Många sockerbovar i mejeridisken

sockerbomber-1-1024×645

Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Hon bloggar på annfernholm.se:

”Tack för ditt mail och reflektion. Vi följer lagstiftningen kring hur sockermängden, och mängden av andra näringsämnen, ska deklareras. Enligt Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012) bör det totala intaget av raffinerade sockerarter (tillsatt socker) inte överstiga 10 energiprocent (precis som du mycket riktigt påpekar), men det avser kosten i sin helhet – inte enskilda livsmedel.”

Så svarade Arla mig på Twitter i förra veckan när jag skrev inlägget om att Yoggi Yalla innehåller 32 energiprocent socker.

Onödigt med socker i yoghurt
Precis som Arla påpekar gäller rekommendationerna kring socker kosten i sin helhet. Under en dag får max 10 procent av alla kalorier komma från tillsatt socker. Dessvärre tänker många matproducenter – liksom Arla – att ”det gör inget om våra livsmedel innehåller alldeles för mycket socker, bara de andra producenterna undviker socker i sina produkter.” Så häller de i massor med socker i maten och lastar över ansvaret på konsumenterna, som behöver gå en högeskolekurs i sockermatematik för att förstå hur mycket socker de egentligen får i sig.

Om Arla ville skulle de kunna göra en himmelsk fruktyoghurt helt utan tillsatt socker. Hemma hos oss använder vi följande ingredienser:

hemmagjord-1024×505

Vi mixar typ 1,5-2 dl fet naturell yoghurt med en halv banan, en ordentlig dos hallon (eller mango eller jordgubbar eller vad vi råkar ha hemma) och ungefär 0,5-1 tsk äkta vaniljpulver. Om barnen är sugna på drickyoghurt häller vi i mjölk tills yoghurten blir lagom rinnig. Vips så är det klart.

Hemmagjord fruktyoghurt kan ersätta många sockerbovar i kyldisken. Utöver Yoggi Yalla finns en uppsjö produkter som marknadsförs som nyttiga, men som borde frysas in och säljas som glass. Här är några exempel:

Danones Danonino – över 30 energiprocent tillsatt socker
Danone skriver om sin Danonino att det ”…är en fruktkvarg och yoghurtdryck för barn som innehåller protein, vitaminer och kalcium, alla nyttiga ämnen (min kursivering) som barn behöver för att växa upp starka och fulla av energi. Produkterna som är utvecklade vid Danones internationella forskningscentra, i samarbete mellan barnläkare och näringsexperter, smakar gott och har en krämig konsistens som många barn älskar…”

Vad Danone glömmer att nämna är att socker är andra ingrediensen i denna yoghurt efter kvarg. Ungefär 30 procent av alla kalorier kommer från tillsatt socker (den exakta mängden är inte utsatt). Dessutom tror jag bestämt de har glömt att mjölkprodukter exempelvis är järnfattiga när de påstår att yoghurten innehåller alla nyttiga ämnen barn behöver.

Risifrutti – nästan lika mycket socker som ris
Risifrutti marknadsförs som positiv energi och olika idrottsstjärnor har sålt sina namn till produkten. Många verkar också tro att det här är ett bra mellanmål. Nyligen berättade en mamma för mig att hennes barn hade fått höra det i skolan och min dotter fick tips om Risifrutti under en utbildning i näringslära som hennes idrottsförening höll i. Läser du innehållsförteckningen ser du snabbt att Risifrutti i princip innehåller lika mycket socker (8 viktprocent) som ris (8,5 viktprocent), och att en mindre andel består av bär eller frukt (6 viktprocent). Faktum är att ”ris-i-socker” hade varit ett bättre namn. 25 procent av alla kalorier kommer från socker.

Fjällfil – bakom den nyttiga ytan döljer sig…

Det är viktig att lära sig är att ett livsmedel kan vara proppat med socker, utan att förpackningen alls signalerar det. En del tänker nog att Norrmejeriers smaksatta fjällfil är ett hälsosamt val. På hemsidan används signalord som ”spritsig, naturlig njutning och ljuvlig”. Men 25-27 procent av alla kalorier kommer från tillsatt socker i de smaksatta varianterna.

Mjölkfritt – men proppat med socker
Till kategorin ”ser-hälsosam-ut-men-är-en-sockerbomb” hör också Alpros smaksatta soyayoghurt. Många väljer mjölkfritt i tron om att det ära bra för kroppen. Alpro skriver på sin hemsida att deras soyabaserade yoghurt består av ”100% växtbaserat och högkvalitativt vegetabiliskt protein.” Den är också ”naturligt glutenfri och laktosfri” och har en ”naturligt låg halt av mättat fett.” Vad består då denna dunderprodukt av? Jo, mestadels vatten och socker. Över 50 procent av alla kalorier kommer från socker. Äter du en deciliter av denna yoghurt får du i dig lika mycket socker som från motsvarande mängd läsk (som förresten också är växtbaserat, glutenfritt, laktosfritt och innehåller låg halt mättat fett).

Akta dig för tigern
Sedan kan jag inte låta bli att uppmärksamma alla föräldrar på sockermängden i tigeryoghurt. Man skulle önska att industrin valde att marknadsföra sina bästa produkter till barn, men istället är det tvärtom. Tigers päronyoghurt innehåller inte ens hälften så mycket päronjuice som socker. Mängden tillsatt socker utgör 36 procent av alla kalorier.

Listan med sockerbovar i mejeridisken skulle kunna göras mycket längre, men det får räcka med sockermatematik för idag. Glöm inte miniräknaren nästa gång du går och handlar!

Tidigare

Bussreklam i LA: Läsk orsakar typ 2-diabetes

Mitt sockersöta barn

Edward Blom: Varför måste mys betyda socker?

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg.

Ann Fernholms blogg

Kostfonden

Här hittar du Anns böcker

Video om socker

Mer

LCHF för barn – att ge sina barn riktig mat

Så får du dina barn att tycka om riktig mat

Äldre inlägg