Livsmedelsverkets frågor och svar om LCHF

Spännande läsning från LCHF-kritiska Livsmedelsverket:

SLV.se: Frågor och svar om LCHF

Kritiken kan summeras i tre punkter: Varningar för möjliga omställningsbesvär som trötthet och förstoppning, föråldrade varningar mot naturligt fett (nu vetenskapligt motbevisade) och tveksamma teorier om behovet av att äta just spannmålsfibrer.

Varningar av mer substans verkar saknas. Så här säger man till och med:

Att äta LCHF-diet under en kortare tid innebär troligen ingen risk. Men att äta strikt LCHF under en längre tid kan vara skadligt på sikt. Det finns ännu ingen forskning om hur man mår efter tio-tjugo år med strikt LCHF.

Observera språket. LCHF ”kan” vara farligt på sikt – men det finns ingen forskning som visat det.

Det finns förstås ingen forskning som visar hur man mår efter tio-tjugo år med Livsmedelsverkets fettsnåla och kolhydratrika tallriksmodell heller (dubbelmoral, någon?). Varenda land som infört liknande råd har dock fått en fetmaepidemi…

Mer om de gratis hälsonyheter som personer får.

 

left
right
1 2 3 4 5 6

280 kommentarer

  1. The Doc
    Jo det är ju en del av problemet. Men faktum är att jag tror inte det varit bättre oavsett. Eller hade man druckit mindre läsk, ätit mindre godis pga av det? Hade man ätit bättre lunch än en vit baguette osv. Det är så tacksamt att skylla på SLV hela tiden o inte ta eget ansvar...
  2. Maggan A
    The Doc

    jag vet inte. Men de som äter godis och dricker läsk gör det definitivt inte på SLVs råd det kan vi vara överens om.

    Vad beträffar ta eget ansvar så är det väl just det vi LCHF-are gör

  3. Hejssan 237 JAUS 238

    Tyvärr finns ordet "kolhydrater" i två sammanhang.
    Dels det rätta som JAUS skrev
    och dels i förenklad form som lika med frukt, grönsaker, bröd socker.
    Tex vilka kolh. finns på en lchf- eller slv-tallrik.
    Äter man lchf blir svaret troligen grönsaker.
    Jag skrev om det förenklade ordet. ex Frukt innehåller essentiella ämnen men det innebär inte att jag säger att det inte skulle finnas i protein-fett.

    0-kolh. äter, skrev jag, tillskott.
    Läser du SSS:s Ät dig ner i vikt s. 200- 203, så står det där.
    Jag bläddrade sedan i Matrevolutionen och Doc skriver:
    "Om du äter ägget får du allihop"(vitaminer)....... var hittade han C i ägget?
    Det finns sådana herrar som har skrivit här; Mats Forsenberg och andra som jag inte kommer ihåg namnet på.
    Skulle de inte äta C i kosttillskott blir de tvungna att äta djurögon, binjurar och lever i parti.

  4. Maggan A
    Ninnan

    Med några färre ord hade du kunnat sagt att du med "kolhydrater" menade LIVSMEDEL som innehåller kolhydrater, Som också innehåller sånt vi behöver som vitamin c...

  5. hejssan
    #238

    C-vitamin, äntligen!

    Vad händer med människor som inte får i sig C-vitamin? Och varför har inte jag fått de besvären efter 2 år utan C-vitamin men väldigt strikt LCHF?

  6. hejssan
    #246 The Doc

    Faktum är fortfarande att SLV:s rekommendation att basera kosten på kolhydrater påverkar på sockerkänsliga personer, de äter ännu mer kolhydrater. Det har man tagit upp i olika inlägg bl.a.a på denna blogg samt även på olika blogginlägg.

    Människor som inte har några som helst problem med SLV:s kost fortsätt gärna med det men börja inte bemästra andra som har problem med SLV:s kost.

  7. Zepp
    #250
    Det är nästan omöjligt att undvika C-vitamin!

    Det räcker att man äter lite charkuterier för att få sitt minimum.. bättre är det dock att äta inälvsmat.. och en del grönsaker!

    Askorbinsyra är ett väldigt vanligt konserverings och surhetsreglerande medel i många livsmedel.

    "Rekommenderat dagligt intag (RDI) är enligt svenska normer 30 till 60 mg/dag (85/100 mg för gravida/ammande), vilket är betydligt lägre än de amerikanska normerna som ligger på 200 mg/dag. Det räcker dock med 10 mg/dag för att undvika skörbjugg."

    http://sv.wikipedia.org/wiki/C-vitamin

  8. The Doc
    #251 hejssan. Menar du att ngn lägger dem på rygg och häller socker i dem?

    Sedan är ju frågan varför de är "sockerkänsliga" - beror det på vad de ätit tidigare? Och är det svensk vällagad husmanskost?

  9. Maggan A
    The doc

    Nej det är inte svensk husmanskost som har gjort folk kolhydrat/sockerberoende. det är dem som rekommenderat överkonsumtion av potatis, ris, pasta, bröd, gröt i stället för fett som har gjort oss till kolhydratslavar.

  10. The Doc
    Jag tror det är vitt socker och fruktos....
  11. Zepp
    För några generationer sedan åt man både fett och kolhydrater utan att bli varesig diabetiska eller obesa i någon större utsträckning.. förvisso fanns det andra problem med maten då.. men det var andra.

    Tror mer på att maten i dag är så förädlad, renframställd och processad att den saknar näring.

    Det finns ju gott om befolkningar som levt på rätt högt kolhydratintag och varit hälsosamma.. men typiskt är vad jag förstår att de då inte har någon större tillgång till högrafinerad snabba kolhydrater.

    Skall man skylla på några enstaka saker så är det nog industrimaten.. som helhet.. inte enskilda macronutrienter.

    Men man kan antagligen dra slutsatsen att de var fysiskt mer aktiva för några generationer sedan.. och då vore det nog bra med en anpassning till det och dra ner på raketbränslet.. som vi i dag knappast behöver i lika stor utsträckning.. dvs snabba kolhydrater.

  12. zeb
    Där håller jag med dig, Zepp :)
  13. The Doc
    Jag med! Och när man minskar fett i färdigmat tillsätter man socker som smakförstärker...
  14. Eddie
    I sina frågor och svar ger Livsmedelsverket råd till diabetiker i avsikt att påverka deras kosthållning. Detta strider mot Livsmedelsverkets uppdrag. Socialstyrelsen borde knäppa livsmedelsverket på näsan.

    Vad säger Andreas om detta?

  15. karin
    Läste en intressant annons i Smålandsposten 25/2.
    " Intresserad av att vara delaktig i framtida läkemedelsforskning?"
    De söker personer som är 50 år eller äldre som har haft, hjärtinfarkt eller stroke eller perifer arteriell sjukdom eller diabetes och angina pectoris.
    Sen följer texten:
    "Blodfetter är en känd riskfaktor. Vi vill nu undersöka om en höjning av det goda kolesterolet har en positiv effekt på hjärta och kärl.
    Studien kommer att pågå i 4-5 år med besök var 6:e månad.
    Intresserad? kontakta
    0470-589151 må -to 14.00-16.00
    Ansvarig läkare Peter Vasko."

    Det är ju ändå positivt att någon "vågar" göra en egen studie... Vore väl en god ide att någon som bor i Kronoberg och uppfyller dessa kriterier OCH äter LCHF anmäler sig. Fast risken är väl inte så stor att vi har dessa sjukdomar... men man kan ju ha haft!

  16. Zepp #257

    "..omöjligt att undvika C-vitamin"
    Jag har tittat runt på Fineli. Charkuterier ligger ungefär på 3,5 mg askobinsyra, så då bör en 0-kolh.-ätare sätta i sig 1 kg, tex korv om dagen för att få minsta värdet på daglig dos..
    Det är konstigt att du tror en nollare förlitar sig på surhetsreglerande ämne i sin kost. Jag förmodar de är mer medvetna om vad de äter.
    Nu ingår inte askobinsyra- surhetsreglerande ämnen i protein och fett, så visst är det ett kosttillskott.
    Skulle jag vara 0-kolh.ätare skulle jag säkert äta C-vitamintillskott.
    Lite märkvärdigt att du inte försvarar C-tillskott när ngn behöver det. :D

  17. Zepp
    Näe jag föredrar riktig mat!

    Det blir väll 300 gram för minimibehovet.. i så fall?

    Jag förespråkar inte 0-kolhydrat, och har ingen aning om hur de tänker!

    Jag förespråkar en varierad LCHF, med grönsaker, mejerier, lite bär, nötter, och ibland frukt och rotfukter!

    Vore himla skillnad om vi vore inuiter.. de kunde vara nollare då de fick c-vitamin från animalier.. främst vad jag förstår från Mutuck.. dvs narvalhud!

    Jag försvarar att folk får ta det de behöver.. likaså statiner om det är enda utvägen!!

  18. # 267

    3gr/ 100gr
    6 / 200
    9 / 300
    30gr / 1000gr
    eller..

  19. Zepp
    Det räcker dock med 10 mg/dag för att undvika skörbjugg!

    Och äter man lever med jämna mellanrum så får man både c-vitamin och folsyra.

    http://www.fineli.fi/food.php?foodid=790&lang=sv

    Och kryddar man sin fisk med citron så blir det mera!

    Vet för övrigt inte hur de resonerar, kanske har de citron i vattnet de dricker?

    Sen så är det väldigt få som äter 0 kolhydrater.. vilket egntligen är en paradox.. tex inuiterna fick sitt mesta glukosintag från kött!

  20. P A
    Folk är konstiga. Man letar efter den ideala kosten istället för att se över sin livsstil. Äter man bara bra mat av bra kvalitet utan massa tillsatser och äter i lagom mängd, samt motionerar lagom, så mår man bra i kropp och själ.
    Varför hela tiden leta efter "det är bra", och "det är inte bra". Alla är väl överens om att det inte är bra med kemiska tillsatser, vissa e-ämnen, för mycket rafinerat socker, för mycket salt och ditt o datt.
    Ät bra med skallen, lev väl, och njut av livet, samt strunta i alla bokstavskombinationsdieter o.s.v. som bara har det funktionen att göra någon kokboksförfattare eller diet-hittapåare lite rikare.
    Det är inte så komplicerat som ni tror. Livet består av mer än desperat dietjakt.
  21. P A,

    Tro det eller ej, för många räcker det inte att äta lagom med "bra" mat, träna lagom och slappna av. Många är ständigt sjuka, eller blir överviktiga, och har därför svårt både att träna och att njuta av livet.

    Verkligt bra mat är basen som kan ge bättre förutsättningar för resten av ekvationen.

    Att tänka själv är ett bra råd däremot, och att inte vara för säker på att man har hittat hela sanningen.

    Jag är rädd att livet är betydligt mer komplicerat än vad du tror. ;-)

  22. Ivar Edfeldt
    En stilla fundering... Går det att hitta tillräckligt många som äter enligt livsmedelsverkets rekommendationer för att göra nån slags undersökning på dom?
  23. hejssan
    #258 The Doc

    " #251 hejssan. Menar du att ngn lägger dem på rygg och häller socker i dem?"

    Ja, t.ex. sjukhus där du jobbar? Skolor ett annat kandidat.

    Och ja vanlig husmanskost kan orsaka beroende dvs. man äter mer KH. (Det har väl stått i tillräckligt många inlägg hittills?) Men det förstår inte de som inte har denna suuug. Har man inte erfarenhet av det så vet man inte vad man talar om.

    Däremot tror jag också att raffinerade kolhydrater orsakar detta beroende snabbare och slår hårdare om man vill lämna det. Är det någon som har glömt vad tobaksindustrin satte till i sina cigaretter för att folk ska fastna ännu hårdare? Varför skulle inte ett annat industri ta till samma knep? Ingen konspiration krävs för det räcker att en tillverkare gör det så måste andra följa efter för att inte tappa försäljning.

  24. hejssan
    #257 Zepp

    Antar att du menar mig för Maggan A i inlägget 250 nämner inte C-vitamin. Det är ju en tröst att även vi nollor får i oss tillräckligt med C-vitamin. Det är också förklaringen varför folk på http://forum.zeroinginonhealth.com/ lever fortfarande. Anledning till varför jag nollar är att jag mår bättre samt framför allt håller mina sug under kontroll. Och nej, citron ingår inte ;)

  25. #269
    C-vitamin.
    Det är inget jag skulle rekommendera, en lchfare som minimerar kolh., att få i sig 10 mg C-vitamin per dag. Det är som att gå på slak lina; får jag skörbjugg eller inte.
    Man bör åtminstone komma upp i medelvärdet för vad som är ett tillfredställande intag- 45 mg.
    Vem orka äta lever en gång om dagen? Smaken är som bekant väldigt stark eller inta 1/2 till 1 dl pressad citron.
    Minimerar man kolh. så är det sunt att inta ett C-piller.
  26. Zepp
    #274
    Det var mer en allmän komentar!

    #275
    Ja altså själv tycker jag det e dumt att äta ensidig kost överhuvudtaget.. om inte annat så får man djupdyka i näringstabeller och näringsläran, så man inte missar något näringsämnen.

    Sen så varierar behovet av olika vitaminer o mineraler beroende av vilken kost man äter och hur man lever i övrigt!

    Ju mer lättoxiderande mat man äter ju mer som hindrar skador av detta behöver man.. likaså verkar stress o rökning, alkoholkonsumtion o sådant öka behovet av vissa vitaminer.

    Äter man vanlig LCHF på ett varierat sätt behöver man inte särskilda kunskaper i näringslära!

  27. The Doc
    Hejssan: "Och ja vanlig husmanskost kan orsaka beroende dvs. man äter mer KH. (Det har väl stått i tillräckligt många inlägg hittills?) Men det förstår inte de som inte har denna suuug. Har man inte erfarenhet av det så vet man inte vad man talar om."

    Vi har inte samma uppfattning. Det räcker nog med det....

    Däremot så har du ingen aning om vilket sug jag har lr vad jag stoppar i mig till och från. En hel kladdkaka (pajform) med 5 dl vispgrädde slinker ner lätt.
    Men jag beskyller inte min mormor lr säger att jag hörde röster...det var inte jag. Eller var det det? Ji, det är mentalt.

  28. The Doc
    OBS. Föregående inlägg innehåller ironi...
  29. Här finns en näringsberäkning för en tallriksmodellsfrukost och en LCHF-frukost. Skillnaden skulle kunna vara ännu större, men jag valde att vara snäll när jag valde ut de olika frukostarna.

    http://www.fettdieten.se/content/lchf-frukost-vs-tallriksmodellsfrukost

  30. Vera
    Gustaf Segerström

    Så bra! Har också funderat på det där med näringsinnehållet. Tycker de flesta bara äter kolhydrater till frukost.

    Kopia från din blogg:

    "Av 29 olika vitaminer, mineraler och kväveföreningar, innehåller LCHF-frukosten lika mycket eller mer i 14 olika fall. LCHF-kosten innehåller framför allt, över 4 gånger så mycket vitamin A, 57 procent mera D-vitamin, mer än dubbelt så mycket vitamin E, 68 procent mera Selen och oändligt mycket mera av omega-3 fettsyran DHA, hela 205.6 mg. Tallriksmodellen innehåller ingenting av denna mycket viktiga fettsyra, som de flesta människor har alldeles för lite av. Dessutom innehåll den nästan 17 gånger mera kolhydrater, totalt 108.2 g, vilket är lika mycket socker som i 37 polkagrisar. Inte konstigt att diabetikerna blir sjukare av att lyssna på de dietister som följer Livsmedelsverkets rekommendationer."

    Skulle ha skickats till Slv detta!

1 2 3 4 5 6
up

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av