Nyheter

Milda margarin: nu med naturlig reklam

Margarinreklam

Så hygieniskt det var förr i tiden, Milda margarin. Högförädlat, direkt ur en kemitank. Vetenskapsmän hade till och med löst smakproblemet(!)

En liknande kemisörja säljs nu med samma namn, men helt andra argument.

(klicka på bilden överst för större version)

2009

På senare tid har margarinförsäljningen sjunkit kraftigt. Kanske har allt fler genomskådat bluffen att de skulle vara hälsosamma.

Nya tider kräver nya argument. Milda kör nu en reklamkampanj där alla vetenskapsmän och kemitankar är noggrant undangömda. Exempel:

Milda

Milda

Bilderna ovan från Yngre Medelålders bloggen

På ett sätt är det kul att Milda gör reklam för ”nyttigt” fett, till och med livsnödvändigt fett. Ett skönt avbrott från Becels missledande skrämselpropaganda.

Men reklamen är naturligtvis nästan lika dum ändå. En kemiprodukt som margarin kan inte säljas med ärliga hälsoargument. Det ärliga reklamargumentet skulle vara: ”köp margarin, det är billigt att tillverka”.

Bluffen

Margarin innehåller nästan bara essentiellt fett i form av omega-6. Något vi redan får i oss massor av i industrimat, via billiga växtoljor.  Säkert mer än människor någonsin ätit tidigare i världshistorien. Solros- eller majsolja fanns liksom inte på stenåldern, eftersom fabrikerna som tillverkar dem inte var byggda.

Jag vågar lova att i princip ingen i Sverige lider brist på omega-6 i sin mat. Så Milda behöver man inte av det skälet. Risken är att man blir sjuk av det istället. Mycket tyder nämligen på att stora mängder omega-6 ökar inflammation i kroppen.

Naturligtvis försöker Milda spela på att essentiellt fett i form av omega-3 är bra för oss. Det saknas nämligen till stor del i industrimaten. Men Milda innehåller ytterst lite omega-3. Och det lilla som finns är korta kedjor som vi tillgodogör oss väldigt dåligt, särskilt när man samtidigt äter mycket omega-6.

Omega-3 får man från fisk, kött eller mejerivaror från djur som betat gräs, ägg från kycklingar som pickat i sig mat ute – eller som tillskott i kapslar.

Jag rekommenderar Bregott eller smör istället för margarin. Mycket naturligare. Och godare. Trots att de inte behöver konstgjorda aromämnen för att lösa ”smakproblemet”.

Mer

Margarin är nyttigt – som tätningsmedel

Hjärt-Lungfonden dumpar Becel

Jonas Colting sågar margarin

Unilevers nya vilseledande margarinreklam

Becel bötfälls – behöver varningstext

Bojkotta Becel / Unilever

Karin Ahlborg totalsågar margarin

Tack till Moa för tipset om den gamla reklamen, och Cathrine Månsson för den nya.

 

1 2

67 Kommentarer

  1. Thomas H
    CC 81

    Du skriver om klassiska fel! Tycker banne mig att fetträdslan med SLV:s varningar för mättat fett börjar bli ett klassiskt fel.

    SLV kan inte själv försvara sina varningar för det mättade fettet! Kan Du?

    Du säger att margarin och SNR har hängt med ett tag.... + tallriksmodell med stor mängd kolhydrater och bröd till varje måltid och fettsnålt!
    Hängt med ett tag? Vad har hänt under samma tid?
    Tycker du visar brister i logisk förmåga eller skall allt skyllas på godis och läsk?

  2. cc81
    Vildhonung:
    Smör har funnits under längre tid men det säger egentligen inte så mycket om dagens LCHF-kosthållning är nyttig på sikt eller inte.

    Jag säger inte heller att det är farligt att ta bort raffinerade råvaror utan att jag säger att LCHF i den formen som folk verkar äta inte har många år på nacken. Det är inget back to basics som en del försöker få det att låta som.

    Thomas H:
    Jag har inte angripit det mättade fettet, även om studier verkar böjas lite väl mycket för att få det till det bästa någonsin. Som sagt, behandlar ni studier om margarin på samma sätt?

    "Korrelation does not mean causation" , det är något ganska viktigt att ha i bakhuvudet. Det är inte direkt så att vi gått från LCHF till kolhydratssbaserad kost nu när fetmaepedimin har uppkommit. Det är något som har ändrats och det är förmodligen inte att människor har börjat följa kostråden mer noggrant.

  3. Ah, så folk har slutat att följa kostråden. Naturligtvis är det därför.

    Nej, jag tror snarare det beror på den lobbying som möjliggjordes av Ancel Keys studier om att fett är farligt (plus svältkatastroferna i Afrika), och när du begränsar mängden fett måste du öka kolhydratmängden.

    Många som ätit en fettrik kost när de varit unga har hållt sig smala, tills de nya kostråden infödres varpå de blev överviktiga. Troligtvis trodde att de berodde på dem själva, eftersom man ju blir lite större när man blir äldre. Men kopplingen var i själva verket maten, inte åldrandet. Det är därför så många går ned i vikt när de äter fet mat -- kroppen helt plötsligt som den skall.

    Om du blir frisk, går ned i vikt & mår bättre av en kost verkar det underligt att du helt plötsligt skulle drabbas av näringsbrist (LCHF är oerhört näringstätt), bli sjuk och gå upp i vikt efter några år på densamma..

  4. Erik:
    Bra idé! Skicka idén till Bregott att de gör en sån reklam för sitt smör nästa gång! "Såhär gör man margarin" (Ser framför mig en gigantisk plåtbehållare som brummar och folk häller i tillsatser från burkar med döskallar på och personalen använder gasmasker) "och såhär gör man smör" (en grön sommaridyll med en kossa som mjölkas på en äng och grädden kärnas under glada rop och skratt, med barn springandes omkring med blomsterkransar i håret)
    😉
  5. Thomas H
    CC81

    Vadå studier om margarin? Finns det sådana? Vill gärna ha tips så jag kan läsa dom, snälla.
    Är det något liknande som den studien som SNF(prof Asp) kom fram med för något år sedan som friskrev socker som ohälsoskapare? 😉

    År på nacken? Hur länge har tallriksmodellen och alla förfinade/raffinerade kolhydrater funnits i vår kost då? Hur länge har den kosten egentligen prövats? Har den exvis prövats på sockersjuka? Även dom skall ju äta enligt den "modellen". Vem tusan har böjt till dom studier som lett fram till ett sådant resultat. Ingen logik eller finns den där någonstans? Vet du...?

    Du borde nog läsa några evolutionböcker. Vill minnas att KI.prof. Frostegård kom ut med en bra/hyfsad sådan i början på året.
    Läs och begrunda och glöm inte tipsa mig om margarinstudierna!

  6. A F
    cc81,

    Jag ställer inte samma krav på bevis för ofarlighet när det gäller mat som människor ätit i tusentals år, jämfört med en hundra år gammal produkt som människor inte alls ätit innan (margarin). Och som sammanfaller i tid med en massa sjukdomar som vi inte drabbats av innan. Det är inget bevis för att margarin är farligt, men det räcker med en misstanke.

    Och det allra första jag gjorde när jag funderade på att börja äta LCHF, var att försöka hitta något som sa att mättat fett var skadligt. Jag har frågat Claude Marcus (inget svar) och Livsmedelsverket (lite referenser som inte sa att mättat fett var skadligt) och LETAT. Eftersom jag inte hittat något bevis för motsatsen, så antar jag att mättat fett är ofarligt.

    Min slutsats är att det sannolikt är säkrare att äta något som människor i hälsosamma kulturer ätit under lång tid utan att man sett något farligt med det, än att chansa på en uppfinning från livsmedelsindustrin.

    Och visst har du en poäng i att mjölkprodukterna kanske inte är stenålderskost direkt. Jag tror också att det är något som många skulle må bättre utan. Men det blir lite lättare med dem.

  7. cc81,
    Har du några som helst indikationer på att LCHF skulle vara skadligt på något sätt?

    Eller för dem som inte hunnit bli metabolt skadade ännu, en kost som motsvarar vad en stor del av landets befolkning levt på med god hälsa under ganska många generationer. Men för oss som redan är skadade gäller ju att minimera det som skadat oss och då har vi LCHF.

    LCHF har för övrigt stora likheter med den kost Linné beskrev som förklaring till Samernas goda hälsa jämfört med kolhydratätarna i söder. Det jag hittills läst av bl.a. hans bok från lapplandsresan är mycket intressant.

  8. Det margarin som säljs i dag är inte en 100 år gammal produkt, den är inte ens 10 år.
    Det margarin som såldes för 100 år sedan tillverkades av animaliskt fett, det var först under 2:a världskriget man började tillverka det av vegetabiliskt fett och för några år sedan var de tvungna att ändra tillverkningen helt från "delvis härdat vegetabiliskt fett" med de kända transfetterna till omestrat fett som vi vet väldigt lite om hälsoeffekterna av. Att man har samma namn på produkten innebär inte att den har några likheter med något som funnits tidigare.
  9. A F
    Kenneth Ekdahl,

    Javisst har du rätt i att dagens margariner är ännu nyare, och att det dröjer några år innan vi får veta deras skadeverkningar. Jag tyckte att det räckte med att skriva 100 år, det är ett tillräckligt kort tidsperspektiv för mig. Och tom jag har svårt att föreställa mig att de omestrade margarinerna är lika farliga som de fulla av industriella transfetter. Med undantag för "pro-aktiv", där tror jag att vi kommer att få stora larmrapporter.

    Inte för att jag förstår varför någon någonsin skulle äta margarin. Eller majsolja etc.

  10. MA
    Vadå "betat gräs" och "pickat i sig mat ute"? Det är ingen skillnad i höets innehåll -- som alla kor äter inomhus (även de utomhus sommarmånader -- nästan alla i Sverige -- äter hö övrig tid) -- och fågel äter i princip samma foder oavsett om de går under tak eller ej. "Ute" är inte en miljö som kryllar av foder.

    Detta eller Annikas tal om att man kan själv kan sluta med medicinering (fett-, blodtrycks- eller andra mediciner) när man går över till LCHD finner jag tämligen oseriöst. Men det värsta är kanske Annikas påståenden att LCHF förhindrar cancer.

    Såg att du Andreas fick ett reportage i ett nummer av 2000-talets Vetenskap, vilket gör att du i mina ögon accepterar kvasivetenskap.

    Fick upprörda svar när jag påpekade att Annikas råd inte varit konsekventa eller baserade på felaktigheter (såsom att kor som inte betar inte äter gräs/hö). Att bemöta sekters trossatser...

    *Lämnar kyrkolokalen*

  11. Lund
    MA,
    kraftfoder bestående av majs- och sojakakor är inget som en ko mår bra av på sikt. Däremot mår kor bra av att äta artegen föda. Både mjölken och köttet blir av annorlunda kvalitet när man ser på omega6-omega3/n6-n3-kvot när kon inte får äta sin artegna mat. Vilket kött vill du äta?
  12. Sofie
    Hej jag har en treårig son dom jag absolut inte vill ge margarin pga hur farligt det är men känner mig tvingad. han tål inte mjölkprotein. Vad ska han få istället på smörgåsen eller ska man strunta i det helt! är det inte risk att han får i sig för lite fett då? Samt blir torrt...
  13. Zepp
    Tyvår så är det mjölk i de flesta margariner oxå, för smakens skull.

    http://www.kahlin.net/noir/margarinutmaningen/margarin.php

    http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=30069

  14. ks
    finns det inte smör utan protein? gee eller glee ?
  15. Zepp
    Ghee. är klarnat smör., själva smöroljan.

    Men det är flytande rumstemperatur, och smakar inte smör heller, utan mer en nötsmak.

    Grejen är att det finns margarin utan mjölkprodukter i, utan där har man tillsatt smörsmak.. och det är etter värre.. såvida man inte vill ha astma eller lunginflamation!

    Såå.. hur man än väder sig så har man baken bak!

    Sen så kan man alttid göra eget margarin av lämpliga proportioner cocosfett och olja.. men det smakar inget vidare utan smakämnen.

    Det är smörsmaken man vill ha!

  16. Sofie
    Jag får helt enkelt börja pensla rapsolja, kallpressad, på brödet. Det borde funka. Frågan är hur förskolan ställer sig till det bara... Konstigt att man säljer mjölkfritt margarin till barn när det är såfarligt 🙁
  17. Zepp
    Om man säger som så.. margarin i dag är på inga vägar lika dåligt som det var en gång i tiden med transfetter!

    Utan problematiken i dag ligger i all processning och tillsatser som krävs för att det skall smaka smör.

    Att margarin skall var farligt är nog lite överdrivet, för numera gör man det på cocosfett, palmolja och rapsolja. och ibland på solrosolja.

    Iallafall det du köper i affären, däremot det som används i storkök till barn, åldringar och sjuka.. det är oftast av sämre kvalitet!

    Debatten om margarinets vara startade med transfetterna.. och mig veterligen förekommer det inte idag, då det måste deklareras.. och då köper folk inte det.

    Sen så har debatten rullat vidare, och då har frågan handlat om fettsnålt och faran för mättat fett, margarin i dag innehåller i stort sett lika mycket mättat fett som smör, ofta då palmfett. och raps/solrosolja.

    Men för att de små telningarna skall äta smörjan så måste man processa och smaksätta skiten så det nästan ser ut som smör och nästan smakar som smör.

    Varvid föräldrar med lite förstånd hellre ser att det serveras riktigt smör.. om inte annat för att slippa kommande framtida upptäckt att något i den kemiska processen inte var så nyttig o hälsosam.

    En annan fråga i debatten är om det är så nyttigt med den höga halten omega-6!

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg