Den västerländska sjukan: metabolt syndrom

Man med metabolt syndrom?

Hur många har hört talas om metabolt syndrom än? Antagligen inte lika många som kommer att höra talas om det i framtiden. Tidigare har man talat mycket om riskfaktorer för hjärtsjukdom. De säkra sådana är

och rökning. Dessutom kan psykosocial stress vara en riskfaktor. Detta är faktiskt de sex faktorer som är kända för att öka risken för hjärtsjukdom, såsom hjärtinfarkt.

Hur riskfaktorerna hänger ihop

Under det senaste decenniet har dock ett fenomen blivit allt mer klart när man forskar på detta – dessa riskfaktorer är inte slumpvis fördelade i befolkningen. Har man en av dessa är risken stor att man har fler, och inte så få har tyvärr allihop.

Framförallt är det fyra av dessa som väldigt ofta hänger samman – de första fyra i listan. Har man övervikt är risken till exempel mycket större att man också har högt blodtryck. Har man typ 2 diabetes har man mycket ofta rubbade blodfetter, osv. Det är faktiskt så vanligt att de hänger ihop att det har föreslagits att dessa fyra riskfaktorer (högt blodtryck, högt blodsocker/diabetes, dåliga blodfetter och övervikt) i de flesta fall är olika tecken på samma grundläggande störning/sjukdom i kroppen – det som kallas ”metabolt syndrom”.

Varför ”den västerländska sjukan”?

Alla dessa riskfaktorer har ökat kraftigt på senare årtionden, efter att innan dess ökat långsammare under en längre tid. Numera i västvärlden har de nått epidemiska proportioner. Med all sannolikhet beror de på något i den den västerländska livsstilen som kroppen inte är anpassad till. I takt med att länder som Kina och Indien börjar leva mer som vi blir dessa sjukdomar allt vanligare även där. Vad är då orsaken?

Vissa menar (och jag tror) att grundstörningen vid metabolt syndrom vanligen är för stort intag av (lättsmälta) kolhydrater/socker. Den västerländska kosten innehåller massor av socker och vitt mjöl till exempel, något som människor under 99,9% av vår utveckling åt lite eller inget av.

Detta ger högt upptag av socker i blodet och på grund av det även höga nivåer av hormonet insulin. Det är kroppens sätt att att kompensera för allt blodsocker, och så långt som möjligt hålla det inom normala nivåer. Höga insulinnivåer i sin tur kan i längden ge alla möjliga störningar i kroppen då det påverkar flertalet av kroppens celler. Det kan säkerligen medverka till övervikt, högt blodtryck och rubbade blodfetter. Många tror även att det i längden kan medverka till cancer- och demensutveckling. Förstorad prostata kan också bli ett resultat i längden. Andra sjukdomar som är vanliga vid metabolt syndrom är fettlever, gallbesvär, PCOS och gikt. Mer om troliga orsaker till dessa effekter kommer senare på Kostdoktorn.se.

Så länge möjligt kan alltså kroppen kompensera för en stor sockerbelastning med högt insulin, så att blodsockret håller sig inom normala gränser. Ett förhöjt insulinvärde kan dock i längden leda till andra problem, enligt ovan. Om sockerbelastningen blir för stor eller långvarig kan den överstiga kroppens förmåga att kompensera, varvid blodsockret stiger över det normala trots högt insulin. Då är man på väg mot diabetes typ 2.

Definition av metabolt syndrom

Detta är ett relativt nytt forskningsområde, och det finns flera något olika definitioner på vad som skall få kallas metabolt syndrom. Exakt var gränsen skall dras är ofrånkomligen något godtyckligt, eftersom det säkert rör sig om en gradvis skala från frisk till mer och mer metabolt sjuk. Detta är den vanligaste definitionen för närvarande (ATP III):

Minst tre av dessa fem faktorer:

Midjemått >102 cm (män) eller >88 cm (kvinnor)
HDL <1,0 (män) eller <1,3 (kvinnor)
Triglycerider >1,7
Fasteblodsocker >=6,1
Blodtryck >130/85 eller blodtrycksmedicinering

Som man inser ganska snabbt är det inte svårt att uppfylla dessa kriterier, har man lite mage och ett inte helt perfekt blodtryck, så krävs bara ytterligare en faktor – lite dåliga blodfetter eller något förhöjt blodsocker. Här finns tips om hur man kontrollerar sina värden.

Runt en tredjedel av alla amerikaner uppfyller kriterierna, lite färre bland europeer. Om man istället tittat på ursprungsbefolkningar som levt på traditionell jägar-samlarkost vågar jag påstå att det skulle ha blivit svårt hitta en enda person med metabolt syndrom.

Hur farligt är metabolt syndrom?

Som en liten lek med siffror kan man titta på hur stor riskökning man får av olika riskfaktorer. Den mest omtalade studien när det gäller detta är INTERHEART – där man jämförde ett stort antal personer med och utan hjärtinfarkt i hela världen.

Detta är hur mycket högre risk man i studien hade för hjärtinfarkt med de olika delarna i metabolt syndrom, jämfört med en person utan denna faktor:

Diabetes: 3,1 ggr högre risk
Högt blodtryck: 2,5 ggr högre risk
Bukfetma: 2,2 ggr högre risk
Dåliga blodfetter: 3,9 ggr högre risk

Detta är alltså riskökningen av dessa delar var för sig. Men som diskuterades ovan är det mycket vanligt att man har mer än en. Vad händer då om man har… alla samtidigt?

Vid samtidig övervikt, blodfettsrubbning, diabetes och högt blodtryck (”fullt utvecklat” metabolt syndrom) hade man i storleksordningen 20 gånger större risk att få hjärtinfarkt som en person utan någon av riskfaktorerna. Det är närmare 2000% riskökning!

Till jämförelse kan man ta cigarettrökning – där verkar varje cigarett vara ungefär lika farlig. Röker man 5-10 om dagen dubblar man sin risk för hjärtsjukdom. 20 om dagen ger fyrdubbel risk. Kedjerökare som får i sig två paket (40st) varje dag åttadubblar risken. Allt enligt INTERHEART-studien. Om man förutsätter att varje cigarett fortsätter vara lika farlig som den innan kan man göra en intressant jämförelse…

40 dagliga cigaretter ökar risken 8 gånger. De andra riskfaktorerna ihop ger 20 gånger ökning. (40/8)x20=100. Det vill säga:

Ett fullt utvecklat metabolt syndrom skulle kunna vara ungefär lika farligt som att röka 100 cigaretter om dagen!

Hur förebyggs / behandlas metabolt syndrom?

Fråga tio läkare och du får säkert flera olika svar. Gå ner i vikt, motionera mer, ät bättre till exempel. Tre bra råd, säkert. Vissa kanske dessutom rekommenderar någon medicin. Själv har jag läst mycket forskning på detta område senaste åren. Efter det sticker jag gärna ut hakan och ger ett enda råd, som jag tror i framtiden kommer att ses som det absolut viktigaste:

Ät mindre (snabba) kolhydrater, framförallt mindre rent socker.

Vad finns då för vetenskapligt stöd för denna åtgärd? Några exempel inkluderar att personer som äter mycket snabba kolhydrater har setts ha en starkt ökad risk att utveckla diabetes typ 2. Här är en genomgång av 37 studier på området som visar liknande ökad risk inte bara för diabetes utan även andra vanliga sjukdomar med koppling till den västerländska livsstilen.

Här finns en lista på studier av lågkolhydratkost, där det visas ha till synes god effekt på samtliga de ingående delarna i metabolt syndrom.

En bra sammanfattande vetenskaplig artikel är denna från april 2008: Dietary carbohydrate restriction in type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome: time for a critical appraisal

För den som hellre läser berättelser av personer som testat innan, än lite torrare vetenskapliga studier: Här finns ett antal personer med mer eller mindre metabolt syndrom, som upplevt mycket stora hälsoförbättringar av mindre kolhydrater i kosten: Anekdotiska bevis.

Och för de som vill sätta igång imorgon eller genast: Lågkolhydratkost för nybörjare.

De västerländska sjukdomarnas ankomst – läs vad som hände när Kenyaner började äta västerländsk kost, från början av 1900-talet.

Mer om metabolt syndrom

En mycket bra föreläsning om metabolt syndrom på lättförståelig engelska. Här förklaras bland annat hur metabolt syndrom kan ses som ett steg på vägen i gråzonen mellan frisk metabolism och diabetes typ 2.

Intresserade kan även läsa mer på sidorna för diabetes, högt blodtryck, viktnedgång och blodfetter.

För medicinhistoriskt intresserade: Per Wiklund tipsar i kommentarerna nedan om The Saccarine Disease (läsbar på nätet). Denna bok skrevs redan 1966 av Peter Cleave, en före detta läkare i brittiska flottan. I boken beskrivs hur sjukdomar som fetma, diabetes, hjärtsjukdom, karies och gallsten var nästan okända hos folk som inte hade haft tillgång till västerländsk kost.

När bland annat socker och vitt mjöl började konsumeras dök också dessa sjukdomar snabbt upp, varför Cleave föreslog att denna kostförändring kunde vara ansvarig. Det spännande är alltså att vad Cleave noterade liknar det vi idag kallar för metabolt syndrom…

Cleave´s teori passade dock inte i tidsandan – då istället fett, antagligen felaktigt, börjat anses farligt. Istället ”muterade” teorin och blev grunden till vad vi idag tror oss veta om fibrer.

Mer diskussion om detta inlägg på KiF.

Skriv ut sidan eller tipsa en vän här:

1 2

75 kommentarer

  1. Anders S
    Re: Anna januari 10, 2011 klockan 14:31 "för högt insulin" "blodtrycket högt till normalt" "bukfetma"

    Har du kollat ditt kortisol? Urinkortisol-48 timmar?

    Läs "The Potbelly Syndrome" av Russell Farris och Per Mårin.

    Per Mårin har varit chef på akutintaget på SU/Östra Sjukhuset.

  2. Anna
    Hej tack för svar!
    Jag har gjort blodprov för kortisol o låg på 280+ Scandlabs prover och har väldigt lågt dygnskortisol endast 7.2 i saliv. Äter Adrenal Cortex plus , trappar sakta upp den , är nu på 3/4 dels tablett tålde ej hydrocortison, slutade sova o fick ont i huvet varje dag..nu går jag till Naturläkare för att få hjälp men så hittade han detta med insulinet o jag undrar om jag går rätt väg??
    Det var hyfsat för sköldkörteln i urin med litet konverteringsproblem från T4 till T3.Äter xoxo Levaxin sedan 6 år,hade TSH 35 när det upptäcktes 2004 och håller sakta på att gå över till Naturligt ssk hormon Nature Throid för jag har fortfarande hyposymtom. Kollar upp boken du rekomenderar. har skrivit ut en masa lchf recpet vegetariska+ manualen för hur man börjar och ser att jag redan äter en hel del lchf men inte fullt ut för jag har frukten kvar..har du nåt mer råd? undrar en orolig anna
  3. Zepp
    Om du ätit en timme före lär nog insulinet vara på topp just då, vilket det skall vara, speciellt om det ingick en del kolhydrater.
  4. helene
    Jag har ätit Lchf i 3 år nu och bara gått ner 2 kilo. Jag har c:a 5-7 kilos övervikt. Kan man ha något fel som gör att man inte går ner? Har även provat viktväktarna och olika pulverdieter men går inte ner något.
  5. Avråds Lchf vid några medicinska tillstånd eller dysfunktioner?
  6. Bör man avrådas Lchf vid några medicinska tillstånd eller dysfunktioner?

    Jag har under 10 års tid haft lite höga levervärden, även hjärtbesvär o blodtryck 140/80 med Cozaar, o lite annat.

    Jag har i stort sett ätit lchf i några år eftersom jag vet att jag är sockerkänslig, men jag lyckas inte gå ner i vikt. Behöver gå ner 15kg.

    Varför går jag inte ner ett enda litet hekto?
    Kan det vara så att jag äter för mycket fett? Jag tycker det är väldigt lätt att överdriva fettkonsumtionen, jag använder gärna grädde o creme fraiche på allt. Jag har inget sockersug. Hur ska jag komma ur min kräftgång? Fattar inte vad jag gör för fel eller vad det är som inte funkar. Tacksam för kommentar.

  7. mariee
    Är ingen expert men det troliga rådet är att prova o plocka bort grädde o creme fraichen en period för o prova om det gör någon skillnad... det gör det för mej.. :-)
  8. Zepp
    #56
    Om man säger så här.. det kan knappast vara farligt med nyttig mat med näring, vid dina besvär.

    Och har man behov av viktnedgång finns ingen anledning att överdriva fettintaget.. eller kaloriintaget överhuvudtaget.

    Ofta blir olika mejeriprodukter det där lilla extra till maten som man kanske inte behöver.

  9. Lund
    helene 6/2

    När jag läser en text som denna undrar jag hur du vet att du behöver gå ner 5-7 kilogram i vikt...

    "Jag har ätit Lchf i 3 år nu och bara gått ner 2 kilo. Jag har c:a 5-7 kilos övervikt. Kan man ha något fel som gör att man inte går ner? Har även provat viktväktarna och olika pulverdieter men går inte ner något."

    Dessutom, har du provat VV och pulverdieter medan du ätit lågkolhydrat?

  10. Lund
    Lilla Nene

    Om du äter mängder av creme fraiche och grädde, så blir det en hel del kolhydrater. Är det det som är problemet?

  11. Lilla Nene
    Man ska ju hålla sig under 20gr kolhydrater.....creme fraiche innehåller 3gr/100gr vara, vispgrädde 3gr/dl. Jag är ganska säker på att jag håller mig under eller runt 20 kolhydrater/dag.
    Jag funderade lite på om det kan vara så att jag inte klarar att bränna fett, jag har ju även besvär med gallan tror jag och levern spelar ju också in.. Eller?

    Men jag håller med er, jag ska dra ner på fettet. Den kurs jag går nu förespråkar stora klickar med fett på allting och jag tycker det verkar fel. Det finns olika läror inom lchf tycker jag.

  12. Zepp
    Man kan/skall sikta på 20 gram i början, vilket mest gör att man blir tvungen att sätta sig in i vad allt innehåller och under tiden ställer kroppen om sig till fettförbräning medans man kämpar på.

    Klarar du en hel vecka i sträck på 20 gram om dagen så har du främst skaffat dig nya ögonmått och om du sen skulle äta 25 eller 30 gram om dagen märker du om det gör någon skillnad.. och det gör det antagligen inte.

    Grejen med fettet är att det måste öka om du radikalt minskar kolhydraterna, för någonstans måste du få din energi ifrån, och hur stora klickar fett man behöver är individuellt, det märks om du står dig mellan måltiderna och det är helt naturligt att bli hungrig före en måltid.

    Fettklickar är att föredra framför mejerisåser.. iallafall om man behöver/vill gå ner i vikt.

  13. Lilla Nene
    Tack, ja men problemet är att jag får så himla ont i övre mellangärdet. Jag antar att det är lever / gallbesvär. Något tips hur jag ska kunna förstå om det är ont av fett eller kolhydrater? Det gör alltså ont under både höger och vänster bröst, som kramp.

    Jag har hört om andra som får enstaka gallbesvär i en övergångsperiod, men jag har haft det i flera år!
    Jag försöker lindra det med enzymer, mjölksyrabakterier och bikarbonat. Ibland hjälper det för tillfället.

  14. Lilla Nene
    Ps. jag glömde skriva - kan det vara ägg man får ont av?
  15. Zepp
    Om det är gallan så käns det under höger revben.

    Och då är det fett som orsakar en utsöndring av gallvätska, har man då gallstenar så kan det göra ont.

    För det mesta har man sk grus.. som kommer ut den naturliga vägen, men de skaver och kan göra fruktansvärt ont.. då får man utrusta sig med värktabletter, äta fett och vänta tills de är ute.

    Vill det sig illa så har man större stenar som inte kan passera genom gallgångarna, får man kraftig långvarig smärta skall man söka akut. annars kan man få diverse otäcka inflamationer.

    Som regel om man har stenar som inte vill försvinna tar man bort dessa med titthålskirurgi.

  16. Lilla Nene
    Jag har oftare ont under vänster bröst, doktorn säger att jag har ont av tarmens krök där...:( låter dumt i mina öron. Varför inte skicka mig på ett ultraljud då?
    Läste nu att man vid gallbesvär bör ta 2 msk olivolja/dag. Zepp, jag ska hälla i mig mer fett:) Jag lär nog höra av mig igen om hur det funkar..
  17. Lund
    Nene, antar din läkare tänker på luftbubblor i vänster tjocktarmskrök. kan ge rätt rejäla smärtor. Bör bli bättre med LCHF, som ger mindre gasproblematik. Teoretiskt skulle Minifom kunna minska problemen. Minifom, sånt man ger bebisar mot smärtsamma gasproblem kan provas.

    Det finns ingen vedertagen behandling mot smärtor i tjocktarmens vänsterkrök. jag skulle testa LCHF, med låågt kolhydratinnehåll.

  18. Lilla Nene
    ...och dra ner på fettet...antar jag.
    Tack för alla kommentarer.
    F.s. följer..
  19. Lund
    Varför dra ner på fettet?
  20. Lilla Nene
    Jo för att jag, liksom många andra, har "missuppfattat" det här. Vi som aldrig varit fettskrämda ska ju inte öka på fettet utan "bara" minimera kolhydraterna. Jag använder smör, grädde, creme fraiche - men på tok för mycket. Det är lätt att kolla % i tabeller. Fett och proteiner ska ju vara i balans.
    Jag är mitt i metabola syndromet och måste gå ner i vikt. Det är lätt att tro man kan äta lchf-desserter bara för att dom är anpassade, men sanningen är ju att det är rena godiset. Jag kämpar med att ta reda på vilken mat jag tål...ont i mellangärdet, högt ALAT, högt Omo, högt blodtryck, hög elfores, astma...you name it
    Mitt medicinskåp bågnar, jag vill slänga allt.
  21. Liselott
    Jag såg en läkare på TV idag som sa att man får gallstenar av att äta mycket fett, särskilt mättat fett. Blev lite orolig. Hoppas han har fel.
  22. Zepp
    Gallsten bildas när man äter lite fett, för då blir vätskan liggande och kristaliseras!

    När man sen äter fett pressas gallvtska ut och stenarna med.. det är då man märker dem.

    Vissa har lättare än andra att bilda stenar.

  23. Johan
    Hoppsan Kostdoktorn. Lite kvällspresslogik och skrämselpropaganda här...

    "Ett fullt utvecklat metabolt syndrom skulle kunna vara ungefär lika farligt som att röka 100 cigaretter om dagen!"

    Jo visst, men nu pratar man huvudsakligen inte om riskerna med rökning för att det ger hjärtproblem utan för att det ger problem i lungor och andningsvägar.

    Hade jämförelsen varit mellan att metabolt syndrom ökar risken för hjärtinfarkt lika mycket som X antal cigaretter ökar risken för lungcancer så hade det varit en relevant jämförelse. Som den är nu så utnyttjar du bara att folk vet att rökning är farligt för att få en billig poäng för din argumentation om metabolt syndrom.

    Den här typen av felaktigt kopplade samband hör hemma i kvällspressen, inte hos en läkare som vill framstå som trovärdig.

  24. Duracell
  25. Anette
    Hej!
    Har nu ätit LCHF i drygt ett år och mår bra av det.
    Har dock sedan några månader haft besvär med smärta under hö revbensbåge och var iväg på ett ultraljud så min VC-läkare misstänkte gallsten pga marginellt förhöjda levervärden.

    Till saken hör att jag ätit Citodon regelbundet sedan december -11 i väntan på en besvärlig axeloperation och jag har förstått att det är en tablett som kan påverka levern negativt.

    Alkohol dricker jag knappt alls och de få gånger jag gjort det har jag helt avstått från Citodon den dagen.

    Jag fick igår svar på ultraljudet och det visade ingen gallsten, MEN man såg en liten lokal ansamling av fett i levern.

    Nu är jag ju så klart jätteorolig och har inte fått ngn förklaring av läkaren och ej heller ngt uppföljningsbesök, då det var en "staffetläkare" som remitterade mig....

    Vet ju inte hur länge den där ansamlingen funnits där, om den tillkom innan jag började med LCHF eller om det är LCHFkosten som orsakat det.

    Har Kostdoktorn några råd? Ska jag be om ett nytt u-ljud och när i så fall och ska jag även be om nya leverprover?

    Jag har nu köpt en bok om hur man själv kan rensa levern med kost och hoppas att det ska kunna hjälpa mig.

    Tacksam för svar från en mycket orolig en!

1 2
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Regler för kommentarer. Bilder till användare genom Gravatar