Livsmedelsverkets GD: Vi upplevs som ”för mossiga”

Generaldirektören, ur Mersmak

Generaldirektören, ur Mersmak

Livsmedelsverkets nya generaldirektör Stig Orustfjord intervjuas i COOPS medlemstidning Mersmak, och kommer med några fantastiska uttalanden. Som dessa:

…För det andra har kommersiella krafter som LCHF-rörelsen tagit över när det gäller hur man ska gå ner i vikt. Där har Livsmedelsverket upplevts som för mossiga och istället har vi fått de här kvasidebatterna.

Vad är det för fel på LCHF, att äta lite kolhydrater och mycket fett?

Kolhydraterna ska man hålla koll på, främst de snabba. Men forskningen är enig om att mättat fett, som grädde och smör i för stora doser, ökar riskerna för stroke och hjärtinfarkt. Nu har det kommit LCHF-förespråkare som hävdar annat, men bara för att det dyker upp någon som säger att jorden är platt så behöver det inte vara sant.

Hur ska man äta då om man vill gå ner i vikt?

– Ät inte mer än du gör av med och ät varierat. Så enkelt är det…

Men hur ska då Livsmedelsverket (som enligt dig upplevs som ”mossiga”) kunna ta över den här debatten?

– Vi ska bli mer aktiva och ge de bästa råden om hur man ska äta. Nu tar vi fram kroppsanpassade tallrikar, kostråd anpassade för personer som vill gå ner i vikt, för vegetarianer, vilket vi behöver bli fler av inte minst för miljön, och så vidare…

Kommentar

När Livsmedelsverkets råd idag anses mossiga så lär det knappast räcka med att ”bli mer aktiva” för att ändra den saken. Det som saknas är en uppdatering av kunskaperna.

Forskningen är knappast enig om att mättat fett är farligt längre. Det uttalandet hade möjligen kunnat passera på 80-talet, men idag är det ju rent pinsamt.

Att sen ge gamla klichéartade viktråd om att bara ”äta mindre” lär knappast hjälpa någon. Alla har redan hört det rådet 1000 gånger, vi behöver inget statligt verk som säger det igen. Problemet är att det rådet visats fungera dåligt, samt att det göder unkna fördomar mot den halva av Sveriges befolkning som har övervikt.

Kanske borde generaldirektören läsa på lite om vilka råd som visats fungera bäst. Exempelvis kan han läsa den svenska statliga expertutredning som nyligen kom fram till att råd om LCHF gav bättre vikt och bättre hälsovärden än Livsmedelverkets… mossiga… råd.

Mer

Läs tidningen Mersmak på nätet – artikeln börjar på sid 22

TIME: Ät smör. Forskare kallade fett för fienden. Varför de hade fel.

Lågkolhydratkost effektivast för viktnedgång, enligt svensk expertutredning!

 

 

 

56 kommentarer

Toppkommentarer

  1. Majoren
    Suck, med de föråldrade kunskaperna förstår jag att den nye GD:n klarade Livsmedelsverkets anställningsintervju med bravur!
    Svar: #24
    Läs vidare →
  2. Stefan*
    Jag fick också COOPs medlemstidning och igår skrev jag följande på facebook (vi som vill avveckla SLV):

    Jag fick idag medlemstidningen Mer Smak från COOP. I den fanns en intervju med Stig Orustfjord, generaldirektör för SLV. Jag var tvungen att skriva av mig lite. Här kommer ett lååångt inlägg. Sorry!

    I tidningen Mer Smak, COOPs medlemstidning, berättar SLVs generaldirektör Stig Orustfjord om sitt förhållande till mat och ”matdebatten”. Stig tycker att matdebatten är ”alldeles skruvad”.

    Han säger: ”För det första är många rädda för saker som inte är farliga, som gifter som sitter i bananskalet – som man ändå inte äter – och för E-nummer”. Det låter ju ändå som ganska ok påpekanden som jag också till stor del kan hålla med om (även om stora mängder gift i bananskalet skvallrar om att det inte är p.k. ekologiska bananer han menar). Stig glömde dock rädslan för det mättade fettet, vilken ju också saknar grund. Det kanske hänger samman med att han själv fortfarande tror att mättat fett är farligt? Han fortsätter sedan med att säkert peka ut salt, socker och alkohol som ”de tre farligaste(!) sakerna”. Bra träffprocent här! Två rätt av tre är ju inte så illa. Socker och alkohol ska vi hålla ner på. Felet är att påståendet om saltets farlighet inte har någon solid vetenskaplig grund att stå på. Återkommer till detta.

    För det andra, säger Stig, ”har kommersiella (???) krafter som LCHF-rörelsen tagit över när det gäller hur man ska(!) (varför inte ”kan”?) gå ned i vikt. Där har SLV upplevts som mossiga och istället har vi fått de här kvasidebatterna”.

    Kvasidebatterna? Han menar tydligen debatten/-erna där SLV så totalt missuppfattat hur kroppens biokemi fungerar och vilken typ av kosthållning som verkligen fungerar som varaktigt viktnormaliserande… ”Kvasidebatt” var ordet.

    På frågan om vad det är för fel på LCHF svarar generaldirektör Orustfjord: ”Kolhydraterna ska man hålla koll på, särskilt de snabba. Men (håll i er!) forskningen är enig om att mättat fett, som grädde och smör i stora doser, ökar riskerna för stroke och hjärtinfarkt”. Vi har alltså en generaldirektör för SLV som fortfarande på allvar tror att mättat fett är farligt…trots att vetenskapligt stöd för detta är minst sagt bräckligt, enligt SBUs rapport samt flera stora erkända metastudier/sammanställningar av den tillgängliga moderna forskningen på området? Man kliar sig lite i huvudet. Är det sant? Kan man verkligen bli generaldirektör för Livsmedelsverket och samtidigt så totalt sakna vetenskaplig integritet, vetenskaplig mognad och nyfikenhet? Japp, tydligen..och det kommer mera.

    Stickan fortsätter såhär: ”Nu har det kommit LCHF-förespråkare som hävdar annat, men bara för det dyker upp någon som säger att jorden är platt så behöver det inte vara sant”. Alltså, stopp och belägg! Stig Orustfjord är GENERALDIREKTÖR…för SLV! Jag ramlar baklänges! Uppfattningen (faktumet) att mättat fett inte är farligt är alltså att jämställa med uppfattningen att jorden är platt?

    Reportern Magda Gads nästa fråga är, ”Hur ska man äta då, om man vill gå ned i vikt?” Vår välmenande och pålästa generaldirektör svarar: ”Ät inte mer än du gör av med och ät varierat. Så enkelt är det.” Begrepp som ”pekoral” och ”plattityd” dyker upp i mitt huvud. Kan man välja att ens skattekronor inte ska gå till Livsmedelsverket, så vill jag gärna utnyttja den möjligheten. Stig Orustfjords svar var så dumt att jag troligtvis för all framtid tappat all respekt för honom. I två korta illa genomtänkta meningar ger han alla fetmasjuka, överviktiga och metabolt sjuka en rejäl smäll på käften. De är helt enkelt glupska och lata och får skylla sig själva.

    Orustfjord fortsätter sedan med att berätta hur man ska kunna ta över den här debatten. SLV ska bli mer aktiva och ge de bästa råden om hur man ska äta. Japp, nu har det blivit en tävling. Bästa råden ska komma från SLV. Det kan kanske bli så, men då får SLV börja propagera för lågkolhydratkost med mera fett, för det har visat sig gång på gång, i studie efter studie av bästa kvalitet, vara det som funkar varaktigt.

    Kroppsanpassade tallrikar ska tas fram, kostråd anpassas, även för vegetarianer, vilka Orustfjord tycker vi behöver fler av…för miljöns skull…och så vidare. Hmmm…väntade bara på att antiköttpropagandan också skulle sippra ut ur generaldirektörens matintag/mun. Jätteodlingar av spannmål, frukt och grönsaker är tydligen mer miljövänligt än köttdjur som betar på en gräsäng och på så sätt producerar mjölk och kött? Stig har mycket att lära när det gäller hur livsmedel produceras/kan produceras och vilka livsmedel som är mest närings- och energitäta. Ett tips, det är inte spannmålsprodukter och/eller frukt.

    När reportern upplyser Stig O om den senaste rapporten om att salt inte är så farligt som man trott, och om detta kommer att leda till ändrade saltrekommendationer, svarar han att ”det finns tusen rapporter om saltets farlighet, och nu kom en rapport om att saltet inte är farligt. Det är klart att vi ska titta på den, men det skulle förvåna mig om den stämmer”.

    Än en gång tvivlar generaldirektören på vetenskapen eftersom den inte rimmar med hans egna fördomar.

    Pust och suck! Är det någon som undrar om rekryteringen till SLV sker selektivt? Inte jag. Det måste vara så. Att bland så många begåvade högutbildade sökanden som borde stå i kö hitta ett så klockrent stjärnskott som Orustfjord (m.fl. i organisationen), är ren otur eller en mycket medveten selektering.

    Svar: #13, #47
    Läs vidare →

Alla kommentarer

  1. LenaA
    Rent pinsamt var ordet!
  2. Tuva
    På tal om vegetarianer:
    "For the experiment, researchers monitored 443 meat-eaters and 31 vegetarians and vegans between 2009 and 2013, initially assuming that the vegetarians’ sperm would be healthier, and a contributing factor to the longevity of their offspring.

    But the results, to be published in Fertility and Sterility journal on Wednesday, came as a surprise.

    “We found that diet does significantly affect sperm quality. Vegetarian and vegan diets were associated with much lower sperm counts than omnivorous diets,” said lead study author Eliza Orzylowska. “Although these people are not infertile, it is likely to play a factor in conception, particularly for couples who are trying to conceive naturally, the old-fashioned way.” "
    http://rt.com/news/197896-vegetarians-sperm-quality-research/

    Nota bene: det är en amerikansk undersökning på västerländska vegetarianer med sitt överflöd av processad, djurfri, skitmat och sojaprodukter som INTE framställts enligt traditioner i traditionellt vegetariska (helt eller till stor del, delar av Kina och Indien, t.ex.)
    Misstänker att det ser lite annorlunda ut om den vegetariska kosthållningen hade sina rötter i vegetariska traditioner med fermentering o.s.v. och inte sojaburgare...

  3. Stefan*
    Jag fick också COOPs medlemstidning och igår skrev jag följande på facebook (vi som vill avveckla SLV):

    Jag fick idag medlemstidningen Mer Smak från COOP. I den fanns en intervju med Stig Orustfjord, generaldirektör för SLV. Jag var tvungen att skriva av mig lite. Här kommer ett lååångt inlägg. Sorry!

    I tidningen Mer Smak, COOPs medlemstidning, berättar SLVs generaldirektör Stig Orustfjord om sitt förhållande till mat och ”matdebatten”. Stig tycker att matdebatten är ”alldeles skruvad”.

    Han säger: ”För det första är många rädda för saker som inte är farliga, som gifter som sitter i bananskalet – som man ändå inte äter – och för E-nummer”. Det låter ju ändå som ganska ok påpekanden som jag också till stor del kan hålla med om (även om stora mängder gift i bananskalet skvallrar om att det inte är p.k. ekologiska bananer han menar). Stig glömde dock rädslan för det mättade fettet, vilken ju också saknar grund. Det kanske hänger samman med att han själv fortfarande tror att mättat fett är farligt? Han fortsätter sedan med att säkert peka ut salt, socker och alkohol som ”de tre farligaste(!) sakerna”. Bra träffprocent här! Två rätt av tre är ju inte så illa. Socker och alkohol ska vi hålla ner på. Felet är att påståendet om saltets farlighet inte har någon solid vetenskaplig grund att stå på. Återkommer till detta.

    För det andra, säger Stig, ”har kommersiella (???) krafter som LCHF-rörelsen tagit över när det gäller hur man ska(!) (varför inte ”kan”?) gå ned i vikt. Där har SLV upplevts som mossiga och istället har vi fått de här kvasidebatterna”.

    Kvasidebatterna? Han menar tydligen debatten/-erna där SLV så totalt missuppfattat hur kroppens biokemi fungerar och vilken typ av kosthållning som verkligen fungerar som varaktigt viktnormaliserande… ”Kvasidebatt” var ordet.

    På frågan om vad det är för fel på LCHF svarar generaldirektör Orustfjord: ”Kolhydraterna ska man hålla koll på, särskilt de snabba. Men (håll i er!) forskningen är enig om att mättat fett, som grädde och smör i stora doser, ökar riskerna för stroke och hjärtinfarkt”. Vi har alltså en generaldirektör för SLV som fortfarande på allvar tror att mättat fett är farligt…trots att vetenskapligt stöd för detta är minst sagt bräckligt, enligt SBUs rapport samt flera stora erkända metastudier/sammanställningar av den tillgängliga moderna forskningen på området? Man kliar sig lite i huvudet. Är det sant? Kan man verkligen bli generaldirektör för Livsmedelsverket och samtidigt så totalt sakna vetenskaplig integritet, vetenskaplig mognad och nyfikenhet? Japp, tydligen..och det kommer mera.

    Stickan fortsätter såhär: ”Nu har det kommit LCHF-förespråkare som hävdar annat, men bara för det dyker upp någon som säger att jorden är platt så behöver det inte vara sant”. Alltså, stopp och belägg! Stig Orustfjord är GENERALDIREKTÖR…för SLV! Jag ramlar baklänges! Uppfattningen (faktumet) att mättat fett inte är farligt är alltså att jämställa med uppfattningen att jorden är platt?

    Reportern Magda Gads nästa fråga är, ”Hur ska man äta då, om man vill gå ned i vikt?” Vår välmenande och pålästa generaldirektör svarar: ”Ät inte mer än du gör av med och ät varierat. Så enkelt är det.” Begrepp som ”pekoral” och ”plattityd” dyker upp i mitt huvud. Kan man välja att ens skattekronor inte ska gå till Livsmedelsverket, så vill jag gärna utnyttja den möjligheten. Stig Orustfjords svar var så dumt att jag troligtvis för all framtid tappat all respekt för honom. I två korta illa genomtänkta meningar ger han alla fetmasjuka, överviktiga och metabolt sjuka en rejäl smäll på käften. De är helt enkelt glupska och lata och får skylla sig själva.

    Orustfjord fortsätter sedan med att berätta hur man ska kunna ta över den här debatten. SLV ska bli mer aktiva och ge de bästa råden om hur man ska äta. Japp, nu har det blivit en tävling. Bästa råden ska komma från SLV. Det kan kanske bli så, men då får SLV börja propagera för lågkolhydratkost med mera fett, för det har visat sig gång på gång, i studie efter studie av bästa kvalitet, vara det som funkar varaktigt.

    Kroppsanpassade tallrikar ska tas fram, kostråd anpassas, även för vegetarianer, vilka Orustfjord tycker vi behöver fler av…för miljöns skull…och så vidare. Hmmm…väntade bara på att antiköttpropagandan också skulle sippra ut ur generaldirektörens matintag/mun. Jätteodlingar av spannmål, frukt och grönsaker är tydligen mer miljövänligt än köttdjur som betar på en gräsäng och på så sätt producerar mjölk och kött? Stig har mycket att lära när det gäller hur livsmedel produceras/kan produceras och vilka livsmedel som är mest närings- och energitäta. Ett tips, det är inte spannmålsprodukter och/eller frukt.

    När reportern upplyser Stig O om den senaste rapporten om att salt inte är så farligt som man trott, och om detta kommer att leda till ändrade saltrekommendationer, svarar han att ”det finns tusen rapporter om saltets farlighet, och nu kom en rapport om att saltet inte är farligt. Det är klart att vi ska titta på den, men det skulle förvåna mig om den stämmer”.

    Än en gång tvivlar generaldirektören på vetenskapen eftersom den inte rimmar med hans egna fördomar.

    Pust och suck! Är det någon som undrar om rekryteringen till SLV sker selektivt? Inte jag. Det måste vara så. Att bland så många begåvade högutbildade sökanden som borde stå i kö hitta ett så klockrent stjärnskott som Orustfjord (m.fl. i organisationen), är ren otur eller en mycket medveten selektering.

    Svar: #13, #47
  4. Bosse
    Jisses
  5. Tommy Carlsson
    Suck, Läste smörjan igår och tänkte, herre gud jag orkar inte med detta. Han är som sägs ovan "pinsam" Mig kan nämligen ingen GD ändra på.
    Nej det ska va fett!
    Hälsningar LCHF-facisten.
  6. Majoren
    Suck, med de föråldrade kunskaperna förstår jag att den nye GD:n klarade Livsmedelsverkets anställningsintervju med bravur!
    Svar: #24
  7. Frida D
    "vegetarianer, vilket vi behöver bli fler av"

    LOL som F@#

    1:a april ligger numera i slutet av oktober, tydligen.

  8. Frida D
    "– Ät inte mer än du gör av med och ät varierat. Så enkelt är det…"

    Om det är så enkelt - VARFÖR är då halva befolkningen överviktig, tro?

  9. Frida D
    "kroppsanpassade tallrikar"

    0_o

  10. Tina Jordensjö
    Han kanske tycker att jag ska äta mig sjuk igen... att jag ska få tillbaka min ledvärk, min reumatiska sjukdom i ryggen, att jag måste få flera förkylningar, insjukna i influensa, belasta sjukvården med diverse sjukdomar etc... Han kanske är lierad med läkemedelsindustrin. Något måste det ju vara, eller hur? Nu vet jag aha... vi ska dö tidigare så att vi sparar in på pensionerna så att de inte behöver betalas ut... hmmmmm
  11. Frida D
    Varför ska ens SLV ta fram "kostråd anpassade för personer som vill gå ner i vikt" när det är så enkelt som att "inte äta mer än du gör av med och ät varierat"?

    Det måste vara ordet "varierat" som är magiskt...

  12. Lena
    Det sorgliga är att ingen längre vet om
    Jorden är rund eller platt.
    Eller rent av fyrkantig.
    Svar: #45
  13. Göran
    Stefan, tror du att jobbet som generaldirektör i vilken myndighet det är gäller fås på kompetens? Det är poster de får för att de har slickat politiker i på visst onämnbart område.

    Den som anser att jag har fel nämn då gärna någon generaldirektör som har lyckats med sitt jobb. Livsmedelsverket kommer aldrig att lyckas med bra råd. Dess ickeexistens är bästa rådet.

    Svar: #17
  14. Gunnar Lkpg
    Och så detta att fler måste bli vegetarianer! Men jag är inte skapt för att vara vegan.

    Här kommer en länk på ett par bilder som jämför två kända kvinnor +50. En känd vegetarian (observera den torra papplika huden) och en som lever på kött, fett och desserter.

    https://www.google.se/search?q=juliette+mckeith&biw=1440&bi...

  15. Gunnar Lkpg
    Vissa känner inga begränsningar alls. Han är superbyråkratstreber. Han saknar som jag förstår helt utbildning inom medicin, kost, hälsa eller något sådant. Men efter några dagar som GD så börjar han att ge kostrekommendationer!

    Från Wikipedia
    Stig Orustfjord, född 1959, är en svensk ämbetsman och statlig utredare, som sedan 1 maj 2010 var överdirektör och generaldirektörens ställföreträdare vid Försäkringskassan.[1][2] Mellan 2008 och 2010 var han länsöverdirektör vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Stig Orustfjord har tidigare bland annat arbetat som försäkringsdirektör vid Försäkringskassan och Riksförsäkringsverket samt varit chef för äldre- och handikappomsorgen i Stockholms stad.

    Stig Orustfjord har genomfört två utredningar på uppdrag av regeringen; 2010 utredde han på uppdrag av Utbildningsdepartement hur återbetalningen av studieskulder ska kunna förbättras.[3] och 2013 utredde han en nationell förskolegaranti.

  16. BJA
    Kommersiella krafter?
    Det borde generaldirektören specificera!
    Är det Arlas smöravdelning eller ekologiska äggproducenter som avses? Eller Superkapitalisten Eenfelt?
    Ja det är ruskigt vad man kan sko sig på LCHF!
  17. Stefan*
    Nej, Göran, som jag skrev..."mycket medveten selektering". Det hade varit politiskt omöjligt att ha någon med riktig kunskap i den positionen. Verket är så intimt förknippat med svensk livsmedelsproduktion, och skulle man välja GD med integritet och kunskap i biokemi som vill bannlysa socker och spannmål, skulle man dra undan mattan för en stor del av den växtodlande delen av jordbruksföretagen...och det vågar man inte...
  18. Jaa menee
    Nu har vi tydligen fått en ny "Rössner" i Livsmedelsverket.
    "Men hur ska då Livsmedelsverket (som enligt dig upplevs som ”mossiga”) kunna ta över den här debatten?"
    Ja inte verkar det som att den nya GD kommer att kämpa mot mossigheten.

    Stig Orustfjord ger än käftsmäll mot alla som genom att äta tvärsemot SLV:s kostråd och därigenom fått ett nytt friskt liv med mindre lidande från sina folksjukdomar.
    Ynkligt och beklagande är milt uttryckt, enligt mitt förmenande.
    Var hittar SLV alla medarbetare som tror att mättat fett är av ondo?

  19. Stina
    Ja, suck, vad ska man säga...
    I morse hamnade jag av en slump bredvid en nutrionist, som forskade i näringslära, vid ett hotellfrukostbord.
    När en av mina vänner började fråga mig om mitt LCHF-val av frukost(bacon, ägg, paprika, gurka, tomat och en ostbit) och jag svarade: jag fungerar jättebra på den här kosten, har gått ner 20kg och lyckats hålla min vikt i ca 7år. Jag är aldrig vrålhungrig och kan äta hur mycket jag vill av LCHF maten!
    Då utbrast nutrionisten, (som jag inte känner): Ooooh, my god! Say no more! Lchf!!! Tillåt mig gapskratta! En kalori är en kalori, du kan INTE äta hur mycket du vill! Och sen började hon föreläsa för mig om kalorier och energier ut och in och bla bla bla.
    Jag fick slut på diskussionen till slut genom att säga: jag är så innerligt TRÖTT på att behöva försvara mitt val av mat jämt och ständigt! Det fungerar för mig, jag mår bra!
    Jag bara undrar, hur kan man forska i detta och ändå missa förträffligheten med LCHF?
    Svar: #22
  20. I Like Neil Young
    Hey Stoopid - var ett album som Alice Cooper släppte 1991.....;)
  21. Robert
    Den här Stig Orustfjord är han på riktigt eller? När Rössner äntligen lugnat ner sig lite, ja, då står nästa clown på tur... man blir så trött. När blev LCHF en "kommersiell kraft"??? Det är ju för fasen en gräsrotsrörelse! Kan inte nån vänlig själ trycka in en sirapssötad Skogaholmslimpa i munnen på karln så vi slipper höra hans ignoranta och fullständigt idiotiska uttalanden?
  22. Gunnar Lkpg
    En kalori är en kalori, kalorier in och kalorier ut. Man måste äta mindre än man gör av med osv. Det värsta är att det ligger en hel del sanning i det. Men det är nästan omöjligt att äta mindre, om man inte äter LCHF. Du kan inte äta hur mycket som helst. Men du kan äta hur mycket du vill, och du vill inte äta för mycket när du äter LCHF.

    Rössner har rätt, man kan gå ner i vikt på geléhallon. Vad han inte säger är att det är ett helvete!

    Svar: #25, #34
  23. Henrik
    Kanske den nya regeringen kan göra Orustfjord till ambassdör i yttre Mongoliet. Han verkar ha de rätta kvalifikationerna.

    Se: http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2010/09/mot-stig-orustfjord-st...

  24. Thomas H
    Mycket bra skrivet, Majoren! Men ändå, är man ute efter en GD som skall föra "verket framåt" så hade egentligen andra kvalifikationer krävts, men så var nog inte fallet! Tydligen har karln sin bokhylla fylld med Rössnerböcker som inte längre är "up to date"!!!!! 🙂
  25. Stefan*
    Skulle precis också kommentera nutritionistens okunniga uttalande, men du skrev det så bra att jag låter bli 🙂
  26. Frida D
    Bär han en äggostform som gloria?
    😉
  27. bitteusa
    Jag var kurskamrat med Stig på Socialhögskolan i Stockholm i början av 80-talet. Jag minns honom som en smart, trevlig kille som då hette Stig Johansson och kom från Orust. Efter ett sommaruppehåll kom han tillbaka som Stig Orustfjord och det väckte mycket munterhet i klassen. Inte för att detta har något med hans ganska korkade uttalande om nutrition att göra. Vi lärde oss mycket på Sopis, men absolut inget om vad vi bör äta så jag har ingen aning om varifrån han fått sina kvalifikationer för att vara GD för SLV. Men det kanske inte behövs några!
    Svar: #28, #44
  28. Gunnar Lkpg
    Ja, faktum är att han kanske har utmärkta egenskaper för att vara GD. Han kanske är en bra ledare som kan sätta upp mål för verksamheten och leda verket framåt. Men när journalister frågar honom om kostråd borde han ha förstånd och tacka nej till att svara och referera till de som är kunniga på sådant.
  29. Bosse
    Kan ingen anmäla Stig Orust. en chef för ett statligt verk måste väl hålla sig till sanningen!
  30. Björn
    Ni som vill fortsätta förundras och imponeras av denne mans fantastiska kunskaper i kost kan njuta av denna matdebatt mellan Jonas Colting och Stig Orustfjord. Enjoy! http://youtu.be/X5c-QP-XAX8
  31. Funderaren
    Så länge chefen vägrar titta ut genom fönstret kommer han aldrig få reda på om jorden är rund eller platt.
    Svar: #36
  32. hejafbk
    "– Ät inte mer än du gör av med och ät varierat. Så enkelt är det…"
    ja det är det jag gör - annars hade jag väl inte gått ner mina överflödskilon jag hade 🙂
    Men jag äter inte kolhydrater i form av mjöl, mat med tillsatt socker - i alla olika varianter som finns. Jag använder smör i maten men inte margarin, raps eller olivolja använder jag också,
    Sen är det mer än vikten som ändrats till att bli normalviktig. Bättre hårkvalitet, slutat med blodtrycksmedicin, slutat med salvor med innehåll av kortison för mina numera frånvarande eksem, mm mm.
    Vi uppmanas att äta bra och varierat - det tycker jag att jag gör.
    Skall jag äta som livsmedelsverket tycker och få tillbaka de problem jag hade?
    Nej tack
  33. Snusmumrik
    Om man vill vara snäll så visar Stig prov på att ha glömt ta sina D vitaminer och fått ett rejält hjärnsläpp.
  34. Maria
    En kalori är en kalori, kalorier in och kalorier ut. Man måste äta mindre än man gör av med osv. Det värsta är att det ligger en hel del sanning i det.
    ...

    Men är en kalori en kalori?? Jag har läst Matrevolutionen och Ett sötare blod och tror nu att det funkar så här: jag äter fett, jag avstår från kolhydrater och undviker insulinutsöndring. Utan insulin så får inte fettcellerna order att växa, för det är ju det som är en av tillväxthormonet insulins funktioner - att berordra fettcellerna att växa. Det betyder att det jag äter INTE används till att bygga fett. Så om jag äter mer än jag behöver så bygger jag ändå inte fett. Vi är lite olika, kanske blir somliga varmare, men troligen följer kalorierna med ut. Eller hur? En kalori är inte en kalori för en LCHF-are 🙂

    Svar: #35, #38
  35. Johan
    Ja, man hör ofta detta försök att tillämpa energiprincipen på kroppens förbränning och metabolism rakt av. Rent fysiskt måste ju iofs en energienhet ta vägen någonstans, men grejen är ju att "kalorier in" (i munnen) inte är lika med att all denna energi direkt tas upp av kroppen + överskottet direkt lagras som fett. En av aspekterna är att det går åt en större andel för att förbränna fett än t ex raffinerat socker som direkt tas upp som energi. Dessutom att kroppen inte behandlar energiöverskottet likadant (beroende av insulinpåslaget etc).

    Lite krasst skulle man lika gärna kunna räkna kalorier "in" från maten i kundvagnen i affären, och bortse från att en del av grönsakerna kommer kastas, fett smälta och hällas bort etc...

  36. JohanKarl
    Om han bara tittar ut genom fönstret där han är så kommer han ändå aldrig förstå om jorden är nåt annat än platt.
  37. Anne
    "men bara för att det dyker upp någon som säger att jorden är platt så behöver det inte vara sant."
    Fast i mina ögon är Livsmedelsverket som vidhåller att jorden är platt och inte rund.
  38. Walter
    Exakt detta är problemet med att Eenfeldt och Fernholm ibland inte är tillräckligt tydliga med att ingen vet de exakta mekanismerna bakom varför LCHF fungerar för så många. Du har helt enkelt blivit lurad att tro att Du borde förstå mekanismen bakom. Men det gör INGEN.
    Jag tycker det faktum att LCHF fungerar för så många är fantastiskt. Men det behövs mycket forskning innan vi förstår varför. Detta borde alla inom nutrition vara tydliga med.
  39. Anders Svensson
    Livsmedelsverket har ju så många andra, viktiga uppgifter, i och för Sverige och Sveriges folk. Bör svenska folket bedöma Livsmedelsverkets generella kompetens och omdöme, efter den del av verksamheten, som gemene man själv så entydigt kan erfara. (6-8 skivor bröd om dagen?) Om så, är livsmedelsverket illa ute! - GD, besinna Dig! MVH
  40. Tuva
    "Man ska äta varierat"
    Om jag ser det en gång till skriker jag snart.

    Gamla mathållningen:
    Müsli, fil
    Pasta, kött, lite sallad och ett par gurkskivor * 2

    Nu:
    Jag vet inte hur många olika sorters grönsaker jag har upptäckt och återupptäckt när det blev plats över på tallriken där pasta, bröd och potatis låg förut. Fänkål, broccoli, vitkål på längden och tvären, savoykål, rödkål, blomkål, olika sorters squash, sötpotatis, fyllda paprikor, groddar, svampar, skivad rova stekt i smör och sådär kan jag hålla på hur länge som helst.
    Serveras med lika mycket kött/fågel/fisk som innan.

    Jag kan inte riktigt se att min lunchtallrik, som är täckt till 2/3 med en riklig och färgglad sallad, är mindre varierad än mina jobbarkompisars tallrik som är tämligen beige med sin pastahög och tre gurkskivor.. Rätta mig om jag har fel.

    Svar: #41
  41. Anne
    Så sant Tuva!
    Helt sjukt, lite av varje, varierat, lagom, sunt förnuft...allt det betyder lchf för mig INTE pasta och köttbullar, pasta och köttfärssås, pasta carbonara, pizza, bruna bönor och fläsk, raggmunk och fläsk, potatismos och korv, makaroner och korv osv. Helt sjukt att man tycker det är varierat, sen ska man toppa det hela med lite fikabröd varje dag, gärna olika...annars äter man ensidigt!
    Svar: #46
  42. 1 kommentar borttagen
  43. Leo
    "Livsmedelsindustriverket" borde dem byta namn till, för så uppenbart är det.
  44. Ann Kristin
    Den käre Stig har klättrat snabbt sedan 80-talet. Senast var han chef för Försäkringskassan, så han borde vara van vid kritik.
  45. Ann Kristin
    Jag fattar verkligen inte vad du skriver.
  46. Tuva
    Haha, ja det är kanske det de menar med "variera"?
    Variera mellan pastaskruvar, pastafjärilar, fullkornspasta, spagetti, lasagneplattor, makaroner.
    (Jag ser: mjölplattor i olika former, same same but diffrent)
    Variera mellan knäckebröd, sirapslimpa, rågkusar, Pågens rostbröd, ciabatta, frallor, källarfranska.
    (Jag ser: mjölklumpar i olika former, same same but diffrent)

    Själv väljer jag hellre att botanisera bland spännande grönsaker och bär och en och annan frukt. Utan allt mjölskräpet får man ju plats med så mycket mer sånt gott. 🙂

  47. Stina
    Ha, ha, ha! Tack för dagens skratt! Mycket bra skrivet och mittiprick! 🙂
  48. Slacktivisten
    Så fick jag då se ett uttalande av den nye generaldirektören. Jag hade hoppats på lite förändringar men det verkar som om ryggdunkargänget tillsatt tjänsten. Vilken besvikelse.
  49. Danny
    Ironi på hög nivå att kalla lchf för en "kommersiell rörelse" - om man jämfört mot gryn-pasta-företagen vars mångmiljardkampanjer i över 30 år hjärntvättat in samhällsnormen att man måste äta sockrade frukostflingor och vitt bröd och pasta haha..
    Svar: #51
  50. Jonas (o) A
    Inte förvånande, Coops reklamtidningsmakare verkar vara rejält fettskrämda, det lyser igenom i varje nummer av publikationen. Jag har inte hunnit läsa smörjan än, men medskickat blad från Konsumentföreningen Stockholm stoltserade också med "kunskapen" att mättat fett orsakar hjärtinfarkt i en artikel på förstasidan.

    Överväger att helt sluta handla på Konsum, ilska leder bara till stress som till skillnad från mättat fett är en verklig riskfaktor för hjärtinfarkt!

  51. I Like Neil Young
    Det är väl livsmedelsverket är en i statlig skrud förklädd kommersiell rörelse skulle jag vilja säga.
    Det verkar vara ett genomkorrumperat och genomkorkat verk.
    Det är synd och skam att vi inte har ett lobbyistregister i Sverige.Och det är synd och skam att mina skattepengar ska gå till sån där gammaldags skitpropaganda som gynnar skräpmatsindustrin.

    Livsmedelsverket skulle ha helt andra uppgifter än dem har nu så att skattepengarna gjorde nytta.Dem skulle bara ha rent logistiska och övervakande uppgifter.

    Dynga är ett fint ord i sammanhanget..,.

  52. Pernilla
    Det ser dessutom ut som han ger sin hund en bit av sin macka vilket bevisar att han inte fattat något om artegen kost överhuvudtaget. Jag är så glad att jag hittade ut från kolhydratträsket och jag tycker synd om dem som fortfarande kämpar med ätstörningar och ångest. När mina kompisar skryter om att de gått ner ett halvt kilo (vätska) genom att springa två timmar på löpbandet kontrar jag med att jag gick ner två kilo av att sitta i soffan och äta smör och broccoli. Av någon anledning så verkar det som man är en duktigare människa om man går ner i vikt genom att springa runt i tajts. För mig som inte återhämtat mig efter en utmattning för fyra år sen är det inte möjligt att träna hårt. Min kropp säger ifrån direkt, men utan snabba kolhydrater kan jag ändå hålla vikten.
    Svar: #54, #56
  53. Anna
    Jag har ätit moderat lchf i 3 månader, till stor del vegetariskt och fisk, och upplever alla må-bra symtom som beskrivs (viktnedgång, aldrig panikhunger längre, värk i kroppen borta, sällan huvudvärk numer, inga herpesskov sedan 3 månader (har haft det minst en gång i månaden i flera år och medicinerat) osv. Tidigare åt jag traditionell fettskrämd kvinnokost med massor av frukt etc. Maken blev nyfiken och hade precis börjat ned lchf, men slutade bums efter att han läst artikeln. Ok, man får ta hand om sin hälsa på sitt eget sätt. Men jag har också en egen övertygelse att det är oetiskt att äta djur från vår djurindustri, och minimerar därför det. Ändå har jag fått alla hälsofördelar! Tror att en mer nyanserad lchfdebatt få fler att ta den till sig.
  54. Anne
    Hihihi! Ja, och sen kommer Paolo och kallar oss lata idioter!
    🙂
  55. Anna
    De tar fram kostråd för friska . Hm, vi som har en sjukdom och är tjockisar då! Hur många gånger har jag hört "ät mindre"! Helt tappat respekten för detta verk! Eller kanske de skall kallas värk rätt och slätt! Människor är individer med olika slags behov, kan de vara så att alla inte kan äta fullkorn och mindre mat för att gå ner? Kan de kanske vara så att man kan lyssna på oss som bestämt hävdar att socker=kolhydrater är vår drog? Kan de vara så att vi inte orkar lyssna på de här längre,lyssna och misslyckas gång på gång! Nu gör jag tvärt om,tappar inte bara vikt utan blir friskare också! Så fiffigt!
  56. Gäst
    Det ser dessutom ut som han ger sin hund en bit av sin macka vilket bevisar att han inte fattat något om artegen kost överhuvudtaget.

    Det är en obehaglig bild med en läskig hund som vill smaka på en macka!

  57. Johan
    En man med mycket märkliga åsikter:
    Vi ska äta mindre kött för miljöns skull, men inte bry oss om att bananerna är besprutade med miljöskadliga och hälsofarliga bekämpningsmedel...
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av