Buljong

För att må riktigt bra rekommenderar vi att man börjar varje dag på LCHF-utmaningen med en kopp buljong. Det är särskilt viktigt under de första dagarna.

När man börjar med strikt LCHF tar det ett par dagar för kroppen att anpassa sig. Biverkningar som huvudvärk, matthet och koncentrationssvårigheter är vanliga, speciellt under dagarna 2 – 5. De här biverkningarna kan undvikas helt eller lindras med extra vätska och salt.

Under utmaningens andra vecka kan du sluta med buljongen och bara dricka den om du inte mår helt och hållet bra.

Så här gör du buljong

Det godaste sättet att få i sig vätska och salt är med hjälp av buljong. Lös en valfri typ av buljongtärning i en kopp hett vatten och drycken är klar. Vanligen är en halv tärning lagom för en kopp vatten.

Om du har tid och lust kan du koka din egen buljong hemma av kött- eller kycklingben, grönsaker, fisk eller skaldjur.

Förebygga och lindra

Om du glömmer att dricka buljong i förväg, innan biverkningarna slår till, kan du dricka en kopp och biverkningarna kan upphöra eller lindras efter 15 – 30 minuter.

Andra val

Det finns andra val som kan vara ännu bättre. Buljongen innehåller ungefär 1 gram kolhydrater per kopp, den är alltså inte helt kolhydratfri. Beroende på vilket fabrikat du väljer kan buljongen också innehålla tillsatser, som natriumglutamat, som kanske inte är bra för dig.

Salt & waterEtt renare val – om du känner för det – är att använda enbart salt och vatten.

Till exempel kan du lösa upp en halv tesked vanligt bordssalt i ett stort glas vatten. Drick sedan. Det kan minska eller få biverkningarna att upphöra inom 15 – 30 minuter. Om det fungerar kan du ta för vana att dricka ett glas en gång om dagen under den första veckan.

Saltvattnet smakar inte speciellt gott. Ett lättare sätt kan vara att ta några korn riktigt grovt salt (omkring 2 gram) och skölja ner med ett glas vatten. Ett annat alternativ är att också tillsätta örtsalt. Det ger vattnet god smak.


Tillbaka till LCHF-utmaningen