Nyheter

Livsmedelsverket: Matråden bygger på forskning

HITS

Efter debattartikeln ”Lita inte på myndigheternas kostråd” som publicerades i många tidningar härom veckan har nu Livsmedelsverket svarat på kritiken. Deras svar är precis det vanliga, och kan sammanfattas med tre meningar ur det: ”Det är inte sant”, ”Det stämmer inte” och ”De har fel”. Hela svaret:

Livsmedelsverket: Matråden bygger på forskning

Det finns mer att säga om deras sorgliga inställning.

Uppdaterade råd?

Matråden är visst uppdaterade påstår nutritionsvetarna på Livsmedelsverket (SLV), så sent som 2005, och förresten säger andra länder som USA samma sak om fett. Man nämner dock inte att USA blivit världens fetaste land sedan dessa fettskrämda råd infördes stort på 80-talet.

Kritiken mot de omoderna råden pågår nu över hela världen. Att Livsmedelsverket i det läget inte är mer öppna för att ens diskutera saken är tråkigt.

Margarin för hjärnan

Än mer skrämmande är deras argument: barn behöver fleromättat fett, som Omega-3, för att ”hjärnan ska utvecklas normalt”. Därför bör de inte äta smör, utan lättmargarin som innehåller fleromättat fett säger SLV.

Men Omega-3 får vi främst från fisk och gräsbetat kött. Margariner innehåller nästan bara fleromättat fett i form av Omega-6. Inga barn i Sverige lär ha brist på det, tvärtom äter vi mer Omega-6 nu än någonsin i världshistorien eftersom vi nu tillverkar det industriellt, och mycket billigt, ur växtfröoljor.

Västerländsk skräpmat är redan full av billig Omega-6, barn behöver knappast äta lättmargarin och få i sig ännu mer. Argumentet är alltså en bluff, lätt att genomskåda för alla som vet skillnaden mellan Omega-3 och Omega-6.

Runt i cirkel

SLVs mest komiska argumentet:

”I dag får 90 procent av alla barn i Sverige i sig för lite fleromättat fett och för mycket mättat.”

Hur vet man det kan man undra? Jo, enligt undersökningar äter barn oftast mer mättat fett än vad Livsmedelsverkets fettsnåla råd föreslår.

Med andra ord: Barn bör äta mindre mättat fett eftersom Livsmedelsverket säger det.

Mer

Ännu en professor: dags att sätta punkt!

Ny översikt: mättat fett ofarligt, igen

Tallriksmodellen: ingen ofarlig modediet

”Det behövs en sanningskommission om kostråden”

Nyckelhålets fall

SLVs chef överger skutan

Professor Nyström mot SLV, rond 2

”Livsmedelsverket har allvarliga kunskapsluckor”

 

48 Kommentarer

  1. Tack, den där bilden hade passat till den text som visas när man klickar på "Piltson". Den handlar faktiskt om en av dessa tre sanningssägare.
  2. Tina
    Den här studien publicerades i DN i veckan
    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sjukvardens-kostrad-utmanas-i-ny-s...

    Den säger å ena sidan så sänker en mer fettrik kost blodfetterna mer än en fettsnål. Å andra sidan rekomenderas t ex becell för att öka fetthalten i kosten.

  3. Fedtmule
    "...eftersom livsmedelsverket säger det."

    Kan ju bli en bra recycling av en klassisk slogan av det. "Livsmedelsverket vill att dina barn äter 7 - 8 matskedar Lätta varje dag".

  4. Pekka Akselin
    Man behöver inga "kostråd", det räcker med att tänka aldeles själv! Jag har en regel, "Pekkas lag", och den säger som så här: "den mat som INTE finns naturligt tillgängligt 24/7/365 är inte artriktig mat för en människa". Något annat behöver/ska man egentligen inte stoppa i sig... Tack för ordet. 🙂
  5. Jag föredrar också att tänka själv! 😀 Önskar att alla kunde göra det och vågade...
  6. Kerstin Margareta
    Är det verkligen inte dags för Sveriges Radio och de olika TV-kanalerna att belysa denna fråga mycket grundligt nu? Är det inte läge att i seriösa program med pålästa programledare och där båda "kunskapssidorna" får komma till tals, reda ut det här nu en gång för alla?

    Är mättat fett farligt för oss? Är stora mängder kolhydrater verkligen nyttigt? Vad gör stora mängder omega 6 med oss? Är de olika E-numren helt harmlösa?

    Ljuger Livsmedelsverket och de andra som ansvarar för kostråden och i så fall varför?

    Är de professorer och andra som anser sig pålästa i frågan och som påstår att de rådande kostråden är omoderna och oseriösa, är de bara en skara okunniga drömmare som vill sätta sig på tvären?

    Världens befolkning blir bara mer och mer överviktiga och mer och mer sjuka. Detta innebär ett enormt personligt lidande och kostar de olika länderna enorma summor årligen.

    Vi lever en bit in på 2000-talet och jag tycker att sanningen om vad som är nyttigt eller mindre nyttigt för oss människor att äta måste få komma fram. Debatt pågår - åsikt står mot åsikt. Detta är ju sanslöst!

    Var ligger sanningen? Jag hoppas att ansvariga inom journalistkåren inser allvaret och låter sanningen komma fram. Nu!

  7. Skrämmande! Skulle ha kunnat förstå om det var Unilever som kom med dessa råd, då kan man ju som medveten konsument låta bli att handla deras produkter och inte drabbas ekonomiskt, men att mina skattepengar går till att ge människor sämre hälsa, känns förbannat irriterande. De innebär ju dessutom ytterligare kostnader i form av de hälsoproblem som följer en diet baserad på margarin och bröd.

    http://www.fettdieten.se/content/kraftigt-s%C3%A4nkt-skatt-med-lchf

  8. Skiten
    Vi måste sluta vara så naiva. De nuvarande kostråden kommer knappast ändras inom synbar framtid med tanke på de enorma ekonomiska intressen som ligger bakom. Vinstmarginalerna på light/SLV produkter är mycket större jämfört med LCHF mat, för att inte tala om läkemedelssektorn som skulle kollapsa om vi börjar äta bättre.

    Följaktligen finns det absolut noll ekonomiska intressen (förutom Eenfeldts bokintäkter och carbzones brödförsäljning vilket inte ens är en droppe i havet) i att vi börjar äta nyttiga och därför kommer kostråden inte ändras. Så enkelt är det.

  9. LenaK
    På mitt kylskåp sitter bilden ovan tillsammans med ett inlägg av Christer Enkvist. Han har verkligen träffat huvudet på spiken.
    http://www.kostdemokrati.se/christer/2011/07/12/forundran-och-fascina...

    Ytterligare ett LCHF-kostvänligt inlägg av denne överläkare (skrivet redan 2004):
    http://bertilberg.wordpress.com/2011/05/23/vi-blir-inte-feta-av-att-a...

  10. Kerstin Margareta, vad du skriver har vi tyckt i fyra år, inte mycket har ändrats under den tiden. Inte heller kan jag se någon justering i mediernas hantering av dessa saker. Den enda utväg jag kan se vore att detta tas upp på högsta nivå av regeringen, som måste inse att

    Livsmedelsverket skall skiljas från Jordbruksdepartementet och flyttas till Folkhälsodepartementet, som måste få en vetenskapligt skolad chef och förbjudas ta reklampengar från matindustrin.

    Det kom vi fram till för fyra år sedan. Den enda antydan till ändring jag har sett är ett generationsskifte bland de officiella nutritionisterna. De nya verkar ännu konstigare än de tidigare. Med Åke Bruce kunde man kommunicera, men denna Lndroos...

  11. ragnhild
    Vi kan vara tacksama för alla som kommenterar på ulika ställen, eks. Dagens Medisin, men också via pressen. Skickliga inlägg um lchf som motsäger det artikkel´n forsöker få oss at tro., Akkurat detta ser jag som "hur viktigt som helst" akkurat nu: * (se siste avsnitt).

    En grupp med bl.a. professor Uffe Ravnskov (författar av "hur kolestrerolmyten hålls ved liv") går f.t. ut offensivt och motsäger dom offisiella kostråden til både sjuka och friska.

    Slv (Sverige), helsedirektoratet (Norge) sloss för närvarande för sitt kostregim, med stöd av både läkemedel och livsmedelindustrien. Dom länar sig trygt (tror dom), mot gammal forskning som ofta har brister som försvagar den. Ofta blir de publiserade via konsensus (forskarna blir eniga om tolkningar av studiene etter inbyrdes dialog).

    Sitat fra Ravnskov´s bok som starter med M. Chrictons gode ord om "concencus science":................... "The work of science has nothing whatever to do with consensus. Consensus is the business of politics. Science, on the contrary, requires only one investigator who happens to be right, which means that he or she has results that are verifiable by reference to the real world. In science consensus is irrelevant. What is relevant is reproducible results. The greatest scientists in history are great precisely because they broke with the consensus.............."

