Low carb bröd: Ännu en bluff avslöjas

Fake LC Bread

Det finns massor av påstådda lågkolhydratversioner av bröd, pasta och choklad. Jag ser inga skäl att ta dem på allvar. Som vi vet från Dreamfields ”Low Carb”-pasta så har påståendena i företagens reklam inte nödvändigtvis något med verkligheten att göra.

Nu har ett populärt ”Low Carb” bröd testats.

Reklamen

Intressant nog bakas Julian Bakerys ”Smart Carb #1”-bröd på fullkorn, men de påstår att endast 1 gram av 13 tas upp av kroppen. Låter det bekant?

Julian Bakery

Orden ”Net carb” på ett paket är tillräckligt för att göra mig misstänksam. ”Net carb” betyder vanligen att någon försöker sälja sina produkter genom att berätta en liten saga för dig.

Jimmy Moores n=1 experiment

Jimmy Moore tog på sig utmaningen att testa brödet. Inte så förvånande sköt hans blodsocker rakt upp, även fast han åt det med kokosfett och ost på.

Moore tillät en representant för Julian Bakery att kommentera resultatet. Otroligt nog skyllde personen på osten, och hävdade att den minimala mängden mjölksocker i osten var problemet – brödet kunde inte vara orsaken. Det låter lite… osannolikt.

Jimmy Moore bestämde sig då för att göra ett nytt test, där han bara åt brödet och inget annat. Här är resultatet på hans blodsocker:

BreadGraph1Bread

Utan osten var effekten av ”Smart Carb”-brödet ännu mer dramatisk… precis som med vanligt bröd.

Smart Carb-brödet avslöjas

Detta är bara ännu en bekräftelse av vad som borde vara uppenbart. Om det ser ut som bröd, känns som bröd och smakar som bröd, då är det bröd. Bröd bakat av spannmål blir druvsocker i magen, höjer ditt blodsocker och kan leda till viktuppgång hos känsliga.

Många vill fortfarande tro att de kan äta ”Low Carb”-bröd bakat på spannmål utan de problem annat sådant bröd ger. De brukar säga att experiment på en person inte bevisar något, att alla måste testa varje ny produkt själv för att se effekten.

Det är önsketänkande. Testa själv, visst, varför inte. Men de som blint litar på producenternas påståenden om ”Net Carb” lever tyvärr i en fantasivärld skapad av reklamfolk. Har man fortfarande problem med vikten kan det vara dags att komma tillbaka till verkligheten.

Bättre hälsa och vikt får du genom att äta riktig mat, utan socker och stärkelse. Inte av bluffprodukter med orden ”Low Carb” på paketet.

Har du förslag på bättre alternativ till vanligt bröd?

More

Lågkolhydratkost för nybörjare

The Swedish Diet… Inte

Dreamfields bluffpasta: testet

Naturdiet-bluffen

Äldre inlägg