huggna teorier ang. hur vår metabolism fungerar.
  5. Moa
    Något jag tycker att man ofta glömmer inom LCHF är vilka den kosthållningen drabbar: djuren.

    En svensk kyckling lever oftast cirka 5 veckor, tusentals inträngda i stora hallar, växer så snabbt att de knappt kan gå.

    En svensk värphöna, frigående inomhus, bor också tusentals i stora lador, hackar ihjäl varandra och lever under konstant stress. En burhöna lever på ytan av ungefär ett A4-papper hela sina liv, ofta på sluttande gallergolv så att äggen ska rulla iväg (men det är som man kan tänka sig väldigt obekvämt att stå på). Gemensamt för alla värphöns är att skelettet urkalkas pga alltför tät äggläggning (i naturligt tillstånd lade vildhönsen bara ägg några få gånger om året, nu lägger de ett nästan varje dag), och att de dödas i förtid när äggkläckningen stannat av.

    Kor är inte till för att producera mjölk till människan; i naturligt tillstånd producerar de bara mjölk till sin kalv - inget mer. Som de hålls nu tvångsinsemineras de och direkt ungen föds tas den ifrån kon (inom ekologisk produktion lever kalven med mamman i 3 dagar vilket gör separationen ännu värre). Kor får visserligen beta ute ett par månader, men det finns inget i lagen som reglerar huruvida kalvar, tjurar eller för övrigt något annat djur ska få se solljuset.

    De flesta har väl sett Djurrättsalliansens bilder från gårdar i Sverige, föreställande hur "snälla" vi är mot svenska grisar?

    Jag ser helt klart en poäng med att inte proppa kroppen full med snabba kolhydrater, men djurens lidande är inte värt det. Och skulle alla på Jorden äta efter LCHF skulle vi ha en ekologisk katastrof omedelbart. Folk svälter för att vi i väst mer eller mindre snor alla naturens resurser; vi föder upp våra köttdjur på sojabönor som man hade kunnat äta direkt och slukar jordens vatten för lyxkonsumtion (1 kg nötkött = ca 15 000 liter vatten).

    Visst finns det även bönder som tar hand om sina djur, men sett på det stora hela är det få. Inte bara böndernas fel visserligen; den största boven i dramat är det ekonomiska systemet vi har som gynnar profit framför vänlighet.

    Ville bara lyfta en annan sida av saken, ingen ska ta det personligt, men det finns faktiskt fler aspekter av allt och detta gäller även kosthållningen.

  6. Moa
    Förresten, det är såklart inte bara folk som äter efter LCHF som gör att djur lider; alla som äter kött bidrar mer eller mindre till det. Men äter man mycket kött bidrar man till mer lidande..
  7. ragnhild
    #104
    🙂 Och nu får du även mig til å lesa artikkeln 😉
  8. Professor Göran
    Moa,

    Vi var själva inne på att bli vegetarianer för så där 5 år sedan. Det är ju så förbaskat gott med vegetarisk mat och så det där med industriell djurhållning förstås.

    Nu är vi rena "egoister" i familjen. Vi vill ju bara vara friska och överleva och då har vi "till slut" hamnat i LCHF - strikt LCHF - men jag längtar fortfarande till mitt "gamla liv" med härliga kolhydrater. Det är konstigt men sant eftersom vi mår så bra nu. Men det kanske också är så med nyktra alkoholister som ständigt längtar tillbaka till sin drog. Jag träffade faktiskt en man för många år sedan som berättade att han hade prövat på de flesta drogerna men lyckats komma ur "drogträsket" och då fått ett normalt liv. Hans erfarenhet var att man alltid fick betala minst lika mycket som "nöjet" kostat.

    Själv tycker jag att både jag och min fru har betalat ett ganska högt pris för våra tidigare "kolhydratorgier". Och för att freda samvetet så äter vi nu uteslutande gräsbetat kött från Norrbete. Jag inbillar mig att de djuren i alla fall varit "lyckliga".

  9. Professor Göran
    Lasse P. #102

    Om jag inte hade blivit metallurg och "startat om min forskarbana" så tror jag att jag skulle ha ägnat mig åt molekyär cellbiologi istället även om metallurgi också har sin charm. Cellbiologin är så spännande och det är ju så oerhört lite man trots allt förstår även om huvudragen i metabolismen verkar vara ganska klargjorda nu. T.ex. insulinets roll för transporten av näringsämnen genom cellväggarna.

    Det är ca 30 000 proteiner som styr "våra liv" genom att samverka och av dessa är det kanske är ett tusental som man har en hyfsad förståelse för hur de fungerar om jag har förstått det hela.

    Kaxighet inom den medicinska "vetenskapen" tror jag därför inte så mycket på. Det har varit alltför mycket "åderlåtning" genom årtusendena inom den vetenskapen. En gång i tiden var ju också "medicinmän" samma sak som präster/shamaner som "VISSTE". En präst som erkände att han inte VISSTE blev förstås avsatt. Folk trodde faktiskt att shamanen måste VETA pss som normala människor idag TROR att läkaren måste VETA när han ställer sin diagnos och ordinerar medicin.

    Och det du tar upp med din referens känner jag överhuvud taget inte till måste jag erkänna men tror du själv att det ligger någonting i detta så "jobba på" och sprid ljus över frågan efter förmåga.

  10. Inger
    Tack,prof. Göran det är mycket intressant att läsa dina kommentarer.
    att kunna gå fram så mycket och att våga känna att det är rätt vad du -Ni gör.

    Det är stort, vi vågade ochså men efter att ha lyssnat på Annika D så ändrade min man och jag vår kosthållning , han var tidigare diabetiker med ett medel på 10,5
    nu efter LCHF har han medel på 4,5 .
    Resultatet kom nästan omedelbart med denna underbara mat som vi undvikit i många många år. Vi har ätit i c:a 2,5 år och vi båda mår kanonbra..

    Inger Reinhold

  11. #101
    Att det ska vara så svårt att förstå att jag äter lchf.
    Det finns massor av inlägg från mej där det står klart och tydligt.
    och ändå kommer frågan fortfarande;
    "eller gör du inte det?" läs innantill någon gång.

    Var hittar du i mina inlägg att jag är emot strikt lchf, beträffande metabolt syndrom?
    Hur många gånger behövs en mening upprepas för dej?

    "jag håller med om att det inte är så lätt att avstå från allt godis"
    Var har jag sagt det?
    Jag är och har aldrig varit sockerberoende.
    Det enda jag sagt är att jag äter en del goda kolhydrater för att ha en bra mage.
    Till skillnad från dej behöver jag inte drömma mej tillbaka om svunna sockertider.

    Jag har inget emot professorer i allmänhet, men kan de inte förstå innehållet i en text
    utan man måste säga en sak flera gånger så ger jag inte så mycket för dem.

    Antydningar om att jag inte läst GCBC är en ordentlig spekulation från din sida.

    Jag tror de flesta här vet hur jag äter, alltså de förstår vad jag skriver.

  12. Glukosintolerant
    Mina värden, före och efter:

    Vid en hälsokontroll framkom att jag har utvecklat glukosintolerans. Jag har sedan ganska många år tillbaka i stort uteslutit mjölmat och även mejeriprodukter. Jag har dock fuskat med pizza och smörgåstårta vid festliga tillfällen. Till frukost har jag ätit frukt, t ex avokado, banan, ananas samt ägg. Till lunch & middag kött, fisk med rotfrukter etc. Inte så mycket potatis. Jag blev ganska chockad när min glukosintolerans upptäcktes. Jag trodde att min kost var hälsosam. Och det var den säkert också i mångt och mycket. Så här såg mina lipider ut vid tillfället:

    Totalkolesterol: 4,60
    LDL: 2,7
    HDL: 1,65
    Triglycerider: 0,48

    Efter att studerat en massa litteratur bestämde jag mig för att ändra i min kost och tillåta mejeriprodukter och minska/ändra på frukten. Sagt och gjort, nu är det bl. a. ägg & bacon, turkisk yoghurt och i stort enbart "feta" frukter som avokado till frukost. Till lunch/middag allt gott & gräddigt och smörstekt som går att åstadkomma. Maten är fantastiskt god. Det går att hitta på hur mycket som helst. Så här ser mina värden ut efter 4 månader:

    Totalkolesterol: 6,70
    LDL: 4,0
    HDL: 2,5
    Triglycerider: 0,56

    En uppgång på nästan 50 % på kolesterolet. Men fortfarande en tot/hdl-kvot på ca 2,70. Triglycerider i stort ingen ändring. Helt klart det mycket mindre intaget av kolhydrater och ökade intaget av fett som är orsak. Och mitt fasteglukos är normaliserat. Men min läkare är lite orolig för totalkolesterolet. Men såvitt jag förstår är mina värden alldeles toppen. Jag är 50 år och har aldrig lidit av någon direkt övervikt.

  13. ragnhild
    Hm :roll: Forskjellen?
  14. Glukosintolerant,
    Jag hade inte oroat mig alls för stegringen eftersom fördelningen fortfarande är utmärkt. En stegring av det goda kolesterolet (HDL) från 1,65 till 2,5 är förstås mycket bra. Ganska vanlig förändring med hög andel fett i kosten.
  15. Birgitta Keller
    Provar nu själv LCHF och mår bra. Har opererat struma på 70-talet och har lätt att fylla på vätska i kroppen. När jag tar bort kolhydrater så försvinner också över-vätskan!

    Fråga:
    Vad gör en person som är laktorintollerant, mjölkproteinöverkänslig och glutenallergiker?? Denna person är 32 år och har svårt att gå upp i vikt.
    Mycket tacksam för tips och om det finns studier gjorda på dessa överkänsligheter. Hur gör man för att få i sig fett när inte mjölkprodukter kan användas. OCH kan dessa överkänsligheter gå över?

  16. Pellepennan
    114

    Kokosolja/fett rekommenderas och finns i olika kvalitéer med och utan kokossmak.
    Sen så kanske ni kan prova Ghee gjort på smör (skirat smör) är dock osäker
    om det fungerar för mjölkproteinöverkänsliga.
    Gluten går ju bort per automatik med LCHF.

  17. Petersth
    Fattar inte.... Kolesterolet är inte farligt men om man har högre HDL så minskar risken för hjärtsjukdom?
  18. Zepp
    Kolesterol är inte farligt.. tvärt om, utan det skulle du dö, då det är utgångsämne för en massa viktiga saker i kroppen.

    Nästa grej är att folk uppfattat LDL som det dåliga.. det är heller inte sant, det är kroppens främsta sätt att tarnspotera fett, kolesterol och lite annat ut till där det behövs.

    HDL är det som moppar upp efter LDL och transporterar om sådant som finns i överflöd, till någonstans där det behövs bättre, eller till levern för att stoppas i ett nytt LDL.

    Man kan ha högt eller lågt totalkolesterol och vara antingen helt frisk eller sjuk i bägge fallen.

    Kolesterol i sig orsakar inte sjukdom, däremot kan en rubbad balans mellan lipoproteinerna vara ett tecken på en bakomliggande sjukdom som om den inte åtgärdas kan leda till värre konsekvenser.

    Den vanligaste lipidrubbningen är förhöjda LDL och Triglyderider samt lågt HDL, ofta förknippad med metabolt syndrom.

    http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

  19. Anna
    Hej igen, jag provar att kolla om någon har lust att svara mig på detta:
    Forskning visar att hög nivå av bilirubin kan hjälpa till att förebygga hjärtattacker. Det ”dåliga” kolesterolet LDL i blodet måste omvandlas till reducerat LDL innan det kan bilda stockningar i artärerna. Mitt värde är 26, vilket är högsta referensvärde. (Gilberts syndrom i släkten) Är det här något som kan påverkas av kosten?? Vill gärna veta detta. Tack!!
  20. ragnhild
    Pirk, pirk - nr.13 var kommentar stilet til duplisering av innlegget i nr. 12 (altså inte at der var något konstigt med de nye värdene). Dupliseringen ble tatt bort. Min kommentar inte - ba om det. Skit au det gjør inte något - men nå har jag förklarat 🙂 Tillåter mig det!
  21. ragnhild
    Menar 112 - 113 numererte kommentarer. Uviktig-unskyld!
  22. Humlan
    #72
    Där skrev jag undrande kring mitt eget skyhöga kolesterolvärde.
    Nu har jag just kommit på en sak - det kan vara en biverkning av vätskedrivande medecin (Esidrex och Hydroklortiazid Evolan, 2-3 tabl./dag) som jag ätit i 2,5 år innan det höga koleserolvärdet. Bland VANLIGA biverkningar står det bl.a. "förhöjda halter av blodfetter". Detta är p.g.a. Menières sjukdom (som jag fick före LCHFstarten).

    Det intressanta är att strax efter kol.provet i våras så slutade jag ta medecinen för att jag blev mycket bättre när det gäller högt tryck och ljud och därigenom risk för yrselanfall. Så när jag nu kommer till hjärtkliniken i slutet av aug. borde dom väl ta ett nytt kol.prov och då blir det ju intressant och se om det har vänt och blivit lägre.
    Hoppas, för jag vill absolut inte äta statiner.

  23. Men hör du, har du tänkt på en sak - du är ett mirakel! Det starkaste argumentet MOT LCHF är ju hela tiden att kroppen behöver kolhydrater, man överlever inte utan!!! 😉 Fast jag har klarat mej utan i 3 år och ändå får jag höra att man inte kan leva utan dem... Att dom orkar! 🙂
  24. Professor Göran
    Anna #119

    Utan att vara "expert" så har jag genom att läsa Uffe Ravnskovs böcker om kolesterolmyten och även Gary Taubes Good Calories, Bad Calories förstått att de som av genetiska orsaker drabbas av extrema kolesterolnivåer (hyperkolesterolemi, Gilberts syndrom?) har ett eller två genetiska anlag för detta och att vad jag kunde läsa mig till att de som hade kommit över en viss ålder (50?) var på "säkra sidan" vad gällde risken att dö i hjärtattack.

    Om du inte har Uffe Ravnskov två böcker så föreslår jag att du skaffar dessa och "läser på själv". Man måste använda sitt egna "sunda förnuft" och skaffa sig så mycket kunskap som möjligt själv. Själv är jag också väldigt skeptisk till vad läkemedelsindustrin rekommenderar via läkarkåren. I diskussioner med läkare kring mina hjärtproblem brukar jag säga att de måste överbevisa mig om jag ska ta de mediciner de föreslår.

    Jag är absolut inte emot mediciner men ingen läkare har hittills lyckats övertyga mig om att ta någon medcin överhuvud taget. Första halvåret efter min allvarliga infarkt 1999 "följde jag rekommendationerna" och åt lydigt medicinerna men började sedan "läsa på ordentligt" slutade då helt och hållet och ersatte dem med kost, måttlig motion och med minskad stress (bytte jobb). Idag mår jag "hur fint som helst" på strikt LCHF.

  25. Är det någon som känner till gränserna för BMI?
    Stämmer länken?
  26. MimLan
    #125 BMI är ett värdelöst mått för individer. Det är en lek med siffror.
  27. Ssk
    Grattis, Doc, till fina värden!
    Har upplevt liknande hälsovinster, men har tyvärr inga labvärden att backa upp välmåendet med. Däremot har jag inga häftiga blodsockerfall som jag hade förut, det är bekräftat både kliniskt och på papper 🙂
  28. Annika
    Utmärkt doktorn!
    Det jag får lite utslag av är midjemåtten.. Som varande en tjock kvinna är midjemåttet 88 cm fullständigt utopiskt.. Ännu värre med < 80. Har den som satte de riktlinjerna annat än modeller i tanken? Vi människor har olika fysionomi även om vi inte är överviktiga!
  29. Kristina
    Hej!
    Har varit på min obligatoriska kontroll och fick massor av medicin som jag är tveksam till. Mitt kolesterol har inte ändrats på 4 år. ( har ätit LCHF i 5 år) HDL kol. är 1,7 och LDL kol är 6,3. så nu insisterar läkaren på att jag skall medicinera för det. Långtidssockret har gått upp på dessa 5 år från 5,2 till idag 6,4 och där har doktorn skrivit ut medicin också. Varför håller inte dieten längre?? Gör jag något fel?
    Jag vill inte ta några mediciner
    kRISTINA
  30. barbro
    Har ättit lchf sedan april varit väldigt noga med kosten, har nu tagit kolesterolprover det onda kol.hade gått upp från 3,8 till 11,6 .Det goda kol. var bra.Måste börja med medicin nu.Hur förklarar ni detta efter att jag har följt kostråden väldigt noga i 7 månader?
    mvh Barbro
  31. Anita
    Frågor om kolesterol lämnar jag till Doc och andra kunniga på området men kan säga att man kanske inte ska stirra sig så blind på det totala värdet av det "onda" utan apokvot. Finns ju goda LDH och onda LDH. Sen kan vi ju diskutera oss sönder och samman om hur farligt det EGENTLIGEN är att ha för högt kolesterolvärde. Vem/vilka har kommit fram till att det ÄR farligt med en förhöjning? Beror ju också lite på ålder, ärftlighet etc. Men som sagt..överlämnar till Doc och andra kunniga på området.
  32. Zepp
    #130

    Det är ett ständigt återkommande tema, klart kolesterolet förändras med annorlunda kost.. för de flesta dock till det bättre.

    Och så finns det ett fåtal som reagerar negativt på mer fett i kosten.

    Diabetesdoc har studerat några vetenskapliga artiklar i ämnet.

    http://diabetesdoc.bloggsida.se/kolesterol/ar-du-en-kolesterol-hyper-...

    Det är trots allt en ansenlig förändring du fått, man bör ta ytterligare prov för att se om det är bestående.. trots allt kan det vara tillfälligt.

    Under tiden kan du läsa Docs förklaringar om hur detta med kolesterol tolkas.

    http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

  33. Zepp
    #129

    Har man en sjukligt kronisk förändring är det inte säkert man blir helt frisk.. dvs att sjukdomen går att reversera.

    Om det är Metformin som skrivits ut så är det nog lämpligt att testa det ett tag, för att se om det löser några problem.

    Sen så bör man även ta APO-kvot, med mer fett i kosten är det inte helt ovanligt att kolesterol stiger.. men att det är de goda komponenterna som ökar, typ HDL och stora ofarliga LDL, och att triglyceriderna minskar.

  34. Effie
    #130 Mitt intryck, efter att ha läst på kostdoktorn och kolhydrater ifokus under lång tid, är att det inte är ovanligt att kolesterolvärdena går upp i början, och är som högst efter ungefär ett halvår. En hypotes jag har sett är att kroppen reparerar. Jag har ingen medicinsk utbildning och ger inga råd, men eftersom du påpekade särskilt att du ätit just ett halvår, så tyckte jag det här kan vara bra att veta.
  35. Nu har jag fått mina provresultat efter ytterligare ett år på LCHF. Alla värden inom någon slags referens... Kolla gärna på min blog för siffrorna... 🙂

    /Tommy

  36. V
    Någon som bräcker mina värden? 🙂 Jag kör superstrikt och mår toppen.

    HDL 2,49
    LDL var så lågt att de inte var mätbart (!!!)
    Triglycerider >0,57

  37. Kan man med hjälp av ApoB-värdet se hur mycket av de stora LDL-partiklarna det finns? Det är väl även där fråga om totalkonc. av LDL? Sorten är ju g/L. Är det bara kvoten som är intressant, har inte nivån någon betydelse? Hade själv 1,85 av vardera(ApoA och B), dvs kvot 1,0.
  38. Lars D
    Äter LCHF. Funderar över mina provsvar

    20130109:
    S-Vitamin D1,25-diOH 80 Referens 10-60 ng/L

    vP-Glukos 7,9 Referens 4,0-7,7 mmol/L (var eg fastande då, inte ätit något före).

    20130118:
    fP-Glukos 5,9 Referens 4,0-6,0 mmol/L (var ett planerat fasteblodsocker)

    Jag har hittills igen diagnos som diabetiker, men min mor har.

    Svar: #139
  39. Maria Jonsson
    Innebär det att dom mätte aktivt D-vitamin?
  40. Maria Jonsson
    Om inte Lars kan svaret så kanske någon annan kan? Jag tänker själv be vårdcentralen mäta mitt D-vitamin.
  41. Susanne Andersson
    Hej. OM man äter LCHFkost,kan man då dricka vin typ ett glas om dagen?
  42. Per Holger
    Det ser ut som om du håller på att utveckla diabetes.
  43. Lars D
    Komplettering av provsvar. Jag vet inte vad aktivt D-vitamin är för något. Mina kolestrol-värden år väl inte så snygga. Särskilt inte S-Kolestrol på 9,0 och fS-LDL på 6,6

    Resultat Res Ref Enh Förhöjt
    S-Vitamin D1,25-diOH 80 10-60 ng/L *
    B-HbA1c 36 31-46 mmol/mol
    fP-Glukos 6,3 4,0-6,0 mmol/L *
    S-Kolestrol 9,0 3,9-7.8 mmol/L *
    fS-TRiglycerider 0.7 0,5-2,6 mmol/L
    fS-HDL 2.02 >0,80 mmol/L
    fS-LDL 6,6 2,0-5,3 mmol/L *
    Kvot LDL/HDL 3,3 <5,0 mmol/L

  44. Zepp
    9/2,02=4,45

    Bör vara under 6, ännubättre om de är 5 eller under, jättebra om de är 4 eller under!

    Ditt höga HDL och låga triglycerider indikerar stora ofarliga LDL.

    Vill du ha svar på det så begär APO-Kvot.

    Optimalt område för D-vitamin är 50-80 ng/L, du ligger i det högre området .

    "Provet bör helst ligga mellan 50–80 ng/ml (125–200 nmol/l). "

    http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin#tillskott

  45. benkar
    Svårt det här. Är helt rökt vad det gäller tex Vitamin B12, har ett djupt underskott, borde vara död...

    Men vad det gäller Koleststorol, så ser det väl OK ut?

    Totalkolseterol -Jag har 3,8 (Ska ligga inom 3,3-6,9)
    -"Ett rätt så dåligt mått på risk ensamt. Ofta rekommenderas värdet vara under 5,0 – vilket egentligen endast gäller redan hjärtsjuka.– 70% av svenskar mellan 30-50 år, och 90-95% av svenskar över 50 år, har högre värde"

    Triglycerider -Jag har 0,93 (Ska ligga på 0,45-2,6)
    Lågt värde är bra. Bör åtminstone vara under ca 1,7

    LDL – det ”onda kolesterolet” -Jag har 1,5 (Ska ligga inom 1,4-4,7)
    Lågt värde är bra. Ofta rekommenderas värdet vara under 3,0. Det är dock ett lurigt värde att tolka.

    HDL – det ”goda kolesterolet” -Jag har 1,9 (Ska ligga inom 0,8-2,1)
    Högt värde är bra, naturligt fett höjer HDL. Låga värden ger ökad risk hjärtsjukdom, högt intag kolhydrater sänker HDL. Under 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor) är dåligt, och är även det ett tecken på metabolt syndrom.

    LDL/HDL-kvot (APO-kvot) -Jag har 0,8 (Ska vara 0,4-6,6)
    Hamnar vanligen någonstans under ca 1,5. Ju lägre desto bättre. Följande gränser har föreslagits, ofrånkomligen något godtyckligt:

    Under 0,7 = Mycket bra
    0,7-0,9 = OK
    Över 0,9 = Förhöjd risk

    /B

1 2 3
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av