Mer blodsocker, mer demens!

Vill du undvika att bli dement när du blir äldre? Då bör du kanske vara försiktig med mat som höjer blodsockret.

En ny studie publicerad i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine visar att risken för demens är högre hos personer med högre blodsocker. Detta gäller även med så kallade ”normala” blodsockervärden, alltså inte bara hos diabetiker.

Demens

Ovan ses en kurva ur studien över genomsnittsliga blodsockervärden hos icke-diabetiker och den relativa risken för demensutveckling.

Lågt blodsocker, låg risk

Jag översatte blodsockervärdena till svenska enheter. Som du ser är det statistiskt bra att ha ett genomsnittsligt blodsocker kring 5 – och mindre bra om det i genomsnitt ligger över 6.

Som vanligt bevisar inte sådan här statistik att risken för demens minskar av att undvika blodsockerhöjande mat (som socker och mjölmat). Detta är bara ytterligare en ledtråd. Redan tidigare vet vi att demens är betydligt vanligare hos personer med bukfetma, typ 2-diabetes och andra metabola störningar. Sådant man också riskerar att få av överdrivna mängder dåliga kolhydrater.

För att veta säkert måste man göra dyra studier där man testar råd om lågkolhydratkost och jämför med en kontrollgrupp, för att se om demensrisken verkligen minskar. Sådana studier tar lång tid när de väl har påbörjats. Vi kan behöva vänta 10-20 år på det.

Medan vi väntar tog kontrollerade jag mitt blodsocker, en timme efter en fet frukost. Blodsockret låg på 5.1. Det känns tryggt.

Mätning av blodsocker

Tidigare om blodsockermätning

Beställ en blodsockermätare

Mer

 

48 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Annca3
    Ät ekologiskt jungfrupressat kokosfett, det förebygger och botar viss demens inkl Alzheimers. Fick min mamma (med diagnos Alzheimers), att göra smoothies med detta samt en massa andra nyttigheter, och hon har inte längre diagnosen 🙂
    Svar: #6, #7, #8
    Läs vidare →
  2. Jerker
    Det finns många läkare, forskare och andra medicinare som fortfarande hävdar att diabetes typ 2 är obotlig sjukdom med ett naturalförlopp som slutar i allt svårare besvär och en för tidig död. Men det är ju inte hela sanningen, det finns nu massor av "enstaka anekdoter" om hur människor i princip har blivit friska från sin diabetes 2 och förhindrat detta naruralförlopp. Så vetenskapen har fel ibland. Jag är faktiskt böjd att tro att den etablerade vetenskapen har en hel del outforskat om demens också.

    Jag citerar mitt eget inlägg om Mary och Steve Newport från forumet:

    "Kokosfett kan vara en ren mirakelkur mot olika typer av demenssjukdomar och andra typer av neurodegenerativa sjukdomar. Speciellt epilepsi behandlas sedan länge med en ketogen kost och ett intag av s.k. MCT-fett. Laurinsyra är ett slag av MCT-fett. Kokosfett innehåller upp till 63% MCT-fett. MCT-fett bildar ketoner i högre grad än andra fettyper.

    Det finns ett slående exempel på vad kokosfett kan göra med en människa som börjat gå in i demens. Steve Newport hade en långt gående demens när hans fru, dr Mary Newport, chef för neonatologiska enheten vid Spring Hill Regional Hospital i Florida, förtvivlat försökte få in honom på olika forskningsprojekt kring demens. Men hon misslyckades för att hans demens var allt för långt gången. När han gjorde ett MMSE-test för att pröva hans kognitiva förmåga så fick han 12 poäng, vilket var för lågt för att få delta i nån studie. Minipoäng var 16.

    Hon stötte senare på ett forskningsprojekt där man fått indikationer på att ett läkemedel innehållande MCT-olja gav fina resultat på dementa åldringar. Hennes make kunde inte få vara med där heller, men hon läste in sig på fakta och kom fram till att det inte kunde skada att försöka med kokosolja. Nu kommer det riktigt intressanta:

    Hon var på ett test med maken som visade på att han var på väg in i ett sent stadium av Alzheimer. För att förstå hur illa däran han var så måste jag citera ur boken "Stoppa Alzheimer nu" s. 230:

    "Hösten 2006 kunde han inte längre sköta sitt jobb [revisor]. I september 2007 kunde han inte längre tillaga enkla måltider åt sig själv, han slutade att köra bil och behövde övervakas för att slutföra många andra aktiviteter, exempelvis kratta löv, byta en glödlampa, dammsuga, diska och klä sig ordentligt. Han blev lätt distraherad när han försökte slutföra såna uppgifter och kunde inte heller använda datorn eller utföra de enklaste räkneoperationer. Ofta hade han bara en strumpa eller sko på sig och tappade ofta bort ena skon i ett par. Vid dörren i garderoben fanns det flera vänster- eller högerskor som saknade en matchande sko. Han var också oförmögen att läsa eftersom orden tycktes hoppa omkring på sidorna. Han kunde inte stava till enkla ord som exempelvis "ute" och "lägga" och när han pratade hade han svårt att hitta många vanliga ord"

    Han hade också symptom som visade på Parkinsons.

    Hon började nu ge honom kokosfett till frukost, 35 ml som skulle motsvara den mängd MCT-olja som försökspersonerna i läkemedelstestet fick. 4½ timme efter att han fått sin första dos kokosfett gjorde han samma test igen och fick nu 18 poäng! Han hade kommit ihåg vilken årstid, månad och veckodag det var och dessutom var han befann sig och i vilken stad, saker som han missat vid förra tillfället. Nåt som väldigt väl illustrerar hur hans förbättring gick är att han fick i uppgift att rita en urtavla. Innan kokosfettets intåg i hans liv var det bara några spridda siffror och ringar på ett papper, två veckor efter början med kokosfett var det en cirkel med siffror i på ungefär rätt plats och en massa streck utgående från centrum och ytterligare tre veckor senare hade urtavlan rätt antal streck från centrum till varje helt timma och alla siffror på rätt plats.

    Citat s. 234:

    "Ett år efter att han börjat med kokosoljan hade Steves tillstånd förbättrats på följande sätt: Inga darrningar i ansiktet, minimala eller inga skakningar i händer, gången är normal, han är intresserad av att motionera och kan springa igen, minnet har förbättrats både vad gäller aktuella händelser och händelser ur det förflutna, han kan läsa igen utan att orden hoppar omkring på sidan, han kan utföra hushålls- och trädgårdssysslor med minimal eller ingen övervakning alls, hans sexlust har ökat, han har alltid båda skorna och strumporna på sig, ställer alltid höger- och vänsterskorna bredvid varandra, han håller reda på tiden och har alltid ett armbandsur på sig efter att inte ha burit ett sådant på åtminstone 2 år, han är inte längre deprimerad, hans förmåga att inleda och fortsätta ett samtal har förbättrats och hans sinne för humor har kommit tillbaka."

    Man bör poängtera att inga läkemedel mot demens tidigare har vänt utvecklingen hos dementa och enbart lyckats bromsa utförsbacken något. Steve hann tyvärr gå alltför långt i sin demens så han kommer aldrig att bli helt återställd, men både han själv och hans hustru tycker att förbättringen är så stor att de tycker att han "har fått livet tillbaka".

    Så visst är kokosfett något av en mirakelkur! 😀 "

    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Håkan
    Finns det skäl att tro att den som redan fått demens kan bli bättre om kosten läggs om till lågkolhydratkost?
    Svar: #3, #5
  2. sten
    Jag har en "Precision Xtra" blodsocker och ketonmätare tillverkare Abbot Inc., som jag köpte på nätet med stickor. Den fungerar utmärkt men nu kan jag inte köpa sticko längre. Någon som vet bättre?
  3. stuxen
    Håkan troligt vis.
    http://www.sunsoft.se/?p=746

    Den amerikanska läkaren Mary Newport, Florida fann 2008 en liten studie som visade att en medicin med MCT-olja (derivat från kokosolja/palmkärnolja) som verksam substans visade bra resultat på en grupp personer med Alzheimers sjukdom.

  4. Annca3
    Ät ekologiskt jungfrupressat kokosfett, det förebygger och botar viss demens inkl Alzheimers. Fick min mamma (med diagnos Alzheimers), att göra smoothies med detta samt en massa andra nyttigheter, och hon har inte längre diagnosen 🙂
    Svar: #6, #7, #8
  5. sten
    Det borde inte fortsätta att bli sämre i alla fall. En del av min åderförkalkning måste ha släppt sedan jag började med LCHF eftersom kärlkrampen försvann. Förträngda blodkärl och inflammation bör ju vara huvudorsaken till nedsatt hjärnfunktion eller demens. Om "NFAT" som aktiveras av högt blodsocker och orsakar kärlväggsinflammation har Ann Fernholm skrivit bra om.
  6. Pingo
    Klart intressant Annca3. Kan du ge lite mer information om hur mycket kokosolja och hur ofta samt hur lång tid det tog för din mamma att bli bra.
  7. Molle
    Sällar mig till Pingo, var snäll och berätta mer! Det är värdefullt att höra anekdoter om hur kostförändringar kan påverka demens. Hur ser hennes kost ut i övrigt? Hur tydlig var förbättringen av hennes tillstånd?
  8. Jeanette H-H
    Hej Anca3,

    jag skulle gärna vilja diskutera mera med dig om din mamma. Min mamma har också Alzheimers. Och vi har nu, tre år efter diagnosen, fått igång kokosanvändandet i stor skala. Och åtminstone delvis äter hon lågkolhydratkost. Jag tycker mig redan se positiva förändringar.

    Men. I vilket skede av Alzheimers började din mamma med kokos? Hur många matskedar om dygnet? Äter hon i övrigt lågkolhydratkost? Hur fungerade att klä på sig för henne före kokos? Hur att använda klockan? Lagade hon mat? Körde hon bil. Jag skulle behöva få mig en bild av hennes stadie av Alzheimers i det skede hon började med kokos. Hur långt efter hennes diagnos började hon?

    Du hittar mig på kostdoktorns forum.

  9. Jeanette H-H
    Jag har läst att brist på vissa vitaminer också är en stor riskfaktor. Min mamma hade länge odiagnosticerad glutenintolerans vilket leder till brist på just vitaminer och tex på järn. Hon fick sin glutendiagnos ungefär -92 och började bli sjuk i AD ungefär 2005 (diagnos 2010).
  10. Krasse
    Hej! Det finns inget bodenedel frör Alzheimers. Det är en progressiv neurodegenerativ sjukdom som det endast finns symtomatisk behandling för. God metabol kontroll, motion och hålla hjärnan aktiv är skyddande faktorer (känt sedan länge) och hjälper även att lindra symtomen när man redan har fått sjukdomen.

    Att sprida felaktig information att man kan tillfriskna från AD mha kokosolja är inte bara ovetenskapligt utan även oetiskt. Förbättringar av symtom kan säkert finnas, om era anhöriga blir hjälpta är detta givetvis bra. Har man blivit diagnostiserad med AD och sedan "tillfrisknat" har man fått fel diagnos. Från mild kognitiv svikt kan man tillfriskna men detta är någonting annat än AD.

    Med vänlig hälsning, Alzheimerforskaren

    Svar: #12, #13, #14, #21, #35
  11. evah
    Den krassa verkligheten säger annat även om den är en sk. annekdot.
  12. Pingo
    Krasse, vi sitter bara här och delar anekdoter med varandra. De allra flesta av oss betraktas redan som anekdoter pga våra hälsoförbättringar som liksom inte anses vara möjliga. Eventuell nytta av kokosoljan skulle enligt ryktet bestå i att hjärnan fylls upp med Ketoner. Vi som redan äter LCHF har hjärnan full av Ketoner dygnet runt utan kokosolja så därför är det här med kokosoljan intressant för oss att få koll på.
  13. Modesty
    Om du nu är AD forskare borde du känna till Axona som är registrerat läkemedel i USA, eftersom det är billigare med kokosolja eller MCTolja har dte väl inte blivit så stort.
    http://www.about-axona.com/us/en/hcp/the-role-of-ketones/ketones-in-a...
  14. Håkan
    Tack för ditt svar, Krasse.

    Kan du enkelt förklara vad det är som förstörs när nerverna degenererar (eller hur man nu ska tolka "neurodegenerativ")?

  15. Krasse
    Min poäng var att man inte kan bli frisk från AD. Inte att kokosolja inte kan ha nyttoeffekter hos demenssjuka. Jag tycker att det är att inge människor falska förhoppningar.

    Givetvis kan man prova kokosolja. Absolut inget fel i det. I bästa fall kan man uppleva förbättringar. Frisk blir man inte.

    Svar: #17
  16. Krasse
    Hej Håkan! Det betyder att nervcellerna i hjärnan dör. Först fungerar signaleringen mellan nervcellerna sämre, tillslut dör nervcellerna och bryts ner. Hjärnan blir då atrofisk (den krymper),, dvs att hjärnsubstans försvinner pga nervcellsdöden.
    Svar: #18, #23
  17. sten
    Det måste vara logiskt fel att säga att tillståndet inte kan reverseras om symptomen försvinner nar diagnosen baserats just på dessa symptom.

    Knappast falska förhoppningar från "tillfrisknande" av Mary Newtons man.
    Hittar inte videon med "klocktesten" just nu. Liknande youtubevideo:
    http://www.youtube.com/watch?v=iScs0uzQZFk

    Svar: #24
  18. Pingo
    Krasse, min gissning om ketonernas nytta och därmed också kokosoljan är att jag tror att cellerna är undernärda och därmed fungerar mycket dåligt. Med ketoner från LCHF eller kokosolja så får dessa celler näring och börjar att fungera och vi får då dessa trevliga anekdoter om folk som tillfrisknat.

    Är det rimligt att tro att det finns en flerårig period där cellerna fungerar dåligt pga näringsbrist och ger AD symptom som kan reverseras mha ketoner?

  19. Andreas kämpe
    konstigt att figuren har logaritmisk y axel och linear x-axel,
    vid en första anblick ser inte sambandet så starkt ut, man lurar ögat...
    men tittar man närmare på siffrorna så är det en mycket stark linear koppling....

    blodsocker delta 6.7/5.6 = 1.2 => risk öknining med 1.2 ggr

    Svar: #20
  20. Pingo
    Du ser att kurvorna har medelsocker på den horisontella axeln vilket inte säger så mycket om det finns höga blodsockertoppar. Dessutom är det en rejäl skillnad mellan den nedre och den övre streckade kurvan. Den heldragna medelkurvan visar i alla fall ett samband. Min gissning är att blodsockertopparna är de mest intressanta men att göra en sådan studie skulle vara mycket dyrbar att genomföra.

    Man vet ju att Diabetiker har större bekymmer med Demens och att de har blodsockertoppar jämt och ständigt så min gissning är nog inte så kontroversiell.

    Svar: #37
  21. Stefan
    Intressant att någon som är insatt och forskar på Alzheimers kommenterar. En fråga: Hur definierar du "god metabol kontroll". Specificera gärna vilka makronutrienter/livsmedel man drar ned på respektive bör äta mer av. Läser man om observationer och behandling från olika håll på internet m.m. verkar AD ibland benämnas som "diabetes typ 3", och både orsaker till ADs uppkomst och de "botemedel"/symptomlindrande behandlingar som kommer fram pekar ganska tydligt mot att socker/snabba kolhydrater är boven i dramat och eliminerande av dessa (kanske i samband med högfettkost/MCT-olja) visar tydliga förbättringstecken (kanske beroende på i vilket stadium den AD-sjuka befinner sig).

    Jag tror heller inte att endast s.k. MCT-olja skulle vara allena saliggörande men i kombination med en strikt ketogen kost (<5E% kh, 15-20 E% protein och 75-85 E% fett och även tillskott av D-vitamin, Omega 3 och magnesium) finns det tydligen observationer som pekar på en inbromsning i symptom-/sjukdomsutvecklingen och kanske t.o.m. en förbättring/återgång till normaliserat minne och funktioner i övrigt.

    Intressant och väldigt angeläget forskningsområde!

    Svar: #22
  22. sten
    Utmärkt inlägg!
    Typen av fett kan även ha en mycket stor inverkan eftersom det är nerver det är fråga om och diskreta nervsignaler ej kan existera utan god isolering, precis som en dator : Kroppens isolering konstrueras av fett. Om fettet är omega 6 oxideras detta (mycket!) lättare än både omega 9 och framförallt mättat fett. Finns det några studier på vad AD patienter ätit innan diagnos?
    MS beror på att fettisoleringen till nerverna bryts ned. Kanske för att fel material använts? Det decennium då margarin lanserades ökade frekvensen av MS plötsligt 600%. 1920-talet.
  23. Håkan
    Hej Krasse, och tack för svaret.

    Vad är då huvudanledningen till att signaleringen blir sämre och sedan celler bryts ner?

    Kallas det demens redan vid försämrad signalering eller är det först när celler har dött?

  24. sten
    AD klockritningstest. 3 steg visas bilder av, scrolla ned !
    http://www.faim.org/chronicdiseases/marynewportalzheimers.html
  25. Krasse
    Håkan, det korta svaret är att man inte vet exakt. Det långa svaret innefattar flertalet hypoteser. Den som är rådande kallas amyloidkaskad-hypotesen. Kort går den ut på att en lite peptid (fragment av ett protein) aggregerar i hjärnan, tillslut bildas sk plack. Dessa olika former av peptiden (som heter beta-amyloid) stör nervcellsfunktionen, "triggar igång inflammation i hjärnan och andra patologiska processer. Det bildas även små "nystan" i nervcellerna bestående av ett protein som blir hyperfosforylerat (neurofibrillary tangles på engelska). Dessa nystan hindrar cellerna från att fungera normalt, vilket gör att de slutar fungera och dör. De vaccinationsstudier som genomförs är huvudsakligen vaccin mot peptiden beta-amyloid.

    Det finns givetvis flera hypoteser. Defekt insulinsignalering/insulinresistens i hjärnan (som säkerligen är kopplat till DM2, hyperglykemi etc). Insulinsignalering i hjärnan är viktig för kognitiva funktioner. Att mitokondrierna (cellens energibildande delar) blir dysfunktionella, och gör att nervcellerna inte kan försörja sig med näring, är en annan hypotes. Det finns fler... Personligen tror jag att de olika hypoteserna hör ihop, man vet bara inte på vilket sett.

    När det kommer till god metabol kontroll, så menade jag främst att man har kontroll på blodsocker och insulinsignalering. Exakt hur man ska äta för att uppnå det är inte mitt forskningsområde. Där finns det ju flertalet teorier. Själv äter jag LCHF men jag tror att det behövs mer forskning på området. Högt blodtryck är också en riskfaktor för demens och där kan ju både kost och motion hjälpa till, som bekant.

    Det finns flertalet kliniska prövningar på t ex omega-3-supplement, de har tyvärr inte visat någon förbättring. Jag tycker att det skulle vara intressant med studier på lågkolhydratkost. När det gäller "isoleringen" (dvs myelinet) i hjärnan, som någon skrev om, så har man främst (men inte bara) gråsubstansförändringar vid AD. De nervceller, eller delar av nervceller som inte är isolerade.

    En alzheimerdiagnos ställs inte bara på neuropsykologiska utvärderingar, utan även på kliniska markörer i ryggmärgsvätska och magnetkameraundersökning.

    Senaste årens forskning har visat att det sker mycket patologiska förändringar i hjärnan många, många år innan sjukdomen bryter ut. När minnesproblemen väl kommer kan det vara en hel del atrofi i hjärnan (pga av nervcellsdöd).

    Det finns även människor som har inga eller väldigt ringa minnesproblem men som har mycket amyloid i hjärnan. Man brukar då tala om preklinisk eller prodromal AD. Detta är nya diagnoskriterier som Alzheimerföreningen i USA har arbetat fram, och har inte riktigt implementerats i den kliniska verksamheten ännu. Det som är intressant är att man försöker skilja på de som har lite besvär och kommer senare att utveckla AD och de som inte kommer utveckla AD. Vissa med minnesbesvär (sk mild kognitiv svikt) kommer aldrig att få AD, eller annan demenssjukdom heller. Förut sa man att AD var en "efter-döden-diagnos". Dvs att man var tvungen att undersöka hjärnan för att bekräfta diagnosen. Vissa hävdar att det är så fortfarande.

    Sedan ska man inte blanda ihop demens och demens... AD är en typ. Frontallobsdemens en annan. Vaskulär demens en tredje etc. Blanddemens är också relativt vanligt, det är ofta en blandning av AD och vaskulära komponenter. De har inte samma sjukdomsförlopp, patologiska markörer eller "behandling".

    Slutligen vill jag bara säga att inom AD-forskningen finns det MYCKET kvar att göra och saker som man inte vet. Det gäller även kostforskningen. Vill man testa och äta kokosolja tycker jag absolut att man ska göra det. Blir man bättre så tycker jag att det är fantastiskt. Men ett botemedel är det inte.

    Svar: #26, #28, #32, #36
  26. Pingo
    Tack för det fina svaret Krasse. Du har verkligen koll och lite kul är det att du själv äter LCHF.
  27. Jerker
    Det finns många läkare, forskare och andra medicinare som fortfarande hävdar att diabetes typ 2 är obotlig sjukdom med ett naturalförlopp som slutar i allt svårare besvär och en för tidig död. Men det är ju inte hela sanningen, det finns nu massor av "enstaka anekdoter" om hur människor i princip har blivit friska från sin diabetes 2 och förhindrat detta naruralförlopp. Så vetenskapen har fel ibland. Jag är faktiskt böjd att tro att den etablerade vetenskapen har en hel del outforskat om demens också.

    Jag citerar mitt eget inlägg om Mary och Steve Newport från forumet:

    "Kokosfett kan vara en ren mirakelkur mot olika typer av demenssjukdomar och andra typer av neurodegenerativa sjukdomar. Speciellt epilepsi behandlas sedan länge med en ketogen kost och ett intag av s.k. MCT-fett. Laurinsyra är ett slag av MCT-fett. Kokosfett innehåller upp till 63% MCT-fett. MCT-fett bildar ketoner i högre grad än andra fettyper.

    Det finns ett slående exempel på vad kokosfett kan göra med en människa som börjat gå in i demens. Steve Newport hade en långt gående demens när hans fru, dr Mary Newport, chef för neonatologiska enheten vid Spring Hill Regional Hospital i Florida, förtvivlat försökte få in honom på olika forskningsprojekt kring demens. Men hon misslyckades för att hans demens var allt för långt gången. När han gjorde ett MMSE-test för att pröva hans kognitiva förmåga så fick han 12 poäng, vilket var för lågt för att få delta i nån studie. Minipoäng var 16.

    Hon stötte senare på ett forskningsprojekt där man fått indikationer på att ett läkemedel innehållande MCT-olja gav fina resultat på dementa åldringar. Hennes make kunde inte få vara med där heller, men hon läste in sig på fakta och kom fram till att det inte kunde skada att försöka med kokosolja. Nu kommer det riktigt intressanta:

    Hon var på ett test med maken som visade på att han var på väg in i ett sent stadium av Alzheimer. För att förstå hur illa däran han var så måste jag citera ur boken "Stoppa Alzheimer nu" s. 230:

    "Hösten 2006 kunde han inte längre sköta sitt jobb [revisor]. I september 2007 kunde han inte längre tillaga enkla måltider åt sig själv, han slutade att köra bil och behövde övervakas för att slutföra många andra aktiviteter, exempelvis kratta löv, byta en glödlampa, dammsuga, diska och klä sig ordentligt. Han blev lätt distraherad när han försökte slutföra såna uppgifter och kunde inte heller använda datorn eller utföra de enklaste räkneoperationer. Ofta hade han bara en strumpa eller sko på sig och tappade ofta bort ena skon i ett par. Vid dörren i garderoben fanns det flera vänster- eller högerskor som saknade en matchande sko. Han var också oförmögen att läsa eftersom orden tycktes hoppa omkring på sidorna. Han kunde inte stava till enkla ord som exempelvis "ute" och "lägga" och när han pratade hade han svårt att hitta många vanliga ord"

    Han hade också symptom som visade på Parkinsons.

    Hon började nu ge honom kokosfett till frukost, 35 ml som skulle motsvara den mängd MCT-olja som försökspersonerna i läkemedelstestet fick. 4½ timme efter att han fått sin första dos kokosfett gjorde han samma test igen och fick nu 18 poäng! Han hade kommit ihåg vilken årstid, månad och veckodag det var och dessutom var han befann sig och i vilken stad, saker som han missat vid förra tillfället. Nåt som väldigt väl illustrerar hur hans förbättring gick är att han fick i uppgift att rita en urtavla. Innan kokosfettets intåg i hans liv var det bara några spridda siffror och ringar på ett papper, två veckor efter början med kokosfett var det en cirkel med siffror i på ungefär rätt plats och en massa streck utgående från centrum och ytterligare tre veckor senare hade urtavlan rätt antal streck från centrum till varje helt timma och alla siffror på rätt plats.

    Citat s. 234:

    "Ett år efter att han börjat med kokosoljan hade Steves tillstånd förbättrats på följande sätt: Inga darrningar i ansiktet, minimala eller inga skakningar i händer, gången är normal, han är intresserad av att motionera och kan springa igen, minnet har förbättrats både vad gäller aktuella händelser och händelser ur det förflutna, han kan läsa igen utan att orden hoppar omkring på sidan, han kan utföra hushålls- och trädgårdssysslor med minimal eller ingen övervakning alls, hans sexlust har ökat, han har alltid båda skorna och strumporna på sig, ställer alltid höger- och vänsterskorna bredvid varandra, han håller reda på tiden och har alltid ett armbandsur på sig efter att inte ha burit ett sådant på åtminstone 2 år, han är inte längre deprimerad, hans förmåga att inleda och fortsätta ett samtal har förbättrats och hans sinne för humor har kommit tillbaka."

    Man bör poängtera att inga läkemedel mot demens tidigare har vänt utvecklingen hos dementa och enbart lyckats bromsa utförsbacken något. Steve hann tyvärr gå alltför långt i sin demens så han kommer aldrig att bli helt återställd, men både han själv och hans hustru tycker att förbättringen är så stor att de tycker att han "har fått livet tillbaka".

    Så visst är kokosfett något av en mirakelkur! 😀 "

  28. Stefan
    Tack Krasse för utmärkta svar både på andras och mina funderingar/frågor! Verkar som att det inom cancer-, demensforskning och inom forskning inom autoimuna sjukdomar som lågkolhydrat-/högfettkost finns en mer "legitim" ingång inom den medicinska forskningen. Ibland verkar det finnas en viss beröringsångest i förhållande till LCHF/LCHF-liknande kost inom främst fetma- och CVD-forskning, i alla fall från en lekmans utgångspunkt. Görs ju mycket "privat" jobb för att främja ny forskning inom dessa områden av bl.a. nystartade NuSI i USA med, iallafall till en början, ganska generösa donationer till denna forskningsfrämjande "non-profit"-organistaion. Tyvärr lär det nog ta lång tid att få igång statligt finansierade forskningsprojekt. Läkemedelsindustrin har ytterligt svaga incitament att främja denna forskning då det inte finns några pengar att tjäna på att folk äter sig friska. Livsmedelsindustrin skulle iallafall delvis kunna lägga om till en mer animalie-/fettinriktad "folkkosthålllning" och kanske kunna finna motivation till att stödja viss forskning inom kost och hälsa.

    Tack än en gång för bra svar och kommentarer! 🙂

  29. sten
    Apropå att skakningar även förekommer vid AD. Skrev tidigare om en syster som hade skakningar både i händer och huvud för ca 3 år sedan. Hon var då just över 60, och vi mindes hur dessa otrevliga skakningar hade präglat både vår mamma och hennes mamma och bara blev värre med åren, enligt "normalförloppet", så vi sa ingenting.
    2 år och även 3 år senare är hon helt återställd och faktiskt betydligt skärptare än vi sett henne tidigare! Hon började inte äta kokosnötolja men "gick på" mitt prat om att margirin kan inte vara nyttigt och stoppade allt margarin och omega 6 i sitt hushåll för 3 år sedan vid mitt besök då.
    Svar: #30
  30. Nina S
    Sten - jag är väldigt intresserad av det du skriver. Fick din syster någon diagnos på sina skakningar?
    Svar: #33
  31. Anders S
    När det inte fungerar med glukos kan hjärnan använda ketoner som energi. Det finns flera sätt att stimulera ökad produktion av ketoner.

    1. Svält - fasta
    2. Gastric bypass ==> svält
    3. Strikt lågkolhydratkost
    4. Tillskott av MCT eller kokosolja

    Kombinationen 3 & 4 är självklart bäst. Det finns dock upprepade fallbeskrivningar av hur äldre som slutat äta helt och hållet blivit mycket piggare mentalt.

    Det finns inga kända biverkningar för äldre av att leva på lågkolhydratkost, inte banta, och att få tillskott av MCT/kokos annat än mag/tarmirritationer om introduktionen är för hastig.

    Därför vore det ett självklart förstahandsval för alla äldre med demens att prova att äta tillskott av kokosolja och dra ner på kolhydraterna. Många med demens blir mycket bättre på lågkolhydratkost och med tillskott av kokosolja. Borde vara självklart i äldrevården och hemvården. Det är en mycket viktigare målgrupp än bantarna! Ibland kan det gå att få extra insatser från hemvården för att laga lämplig mat istället för plastlådorna. Det förutsätter dock att man kontinuerligt uppdaterar den nytillkommande personalen om hur lågkolhydratkost bör utformas. Granska matinköpskvittona regelbundet!

    Reintroduktion av kolhydrater i kosten och i t.ex. söta näringstillskott och glukosdropp kan däremot vara skadligt, t.o.m. livsfarligt för de som har störd insulinkontroll i hjärnan. Det ger omedelbar effekt när hjärnceller dör av energibrist. Jag har dokumenterat på filmer "upp-som-en sol och ned som en pannkaka"-syndromet, hur dementa närstående som levt ketogent blir starkt påverkade och okontaktbara efter att ha ätit socker och kaffebröd. Äldre dementa är väldigt sköra. I dessa fall upplevdes flerårig förbättring med ketogen kost. Ledsamt nog avlivades de av SS - Östra Sjukhuset läkare med Digoxin och Risperdal efter triviala fallskador. Risperdal användes för att "dämpa" alltför pigga ortopedpatienter eftersom man inte hade personal.

    Svar: #44
  32. Håkan
    Krasse, tack för det utförliga svaret. Här lär man sig något nytt hela tiden. Jag högaktar forskare som kan erkänna att de inte vet allt inom sitt område.

    Fast om det finns så mycket som vi inte förstår om Alzheimer så är det kanske lite för tidigt att säga att det inte finns någon bot 🙂

    Lev väl

  33. sten
    Min syster visste inte ens om skaknngarn och förnekade i år att hon haft skakningar trots att både min fru och jag var säkra på det! När hon då frågade sin man visade det sig att även han var klart medveten om dem, och att de hade försvunnit.

    "Essential Tremor" kallas det men ingen formell diagnos sattes. En syster till min mor har haft samma skakningar och nu vid 86 års ålder har de blivit nästan som parkinsons. En genetisk disposition är säkerligen fallet men roligt att nollning av omega-6 hade effekt på min syster i hennes "förstadie", även om det bara är en anekdot.

    Svar: #38
  34. Roffe
    I boken STOPPA ALZHEIMER NU kallar man Alzheimers för diabetes 3 p.g.a. att skadorna i hjärnorna är de samma, fast i diabetes hjärnan betydligt mindre. Det framkommer även att kosten har stor betydelse, det är lågkolhydratkost som gäller, så i slutet av boken är ett antal recept på ren LCHF kost. Har Ni inte läst boken, så gör det.
  35. Majoren
    Raderade eget inlägg då jag inte läst klart hela tråden...
  36. Majoren
    Krasse, tack för flera intressanta svar i tråden. En till fråga: Vissa forskare kallar enligt uppgift Alzheimer för "diabetes typ 3" då man tydligen ser flera likheter med DT2.
    Jag undrar om du på ett enkelt sätt kan beskriva dessa likheter, tillräckligt bra så jag förstår varför diabetiker är så överrepresenterade med diagnosen demens?
  37. Andreas kämpe
    Hmm intressant det du skrev, jag undrade vad de streckad linjerna var för något,
    Det saknas en bild txt med förklaring vad de 3 kurvorna är.
    Som du sade, kurvorna har olika gain och offset och en har ett lokalt maximum o viker sedan av neråt, konstigt,
    Svar: #40
  38. Nina S
    Tack Sten - precis det jag tänkte på. Nu gäller det att övertyga en god vän......
  39. Milou
    Annca3, vart tog du vägen? Det skulle vara intressant att få höra mer om dina erfarenheter och du fick ju flera frågor.

    Min farmor blev dement redan i 50-årsåldern och när hon var 60 var hon helt borta mentalt sett. Jag fick alltid höra när jag var barn att det berodde på att hon alltid haft så mycket smör i maten.

  40. Mm
    Tyvärr kommer jag inte åt artikeln hemifrån. Jag tänkte att det var en osäkerhetsskattning men då förstår jag inte, när jag tänker efter, varför de går samman i en punkt: (5.6,1).
  41. LenaK
    Undrar om jag har blivit mer trögtänkt med LCHF? 😀 Jag har alltid tyckt att högskoleprovets delprov Diagram, tabeller och kartor har varit relativt enkelt att klara av, men detta diagram kan jag inte tolka. Vad representerar de olika kurvorna?
  42. evah
    Inte för att jag varit speciellt bra på diagram men jag undrar också vad de olika kurvorna står för.
  43. Molle
    Det ser ut som om de streckade linjerna representerar punktvis 95% konfidensintervall, och då är det naturligt att linjerna möts där risken är 1,00.
  44. Lena
    Anders S. kan du berätta mer om kokosoljan effekter hos demenssjuka, vad kan man göra inom vården? jag arbetar med demenssjuka och jag har sett hur dålig mat påverkar konditionen. På min utbildning sades det att det är socker och kolhydrater , chips potatis och bröd, som ger "nödvändig energi" t.ex. Hur kan jag hjälpa mina patienter när jag har en hel organisation mot mig?
    Svar: #45, #46
  45. Anders S
    Enklast är nog att skaffa MCT-olja eller extra virgin ekologisk kokosolja i närmaste hälsokostbutik, gym eller via postorder.

    Apotekets MCT-tillskott är ett hopkok av diverse ingredienser som du inte vill ha, t.ex. soja.

    Observera att man måste börja försiktigt för att inte orsaka magproblem.

    Det finns massor att läsa på nätet. Läs böcker, se videoföredrag och läs artiklar på nätet som förberedelse.

    Svar: #48
  46. Anders S
    I dessa tider av nymoralism är det inte PK att man filmar någon. Tycker man ändå att man vill dokumentera eventuella förändringar kan man be vederbörande rita en teckning av en urtavla med siffror och sedan även rita ut visarna för 20 minuter över åtta. Det bör förstås inte finnas en synlig klocka i rummet vid tillfället att efterbilda. Spara teckningen eller ett foto av den som dokumentation. Glöm inte datera den. Gör om efter en tid.

    http://www.healthcare.uiowa.edu/igec/tools/cognitive/clockdrawing.pdf

    http://www.demenscentrum.se/Arbeta-med-demens/Skattningsskalor-instru...

  47. Anders S
    Istället för att ta kokosolja rent, teskeds- eller matskedsvis, kan man blanda i mat och dryck.

    Kalla-det-vad-du-vill-bollar, gjorda på kokosolja, grädde, kakao och kokosflingor kan ersätta vanligt kaffebröd. Undvik att söta med socker.

  48. Lena
    Tack för svaret, Anders! Jag har tittat vidare på nätet, det finns forskning att läsa t.ex. om flera autoimmuna sjukdomar som har med hjärnfunktion att göra, och som kan förbättras av en sockerfri och glutenfri diet, med bra fett och just kokosolja. MS, autism, demenssjukdomar, reumatism. Man brukar säga att det inte finns någon tillförlitlig forskning men faktum är att det redan finns läkare som behandlar patienter med dieten eftersom man vet i praktiken att det har lindrande effekt. Dieten är enkel och harmlös, kokosoljan likaså - det skulle vara dumt att inte ens prova.
    Jag har tänkt på att de äldre patienter som är i palliativa fas eller nära det, har ofta mycket problem i munnen, det är svårt att hålla bra munhygien eftersom munnen är så kännslig, så kokosoljan som är antiseptisk kan kanske vara ett bra alternativ för andra starkare medel man använder. Jag har provat det själv! Jag gnuggade tänderna med kokosoljan och lät det verka några minuter, sedan sköljde bort och tänderna blev vitare och munnen riktigt rent. Skonsamt, smakar gott och lent. Det enda som man ska tänka på är att kokosoljan smälter i munnen och blir rinnig och man kan lätt dra det i fel strupe, så man ska inte ge för mycket olja åt gången.
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av