”Looks Like The Medical Establishment Was Wrong About Fat”

Är naturligt fett farligt? Knappast. Här är ytterligare en fin artikel om vetenskapens pågående omsvängning i synen på fett och kolhydrater:

Business Insider: Looks Like The Medical Establishment Was Wrong About Fat

Den nya koststudien de skriver om är denna.

Mer

Ny stor studie: Lågkolhydratkost återigen bäst för både vikt och hälsovärden!

DN: Att minska på fett ”har inget vetenskapligt stöd”

Ett av världens största träningsföretag: Ät smör, det är bra för dig!

TIME: Ät smör. Forskare kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

 

12 kommentarer

  1. Lasse1
  2. Hjopek
    Jag blev tvungen att gå till kylskåpet och ta mig en ordentlig klick smör när jag såg bilden...
    Farligt, farligt...;D
    Svar: #4
  3. Emma
    Bra artikel! Lättläst och tydlig. Tror många "fett är farligt-troende" personer kan ta till sig artikeln utan att känna sig nedtryckta eller så.
  4. Robert
    LOL! Samma här. Satt och arbetade vid datorn när jag gjorde ett kortare avbrott och tog mig en snabb titt på kostdoktorn.se. Skulle inte ha gjort det. Det slutade med att jag tog tre ostskivor med en klick Bregott i varje... som lite "mellanmål" på eftermiddagskvisten 😉
  5. I Like Neil Young
    Ord och inga visor...:)......säg inget till Paolo bara....
  6. Lasse1
    Livsmedelsverket håller med Ann F, det hade jag inte sett förut 🙂

    http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Debattartiklar/Vi-rekomm...

    Vilken seger för hälsan:)
    Vi är helt eniga med Ann Fernholm om att sötsaker inte hör hemma i skolan. Dit räknar vi både söta drycker som saft, måltidsdryck och läsk, samt bakverk, glass och godis. Här har de offentliga köken och skolpersonalen ett ansvar att stå emot önskemål och tjat från barnen. Vi ser att många förskolor och skolor har blivit bättre på att erbjuda nyttiga måltider i vardagen. De söta krämerna till mellanmål har till exempel bytts ut mot nyttigare alternativ, vilket är väldigt positivt. Men fortfarande förknippas ofta firande med sötsaker, vilket är helt onödigt. Det finns ingen anledning att låta skolans begränsade matbudget gå till bullar eller glass.

    Svar: #7
  7. Leopold Roos
    Samtidigt som de tror stenhårt på gröna nyckelhålet. Det går inte ihop.
    Svar: #9
  8. sven
    Lasse1 SLV håller med Ann Fernholm

    Snabbsök på SLVs hemsida om råd om mat i förskolan, sammanfattningspunkt 3.

    "
    'Servera bullar, kakor, glass och saft högst en gång per månad.'
    - Uppdaterad: 2013-08-30"
    http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maltider-i-vard-skola-omso...

    Fritt fram för bull/glass/sötsaks kalas "högst" en gång i månaden alltså, det blir 12 kalas på ett år det plus kalasen hemma 🙂 De får nog sanera råden på hemsidan innan de kan påstå som debattskribenten påstår.

    "Vi är helt eniga med Ann Fernholm om att sötsaker inte hör hemma i skolan. Dit räknar vi både söta drycker som saft, måltidsdryck och läsk, samt bakverk, glass och godis. Här har de offentliga köken och skolpersonalen ett ansvar att stå emot önskemål och tjat från barnen."

    Om ovanstående blir SLVs "nya" riktlinjer är ju allt gott och väl 🙂

  9. Lasse1
    Samtidigt som de tror stenhårt på gröna nyckelhålet. Det går inte ihop.

    Jag vet, att erkänna att man har fel sitter långt inne, dock är det bra att få bort lite skit ifrån skolan 🙂
    Nu måste de bara komma till insikt att det finns så kallad "Mat" med sämre kvaliteer än godis, så om ytterliggare 5-10 år är vi nog där 🙂

  10. Lasse1
    Eller framför allt att det finns mat med bättre egenskaper.
  11. Johnu
  12. Henrik
    Roligt de intervjuvar Jeff Volek. En styrkelyftare som forskar om lågkolhydratkost. Han tar i sin bok upp vikten av att inte får saltbrist(Natriumbrist), vilket leder till trötthet, och slöhet, för de som vid övergång till lågkolhydrat kost äter en lågsalt kost. Annika Dahlqvist rekomenderar en halvtesked i ett glas vatten på morgonen. Idrottande på LCHF bör vara uppmärksamma på risken
    för brist på natrium, eftersom det skadar träningen, och hälsan.
    På betalsidorna har kostdoktorn en intervju med Jeff Volek.

    Se: http://www.amazon.com/The-Art-Science-Carbohydrate-Performance/dp/098...

up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av