Marie åt sig fri från sin diabetes

Marie

Ny bild till vänster, tidigare till höger

Kan man äta sig fri från sin diabetes? Och fri från 28 kilo extra vikt? Det gjorde Marie:

I många år förde Marie Söhrman, 59, en tröstlös kamp mot övervikt och sötsug, och senare också högt blodsocker och diabetes typ 2.

För två och ett halvt år sedan började hon äta lågkolhydratkost. Nu är hon en symtomfri diabetiker med normalt blodsocker och nästan 30 kilo lättare.

Maries man Kjell, som också har diabetes, har även han fått lägre blodsocker och gått ner 17 kilo i vikt. I somras firade de sin mångåriga kärlek och nyfunna hälsa genom att gifta sig.

– Äntligen kunde vi ju ta ett vackert brudfoto, säger Marie.

Expressen: Marie symtomfri – åt sig fri från sin diabetes

Marie Söhrman hälsar för övrigt att hon efter intervjun i Expressen även slutat med de sista tabletterna för sin diabetes, då hennes läkare inte tyckte hon behövde dem längre.

Tidigare

Före och efter två år med lågkolhydratkost

Fler liknande historier

Läkaren: ”Har du börjat med LCHF eller nåt”?

Husläkaren ordinerade LCHF

Läkaren: ”Vad du än gör så fortsätt!”

Mer

LCHF för nybörjare

Snabbkurs i diabetes

Tips för att gå ner i vikt

Över 200 tidigare framgångshistorier

”LCHF utmanar sjukvårdens dåliga råd”

PS

Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av här på bloggen? Skicka den (gärna med bild) till andreas@kostdoktorn.se. Berätta om det är ok att publicera namn och bild eller om du vill vara anonym.

 

33 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    Boken The China Study (veganbibeln) är ju sågad så många gånger av så många olika att den mest liknar VM i skulptursågning med motorsåg...
    Läs vidare →
  2. Jaa menee
    Fantastiskt trevlig läsning. Igen och igen och gång efter annan får vi ta del av den mest uppenbara lösningen för diabetiker.
    Varför man inte tar till sig denna information på våra vårdinrättningar övergår mitt förstånd.
    Och ansvariga på livsmedelsverket fortsätter att sova.
    "ALDRIG HAR SÅ LITE GJORTS FÖR SÅ MÅNGA SOM BEHÖVT SÅ MYCKET"
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. Bitte Björkman
    Det är underbart att läsa om diabetiker som funnit en väg till hälsa och välmående, och som kunnat minska på eller helt sluta med mediciner!

    I https://www.facebook.com/groups/uppkaftigadiabetiker/ finns flera medlemmar som kan berätta liknande historier.

    Smolket i bägaren är att det forfarande finns massor av diabetiker som inte informeras om lchf. Trots att extrem lågkolhydratkost är godkänd av Socialstyrelsen.

  2. Björn
    Ständigt dessa dietister! För mig ligger de där högst upp på listan tätt följda av p-lisor och telefonförsäljare. Grrrr!
    Svar: #6
  3. Jaa menee
    Fantastiskt trevlig läsning. Igen och igen och gång efter annan får vi ta del av den mest uppenbara lösningen för diabetiker.
    Varför man inte tar till sig denna information på våra vårdinrättningar övergår mitt förstånd.
    Och ansvariga på livsmedelsverket fortsätter att sova.
    "ALDRIG HAR SÅ LITE GJORTS FÖR SÅ MÅNGA SOM BEHÖVT SÅ MYCKET"
  4. Tinna
    Hur länge får dietisterna hålla på??
  5. Pre-diabetiker
    Glad Påsk med många kokta ägghälsningar till Marie!
    LCHF blir bara bättre och bättre och når alltfler.
  6. sj
    p-lisor och försäljare gör ju iaf sitt jobb, till skillnad från....
    Svar: #7, #31
  7. Jonas A
    p-lisor och försäljare gör ju iaf sitt jobb, till skillnad från....

