Nyheter

Mättat fett och smör: från fiende till vän

Astrup

Vetenskapen håller för fullt på att svänga i synen på mättat fett. Allt fler inser att rädslan för exempelvis äkta smör har varit ett misstag.

En av de mest kända näringsforskarna någonsin i Norden, den danske professor Arne Astrup, har helt ändrat syn i frågan. Nu har han skrivit en ny debattartikel i senaste numret av en av världens främsta tidskrifter i ämnet, American Journal of Clinical Nutrition. Han skriver där att mejeriprodukter och mättat fett börjar ses som bra och hälsosam mat.

Så här avslutar han sin artikel, min fetstil:

Dagens vetenskap stöder totalt sett inte att mättat fett från mejeriprodukter ökar risken för hjärtsjukdom eller stroke eller dödlighet i hjärtsjukdom… Det finns inget vetenskapligt stöd kvar för dagens officiella hälsoråd om att minska på intaget av mejeriprodukter för att förebygga hjärtsjukdom eller typ 2-diabetes. Ost och andra mejeriprodukter är, faktiskt, näringsrik mat som får många människor att uppskatta sina dagliga måltider.

AJCN: A changing view on SFAs and dairy: from enemy to friend

Arne Astrup – liksom många ledande näringsforskare – har fått stöd från många livsmedelsföretag. Inklusive flera företag som tillverkar mejeriprodukter. Det och hans fokus på just mejeriprodukter i artikeln får den att tappa lite tyngd tyvärr.

Det är dock ett tecken på tidsandan när en väletablerad forskare som Astrup vågar (och tillåts) totalsåga fettskräcken i en av näringslärans främsta vetenskapliga tidskrifter.

Den gamla fettskräcken smälter bort, tillsammans med gårdagens nyckelhålsmärkningar. Välkommen tillbaka, smör.

Mer

Dramatiskt förbättrad hjärthälsa i Sverige!

DN: Att minska på fett ”har inget vetenskapligt stöd”

TIME: Ät smör. Forskare kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

”Att varna för mättat fett är inte vetenskapligt”

”Den tvivelaktiga forskningen bakom korståget mot fett”

Mättat fett ofarligt enligt ytterligare en ny stor genomgång av all vetenskap!

 

26 Kommentarer

Toppkommentarer

  1. Per Wikholm
    Denna artikel i AJCN av Arne Astrup är det definitiva kvittot på att paradigmskiftet har inträffat! Kostetablissemanget kan vifta bort TIMES framsida om smörets återkomst som en fluga men Arne Astrup och AJCN är en helt annan femma. Astrup är en av väldens mest citerade nutritionister och AJCN är kanske den tyngsta vetenskapliga tidskriften inom nutrition.

    Gissningsvis har Astrup ensamt fler vetenskapliga citeringar än alla de +100 mediokra nutritionsforskare som har utformat nya NNR tillsammans. Hela argumentationslinjen som Claude Marcus senast använde mot Andreas i TV4-debatten rasar samman. Det går inte längre med Astrups 180-gradiga omsvängning om mättat fett att påstå att det råder koncensus om detta fetts farlighet. Allt prat om att det bara är "självutnända experter" som kritiserar NNR och dess fobi för mättat fett kan nu slutligen förpassas till historiens skräphög.

    Svar: #13
    Läs vidare →
  2. Monica
    Jag väntar bara på att de ska komma fram till att högt kolesterol är ofarligt. Efter 40 i år som sjuksköterska, fann jag, att patienter med hjärtinfarkt eller stroke, hade rätt så normalt kolesterol! Tänk, om all statinmedicinering är en bluff!!?
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Sven
    Undrar om Claude Marcus har läst den 🙂 Fast han kanske inte tycker att Arne klassar att vara med när det skall till att bli nya Nordiska kostråd 🙂
  2. Jaa menee
    Ja denne Arne Astrup, 2012 hävdade han att svenskarna "slankar ihjäl sig" på Atkins kost och samtidigt hävda att vi blir fetare på LCHF. Märkligt då båda är lågkolhydrat kost.
    Vidare skrev han att det inte finns någon forskning på LCHF men bestämt basunerade ut att det är en farlig "diet"
    Bra är dock att han nu har insett att mättat fett inte är farligt för hälsan.
  3. Bengt D Nilsson
    "Jag hade fel!" - Arne Astrup har gett felaktiga kostråd i 30 år
    https://www.youtube.com/watch?v=elkqJlexUcQ#t=2254

    Kjell Granelli skrev om filmen på Kostdoktorns forum
    http://forum.kostdoktorn.se/topic/5594-jag-hade-fel-arne-astrup-har-g...

  4. Anna
    För mig har det varit tvärtom. Jag har aldrig tidigare varit rädd för mättat fett men under senare år har jag upptäckt att hälsan krånglar om jag äter mättat fett. Jag äter inte LCHF men heller inte skräpmat.
    Svar: #6, #7
  5. Sven Arne
    Kostdoktorn har skrivit om ögonblicket...

    http://www.kostdoktorn.se/jag-hade-fel-du-hade-ratt

    Tror inte Claude Marcus har läst ovanstående blogginlägg med kommentarer...

    mLCHFh Hanveden 🙂 .

  6. Robert
    På vilket sätt krånglar hälsan av mättat fett? Lider du av gallsten eller andra matsmältningsstörningar? Bara nyfiken.
  7. Erik Edlund / MatFrisk Blogg
    ...under senare år har jag upptäckt att hälsan krånglar om jag äter mättat fett.

    Vilka fetter/fettkällor ger dig hälsoproblem?

    mvh / Erik Edlund

  8. Thomas H
    Undrar om dom nu får ihop tillräckligt med"kostexperter" när nu nästa utgåva/omarbetning av NNR görs....... ??
  9. MJ
    En fråga jag funderat på.
    Om man har opererat bort gallblåsan, är det fortfarande samma sak som gäller med lchf då?
    Svar: #10
  10. Hjopek
    Jag hade ingen gallblåsa 2010 då jag började och saknar den inte...inga problem. ;D
  11. Ida - fastamedlchf
    Fantastiskt att fler och fler inser att vanligt fett såsom vanligt smör är det bästa. Och att de når ut till fler och fler.

    Jag är uppväxt på vanligt smör, nedkyld mjölk direkt från mjölkrummet i ladugården, (inte alla som har den möjligheten dock). Men varför inte köpa lantmjölk eller den röda mjölken på Ica?
    Jag kommer ihåg när jag kom till kompisar, dom hade allt som oftast lätta margarin.
    Så jag hoppas att fler och fler övergår till att äta naturligt fett.

    Ida
    fastamedlchf.blogg.se

  12. Per Wikholm
    Denna artikel i AJCN av Arne Astrup är det definitiva kvittot på att paradigmskiftet har inträffat! Kostetablissemanget kan vifta bort TIMES framsida om smörets återkomst som en fluga men Arne Astrup och AJCN är en helt annan femma. Astrup är en av väldens mest citerade nutritionister och AJCN är kanske den tyngsta vetenskapliga tidskriften inom nutrition.

    Gissningsvis har Astrup ensamt fler vetenskapliga citeringar än alla de +100 mediokra nutritionsforskare som har utformat nya NNR tillsammans. Hela argumentationslinjen som Claude Marcus senast använde mot Andreas i TV4-debatten rasar samman. Det går inte längre med Astrups 180-gradiga omsvängning om mättat fett att påstå att det råder koncensus om detta fetts farlighet. Allt prat om att det bara är "självutnända experter" som kritiserar NNR och dess fobi för mättat fett kan nu slutligen förpassas till historiens skräphög.

    Svar: #13
  13. Majoren
    Utmärkt resume' av Per Wikholm!
  14. Alexander S
    Har bara läst abstract av denna - > http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25351669

    Men så sent som i Maj 2014 verkar han ha skrivit:
    "Replacement of saturated fat by carbohydrate and/or n-6 polyunsaturated fat may increase CVD, but it is reduced by substitution with n-3 fats, monounsaturated fat, or low glycaemic index carbohydrates."

    Dvs att ett utbyte av mättat fett mot omättat eller kolhydrater med lågt GI sänker risken för CVD.

    Svar: #16, #18
  15. Lena
    "Han skriver där att mejeriprodukter och mättat fett börjar ses som bra och hälsosam mat."

    Synd då bara att det precis har kommit en stor undersökning som visar att
    mjölkprodukter ger ett kortare och sjukare liv.

    Svar: #17
  16. Per Wikholm
    Japp Alexander, Astrups förändrade syn på mättat fett har nu gott över i warp speed så det kan vara lite svårt att hänga med från en månad till en annan. Men han flyger likt Han Solo the Millenium Falcon åt rätt håll. Andrepiloten Chewbacca i denna hisnande rymdfärd är en svensk docent i transplantationskirugi... oj, nu kanske jag avslöjade för mycket 😉
  17. Johan
    Menar du den här?:

    http://www.kostdoktorn.se/kategori/mat/mejeriprodukter

    Det handlar här om just mjölk, och att det är sockerarterna i mjölken som är bovarna, inte fettet. Smör, ost och grädde t ex har mycket lägre laktosinnehåll än mjölk som herr doktorn skriver i inlägget.

  18. sten
    Han skriver faktiskt inte; "att ett utbyte av mättat fett mot omättat eller kolhydrater med lågt GI sänker risken för CVD.", utan han skriver:
    "att ett utbyte av mättat fett mot omättat eller kolhydrater med lågt GI kan h ö j a risken för CVD, men minskas genom att öka omega-3, enkelomättade fetter och använda lågt GI kolhydrater.

    Alltså mättat är bra men det går med annat också.
    Det viktiga är 1/att förse kroppen med stabila fetter - alltså svåroxiderade som vara länge och innte behöver "antioxidanter" som tydligen krävs för att hindra omättade fetter (omega-6) för att falla sönder -härskna - i kroppen.
    2/ att hålla trycket på blodsockret nere för att hindra denoxidation och inflammation som sammangänger med blodsockertoppar och långsiktigt för att undivika att metabolt syndrom utvecklas.
    "Carbloading" t.ex är som jag ser det ett sätt att direkt skada sina blodkärl.

    Svar: #20
  19. Margareta Nilsson
    Som min svärmor brukade säga,lite av allting är det bästa.jag dricker ohomogeniserad mjölk,äter smör och olja,rotfrukter,grönsaker och frukt.Ägg,fisk och kött ingår i mitt kosthåll.Nu är jag 87 år,det kan jag kanske tacka min barndom på en bondgård för.Allt var ekologiskt.
  20. Alexander S
    Han skriver faktiskt inte; "att ett utbyte av mättat fett mot omättat eller kolhydrater med lågt GI sänker risken för CVD.", utan han skriver: "att ett utbyte av mättat fett mot omättat eller kolhydrater med lågt GI kan h ö j a risken för CVD, men minskas genom att öka omega-3, enkelomättade fetter och använda lågt GI kolhydrater.Alltså mättat är bra men det går med annat också.

    Nej, du översätter helt fel. Du bör slå upp "substitution".

    "Replacement of saturated fat by carbohydrate and/or n-6 polyunsaturated fat may increase CVD, but it is reduced by substitution with n-3 fats, monounsaturated fat, or low glycaemic index carbohydrates. "

    Det jag skrev i #14 stämmer.
    "Dvs att ett utbyte av mättat fett mot omättat eller kolhydrater med lågt GI sänker risken för CVD."

    Svar: #21
  21. sten
    Det kanske blir lättare ord för ord.
    Replacement of saturated fat by carbohydrate and------ fat may increase CVD,
    Ersättning av mättat fett med/av kolhydrater och ----kan öka CVD.
    Kan det bli klarare?
    Svar: #23
  22. Monica
    Jag väntar bara på att de ska komma fram till att högt kolesterol är ofarligt. Efter 40 i år som sjuksköterska, fann jag, att patienter med hjärtinfarkt eller stroke, hade rätt så normalt kolesterol! Tänk, om all statinmedicinering är en bluff!!?
  23. Alexander S
    Det kanske blir lättare ord för ord. Replacement of saturated fat by carbohydrate and------ fat may increase CVD, Ersättning av mättat fett med/av kolhydrater och ----kan öka CVD. Kan det bli klarare?

    Är du seriös? För det första har det du kommenterar nu ingenting med vad jag skrivit tidigare att göra.

    Du översätter:
    "Replacement of saturated fat by carbohydrate and/or n-6 polyunsaturated fat may increase CVD, but it is reduced by substitution with n-3 fats, monounsaturated fat, or low glycaemic index carbohydrates. "

    Med:
    "att ett utbyte av mättat fett mot omättat eller kolhydrater med lågt GI kan h ö j a risken för CVD, men minskas genom att öka omega-3, enkelomättade fetter och använda lågt GI kolhydrater."

    Om du inte förstår hur fel det är så kan jag nog tyvärr egentligen inte hjälpa dig, men vi provar.
    1. Du skriver "eller kolhydrater med lågt GI kan h ö j a risken för CVD"
    Den delen av meningen säger inget om lågt GI.
    2. Sen översätter du "substitionen" till "öka".
    Substitute betyder dock "ersätta". Det borde du kunnat googla fram.

    Alltså: Ersätta mättat fett med kolhydrater och/eller omega-6 kan öka risken för CVD, medan risken för cvd minskar då mättat fett ersätts med omega 3, enkelomättat fett och kolhydrater med lågt GI.

    Svar: #24
  24. T
    Sammanfattningsvis så säger han att kolhydrater med högt GI, och fleromättade omega 6-fetter är farligare för hjärtat än vad mättat fett är. Samt att fleromättade omega 3-fetter, enkelomättade fetter samt kolhydrater med lågt GI är bättre än mättat fett. Och där har jag väl inga invändningar direkt. Det saknas bevis för att mättat fett skulle vara skadligt, däremot finns det en del bevis för att långkedjigt omega 3 är nyttigt, så att säga att lax är nyttigare än smör betyder inte att man hävdar att smör är farligt.
    Svar: #25
  25. Alexander S
    Mm, exakt vad jag avslutar med i inlägg #23.
    Förhoppningsvis är även sten med på tåget nu.

    Jag har aldrig lagt någon egen värdering i detta utan endast citerat vad Arne skrev så sent som i maj i år.

  26. gunilla
    Hej Jag har opererat bort gallblåsan och mår illa av för mycket fett Hör det ihop

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg