Nyheter

Mailbomba Livsmedelsverket

Strutsposition

Det är dags att dra upp huvudet ur sanden.

Livsmedelsverket har inget vetenskapligt stöd för sina föråldrade fettsnåla kostråd. Men debattartiklar i Dagens Medicin möttes av nonsens, och mail möts av tystnad.

Låt oss få dem att ta frågan på allvar. Nu.

Kort resumé

Finns vetenskapligt stöd för att naturligt mättat fett är skadligt? Nej.

Men Livsmedelsverket hävdade länge att ”tusentals studier” visade det. Efter att ha pressats på vilka studier kom de slutligen med en lista: 72 studier som påstods stödja dem, och 8 som talade emot.

En granskning i Dagens Medicin i april i år visade att de 72 studierna var luft och dimma. Ett antal handlade inte om mättat fett alls, eller stödde tvärtom att det är nyttigt. En ”särskilt viktig” var en översiktsartikel av en psykolog. Möjligen kunde två studier ses som stöd.

Livsmedelsverket svarade med nonsens, och avslutade debatten utan ett enda ord om huvudfrågan. Men lovade att göra en översyn av listan. Ett halvår senare har inget hänt.

Dagens Medicins chefredaktör sammanfattade bra”Livsmedelsverket smiter från ansvar”. Deras strategi är ”obegriplig” och ”inte trovärdig”.

Fredrik Nyström, överläkare och professor i internmedicin, sade detta i en intervju i helgen:

Man har tjatat om lågfettskost i 30 år, och så visar det sig vara helt fel! Det finns inget belagt samband mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdom. Ändå backar de inte från sina rekommendationer! Det gör bara att man tappar förtroendet för myndigheter.

Studier som visar motsatsen ignoreras

I våras kom en genomgång av alla välgjorda koststudier i den tunga vetenskapliga tidskriften Archives of Internal Medicine. Resultat? ”Otillräckligt stöd” för teorin att fett eller mättat fett har något med hjärtsjukdom att göra.

Livsmedelsverket känner till den, men låtsas inte om saken.

Tre gånger har jag mailat dem och krävt att de tar med genomgången och en annan välgjord studie på sin ”8-lista”.

Första mailet (18/6) gav ett kort svar att man kände till saken, men inget hände. Andra mailet (22/6) gav bara ett autosvar att man var på semester. Tredje mailet (9/9) har man inte heller svarat på, trots kopia till journalister.

De hoppas uppenbarligen att frågan kan tigas ihjäl.

Dra upp Livsmedelsverkets huvud ur sanden

När man tvingar bland annat skolbarn att äta lightprodukter måste man kunna diskutera varför.

Låt oss visa Livsmedelsverket att tystnad inte räcker. Låt oss visa dem att deras smitande från ansvar måste sluta.

Maila

Låt oss skicka hundratals mail och tvinga Livsmedelsverket att reagera.

livsmedelsverket@slv.se

Ditt mail registreras på ovanstående adress som en allmän handling. Man kan också skicka kopior på mailet till deras nytillträdde och föregående talesman samt generaldirektören:

  • annica.sohlstrom@slv.se
  • ulf.bohman@nyre.se (jobbar nu med nyckelhålscertifiering)
  • inger.andersson@slv.se
  • …glöm inte livsmedelsverket@slv.se (viktigast)

För att minska risken att ditt mail bara arkiveras utan åtgärd kan du be om diarienummer och/eller ställa en tydlig egen fråga.

Förslag

Följande två tunga artiklar visar att naturligt mättat fett är ofarligt eller nyttigt. Kopiera gärna texten till ett mail och kräv att de sätts upp på Livsmedelsverkets lista:

Livsmedelsverket har ett självklart ansvar att ha en trygg vetenskaplig grund till sina kostråd. Att vägra ta debatten om mättat fett är inte acceptabelt.

Jag kräver att följande två tunga artiklar (som ni sedan länge känner till och hemlighåller) tas upp på ”nej”-sidan på er lista över studier om mättat fett:

Mente A, de Koning L, Shannon HS, Anand SS. A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease. Arch Intern Med. 2009 Apr 13;169(7):659-69.

Mozaffarian D, Rimm EB, Herrington DM. Dietary fats, carbohydrate, and progression of coronary atherosclerosis in postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2004 Nov;80(5):1175-84.

Gör så här för att kopiera texten:

  1. Markera texten med musen
  2. Högerklicka på texten
  3. Välj ”kopiera”
  4. Klistra in i mailet (vänsterklicka där du vill ha texten. Håll ner Ctrl och tryck på V)

Fler möjligheter

Vill du ringa eller faxa istället/också? Hundratals mail ger intryck. Hundratals mail och hundratals samtal och hundratals fax är en storm.

  • Telefon 018-17 55 00
  • Fax 018-10 58 48

Har du en blogg? Länkar hit ger fler mail och ökar trycket på Livsmedelsverket.

Resultat

Mailkampanjer mot Aktuellt och Rapport i våras fick dem att backa efter misstag, och komma med rättelse samt uppföljande inslag. Låt oss se om en massiv mailkampanj fungerar mot Livsmedelsverket, och om journalister vågar uppmärksamma den.

Tycker du att det är futtigt att ändra 72-8 till 72-10? Det kan tyckas så. Men det innebär att Livsmedelsverket sedan har den senaste stora genomgången av all forskning på området på ”nej”-sidan.

Och släpper de in två ”nej-studier” är det fritt fram att komma med fler förslag senare. Det finns hundratals.

Dina mail kan hjälpa till att svepa bort de föråldrade fettsnåla kostråden. Och ge dagens barn en sundare och friskare framtid.

livsmedelsverket@slv.se

 

1 2 3 4 5 6

263 Kommentarer

  1. B-A
    Tack Doc, jag har koll på den biten...

    Mikael: Jag har ingen aning om hur kosten kan ha sett ut eller vad en rimlig fördelning kan ha varit på den tiden. Det är därför jag frågar. Vilka naturliga livsmedel kan ha haft en energiprocent från fett på 70%? Jag försöker föreställa mig hur en sån kost kan ha sett ut.

  2. B-A
    Ok, klart mer än vad de flesta äter idag då? =)
  3. Collden
    B-A

    Inte så svårt om du tänker dig att det man åt drygades ut med tillsatt fett från typ fettvävnad eller benmärg. Ta t ex Pemmican:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pemmican

  4. B-A,
    Jag tog bort min kommentar - ingen större idé att bråka om ord.

    Inte många folkslag lär ha kommit upp över 70% fetthalt förr, jag håller med. Skulle vara eskimåer/inuiter som föredrog de fetare delarna på djur/fiskar då.

  5. Precis, de slängde naturligtvis inga delar av djuret.
  6. jon
    #247

    Niklas. Då hoppas jag du tänker på hemgjord majonnäs. =-)

  7. jon:

    Ja hemmagjord är ju oftast godast och bäst så visst. Men du kan allt få tag på finfin majonnäs även i affären. Den fettfria från FELIX behöver ju inte vara det enda alternativet till äkta hemgjord direkt.;)

    Men att göra egen är sjukt underskattat, det är ju superenkelt. Jag har gjort egen hollandaisesås i micron t.o.m. 😀

  8. Zepp
    Ingen har väl påståt att 75% energi från fett är mäniskans ursprungliga kost.. det är mer en strategi för de som har skadad glukosmetabolism och måste ersätta energin från kolhydraterna med energi från fett!

    Protein är dyrt och om det används såsom energi lär det först omvandlas till glukos.. vilket man inte vill!

    Däremot så hade ursprungsbefolkningar problem speciellt lite nordliggare satmmar som till stora delar levde på animalisk föda.. genom den begränsning som vi har i Ureacykeln.. man valde de feta större äldre djuren med hög fettandel.. och vid god jaktlycka kunde man kassera de fettsnåla bitarna och behålla de feta!

    "Consequently, the solution preferred by most worldwide
    hunter-gatherers to circumvent excess dietary protein would
    likely have been a relative increase in total dietary fat from animal
    foods. Of the options available to achieve this goal, the selective
    consumption of fatty portions of the carcass while discarding
    leaner portions of the carcass would have been quite costly on the
    basis of the ratio of energy capture to energy expenditure (21–25).
    The selection of larger prey species, when ecologically and technologically
    possible, may have been the preferred option. This
    strategy would provide not only more energy simply from the
    increased mass of the larger species, but also from the greater
    available energy per unit mass (Figure 3) because of the increased
    percentage body fat that occurs with increasing species mass"

    Här är väl en mer riktig uppskattning om hur fördelningen såg ut för våra förfäder!

    "Whenever and wherever it was ecologically possible, huntergatherers
    would have consumed high amounts (45–65% of total
    energy) of animal food. Most (73%) hunter-gatherer societies
    worldwide derived > 50% (³56–65%) of their subsistence from
    animal foods, whereas only 13.5% of these societies derived
    more than half (³56–65%) of their subsistence from gathered
    plant foods. In turn, this high reliance on animal-based foods
    coupled with the relatively low carbohydrate content of wild
    plant foods produces universally characteristic macronutrient
    consumption ratios in which protein intakes are greater at the
    expense of carbohydrate."

    http://www.ajcn.org/cgi/reprint/71/3/682.pdf

  9. Konsument
    Livsmedelsverket ändrar sig? Hur ofta tror ni att Livsmedelsverket uppdaterar sin hemsida med nya rekommendationer?

    Om ägg står det så här nu på frågan:Är det farligt att äta ägg på grund av det höga kolesterolinnehållet?
    http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Fagel-och-agg/Ar-de...

    Ägg innehåller ganska mycket kolesterol. Om man äter många ägg per dag under längre tid kan kolesterolnivåerna i blodet påverkas i viss mån.

    I allmänhet kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol.

    För personer som har höga kolesterolvärden är det ännu viktigare att äta mindre mättat fett än att minska på äggkonsumtionen.

    Uppdaterad: 2009-07-16 Sidan uppdaterad av: Nutritionsavdelningen

  10. chilisalsa
    SLV hade inte beretts möjlighet till yttrande ang. nya skollagen med mål om näringsriktig mat men vill ha tillägget att det ska skrivas in att måltiderna ska följa SNR 2005... med margarin och lättmjölk som konsekvens sannolikt.

    http://www.slv.se/sv/Pressmeddelanden/Pressmeddelanden/Naringsriktig-...

  11. A F
    chilisalsa,

    Ja, det finns skäl att skriva till skolministern också och försöka förmå honom att lyfta ut näringsdelen ur den nya skollagen, åtminstone tills vi har kostråd som är vettiga.

  12. Så det är en uppdatering av SNR på gång, men det skall skrivas in i lagen att det är den gamla versionen skolbarnen skall äta efter? Är de rädda att den nya versionen skall vara mindre fettskrämd?
  13. chilisalsa
    Kenneth,
    man hänvisar sannolikt inte till något annat än gällande SNR, om man tar med SLV:s förslag till ändring. Men uppdatering av SNR blir kanske klar i bästa fall 2012 nånting.
1 2 3 4 5 6

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg