Nyheter

Low carb bröd: Ännu en bluff avslöjas

Fake LC Bread

Det finns massor av påstådda lågkolhydratversioner av bröd, pasta och choklad. Jag ser inga skäl att ta dem på allvar. Som vi vet från Dreamfields ”Low Carb”-pasta så har påståendena i företagens reklam inte nödvändigtvis något med verkligheten att göra.

Nu har ett populärt ”Low Carb” bröd testats.

Reklamen

Intressant nog bakas Julian Bakerys ”Smart Carb #1”-bröd på fullkorn, men de påstår att endast 1 gram av 13 tas upp av kroppen. Låter det bekant?

Julian Bakery

Orden ”Net carb” på ett paket är tillräckligt för att göra mig misstänksam. ”Net carb” betyder vanligen att någon försöker sälja sina produkter genom att berätta en liten saga för dig.

Jimmy Moores n=1 experiment

Jimmy Moore tog på sig utmaningen att testa brödet. Inte så förvånande sköt hans blodsocker rakt upp, även fast han åt det med kokosfett och ost på.

Moore tillät en representant för Julian Bakery att kommentera resultatet. Otroligt nog skyllde personen på osten, och hävdade att den minimala mängden mjölksocker i osten var problemet – brödet kunde inte vara orsaken. Det låter lite… osannolikt.

Jimmy Moore bestämde sig då för att göra ett nytt test, där han bara åt brödet och inget annat. Här är resultatet på hans blodsocker:

BreadGraph1Bread

Utan osten var effekten av ”Smart Carb”-brödet ännu mer dramatisk… precis som med vanligt bröd.

Smart Carb-brödet avslöjas

Detta är bara ännu en bekräftelse av vad som borde vara uppenbart. Om det ser ut som bröd, känns som bröd och smakar som bröd, då är det bröd. Bröd bakat av spannmål blir druvsocker i magen, höjer ditt blodsocker och kan leda till viktuppgång hos känsliga.

Många vill fortfarande tro att de kan äta ”Low Carb”-bröd bakat på spannmål utan de problem annat sådant bröd ger. De brukar säga att experiment på en person inte bevisar något, att alla måste testa varje ny produkt själv för att se effekten.

Det är önsketänkande. Testa själv, visst, varför inte. Men de som blint litar på producenternas påståenden om ”Net Carb” lever tyvärr i en fantasivärld skapad av reklamfolk. Har man fortfarande problem med vikten kan det vara dags att komma tillbaka till verkligheten.

Bättre hälsa och vikt får du genom att äta riktig mat, utan socker och stärkelse. Inte av bluffprodukter med orden ”Low Carb” på paketet.

Har du förslag på bättre alternativ till vanligt bröd?

More

Lågkolhydratkost för nybörjare

The Swedish Diet… Inte

Dreamfields bluffpasta: testet

Naturdiet-bluffen

 

59 Kommentarer

  1. Helene
    Baker Hansen ( kjede i Oslo ) selger Lavkarbo-rundstykker. Jeg var ganske skeptisk, ettersom det finnes mye "grovbrød" som slettes ikke er grovt. Så derfor spurte jeg etter recepten og den inneholdt bl. a diverse frø ( linfrø, sesamfrø, solsikkefrø ) egg ….
    Karbohydratinnhold var satt till 4.8%. Det smakte som mitt hjemmelagde brød lagd på omtrent det samme. Så det finnes altså noe som faktisk er det det utgir seg for å være 🙂
  2. Bröd bakad på fröer och nötter innehåller förstås betydligt mindre kolhydrater än bröd bakat på spannmål (som det ovan). Men de känns och smakar annorlunda också.
  3. K
    Gjorde ett bröd på kokosmjöl (inte kokosflingor) som var riktigt gott! 🙂
  4. Net Carbs är väl inget konstigt? Det är väl så de utrycker kolhydrater minus fibrer i USA?

    Tinas man kollade förresten sockret efter att ha ätit det där svenska brödet. Det föll lite bättre ut. 😀

  5. Doktor K har ett nötbröd som faktiskt är jättegott och inte smakar konstigt. Fast det är klart, det är liiite mjöl i, det kanske är det som gör det.
  6. Hanna
    Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen det 🙂
    Kul att se det så tydligt bekräftat.
    Det går ju att baka flera olika sorters bröd själv med ägg, ost, mandelmjöl, fiberhusk osv. Många smakar riktigt bra!!
  7. Laila
    Birgitta Höglund har förvandlat ett knäckebrödrecept (som jag fick på en restaurang)till LCHF, det finns på hennes blogg. Supergott
  8. Fia
    #4 Från början var det ju det.... sedan dess har det blivit något annat tyvärr och det börjat inkluderats allt möjligt som ska dras bort förutom fiber som visst har en hel del blodsockerpåverkan (iden är ju att man ska dra bort de kolhydrater på en amerikansk innehållsförteckning som inte påverkar blodsockret - dvs fibrerna).

    Oftast när det står "Net Carbs" på produkter som säljs här så är det oftast godis där de försöker "trolla bort" en hiskellig mängd maltitol och maltitolsirap - vilket man inte med bästa vilja kan jämställa med fibrer ur blodsockersynpunkt - om det inte är just så att man väldigt gärna vill sälja godis till folk som vet de inte borde äta godis ur kolhydratssynpunkt......

    Får hålla med Doc att när det skrivs ut på förpackningen speciellt så är det oftast något de försöker få passera som något det inte riktigt är tyvärr. Sällan det står på något som t ex kokosflingor t ex som är naturligt fiberrika och får ett högt värde om kolhydratsvärdet som står inkluderar fibrer. Äter man lowcarb vet man redan själv hur man ska dra bort fibrerna om man bor i ett land där de är medräknade, när företag försöker göra det "åt dig" med reklam är det oftare tveksammare saker de vill man ska "räkna bort" och knappast inte vanlig fiber.

  9. Dag
    Det enda positiva jag ser med sådana här nya produkter är att de är en kvittens på att vår kosts fotfäste blir allt starkare.
  10. Om jag ser (och räknar) rätt så är en skiva ca 45g och innehåller 13g kolhydrater, det är under 30% vilket inte är så illa jämfört vanligt butiksbröd.
  11. Helene
    #2
    Lavkarbo-brød og knekkebrød laget av frø og nøtter vil aldri smakt likt som det som er laget av korn / mel, men det duger så absolutt som underlag for smør, ost og annet pålegg. Og den norske "matpakken" er dermed reddet 🙂
  12. Jag bakar ett mandelbröd från Elana's Pantry. Det är gjort på bland annat mandelmjöl, ägg och linfrömjöl, helt fritt från spannmål. Det är jättegot och mättande är det också!
  13. Fia, jag trodde det i stort sett alltid skrevs ut, det är det intryck jag fått från diverse forum och andra sajter. Men det är alltså inte så?

    under-hundra, då kan man ju lika bra ta en skiva sportbröd som bara innehåller 8 om jag minns rätt.

  14. Inte för att jag försvara deras påstående, jag menar bara att brödet inte är så illa om man jämför med andra bröd 🙂
  15. hemul: låter inte dumt. Har du mer info/länk?

    På denna sida: http://www.carbzone.se/jamfor_brod.html
    fanns det inte mycket som var lågt (bortsett deras bröd då ;))

  16. Mia Roos
    Hej!
    I Finland har det kommit ett bröd som heter Karppinen och har följande närings innehåll:

    Energi 971 kJ / 232 kcal
    Protein 18.6 g
    Kolhydrater 12.1 g
    - varav soker 0.7 g
    - varav laktos 0.0 g
    Fett 11.2 g
    Kostfiber 14.1 g
    Natrium 0.5 g

    Ingredienser:

    Vatten, vetegluten, vetemjöl, ägg, vetefibrer, linfrö, äppelfibrer, växtolja, solrosfrö, jäst, salt (1,2%), E200.

    En skiva (= en rostbröd skiva)innehåller 5g kolhydrater enligt tillverkaren.

    Är detta ett "bra LCHF" bröd? Jag tänkte att man kanske kunde äta 1-2 skivor till frukost per dag inte mera. Det smakar helt gott och det är ju sååååå mycket enklare att köpa än att baka själv. Speciellt nu när jag inte mera köper färdig mat utan kockar allt själv ; )

  17. B-A
    Inte så förvånande med tanke på att en LCHF kost ofta ger försämrad glukostolerans och insulinkänslighet.

    Bättre hälsa och vikt får du genom att äta riktig mat, utan socker och stärkelse.

    Jag skulle tipsa dig om att hänvisa till de studier du syftar på när du säger något istället för att alltid länka till samma sida med samlade länkar till olika studier huller om buller. Blir väldigt svårt att veta vad du syftar på annars.

  18. Fia
    #13 Alltid skrevs ut var? På svenska varor är det ju helt onödigt då fibrerna redan är borträknade - så där kan man vara i princip 100% säker på att de försöker trolla bort sockeralkoholer om de skriver det någonstans på förpackningen. Annars skulle de ju "bara" skylta med kolhydrats värdet på annan plats än på innehållsförteckningen om de just försöker nå lowcarb människor. I USA tror jag inte det är något som används i icke lowcarb kretsar alls, det är ju Atkins begrepp från början vad jag förstår (och i början var det just bara fibrer tills Atkins relaterade företag började sälja godis och liknande vilket sötas med i stor del sockeralkoholer och för att göra det möjligt blev sockeralkoholerna plötsligt "ok" när de tidigare inte var det och det blev ett lite slirande på sanningen baserat i att de inte beter sig helt som "vanliga" kolhydrater utan bara delvis). Så svenska varor - aldrig relevant om man inte försöker luras. Amerikanska varor bör de bara dyka upp på varor just ämnade att säljas till folk som äter lowcarb, inte troligt att dyka upp på några rena vanliga varor. Kan säkert finnas bra undantag på varor som riktar sig till lowcarbare utan att de innehåller saker de vill "räkna bort" och att de då skriver "net carbs"-värde på förpackningen istället för att låta innehållsförteckningen tala för sig själv, men det verkar inte vara många, har aldrig stött på någon sådan själv.

    #16 Det är i princip samma som carbzones bröd. Baserat på vetegluten, alltså antagligen inte ett så hälsomässigt bra val att äta ofta. Troligen sämre ur den synvinkeln än "vanligt" bröd, men mindre kolhydrater innehåller det ju naturligtvis.

  19. Pia A
    LCHF butiken har en egen mjölmix som inte innehåller spannmål eller gluten, ska enligt deras FB bara ha 2kolisar per fralla, fanns andra recept också. Ska nog testa men det var lite dyrt.
  20. B-A #17 hur vore det om du själv hänvisade till studier när du påstår saker som att LCHF "ger försämrad glukostolerans och insulinkänslighet".
  21. B-A
    Det är något jag också har gjort varje gång jag påstått något. I princip ingen verkar dock läsa det jag hänvisar till, möjligtvis Doc då och då. Folk kräver hänvisngar, och med all rätt, men bryr sig sen inte om att varken läsa eller kommentera dessa.

    http://www.kostdoktorn.se/fettsnalt-forlorar-igen-2#comment-185297
    http://www.kostdoktorn.se/pinsammare-och-pinsammare-av-livsmedelsverk...

  22. Tur man kan hitta bra information här på kostdoktorn. Hur är det med det svenska brödet "Nystart" ? är det någon som vet?
    http://www.carbzone.se/low_carb_brod_nystart.html
    Ibland blir jag så sugen på en rostad macka till frukost. Det luktar så gott när andra äter det.
    Jag bloggar om mitt lchf liv
    http://blogg.amelia.se/gottelisa/
  23. B-A #21, du gjorde ju inte det i #17...vilket var min poäng, du kommer med ett påstående utan hänvisningar, och kritiserar bristen på hänvisnings i samma inlägg. Ironiskt.
  24. Jag har aldrig testat något påstått lchf-bröd. Det är ju meningen att man ska undvika bröd så då ser jag ingen anledning till att lura sig själv och tro att low carb-bröd ska vara bättre. Jag har provbakat Lembas och Pones några gånger. Det är bröd som faller mig i smaken om jag vill ha något brödlikt.
  25. #15 Menar du nötbrödet? Apselut! Tassar iväg för att leta... HÄR. Men jag varnar dig, det är fruktansvärt mäktigt!
  26. #25 äsch, klart det var nötter i det brödet :/
    Det gör det hela aaaaningen svårare för mig som nötallergiker 😉
  27. Jonas
    Bättre unna sig "vanligt" bröd ibland istället med extra mycket smör och kokt skinka! 🙂
  28. Ann-Marie
    Denna artikel fick jag idag i dr Joseph Mercolas nyhetsbrev (dr Mercola är en amerikansk läkare och lågkolhydratförespråkare som bl a skrivit boken The No-Grain Diet). Beklagar att den är rätt lång, men den är intressant så jag återger den i sin helhet:

    It's truly astounding—100 years ago, low-quality bread made up about 40 percent of the average Briton's diet (and the situation was likely similar in the US as well), and today, even lower quality bread makes up nearly 50 percent of the average diet!

    Back in 1911, white bread was identified as a primary culprit for the declining health of the British population, which led to a massive campaign to revert back to more wholesome bread. At the time, wholegrain bread was considered a sign of poverty, so people from all levels of society sought after white, refined flour bread.

    The campaign spearheaded by The Daily Mail was eventually successful. But it didn't last long... White bread was actually banned during World War II in the UK, and as a result, Britons were said to be in better health by 1947 after subsisting on limited rations of wholegrain breads for eight years.

    However, at the end of the war, white bread was rendered legal once again, and today, more than 60 years later, our grocery shelves are stocked with breads and grain-products that are of even lower quality than 100 years ago... And, as in 1911, white processed bread is a major contributor to rampant obesity and poor health.

    Do You Know the Chemicals Lurking in Your Bread?
    As illustrated in The Daily Mail, the quality of bread has gotten far worse rather than better over the years. Back in 1911, salt, cheap fats, alum, lime powder, and bleaching constituted "bad" bread. Today, there's a whole new breed of health-harming ingredients to contend with in your typical store-bought bread, including:

    Processed salt High fructose corn syrup Trans fats (hydrogenated oils)
    Soy Treatment agents (oxidant chemicals) Reducing agents
    Emulsifiers Preservatives Enzymes (typically from fungi or bacteria)

    Many of these ingredients are hidden, as they're not required to be listed on the label. I've written numerous articles on many of these ingredients. For more information, simply follow the links provided. But hidden and potentially harmful ingredients aren't the only problem with modern bread. Today we have such things as Wonder Bread, and it's a wonder that anyone even considers it to be "bread" in the first place...

    Refined Foods are Devoid of Nutrients
    It's important to realize that when food is refined, vital nutrients are destroyed. In some cases it's questionable whether what remains is even fit to be considered food... at least if the term "food" implies something of nutritional value. In terms of bread, once you remove the most nutritious part of the grain, it essentially becomes a form of sugar.

    Consider what gets lost in the refining process:

    Half of the beneficial unsaturated fatty acids 50 percent of the calcium 80 percent of the iron 50-80 percent of the B vitamins
    Virtually all of the vitamin E 70 percent of the phosphorus 98 percent of the magnesium And many more nutrients are destroyed -- simply too many to list.

    How Processed Grains Can Deteriorate Your Health
    The end result of the excessive consumption of white bread and other processed forms of grain products can be seen all around you in the form of:

    Obesity Diabetes Heart disease
    Allergies and asthma Gluten intolerance and Celiac disease Vitamin deficiencies and related health problems

    Vitamin B deficiencies in particular contribute to a wide range of illnesses, and vitamin B deficiencies are pervasive around the world. For example, an estimated 25 percent of American adults are deficient in B12.

    We've also seen an extraordinary rise in digestive illnesses, such as gluten intolerance and Celiac disease, and modern industrial baking methods are likely a major contributor to these widespread problems. The rise in asthma and allergies may also be related to our modern food processing and manufacturing practices. For example, one of the enzymes commonly used in modern bread making is amylase, which is known to cause asthma.

    Many also forget that most commercial wheat production is, unfortunately, a "study in pesticide application," beginning with the seeds being treated with fungicide. Once they become wheat, they are sprayed with hormones and pesticides. Even the bins in which the harvested wheat is stored have been coated with insecticides. These chemicals all contribute to increasing the average person's toxic load, which is a contributing factor to virtually every possible disease imaginable. I can't think of any illness that is not made worse by frequent toxic exposure, such as what we get through conventionally-grown foods and unfiltered water.

    Whereas old time mills ground flour slowly, today's mills are designed for mass-production, using high-temperature, high-speed steel rollers. Next, it's hit with another chemical insult--a chlorine gas bath (chlorine oxide). This serves as a whitener, as well as an "aging" agent. Flour used to be aged with time, improving the gluten and thus improving the baking quality. Treating it with chlorine instantly produces similar qualities in the flour (with a disturbing lack of concern about adding another dose of chemicals to your food).

    The resulting white flour is nearly all starch, and now contains a small fraction of the nutrients of the original grain. Additionally, the chemical treatments on the grain results in the formation of a byproduct, alloxan—a poison used in the medical research industry to induce diabetes in healthy mice. Alloxan causes diabetes by spinning up enormous amounts of free radicals in pancreatic beta cells, thus destroying them. Beta cells are the primary cell type in areas of your pancreas called islets of Langerhans, and they produce insulin; so if those are destroyed, you develop diabetes.

    Given the raging epidemic of diabetes and other chronic diseases in this country, it may be unwise to be complacent about a toxin such as this in your bread, even if it is present in small amounts...

    Why a High-Carb Diet Can be Disastrous to Your Health
    Overconsumption of carbs is the primary driving factor for insulin resistance and type 2 diabetes. Unfortunately, the dietary establishment has unwisely been extolling the virtues of carbohydrates while warning you to avoid fats. But anyone who bought into the high-carb, low-fat dietary recommendations has likely struggled with their weight and health, wondering what they're doing wrong…

    The truth of the matter is that a diet high in grain carbs (as opposed to vegetables) and low in fat may be dangerous to your health, and if you want to shed excess weight and improve your health, the converse diet is what you're looking for!

    Why are high-carb diets so bad?

    In a nutshell, overeating carbohydrate foods can prevent a higher percentage of fats from being used for energy, and lead to an increase in fat storage. It also raises your insulin levels, which in short order can cause insulin resistance, followed by diabetes. Insulin resistance is also at the heart of virtually every disease known to man.

    Contrary to popular belief, eating fat does NOT make you fat—carbohydrates, such as sugar and grains, do. Your body has a limited capacity to store excess carbohydrates, but it can easily convert those excess carbohydrates into excess body fat. Any carbohydrates not immediately used by your body are stored in the form of glycogen (a long string of glucose molecules linked together). Your body has two storage sites for glycogen: your liver and your muscles. Once the glycogen levels are filled in both your liver and muscles, excess carbohydrates are converted into fat and stored in your adipose, that is, fatty, tissue.

    So, although carbohydrates are fat-free, excess carbohydrates end up as excess fat.

    But that's not the worst of it. Any meal or snack high in carbohydrates will also generate a rapid rise in blood glucose. To adjust for this rapid rise, your pancreas secretes insulin into your bloodstream, which then lowers the levels of blood glucose. The problem is that insulin is essentially a storage hormone, evolved to put aside excess carbohydrate calories in the form of fat in case of future famine. So the insulin that's stimulated by excess carbohydrates aggressively promotes the accumulation of body fat!

    Too Much Wheat or Grain Converts Into Fat

    In other words, when you eat too much bread, pasta, and any other grain products, you're essentially sending a hormonal message, via insulin, to your body that says "store fat."

    Additionally, increased insulin levels also:

    •Make it virtually impossible for you to use your own stored body fat for energy
    •Suppress two important hormones: glucagon and growth hormone. Glucagon promotes the burning of fat and sugar. Growth hormone is used for muscle development and building new muscle mass.
    •Increases hunger: As blood sugar increases following a carbohydrate meal, insulin rises with the eventual result of lower blood sugar. This results in hunger, often only a couple of hours (or less) after the meal.
    So, all in all, the excess carbohydrates in your diet not only make you fat, they make sure you stay fat. Cravings, usually for sweets, are frequently part of this cycle, leading you to resort to snacking, often on more carbohydrates. Not eating can make you feel ravenous shaky, moody and ready to "crash." If the problem is chronic, you never get rid of that extra stored fat, and your energy and overall health is adversely affected.

    Below is a list of some of the most common complaints of people with insulin resistance (IR). Many of these symptoms may occur immediately following a meal of carbohydrates; others may be chronic:

    Fatigue. Some are tired just in the morning or afternoon; others are exhausted all day. Brain fogginess. The inability to concentrate is the most evident symptom. Loss of creativity, poor memory, failing or poor grades in school often accompany insulin resistance, as do various forms of "learning disabilities." Hypoglycemia. Feeling jittery, agitated and moody is common in IR, with an almost immediate relief once food is eaten. Dizziness is also common, as is the craving for sweets, chocolate or caffeine.
    Intestinal bloating. Most intestinal gas is produced from dietary carbohydrates. Sometimes the intestinal distress can become quite severe, resulting in a diagnosis of "colitis" or "ileitis." Sleepiness. Many people with IR get sleepy immediately after meals containing more than 20-30 percent carbohydrates. This is typically a pasta meal, or even a meat meal that includes bread or potatoes and a sweet dessert. Increased fat storage and weight. In many people, the most evident sign is a large abdomen, or belly fat.
    Increased triglycerides. High triglycerides in the blood are often seen in overweight persons. But even those who are not too fat may have stores of fat in their arteries as a result of IR. These triglycerides are the direct result of carbohydrates from the diet being converted by insulin. Increased blood pressure. It is well known that most people with hypertension have too much insulin and are IR. It is often possible to show a direct relationship between the level of insulin and the level of blood pressure: as insulin levels elevate, so does blood pressure. Depression. Carbohydrates are a natural "downer," and it's not uncommon to see many depressed persons also having IR. Carbohydrates do this by changing your brain chemistry—they increase serotonin, which produces a depressing or sleepy feeling. (This is a significant consideration for those trying to learn, whether at school, home or work.)

    Does this sound like you?

    One of the Fastest Ways to Dramatically Improve Your Health
    The best suggestion for anyone wanting to shed excess fat and improve health is to moderate and normalize your insulin response by limiting (ideally, eliminating) your intake of refined sugars and fructose, and limiting all other carbohydrate intake as much as possible. (Proteins and fats generally do not produce much insulin.)

    With the stress of insulin resistance eliminated, your body can finally be able to correct many of its own problems, and this is also why I keep reminding you that the underlying factor of most disease states that MUST be addressed is insulin resistance. Once you've normalized your insulin levels, your body actually has a phenomenal capacity for self-healing.

  29. #26 😀
  30. Jag bakar Marianns ljusa lchf-bröd och ett nötbröd och frökex. Alla tre varianterna innehåller ca 1 gram kolisar och nedåt.

    Recept på frökexen (1 gram kolisar per 10 gram, räcker med det för att bli nöjd)
    http://trillianshorna.blogspot.com/2011/06/supergoda-frokex.html

    Recept på Marianns ljusa lchf-bröd (mindre än 1 gram kolisar per skiva)
    http://trillianshorna.blogspot.com/2011/04/marianns-ljusa-lchf-brod.html

    Recept på nötbröd (mindre än 1 gram kolisar per skiva)
    http://trillianshorna.blogspot.com/2011/02/lchf-valnots-och-hasselnot...

  31. us
    Att käka LC-bröd måste väl vara ungefär som att röka lakritscigaretter 😉
  32. us
    #17 B-A
    Vad menas egentligen med glukostolerans? Vilka mekanismer döljer sig bakom det begreppet?

    Jag trodde att alla individer tar skada om mängden glukos i blodet hamnar utanför ett snävt område. Menar du verkligen att toleransgränserna påverkas av vad man äter?

  33. Stefan Lindberg
    Jag förstår inte alla som refererar till den och den undersökningen... För och/eller emot LCHF. Och med tanke på de raserade forskningsresultaten som grundade fettskräcken så har jag blivit kritisk till alla undersökningar som påstår det ena och det andra.

    Efter mitt första möte med kostdoktorns sida och lchf så har jag försökt läsa på allt jag kan om hur kroppen fungerar och bedöma lämpligheten i vad jag äter efter det och inte vad läkare, forskare eller farbror staten med SLV i frontlinjen säger eller påstår. Det jag kommer fram till är då att kolhydrater inte är det vi skall äta utan fett och kött. Kroppen fungerar bäst då, kan bara se på mig själv.

    Har i tidigare inlägg nämnt min läkare som blev orolig efter att jag levt strikt LCHF i ett par månader. Hon skickade mig genast på labb för att göra en totalkoll, hon förväntade sig katastrofala siffror... Vilket inte blev resultatet, tvärtom, mycket bra värden. Bättre än de genomsnitt som presenteras på labbpapperet (och vad är dessa gränsvärden baserade på...)

    Efter ett mycket längre läkarbesök än tänkt så var min läkare omvänd, trots att hon är av den gamla läkarstammen, 65+, men som någon sa, man måste se det med egna ögon. Hon såg framför sig eländiga blodvärden, blodtryck och annat. I verkligheten fick hon se kraftigt förbättrade värden och en person med stora positiva förändringar i kroppen. Hon förstod alla logiska förklaringar och kunde se resultatet därav.

  34. Stefano
    Någon kunnig som har en kommentar om CarbZones LCHF bröd?
    De kör inte med net carbs etc utan ingredienserna i sig har lite kolhydrater.
    Dock är man av naturen alltid lite skeptisk, tänkte faktiskt testa blodsockret en gång efter att ha ätit två skivor.
  35. Totto
    Trots att jag vet att många här inte alls vill äta spannmål av något slag vill jag slå ett slag för en egen mjölkvarn. Fördelen är att man kan använda helt andra spannmål än de som används till industrimjöl och butiksmjöl. Det ÄR stor skillnad. Enkorn, emmer och spelt har många skillnader mot det moderna vetet, det sista är inget jag betraktar som mat.

    En annan skillnad är att man får färskt mjöl. Det får man ALDRIG i butik. Ytterligare en fördel är att man kan mala lite grövre. Dessutom blir det gott.

    Mig bekanta diabetiker (som är dumma nog att äta bröd) säger att det är milsvid skillnad på det bröd jag bakar av mitt hemmalda mjöl på udda spannmålssorter jämfört med annat bröd när det kommer till deras blodsocker.

    Men vill man ha ett vitt, fluffigt bröd som har samma mouthfeel som industribröd, då ska man inte skaffa sig en hemmakvarn.

  36. CharlotteTheOriginal
    Någon som provat LCHF's butikens "bakerix" (tror jag att det hette)?
  37. Helena
    Jag skippar bröd helt och hållet, har inte ätit bröd på ett år snart, brödsuget är helt borta, innan jag började med lchf så levde jag på mackor. Men nu känns det som jag inte behöver det något mer.
  38. hellstream
    Finns ju bröd som ligger runt 30-35 % kolhydrater om man måste äta bröd.

    Men eftersom det talas om att man kan äta Finncrisp-bröd som väl ligger runt 70% men har en låg vikt så blir ju antalet gram rätt lågt i slutänden. Även riskakor hamnar på samma nivå.

    Mjukt bröd väger dock ofta rätt mycket, speciellt de med lägst kolhydratinnehåll som Willys pumpabröd. De är ju rätt kompakta.

  39. http://www.dn.no/dnaktiv/article2169729.ece

    Disse bør holde seg unna lavkarbo, artikel med svenske Andreas Eenfeldt, spesialist i allmennmedisin

  40. Zepp
    "mener kostholdsekspertene."!!!

    " Sportdrycker är inget för motionärer, slår fysiologiprofessorn Bengt Saltin fast. I synnerhet inte för den som vill bränna fett och gå ned i vikt.

    -Tillför du socker efter träningen så bryts fettförbränningen tvärt av. Det innebär att sportdryck efter ett träningspass tar bort effekten av passet. Och då kan man lika gärna stanna kvar i soffan"

    http://svt.se/2.22620/1.1549292/sportdryck_saboterar_traning?lid=puff...

  41. Nyfiken
    Tjenare.. har en brödälskare här hemma som jag skulle vilja testa detta på men av mitt googlande att döma så verkar kokosnötsmjölet svårt att få tag på. Finns det i vanliga butiker som maxi eller är det något som lättast beställs via nätet?
  42. Zepp
  43. Fia
    #35 Jodå, jag kommenterade apropå den sortens bröd i #18 som svar på #16.
    Det är inte blodsockersvaret som är problemen med den sorten så det har du nog inte så mycket för att testa.
  44. pg
    Jag gjorde igår sk. "adamsbröd" (www.adamsbrot.de), och det blev faktiskt gott. Lite svampigt (gummiaktigt), men betydligt bättre än allt annat jag ätit. Innehållet är enl. förpackningen: vetegluten, mandelmjöl, linfrön, solrosfrön, salt, kryddor.

    Visst borde adamsbrot vara ok ur lågkolhydratsynpunkt? Per hundra gram anges kolydratmängden till 1.9g.

  45. quinna
    Hallo i sommarvärmen!

    Tänk vad man blir lurad av fabrikanter som vill sälja.

    Vi `2 QUINNO´ kommer i höst börja blogga om hur man på ett LCHF sätt kan:

    Baka gott LCHF bröd med kokosmjöl,nötter och frön.

    Mjölksyra grönsaker på ett lätt sätt, kolhydraterna blir då ca. 1,1 per 100 gram plus att man får i sig supernyttiga mjölksyrebakterien.

    Recept på LCHF grönsaksrätter med både överjord och underjord grönsaker.

    Vi tror att det behövs ett GRÖNT tänkande inom LCHF om det skall bli en livsstil för många och inte bara en diet.

    Maten skall vara god LCHF full av nyttigheter 😉

  46. Quinna #46. Lycka till med det kommande bloggandet, kul att vi blir fler som förespråkar grönt som en del av LCHF. Lever så som du beskriver sen över 2 år och mår fantastiskt gott 🙂

    Mjölksyrning har jag inte provat på själv, blir spännande med ert recept.
    Äter mycket Tursu, Turkiska mjölksyrade grönsaker, på vintrarna i Alanya. Suveränt gott tillbehör till hamburgare.

  47. Bo
    Ann-Marie #28
    Tack för det intressanta inlägget, fler och fler amerikanska läkare upptäcker LCHF tydligen.
  48. Ulrika
    Det här tycker jag sammanfattar problematiken på ett utmärkt sätt, kopierat från #28:

    "So, although carbohydrates are fat-free, excess carbohydrates end up as excess fat."

    Det här förklarar varför Viktväktarna aldrig funkat för mig, trots en massa fettfri, kolhydratrik mat som pasta, ris, potatis och fettfria såser och dressingar. Men när jag började viktväkta, i början av 90-talet, var det ingen människa som var inne på att kolhydrater faktiskt kunde omvandlas till fett...! När jag klagade på att kostprogrammet inte funkade fick jag svar som "Du måste fuska och äta mer än du tror" eller "Du måste motionera mer".

  49. Sandra
    Jag bakar bröd med pofiber och fiberhusk. Pofiber innehåller 12 g kh/100 g men för 6 stora bröd/9 mindre bröd använder man 2,5 dl så slutliga mängden kolhydrater från pofibern i varje bröd är under 1 kolhydrat. Och brödet blir verkligen som ett vanligt bröd! Recept hittar man om man googlar pofiber+bröd+lchf. Prova! Även min ickeLchf-ätande familj och mina vänner tycker om brödet. 🙂
  50. Jef fant i høst div. oppskrifter på lavkarbobrød på lavkarbo.no, og eksperimenterte meg fram til min egen variant. Laget en illustrert oppskrift som du kan laste ned her: http://www.bjonefoto.no/Privat/2010-11-22_Arnsteins_lavkarbobroed_og_...
  51. Bo
    Ulrika,
    Ja ViktVäktarna är onödigt självplågeri och det lustiga är att man kan gå ner i fettvikt på flera kalorier än man går upp på. bara minimera socker och stärkelse. Räknat kalorierna i hög samt låg kolhydratfaser jag haft, stämmer klockrent varje gång.
    Om jag äter:

    - 60 E% kolhydrater 2000 Kcal = går upp.
    - 5-10 E% kolhydrater 2500 Kcal = går ner.

    Kanske inte stämmer på alla men på mej är detta ett faktum.
    Tack alla LCHF-förespråkare för att ni visade vägen.

  52. Michaela
    Jag hoppas att någon här kan besvara min fråga:

    Tills för ett par år sedan kunde jag alltid gå ner i vikt tämligen lätt och snabbt genom att bara äta frukt efter kl 18 på kvällen. Om jag åt en fruktsallad det sista jag gjorde på kvällen kunde jag lätt gå ned 4-5 kg på en månad, och jag har heller inget minne av att jag var hungrig under tiden.

    Nu har försökt mig på samma gamla knep för att gå ner några kilon, och döm om min förvåning när jag plötsligt 1. blir vrålhungrig och t o m måste gå upp mitt i natten för att äta och 2. inte går ner i vikt som jag brukade.

    Är det möjligt att utveckla insulinresistens genom att äta mycket frukt? Jag är 40 år och fullt frisk såvitt jag vet (ingen diabetes), förutom ca 10 kilos övervikt som sitter som berget. Jag har viktväktat av och till i 10 år och även varit med i Aftonbladets viktklubb. Jag gick ned rätt mycket men upp allt igen och lite till.

  53. svantemattips
    Sommar lchf 🙂

    Glöm allt mjöl bröd kakor. med lchf struntar man i allt gammalt, men det tar ett tag att inte bli sugen på bröd osv, inte så intressant att hitta substitut, utan vi ska skapa nya maträtter ett nytt sätt att äta....
    vi ska tänka lite nytt inga sötningsmedel osv gott till kaffet kan vara några soltorkade hallon, kan köras i ung i 50 grader i någon timma.

    Svante

  54. Hej,

    jo man får verkligen vara med när man är ute och handlar men som tur är så lärde man sig i skolan att vara skeptisk mot allt som låter för bra för att vara sant.

    Här kommer två recept jag använder när jag ska baka. De är självklart inte helt kolhydratfria men de ger inget sötsug för dem som är känsliga för insulinpåslag. Testa dem gärna!

    http://137kg.blogspot.com/2011/01/jag-glomde-visst-lchf-brodreceptet....
    http://137kg.blogspot.com/2011/02/supergott-brod-som-ar-sa-riktigt-de...

  55. PPersson
    De som är pålästa går inte på sådana bluffprodukter, så de kommer att försvinna av sig själv. Under tiden så börjar "vanliga" människor undra vad lchf är och varför man ska undvika kolhydrater när fler och fler produkter är märkta på det här sättet. Det kan leda till att de också blir pålästa om de blir nyfikna nog. Det enda bluffprodukterna är bra på är att väcka nyfikenhet, om man har tur.
  56. NillaK
    Fick ett tips av en väninna och köpte ett "lågkolhydratbröd" härom dagen men det hamnade i frysen. Törs inte väcka
    sockersuget igen, det blir ett rent helvete i kroppen om jag börjar med kolisar igen. Det är så enkelt att bara tänka "kolhydratfritt" och jag mår så mycket bättre. Inga novalucol, huvudvärken är borta, jag är pigg och har börjat motionera igen, hjärtat slår så lugnt trots halvering av mina zeloken. Jag kastar brödet i komposten, så enkelt blir det. 🙂
  57. christina johansson
    Har testat mitt blodsocker före och en timma efter frukost som bestod av: Två skivor av CarbZones lowcarbbröd som jag tycker påminner om "vanligt bröd" med smör och ost och en stor kopp kaffe. Det ska enligt deras hemsida innehålla 11% kolhydrater. Före visar mätaren på 5,5 (fastesocker) och en timma efter 7.2. Har också tagit en metformin 500g till frukost. Ska tilläggas att dessa brödskivor är små.
  58. Null
    Bakar man sitt bröd själv vilket är superenkelt, kan man själv bestämma innehållet..

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg