Mat är medicin i Danmark

Mat är medicin. Åtminstone på sjukhus i Danmark:

Sydsvenskan: Danska patienter får gourmetmat

Skulle inte förvåna mig om detta blir en stor besparing för sjukvården. Att lägga ner tusentals kronor på en vårdplats och sen spara några kronor genom att servera usel mat – så patienterna knappt kan tillfriskna – måste vara ett utmärkt exempel på begreppet dumsnålhet.

Ibland ligger våra grannar före oss.

Mer

Landstinget i Kalmar först med LCHF-mat på sjukhus!

Sjuk-husmat från Sodexo

LCHF och glukosdropp på sjukhus

Margarinpropaganda på sjukhus för dina skattepengar

”LCHF väntas bli standardalternativ inom sjukvården”

Sjuk-huscafeterian ger diabetes

”Misshandel av gamla människor”

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right

14 kommentarer

  1. kalaskurre
    Kan bara hålla med. Detsamma gäller också här i Östra Riket (Finland).
    Det serveras i princip enbart kolhydrater, oberoende av sjukdom, och det lilla fett som fås är margarin...
    Ibland får jag den känslan att det inte ligger i sjukvårdens intresse att patienterna ska bli friska, utan de ska bara hållas vid liv med olika mediciner.. som exempel. diabetiker, först tabletter, sedan sprutor därefter amputationer mm, sedan långvården och därefter terminalvården det "så kallade" naturliga förloppet...
  2. Katharina
    Det måste bli bättre mat till de äldre. Mat är medicin. De som arbetar med de äldre behöver förnya sina kunskaper om mat och kost (och aktiviterer och träning).
  3. Rolf Löfgren
    Svensk sjukhus mat är bedrövlig. Till och med Rössner klagade på den för några år sedan.
  4. bettil
    Jag ska säga att jag inte kan äta kolhydrater av religiösa skäl om jag måste ligga över på ett sjukhus!!!! Hahahaha
  5. Jaa menee
    Man hoppas på ett genombrott och att man lyckas övertyga sjukvården att här finns pengar att spara in på sjukvården om man initierar med rätt föda till rätt patienter och inte som idag, exempelvis att ge intravenöst sockerlösning till diabetiker som sökt vård på akuten.
    Mer kunskap till vården!!
  6. Rolf Löfgren
    Läs vad Kostdemokrati skriver om GMO:
    http://www.kostdemokrati.se/debatt/2014/03/30/vi-kan-inte-ha-eu-parla...

    Eftersom det är våra sjuka, gamla och barn som får denna kost. Det är den offentliga maten som köper stordelen av importkött och mjölkprodukter, och andra billiga produkter.

    Alla måste säga ifrån att detta vansinne stoppas omedelbart!

    Svar: #12
  7. Tommy Carlsson
    - Patienterna är begeistrade över maten. Det har varit över all förväntan, säger dietisten Tina Munk till Politiken.

    Grattis Danmark. Jag läste artikeln och fick lite funderingar. Att patienterna äter av god mat måste ju vara som att upptäcka ATT BJÖRNEN SKITER I SKOGEN. Kanske inget man får nobelpris för men väl en korrekt observation.

    "den välsmakande och proteinrika maten" Är knappast LCHF. Det skulle vara , DEN FETA GODA MATEN.

    På menyn står 24 rätter à la carte som till exempel lättrökt lax med ägg och dill, äggkaka med bacon samt olika desserter. Känns som att det kan rymmas inom LCHF men desserten kan ju vara en kolhydratbomb.

    Danska Sundhedsstyrelsen har tidigare sagt att en miljard kronor kan sparas årligen om underviktiga patienter går upp i vikt. Bland annat eftersom underviktiga är mer utsatta för infektioner.
    En snabb okulärbesiktning av den genomsnittlige dansken, jag är där skapligt ofta, flera gånger om året, ger vid handen att det näppeligen är särskilt många underviktiga danskar på gatorna.

    Om patienterna går upp i vikt så är dom mer motståndskraftiga, det är ju enkelt löst. Beställ hämtpizza, en gräslig massa kolhydrater och du kan garanterat få upp vikten, särskilt om patienten är liggande, då går det ju inte åt någon energi.

    Okey jag skall inte raljera över formuleringar osv, men man undrar ju om det var någon stor upptäckt. Känns som att uppfinna hjulet engångtill.

    Personligen fasar jag över att hamna på sjukhus, om det är akut och jag skall förklara att jag inte tål socker, dom injicerar ju skräpet rakt i venerna. Så får det fara ikring som ett godståg där och min kropp kan inte hantera det.

    Typ 1 diabetiker får i allmänhet rejält höga värden på sådana tilltag.

    Nä om dom kan köra "skirat smör" i droppet då skulle jag inte vara orolig.

    Det ska va fett

    Hälsningar LCHF FACISTEN

  8. diagnosens makt
    Skapa sjukdomar för att botas med medicin
  9. Emelie
    Kul att byn man bor i har ett så bra sjukhus. Känns tryggt!
  10. Emelie
    Till LCHF Fascisten (ja, ordet fascist stavas så):

    En dessert kanske kan vara bra som psykisk motivering också, man ska väl inte glömma hur tråkigt det måste vara att vara sjukskriven och bara gå runt hemma. Jag tror inte att en dessert skadar så mycket, om man i övrigt äter vettig mat. Det finns faktiskt nyttiga desserter också. Här i Danmark är det till exempel väldigt populärt med osötad kvarg som är tillsatt någon naturlig fruktpuré, till exempel päronkräm eller dylikt. Om det kan få någon att se lite ljusare på tillvaron så kan jag inte förstå varför det skulle vara så hemskt.

    Svar: #11
  11. sten
    Istället för kortsiktigt glad av lite sött, kanske bättre med mycket välsmakande mättat och enkelomättat fett i maten, samt NOLL statiner för att må bra även på lång sikt, utan sötsug!

    Fettet ger god näring, mättnad och möjlighet till reparation av bl.a våra grå substanser , och även direkt utsköljning av galla från levern så att levern får möjlighet att rensa ut blodet bättre, alltså direkt bättre/renare hy.
    Inga statiner betyder att kolesterolen hålls hög i bl.a hjärnan så att nödvindiga reparationer kan fortgå, och det blir svårare att bli deprimerad!
    Och om/när kolhydraterna sjunker kraftigt med höjt fettintag försvinner dom små farliga LDL-partiklarna som orsakar hjärt och kärlsjukdomar, samtidigt som de skadliga blodsockertopparna minskar. Tänk att LCHF ger allt detta!
    Inte undra på att inte bara jag blev frisk på LCHF!

  12. hemul
    Vi kanske måste skriva dem på näsan att det inte är klimatsmart. För klimatsmarta, det vill ju alla politiker vara.

    Nu tror jag inte det är så mycket bättre i Danmark än här. Det var ju ett experiment på ETT sjukhus.

  13. Åsa
    För ett par månader sedan började jag jobba på ett äldreboende på landet. Eget kök med engagerad kokerska gör att patienterna har ett bra näringsstatus. Nylagad god näringsrik mat där jag som sjuksköterska bestämmer om patienterna ska ha extra fet och proteinrik mat, vilket behövs för att undvika undernäring. Jag jublar över detta!!!!

    Nästa steg är att få bort den söta drickan.... Har börjat lobba för det och kokerskan är med på det...

  14. zungam
    Hmmm... Danskarna lämnar oss kanske en ledtråd:

    Mat som hjälper oss att tillfriskna = Mat som håller oss friska?

    Varför i all världen äta processad-, fettsnål-, tråkig-, och onaturlig "mat"?

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av