Nyheter

Leif GW Persson gillar LCHF

Leif GW Persson berättar i Expressen idag hur han för första gången i livet lyckas hålla vikten utan hunger. Hemligheten? Inget bröd, potatis, pasta, ris eller sötsaker…

Gunilla om vitt begär: Leif GW Persson och Bitten Jonsson om lågkolhydratkost och sockerberoende

 

56 Kommentarer

  1. smoer
    Det var på tiden 🙂
  2. Verkligen kul att höra att han börjat med en kost som kan få honom att må bättre 🙂
  3. Eva49
    Jag hittar inte artikeln i Expressen, kan du lägga upp en länk?
  4. Koff
    Härligt Leif. Jag tror det kommer att bli många frågor framöver och LCHF får ytterligare reklam. Med frågor menar jag, hur gick du ner i vikt. 😉

    Liten ot link här nedan om Fuglesang och Voffarna i Visby.
    http://blogg.aftonbladet.se/politikerkollen/2011/07/fuglesang-forsoke...

  5. Leif GW Persson är en av mina absoluta favoriter. Däremot har jag de senaste tio åren funderat på varför han har så svårt med sin vikt och hälsa. Han är ju smart och borde ha enkelt att fatta. Tycker man. Jag minns i vintras när han var gäst hos Skavlan och berättade om sitt eländiga liv och sin multimedicinering som förhindrade honom från att dö. Dö ska vi ju alla förr eller senare, men när han han satt i soffan hos Skavlan gav han ett riktigt eländigt intryck.
    Hoppas att han nu förstått poängen med att äta lågkolhydratkost och att han fått hjälp med sitt sockerberoende, om det nu är det som är det stora problemet.
    Att en så stor författare och superintelligent person kan låta sig vilseledas av hälso- och sjukvårdens alla viktigpettrar under alla dessa år är en stor gåta. Det är faktiskt ett uppslag till en thriller i GW Perssons anda. Hoppas han skriver den själv!
  6. Häftigt 🙂
  7. Laxen
    Den härlige Edward Blom äter också lågkolhydratkost.
    http://www.edwardblom.se/om-edward-blom/
  8. Lilja
    Hmmm....är det bara jag som ser att "Gunilla om vitt begär" skriver att GWP skrivit i Expressen att han äter GI? Gunilla har också skrivit att han äter lågkolhydratkost, Doc skriver LCHF i rubriken....
    Har ju inte läst artikeln själv men det känns lite som om man lekt viskningsleken 🙂
  9. Nils
    Aldrig läser jag något om att vi äter för mycket. Kanske är detta egentligen grundproblemet. Fet mat gör oss fortare mätta så att vi slutar äta men det är kanske inte fettet i sig utan mängden mat det handlar om.

    Varför bara fett kontra socker? Varför inte mängden mat?

  10. #8 - det är GI-metoden han anmanat, vilket i sig ju är lågkolhydratkost jämfört med icke-GI-mat. För egen del var GI-metoden inkörsporten för 6 år sedan, till vad som idag är en striktare kosthållning för min del. Artikeln finns inte som länk än, men jag refererar till delar av den i mitt inlägg.
  11. hetero sapiens
    Nils#9,
    "...men det är kanske inte fettet i sig utan mängden mat det handlar om."

    Eller kanske inte. Hur många miljoner människor ska viktväkta och banta utan mer än högst kortvarig effekt innan tioöringen trillar ner: det handlar inte om mängden mat.

    Det egentliga grundproblemet är inte maten utan överskott på kroppsfett. Fyller man på fettlagren med mer än man tömmer dem (till löpande energibehov), så står de fyllda eller ökar. Tar man ut och förbrukar mer fett än man fyller på, så minskar fettöverskottet.

    Enklare än så är det inte.

    Så vad är det som 1) gör att fettlagren fylls på, 2) gör att fettlagren används resp. inte används?

    Hormoner. Ett hormon är insulin, förmodligen det viktigaste men långt ifrån enda i sammanhanget.

    Höga insulinnivåer har 2 separata effekter: öka fettlagringen, och hindra utnyttjandet. Låga insulinnivåer minskar fettlagringen, och frigör fett från lagren (vad händer när bukspottkörteln helt lägger av med att utsöndra insulin? Jo fettlagren bryts ner i våldsam takt, men tyvärr också annat, mindre trevligt).

    Hur får man ner insulinnivåerna i kroppen? Genom att undvika mat som driver på insulinproduktionen - framför allt kolhydrater.

    Detta är naturligtvis ganska förenklat, men åtminstone inte totalt felaktigt, som den nästan outrotliga tron på att man kan bli av med fettlagren genom att äta lite mindre mängder mat.

  12. A-K
    GW äter Gi kost, det har han berättat om tidigare.
  13. Lilja, A-K,
    Skillnaden mellan strikt GI-kost (där man minskar drastiskt på alla kolhydrater) och LCHF är ju inte alltid så stor. Om Leif GW Persson inte äter vare sig bröd, potatis, pasta, ris eller sötsaker så låter det väldigt LCHF-likt. Om han nu inte äter berg av quinoa och bulgur?
  14. Totas
    Knepigt det här med att GI är chict och salongsfäigt och att LCHF är suspect och helt av banan ...
  15. Catrin
    Men ibland är skillnaden enligt många här avgrundsstor mellan GI och LCHF...men nu, när en GI-positiv artikel skrivits om en s.k. kändis, är ni snabba att bagatellisera dessa skillnader och mer eller mindre jämställa dessa metoder. Vi vet inte om LGWP äter så stora mängder mättat fett som förordas inom traditionell lchf-kost. Jag har också läst i något sammanhang att LGWP äter GI-kost.

    Från Vitt begär:

    "I huvudtidningen (Expressen) skriver Leif GW Persson om sina tjugo senaste år. Hur han testat varenda metod, diet, kur som går att uppbringa. Att inget fungerat i längden och hur han gått hungrig när han varit tvungen av avhålla sig sådan mat som han älskar. Men sedan ett halvår tillbaks äter han enligt GI-metoden. Han har slutat äta bröd, potatis, pasta, ris och sötsaker. Istället äter han kött, fågel, fisk och ägg, grönsaker, bär och frukt."

    Bär kan väl till nöds passa in i en LCHF-kost, men frukt gör det inte enligt gängse normer här. Så nog verkar Leif G W äta mer GI än LCHF.

  16. Tom
    #15
    Leif GW's kost måste ju rimligen innehålla en del fett annars går han ju hungrig och misslyckas igen?
  17. Pellepennan
    15
    Din tolkning av kostdefinitioner GI VS LCHF är obegriplig, då det finns fler perspektiv
    att ta hänsyn till tex kombo-dieter, Paleo,jägare och fakir m.m.
    Han äter en egenkomponerad variant kanske, LGWP.
  18. O
    Det är nog inte så svårt att göra en LCHF-variant av hans gamla favorit Potatismos a la Stenbeck.

    Potatis,smör,grädde,äggula och rysk kaviar.

  19. A F
    #17

    Om han nu själv kallar det GI, kan vi inte göra detsamma? Det låter rätt så mycket som GI i mina öron.

  20. marie2
    GI-metoden kan väl få plats här under 'Kostdoktorn" också, både vad gäller inlägg och rubriker? Det är ju inte så stor skillnad enl Andreas inlägg ovan. Vi är många som äter mer enl GI (större andel fisk, frukt och bär) som tittar in här ibland.
  21. ekonomen
    GI vs LCHF:

    LCHF har till stor del koloniserat det etablerade GI-begreppet (jag får ofta kommentaren att jag kör "GI", och jag protesterar aldrig). Leif GW Persson illustrerar detta bra. Han beskriver sin diet så här:

    Äter inte:
    "Han har slutat äta bröd, potatis, pasta, ris och sötsaker. "

    Äter istället:
    "Istället äter han kött, fågel, fisk och ägg, grönsaker, bär och frukt."

    D.v.s. det är inte fiberpasta och quinoa som gäller, vilket gör upplägget närmare stenålderskost eller LCHF än "klassisk GI".

  22. Skillnaden mellan LCHF och GI är att LCHF har tagit konsekvenserna av att lågt GI är bättre. Strikt LCHF är alltså GI-Noll! Jag minns att jag skrev några rader om ett av GW:s misslyckade bantningsprojekt i min första bok. Ja, GW:s projekt var lyckat just då, men det var lätt att se att det skulle fallera. Jag citerar:

    "Du behöver inte svälta dig!
    Jag läser om en känd deckarförfattare som gått ner 40 kilo i vikt. Likheterna med mig själv är påfallande. Han är ungefär lika gammal som jag, och var i lika dåligt skick som jag. Nu är han en ny människa och har börjat att skriva på nytt.

    Men hans recept ser helt annorlunda ut. Jag äter tre stadiga mål om dagen och tränar aldrig. Om man nu inte räknar promenader med hunden som träning. Den kände författaren börjar dagen med frukt och en knäckebrödsmacka. Fortsätter med rå fisk till lunch och avslutar dagen med att supera på en tallrik fil med flingor. Till detta dagliga löpturer och diverse skrotlyftande.

    Prova gärna det receptet. Du kommer garanterat att gå ner i vikt av det. Men vart tar livet vägen?

    Jag är fylld av beundran inför alla människor som klarar av en sådan prestation. Det visar en viljestyrka utan like. Men man behöver inte förkasta livet för att återfå sin hälsa.

    Mat är inte synd
    Ingen kan övertyga mig om att det är syndigt att äta.... ...Jag diskuterar dagligen med olika viktminskare och det är förvånande hur ofta jag får höra att någon har "syndat". En religionshistoriker skulle säkert kunna hitta något spännande i alla dessa utsagor. Är kanske vi fettisar en motsvarighet till medeltidens syndare, de som bar tagelskjorta och piskade sig själva för att minska sin skuld? Vår deckarförfattare, som jag i övrigt uppskattar, tycks i så fall ha en stor skuld att betala."

    /SSS

  23. LCHP
    Från aftonbladet 2011-01-08: "2011 kommer Leif GW Persson även att satsa på en ny diet. Han börjar nu i januari med den omskrivna LCHP-dieten". GW berättar om sin kamp för bättre hälsa. Fettma, alkohol och ångest är hans bekymmer. Hoppas att hans nya diet ska hjälpa honom. Tror han är inne på rätt spår.
  24. Majoren
    Han kanske helt enkelt äter "GW" ? 😉
  25. Vi får anta att den gode deckarförfattaren alltid varit en smula fettskrämd. Och sannolikt fortfarande är det. Han är ju professor och har därför för vana att lyssna vördnadsfullt på vad andra professorer säger.
    GI-folket har ju länge varnat för mättat fett. Paulun är praktexemplet. Med tiden har GI-folket börjat skruva på konceptet. För ett tag sedan såg jag begreppet "Turbo-GI", vilket när jag kollade närmare på saken i princip var LCHF-kost rakt av.
    Även den gode deckarförfattaren Skaldeman har ju skruvat GI-konceptet så långt det går och lagt till en nolla för säkerhets skull 🙂
  26. Alex
    OT: http://www.expressen.se/halsa/1.2488739/brann-fett-med-gronsaker

    "Hon försökte att dra ner på mackorna och ersatte smör och fet grädde mot smörgåsmargarin och lättcrémefraîche."

    "Stephan Rössner, professor på överviktsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge:

    - Angelica är ett skolboksexempel på hur man ska gå ner i vikt och lyckas hålla den"

    Två steg frammåt, ett steg bakåt!

  27. JAUS
    #15 Hur vet du ens om det är samma personer som tycker att det är stor skillnad mellan GI och LCHF och som tycker att Leif äter lågkolhydrat? Du klumpar ihop alla LCHF:are till en stor homogen massa och förstår inte att vi har olika åsikter i en mängd frågor. Det finns ju nu en fast definition på vad LCHF är så om Leif äter tillräckligt lite kolhydrater för att kvalificera till den definitionen så äter han LCHF, annars så gör han det inte.

    Bara för att Doc tycker en sak betyder det inte att alla LCHF:are håller med honom. Jag tänker själv, och köper inget påstående rakt av oavsett från vem det kommer. Lyssnar man på bara på sina favoriter okritiskt utan att granska deras påståenden så tänker man inte rationellt.

  28. ragnhild
    ref. expressen: Den litar jag inte på, nämligen at denne slankeren åt smør og helfet grädde tilsammen med hva som helst av pizzaer, godis og mackor handlad inn i samme slengen. Oh, no dette var nok ment som et spark til lchf-livsstilen fra VV/journalisten? Och Rössner tillike med Anna´r o.a. har fortsatt inte en aning registrerer jag.
  29. ragnhild
    Vel, kanskje hun visste hvor mye bedre maten blir med smør og fløte. Gourmetkokker velger gode råvarer you know 😉
  30. Lars M
    Max 20 gram kolhydrater per dag, helst bara 5-10 gram per dag, och om man sedan kallar det LCHF, LC, low carb eller GI är av underordnad betydelse. I alla fall i min värld. GI 0 tycker jag är ett bra begrepp, det är dock inte så lätt att uppnå.

    Men för alla sockerälskare som tar varje tillfälle i akt att försöka smyga in lite kolhydrater i kosten, är det naturligtvis trevligare om man ligger så långt åt GI-hållet som möjligt.

  31. Lars M: köper jag rakt av.
  32. A-K
    Nog tycker i alla fall jag att LCHF namngiven kost ska innefatta "high fat" då det faktiskt tom ingår i namnet. Low carb kost finns det ju andra varianter av.
  33. John Albertsson
    Jag äter själv lågkolhydratkost sedan en tid med bra resultat. Ni lchf-fanatiker måste inse att man inte behöver dra på med en massa mättat fett för att stilla begäret efter kolhydrater utan det sker automatiskt när man drar ner på dem, att hungern/suget försvinner. Åtminstone för oss som inte har haft någon fetma i det avseendet. Jag gillar t.ex. inte grädde och äter därför inte det alls, men ändå har jag gått ned från 100 kg till 90 på fyra månader. Och jag äter en rostad brödskiva med marmelad varje morgon. Jag var som GW förut; det skulle vara potatis el. potatismos, till allt och mackor som mellanmål. Numera har t.o.m behovet av mellanmål försvunnit! Det enda problemet för mig är det att man inte kan äta ute på krogen i princip, att man i så fall alltid måste beställa sallad
  34. Albertsson #33: "Fanatismen" skapas ju i så fall av omgivningens antikampanjer. Hade lchf rörelsen tystnat tvärt när vi blev som mest idiotförklarade, så hade inte ens tanken överlevt. Tack vare internet finns denna unika möjlighet för sjuka bli besvärsfria och kanske smala på köpet. Skulle vi förlitat oss på vetenskapen, berörda myndigheter och media, hade tankegången varit stendöd vid det här laget..
  35. Fredrik
    John Albertsson vad äter du istället för kolhydraterna då? För mig är mer fett ett måste, annars blir jag helt enkelt inte mätt. Dock sitter jag inte och trycker i mig rent smör för det 🙂
  36. Läste du i DN om undersökningen om hur man håller vikten resten av livet? Forskarna hade kommit fram till ett par intressanta saker där. Kommer fortsätta följa denna sajt.
  37. Rickard Carlsson
    #33

    Det där är ett vanligt missförstånd, att man måste äta jättemycket fett. Fett är väldigt energirikt och dessutom väldigt mättande. Av den anledningen behövs det inte så mycket om man inte har ett väldigt aktivt jobb, tränar mycket t.ex. Att det heter LCHF är för att betona att man ska dra ned på kolhydraterna, men inte dra ned på fettet. Det är också för att betona att man inte ska "fylla ut" med kolhydrater eller protein om man inte blivit mätt, utan att man i så fall ska öka på fettet (istället för traditonellt öka på kolhydraterna).

    Gillar man inte grädde äter man inte grädde, knappast svårare än så. Däremot anser nog de flesta som äter LCHF att det är dumt att undvika bra livsmedel ägg och fett kött (det är slöseri att bara äta biff och filé när det finns bra bitar som fläsk, högrev etc som fått dåligt rykte pga för hög fetthalt) eller att undvika att steka i smör (om man nu gillar det dvs.)

    Äter man lite kolhydrater och är mätt på den mängden fett man äter finns det naturligtvis ingen anledning att öka. Att man ger rådet "ät mer fett" är endast för att hjälpa de som känner att "hjälp jag vill äta mer kolhydrater" och inget rättsnöre.

    Problemet är att definitionen på "mycket fett" har varit så otroligt litet fett att man måste sägas "vräk i dig fett" för att få folk att äta normalt feta produkter.

    Jag tror de flesta skriver under på att optimalt fettintag är ungefär det naturfolk får i sig på en diet av vilt, fisk, rötter nötter och bär. Om man utgår från att man äter allt på djuret (en buffel kan ha rätt mycket fett... likaså en säl...) så blir det en del fett, men det blir inte enormt mkt. Däremot blir det lite kolhydrater.

