Vecka 1
på LCHF-utmaningenVälj dag

"Monday="alt="Monday"
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Saturday
Sunday
 

Vecka 1 översikt, recept och inköpslista 

Måndag – dag 1

Viktigt idag:

 1. Ät frukost, lunch och middag. Ät tills du är mätt och nöjd.
 2. Drick en kopp buljong (se nedan).

 

Frukost

Klassisk äggröra. Ät tills du känner dig mätt och nöjd. Om du vill, byt ut mot ett annat frukostförslag, som att lägga till bacon eller något annat LCHF.

Drick gärna kaffe eller te. Måttliga mängder fullfet mjölk eller grädde är OK.

Lunch

Rester från gårdagens middag – utsökta färsbiffar med fetaost och ajvarsås. Lägg gärna till mer smör eller majonnäs för att känna dig mätt.

Vill du laga någonting annat till lunch, välj någon annan strikt LCHF-måltid (och glöm inte att komplettera din inköpslista). Lunch på restaurang är inte att rekommendera. Om det är nödvändigt, följ de här råden.

 

Minskad hunger

LCHF minskar din hunger och det finns ingen anledning att äta mellanmål om du äter på rätt sätt.

Om du är hungrig mellan måltiderna, lägg till mer fett – som smör, majonnäs eller olivolja – nästa gång du äter. Överväg också att öka portionsstorleken. Ät tills du är mätt, varje måltid.
 

Drick buljongCup of bouillon

Drick en kopp buljong idag. Lös upp en halv buljongtärning i en kopp hett vatten och drick (andra val).

Om du gör det dagligen under den första veckan kommer det att hjälpa dig att få i dig tillräckligt med vätska och salt. Kanske du då slipper de första vanliga omställningsbesvären, som huvudvärk, trötthet eller irritation.

Dessa biverkningar är vanliga under dag 2-4 när du börjar med strikt LCHF, men med hjälp av buljongen är de ofta inget större bekymmer. Läs mer .

Bonusinspiration

Över 480 framgångshistorier

 


Tisdag – dag 2

Viktigt idag:

 1. Ät frukost, lunch och middag.
 2. Drick en kopp buljong.

 

Om maten

Ät så mycket du behöver för att känna dig mätt och nöjd. Du behöver inte räkna kalorier eller väga maten.

Ät inga mellanmål. Om du är hungrig mellan måltiderna behöver du äta mer fett. Var inte rädd för fett. Fettet är din vän. Läs mer

Buljong Cup of bouillon

Idag kanske du börjar känna av omställningsbesvär, eller ”low-carb flu” som det kallas på engelska. Det handlar om sockerabstinens och kan innebära huvudvärk, matthet, koncentrationssvårigheter, irritation etc.

För att må så bra som möjligt, drick en kopp buljong (valmöjligheter). Ta en huvudvärkstablett om du behöver. Alla besvär försvinner vanligtvis inom ett par dagar.

 

Bonusinspiration


4,6 av 5 stjärnor5 stjärnor86%4 stjärnor0%3 stjärnor6%2 stjärnor0%1 stjärna6%15 röster7 398 visningarÄr allt du kan om näringlära helt fel? Den frågan besvaras i LCHF-filmen Cereal Killers. Du kan se trailern ovan.

Hela filmen, och många andra verktyg som kan vara till hjälp för LCHF, är tillgängliga för medlemmar. Ta en titt på vår gratismånad.

Cereal Killers – hela filmen


 

Onsdag – dag 3Cup of bouillon

Viktigt idag:

 1. Drick en kopp buljong.
 2. Ät frukost, lunch och middag.


Omställningsbesvär

Idag kanske du upplever tillfälliga biverkningar av att börja med LCHF, det är sockerabstinens du känner av. Du kan till exempel känna dig extra trött.

Idag och imorgon kan vara de allra tuffaste dagarna. Håll ut så kommer det att kännas allt lättare. Kom ihåg buljongen – du kan ta en andra kopp om du behöver för att må bra.

Mer motivation

Det är viktigt att man genomför första veckan enligt plan. När veckan är genomförd kommer du förmodligen att må toppen igen. Du kommer också att känna att du går ner i vikt. Den första veckan är den tuffaste.

För ytterligare motivation att ta dig igenom första veckan, läs gärna en framgångshistoria. Det här kan hända även dig om du fortsätter med LCHF:

telaine8001
lindha8001
cristoph8002
bernard800


 

Torsdag – dag 4Cup of bouillon

Viktigt idag:

 1. Drick en kopp buljong.
 2. Ät frukost, lunch och middag. 

Minimera biverkningarna

Igår och idag är möjligen de allra tuffaste dagarna på hela utmaningen. Kämpa på, det kommer snart att börja kännas lättare. Kom ihåg buljongen.

Upplever du andra biverkningar än att ”bara” känna dig trött och inte på topp? Här är några andra besvär som många kan uppleva under de första två veckorna, och hur du kan bota dem:


 


 

Fredag – dag 5Cup of bouillon

Viktigt idag:

 1. Ät frukost, lunch och middag.
 2. Drick en kopp buljong. 

Minimera biverkningar

Mår du bättre? De flesta har kommit förbi de vanligaste besvären vid det här laget. Vissa personer känner sig mer energiska än vanligt. Om inte, se till att få i dig tillräckligt med vatten och salt (buljong).

Några andra biverkningar? Läs mer

Bonus


4,6 av 5 stjärnor5 stjärnor90%4 stjärnor0%3 stjärnor0%2 stjärnor0%1 stjärna10%10 röster14 033 visningarFör de allra flesta försvinner sötsuget nästan helt på strikt LCHF. Är du fortfarande besvärad av det? Då kan du vara en av många som har ett beroende att bekämpa.

Se videon ovan, videokursen fortsätter sedan här

 

Lördag – dag 6Cup of bouillon

Viktigt idag:

 1. Ät frukost, lunch och middag.
 2. Drick en kopp buljong.

 

Minimiera biverkningar

Idag borde du må riktigt bra igen – kanske till och med fylld av energi. Om inte, läs om tidiga biverkningar och hur de botas

Bonusinspiration


4,8 av 5 stjärnor5 stjärnor87%4 stjärnor0%3 stjärnor12%2 stjärnor0%1 stjärna0%8 röster4 337 visningarFetma och typ 2-diabetes är kraftigt växande epidemier bland ursprungsbefolkningen i Kanada. Och allt började när de övergick till modern västerländsk kost, med mycket raffinerade kolhydrater.

Vad skulle hända om en hel stad återgick till sina ursprungliga matvanor? En lågkolhydratkost baserad på riktigt mat? Utan någon som helst extra träning eller kaloriräkning?

Det är vad den kanadensiske läkaren Jay Wortman och ett dokumentärfilmteam bestämde sig för att ta reda på, i den angenäma och informativa filmen My Big Fat Diet. Gissa hur det gick…

Se den här

Ta en titt på trailern ovan. Hela filmen – en alla tiders LCHF-favorit – är tillgänglig för medlemmar (gratis första månaden) tillsammans med många andra filmer, videokurser, föreläsningar, intervjuer, etc.

Se My Big Fat Diet

Påbörja din gratismånad

  

Söndag – dag 7Measure

Important today:

 1. Väg och mät.
 2. Handla för kommande vecka.
 3. Ät frukost, lunch och middag.

Att väga sig är naturligtvis valfritt, men kanske du vill se vad som har hänt under veckan? Kontrollera din vikt och ditt midjemått igen.

Många går ner ett par kilo, eller mer, under den första veckan på strikt LCHf. Om inte, se den här korta videon: De fem bästa tipsen för vikten – särskilt tips #2 om regelbunden vägning.

Handla

lchf-f9-1200×376
Dags att handla hem fantastisk mat!

Inköpslistan för vecka 2 innehåller allt du behöver för hela andra veckan av utmaningen.

Tänk på: När du använder eller skriver ut inköpslistan måste du tänka på att välja rätt antal personer du handlar till.

Ta gärna en titt i ditt kök innan du handlar så att du inte i onödan köper dubbelt av någonting, kryddor till exempel.


 

 

Minimera biverkningarCup of bouillon

Idag borde du må bra igen – du kanske till och med känner dig extra energisk. Om inte, ta en kopp buljong och läs på om tidiga omställningsbesvär och få tips på hur man kan lindra dem.
 

Bonus

Everything in Moderation? - Answers to Common Questions4,8 av 5 stjärnor5 stjärnor87%4 stjärnor0%3 stjärnor12%2 stjärnor0%1 stjärna0%8 röster805:44
Vad är meningen med LCHF – ska man inte bara äta lite av allt?

Det sägs så. Olyckligtvis resulterar det synsättet ofta i misslyckanden, speciellt på lång sikt. Vad är det för fel på lite av allt? I den här filmen får just den vanliga frågan snabba och spontana svar från sex av de kunnigaste LCHF-läkarna i världen (klicka ovan).

För mer kunskap om varför de flesta fortfarande tror på ”lite av varje” och kaloriräkning, ta en titt på den här intervjun: ”De har i princip ljugit för oss i 30-40 år…”

 
 
 
Fortsätt till måndag vecka 2

Tillbaka till översikten för vecka 1


 

Frågor och svar

Har du frågor om kom igång-guiden? Ta en titt på vår sida med frågor och svar.

Frivillig fråga

Hjälp oss att förbättra den här guiden. Svara på den här korta uppmaningen i kommentarsfältet nedan:

Nämn en sak du vill förbättra i den här guiden!

16 Kommentarer

 1. Annika Jönsson
  Skulle vilja att det fanns vegetariska alternativ vid varje måltid
 2. Maria
  Håller med. I vår familj skulle det underlätta enormt om det fanns vegetariska alternativ. Tack för en bra sida! Så mycket inspiration redan nu.
  Svar: #3
 3. Annika och Maria, inom ramen för medlemskap finns verktyget veckomenyer. Där hittar ni flera vegetariska alternativ. I vår receptsamling finns också mycket vegetariskt och vi utökar samlingen varje vecka. Första månaden gratis, fritt från reklam och ingen bindningstid: http://www.kostdoktorn.se/ny-medlem
 4. Lina
  Tack för en fantastisk guide, det gör att det blir lättare att komma igång med den nya dieten! Har egentligen bara en fråga, till frukost uppmuntras man att dricka en kopp buljong, men tyvärr tycker jag det är väldigt illasmakande. Finns det något att ersätta buljongen med?
  Svar: #5
 5. Margareta Ruda
  Har varit lchf:are i bra precis två år. Men sista tiden har det blivit alldeles för många "snedsprång" . Jätteglad att jag ramlade över denna utmaning. Ett bra sätt att komma på rätt spår igen!

  Har också lärt mig ett nytt och gott sätt att göra BLOMKÅLSRIS, att steka i smör o olja i stället för att koka i vatten. Jäklar va gott det blev 👍

 6. Sofie
  hej,
  Undrar nu inför Påsk om det är ok att äta sill och i så fall vilken och hur mycket?
 7. Ellen Ridderstolpe
  ...och var hittar man fläsksvålar?? Under mina nu snart 6 år på lchf har jag aldrig sett det i butik.
  Svar: #9, #11
 8. Totti
  De finns vid baconchipsen i min ICA iallfall
 9. Barbro Borglin
  Det är midsommar i min vecka 2. Hur "farligt" är det att äta lite färskpotatis? Jag är väldigt nöjd med sidan. Lätt att hitta, bl a recept. Eftersom jag inte äter lax så bytte jag ut den måltiden och det var lätt att hitta annat. I övrigt glatt överraskad efter första vecka: -1.1 kg och 2 cm på midjemåttet. Hade igår lördag lite svårt att orka äta både lunch o middag.
 10. annie
  jag hittade på netto!
 11. Sandra
  Finns det något fullgott alternativ till fläsksvål då jag inte äter gris?
 12. Linn Svensson
  Hur är det med kaffe? Jag är en riktig kaffekärring nämligen. Är det ok att ta en kopp kaffe med grädde mellan måltiderna?
 13. Jeanette
  Jag är helt fascinerad över hur mkt fett som ska användas vid matlagning, tidigare när jag har LCHF:at har jag tagit dubbel så mkt smör som innan och tyckt jag varit lite "crazy"... Hahahah!! Inte undra på att viktminskningen inte tagit fart förr... Tilläggs bör att jag tillhör den "fettskrämda generationen"...
 14. Jeanette
  I recepten för frukost har tryckfelsnisse nog varit framme, det är äggröra må-to, ingen frukosthänvisning fredag, bacon och ägg lö-lö (??) och återigen ingen frukosthänvisning för söndag...
  Svar: #16
 15. Jeanette, tack för feedback. Jag kan inte riktigt hitta det du beskriver, exakt var hittar du misstagen?

Skriv en kommentar

Svar på kommentar #0 av