Nyheter

Mia Skäringer ger upp vikthetsen – tror hon

Så här gör man för att få över 100 000 gilla på Facebook: Håna alla slimmade människor som hysteriskt bryr som om vad de äter – och tränar för mycket. Slå sen fast att det bara handlar om att slappna av, äta mindre och springa mer:

Aftonbladet: Det sista vi behöver är ännu ett diettips

Självklart kan allt dietande och tränande gå till överdrift. Allt hälsosamt liv – liksom det ohälsosamma! – kan gå till överdrift. Men frågan är om någon får balans genom att ge upp och som ett får följa de senaste decenniernas misslyckade mandra:

Och att röra på sig mer än vad man stoppar i sig kommer alltid vara det som gäller om man inte vill bli fet. Det vet redan alla.

Detta är älsklingsargumentet från Coca Cola och McDonalds. Det finns ingen dålig mat, särskilt inte deras, bara dålig karaktär. Den vilseledande idén är roten till det onda.

Det är ack så lockande att kunna äta allt utan dåligt samvete. Men i dagens samhälle med överflöd av socker och skräpmat – överallt – så kan det som ett brev på posten ge ökad hunger, ökad vikt, ökad ångest och förr eller senare en ny vända i jojo-svängen. Precis vad Skäringer vill undvika.

Fortsättning

Het debatt om diethets och Mia Skäringer

Mer

Istället för fetmaoperation

Bilden som ändrade allt

Sockerberoende och ADHD under kontroll med LCHF

En kalori är inte en kalori

Läkare: ”Inga tjocka i Auschwitz”

Hur dietister utbildas av Coca Cola

 

73 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Mohlin
    Jag förstår inte riktigt vad hon vill säga. "Nu bestämmer jag själv vad jag vill och låter mig inte dikteras av löpsedlar"-typ. Nähä...?
    Om nu folk vill äta enligt LCHF eller 5:2 så gör det (jag kör en kombination av båda, för det passar mig) . Viktväktarna passar bättre? Ok, gör det då. Ät vad du vill och träna som en galning - fint med mig. Skit i allt och kör McD och pizza - tja... det är ditt liv.

    Alla kostråd är ju rekommendationer, det är inte nya lagar från riksdagen. Varför gå ut i media och skriva att "nu gör jag som jag vill". Jättebra Mia, det är du i din fulla rätt att göra.

    Det är lite detsamma som med heminredning. "Nu ska det var grönt/rosa/blått...." - man SKA si och så... Helt ärligt. När vi bytte vårt kök (från 1970) så gick vi efter det vi ville ha, inte vad tidningarna skrev.

    Var kommer denna hets ifrån? Har folk slutat tänka själva helt o hållet? Varför blir det rubriker i tidningarna för att en kändis har fattat ett beslut? Varför gnäller alla om att "man måste"? För att det står i kvällstidningarna? Man måste inte ett sk*t, så länge man följer lagen.
    Kommentarerna till Mias artikel är ofta "Ja, du har så rätt. Tack. Nu ska jag också sluta hetsa om vikt och mat".
    Fint, men kunde du inte ta det beslutet innan Mia skrev så i Aftonbladet????

    Läs vidare →
  2. Majoren
    EN halv miljon svenskar har diabetes.

    EN miljon svenskar har Metabolt syndrom.

    FEM miljoner svenskar är överviktiga.

    Lågt räknat uppskattar staten kostnaden för detta till 25 Miljarder per år.

    Läs vidare →
1 2

Alla kommentarer

  1. Snusmumrik
    Om du redan är smal så kommer kroppsfettet bara att omfördela sig en aning och du kommer att bara ändra vikten lite. Är du för smal så går du däremot upp i vikt.

    Då kroppen ställer om sig till LCHF så kommer fettdepåerna att användas dels till att lagra överskott men också lika lätt att förbränna överskottet vid behov. Fettet går ut och in i fettdepåerna hela tiden. Det är därför vi sällan behöver känna oss hungriga. Eftersom vi inte använder snabba kolhydrater så fylls det inte på så mycket fett kring organen i magen utan då på andra ställen. Vi får då en kropp med bättre proportioner.

    Svar: #63
  2. BigFoot
    Tilde De Paula lät alldeles nyss kvällspressens nyhet om att rött kött är lika farligt som cigaretter bli en sanning. Det var dock inget fel på pasta fick vi lära oss av kostexperten Tilde. Du borde vara mer på TV4 Doc, det blir helt skevt när alla dessa "nyheter" får stå oemotsagda dag efter dag. Jobbar du på det?
  3. Jon Jonsson
    OT

    DN idag.
    Hur ska vi tolka söndagens artikel av Karin Bojs ?
    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-garna-lchf-men-tank-pa-...

    Kanske att nu är Lchf ok om det kombineras med lite oro för rött kött?

    Svar: #54
  4. may
    Ja, för mig innebär LCHF ett måttligt intag av proteiner, som bland annat rött GRÄSBETAT kött. Det är verkligen nåt jag håller koll på. Känns verkligen olyckligt att Bojs spär på myten att LCHF är nån slags köttdiet. Annars är hon en mkt skicklig vetenskapsjournalist tycker jag. Synd att hon inte har bättre koll.
  5. cgs
    Hej sissa!
    Du glömde avslutningen i ditt inlägg!

    Äta "vanligt" är fortfarande för de flest a tallriksmodellen, vilket vi inom vården fortfarande rekommenderar. Och att man skulle dö i förtid av att äta spannmål är trams, jag har flera patienter över 90 år som ätit både spannmål och socker i måttliga mängder och ändå mår prima. Så de så!

  6. Kattmoster
    Sant. Det kan tyckas behändigt att slippa kritik MEN det leder ofelbart till att man blir en som ingen tar på allvar. Den som inte får ifrågasättas går inte att diskutera med och blir därmed också ointressant att lyssna till.
  7. Kattmoster
    Utifrån egen erfarenhet och vad jag läst och hört av andras erfarenheter blir jag mer och mer övertygad om att den enskilt viktigaste kostförändringen är att ta bort allt spannmål.
  8. Dr Lekman
    Jag läser mycket om LCHF och läser även hur läkaren Annika Dahlqvist klankar ner på Dr Staffan Lindeberg. Då ska man veta att Staffan Lindeberg var lite före i "LCHF-tänket", gentemot Annika. Jag förundras av hennes nya argumentation om och kring LCHF.
  9. sten
    MIa ger intrycket att hon ger up allt med mat och dieter lägger till att det inte spelar någon roll att man är fet men i slutänden finns viktväktarna som en klar klippa: Lögnen ät mindre och spring mer kastas in som en självklar sanning trots allt vi vet om hur stark inverkan maten har på våra hunger och mättnadshormoner; En mycket välgjord ploj!

    Hur kan set inte spela någon roll när fullkornsvete som nu finns i snart all färdigmat kommer med inbyggda "exorfiner" som kan hålla en kutande till köket hela natten? Alltså skapa nya mackknarkare som ofta inte bara blir feta utan även diabetiker hux flux eftersom vetet är den mest blodsockerhöjande av all vår vanliga mat idag! Det betyder att pizza och hamburgerbröd är värre diabetesskapande än socker. Med det ska vi skita i tycker Mia ?

    Vårdapparaten står ju alltid redo även om långtidsvården snart ser ut att komma börja långt före 40 för en växande skara med nuvarande fetmatrender.
    Men kanske LCHF kan plocka bort några fler ur den kön, trpts det häftiga motsåndet.

    Är det Rössner eller McDonalds hon gör propaganda för? Kanske för bägge.

    Som sagt jättelivsmedelsbolagen gör allt för att vi ska återgå till att äta deras skräpmat och inte bry oss om konsekvenserna så att de kan ta tillbaka sina höga vinster.

    Så tecknet har visats: Nu ska det bli populärt att ge upp! Första trendledaren Mia har presenterat sig själv. "I am giving up and I am proud of it".

    Men vi som lyckats återvinna genuin hälsa från diabetes eller invalidiserande kärlsjukdomar m.m. genom att byta bort skräpmaten luras inte och vi blir fler och fler i en slags oslagbar balans: Fortsatt "ge upp / strunta i"- propaganda gör att antalet sjuka rekryter kommer att öka. Med dom förvirrande budskapen och den ad verbum mördande skräpmatsreklamen blir det svårare för flera att tänka efter före, eller tänka själv, i tid. Så en ström kommer från de som inte går på propagandan utan tänker själva, och eftersom vi är bättre på att lära av våra egna misstag kommer en annan ström senare. Själv var jag tvungen att lära mig genom misstagen!

    Kanske ska vi se Miautspelet som ett nytt (vunnet?) slag i kriget mot skräpmatsindustrin: Goliat blev tvungen att vrida på sig och ta fram ett nytt kort! Dock dröjer hans desperation medans skaran av oss som blir friskare och friskare obönhörligt växter!

  10. Nån
    Bra skrivet Carola.
    Nästan alla här missar poängen att allt detta tjafsande om att hålla sej pinnsmal är ett fängelse för många kvinnor. De står och nyper sej i magen och för över osunda värderingar till barnen.

    Det har inget med att Mia hånar lågkolhydratkost att göra.
    Eller hur?

  11. Cecilia
    Mia Skäringer är ett rejält fruntimmer, så känner jag. och om man läser hennes böcker istället för att enbart fokusera på en debattartikel (vars syfte är att skapa debatt... Mission accomplished!) så inser man snabbt att det Mia vill ha och behöver i sitt liv är vänlighet, omtanke och att skratta. Hon vill vara fri och glad, och hon skiter lite i hur det går till, bara familjen mår bra, trivs tillsammans och kärleken finns där. Jag gillar det! Hon struntar i dieter, BMI, hälsohets och sånt... Hon sysslar heller inte med "husfridsknull" utan vurmar för sin egen lust och sin egen rätt till sin egen kropp. Så varför ska vi tjata på henne om vad hon ska äta? Mia Skäringer får äta precis vad fan hon vill! Precis som du, och jag.
    Svar: #67
  12. Linnea
    Jag blir mörkrädd av att läsa hennes artikel och kommentarerna till den. Sverige blir allt sjukare och hennes lösning är att vi ska "ge upp" och skita i allt?! Visst är vikthetsen idag överdriven, man ska absolut inte behöva vara trådsmal för att få leva, men har man diabetes eller en ohälsosam övervikt tycker jag inte det är rätt väg att tänka "nä nu skiter jag i detta" och klankar ner på alla som fortfarande kämpar. Det känns som en dålig ursäkt till att få sitta i tv-soffan med en chipsskål "jag kämpar mot vikthetsen ". Varför är det så jävla okej att gnälla på alla som dietar medan det är förbjudet att ens nämna ordet "banta" tillbaka? Det är helt okej att vara sjukligt fet, de får vi inte säga nå om, däremot är det bara att ösa ur sig åsikter till en som är eller försöker vara hälsosam och frisk. Blir så less på att alla ska få gnälla på hur jag äter men jag får då inte lägga mig i deras kost. Alla som vill kämpa för ett friskare liv med friskare kostråd ska få göra det, så får väl alla de som vill sitta bredvid på "trottoarkanten" och titta på göra det!
  13. Rar
    Jag har perfekt vikt nu. Skulle jag gå upp i vikt av LCHF slutar jag med det direkt. Detsamma gäller om jag skulle gå ner mer än ett kg. Jag är endast ute efter att äta nyttigt.
    Svar: #65
  14. Annie med åsikter
    Jag tycker att krönikan var bra. Hon ville förmedla att folk ska ha gott samvete. TJOCKA SOM SMALA. Jag tycker att Mia Skäringer är fantastisk kvinna med distans och som faktiskt FÅR utrymme för fler diskussioner än om bara löpsedlar med tips om hur man går ner i vikt. Jag har vänner som äter som vanligt och tränar och mår toppen. Dom stoppar till och med i sej en cheesburgare och då - HERREGUD VILKEN SKAM!

    Ideal har funnits i alla tider och självklart är det upp till var och en hur dom vill äta. Men jag håller med Mia i det hon skrev.

    Det var som när Historieätarna hade ett avsnitt om hur det var att äta på 70-talet. Då sa kocken till programledarna (när dom frågar vad folk kommer tycka om våra matvanor om antal år och hennes svar blev: "Dom kommer fördöma det totalt, får så här mycket kött vi äter nu är både miljömässigt väldigt dåligt och i dessa mängder dessutom.

    Nå. Tack för mig. Jag fördömer INGEN för att dom äter LCHF eller 5:2-dieten. Jag anser bara lite som Mia att det gäller att röra sig och lägga lite extra grönsaker på tallriken och skära ner en del på det onyttiga som godis och pasta.

    Tack för ordet!

  15. John H
    Jag har perfekt vikt nu. Skulle jag gå upp i vikt av LCHF slutar jag med det direkt. Detsamma gäller om jag skulle gå ner mer än ett kg. Jag är endast ute efter att äta nyttigt.

    Lita inte på vågen, utan snarare på måttband, kroppsbyggnad och hur du mår.
    Du kan gå upp i vikt, men det behöver inte vara fettet som ökar. Det kan vara mycket annat i kroppen som får dig att väga mer, som muskler.
    Mitt råd är att du testar LCHF 2-3 veckor. Väg dig i början och i slutet. Mät midjan varje vecka och ta bilder. Du kan dessutom föra dagbok kring hur du mår. Efter 3 veckor kan du titta på och jämföra dina resultat och besluta dig för om du mår bättre eller inte 🙂

    Lycka till oavsett vilket beslut du tar!

    Svar: #69, #70
  16. Motvalskärring
    Jaha kostdoktorn!
    Likt Gud Fader allsmäktig förkunnas om den rena läran LCHF och likt Jehovas vittnen övertygelse och känsla av plikt anses det att det finns en sanning, en rätt väg att gå, att frälsa världen från ondo. LIkt religiösa sekters rivalitet om att anse sig själv den mest överlägsna och anspråk på att vara den - utan konkurrens - mest renläriga teorin. Mia Skäringer har genom sin betraktelse utsetts till djävulen, och likt fariseerna angrips Mia Skäringer av den sanningssägande kostdoktorn för att ha fel livsåskådning. Mia har brutit mot det första budet "Du skall inga andra Gudar hava jämte mig". Dessutom har hon inte tagit i beaktande att "Du skall inte missbruka Herren din Guds namn". Hon har likt Judas förrått de människor som tror på dieter i allmänhet och LCHF i synnerhet. Kostdoktnorns kamp tycks vara Davids kamp mot Goliat - där Goliat är Mia Skäringer och David skall besegra Goliat genom, sin överlägsna intelligens. På domedagen kommer vi att få se vem som kommer till himlen och vem som handlar i Skär(inger)selden.
  17. Katarina
    Men samtidigt gör hon reklam för Pro-viva som är, mer eller mindre, ren sockerdricka! Det rimmar illa med att hon bara vill slå ett slag för folks frihet att inte bry sig om sin vikt. Mår man bättre av det? Alla vi som varit tjocka vet att det inte är roligt att försöka hitta kläder som passar eller vara orolig för sin hälsa pga fetma.
  18. Lisbet
    Herregud vad alla shåsar upp sig. Detta är "hälsobranschen" vetabäst portal. Verka också vara helt i sin rätt att alla med samma intresse gaddar ihop sig med pekande finger. RÖR inte våra dieter och våga inte säga något negativt. FY FY FY.... och helvete över alla vanliga människor som äter socker och mjöl. Skönt ni är i samma båt och tycker lika. Men jag håller inte med er för den vanliga människan tycker som henne hur mycket ni än försöker hälsofascista.
    Jag träffar människor som inte vill äta offentligt längre eftersom många inte kan låta bli att peka finger och prata illa. Sluta med det!
  19. Rar
    När skrev jag att det var vågen jag gick efter? Det skrev jag inte. Jag vill mest testa pga allergier, och jag ska snart börja läsa en bok om gluten och mjölk.
  20. Rar
    Tack för tipsen förresten
  21. Rolf Kristiansson
    Är det så att Proviva innehåller socker för att bakterierna behöver mat, som med jäst när du bakar. Då blir ju mängden deg större.
  22. Anneli Weiner
    Jag säger som min 17-årige son skulle ha sagt: Chilla!!
    Den som vill nå ut med ett budskap måste lägga band på sig. All kommunikation sker på mottagarens villkor. Är du övertygad LCHF:are - låt då positiva vittnesmål och goda exempel tala för sig själva.
    Two wrongs don't make a right.
    Om en inte gillade Mia Skäringers krönika och kritiserar henne för påhopp - gör då inte precis samma sak och "hoppa på" henne själva. Det blir inte så trovärdigt.

    Tänker att det fortfarande är mycket som vi inte vet, men vi vill ska vara på ett visst sätt. Jag har tittat runt på bloggen här idag och läst mycket intressant, men också en del tro och antaganden. Som t ex att en stolt kroppshållning kanske, kanske kan bidra till att stimulera ett mer långsiktigt utsöndrande av testosteron, än det kortsiktiga som en studie visat på.
    Vart går gränsen mellan tro och vetenskap?

    Och bli inte arga nu, det är en filosofisk fråga.

    Lägg ner vapnen, nu.

  23. Lena Andersson
    Vi äter ju för mycket nu för tiden. När jag var barn räckte en liten höna till två middagar för 7 personer. Vet inte hur det gick till men folk åt mycket potatis och sås utan grädde till vardags. Nu är ju maten ett fritidsnöje och inte enbart ett medel för att hålla sej vid liv .
1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg