Enkla och goda såser, dressingar och röror

En riktigt bra sås förhöjer smaken på själva rätten och gör att man håller sig mätt och belåten under en längre tid. Här har vi samlat alla våra feta såser, dressingar, kryddsmör och röror som gör gott för både kropp och själ. Förutom den goda smaken när du gör dina egna såser från grunden är att du slipper tillsatt socker och onödiga tillsatser som det ofta kryllar av i färdigköpta produkter.

BLI MEDLEM

Tips!

Det krävs inte mycket för att få till en riktigt god sås. Utgå ifrån en fet grund, som exempelvis crème fraiche, fet yoghurt, smör, olivolja eller majonnäs. Tillsätt sedan dina favoritkryddor, färska örter eller smaksättningar som dijonsenap, pepparrot eller chilipaste – beroende på vilken smakriktning du är sugen på.

Framför allt till fisk och skaldjur kan det vara gott med lite extra syra. Tillsätt då gärna lite färskpressad citronjuice eller några droppar ättika för den rätta balansen.

Ta tillvara på den goda smaken som du får från skyn när du tillagar kyckling eller kalkon i ugn eller efter du stekt dina köttbullar i stekpannan. Tillsätt bara grädde eller crème fraiche och smaka av med extra kryddor och kanske en skvätt sojasås. Låt puttra tills såsen blivit krämig. Vill du ha en ännu tjockare sås? Tillsätt då någon matsked med färskost och låt puttra i några minuter extra.

Populära såser

Snåla inte med såsen!

Vi gissar att du har hört många gånger att sås gör en fet och ökar risken för hjärtattack? De goda nyheterna är att det har blivit bevisat flera gånger att fett inte gör dig fet och fett täpper inte till dina artärer. Det finns ingen anledning att vara rädd för naturligt fett. Det är en gammal och felaktig teori att naturligt fett är farligt. Här finns mer fakta om LCHF och fett.

Så nu är det dags att rensa kylskåpet från fettfria produkter fyllda med socker, artificiella sötningsmedel, färgämnen och konstgjorda smaker. Fyll i stället kylskåpet med rena, naturliga ingredienser fulla av smak, till exempel:

  1. Mejerier: Vispad grädde, gräddfil, crème fraiche and färskost fungerar alla som en perfekt bas i en krämig sås eller dipp.
  2. Tips: Vill du göra din sås tjockare utan att använda mjöl – tillsätt lite färskost och låt det sjuda på spisplattan i några minuter tills det tjocknar.

  3. Mejerifritt: Majonnäs är en väldigt bra bas för kalla dippsåser och dressingar. Gör helst din egen majonnäs, men om du köper färdig se till att den är gjord av avokadoolja eller olivolja. Försök att undvika olja som innehåller omega-6 som är inflammatoriskt.

     
    Andra mejerifria alternativ utan ägg kokosgrädde, olja och grönsaksbaserade såser som jordnötssås, pesto, romanescosås, sockerfri ketchup, guacamole and chimichurri.

Mejerifria såser

BLI MEDLEM


Veckomeny

DD+ MEDLEMSKAP

Strikt LCHF: Sås-älskarens vecka #1

Vi tycker att såsen är pricken över i:et till en maträtt. En riktigt bra sås kan förvandla vilken måltid som helst till en vinnare. En av alla fördelar med LCHF är att man inte behöver snåla med såsen, och visst känns det underbart att kunna njuta av god mat med sås utan dåligt samvete?

Den här veckan har vi plockat ut några av våra favoriträtter med goda såser och satt ihop till en krämig, smakrik veckomeny full av näringsrik mat.

Vad sägs om gräddsås till köttbullarna, ädelostsås till LCHF-pastan och guacamole till tacosalladen?

Veckomenyn är strikt LCHF och innehåller max 16 g kolhydrater per dag.

Vill du ha mer sås-inspiration? Här hittar du alla våra LCHF-såser.

Det här är den första veckomenyn med temat ”sås-älskarens vecka” och därför finns en lunch på måndag. I veckomenyerna som kommer efter denna med samma tema är måndagens lunch samma som söndagens middag.

Veckomenyn →