    Haha faktiskt sant!

  8. Laura
    Känslan är så underbar när man lyckas uppnå denna stora dröm och tappa så mycket i vikt! Känslan att veta att man räddar sin kropp och sin framtid är alldeles underbar.
    Efter att jag gått ner 70 kilo kände jag att jag har en framtid med mina barn och se dom växa upp och få en pigg och frisk mamma.

    mywaytoahealthylife.blogg.se

  9. Per Bengtsson
    Bra att bryta missbruk av snabba kolhydrater som man ju gör med LCHF. Då går man ner i vikt. Men tyvärr är nog inte LCHF svaret. Det blir man övertygad om efter att ha läst Colin Campbells The China Study. Dietforskning är svårt och det finns många observationer som tycks stödja olika dieter. Det är dock svårt att bortse ifrån de massiva fakta som Campbell för fram till debatt, allt understött av vetenskap som också refereras till i boken.
    Svar: #11, #12, #24
  10. D
    30 kg och mediciner -bort.
    Helt underbart! 😀
  11. Majoren
    Boken The China Study (veganbibeln) är ju sågad så många gånger av så många olika att den mest liknar VM i skulptursågning med motorsåg...
  12. SGK
    LCHF är inte svaret, säger du. Det måste ju då innebära att det traditionella sättet att mäta hälsa (blodsocker, blodtryck, vikt, kolesterol osv) måste ersättas med andra sätt att mäta hälsa. LCHF-ätare får ju bättre värden avseende de traditionella mätvärdena. Skriver Campbell något om vad man borde mäta istället?
  13. Per Bengtsson
    Läs boken. Googla på kritiken som anförs emot den och de genmälen som finns. Då är det lättare att ta ställning. Att ogilla boken som du antyder att flera gör är inte samma som att man lyckas såga den. Jag har inte sett något inlägg som lyckas såga den. Och angående mätvärden så säger de tyvärr väldigt lite om hälsan. Det finns ju ett skäl varför läkemedel för hjärtsjukdomar numera måste studeras i sk outcomestudier som omfattar bortåt 30.000 patienter. Och Cambell då? Ja som du ser i boken handlar det nästan uteslutande om insjuknande i olika sjukdomar, inte om sekundära variabler som ju inte heller världens främsta läkemedelsmyndigheter längre enbart vill förlita sig på.
    Svar: #16
  14. Rolf Löfgren
    LRF visar sitt rätta ansikte i GMO-frågan

    Det började med att LRF:s vice ordförande Thomas Magnusson i en debattartikel i LAND skrev att det är ”Dags att ompröva GMO-friheten” Han såg inga nackdelar med att odla GMO-grödor eller använda genmanipulerat foder till djuren.
    Nu har sveket mot Sveriges bönder och konsumenter fullbordas när LRF Mjölk tar ställning för GMO-foder i Sverige.
    Detta är ett fullkomligt dråpslag mot den hittillsvarande svenska linjen om LRF får med sig de branscher som har ingått en överenskommelse med GMO-förbud vid produktion av fläsk, nötkött, matfågel, ägg och mjölk.
    Tyvärr är jag inte helt överraskad. LRF Ungdom vars ledare både Timbro och Mc Donald har utbildat(läs hjärntvättat) har sedan ett par år tagit ställning för GMO och motionerat till LRF_stämman om ett slopat GMO-förbud.
    LRF är inte på minsta sätt representativ för jordbruket och landsbygden då styrelsen med några få undantag består av godsägare med stora djurfabriker och spannmålsodling på arealer som varierar från Magnussons 150 hektar åker till Carl Wachtmeisters 566 hektar och drygt drygt 1000 (ettusen)hektar skog. Medelarealen åker i Sverige är 40 hektar. För skog 40.
    Det är landsbygdens överklass som styr LRF i dag. Precis som alla andra gamla folkrörelser som bildat av solidaritet av småfolket har dessa inget som helst inflytande längre. Nu är det de som köper upp gårdar,avfolkar, spekulerar i fastigheter, aktier och fullkomligt struntar i att landsbygden avfolkas som har makten och kanalerna in till riksdag, regering och myndigheter.
    Det är också detta kapitalstarka skikt som är mycket mer direktörer än bönder som är representerat i EU och i internationella bondeorganisationer. Thomas Magnusson är t ex vice ordförande i den europeiska jordbrukskooperativens intresseorganisation, Cogeca. Inte konstigt att 80 procent av EU:s miljardbidrag till jordbruket går till de största jordägarna.
    LRF Ungdom är helt blinda för miljön och farorna med GMO. De driver på LRF för att säga ja till GMO på alla områden. Då är det bara alla vi som vill ha GMO-fria livsmedel som tillsammans med den majoritet bönder som är emot GMO i foder och i odling som kan sätta stopp för Monsanto och Co.
    Rune Lanestrand

    Nu är det kris!
    Alla bör maila LRF och kräva absolut GMO-frihet, enligt tidigare överenskommelse med GMO-förbud vid produktion av fläsk, nötkött, lammkött, matfågel, ägg och mjölk.

    De som inte tror att GMO är farligt, bör läsa boken "Hotet mot livet" av William Engdahl.

    Svar: #23
  15. Majoren
    Kärnan i "The China Study" (TCS) är att vi inte skall äta animalisk föda överhuvudtaget och att all föda som innehåller ett endaste milligram kolesterol är skadlig för oss. Boken går i direkta spår efter Ancel Keys förfalskade forskning om kolesterolets påstådda farlighet med efterföljande skräck för naturlig animalisk föda och ägg.
    Det faktum att TCS kräver att vi tar tillskott med vitamin B12 för att kompensera frånvaron av animalisk föda samt det faktum att INGA kända naturfolk på jorden uteslutit animalier i sin kost gör att jag själv törs såga boken enbart av den anledningen.

    Boken tar inte heller den minsta hänsyn till effekterna av mängden socker och spannmål i den västerländska kosten utan blundar för detta när man pekar på mängden sjukdomar i västerlandet och skyller istället allt på intaget av rött kött.

    Svar: #17
  16. SGK
    Det kan hända att jag skulle vara "friskare" genom att inte äta LCHF. Men för mig är livskvalitet och upplevd hälsa viktigare. Att slippa ifrån IBS och andra besvär gör att jag väljer att ta risken. Kanske jag trillar av pinn vilken dag som helst, men då har jag i alla fall fått vara upplevt frisk och besvärsfri i flera år fram till dess.
  17. Q
    Keys studie på 50-talet var klart fusk med den senare Seven Countries som kom i början på 80-talet och är den som grundlade fetträdslan har jag inte sett något bevis för att den var fusk. Möjligtvis vinklad genom urvalet av ländermen men de resultat han fick var väl sanna. Japan och Kreta har ex haft lägre procent hjärt-kärl sjukdomar.
  18. MickeB
    Angående Seven Countries och vad som räknas som mättat fett

    http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=28741#.U01...

  19. MickeB
    Vad gäller the China Study som inte är en studie utan en populärvetenskaplig bok av en vegan.

    http://rawfoodsos.com/the-china-study/

  20. Leo
    Colin Campbells "livsverk" är liksom andra observationsstudier mycket opålitliga. De kan inte användas till mer än att skapa hypoteser. Han som är professor måste veta det, man kan bara fråga sig varför han ändå med religiös envishet hävdar annat.
  21. karin
    Andreas vill du kommentera mina provsvar?
    Ätit LCHF sen 2008 fått provsvar idag:
    år 2014
    S- kolesterol 9,6
    triglycerider 0,72
    HDL 2,0
    LDL 7,2
    LDL/HDL kvot 3,5
    Apo A 1,67
    Apo B 2,03
    S-ApoB/ApoAkvot 1,22

    år 2012
    S- kolesterol 8,4
    triglycerider 0,87
    HDL 2,0
    LDL 5,9
    LDL/HDL kvot 2,9
    Apo A 1,79
    Apo B 1,46
    S-ApoB/ApoAkvot 0,82

    Mår bra har ett lågt blodtryck 110/70 ofta ändå lägre...
    Ska jag fundera över Apo svaren?

    Tacksam för synpunkter!

    Svar: #22, #25
  22. Fundersam
    Karin ett tips är att gå in på Forumet. Där kommer troligen många hjälpsamma och kunniga medlemmar att hjälpa dig i diskussionen.
  23. spanstind
    LRF är nog lika hårt ansatta av lobbyister som politiker, journalister & you name it.
    Tror knappast att det finns någon vilja att odla GMO-grödor hos svenska bönder ( eller utrikes
    yrkesbröder för den delen ). Detta är big business, aktörerna i primärledet har inte mycket
    till talan. De är alltid utbytbara.
  24. sten
    Se kommentar från Majoren, m.fl. Om du vill veta mer så heter statistikflickan som visade oss att Campbell hade dragit sina slutsatser genom att ignorera spannmålskonsumption, Denise Minger! Googla Denise MInger !
    När hon repeterade statistikanalysen med samtliga rådata som Campbell använt ochäven inkluderat i sin presentation försvann Campbells påstådda samband mellan högt proteinintag och hjärtsjukdom....

    Själv led jag av kärlkramp innan jag började med LCHF och provade detta för att det såg ut att vara en möjlig lösning. Eftet 4 veckor kunde jag gå hur långt som helst igen utan bröstvärk, en fantastisk känsla! . 5 år tidigare, efter angiografi, ville hjärtkirurgen stoppa in åtminstone en stent för att tränga ut det nästan tilltäppta kranskärlet. Jag tycket det hela lät som sandsäckar mot översvämmning.

    Så att allt skulle vända nu när vi dessutom fått det klart via bl.a. trackyourplaque.com att det är blodsockertoppar som orsakar kärlväggsinflammation och hjärtsjukdom, överstiger mitt förstånd.

    Läs även gärna vad Ann Fernholm skriver om blodsocker och kärlsjukdom.
    Den enda mat jag vet som inte ger blodsockertoppar är LCHF och råa eller oprocessade grönsaker! Bill Clinton som är jämngammal med mig verkar ha lyckats med råa grönsaker.
    Därför kombinerar jag med massor med grönt!

  25. sten
    Resultatet ser mycket dåligt ut!
    Vet du vad HbA1C och morgonsocker ligger på.
    Efter ett års strikt LCHFkost sjönk min apokvot till till 0.63.
    Om du har mätt ketoner, redovisa gärna dessa mätningar!
    Värden konsekvent under 1 brukar indikera att man inte äter LCHF.
    Om din värden är riktiga och du tar det hela på allvar, skaffa en blodsockermätare och justera kosten. Annars har du en mycket hög risk för hjärtattack med de apokvoter du redovisar.
    0.7-0.8 är normal risk och över 0.8 är förhöjd risk
  26. Tomtefar
    Frågan är hur mkt högre man ska värdera Apo-kvot än LDL och HDL? Enligt min hypotes finns det en viktig felkälla i Apo-mätningen.

    Antag att vi förenklat säger att LDL kan ha storleken 1 till 10. Om vi tar 5 lipoproteiner med tillhörande fett och väger dessa för två personer. Person X har LDL-lipopartiklar i storlekarna 3, 3, 5, 6 och 7. Summan: 24, ger 24/5=4,8 i det genomsnitt man kan se (för vi kan inte se den exakta fördelningen så som jag angivit, men i verkligheten kan de storlekarna finnas).

    Vi testar person Y och får 5 i snitt, som då ger en bättre Apo-kvot, och säger då att denna har lägre risk för dålig kärlhälsa, tack vara "större och fluffigare LDL-pariklar". Så tittar vi på det som inte går att mäta, dvs rådatan till detta snitt och finner storlekarna 1, 2, 5, 7 och 10. Summa 25, ger 25/5=5. Då skulle jag påstå att Y ligger värre till, då det är just 1:or och 2:or som kan fastna där de inte ska. Nu kan man så klart inte sakna en storlek inom det storleksintervall man har eftersom de alltid minskar successivt, utan detta är mer för att illustrera matematiskt för att komma in på själva felkällahypotesen:

    Tänk om leverns LDL-processer skiljer sig individuellt? Om levern inte sänder ut så stora paket, men är bra på att fånga upp dem innan de blir riktigt små, så kan man få en ganska dålig kvot men ändå ha låg belastning på kärlhälsan. En person som matar ut stora paket, men är dålig på att fånga upp för att destruera och ombilda alla de små paketen till nya stora igen, får då ett bättre mätvärde. Apo A och Apo B, är ju faktiskt bara MEDEL-storleken på respektive partikelstorlek.

    Kanske är det inte enbart levern som avgör (vad vet jag(?), jag påstår inte att jag har goda kunskaper i detta). Kanske varje cell i kroppen kan refusera LDL-partiklar vid en viss storlek (för små) att fästa sig och "tanka upp cellen". Om detta skiljer i vårat DNA, kan det vara individuellt hur mkt kroppens celler är beredd att suga ur LDL-partiklarna. Jag vet inte, men just att man mäter medelvärden och kallar det för en "storleksprofil" öppnar för att det finns mer forskning att göra innan man kan säga att Apo-kvot är ett träffsäkert värde. Återigen kan medelvärde spela precisionen ett spratt när man mäter på en population och får fram att GENERELLT följer kvoten en ganska tydlig risk-graf - här finns dock utrymme för undantag enligt min hypotes. Alla som sett en graf där varje mätvärde är utplot:ade vet hur det brukar spreta, nästan inom alla områden och parametrar man kan tänka sig - alltså inte enbart blodfetters risk.

    Synd att inte Uffe Ravnskov skriver på denna blogg, för jag skulle gärna se hans tankar kring detta. (fast jag kan ju också vara helt ute och cyklar - det tillhör att det blir så ibland när man funderar ut många hypoteser inom vitt skilda områden på egen hand, men är värt det)

    Svar: #27, #28
  27. neoLITE
    Jag vet inte om det har någon betydelse för ditt resonemang, men skillnaden i storlek på LDL-partiklar verkar inte vara i närheten av de du laborerar med ovan...

    "Low-density lipoprotein sizes 19.0 to 20.5 nm were designated as pattern B and LDL sizes 20.6-22nm were designated as pattern A."
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/clc.4960280510/pdf

    Svar: #30
  28. sten
    Min första invändning var den som neolite med den nya oprovocerande fina huvudbonaden kom före med härovan....
    Den andra är att resultaten redovisade faktisk risk eller utfall i hjärtattack.
    Alltså Inter Heart Studien.
    Har ännu inte ens sett ett vettigt försök att motbevisa resultaten.
    Svar: #29
  29. Tomtefar
    Så om du gör en uppskattning. Ifall man redan i fyrtioårsåldern harr ett totalkolesterol på ca 9, där HDL enbart står för ca 1,5 och Apokvoten ligger på ca 1,2. Hur stor chans har man att klara sig utan kärlkramp eller infarkt tills man passerar 70-strecket (givet att blodfetterna håller sig där år efter år), om det ens är möjligt att nå 70?
    Svar: #32
  30. Tomtefar
    Skalan är oväsentlig. Det var inte det jag ville ha fram (därför jag så klart inte heller angivit enhet på dem). Jag hade kunnat ta storlekarna i steg om 10, 100, 1000 i den MATEMATISKA åskådlighetsmodellen, som förberedelse till själva hypotesen som jag egentligen ställde först i 4:e stycket. Jag skriver också att epidemiologiskt finns det en graf som åskådliggör en koppling som jag i sig inte ifrågasätter. Jag pratar om individskillnader, där både ökad risk än värdet indikerar, och minskad risk vid samma värde för en annan individ tar ut varandra i en population, så grafen i snitt blir snygg och prydlig.
  31. Tomtefar
    p-lisor och försäljare gör ju iaf sitt jobb, till skillnad från....

    Fast dietisterna kan man slippa om man vill. Telefonförsäljarna däremot stör ju i tid och otid, särskilt på mobiltelefoner. P-lisor går ju att undvika, men då får man leva lite mer begränsat.

  32. sten
    Titta på informationen som kostdoktorn lagt ut här:http://www.kostdoktorn.se/kolesterol#apokvot

    Hur man översätter risken år efter år är oklart för mig.
    Men om 1.2 ger odds 4 och 1.5 ger odds 1.5 blir risken mer än dubbelt så stor med 1.2 apokvot jmf med 0.6.
    Vet inte vad normalrisken är, men om den är runt 10% vid 70.....

    Svar: #33
  33. Tomtefar
    Så, hur tycker du att jag ska göra med min far, för det var hans värden jag angav. Det är ju först på senare år Apokvoten mätts så klart, men totalkolesterolet har varit där uppe i minst 30 år. Han har aldrig varit direkt överviktig, men dels pga kolesterolet och dels för att han får sömnapnéer om han kommer upp i ganska exakt 84 kg (181 cm) så äter han LCHF sedan ett par år tillbaka, men kolesterolet vill inte sjunka så mkt, inte heller Apokvoten. Triglyceriderna har dock gått ned till ca 1,5. Han har aldrig haft känningar i bröstet, och det fast han är kan bära iväg med en växellåda som jag nätt och jämnt kan lyfta, när vi förra vintern skottade av taken (7 dm packad "betongsnö") så fick jag ta paus när jag flämtade som en hund, medan han fortsatte. Jag springer dock snabbre (han springer ganska sällan), så jag pushade honom till maxpuls för ett par år sedan, och inga bröstsmärtor - bara så högflåsig och viss yrsel som alla får av maxpuls. Så frågan är, törs jag ta med min 79-åriga far i löpslingan nu i sommar, trots hans kolesterolprofil (gick bra i höstas)? Eller ska jag se till att han får statiner igen - för jo han åt dessa ett halvår för ca 15 år sedan innan jag övertalade honom att avstå. Han fick snabbt (tack och lov reversibel) muskelförtvining. Enda ålderskrämpan han har, är att han tycker mörkerkörning i bil är lite jobbigare än som ung. Ska han äta statiner trots allt, ska han sluta anstränga sig? Blodtrycket är bra, utan mediciner. Visst oroar jag mig för apokvoten, men den vill inte ned på "hälsosamma" nivåer, och jag känner ingen i hans ålder lika pigg och fri från krämpor. Förkyld har han i snitt varit vart 5:e år, och det märks knappt när han blir det.

    Egentligen har han ätit lite LCHF-aktigt hela livet. Mot läkarnas råd har han ätit feta ostar centimetertjockt på hårdbrödsmackorna och det äckliga fläbbet vi skar bort från köttet tog han hand om (margarin har aldrig varit vår grej), och han vägrade "blåsyran" och ville ha standardmjölk. Jag tror hans kolesterol gjort honom mer gott än ont, hittlls i alla fall. Men, det kanske är en tickande bomb, jag vet inte. Vet du? Jag är rädd om min far.

    Kan tillägga att hans lillasyster också har haft samma höga kolesterol, men hon har knaprat statiner i årtionden så värdena blivit "låga och fina". Hon har också fått använda nitroglycering mot kärlkramp i 10 år, och fick en stroke för ett par år sedan.

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av