    Bokreklam ; ....lettlest och "hyggelig" å lese. Til og med Bruce Springsten er sitert 🙂

    *Akkurat nu ser jag det som jätteviktig at man kommenterar mycket på olika sätt. Vi behöver inte vara spesialister för at göra vår röst/mening hört. MEN: har du referensar, överbevisande kunskap, nya rön och vitenskap at föra fram, argumenter som motsäger de patetiske (etter hvert) kostråden, så bruk dom för alt dom är värd. NU! mvh.

  12. Robin
    Underbar bild!
  13. ragnhild
    Ufordring for dig moderator (kopiering och överföring av kommentar 🙂 Passar bätre her?
  14. LenaK
    Robin

    Ja, varför tror du att den sitter på mitt kylskåp 😉

  15. Aftonbladet letar efter något att granska under hösten. De kanske skulle sätta tänderna i Livsmedelsverket och deras kostråd?

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13519204.ab

  16. LenaK
    # 15 maxiq

    Tack för tipset! Redan mailat. Jag hoppas måånga gör samma sak, så kanske Aftonbladet hajar till och tar tag i frågan om kostråden.

  17. MariaF
    Väldigt bra bild!
  18. Kia
    Mailat!
  19. Skrämmande verkligen! Instämmer i att det gäller att fortsätta köra på för fullt med faktabaserade diskussionsinlägg så mycket det bara går för ökad opinionsbildning så att det når högsta nivå till slut. Ingen "ekonomisk utveckling" håller i längden om den baseras på så fatala brister om allmänheten bara blir informerad rätt. Gäller att få ut fakta till allmänheten, välriktat och välformulerat via "rätt" media och fackliga organisationer så gott det går. Håll uppe modet med-LCHF:are/diabetiker för vår generations barn ska verkligen inte behöva fastna i samma fällor.
  20. Peter
    "Det finns en felaktig föreställning om att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller fett. Det stämmer inte. Bland de experter världen över som forskar inom området finns en samsyn om att det inte är nyttigt att äta mycket smör och grädde, och att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om man byter ut mättat fett mot fleromättat fett".

    Stämmer 100%!

    “In the conclusion, we cautioned the application of these findings to public dietary advice because a high dietary protein intake is often accompanied by high saturated fat and cholesterol intakes”

    Walter Millet, (professor, Harvard)

    “Today, AICR advocates a predominantly plant-based diet for lower cancer risk"

    "This reaffirms AICR's recommendation for people to eat a plant–based diet, including foods containing fiber, such as whole grains, fruits, vegetables and beans".

    (American Institute of Cancer Research)

    http://preventcancer.aicr.org/site/News2?page=NewsArticle&id=206...

    "Go lean on meat and milk. Beef, pork, lamb, and dairy products are high in saturated fat. Choose low-fat milk, and savor full-fat cheeses in small amounts; also, choose lean cuts of meat".

    "Go with plants. Eating a plant-based diet is healthiest".

    "Go low on saturated fat. Beans, fish and poultry provide plenty of protein, without much saturated fat. Steer clear of fatty meats and use whole-milk dairy products sparingly"

    "Limit milk and dairy foods to no more than one to two servings per day"

    http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-...

    (Harvard school of public health)

  21. Peter, Harvard School of Public Health byggdes upp med en jättedonation från matindustrin, den är så belastad i frågan att den inte får tas på allvar. Titta här istället:

    http://healthyfixx.com/1/busting-the-myths-of-saturated-fat

  22. ragnhild
    Apropo fett. Dr. Annika Dahlquist säger: "Du ska inte "frossa" i fett"/äta för mycket". "Men du ska heller inte vara rädd för naturligt mättad fett". (Var ordet frossa rett tro?)

    Se derimot upp för margarin., och annan hel-halvfabrikerat mat med tilsätningar inkl. socker som knappast ger skicklig mättnad, men triggar dig til att äta för mycket.

    Jag tror at många nybörjare "fråtsar" i fett, det er missförstått. Jag själv har haft kylskåpet fullt med feta ting - tagit mig saman nu, tänker lite mer 😉

  23. Anna Delin
    #20, här är två andra citat av Walter Willett:

    "Fat is not the problem," says Dr. Walter Willett, chairman of the department of nutrition at the Harvard School of Public Health. "If Americans could eliminate sugary beverages, potatoes, white bread, pasta, white rice and sugary snacks, we would wipe out almost all the problems we have with weight and diabetes and other metabolic diseases."

    "The good news," adds Willett, "is that based on what we know, almost everyone can avoid Type 2 diabetes. Avoiding unhealthy carbohydrates is an important part of that solution." For those who are newly diagnosed, he adds, a low-carb diet can take the load off the pancreas before it gets too damaged and improve the condition — reducing or averting the need for insulin or other diabetes meds.

    http://www.latimes.com/health/la-he-carbs-20101220,0,5464425.story?pa...

  24. Irre
    Stackars mina barn som får minst 1 dl grädde och flera matskedar smör i sig varje dag + fet mjölk...
  25. Anna Delin
    Mer Walter Willett:

    "The biggest nutrition problem now is eating behaviors in the modern diet, Willett said.

    His conclusions:

    Diets with lower percent of energy from total fat do NOT reduce risk of heart disease, diabetes, cancer, or adiposity (obesity)

    The focus on reduction of fat in dietary guidelines has been a massive distraction and can be harmful for some if healthful fats are reduced

    Advice about percent of energy from fat should be removed from all dietary guidelines, and total fat should be removed from fat labels

    When he dug deeper into the different kinds of fats, he had this to say: we are at saturated fat research today where we were 20 years ago for total fat. OK, let’s wait 20 years and see what we learn?"

    http://www.latimes.com/health/la-he-carbs-20101220,0,5464425.story?pa...

  26. Mycket fint med betoning på denna typ av citat! 🙂
  27. Henke
    Det där var riktigt bra skrivet Pekka 🙂

    Om man tittar på vad våra kroppar är uppbyggda av och jämför det med de officiella kostråden så är det uppenbart att något är fel. Tycker detta är helt galet, det är 2011 nu och vi kan flyga till månen och snart till mars, men "vi" vet inte vad vi ska äta för att hålla os friska.

  28. Ssk
    #7, Gustaf S
    Väl skrivet! Kan bara instämma...:(
  29. Anders Hultqvist
    Här är ännu en helt vansinnig "nyhet"! Hittade den på norska VG, dvs Expressens kusin i Norge.

    Att skitsnacket aldrig kan ta slut?

    http://www.vg.no/mat-og-drikke/artikkel.php?artid=10089474

  30. Thomas H
    Gustaf nr 7
    Du känner väl till att SLV:s forna (numera pensionerade) fettexpert, den adjungerade professor Bengt Wessby avlönades av Unilever och andra fortsätter tydligen i hans anda! Så givetsvis är råden märkbart lika dom som kommer från UNILEVER!

    Var höll dessa "tre experter" hus, när nu SLV inte lyckades besvara debatten i DM förra året angående mättat fetts eventuella farlighet, som dom nu påstår! SLV försvann ju ut till höger då och även DM redaktör efterfrågade mera svar av dom...... Spökena har återuppstått av vad det verkar.... av någon anledning och fortsätter sin ovetenskapliga argumentering ????? 😉

  31. ragnhild
    #29
    Ha, ha, ha 🙂 Her har ni den förste av många, många kommentarer som alla har lchf-inriktad innehold, om du ser bort från den om de stakkars djuren........!

    Kommentaren: "Håper denne artikkelen skremmer folk fra å kjøpe entrecote, slik at produsentene må sette ned prisene på disse deili.. jeg mener LIVSFARLIGE kjøttstykkene". Takk Richard, och månedens besta?.

    Och så är det. Idiotiska journalister får tokiga forskningsdetaljer i händerna. Tokiga för at dom inte tålar vatn när dom granskas och skal settas ihop til något av substans. Och ettersom de journalisterna har en pressjobb å utföra, så kopierar de/tar et talande bild och voila - varsågoda her år dagens "gladnyhed" Och fortsatt er det grillsesong. Måste den upphöra?

    Anna Delin. Så fint at du är på banen, med viktig och skicklig uppfölgande info här på tråden. Mycket, mycket bra. Tack, tack.

  32. Professor Göran
    Jag måste säga att jag beundrar detta fåtal läkare (som t.ex. Uffe Ravnskov och Annika Dahlqvist) som har orkat ta öppen strid under så många år mot den gigantiska "övermakt" som hela övriga läkaretablissemanget, för att inte tala om livsmedelsindustrin, utgör. Enda anledningen att man orkar slåss mot en sådan övermakt är förstås att det är uppenbart att man har vetenskapen på sin sida och det man slåss mot mer och mer liknar religös vidskepelse.

    Men det ska ändå mycket mod till för att som läkare utmana den "heligaste trossatsen" att "mättat fett är farligt". Det är att "svära i egen kyrka" där denna trossats är själva fundamentet i våra officiella kost och hälsoråd.
    Att dessa kostråd sedan vilat på en förhastad hypotes och att det från början var frågan om "nonsens"insåg den Amerikanska Vetenskpasakademin redan då dessa oficiella "hälsokostråd" fastställdes för trettio år sedan.

    Sann vetenskap kan ändå inte hindras hur länge som helst.

    Folk gör ju också till slut "revolution" mot dessa uppenbara vidskepelser som t.ex. mina kyrkliga grannar berättade för mig idag. Det blir väl LCHF-kakor till kyrkkaffet i fortsättningen får man misstänka med tanke på hur bra de påstår att de mår på den nya kosten.

  33. LenaK
    Anna Delin #23 och #25

    Jag instämmer helt med Ragnhild. Två mycket givande inlägg med två högintressanta länkar. Sådant behöver vi en uppsjö av för att komma till tals med Livsmedelsverket.

  34. ragnhild
    #33 Nettop 🙂
    #32 Ha,ha til det sisa avsnittet 🙂

    Och så var helgen över - her har vädret konkurrerad med "Irene", så jag har klamrad mej (?) til detta mediet. God natt 😉

  35. W
    #27

    "Om man tittar på vad våra kroppar är uppbyggda av och jämför det med de officiella kostråden så är det uppenbart att något är fel."

    Kannibal ?

  36. Usch det är hemskt....
  37. Claes Kassler
    Re: 27 och 35. Hört talas om Galna Kosjukan?
  38. Rickard Carlsson
    #2 Den studien är så bra för den demonstrerar en viktig sak: Vi männskor kan äta och må bra på rätt så olika typ av kost. Däremot så klarar vi inte av extremkost av typen SLV.
  39. Stefan
    Tycker det är lite roligt med konspirationsteorier.

    Är det så att företagen mutar livsmedelsverket att ha en viss policy, eller är det så att livsmedelsverket tar ut stora konsultpengar för att hjälpa företag med ett problem utan att komma någonstans på vägen.

    Jag äter själv denna ursprungsdiet, men undra hur världen skulle se ut om 6,9 miljarder människor slutade äta dessa billiga spannmål och istället äter vad vi är menade att göra.

  40. A F
    #38: På vilket sätt skulle studien visa att man kan må bra på maten som presenteras? Så vitt jag kan se visar den bara att LDL sänks.
  41. PPersson
    De skriver flummigt om samsyn i forskarvärden. Kan det vara den samsynen som skapades av det berömda forskningsfusket?

    Livsmedelsverket verkar helt okunniga och okritiska till de fettfobiska kostrådens historia.

  42. Love
    Men VARFÖR vill SLV lura oss att ge margarin till våra barn? För pengar? Här ligger en hund begraven!
  43. härlig sammanfattning!!!
  44. Är det någon som har hittat Livsmedelsverkets referensbibliotek. Jag skulle så gärna vilja se de studier de refererar till som "bevisar det mättade fettets farlighet". Denise Minger sågade totalt studierna som amerikanska FDA grundade sina "nya" kostråd på förra året. Jag läste de studierna och kan inte annat än hålla med. Att svenska LSV sneglar på USA är både komiskt och tragiskt. Skulle USA:s kosthållning vara en förebild för oss? Vi har snarare varit på väg åt samma håll genom att anamma samma skräpmat och fettskräck här!

    Här är länken till Denise Mingers dissning av USDA:s "bevis" om någon vill läsa http://rawfoodsos.com/2011/02/04/the-new-usda-dietary-guideline/

  45. Funderaren
    Love, det handlar om prestige från livsmedelsverkets sida. Att säga att margarin är dåligt är ju samma sak som att säga att de givit oss dåliga råd de senaste 25 åren.
  46. Henke
    #35 Fett och protein från människor funkar säkert jätte bra för våra kroppar, men man måste inte människor som tur är 🙂
  47. Love
    #45
    Det stämmer nog att det handlar om prestige. Synd bara att prestigen är viktigare än barnens hälsa.
  48. Dingertuna
    Det blir lite intressant både att läsa boken Matrevolutionen och se kommentarerna om att det inte finns studier som visar det t ex livsmedelsverket säger. Men det verkar det ju ändå göra: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8616303?ordinalpos=1&itool=En...
    För att citera Di Leva: Vem ska man tro på tro på tro på, tro på när det är såhär....

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg