Middag hos Kostdoktorn

middag

Igår var det fint främmande här hemma. Två av grundarna av LCHF-magasinet tittade förbi på middag – Margareta Lundström och Bosse Zackrisson. Dessutom kom min Karlstads-granne Monique Forslund (som håller min dotter Alva på bilden). Ett par respektive (Mats och Mattias) och några barn var också med.

Vi slog på stort med trerätters. Här är menyn med bilder.

Lyckligtvis var det inte jag som stod för middagsplaneringen utan min underbara sambo Kristin. Här är kvällens kreationer:

Förrätt

forratt

Laxrullar med färskost- och wasabifyllning, inlagd ingefära och soja.

Varmrätt

huvudratt

Hjortentrecote, sås smaksatt med blåbär och mörk choklad, kålrotsgratäng samt baconlindad sparris.

Efterrätt

efterratt

Mörk chokladmousse* med lakrits och hallon.

/* Gjord på grädde, 70% choklad, äggulor, lakritspulver, vaniljpulver.

Trerätters

Vad sägs? Slår en slafsig tallrik pasta om jag får säga det själv. Jag tror alla utom möjligen en person skulle hålla med.

Fler bilder från kvällen hos Monique Forslund: Middag hos familjen Kostdoktorn

Tillägg – Recept

Många har efterlyst recepten till middagen, här bjuder Kristin på dem:

Förrätt:

Kallrökt lax
Gurka
Färskost (Philadelphia)
Wasabi
Inlagd ingefära
Japansk soja

Täck en skärbräda i lämplig storlek med plastfolie. Lägg skivor av kallrökt lax lite omlott så att det täcker brädan. Blanda färskost och Wasabi efter tycke och smak och bred blandningen på laxen. Rulla ihop på längden med hjälp av plastfolien så att det blir en tät och kompakt rulle. Låt rullen ligga i kylen en stund innan servering. Den kan förslagsvis läggas in i frysen en kort stund innan den ska skäras i skivor så blir det lättare att få snygga bitar.
Servera gärna med gurka, inlagd ingefära, japansk soja och en extra klick wasabi.

 
Varmrätt:

Hjortentrecote (ca 150 gram per person)

Kålrotsgratäng: http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=1812

Jag använde Västerbottenost och det blev gott!

Hjortentrecote:
Putsa bitarna och salta och peppra runt om. Stek i smör tills de fått fin stekyta och låt de gå klart i ugn, 125-150 grader, till innertemperatur på 58-60 grader. Låt köttet vila minst 15 min innan det skärs i skivor.
Servera på en bädd av krispiga blad och lite hackade salladsärtor.

Sås:

3 finhackade schalottenlökar
Smör
3 dl rött vin
2 msk kalvfond
1,5 dl blåbär
3-4 rutor mörk choklad
Salt
Peppar

Gör så här
Fräs löken i smöret. Tillsätt vinet och kalvfonden och låt koka ihop. Tillsätt blåbär och choklad. Smaka av med salt och peppar.

 
Efterrätt:

200 gram mörk choklad
3 äggulor (rumstempererade)
6 dl vispgrädde
3-4 tsk lakritspulver
2 tsk vaniljpulver

Smält chokladen över vattenbad, ställ att svalna lite. Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med vaniljpulver. Rör ner äggulor och lakritspulver i chokladen och vänd försiktigt ner blandningen i grädden. Fördela i portionsformar och ställ i kylen i minst en timme innan servering. Garnera med några hallon.

Tidigare mat hos Kostdoktorn

Hamburgare utan carbs

Årets fisktallrik

Ett påskägg

Somrig LCHF-frukost

Pizza utan bröd: Meatza

LCHF-ätande i Amerika

Grillkväll ikväll?

 

22 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Åsa Österlund
    Ser underbart gott ut. Kan man möjligtvis få lite recept? 🙂 såsen med blåbär och choklad är jag särskilt nyfiken på.
    Läs vidare →
  2. David
    Till LENA JOHANSSON:

    Pajkastning är naturligtvis inte en särskilt verksam metod. Samtidigt måste du i det här fallet väga in den omfattande skada som vederbörande åstadkommer genom sin irrlära och direkt felaktiga påståenden och provokationer. Om han inte vore den celebritet han är skulle han inte få genomslag för sina utspel. Han och andra kända och okunniga personer gör att det går långsammare än det behövde att få LCHF accepterat. Att låta dem "leka själva" som du föreslår är att ta för lätt på problemet. Men det är klart att pajkastning (om det nu var det) inte heller är lämpligt.

    Svar: #15
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Åsa Österlund
    Ser underbart gott ut. Kan man möjligtvis få lite recept? 🙂 såsen med blåbär och choklad är jag särskilt nyfiken på.
  2. Bosse
    Låter riktigt smaskigt Andreas. skönt med bra mat!
  3. Rickard
    Kul att få se lite "hemma hos";) så riktigt gott ut
  4. Lars
    Så gott! Och så rätt att visa på variation - även choklad och rotfrukter på en genuin LCHF-middag. Mina varmaste komplimanger till Kristin.
  5. David
    Vilken kalasmiddag! Väcker hunger. Men pasta behöver inte vara 'slafsig'. Man kan faktiskt ha en anständig pastaorgie emellanåt. Fast självklart inte från den spåniga boxarpajasen.
  6. Pär
    Är det en viss boxare du tänker på?
  7. Henrietta
    Åhhhh! Va gott det ser ut!! Recept???
  8. Margareta
    Tack för senast 🙂
    Helt fantastiskt god middag.
  9. Steffen
    Ser kanongott ut!
  10. Lena johansson
    Gillar din sida, läser den ofta men inte kul att läsa om paj(pasta)kastning här också. Känns inte så seriös att blanda sig i det. Låt Jonas o Paolo leka själva.
  11. Frida D
    Oh så fint. Säg till om ni vill ha flera gäster... 😉
  12. Britt
    Ser fantastiskt gott ut. Har just börjat med LCHF och har din sida som stöd Tack
  13. Busmamman
    Jag är också nyfiken på såsreceptet!
    Allt ser supergott ut.
  14. David
    Till LENA JOHANSSON:

    Pajkastning är naturligtvis inte en särskilt verksam metod. Samtidigt måste du i det här fallet väga in den omfattande skada som vederbörande åstadkommer genom sin irrlära och direkt felaktiga påståenden och provokationer. Om han inte vore den celebritet han är skulle han inte få genomslag för sina utspel. Han och andra kända och okunniga personer gör att det går långsammare än det behövde att få LCHF accepterat. Att låta dem "leka själva" som du föreslår är att ta för lätt på problemet. Men det är klart att pajkastning (om det nu var det) inte heller är lämpligt.

    Svar: #15
  15. Michael
    Man kan även beskåda en ännu mer komplett helhetsbild av situationen då jag, vid första Paolo-inlägget, fick följande förklaring:

    "Paolo gör ju dom här utspelen eftersom en massa rabiata LCHF:are envisas med att skriva en massa saker i kommentarsfälten på hans instagram, dag ut och dag in."

    Att det finns en hel del LCHF:are med sådan inställning, det råder det ej någon tvekan om. Personer som tillsammans lätt kan förorsaka antändande gnistor i mängd och överflöd. Därefter kanske det ej var ett optimalt sätt av Paolo att bemöta förtretningen på. Men vi ser ju samma typ av reaktion återspegla sig här bland LCHF:arna. Ingen av oss, inte ens Paolo, är mer än människor, oavsett om vi utesluter kolhydrater eller säljer pasta.

  16. Jonathan
    Kan hända att jag är riktigt dåligt påläst, men är det inte ganska mycket kolhydrater i form av socker i bär och en hel del kolhydrater i rotfrukter som kålrot?
    Svar: #17, #19
  17. SGK
    Hallon innehåller drygt 4 gram kolhydrater per 100 gram. Till varje portion ser det inte ut att vara så jättemycket hallon, skulle tro det blir mindre än ett gram per portion. För den som inte triggas av bär är det helt okej tycker jag personligen.
  18. Anna
    Hälsa Kristin och tacka så mycket för underbara recept! Ser fram emot att bjuda på dem själv! Underbart att man kan äta så mycket gott utan en massa kolhydrater...
  19. Simon
    Jonathan.

    Hallonen innehåller 4 g KH/100g. Därtill har de väldigt lite hallon.
    Kålroten innehåller 5 g KH/100g. Jämfört med potatis som innehåller 16g KH/100g.

    För den som inte äter strikt är det nog helt ok. Speciellt som konsistensen som kålroten ger är svår att uppnå. Därtill fås ju ovanstående 3 rätters festmåltid anses vara något som inte hör vardagen till.

    Förutom dina efterfrågade ingredienser så är chokladen och rödvinet, löken och blåbären till såsen samt chokladen till efterrätten inte heller helt LCHF PK om man kör strikt.

    Ser däremot jättegott ut =D

  20. rosine
    Jag vill också äta middag hos familjen kostdoktor! 🙂
  21. Erica
    Det ser jätte gott ut 🙂 Tack kristin för att hon delade med sig av recepten 😀 Varmrätten ska nog göras mot nyår förmodar jag då det är min makes födelsedag. Så detta skulle passat in 😀 då jag brukar göra någonform av lite lyx.
  22. meppalottan
    Lagade huvudrätten idag till mej och min Käresta... och det var sååå gott. Riktig restaurangmat, som folk säger. Vi drack 1865 till. Passade alldeles utmärkt. Denna mat kommer jag att göra vid fler högtidliga dagar. =)
    Jag tackar för recept.
    Kostdoktorn, Tack för att du finns!!
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av