    Sedan är det en annan sak att man ofta betonar att man vill undvika att äta så mycket omega 6 och därför förodra mättat fett. Ett alternativ är ju dock olivolja. Det är ju mest en smaksak.

    Men visst ibland vore det nog en poäng att vi mera lanserade begreppet lågkolhydratkost, betonade att man inte kan äta protein hur mkt som helst och därefter lät folk äta så mkt eller litet fett de vill.

  38. Hälsofrälst
    Det finns bara två vettiga energiämnen dvs kolhydrater eller fett. Om man är rädd för fett så blir det svårt att äta lite kolhydrater i längden. Att använda protein i form av kött som energiämne är verkligen resursslöseri, vilket det troligen blir med alla låga GI-dieter som är fettskrämda. Jag kan inte se att det som kallas GI är samma sak som LCHF men åt rätt håll förstås när det gäller Glykemiskt index.
    Kul att Leif GW Persson har hittat en kost som ligger närmare LCHF än tidigare! Det gläder mig verkligen.
  39. Nils
    Nästan alla jag känner till som är överviktiga äter mycket mat. Även mycket fet mat. Försök på råttor visade att den grupp som gick på lågkaloridiet levde längre och friskare liv än den grupp som gick på högkaloridiet. Nu är vi människor, inte råttor, men en slutsats kan vara att vi ofta äter för mycket mat. Inte så konstigt eftersom mat är tillgänglig i överflöd och till ett relativt lågt pris.
    Själv blir jag hungrig av att äta sött. Det innebär att jag med en söt diet kommer att äta mer mat. Fet mat gör mig mätt vilket innebär att jag äter mindre mat. En ägg & bacon frukost står jag mig på nästan en hel dag medan samma mängd söta flingor försvinner till lunch.
    Låg insulinnivå är bra men en konsekvens av LCHF är också att vi äter mindre, vilket bidrar till viktminskning.
  40. Maja
    Hej, det var någon som sa att fostervatten och modermjölk innehåller mycket socker, någon som vet hur mycket??
  41. Nils - du har nästan rätt. Poängen med att äta LCHF är att det mindre insulinpåslaget gör att kroppen kan böra äta av sina fettlager. Äter du mat med mycket kolhydrater, vilket höjer det fettinlagrande hormonet insulin, kan inte kroppen ta ut energi från fettlagren. Därför blir du hungrigare och måste stoppa i dig ännu mera mat om du äter mycket kolhydrater och lite fett.
  42. A F
    Maja,

    Här kan du se hur bröstmjölk är sammansatt. 37 E% kolhydrater. Det har troligen varit en viktig komponent i småbarns kost upp till en ålder av mellan 2-5 år, så man kan gissa att så små barn inte bör äta strikt LCHF.

    Man ser ju att det också innehåller 55E% fett, varav 20 är mättat, så det är med säkerhet också olämpligt med SLV-rekommenderad kost för småttingar.

    http://www.fineli.fi/food.php?foodid=603&lang=sv

  43. Maja
    Tack A F! Då återstår bara info om fostervattnet ....
  44. John Albertsson
    #35: För min har suget efter mat minskat genom att jag har dragit ned på kolhydraterna, så det finns liksom inget att "ersätta", inget jag behöver ersätta med stora mängder fett. Förvisso har jag aldrig snålat med fettet i den meningen, utan har alltid föredragit framdelskött före filé o.s.v. Däremot grädde och stora mängder smör, som Annika Dahlström förespråkar, ger mig snarare äckelkänslor bara av att tänka på det.

    Så som jag har upplevt det kan man stryka HF och enbart tala om LC. Det behöver i och för sig inte gälla för alla. Problematiken ser nog olika ut för olika individer. De som lider av riktigt kraftig fetma och därmed har haft stora matstörningar kanske behöver HF under en övergångsperiod eller så. Jag kan ju bara tala för mig själv.

  45. John Albertsson
    #37: Du talar klokt!
  46. monica
    Varför går vikten ej ner sedan v 9 ? Äter enbart lchf utom till påskafton och midsommarafton. Inte ett enda gram går vikten ner. Beror det på mitt höga blodsocker 6,6 , insulinet eller vad?Eller är det fel mat för mig, som av hela mitt hjärta vill gå ner i vikt så jag kan klä mig snyggt. Har kämpat i 40 år med just vikten. Törs då ej heller äta kh för då går jag upp de 8-9 kg jag gickner de första 8-9 veckorna i jan/febr.Orkar ej kämpa mera utan att se resultat någon gång. Alla tycker jag är sååå tråkig, som ej äter det de serverar. men jag bryr mig ej, det gäller mig själv, måste stå upp för mig själv. Ingen annan gör det.Kan någon tala om för mig vad jag ska göra eller varför jag ej går ner. Tröstlöst. M
  47. kmel
    Monica,
    kolla på sidorna om LCHF för nybörjare och Svårt att gå ner i vikt, så finns det många faktorer som kan spela roll och kanske svaren för dig

    Lycka till!

  48. Roger
    Monica, läs SSS bok "varför går jag inte ner i vikt" tror den heter så, där kan du få en hel del tips. SSS säger också att det oftast är kvinnor som bantat stora delar av sitt liv som har svårast att gå ner i vikt då dom har en otrygg kropp.. det kan ta upp till 6-7 månader innan kroppen ställt om och börjar släppa på "fläsket".
  49. Pekka
    A F #42: Både komjölken och bröstmjölken är söt! Och jag är övertygad om att detta är för att dra igång(!) insulinproduktionen hos de små ... och det finns en bra anledning till det också: insulinet är ju ett tillväxthormon (också).

    Men sedan ska barnet sluta äta "sötsaker", och börja äta mat som inte innehåller kolhydrater ... i alla fall senast då det börjar tappa sina mjölk(!)tänder och får sina "riktiga" tänder. Kom ihåg att tänder och socker INTE går bra ihop (och mjölktänderna kan väl anses skadade av allt socker som barnet fått i sig, och att ersätta dem med nya är kanske naturens sätt att vara "tandläkare"...).

    Jag tycker det låter (bio)logiskt i alla fall... 😀

  50. A F
    Pekka,

    Ibland förenklar man onödigt mycket.

    Det tycks inte finnas anledning att skippa "sötsaker" som mjölk och potatis för att vara rädd om sina tänder i alla fall. Men havregryn och spannmål i största allmänhet. Stämmer med vad jag hört från tandläkare att de som får tidigast hål är de som somnar med vällingflaskan i munnen.

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/12/dr-mellanbys-tooth-deca...

  51. Tack A F! Jag har faktiskt undrat över laktos och karies på sistone. Det händer nämligen att jag dricker mjölk eller cholkladmjölk (inte O'boy utan egen) och det kan gå många timmar innan jag borstar bissingarna. Då är inte det nåt problem då.
  52. Lund
    monica

    Du är inne i en platå, där vikten inte rör sig om du inte ändrar något, tex. kan du öka fysisk aktivitet, såsom snabba promenader eller liknande. Annars kanske du kan ändra något i kosten...tillfälligt minska lite på kalorierna eller ta bort mejeriprodukter under någon månad

    Du kan ju inte tappa modet nu, du har inte hållit på speciellt länge...säger jag, som är inne på elfte året:-)

  53. Kryddan
    #46
    monica, kämpa på!! Tror vi alla får svårare perioder. Mår du bättre i övrigt? Kan du fokusera på det en stund, tills du kommer igång med viktenedgång igen?
    Om man äter för mycket så går man ju inte ned i vikt. Men äter man för lite så går man inte heller ner.
    Du kan kolla ditt kaloriintag, http://www.minmat.net/ .
  54. Clara
    Han är ju fortfarande tjock, så det verkar knappast fungera...
  55. sten bjorsell
    Apropå "gräva graven med sin egen gaffel": Mycket träffsäker liknelse! När han väl återgår till att skriva noveller kan detta säkert användas i nya historier! Mången lär ha insett, men ofta för sent: Hälften av maten jag gafflar i mig är för att hålla mig vid liv. Den andra hälften är för att hålla mina doktorer vid liv. Något man alltså kan bespara sig från med hjälp av LCHF! Och har man väl börjat LCHF-a går det lätt att återställa lever och andra organ med hjälp av IF: Vid fasta då samma huvudbränsle som vid LCHF, fett, men från egna lager inklusive förfettade, ofta dysfunktionella, organ.

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av

Äldre inlägg