LCHF

Frågor och svar om LCHF (Kostdoktorns FAQ)

Frågor och svar om LCHFHär finns vanliga frågor och svar om lågkolhydratkost, som LCHF eller Atkins.

Allmänna frågor om LCHF

Möjliga, oftast övergående, biverkningar av LCHF

Eventuella faror med LCHF

Andra invändningar mot LCHF

Jag är …, kan jag äta LCHF-kost?

Forum

LCHF-forum

Har du mer frågor? Välkommen in till diskussionsforumet för snabba svar. Här kan du också dela med dig av dina erfarenheter av LCHF och läsa om andras.

Mer

Se också vanliga frågor och svar på Kolhydrater iFokus

Om ASP och fettinlagring (tveklöst överkurs)

Frågor och svar

Är LCHF farligt för hälsan (i längden)?

Det finns många exempel på vad som närmast kan kallas för skrämselpropaganda om påstådda risker med lågkolhydratkost, såsom ”fettförgiftning”. I de studier/litteraturgenomgångar som är gjorda finns inga bevis för att LCHF skulle medföra några faror för hälsan. Se även denna lista på vetenskapliga studier på området. Något som starkt talar mot att det skulle vara farligt är att vissa folkslag såsom inuiter/eskimåer/massajer traditionellt alltid åt en extremt fet och kolhydratsbegränsad kost utan kända nackdelar för hälsan. Faktum är att många bedömde deras hälsotillstånd som mycket gott, så länge de höll sig till sin traditionella kost. Samerna hör nog också till denna grupp.

Vidare rekommenderas man av mig helst äta LCHF i form av 100% naturliga råvaror, som människor ätit i tusentals om inte miljontals år. Vad skulle kunna vara så farligt med det? Mer om LCHF här.

Hur låg procentandel kolhydrater behövs för att kalla en diet lågkolhydratkost / LCHF?

Lågkolhydratkost – definition

Beroende på hur många ”experter” du frågar lär du få ungefär lika många svar.

Vanliga förslag till definitioner kan vara under 20 energiprocent kolhydrater eller max 20-30 gram kolhydrater per dag, dvs max ca 5 E%. Ibland föreslås högre gränser – 30 eller 40 E%.

Själv tror jag det är ett misstag att dra upp strikta men helt godtyckliga procentgränser.

Lågkolhydratkost är det i min mening när man i första hand tänker på att begränsa kolhydratsintaget. Sen fyller man på med fett och protein. Antingen tills man är mätt, eller (för de som vill/behöver) tills man når en viss mängd kalorier.

Sen kan var och en vara så strikt med kolhydraterna som man själv märker att man mår bäst av. Ju mindre kolhydrater desto bättre effekt verkar man få på vikt, blodsocker med mera.

LCHF

LCHF betyder low carb, high fat. Det är en lågkolhydratkost där man i första hand ersätter kolhydratsenergin med naturligt fett. Proteinandelen är alltså ”normal”, eller bara något högre, jämfört med den genomsnittliga västerländska kosten.

LCHF-kost som den brukar tolkas i Sverige har också vanligen en betoning på naturliga råvaror, som är så lite förädlade / industriellt processade som möjligt. Artificiella ”low carb” produkter med olika slags sötningsmedel rekommenderas inte. Det är även vanligt att man försöker undvika underskott på omega-3 och överskott på omega-6 fett. Något som annars är mycket vanligt i västerländsk kost.

Blir man inte trött / lättirritabel / svag / yr / får huvudvärk / upplever svårt att tänka / känner sig varm och svettas mer / får lättare hjärtklappning / känner konstig smak i munnen / dålig andedräkt av LCHF?

Jo. Det är vad som brukar kallas för omställnings- / övergångsbesvär (en del säger istället ”socker-avgiftning”). Många men inte alla upplever enstaka eller flera av dessa symptom, någon till några dagar efter en kraftig begränsning av kolhydratsintaget. Besvären sitter vanligen i under några dagar, det är ovanligt med kvarstående sådana besvär under mer än någon vecka.

Det viktigaste för att minimera besvären är att första dagarna dricka tillräckligt och få i sig tillräckligt mycket salt. Strikt lågkolhydratkost ger en vätskedrivande effekt, vätskesvullnad i kroppen minskar. Men det kan få väl stark effekt första dagarna innan kroppen anpassat sig. Särskilt trötthet, svaghet, yrsel och huvudvärk kan bero på vätske- och saltbrist. Testa detta:

  • Lös en halv tesked salt i ett stort glas vatten
  • Drick

Om besvären med huvudvärk, yrsel eller trötthet snabbt minskar (inom 5-20 minuter) berodde de på vätske- och saltbrist.

Det som kan ta längre tid än en vecka att anpassa sig är orken vid kraftig fysisk ansträngning. Detta kan ibland ta flera månader innan den upplevs normal igen. Då upplever många istället en kraftigt ökad uthållighet.

Blir omställningssbesvären för svåra kan man äta lite extra kolhydrater – en bit grovt bröd, mer grönsaker eller en halv banan, bara som exempel. Detta kan möjligen fördröja anpassningen en aning, så vissa föredrar att stå ut istället.

Är inte LCHF bara en ”modediet”?

Nej. Det ordet är bara ett sätt att försöka förlöjliga en variant av en kostmodell som varit känd sedan 150 år eller mer. Visste du att ordet ”banta” kommer från William Banting, som skrev en bok om detta i mitten av 1800-talet? Metoden? Lågkolhydratkost såklart.

Ett stort antal varianter av liknande kost har funnits ända sedan dess. Under senare decennier har Atkins varit den mest kända. Läs gärna hur professor Berne avfärdar pratet om ”modedieter” i sin utvärdering av LCHF för socialstyrelsen.

Efter att Atkins (LCHF) varit bäst i test i New England Journal of Medicine (världens tyngsta tidskrift för klinisk medicinsk forskning) för viktnedgång avslöjar tom retorik om ”modediet” bara okunskap.

Får man inte hjärtsjukdom av fett / mättat fett?

Med stor säkerhet nej. Det är en teori från 50-talet som trots mängder av försök aldrig kunnat bevisas. Allt fler tvivlar nu starkt på den, exempelvis Hjärt-Lungfonden, professorer och överläkare.

Några välgjorda studier som visar ett direkt orsakssamband mellan naturligt fett /mättat fett och sjukdom eller död finns inte. Däremot finns stora studier som talar mot det, eller till och med för motsatsen.

Vissa kallar fortfarande mättat fett för det ”farliga animaliska fettet”. Animaliskt fett betyder alltså djurfett. Det finns nämligen mycket naturligt mättat fett i exempelvis fett kött och ägg. Att tro att det skulle kunna vara farligt är en märklig teori från början. Människan är ju själv ett djur. Våra kroppar består till stor del av samma naturliga mättade fetter. Hjärnan byggs till stor del upp av mättat fett. Varenda cell i vår kropp omges av ett membran med mättat fett i. Kroppen bildar själv lätt mättat fett om det behövs. Hur kan något våra kroppar till stor del består av vara ett farligt gift när vi äter det?

Det man varit rädd för är att det kan höja LDL-kolesterol, åtminstone kortsiktigt. Högt sådant är statistiskt kopplat till ökad risk hjärtsjukdom. Att A ökar risken för B, och B ökar risken för C, är däremot INTE samma sak som att A ökar risken för C. Som ett exempel ökar motion tillfälligt blodtrycket. Högt blodtryck ökar risken för hjärtsjukdom. Motion ökar dock inte risken för hjärtsjukdom, utan tvärtom. Men det är denna logik som man använt för att mena att mättat fett är farligt.

Läs de mer ingående svaren från mig och Livsmedelsverket på Kostdebatten.

För mer diskussion kring mättat fett och blodfetter, se Snabbkurs i kolesterol.

För mer en djupare analys av studierna på området se denna artikel från Läkartidningen december 2007, av professor Berglund och medarbetare: Fettintag och kardiovaskulär hälsa [hjärthälsa] – är vi helt felinformerade?

Eller se den här lite mer humoristiska två och en halv minut långa filmsnutten:


Får man inte förhöjt kolesterol av fet mat?

Faktum är att tvärtom mot vad man tidigare trott så visar studier att LCHF-kost snarast ger förbättrade kolesterolvärden i snitt. Det som brukar stiga är framförallt det ”goda kolesterolet”, HDL. Detta medför statistiskt en minskad risk för hjärtsjukdom.

Läs mer här: Snabbkurs i kolesterol

Hur får man i sig tillräckligt med vitaminer / mineraler?

Det finns mängder av vitaminer och mineraler i näringsrika animaliska livsmedel, se här en jämförelse med frukt. Dessutom finns där alla essentiella fetter och aminosyror. Det enda man teoretiskt kan få brist av på en strikt LCHF-kost är c-vitamin. Det finns dock c-vitamin i grönsaker också. Ett bra exempel är broccoli som innehåller mer än dubbelt så mycket c-vitamin som apelsiner till och med.

Jag har hört talas om en enda person som ev fick skörbjugg efter flera år på strikt LCHF-kost och några veckor utan ens grönsaker. Notera att skörbjugg är lätt att märka – man börjar blöda lättare från ex tandköttet, näsan. Får man det (mot förmodan) går det lätt och snabbt att bota med tillskott av färska grönsaker / citrusfrukt. Här hittar man lätt c-vitamin utan mkt kolhydrater.

Här är en studie som visar att personer som äter Atkins-kost får i sig tillräckligt av alla vitaminer och mineraler.

Kan man äta farligt lite kolhydrater?

Nej. (Undantag: Diabetiker får se upp lite i början då de kan behöver minska eventuella medicindoser för att undvika blodsockerfall. Just Metformin-tabletter ger dock aldrig blodsockerfall.)

Kolhydrater i sig är inget kroppen behöver nödvändigtvis, det är till 99,9% bara bränsle och större delen av kroppen kan istället gå på fettförbränning. Hjärnan och några andra mindre vävnader kan det inte. Då kompenserar kroppen med att bilda ketonkroppar från fett, som hjärnan kan drivas fint med.

Dessutom kan nödvändigt glukos (blodsocker) bildas i levern från protein och visst fett, upp till kanske 200g/dag. Faktum är att man kan klara sig med 0 gram kolhydrater om dagen (från kosten) under lång tid, det finns inga kända faror med det. Fett och protein däremot innehåller ett flertal olika ”essentiella” ämnen, som kroppen inte kan bilda själv utan måste få med födan.

Var får jag fibrer ifrån?

Fibrerna har sin främsta effekt i att bromsa upptaget av kolhydrater från tarmen, men eftersom man vid LCHF äter så lite kolhydrater spelar de då ingen större roll. Den lilla mängd kolhydrater man äter bromsas minst lika bra av lite mer fett och protein, vilket ger en väldigt långsam och snäll påverkan på blodsockret. Fibrerna i sig tas ju inte alls upp, och har alltså ingen effekt utöver i tarmen.

Förr trodde man att fibertillskott skyddade mot tjocktarmscancer – det har man nu gjort stora studier på, vilka inte kunde visa någon sådan positiv effekt. En bonus med att inte äta så mycket fibrer är att de tenderar att för vissa ge mycket gasbildning, och därmed magknip, när det kommer ner i tjocktarmen och blir mat till bakterierna där. Det slipper man ofta utan dem.

Vad är ketos? Får man inte livsfarlig ketoacidos (surt blod) av lite kolhydrater?

Nej. Det man får av lite kolhydrater kallas ketos och är en normal anpassning av kroppen som inte är farlig. Det skall inte sammanblandas med ketoacidos. Ketoacidos är ett farligt tillstånd som vanligen uppstår vid diabetes och insulinbrist (då blodsockret också är högt, >15) inte vid lite kolhydrater i kosten. En del brukar gång på gång dra upp ett (1) publicerat fall från februari 2004. Det rörde en kvinna som ätit Atkinskost och fick misstänkt ketoacidos (dock med normalt blodsocker) efter fem dagar med illamående och kräkningar (magsjuka?). Hon fick ligga på sjukhus tre dagar. Dock kan man i sällsynta fall få ketoacidos vid svält, så det är inget som säger att hon fick det av Atkinskosten. Att det är det enda misstänkta fallet, efter att miljoner människor ätit lågkolhydratskost, talar starkt mot ett sådant samband tycker jag. Och att försöka skrämmas med ett enda sådant fall utan säkert orsakssamband tycker jag inte är seriöst.

Man kan mäta ketoner i urinen lätt med teststickor som kan köpas på apotek. Om dessa ger utslag så har man ketos (ger de inte utslag kan man ändå ha det, då ketoner i blodet inte alltid läcker ut i urinen). Det innebär att kroppen går till mycket stor del på fettförbränning, och även bryter ner fett till ketoner, som bränsle till hjärnan.

Normalt är detta alltså helt ofarligt. Om man har diabetes, vanligen insulinbehandlad, och har ketoner i urinen SAMTIDIGT som ett högt blodsocker (>15 vanligen) är det dock tecken till att man är på väg mot ketoacidos på grund av insulinbrist. Man bör då ta mer insulin, dricka mycket vatten, och genast ta sig till akutmottagningen om man mår dåligt eller det inte snabbt går över. Återigen, detta tillstånd har inget känt samband med lite kolhydrater i kosten. Om något lär det i så fall ge minskad risk, eftersom liten kolhydratsmängd i kosten minskar insulinbehovet.

Är LCHF-kost farligt för tarmen / tarmbakterierna?

Troligen inte. Faktum är att det snarare verkar vara tvärtom.

För man insulinresistens av fet mat?

Friska personer som äter strikt lågkolhydratkost får ibland en fysiologisk insulinresistens. Det är kroppens sätt att spara på det glukos man äter till hjärnan, medan muskler och fettväv slutar tar upp mindre. Det ökar fettförbränningen i muskulaturen ytterligare.

Lite vidareläsning:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/09/palmitic-acid-and-insulin-resistance.html
http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2007/10/physiological-insulin-resistance.html
http://www.kostdoktorn.se/forslag-diabetes-hba1c-54#comment-142573

Hos typ 2 diabetiker som normalt har en sjuklig insulinresistens har lågkolhydratkost tvärtom visats ge en kraftig minskning av insulinresistensen:
http://annals.highwire.org/content/142/6/403.abstract

Kan man tappa hår av LCHF?

Det förekommer. Vad det i vanliga fall handlar om är en form av övergående diffust håravfall som med ett vackert namn kallas telogent effluvium. Håret blir då tunnare i varierade grad, men det är i normala fall aldrig permanent. Efter någon månad börjar det tappade håret växa igen. Men det tar naturligtvis lång tid att få tillbaka långa hårstrån.

Sådant håravfall förekommer ca 3-4 månader efter ett stort antal olika förändringar eller påfrestningar för kroppen. Exempelvis efter:

  • infektions- eller andra sjukdomar
  • graviditet
  • operationer
  • psykisk stress
  • vissa läkemedel.
  • större kostförändringar och snabb viktnedgång, troligen särskilt vid svält.

Viktnedgång med LCHF utan svält, dvs att man äter sig mätt, bör innebära mindre risk jämfört med kraftigt kaloribegränsad svältbantning. Men i enstaka fall kan man antagligen få diffust håravfall ändå.

För att förstå orsaken behöver man veta hur ens hårstrån normalt växer. Först växer det under 3-4 år, för att sedan gå in i en vilofas på ca 3 månader. Efter vilofasen tappas håret, och ett nytt börjar snart växa ur samma hårsäck. Normalt växer runt 85% av ens hårstrån medan 15% vilar.

Efter en påfrestning på kroppen (enligt ovan) kan en större andel av hårsäckarna (ex 40%) samtidigt gå in i vilofasen. 3-4 månader efter detta tappas alla de hårstråna under en begränsad period. Det gör att håret blir tunnare i varierande grad, och kan upplevas mycket stressande av den som drabbas.

Håravfallet utvecklas sen inte vidare, och man blir inte helt kal. Med tiden växer de hårstrån som vilat ut igen. Men det kan ta runt 6 månader eller mer att återställa hårets tjocklek, beroende på frisyrens längd. Hår växer runt 1 cm per månad.

Ett läkarbesök för att fastställa diagnosen och utesluta exempelvis järnbrist eller rubbad ämnesomsättning är klokt. Men därefter krävs bara tålamod. Det finns mängder av utlovade mirakelkurer och tillskott på nätet. Gemensamt är mig veterligen bristen på bevis för någon som helst effekt, utöver att de krymper din plånbok. De kan så klart visa exempel på god ”effekt” – håravfallet går ju normalt alltid över av sig självt!

Mer läsning:

Kan man få benskörhet av lågkolhydratkost?

Med all sannolikhet inte. Våra förfäder klarade sig i hård miljö under miljoner år utan bröd, pasta eller ris. Och några sköra ben har inte grävts fram vad jag vet. Inte heller är massajer eller inuiter på 1900-talet kända för benskörhet, om något tvärtom.

Här är orsaken till oron hos vissa. Några studier har visat tecken till skörare skelett hos barn som behandlas med strikt lågkolhydratkost mot mycket svår epilepsi, som inte kan kontrolleras på annat vis. Men: de svårt epilepsisjuka barnen behandlas även med ett flertal epilepsimediciner i hög dos. Dessa mediciner har visats kunna ge benskörhet som biverkan. Barnen kan alltså förväntas få skörare ben, oavsett kost.

En studie har gjorts, designad för att undersöka om vuxna som äter lågkolhydratkost får påverkan på skelettet. Någon skelettpåverkan sågs inte:

Personligen tycker jag oron lät obefogad från början, och efter studien ovan bör man kunna vara än mer lugn.

Oroar du dig för benskörhet? Se först och främst till att få tillräckligt med D-vitamin. Det är viktigt för skelettet, och brist är mycket vanligt i det solfattiga Sverige.

Jag har ätit LCHF i x veckor / månader och går inte ner i vikt (så mycket som jag vill). Vad skall jag göra?

Läs min sida för de med svårt gå ner i vikt. Där finns 17 tips på vad man kan tänka på/göra.

Jag har fått ökade kramper i underbenen på natten, efter påbörjad LCHF-kost, finns det något samband?

Kanske, en del har märkt av just detta. Vissa menar att man kan förlora en del magnesium ur kroppen vid omställningen, men att det rättar till sig med tiden. Vid besvär verkar det åtminstone hjälpa bra med magnesium-tillskott en tid, förslagsvis 400mg per dag. Det är kanske möjligt att det går över lika snabbt utan dock, jag har inte sett någon jämförande vetenskaplig studie.

Måste man vara i ketos för att bränna fett?

Nej. Men när kroppen är i ketos drivs den till mycket stor andel på fettförbränning. Då drivs bland annat hjärnan på ketoner som bildas från fett. Att bränna fett bara genom att sitta och dagdrömma, låter inte det bra?

Ett tillräckligt lågt kolhydratintag (under ca 50-100 gram/dag ) leder alltid till ketos (ketoner i blodet). Det behöver inte märkas vid testning av urinen med ketos-stickor, eftersom kroppen efter anpassning inte alltid läcker ut ketoner i urinen.

Är LCHF farligt för njurarna?

Nej, för personer utan svår njursjukdom finns ingen forskning som visat något sådant. (Referens 1, referens 2).

Lågkolhydratkost (med mer protein) i ett år gav ingen skillnad i njurfunktion jämfört med högkolhydratkost (med mindre protein): Referens.

Lågkolhydratkost i två år gav ingen negativ påverkan på njurar.

Dessutom behöver man inte äta mycket protein vid LCHF-kost. Tanken är att man i första hand skall ersätta energin i kolhydraterna med mer naturligt fett. Alltså kan även personer med svår njursjukdom som fått råd att äta lite protein äta LCHF-kost, så länge de håller ner proteinintaget.

Behöver man inte antioxidanter?

Det kanske är bra, även om det ännu inte kunnat bevisas vetenskapligt att det gör någon nytta för hälsan. Man kan få en hel del antioxidanter från ovanjords-grönsaker, utan större mängd kolhydrater. Lite bär kan man också äta ibland, det ger gott om antioxidanter.

Något många inte känner till är att kroppens alla celler bildar egna antioxidanter (exempelvis SOD och glutation). Detta är ett viktigt skydd – djur som experimentellt fått sådana gener borttagna dör ofta tidigt i livet. Kanske bildar en kropp i balans alla antioxidanter den behöver själv, varför extra tillskott är onödigt?

Faktum är att man i studier av personer som tar tillskott av stora doser antioxidanter inte sett några hälsovinster. Genomgångar av studier visar att de kanske till och med riskerar att dö i förtid!

Blogginlägg om antioxidanter.

Ensidig kost = man står inte ut längre tid?

Många verkar trivas utmärkt i längden med god mat i fri mängd. Det finns mängder av olika god mat att prova, bara fantasin begränsar. Se länkar från mat-sidan. Läs gärna mina inlägg om matälskare samt ”njutmetoden”.

Behöver inte hjärnan kolhydrater? Blir man ”dum” utan kolhydrater?

Brain

Nej. Hjärnan fungerar utmärkt på ketonkroppar efter en kortare omställning. Det är möjligt att känna sig trött / okoncentrerad / lättirriterad första dagarna upp till en vecka efter starten, innan hjärnan vant sig. Därefter går det utmärkt för hjärnan att drivas på ketonkroppar, eller glukos som nyskapas i levern från protein. Alltså behövs inga kolhydrater av det skälet. (Kanske är det tvärtomlänk till studien)

Professor Martin Ingvar, hjärnforskare, krossar gärna myten om att hjärnan skulle behöva kolhydratladdning för att fungera. Den gamla myten som ännu sprids av mindre uppdaterade personer (inga namn nämnda).

Så här säger professor Ingvar om saken:

Lågkolhydratkost funkar utmärkt för hjärnan. Hela resonemanget att vi behöver kolhydrater är fel…

Om du vill ha ett mer praktiskt bevis så hör gärna vad Sveriges minnesmästare säger, mannen som har alla officiella svenska minnesrekord, samtliga tagna på strikt LCHF.

Se även: Påverkas hjärnan av lågkolhydratkost? samt Smartare av LCHF-kost?

Jag är vegetarian/vegan, kan jag äta LCHF?

Vegetarian – ja absolut. Veganer kan dock ha svårt att klara det.

Kan man äta LCHF om man är gravid/ammande/barn/äldre?

Det går antagligen utmärkt. Kroppen håller alltid blodsockret på normala nivåer, även om man äter noll kolhydrater under lång tid. Med andra ord bör barnet vid graviditet alltid kunna få det blodsocker det behöver.

Jag brukar dock rekommendera gravida, ammande och barn en lite mindre strikt variant (lite mer långsamma kolhydrater) tills det är bättre utforskat. För säkerhets skull.

När det gäller barn är det teoretiskt tänkbart att strikt LCHF-kost under många år leder till att de blir en aning kortare än de skulle ha blivit annars. Det finns nämligen de som menar att det är vår moderna kost med mycket lättsmälta kolhydrater som gör att vi under senaste hundra åren blivit allt längre i genomsnitt (genom att det ökar nivåer av hormoner som stimulerar tillväxt). Å andra sidan leder mycket socker och kolhydrater lätt till barnfetma (och karies!), så lagom är nog bäst för barn. Lagom enligt mig = lite godis och läsk högst en dag i veckan (helst inte alls förstås) och måttligt med bröd, pasta och potatis.

Barn som redan är feta (och vill bli smalare) bör absolut kunna äta strikt LCHF-kost under något år.

Kan man äta LCHF-kost om man redan är smal, eller underviktig?

Det går utmärkt. LCHF-kost i fri mängd tenderar att vara ”viktnormaliserande”. Man tappar ofta mycket av kroppsfettet om man är överviktig, men muskulaturen brukar inte minska. Normalviktiga märker ofta en något minskad mängd underhudsfett, och ibland lite mer muskulatur. Underviktiga verkar ofta lägga på sig mer muskulatur, men sällan någon större mängd fett.

Jag är smal, frisk och tränar mycket. Finns det någon anledning för mig att testa LCHF-kost?

Jag tror inte det finns så mycket skäl att hålla en strikt LCHF-kost i sådana fall. Däremot tror jag att man kan tjäna en del på att gå över lite åt det hållet – ta bort alla ev lightprodukter, och undvika socker (läsk!) så gott man kan. Äta mer naturligt fett och mindre industriprocessade snabba kolhydrater (vitt bröd, pasta, vitt ris).

Då tror jag att många i längden förbättrar uthålligheten vid träning, och minskar risk för långdragna skador. Kanske lägger de på sig en aning mer muskler utan att få mer fett på kroppen. Besvär med gasbildning i tarmarna brukar minska. Och kariesrisken minskar markant. Om man fortsätter äta så förebygger man troligen att fettvikten ökar när man blir äldre och kanske sportar mindre.

Jag är hjärtsjuk. Kan jag äta LCHF-kost?

Några riktigt långa studier på området är inte gjorda. Men de studier på upp till några år som gjorts visar i snitt en förbättring av de viktigaste riskfaktorer för hjärtsjukdom: vikt/midjemått, blodsocker, kolesterol, blodtryck. Om du dessutom undviker att röka och stressar lagom, så har du i princip täckt in samtliga kända riskfaktorer. Sammanfattningsvis tyder mycket på att LCHF-kost kan vara utmärkt för hjärtsjuka.


Jag är diabetiker. Kan jag äta LCHF-kost?

Ja! Det lär vara det bästa du kan äta, oavsett om du är typ 1 eller typ 2 diabetiker. Allt om diabetes.

Jag är Waranbehandlad. Kan jag äta LCHF-kost?

Det går bra. Men observera: det är mycket klokt att kontrollera Waranprov (PK/INR) lite oftare första tiden. Dosen kan behöva anpassas. Ring ditt Waranlabb och meddela att du planerar en kostförändring, så kan de boka in någon extra provtagning för säkerhets skull.

Det som påverkar mest är hur mycket K-vitamin du äter. K-vitamin finns framförallt i vissa grönsaker såsom broccoli. Äter du mer K-vitamin minskar effekten av Waran, och dosen kan då behöva ökas. Att äta mindre K-vitamin ger motsatt effekt.

Jag är statinbehandlad. Kan jag äta LCHF-kost?

Det går säkert bra. Faktum är att LCHF-kost (åtminstone till överviktiga/diabetiker) ofta ger förbättrade blodfetter. Här är mina egna blodprover, för ev intresserade.

Jag äter medicin för högt blodtryck. Kan jag äta LCHF-kost?

Ja – det är troligen en bra idé. Blodtrycket tenderar att sjunka på LCHF-kost. Observera alltså att din blodtrycksmedicin i längden kan bli för stark. Om ditt blodtryck blir för lågt kan du behöva sänka dosen/sluta. Vanliga symptom på lågt blodtryck är svaghetskänsla / yrsel / illamående. Kontakta då din läkare.

Jag medicinerar för diabetes. Kan jag äta LCHF-kost?

Ja – det är troligen jättebra för dig. Men du kommer antagligen att behöva mindre medicin. Det är viktigt att du kontrollerar blodsockret noga i början och sänker doser om du behöver, särskilt om det gäller insulin. Annars riskerar du blodsockerfall. Läs mer här.

Undantag: Metformin och akarbos ger aldrig blodsockerfall.

Allt om diabetes

Kan man träna på LCHF-kost?

Det går bra i längden. I början (första månaderna) innan kroppen är anpassad till mer fettförbränning kan det däremot gå trögt. Då kan man antingen kämpa på, eller äta lite mer långsamma kolhydrater några timmar innan ett träningspass. För elitidrottare kan det i många sporter vara svårt att klara sig utan en hel del kolhydrater, särskilt vid tävling. En vinst med LCHF-kost (när kroppen anpassat sig) är att uthålligheten blir betydligt längre. Läs mer i mina inlägg om träning.

Jag har fått diarré av LCHF-kost, vad gör jag?

Vissa verkar ibland få fett-diarré (choklad-puddingliknande) av stora mängder fett i kosten. Det brukar vara övergående, magen vänjer sig oftast och blir bättre på att ta upp större mängder fett i längden. Men anpassningen kan i enstaka fall ta månader eller mer.

Man kan då försöka att inte äta allt för stora mängder fett vid samma tillfälle, utan sprida ut intaget över fler tillfällen under dagen. Man kan även prova att äta mer fibrer, gärna i form av ovanjords-grönsaker.

Jag har fått förstoppning av LCHF-kost, vad gör jag?

Vissa får tendens till förstoppning i början av LCHF-kost, enstaka får rejäl förstoppning.

Det kan hjälpa med mer fibrer (ovanjordsgrönsaker förslagsvis) och rikligt med vätska. Mera fett i kosten kan också hjälpa. En del föreslår en matsked linfrön i ett glas vatten varje morgon, om man blivit hård i magen. Ett par katrinplommon kan också hjälpa. Vid svårare besvär kan man köpa receptfritt laxermedel på apotek, eller få recept på receptbelagt laxermedel via läkare på vårdcentral (bör bara användas tillfälligt).

Mer om förstoppning via sjukvårdsrådgivningen.

Observera att många går mer sällan på toaletten för ”nummer två” när de äter LCHF-kost. Maten är helt enkelt näringstätare och innehåller ofta mindre som går rakt igenom kroppen. Sten Sture Skaldeman uttryckte det kanske bäst: ”Ät som en ko, skit som en ko eller ät som en räv och skit som en räv”. Avföring var tredje dag kan vara helt normalt om du inte mår dåligt av det.

Blir man mer påverkad av alkohol när man äter LCHF?

Det verkar så, åtminstone för de som äter väldigt lite kolhydrater. Läs mer om LCHF och alkohol här.

Jag har fått sura uppstötningar –  vad gör jag?

Många verkar bli bättre i tidigare halsbränna när de övergår till LCHF-kost (studie). Redan innan viktnedgång, vilken kan förbättra lite till.

Men! Enstaka märker istället av övergående ökade besvär med halsbränna i början. Jag fick det själv vid ett par tillfällen första månaden (aldrig därefter).

Effektivaste boten kan vara att köpa receptfri syrahämmande medicin på apoteket, ex 20 mg Omeprazol, och ta vid behov.

Vad gör man åt sötsuget?

Sötsug minskar ofta kraftigt redan inom några dagar på LCHF-kost. Många tidigare sockermissbrukare kan då oftast gå förbi godisdisken i affären utan besvär… Mer om sötsug här.

Jag äter LCHF-kost och är hungrig

Du behöver antagligen öka mängden fett tills du blir mätt.

Jag tycker det verkar svårt att jämt räkna gram och procent av kolhydrater, fett och protein!

Det finns väldigt mycket spekulativt finlir. Men för de flesta är det jätteenkelt:

Ta bort sockret. Minska på resten av kolhydraterna så mycket du trivs med. Ät kött/fisk/ägg osv med lite ovanjordsgrönsaker. Och så fyller du på med fett tills du blir mätt. Feta gräddsåser, smör, oliv-/rapsolja osv.

Sen äter du igen när du blir hungrig.

Om det krånglar kan du börja fundera på detaljerna. Men de flesta klarar sig rätt bra ändå! Så bry dig inte om exakta protein- och fettprocent, om du inte är väldigt intresserad av sådant. Det kanske du aldrig behöver göra. Jag gör det inte själv.


Jag har besvär med gallan. Kan jag äta fet mat?

Vanligen kan det gå bra. Fet mat verkar mest riskera att ge besvär i början. Men: om man redan har gallsten kan ökad gallproduktion av fet mat ge tillfälliga besvär! De stenar man redan har bildat tidigare kan göra ont på väg ut.

Att regelbundet äta fet mat ger gott om gallproduktion som kan ”skölja rent” i gallvägarna, och om man har tur åker ev småsten med ut i tarmen och försvinner. De som ätit LCHF länge verkar snarast bli fria från tidigare gallbesvär. Men självklart kan det finnas undantag.

Mer: Blir gallbesvär bättre på LCHF?

Fet mat minskar risken för gallsten att bildas:
Galla produceras främst för att lösa upp fet mat. Äter man mycket fet mat produceras därför mycket galla, och det blir ofta ett flöde genom gallvägarna. Det motverkar att stenar hinner bildas.

Fettsnål mat ökar risken för gallsten:
Äter man fettsnål mat bildas bara lite galla, och bara lite går ut i tarmen. Då riskerar gallan i gallvägarna att bli stående långa tider. Det ökar risken att det bildas stenar i gallan, av gallsalter som faller ut ur flytande form.

Gallsten liknar njursten
Om man har en tendens att få njursten rekommenderas man att dricka mycket vätska, så att mycket urin bildas och sköljer genom urinvägarna. Dricker man lite blir urinen stående i urinvägarna och en njursten kan hinna bildas.

Gallsten fungerar på ett liknande sätt. Om mycket drickande skyddar mot njursten så skyddar fet mat på samma sätt mot bildandet av gallsten.

Om jag redan är gallopererad då?
Om  man opererat bort gallblåsan går gallan direkt från bildandet via gallvägarna ut i tarmen, när den behövs. Den färdiga gallan lagras inte längre i gallblåsan för större behov.

I teorin bör det betyda att man får svårare att smälta stora fettmängder vid samma tillfälle. I praktiken verkar det fungera bra för de flesta ändå, åtminstone när kroppen fått lite tid att vänja sig.

Den som får besvär i början kan testa att äta mindre mängder fett åt gången, men oftare, tills magen förhoppningsvis vant sig.

Läs mer

Intresserad av ytterligare frågor och svar? Här finns länkat till sådana från min frågelåda på Kolhydrater iFokus.

Ny på området? Då kanske nybörjarsidan kan vara något för dig.

1 052 Kommentarer

  1. jolina
    Hej!
    Jag är 170 cm, pendlar mellan 53-52 kilo. Jag är alltså inte överviktig. Men jag vill ha minskad fettprocent på låren, har som de flesta tjejer fett på både insida- och utsida lår. Som jag INTE alls trivs med. Kommer jag gå upp i vikt om jag kör lite mer LCHF i min kost? Eller vilken effekt?
    Jag tränar 4ggn/veckan i snitt, ibland mer/mer. Äter glutenfri kost samt utesluter potatis, ris.
    finns de någon privat mail? har mer frågor, blir för långt mail... haha mvh!
  2. doctor walter clinic
    Bienvenido al Doctor Walter Clínica. ¿Quiere vender su Rinon u Otros Órganos sv Caso afirmativo solicitar una venta hoy y se le DARA la Máxima Satisfacción que need.Contact conmigo por correo electrónico: doctorwalterclinic@gmail.com
  3. Ann Kristin
    Någon som vill sälja sin njure till Doctor Walter ;)?? Även andra organ mottages...
  4. Anneli
    Har precis börjat med LCHF. Har dock en fråga. Har fibromyalgi, är det bara till att köra på med LCHF eller bör jag tänka på något speciellt? Har förstått att det finns olika rekomendationer.
    Mvh Anneli
    Svar: #1005, #1006
  5. Ann Kristin
    Om du lär dig att googla kommer en ny värld att öppna sig: http://www.kostdoktorn.se/minus-20-kilo-och-nastan-fri-fran-fibromyal...
  6. Zepp
    Man vet inte riktigt vad Fibromyalgi beror på, det kan dessutom antagligen bero på olika saker för olika människor.. det är ett sk syndrom.. dvs uppfyller man vissa kriterier så klassas det som fibro.

    Men LCHF handlar om att äta riktig mat för hälsan och inte mer kolhydrater än nödvändigt.. främst för blodsocker och insulin-nivåerna.

    Testa om det hjälper.. påverkar det hälsan i positiv rikning kan det ju tänkas att fibron blir bättre oxå.

  7. Klara
    HEJHEJ! Heter klara och är 16 år!
    Har en fråga angående LCHF, Jag har haft anorexia men är nästan frisk men är dock underviktig fortfarande. Nu tränar jag väldigt mycket! Springer 11km varannan dag. Kan jag äta kolhydrater och socker utan att behöva oroa mig för att öka i vikt? med tanke på att jag tränar som jag gör, eller är det viktigt för mig att hålla en strikt och jätte nyttig kost? om man bara tänker viktmässigt? För Alla säger hela tiden till mig att så som jag tränar kan jag stoppa i mig hur mycket jag vill och vad jag vill utan att det skulle märkas ett dugg på vågen. Stämmer detta?
  8. Kirsi
    Hej,
    Jag blir förvirrad när jag står vid charkdisken och försöker hitta något att äta! Allt, förrutom Parmaskinkan, innehåller socker. Den färdiggrillade kyckligen - socker, Skinka - socker, kalkonen - socker, rostbiffen - sirap. HUR ska jag kunna välja något förrutom parma som jag inte gillar konsistensen på??
    Att laga mat hemma är inte ett val för mig.
    Svar: #1012
  9. Sonja
    tja, det här med ketos: har nollat kolhydrater ett bra tag, bara ätit enligt fakirmetoden. men jag kommer inte i ketos. det är inte alla som kommer i ketos, fast de äter inte mkt kolhydrater och inte för mkt protein heller!
    Svar: #1013
  10. Yvonne Teglund
    Hej. Har en fråga ang ungdomar och LCHF. Bör ungdomar i övre tonåren tillföra kolhydrater? För att inte hamna i ätstörningar- var går gränsen mellan att gå ner i vikt , och att hålla en bra nivå av matintag?
    Min man har haft diagnosen diabetes 2. Efter att ha gått ner ca20 kg med hjälp av LCHF kost och regelbunden träning sa läkaren på senaste kontrollen att han inte längre har diabetes!! Han mår bra, orkar mycket mer och är väldigt uppmuntrad av kostens verkan. Tacksam!!
    Tänker att samma kost kam vara bra för tonåringen. Vad tror du?
    Svar: #1011
  11. Zepp
    Han äter väl ingen konstig mat din man, eller?

    Grejen är att unga friska människor inte behöver undvika kolhydrater per se, det de skall undvika.. vilket all borde göra är socker och äta sig mätt på riktig mat.

    Det tonåringen kan tillföra förutom det din man äter är en del rotfrukter och frukt som bra alternativ.

  12. Zepp
    Ja där har du problemet.. LCHFmaten finns i färskvarudisken.. och man får laga till den själv.

    Grejen är att det är all den där sockerstinna färdigmaten som gjort oss feta och sjuka.

    Du får helt enkelt göra de bästa val du kan.

    Sockret tillsätter de för att binda mer vatten i produkten så den får ett lägre pris per kilo.

  13. Zepp
    Äter du lite kolhydrater så är du i ketos hur som helst.. men det synns inget på stixen.

    Ketonkroppar bildas när glukosen börjar tryta, och de ersätter glukos.

  14. Caroline
    Började med lchf i somras, har på sistone varit betydligt mer lättirriterad under mens. Något samband? Någon mer som märkt detta?
  15. carina
    Hej. Undrar om detta beror på lchf, jag har ätit lchf sedan mars 2013 och i sep började jag tappa hår och det ger sig inte, jag äter d vitamin och magnesium. mår bra annars ? mvh carina
  16. carina
    Hej. Hoppas du kan hjälpa mig med denna fråga, jag är 58 år160 cm, 95 kg, började med lchf i mars, har gått ner från 115,8-95,1, men har stått still sedan aug ungefär, har aldrig fått riktigt grepp om lchf, men har fått reda på nu att jag ätit alldeles för lite, MEN nu till frågan, hur många kcal , hur mycket fett, kh,och prot, ska jag äta per dag för att gå ner i vikt ? vill ner till ca 55-60 kg ? mvh Carina.
    Svar: #1017
  17. Ann Kristin
    Ingen kan säga hur du ska äta, för det är individuellt. Men strikt lchf brukar ge bättre resultat, dvs så få kolhydrater som möjligt. Sedan kan man ta bort mjölkprodukter, nötter, choklad mm, och se vad man tål. Man ska heller inte äta för mycket protein, för dig är det lagom med ca 300 g kött eller fisk/dag, men däremot ska du äta ordentligt med fett. Om du kommer upp i 1500 eller 2500 kalorier/dag är mindre viktigt. Din kropp kommer att ta tag i vikten igen, men du ska inte noja eller stressa. Jag har gått ner 15 kg på fem år, och väger lika mycket som du. Ibland får man ha tålamod.
  18. åse h
    Förekommer det att man tappar hår fläckvis när man äter lchf? har ätit lchf i snart 2 år fuskar ibland och är inte 100% strikt. har nu börjat tappa mängder med hår och har stora kala fläckar i hårbottnen.
    Svar: #1020
  19. Ida
    Var innom siden din for første gang dag, så jeg har ikke helt satt meg innom ditt syn på ernæring.

    Jeg har gjennom utdanninga lært en del om kosthold, men har ikke hatt så mye som deg da. Jeg er enig i de anbefalningene til norske helsemyndighetene om kosthold. Altså at bør ha et kosthold bestående av karbohydrater (mest polosakkaridene), fett (mest umettete) og proteiner. I tillegg at man bør prøve at vært måltid har alle disse næringsstoffene i seg. I tillegg tenker jeg også litt på sammensetningene. Feks vitamin C øker jernopptaket, så da ville jeg feks ha drukker appelsinjuice eller spist en kiwi hvis jeg skulle spist feks brødskive med leverpostei. Eller hvis jeg skal drikke melk, så kan det være smart med tran eller noe annet med D vitamin.

    Rundt omkring diskuteres det; noen sier lavkarbo er bra, at melk er usunt. Dette er det faktisk noen leger som er enige i, som selvsagt gjør at flere blir tilhengere av dette (?). Jeg er ikke tilhenger av lavkarbo og det med at melk bør unngåes (men selvsagt bør ekstra lett melk prioriteres foran H-melk da det har mindre fett og er tilsatt D vitamin). Jeg følger anbefalningene fra helsemyndighetene. Selvsagt følger jeg ikke blindt anbefalningene som er, men helsemyndighetene har begrunnet de bra, så jeg velger å følge dem.

    Det jeg synes kunne vært interessant, har vært å høre; ditt syn på inntak av lavkarbo, melkinntak (ift beinskjørhet og overvekt), og hvordan kostholdssammensetninga (karbohyd, protein og fett) bør være for en som er i normal dagligdags aktivitet og trener.

    Vet ikke om du svarer, men likevel verdt et forsøk!

    Vennlig hilsen fra nabolandet 🙂

  20. Zepp
    Det är vanligt med tillfälligt håravfall vid kraftiga hormoniella förändringar, som bantning, svält, graviditet och liknande!

    http://www.ak.se/sv/haravfall/

  21. Åsa Friberg
    Hej har ca två månader gått på Lchf kost nu efter att levt på kaloriunderskott och fettfria kost till och från i flera år.mår så mycket bättre av detta är sällan hungrig och inget sötsug.tTill saken är att jag har hamnat i ett märkligt beteende som jag aldrig har vart med om förut.Första veckan gick jag på fakir och gick ner 1,5.. Sedan har det hoppat upp och ner hej vilt..går ALLTID upp mellan 7hg till 2 kg varje vecka för att sen gå ner på helgen..förstår ju att det är vätska jag samlar på mig.. Men vad gör jag för fel så att det blir såhär? Äter minimalt med mejeriprodukter och då mest på helgen..dricker mycket vatten och tränar regelbundet styrketräning 2-3 ggr v är 50 och vet ju att det är en känslig ålder.. Men Hjääälp
  22. Grethel Öberg
    Jag har precis börjat med LCHF, faktiskt bara hållit på i 3 dagar. Jag har Crohns och IBS och är inte säker på att detta är rätt metod för mig att må bättre då jag tål fett väldigt dåligt. Jag vill i alla fall prova och efter att ha mått oerhört illa och fått väldigt ont i magen så bestämde jag mig idag för att ta det lite lugnt med fettet. Har också svårt med fibrer men jag får väl ta det lugnt där med. Jag skulle gärna vilja ha lite tips från andra med samma diagnos, framför allt ni med crohnsdiagnos.
  23. Lena Stenberg
    Hej.
    Jag undrar om man kan kombinera LCHF med Nutrilett?
    Nutrilett innehåller ju kolhydrater (10/påse)
    Jag hade tänkt att till att börja med byta ut vissa måltider för att senare kanske bara gå över till Nutrilett några v för att få lite fart på viktminskningen.

    MVH Lena Stenberg.

  24. Zepp
    Kombinera kan man säkert.. frågan är hur bra det är?

    Du kan äta 500 Kcal LCHFmat och spara pengarna i stället!

    Grejen är att det inte är nyttigt med så lite kalorier.. som regel går man upp allt och lite till efteråt.

    Jag hade.. om du promt har bestämt dig för att svälta.. valt LCHFs motsvarighet till Nutrilett, dvs äggdeff!

  25. Elin
    Hejsan!

    Om man går på LCHF diet kan man äta blandfärs, nötfärs eller liknande då?
    Jag har hört olika, så därför undrar jag.

  26. Christer Heed
    Om prenumeration.
    Anmält mig på en ruta för prenumeration.
    Sidan för nybörjare.
    Längst ner finns ytterligare en ruta för prenumeration.
    Är det nödvändigt att anmäla sig ytterligare en gång.
    Har varje sådan sida en prenumeration.
    Är alldeles ny.
    Blir förvirrad.
    Även på denna sida, längst ner finns en anmälan för prenumeration.
    Ytterligare förvirad!
  27. marita
    Hjälp
    Jag har försökt med lchf under en vecka, men mått illa
    i stort sett hela tiden.
    Jag längtar efter något "friskt" tex ett äpple el liknanade,
    vad kan jag ta istället?
    Tacksam för tips o råd.
  28. Charlie
    Hej!
    Läste att av kraftig insulin minskning som i LCHF så kan man få diabetes stämmer detta?
    Fungerar LCHF fortfarande om man äter mycket lite kolhydrater men inte överdrivit mycket fett?
    T.ex. på en måltid fett fisk, fett sås salad & grönsaker och mjölk.
    Kan man ha ett glas smoothie, ett Knäckebröd, makrill och mjölk till frukost?
    Fungerar LCHF bra vid mycket träning pch vikt minskning?
    Kön: Man
    Längd: 173
    Vikt: 93
    Träning 5 gånger i veckan
    Tack för era svar i förhand 🙂
    Svar: #1050
  29. Katti
    Hej!
    jag är 26 år o sockerberoende. på ett sjukt stadie, alltså en matmissbrukare..
    har sedan 4 år tillbaka ätit stenålderskost mellan mitt missbruk till socker o har därför ingen övervikt. men där emot är jag mentalt besatt av socker o jag känner att det bara blir värre med åren,ska ge ett tolvstegs program chansen, för det är nog min sista utväg(tillsammans med riktig kost)
    Men min fråga till dig är:
    Är det dåligt att äta en liten del av rödbetor o morot,, innehåller de för mycket socker o stärkelse?
    Har ett intresse för ''detox mat'' men dock inte för frukt osv. som inte funkar för mig.
    Älskar boken matrevolutionen. O där står det att bönor o tex rödbetor inte är ''bra''
    (bättre än vitt mjöl o socker naturligtvis)
    tycker alla som äter rawfood osv ser så livliga UNGA o lyckliga ut
    mvh
  30. Mahbub
    Hej Andreas,
    Jag är nu medlem hos er.
    Jag har många sjukdomar t ex gikt, blodfetter, waranbehandling, högt blodtyck, diabetes, migrän, fibromyalgi. Jag undrar om GIKT är ett problem med LCHF?
    Jag blir mycket tacksam för ditt svar.
    Mvh/
    Mahbub Sayeed.
  31. Ingegerd
    Kvinna 60 år. Har stora problem med min mage, intolerans och svår IBS, är inne på att testa LCHF. Vet inte vad jag ska äta för magen och allergin säger stopp för det mesta. Sedan ca 7 år tillbaka har successivt magen sagt stopp. Började med mjölkprodukter, sojaprodukter, senare inget sädesslag ( inte glutenproblem provat, utan allt) numera även kål o lök, broccoli, blomkål. Samtidigt kom allergin med fisk/skaldjur, nötter, stenfrukter, citrus, kiwi. Ja, listan är lång. Har förstått att LCHF kan ge mig hjälp på vägen. Men var börja? Har problem med gallsten o levern trots att jag inte dricker alkohol. Högt blodtryck sedan 2 år tillbaka. Är inte sötsugen. Svårt få i mig fett. Äter egentligen för lite. Men går inte ner i vikt. Har svår smärtproblematik sedan 27 år efter en skada o operationer. Opererad för endometrios och haft en hjärnblödning som inte gett några men. Omöjligt träna bort mina problem. Sökt hjälp länge men får inga. Nu tänkte jag försöka genom kosten. Ngn som har några råd att komma igång. Vore så tacksam för ett bättre liv.
  32. Ingegerd
    Ska tillägga till min förfrågan om goda råd att jag även har fibromyalgi och täta urinträngningar. Läst mig till att sådant kan förbättras med annan kost. Är och har alltid trott jag varit noga med kosten så en ny livsstil skulle vara spännande och helt livsavgörande för mig. Tack
  33. 3 kommentarer borttagna
  34. mahmoud
    Hej kan ni snäll hjälpa mig med den här uppgiften??

    Supersize Me
    - En dokumentär kring kostens betydelse/påverkan-

    Att göra:
    Efter att ha sett dokumentären ”Supersize me” är din uppgift att skriva en uppsats på ca: 2-3 sidor (datorskrivna). Uppsatsen ska behandla någon aspekt kring mat, matvanor, skönhetsideal etc. Har du svårt att hitta någon egen infallsvinkel har jag utifrån filmen ställt ett antal frågor som du kan använda eller utgå ifrån när du skriver.

    När lämna in?
    Uppsatsen skall vara inlämnad senast fredag V.41
     
     
    Frågor att reflektera kring (vill du skriva om något som inte står i dessa punkter, är det OK).

    • Tänk igenom dina egna matvanor och motionsvanor. Vad är bra och vad är mindre bra? Vad i din kost eller i ditt motionerande skulle du kunna ändra på? Vad vill du inte ändra på? (äta godis, snusa, dricka läsk etc.)

    • Hur mycket tror du att ”samhällets” skönhetsideal spelar in på hur du äter? Påverkar det även dina motionsvanor? (vilken aktivitet och hur ofta)

    • Hur ser en tjej och en killes ”idealkropp” ut enligt media? Enligt dig själv?

    • Har du märkt att överviktiga människor behandlas olika eller ”sämre” än en med normalvikt (ex. hur reagerar man om man ser en kraftigt överviktig person på Mc Donalds eller en idrottslärare som undervisar om kost och motion men själv är överviktig)?

    • Hur ser du på att vissa forskare och missbrukarspecialister jämför sockerberoende med heroinberoende?

    • Fick du någon speciell ”aha”- upplevelse när du såg filmen? (något som du inte visste om eller reagerade speciellt på)?

    • Vilka följder får det faktum att vi svenskar blir fetare och fetare för samhället?

    • Tycker Du filmen är ”rättvis” (väldigt få som äter tre gånger om dagen på McDonalds, eller?) – argumentera för din åsikt!

    Kunskapskrav (betygskriterier).

    Betyget E:
    Eleven beskriver översiktligt människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor och livsvillkor ur olika perspektiv och aspekter.
    Eleven planerar, såväl självständigt som i samarbete med andra, uppgifter och aktiviteter utifrån syfte och mål. Utifrån planeringen genomför eleven uppgifterna och aktiviteterna med viss säkerhet.
    Eleven utvärderar uppgifterna och aktiviteterna med enkla omdömen utifrån uppsatta mål.
    Eleven diskuterar översiktligt egna och andras attityder, värderingar och handlingar. I diskussionen framför eleven enkla argument för sina åsikter samt visar respekt för andras åsikter.
    Betyget C:
    Eleven beskriver utförligt människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor och livsvillkor ur olika perspektiv och aspekter. Eleven ger också exempel på faktorer som påverkar människors hälsa.
    handlande.
    Eleven utvärderar uppgifterna och aktiviteterna med nyanserade omdömen utifrån uppsatta mål
    Eleven diskuterar utförligt egna och andras attityder, värderingar och handlingar. I diskussionen framför eleven välgrundade argument för sina åsikter samt visar respekt för andras åsikter.
    Betyget A:
    Eleven beskriver utförligt och nyanserat människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor och livsvillkor ur olika perspektiv och aspekter.
    Eleven diskuterar utförligt och nyanserat egna och andras attityder, värderingar och handlingar. I diskussionen framför eleven välgrundade och nyanserade argument för sina åsikter samt visar respekt för andras åsikter.

    Kursplansförankring – vad Ni skall ha fått ökad kunskap/förståelse kring efter genomförd kurs:
    • Människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor och olika hälsoeffekter ur ett miljöperspektiv, historiskt perspektiv och internationellt perspektiv samt ur sociala och kulturella aspekter.
    • Frisk- och riskfaktorers påverkan på människors hälsa, till exempel motion, rekreation och kost, samt droger och stress.
    • Kritisk bearbetning av information från olika källor.

    Lycka till!

    Linus – McDonalds-lover 🙂

  35. Terese
    Hej!
    Har just startat mig här på sidan med målet att gå ner i vikt en sista gång. Jag har gått på alla dieter och senast med bars o pulver men går inte ner ett gram längre av detta, trots 1000 kalorier om dan o träning varje dag så går jag upp i vikt!!!!
    Hjälp, kommer detta med Lchf att funka. Är livrädd för att äta fet mat men orkar inte alla kurer längre.
    Har ni tips och pepp om hur jag ska tänka och börja med att komma ner i vikt, behöver jag bara orolig att jag går upp i början?
    Tränar nästa dagligen, väger 70 kg o är 164 lång. Vill gå ner ca 8 kg.
    Ska jag börja strikt eller med lite mejeri?
    Hoppas på lite positiva pepp svar från er med erfarenhet.
    Mvh Terese
  36. Suzanne
    Hej!
    Först av allt vill jag tacka för en kanonbra medlemssida!
    Nu till min fråga! jag har Seborroiskt eksem vilket innebär problem med hårbotten samt att det kryper ner i ansikte, haka, bakom öron etc. Har ätit Lchf sen slutet av augusti och detta blir bara värre och värre. Jag använder mig av specialschampo samt smörjer även in ansiktet då och då med Pevisone kräm. Men, varför blir detta värre? Nu har jag jätte problem med detta! Detta slog mig precis om mina problem kan ha med kosten att göra? Håller hårt på vad jag får äta, sällan att jag festar till det!
  37. Suzanne
    Hej!

    Har letat/googlat om eventuella biverkningar av Magnesium ( M3 Mineral samt Omega3. Hittar ingenting!
    beställde dessa tabletter som tillskott eftersom jag äter Lchf. men har fått kraftiga svettningar? Kommer som vallningar. Har problem med vallningar sen innan, men inte dessa kraftiga som kommer och nästan gör mig lamslagen.
    Kan magnesium mineralerna vara boven i dramat? Överväger att sluta med dessa och se om jag märker någon förändring! Tacksam för svar!

  38. suzanne
    Hej!

    När jag började med Lchf i mitten på augusti så hade jag gränsen till högt blodtryck, 153/ 90. Idag har jag 130/85. Kan det verkligen vara ändring av kosten som ger detta resultat redan?
    Vill även tacka för en bra medlemssida 🙂

  39. Gunilla
    Hej
    jag skulle önska att ni tog upp saltet, kolla gärna
    Medicine doktor Barbara Hendel och Peter Ferreira har skrivit en bok om salt ”Water & Salt- The Essence of Life”. Hendel och Ferreira betraktar Kristallsaltet mer som en informationsbärare än som en krydda och anser att kristallformen är en förutsättning för att informationen ska nå våra celler. De menar att endast ett naturligt kristallsalt ger förutsättningarna för att säkra den geometriska korrekta strukturen i kroppen. Om dessa strukturer saknas uppstår energibrist. Salt ska alltså i första hand inte tillföras för smaken till vår mat utan för att ge oss det rätta frekvensmönstret, dvs samma mönster som återfinns i vår kropp.
  40. Anita Jonsson
    Är 70 år, glutenintolerant, har IBS, högt kolestrol, äter blodtrycksmedicin.
    Ligger högt i blodsockertest men ingen diabetes än.
    Är då LCHF en bra diet för mej?
    Mvh Anita
  41. Tom
    Jag förstår inte problemet med att äta ris. Jag har bott i Japan i tre år. Där äter alla människor ris tre gånger/dag. Samtidigt har Japan världens lägsta obesity rate, 3%. Dvs den andel av befolkningen som har ett BMI större än 30. http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Health/Obesity
    Är det någon som kan förklara hur det hänger ihop?
    Med vänlig hälsning
    Tom
  42. Elzbieta
    Jag har problemet att jag har börjat bli hungrig redan kl 10 när jag äter frukost vid sju. (Och inte sugen utan hungrig på riktigt med kurrande mage konstant i 2h fram till lunch). Och då äter jag precis som tidigare ca 3dl fet turkisk yoghurt med lite vispgrädde (så den både ska bli fetare och lite rinnigare) och hallon. Samma sak efter lunchen, jag blir hungrig mycket snabbare på samma sorts portioner och mat som tidigare. Jag förstår inte vad som är problemet och hur jag ska slippa hungern?
  43. Birgitta
    Hej! Jag vill säga upp mitt abonnemang men hittar inte var jag gör det. Skulle visst säga till innan den 14:e. Hoppas det går göra på detta sättet. MVH Birgitta
  44. Ewa
    Jag vill prova LCHF igen. Jag började hösten 2009, och mådde bra. sen råkade jag illa ut vid ett försök att fixa ett anuerysm. Sen dess lagar jag inte mat. Jag bor på service hus, så jag äter i matsalen. Hur kan jag fixa det då. Jag har diabetes typ 2 och äter medicin flr det. Jag väger ca 120 kg och är bara 160cm lång. Jag vill gärna bli gammal, smal och orka busa med mitt lilla barnbarn. Tacksam fö svar.

    Mvh Ewa

  45. Elin
    Hej!
    Kan någon säga om jag om detta är mindre än 20 gram.
    Jag har ätit en bit steklax, brockoli och bearnaisesås?

    Tack! 🙂

  46. Lillemor
    Hej

    Jag ar ett kolesterolvärde på 4,7 och har haft tia attacker. Slutade röka för 10 år sedan men snusar. Kan jag äta LCHF?

  47. PIA
    Är epeleptiker äter keppra lamotrigon hur påverkas de medecinerna av blodgrape?
  48. Lena
    Hej!
    Jag har gått på lchf i två månader.
    Kämpat med trötthet, huvudvärk, som blivit bättre.
    Gått igenom illamåendet, som släppte igen som tur va.
    Men nu har min mage varit kass i över en vecka,
    börjar få ont efter lunch, som tilltar så jag har mycket ont på kvällen, sen övergår det till diarre.
    Börjar bli orolig eftersom det gör mer och mer ont för varje dag. Undrar på vad det kan bero på, eller jag bör kontakta läkare?
  49. yvonne
    Hej,
    Jag undrar om jag kan äta hårdbröd istället för vanlig bröd, orkar inte äta något annat ibland, mage krånglar då och då.
  50. Harald
    Hej.
    Jag har en liten fråga.
    Jag har under en tid försökt att ladda ner några video kurser.
    Men jag får aldrig med de svenska texterna. Varför?
    Vad gör jag för fel?
    Hälsningar och gott nytt år.
    Harald 80+
    harald.jahnke@tele2.se
  51. Ulla Boström
    Kan man äta ingefära och honung ?
  52. Gunilla med känsliga magen
    Tack för bra info 😊
    Min undran är hur jag bör äta som är laktos intolerant.
    Äter inte ost, och många av de alternativ ni pratar om vid fett, finns inte som laktosfria.. Älskar mat och äter mest kött.
    Jag har fibromyalgi sedan flera år, och har sista året undvikit gluten och fått mindre värk. Men har ff väldigt ont i magen av och till. Känner att lchf kanske kan hjälpa mig, men min mycket känsliga mage tål ingen som helst laktos. Inte ens en uns smör i bröd som de flesta brukar tåla.. Min mage har mått skit direkt då. Tom buljong och fonder ger reaktioner i form av dålig mage. Men när jag läser innehållsförteckning hittar jag inget laktos angivet, så funderar på om just nåt annat såsom kanske stärkelse kan ge mig känslig mage? Sen jag började äta glutenfri mat, har magen blivit lite bättre, men inte bra, ff väldigt öm. Råd tas tacksamt emot 😊
  53. Ann-Mari
    Vill ha kostdoktorns tvåveckorsmeny, men på svenska. Är medlem sedan någon månad. Är urusel på engelska. Med vänlig hälsning

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av