Nyheter

Mer D-vitamin rekommenderas nu även av Livsmedelsverket

D-vitamin – viktigare än vi trott

Flera tidningar rapporterar idag att Livsmedelsverket nu slutligen höjer sina rekommendationer om intag av D-vitamin.

I Göteborgsposten skriver man också om hur allt fler svenskar på senare år tar tillskott av just D-vitamin. Personligen är D-vitamin under vinterhalvåret det enda tillskott jag tar dagligen.

GP: D-vitamin – viktigare än vi trott

Som vanligt ligger Livsmedelsverket lite efter forskningen på området. Förut rekommenderade man 7,5 – 10 ug dagligen (300 – 400 enheter). Den nya rekommendationen om 10 – 20 ug motsvarar 400 – 800 enheter dagligen. Det motsvarar ungefär vad man kan få sig från D-vitaminrik mat (exempelvis fet fisk och ägg).

Den största källan till D-vitamin är dock starkt solljus på huden. Och på vintern räcker SLVs förslag bara till för att undvika den allra svåraste bristen på vitaminet, även om de nya rekommendationerna är ett steg i rätt riktning.

I de flesta moderna studier på tillskott av D-vitamin till vuxna ges 2 000 enheter dagligen, eller mer. Här är mina rekommendationer vid solbrist (september – april i Sverige):

Mer

Snabbkurs i D-vitamin

Beställ testade tillskott

 

44 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Tuva
    "En konsekvens av de nya rekommendationerna kan bli att fler livsmedel kommer att berikas med D-vitamin. I dag finns D-vitaminberikade produkter främst i mejeridisken: mini-, lätt- och mellanmjölk samt margarin. I fet fisk som lax, sill och makrill samt i ägg och kött finns D-vitamin naturligt.

    – I Finland använder man sig redan av mer livsmedelsberikning, medan Danmark just nu diskuterar att börja, säger Irene Mattisson."

    Samtidigt säger SLV att vi ska vara försiktiga med ägg och skära bort synligt fett från köttet. För att sen rekomnendera MARGARIN som en bra källa. Ta bort fettet där D-vitamin finns naturligt och sen sälja processat skräp med tillsatta vitaminer för hälsans skull. Det är så dumt och bakvänt (men väldigt bra för livsmedelsindustrin förstås, tänka sig..) att jag blir helt matt.

    Vilken TUR vi har som äntligen, efter flera miljoner år, kan framställa nyttig mat istället för det där långsamt dödande råttgiftet (kolesterolhaltiga ägg och mättat fett bla) som naturen har försett oss med!

    Läs vidare →
  2. Rolf Aronsson
    Men - är detta så fantastiskt?

    D-vitaminet som ett fettlösligt vitamin behöver ha fett i kroppsmiljön.Det är inte professionellt att plädera för mer D-vitamin om inte fett får finnas med i kosten. Man skriver om att tillsätta extra D-vitamin i mjölken och så tar man bort det lilla fett som finns där. Vad blir det då för nytta med tillskottet? I tidningarnas rapporter finns inte ett ord om fettets viktiga roll i sammanhanget. Man slår på trumman men missar att trumskinnet inte är spänt...

    Att sätta fokus på D-vitaminet är ändå ett steg i rätt riktning. Dock undrar man varför Livsmedelsverket är så förskräckligt rädda för att annonsera om de rätta proportionerna (50 - 100 mikrogram). Det är många nu som ler i mjugg åt denna "myndighet". Det här utspelet minskar inte på dess skamfilade image.

    skrivet en vacker oktoberdag 2013

    Rolf Aronsson

    Svar: #10
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Lars af Petersens
    Själv kör jag på 1000 IU per 10kg fettfri kroppsvikt. så 7000IU, känner mig på topp då!
  2. Maria
    Solsken på burk, säger min dotter 8 år.
    Vi började med tillskott för två år sedan och ser bara fördelar, piggare och friskare hela vintern.
    Billigt är det också
  3. Bitte
    Jättebra att insikten och kunskapen om D-vitamin ökar! Men för de för tidigt födda bebisarna i USA krävs det så mycket mer 🙁

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/detfetausa/article17582994.ab

  4. Rolf Aronsson
    Men - är detta så fantastiskt?

    D-vitaminet som ett fettlösligt vitamin behöver ha fett i kroppsmiljön.Det är inte professionellt att plädera för mer D-vitamin om inte fett får finnas med i kosten. Man skriver om att tillsätta extra D-vitamin i mjölken och så tar man bort det lilla fett som finns där. Vad blir det då för nytta med tillskottet? I tidningarnas rapporter finns inte ett ord om fettets viktiga roll i sammanhanget. Man slår på trumman men missar att trumskinnet inte är spänt...

    Att sätta fokus på D-vitaminet är ändå ett steg i rätt riktning. Dock undrar man varför Livsmedelsverket är så förskräckligt rädda för att annonsera om de rätta proportionerna (50 - 100 mikrogram). Det är många nu som ler i mjugg åt denna "myndighet". Det här utspelet minskar inte på dess skamfilade image.

    skrivet en vacker oktoberdag 2013

    Rolf Aronsson

    Svar: #10
  5. Tuva
    "En konsekvens av de nya rekommendationerna kan bli att fler livsmedel kommer att berikas med D-vitamin. I dag finns D-vitaminberikade produkter främst i mejeridisken: mini-, lätt- och mellanmjölk samt margarin. I fet fisk som lax, sill och makrill samt i ägg och kött finns D-vitamin naturligt.

    – I Finland använder man sig redan av mer livsmedelsberikning, medan Danmark just nu diskuterar att börja, säger Irene Mattisson."

    Samtidigt säger SLV att vi ska vara försiktiga med ägg och skära bort synligt fett från köttet. För att sen rekomnendera MARGARIN som en bra källa. Ta bort fettet där D-vitamin finns naturligt och sen sälja processat skräp med tillsatta vitaminer för hälsans skull. Det är så dumt och bakvänt (men väldigt bra för livsmedelsindustrin förstås, tänka sig..) att jag blir helt matt.

    Vilken TUR vi har som äntligen, efter flera miljoner år, kan framställa nyttig mat istället för det där långsamt dödande råttgiftet (kolesterolhaltiga ägg och mättat fett bla) som naturen har försett oss med!

  6. Anna
    Mycket bra även om det ff är en relativt låg dos. Skulle vara intressant med din syn på D3 och K2 vitamin i kombination? Ska på en föreläsning med Mats Humble ang. detta om ett par veckor, där han presenterar de senast förskningsrönen.
    Svar: #7
  7. Thomas Jansson
    Var håller Humble denna föreläsning och är den öppen för allmännheten?
  8. Anna
    Föreläsningen är öppen för alla och äger rum på Filmhuset i Stockholm den 28 oktober.
    Svar: #22
  9. Ann Kristin
    Jag äter tre kapslar per dag, efter att ha läst på här och konsulterat mina lchfkamrater. Har även fått flera i familjen att börja. Även om man vistast ute hela dagarna behöver man tillskott.
  10. sten
    Helt riktigt. Naturliga A,D,E och K -vitaminer är fettlösliga och finns framförallt efter sommaren rikligt i animaliskt fett som t.ex smör och oxfett, dock endast om djuren gått ute under sommaren!
    Även omega-3 om djuren ej blivit matade med spannmål sista tiden före slakt. "Enbart gräsbetade" eller på engelska "grass finished" bör det vara för att vara äkta vara!

    Vi som djur lagrar D i kroppsfettet för att ha under vintern.... Dock tar vi 5,000 I.E. Vitamin D3 dagligen på vinterhalvåret. Barn under 10 får 1,000 eftersom deras utnyttjande lär vara bättre. Har i mitt fall hållt antibiotika borta sedan 2006.

  11. Magnus
    Jag är mycket försiktig med tillskott av D-vitamin - Anledningen är att D-vitaminet ska samverka med en rad andra substanser i kroppen; Fungerar denna samverkan så är allting bra - Men om inte så kan D-vitaminet förgifta dig med ytterst allvarliga konsekvenser (som tex igenkalkning av ådrår och njurar)! Har du bristfälligt med tex A- eller K2-vitamin kan saker gå fel. Jag skulle säga att man är i riskzonen ifall man har något problem med magen, vilket inte alltid ger tydliga symtom, men som kan leda till läckage av K2-vitamin.

    Lever man på nordliga breddgrader så tror jag att man får "surfa" på de vågor som kommer, dvs sommrarna och låta kroppen mer eller mindre gå i ide om vintrarna. Det gäller att förmå kroppen att förstå vilken årstid det är, på vintern är det mörkt, svalt och ont om kolhydrater... Ger man kroppen fel stimuli här så är det inte konstigt om saker går fel...

    D-vitamin är ett hormon; Och vilken dogm säger att människan ska ha exakt samma nivå av detta hormon året runt? Funderar man lite i dessa banor så kanske det inte känns så konstigt att acceptera att nivån faller med årstiden? Finns det månne någon analogi med Insulinnivåerna? Jag tror det handlar om att finna en balans, ett samspel med naturen och årstiderna och lita på att våra gener är programmerad för att klara dessa variationer. Vi har ju för sjutton DNA ifrån Neandertalarna, som har levt på nordliga breddgrader i ungefär 500.000 - 600.000 år; Vilka av deras gener kan ha haft överlevnadsvärde och bestått? Jag törs påstå att det inte är något dåligt antagande att det är generna som anpassat dem till att övervintra...

    Dock är det ytterst viktigt att få sig sin sol sommarhalvåret och då inte "skydda" sig med sk. solskyddsdrämer som blockerar det viktiga UVB-ljuset. Värt att veta är också att det tar kroppen ungefär 48-timmar att ta upp det bildade D-vitaminet. Tvättar man huden med tvål så tvättas D-vitaminet bort! Faktum med att mätningar har visat att folk har lägre nivå D-vitamin efter solsemestern - Förmodligen anledningen till att hudcancer ökat! Det är även värt att notera att det endast är mitt på dagen då solen står som högst som huden överhuvutaget kan bilda D-vitamin - Solen bör befinna sig på en vinkel på mer än 45 grader över horisonten, annars filtreras UVB-ljuset bort av atmosfären.

    Tänk vilka värdelösa råd myndigheterna ger angående solen - Det har fått överlevnadsvärde att skaffa sig egna kunskaper och lyssna kritiskt!

    Svar: #24
  12. Per Wikholm
    Ytterligare en myrstegsreträtt från SLV. Bra men inte tillräckligt bra. Jag vet att Skånemejerier har framfört till Livsmedelsverket att även fullfet mjölk borde få D-vitaminberikas under vinterhalvåret när korna står inne och inte bildar D-vitamin från solen. I dagsläget är det bara lättmjölk och mellanmjölk som får D-vitaminberikas och fortfarande kallas för mjölk.

    Om Skånemejerier skulle D-vitaminberika t ex sin gammeldags, fullfeta Åsens lantmjölk så får de på grund av SLV:s regler inte längre saluföra den som mjölk utan tvingas skriva någonting i stil med "mjölkdryck" vilket säkert skulle få många konsumenter att betrakta det som något suspekt. Denna lagstiftning är helt inriktad på att få fullfet mjölk att framstå i sämre dager. Och det är sannolikt Livsmedelsverket själv som har stiftat lagen i form av "föreskrifter" utan onödig inblandning av folkvalda politiker och offentlig debatt.

    Trots mer än 20 år inom politikerns värld levde jag fram till helt nyligen i illusionen att det enbart var folkvalda som kan stifta lagar i Kungariket Sverige men så är det alltså inte. Livsmedelsverkets byråkrater kan stifta sina helt egna lagar i form av föreskrifter. Just nu är de på gång att förbjuda bönder att sälja eller ens ge bort opastöriserad mjölk genom nya "föreskrifter". En dryck som varit avgörande för vår överlevnad i tusentals år här uppe i höga Norden. Helt utan någon offentlig debatt i riksdagen.

  13. sofia
    landsstingsråd Birgitta Rydberf (FP) fördömer animaliskt fett!!
    2.30 in i http://www.svtplay.se/klipp/1504210/lopsedeln-del-1
    Svar: #15
  14. chilisalsa
    Per du har satt ord på vad jag tänker....
  15. Tuva
    Mer blaha. 🙁
    Uppenbarligen har hon inte hört talas om WHO:s genomgång av 22.000 artiklar som visade att mättat fett i värsta fall är neutralt för hjärtat och inte heller tittat på SBU:s rapport som bygger på 16.000 artiklar som visade att lågkolhydratskost (ni vet ensidig kost som vi äter med en massa grönsaker, kött och fisk istället för en balanserad kost med pasta, kött och prinsesstårta) var effektivast för viktnedgång och i värsta fall helt ofarligt.

    Det hon - och SLV - BORDE varna för är spannmål. Inte ett problem för alla men prevalensen för glutenintolerans av olika svårighetsgrad (med celiaki som den värsta formen) är högst hos oss som har nordeuropeisk släktskap.
    Hur många av oss har inte blivit av med IBS, konstant trötthet, hudproblem, huvudvärk, ångest, depression, ledvärk o.s.v av att utesluta spannmål ur vår diet? Jag har blivit av med 5 av de 6 symptomen och ingen har någonsin antytt att spannmålen skulle kunna vara ett problem. Jag VET att jag är LÅNGT ifrån ensam. (kolla t.ex. här: http://celiacdisease.about.com/od/glutenintolerance/a/Gluten-Sensitiv...)

  16. D
    Finns det någon risk för att tillskott av D-vitamin "krockar" med något läkemedel en människa tar? T ex antidepressiva medel, P-piller, huvudvärkstabletter,.....?
  17. JAUS
    Tar en 50 000 IE kapsel i veckan (ca 7000 om dagen) året runt (jag solar inte, för det åldrar huden). Om jag känner mig krasslig så tar jag en extra kapsel.
    Svar: #18
  18. Ari
    Är det en buntladdning du kör med?
  19. evah
    Tar 7500 IE om dagen hela året och har så gjort under en längre tid.
  20. Sven-Olof
    Om man nu tar 7500 IE D vitamin dagligen så torde man förr eller senare slå i taket. Det kan ta flera år, men om man ständigt fyller på mer än vad man förbrukar så svämmar tunnan över till slut.
    Kan inte tänka mig att dagsbehovet är så stort som 7000-10000 IE/Dag, som många knaprar här. Är du ute i solen så stänger kroppen av produktionen när den fått tillräckligt med D vitamin. Den mekanismen saknas när man tar tillskott. Så jag tror inte att det bara är att ösa på, less is more brukar det ju heta.
    Svar: #25
  21. evah
    Intressant det du skriver, hur förbrukar man d-vit? Tunnan svämmar över skriver du, hur fungerar det. Har du övrhuvudtaget några bevis för det du skriver?
  22. Bengt Nilsson
    Finns det möjlighet att någon filmar föreläsningen och lägger ut den på Youtube?

    Det finns en föreläsning från 2011 men det är alltid intressant att höra något nytt...
    http://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw

  23. PaleoMamman
    Tänk hur mycket D-vitamin våra förfäder måste fått i sig under vår genetiska utveckling, från sol, fisk, vilda djur etc. Idag sitter vi inne och dessutom får vi ingenting från solen här i norr under stor del av året.

    Glöm inte barnen, de behöver också mycket D-vitamin!

    http://www.paleomamman.se

  24. KNJ
    För att inte skrämma upp alltför många kan jag passa på att säga att typiska LCHF-livsmedel är rika på både A- och K2-vitamin.
  25. KNJ
    I solen får du mellan 10 000 IE och 25 000 IE innan den bromsar. Så hur 7000 till 10 000 IE skulle vara för mycket enligt ditt resonemang är svårt att få ihop. Här är en bra länk om olika nivåer m.m. http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-do-i-get-the-vitam...

    Själv kör jag 5000 IE per dag...

  26. Sven-Olof
    evah, självklart så förbrukas vitaminer i kropper. De används till att upprätthålla livsnödvändiga processer . Det D vitamin som inte förbrukas lagras i kroppen och där lär det ju finnas en övre gräns. Det gäller alla fettlösliga vitaminer. De vattenlösliga är det inga problem med, där pinkar man ut överskottet. Det kan ju ta många många år innan man slår i taket och får problem. D vitamin är bra, men tar man megadoser varje dag bör man absolut gå och testa sig med jämna mellanrum!

    Paleomamman, hur mycket D vitamin i snitt per dag tror du våra förföder häruppe fick i sig. Max 10 000 IE om dagen under tre-fyra månader, samt det man fick via fettrik kost. Jag skulle tippa 1000 IE dag. Slår man ut det på ett år når man inte de nivåer på 7000-10 000 IE/dag som många knaprar här. Jag säger det igen i solen stänger kroppen av produktionen, det sker inte med tillskott! Många verkar tror att ju högre doser de tar dessto bättre är det.

    Svar: #27, #28
  27. Gunnar
    Just därför bör man mäta sina nivåer om man intar relativt höga doser. För en del kan det krävas 10k IU/dag för att komma upp i lämpliga nivåer medan andra kräver betydligt lägre doser. Hur man svarar på D-vitaminsupplementering är högst individuellt. Man har dock inte sett några skadliga effekter på kroniska intag < 10k per dag, utan de fall där det konstaterats tex ökade kalciumnivåer har det handlat om större doser. Men upp till 2000 IU per dag för en vuxen människa är i princip helt riskfritt.
    Svar: #29
  28. KNJ
    Så vilka är "de många" som knaprar mellan 7000 till 10 000 IE? De flesta som jag vet ligger mellan 2000 och 5000 IE och ett par ovan berättar att de ligger på ca 7000 IE. Vilka är de där "många" som ligger uppåt 10 000 IE?
  29. KNJ
    Om ni bemödar er med att läsa i min länk så står det en del om nivåer där (med referenser). http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-do-i-get-the-vitam...

    Man brukar rekommendera d-vitamin utefter kroppsvikt då hela kroppen använder d-vitamin. 1000 IE per 12 kilo upp till en nivå av 5000 IE. Man anser utöver det att 10 000 IE är en absolut maxgräns.

  30. Åsa
    Jag har för mig att det här klippet från TV4:as söndagsskolan med Nisse Simonsson tar upp det här i någon liten bisats bland allt tal om sockrets negativa inverkningar:
    http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2224699
  31. Karin Gustavsson
    När ska man börja ta tillskott av D-vitamin? Tänker på att det varit en solig sommar och även hösten har solen lyst mycket. Någon som vet när man borde börja på hösten?
    Svar: #33, #34
  32. evah
    Jag efterlyste bevis Sven Olof, vilket du inte lyckades åstadkomma.
  33. evah
    Endast under ett fåtal timmar mitt på dagen sommartid så får du i dig d-vit. Finns flera som tar d-vit året om. Marianne har skrivit om det.
    http://mariannslchf.se/
    Sven Olof lyckas ju inte prestera några bevis för att det skulle vara negativt. Så ät du i lugn och ro.
  34. KNJ
    Detta står i länken jag redan givit ett antal gånger. I Kanada (som är ungefär i samma nivå som Sverige) får man inget d-vitamin från oktober till och med april om man är ljushyad. Har man fyllt på ordentligt under sommaren har man förstås ett lager som räcker ungefär ett par månader.

    http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-do-i-get-the-vitam...

  35. PaleoMamman
    Sven-Olof - jag tror inte att att våra tidiga förfäder bodde här i norr. Mycket tyder på att Sverige befolkades först för ca 13 000 år sedan? mvh PaleoMamman
  36. Ann Kristin
    Efter förra sommaren tyckte jag att det var dags att ta d-vitamin, för då hade jag inte tagit av mig tröjan på hela sommaren. Nu har det varit betydligt bättre, så jag ska dra ner till 5000 IE. Jag läste på och upp till 7500 IE verkade säkert.

    Om vi levde som på stenåldern skulle nog varken d-vitamin eller diabetes vara ett problem...

    Paleomamman har ju helt rätt - inlandsisen var i vägen rätt länge och de första invandrarna kom väl för ca 13000 är sedan. Att stenåldersmänniskor överlevde betyder ju inte att det var optimalt på individnivå.

  37. Per Wikholm
    En bra tumregel är att när din skugga är kortare eller ungefär lika lång som du själv är så tillverkar kroppen D-vitamin. När skuggan är längre tillverkas ingen D-vitamin. För de flesta svenskar innebär detta att det är några månader kring midsommar, några timmar mitt på dagen som D-vitamin kan bildas. Något längre säsong i södra Sverige än i norra Sverige.
  38. love
    Men vad vad gäller för dem som får massor med sol varje dag? Blir det nåt fel på dem, eller?
  39. Birgitta
    Idiotiskt ! Först ta bort fettet i mjölken och med det naturliga vitaminer, sedan tillsätta konstgjorda! Flytande fetter och undvika smör! Tänk att livsmedelsverket inte kan hålla med om något vettigt!
  40. Linus
    Hur mycket D-vitamin får man naturligt genom "vanlig" LCHF-kost? T.ex. 2-3 ägg per dag, 200g lax/vecka och + köttm grönsaker, fullfeta mejeriprodukter (som väl inte är D-berikade)?
    Svar: #41
  41. KNJ
    Det är mest fisken som kan ge några större mängder och en stor portion fet fisk varje dag uppfyller ca 1000 IE av dagsbehovet. Om man äter en makrillburk per dag, några ägg och det övriga kan det också ge ca 1000 IE.
  42. Jon Kjölstad
    Sedan jag började med 2000-4000 IE D-vitaminer per dag (utom sommartid), för fyra år sedan, är jag som mest förkyld någon gång. För mina barn har det också funkat väldigt bra.
  43. Arnold
    Tar 6-8000 dagligen under nov - april....har gjort det de 2 senaste åren, och det har varit räddningen för mig under de åren jag bott i Skandinavien, sluppit trötthet och nedstämdhet helt, Svårt att finna en perfekt exakt dos, tror att man får prova sig fram lite,,,rätt dos = när man mår bra
  44. Kawke
    Hej, Vad anser du om dagens artikel i The Lancet?
    "http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(13)70164-5/fulltext"

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg