Nyheter

Margarintillverkning – inget för ditt kök

Margarin

Tankar för margarintillverkning

Enligt Unilevers reklam kan du enkelt tillverka margarin hemma i köket. De ”glömmer” då bort några steg i processen.

Nu ska resten fram.

Tillverkning enligt Unilever

Vad Unilever glömde i videon

1 – Reningen

Om du gjort margarin på riktig rapsolja och palmolja skulle det smaka och färgas starkt av råvarorna. För att få en neutral smak och färg ”tvättas” oljorna med diverse kemikalier först. I processen försvinner alla naturliga vitaminer och antioxidanter, om man nu bryr sig om det. Resultatet är färg- och smaklös olja, kanske med en svag bismak av de använda kemikalierna. Dessa processer kom inte med i videon.

2 – Var är det fasta fettet?

För att få ett margarin som är fast i rumstemperatur kan man inte som i deras video blanda två lättflytande oljor med vatten. Man behöver även ett fastare fett, vilket de inte visar. Antagligen myglade de genom att använda upphettad och därmed flytande palmolja. Det är nog därför de behövde det märkliga isbadet, för att kyla ner blandningen igen.

3 – Fler ingredienser

Deras margariner har även modifierad stärkelse och kaliumsorbat på innehållsförteckningen vilket jag inte ser i videon.

4 – Var tog omestringen vägen?

För att blanda de flytande och fasta fetterna till en jämn konsistens räcker det inte att röra ihop dem. Oljorna omestras med hjälp av det starkt reaktiva ämnet natriummetylat. Det slår sönder triglyceriderna i fettet som sedan kan kopplas ihop på nya sätt med en artificiell blandning av mättade och fleromättade fettsvansar. Denna process är spårlöst försvunnen ur videon.

5 – Färg och arom

När man blandar ihop tvättade oljor blir resultatet blekt och smaklöst. De nämner visserligen att färgning krävs –  ”annars skulle margarinet bli ganska vitt” – men de nämner inte tillsatsen av artificiell smörarom.

Frågor till Unilever

Frågorna är skickade till Eva.Skoog@unilever.com. Långa svar är kortade till det väsentliga.

Ni anger att rapsolja finns i produkten. Men för att få fast konsistens måste ett mättat fett ingå – vilket ni också anger. Men vilket mättat fett är det? Vi tror att det är palmolja? Varför anger ni i så fall klart innehållet av rapsoljan men inte palmoljan? [den står som ”vegetabiliskt fett” på innehållsförteckningarna]

För att margarinet inte ska vara flytande i konsistensen, som det skulle bli med enbart rapsolja, ingår det även fettråvara som innehåller mer mättade fettsyror och som därför är fastare i konsistensen. Vi använder ofta en blandning av palmolja och palmkärnolja. Enligt regler för märkning behöver man inte deklarera alla enskilda fettråvaror, men alla konsumenter som frågar om fettråvarorna får naturligtvis svar, fast vi lämnar inte ut några exakta recept.

Omestras något av ert fett med hjälp av natriummetylat, vilket jag har fått uppgift om?

Det stämmer att det är natriummetylat som används vid omestering av olja/fett.

Innehåller era bredbara bordsmargariner Becel, Milda och Lätta omestrat fett eller inte?

Becel, Lätta och Milda bordsmargariner innehåller en del omestrat fett.
– – –
Eva Skoog
Leg dietist
Unilever Sverige AB

Frågan är…

Har du natriummetylat hemma i köket?

Slutligen miljöproblemet

Palmolja odlas på områden där man huggit ner regnskogen:

WWF: Palmolja – ett hot mot regnskogen och orangutangen

Sammanfattning

Margarin tillverkas främst av:

1. Vatten (dyrt vatten)
2. Omega 6-rika växtoljor, som i större mängd kanske ger astma och allergier.
3. Palmolja, vars framställning skövlar regnskog

Och du kan inte tillverka det i ditt kök.

Mer

Hjärt-Lungfonden dumpar Becel

Är fabriksfett ”livsnödvändigt”?

Unilever desperata?

Kocklandslaget dumpar margarinet

Unilevers smygreklam fälld av RO

 

1 2

77 Kommentarer

  1. Hej Andreas,
    Jag har de senaste dagarna med intresse läst på din blogg. Du tar upp många ämnen och just nu är det fokus på margarin. Det är tydligt att vi där inte har samma uppfattning.
    I min yrkesroll, som legitimerad dietist anställd av Unilever, är jag specialiserad på fett och på margarin som livsmedel. Jag har en mångårig gedigen kunskap om detta och har djup insyn i hur våra produkter tillverkas.
    Jag har vid något tillfälle frestats att bidra med en kommentar på din blogg men det har känts olustigt på grund av den uppskruvade stämningen som jag kan ana både mot mig personligen, samt gentemot min arbetsgivare. Men i detta inlägg om margarin citerar du mig och publicerar min mail-adress. Därför väljer jag nu att kommentera.
    Vi har olika syn på vad som är hälsosamt. Jag och mina kollegor har fullt förtroende för de produkter vi saluför. Här vet jag att ni har en helt annan uppfattning och det är er frihet att uttrycka detta, men att vi skulle vara ett företag som vill skada andra, det upplever jag är att ta i lite väl mycket.
    Åter till detta inlägg:
    Filmen om margarintillverkning har syftet att illustrera hur tillverkningen går till, inte att beskriva hur varje enskild produkt produceras. Syftet är inte heller att visa hur man förädlar en olja. Denna förädling skiljer sig för övrigt inte från förädling av andra vegetabiliska oljor som ingår i livsmedel, och som också kan inhandlas i en vanlig livsmedelsbutik.
    Jag kan hålla med om att det borde framgått att den ena delen fettet är ett smält fett. Men menar du att fettet blir farligare om det är smält och sedan kyls igen?
    Det är också riktigt att vissa margariner innehåller modifierad stärkelse och kaliumsorbat, men själva tillverkningen är ändå densamma. Återigen, filmen illustrerar hur margarin tillverkas, inte hur enskilda margariner är sammansatta.
    Omestrat fett är en fettråvara/olja, som illustreras av oljan och fettet som visas i filmen. Några av Unilevers margariner innehåller omestrat fett. Omestring sker helt enligt vedertagen metod för detta.
    Att palmolja är en ingrediens har vi aldrig försökt dölja, det har aldrig varit vår avsikt. På global nivå har vi högt satta mål, all palmolja som används i våra produkter ska senast 2015 vara certifierad och hållbar. I Europa har vi redan nått detta mål.
    Jag är mycket väl medveten om att denna kommentar inte omvänder dig eller dem som inte tycker om margarin. Däremot skulle jag önska en mer saklig debatt och en mer konstruktiv ton. Hoppas denna kommentar kan vara ett steg i den riktningen.
    Med vänlig hälsning
    Eva Skoog,
    Leg dietist, Unilever
  2. Annelie_LivsGlad
    Hej Eva

    Får jag fråga vilka av era produkter som du själv använder?För jag antar att det är det du menar med din mening nedan. Rätta mig om jag har fel.

    "Jag och mina kollegor har fullt förtroende för de produkter vi saluför"#51

    Jag funderar också hur du ställer dig till de rapporter som kommer om att obalans O3/O6 är bakomliggande orsak till vissa inflammatoriska sjukdommar som dessutom nu eskalerar? Detta frågar jag dig i din egenskap som dietist inte som Unileveranställd.

  3. Eva #51,
    Tack för din kommentar. Jag tror naturligtvis inte att företaget du arbetar på "vill skada andra", däremot tror jag att de vill tjäna pengar. Det är inget fel på det. Problemet är den vilseledande marknadsföring de använder för att tjäna pengar på sitt margarin, vilken de flera gånger fällts för av ex MarknadsEtiska Rådet samt Reklamombudsmannen (två gånger).

    Jag anser att videon av "margarintillverkning" även den är vilseledande, enligt mina fem invändningar ovan. Vad jag kan se håller även du med mig om att de fem invändningarna är faktamässigt korrekta, och att flera steg i margarinframställningen inte framgår av videon.

    Om Unilever skulle ta till sig av kritiken och sluta vilseleda konsumenter så vore det ett konstruktivt steg mot en sakligare debatt. Att enbart önska sig det hjälper nog inte.

  4. Miller
    Eva

    "Denna förädling skiljer sig för övrigt inte från förädling av andra vegetabiliska oljor som ingår i livsmedel, och som också kan inhandlas i en vanlig livsmedelsbutik." ...

    Det skiljer sig rätt markant från de kallpressade olivoljor, rapsoljor och kokosoljor jag köper i butiker i alla fall.

    Men då du jämför med den absolut billigaste skiten, som tyvärr också finns på butikshyllorna stämmer det delvis som du säger.

  5. Miller
    Eva Skoog, jag undrar om du kan svara på en fråga: När slutade Unilever att använda transfetter i sina margarin?
    Tack på förhand för svar.
  6. Eva Skoog.

    även om jag inte delar din övertygelse om att margarin är hälsosamt, så måste jag endå ge dig en eloge för att du gav dig in i debatten här! och dessutom med ett väldigt välformulerat inlägg. det krävs mod för det, något jag respekterar dig för!
    med det sagt så vill jag också säga att inget inlägg, hur välformulerat det än är, kan övertyga mig om att margarin som produkt är hälsosammare att äta än rent Smör.

  7. På måndag besöker jag Arla mejeri. Någon som har några fler frågor att tillägga?
  8. Hanveden
    Matfusket

    Läs vad Jenny Reimers skriver om bl a fädbosmör...
    Se sidan 84.
    Här en länk till en skrift av henne: http://www.primavi.se/maten.pdf

    Med LCHF hälsningar 😉 .

  9. Annelie_LivsGlad
    jag vet inte vad du ska fråga matfusket - men jag är mkt nyfiken på varför mejerierna generellt är så "duktiga" på att sätta förtjockningsmedel i grädden? måste alla ha en egen ko?

    Doc - bra svar av dig till Eva!

  10. Annelie_LivsGlad
    Att Eva S tar ett steg in i debatten betyder väl inte ngt eftersom hon uppenbarligen inte svarar på de frågor vi ställer. 🙁
  11. Anna Delin
    #59, ja häromdagen såg jag en KRAV-märkt grädde med 36% fetthalt. Misstänkt tyckte jag. Den var naturligtvis fusk visade det sig, med karragenanmjöl tillsatt. Dessutom såg inte KRAV-märket ut som ett riktigt kravmärke, utan det var bara en grön ring med KRAV-text i mitten. Jag har läst någonstans förut att det finns två nivåer på KRAV, men detta var första gången jag såg fuskvarianten IRL.
  12. Annelie_LivsGlad
    Anna - visst blir man trött?!!

    Nu har de ju också varit o fibblat med den förut så bra laktosfria grädden från

    Valio. Är det ngn som vet om det finns ngn variant - annat märke med laktosfri grädde som är fullfet? Vi har 2 laktosintolerantai familjen o jag kan ju inte begära att de ska äta vanlig grädde för då måste de medicinera.

    Tack på förhand.

  13. Margarin
    "Har du natriummetylat hemma i köket?"

    Förmodligen lite rester av det kvar i maten jag har i kylen ja.

  14. John
    Eva Skoog,
    När jag fick se er vilseledande reklam om margarin fick mig att se rött! Jag hoppas verkligen att margarin slutar att säljas i framtiden, vilket det finns gott hopp om idag då allt fler förstår vilken produkt Ni saluför. Själv hyser jag inte någon respekt för Dietister, då ni inte tycks ha någon större bakomliggande utbildning, men det är skrämmande att se Er propagera för ett osunt levnadssätt. Att ni hela tiden vänder Er till SLV är bekvämt för Er, då de står för samma felaktiga propaganda.
    Allt fler vänder Uniliver ryggen, sakta men säkert, det känns tryggt för framtiden!
    Skulle aldrig i mitt liv låta mina barn äta margarin.
  15. Det har kommenterats att jag inte har svarat på de frågor som ställts till mig här på bloggen. Det är två frågor, här är svar:

    #52 De senaste vetenskapliga rönen är att kvoten förmodligen inte spelar så stor roll. Det viktiga är att få tillräckligt med både omega-6 (linolsyra) och omega-3 (alfa-linolensyra, EPA och DHA). Amerikanska hjärtläkarförbundet trycker särskilt på vikten av intag av linolsyra (omega-6). http://circ.ahajournals.org/cgi/content/full/119/6/902

    #55 Unilever slutade använda delvis härdat fett som ingrediens redan 1994-95. I och med det försvann transfettet.

    Jag svarar gärna på frågor om margarin och våra produkter som ställs direkt till mig / Unilever, min mailadress är ju redan publicerad här 🙂 Jag har dock inte möjlighet att bevaka alla frågor som dyker upp på denna blogg.

  16. Slutade Unilever helt självmant med "delvis härdat fett" som ingrediens 1994-95. Eller var det efter kritik från allmänna opinionen? Det kan man ju fråga sig. Har ett vagt minne om hätska debatter kring härdat fett vid denna tid. Kan i o f s ha fel.
  17. Lund
    Det är ett fåtal gram det handlar om, vårt behov av animaliskt omega3 och detta förkättrade omega6 - inte de "doser" SLV och Unilever talar om.
  18. Björn Hammarskjöld
    #65
    Eva.

    Har Unilever läst på samma sätt som SLV angående den ökade risken för bröstcancer som en ökad mängd omega-6 ger enligt Wirfält, Irene Mattisson et al, Cancer Causes Control 2002; 13: 883-93?
    Det är intressant att SLV och Mattisson propagerar för en ökad omega-6-konsumtion när Mattisson själv var andreförfattare på den svenska studie som visade att "specifically high intakes of omega-6 fatty acids were associated with an increased risk" [för bröstcancer]

    SLV och Unilever verkar inte vilja eller våga ta till sig denna gamla kunskap om att mättat fett är helt ofarligt och att vi behöver 2 % omega-6 och 2 % omega-3 för att må bra.

    Kan vi sedan minska kolhydraterna till under 100 g/dag så når vi långt med folkhälsoarbetet.

  19. Annelie_LivsGlad
    #65 Eva - i vilken roll svarade du på min fråga? Jag bad dig som dietist svara på den men jag kan ju se att det är som Unileveranställd du svarat.

    Se istället vad Björn H skriver på #68 - han har ju rätt 🙂

    Om du "hoppar in" i en pågående debatt är det inte min sak att ta mig till din sida för att ställa frågor. Du tycker uppenbarligen att sidan är värd att bevakas - annars skulle du ju inte gå in här. 🙂

    Doc tar upp många bra och intressanta frågor. Se bara dagens intressanta inlägg på första sidan. Ska senare idag informera ett gäng farbröder om den teorin. Tack Doc!

  20. Miller
    Det verkar som SLV vill att vi ska konsumera mer Omega 6 på grundval av att det ersätter mättat fett. Nån som vet ifall de har några andra (bättre) argument ?
  21. Yvonne N
    Har inte sett något om transporten av palmoljan i diskutionerna just här men jag undrar hur det är med den saken. Jag har sett en del skrämmande information (tror det var på Toxiska epistlar) om att en del ingredirenser till margasrin transpporteras i samma lastutrymmen som bensinkolväten och lösningsmedel (aceton). Någon som vet om detta stämmer? Isf gäller väl det även de produkter som Unilever tar in för sin produktion kan man tänka....
    Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till om man vill veta vad man stoppar i sig.
    Usch vad läbbigt, å så smakar det ju så rysligt oxå!
  22. Det är säkert lika illa med palmolja som med andra oljor.
  23. Fredrik
    Jag har iallafall gjort margarinet enligt deras film,
    blev både bra och gott! Använde svensk rapsolja, lite
    kokosfett (Unilever), solroslecitin, citronsaft och salt.
    Struntade i att färgen blev lite ljus, då jag inte ville använda
    det farliga E160 a( beta karoten), eftersom ALLA e-nummer
    är livsfarliga!

    Har använt detta i en vecka och lever fortfarande!

  24. Funderaren
    Du glömde 50% vatten Fredrik.
  25. Fredrik
    Tar mig en funderare, Japp du har helt rätt... men jag gick på 20% vatten...och hoppade över filmjölken.
  26. Sven Olofsson
    Är det ett skämt att smör innehåller 6 gånger så mycket transfetter som margarin enligt http://matkalkyl.se/naringsamnen36.php
    Svar: #77
  27. Ulf_S
    Nu vet jag inte hur pass bra listan stämmer, men att mejeriprodukter innehåller naturligt och oskadligt transfett är sant.

    Det är det inte samma typ av transfetter som finns i delvis härdade fetter (som det brukar varnas för).

1 2

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg